Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή και αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ. Να σας ενημερώσω πρώτα για τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ, όσον αφορά την επιλογή και τοποθέτηση Αρχηγών στα δύο Οπλα.

Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στη θέση του απερχόμενου Αρχηγού Στρατηγού Κ. Παναγιωτάκη, τοποθετείται ο Στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος, μέχρι τώρα Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού.

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στη θέση του απερχόμενου Αρχηγού Ναυάρχου Γ. Ιωαννίδη, τοποθετείται ο Ναύαρχος Γ. Θεοδωρουλάκης, μέχρι τώρα Διοικητής Στόλου.

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, παραμένει Αρχηγός ο Πτέραρχος Δημ. Λιντζεράκος.

Ο εισηγητής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε με επαίνους στη θητεία των απερχόμενων Αρχηγών και στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοσύνη των νέων Αρχηγών.

Το μόνο θέμα που απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας που σας είχε ανακοινωθεί. Το θέμα, δηλαδή, που αφορά τις συνέπειες, οι οποίες προκαλούνται μετά την πολεμική κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Λόγω παρέλευσης χρόνου δεν συζητήσαμε τα άλλα δύο θέματα.

Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός με δήλωση που έκανε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, συνόψισε με σαφή και συστηματικό τρόπο το πνεύμα και το περιεχόμενο της συζήτησης. Φαίνεται, πλέον ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ή έστω από τις λίγες χώρες, η οποία στην πολεμική κρίση, με την πολιτική και διπλωματική θέση της, έδειξε μια άλλη στάση, έναν άλλο τρόπο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται και να λύνονται τέτοια προβλήματα. Όπως τότε, έτσι και τώρα με πρωτοβουλίες σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο -με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και κύριο σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας των στρατιωτικών, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε αυτή την περιοχή που επλήγη από βομβαρδισμούς- δείχνει ένα νέο πρότυπο για το πώς θα πρέπει να ενεργούμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το αναφέρω αυτό γιατί οι μετρήσεις που γίνονται στην Ελλάδα είναι συστηματικές, σε 24ωρη βάση, τα τελευταία χρόνια. Εχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα ότι δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και γίνονται τώρα πιο συστηματικά στις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας που επλήγησαν από βομβαρδισμούς, θα μας δώσουν τη δυνατότητα, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους, να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Οπως σας είπα και χθες, τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων είναι καθησυχαστικά. Εμείς, με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ θα θέτουμε το θέμα, προκειμένου να δοθούν τα πλήρη στοιχεία, που αφορούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Γιουγκοσλαβία μετά τους βομβαρδισμούς. Εχουμε παράλληλα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των πολιτών στην Ελλάδα και την περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Στην Επιτροπή αυτή σημειώνω ότι πέρα από το «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» συμμετέχουν και τα άλλα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε αυτό τον επιστημονικό τομέα. Αυτή είναι μια αντιπροσωπευτική Επιτροπή, με καθολική συμμετοχή επιστημόνων. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, των μετρήσεων και συμπερασμάτων της θα είναι οδηγός για τις παραπέρα ενέργειές μας.

Επίσης, αναμένουμε με ενδιαφέρον -τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο κι εμείς- τα πορίσματα μιας μεγάλης έρευνας που διενεργεί η UNEΡ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα πορίσματα της έρευνας αυτής θα γνωστοποιηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο και θα αφορούν αυτό ακριβώς το θέμα: Την επιβάρυνση ανθρώπων και περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία μετά τους βομβαρδισμούς με τη χρησιμοποίηση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Αντιλαμβάνεστε ότι η συζήτηση σε πολιτικό, αλλά και επιστημονικό επίπεδο συνεχίζεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς. Αποφασίστηκε για το σκοπό αυτό να συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα για την παρακολούθηση και το χειρισμό του θέματος. Θα έχει μια μόνιμη τακτική λειτουργία, προκειμένου να είμαστε πάντοτε επίκαιροι, όσον αφορά τη γνώση των πραγματικών δεδομένων και την ανάληψη των επιβαλλόμενων ενεργειών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε ότι αφορά, με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάρει όλες τις πρωτοβουλίες και ζητάει όλα τα στοιχεία, από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες το ζήτησε ο Πρωθυπουργός; Δηλαδή, ζητήσαμε τη σύγκληση, εκτάκτως, Συμβουλίου της Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, πρώτα από όλα, έκανε μια πρόταση που έχει @θα έλεγα- διεθνές ενδιαφέρον. Είπε ότι η Ελλάδα έθεσε το θέμα, και επανέρχεται σε αυτό το θέμα με ένταση, αναστολής της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Είναι μια πρόταση που κάνει η χώρα μας, προκειμένου να προλάβουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο από τη χρήση αυτών των πυρομαχικών. Η Ελλάδα, από κοινού με την Ιταλία και εν συνεχεία με την υποστήριξη της Γερμανίας, έχει θέσει το θέμα για αυτό το καλούμενο moratorium στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα με το Βέλγιο απευθύνθηκαν στη σουηδική Προεδρία και έθεσαν το θέμα και στην Ε.Ε.. Και, βεβαίως, τόσο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας με επιστολές που έχει αποστείλει στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και το Σουηδό ομόλογό του, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών με τις αναφορές που έχει κάνει στον Mr. ΚΕΠΠΑ στην Κομισσιόν, στα όργανα της Ε.Ε., δείχνουν ότι το θέμα αυτό μας απασχολεί ιδιαιτέρως. Επιθυμούμε η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να ασχοληθούν συστηματικά, να ερευνήσουν και να μελετήσουν τα πορίσματα αυτών των ερευνών με όργανα αντιπροσωπευτικά, επιστημονικά, όργανα κύρους, διεθνώς αξιόπιστα, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για να αναλάβουμε εν συνεχεία την απαραίτητη δράση.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δεύτερη ερώτησή μου γεννήθηκε από μια φράση σας, ότι τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι καθησυχαστικά. Δεν ανησυχείτε από την, τυχόν, κριτική που μπορεί να σας ασκηθεί ότι προκαταλαμβάνετε τα πορίσματα των επιστημόνων όταν -ακόμη κι αν τα πράγματα είναι όπως τα λέτε- βιάζεστε να τα ανακοινώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε γι αυτό χθες και αναφέραμε τα αποτελέσματα μετρήσεων στον αέρα και το έδαφος που έκαναν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην αποστολή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, υπό τον κ. Καμαρινόπουλο, στην περιοχή της Πρίστινας και συγκεκριμένα στο Πόλιε, εκεί όπου στρατοπεδεύει η 34η Μηχανοκίνητη Ελληνική Ταξιαρχία. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών είναι απολύτως αρνητικά, δηλαδή είναι καλά, καθησυχαστικά. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι μετρήσεις, οι επιστήμονες, των οποίων το επιστημονικό ήθος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα αυτά και όλοι τότε θα έχετε τη δυνατότητα να θέσετε ερωτήματα. Εμείς, τις πολιτικές επιλογές μας τις κάνουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με βάση δοξασίες, αλλά βεβαίως είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και απαιτητικοί απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαιτέρως στο ΝΑΤΟ, για την ανάγκη να μας δώσουν όλες τις δυνατές πληροφορίες, τα πλήρη δηλαδή στοιχεία που συνθέτουν την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Σε ότι αφορά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τους φοιτητές και τους στρατιώτες, θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών που διεξάγει η UNEP ή αυτά των Ελλήνων επιστημόνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η UNEP κάνει τη δική της έρευνα. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ξεκίνησε από προχθές τις δικές της μετρήσεις. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση, αναφέρονται όχι μόνο στο στρατιωτικό πληθυσμό, αλλά σε όλους τους Ελληνες πολίτες που ζουν εκεί. Βεβαίως, ο πρακτικός τρόπος, δηλαδή το πώς θα οργανωθεί αυτού του είδους η εξέταση, είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις περιμένουν, από εδώ και πέρα, υλικά που να περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς είμαστε εκείνοι που θέσαμε θέμα στο ΝΑΤΟ να ανασταλεί η χρήση τέτοιων πυρομαχικών. Δεν είναι δυνατό να προβαίνουμε, την ίδια στιγμή, σε επιλογή τέτοιων συστημάτων.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μαζί με τα στοιχεία που ζητάμε από το ΝΑΤΟ για τη Γιουγκοσλαβία, ζητάμε και στοιχεία για το τι έχει γίνει στον Κόλπο και αν υπάρχουν επιπτώσεις σε Ελληνες που ήταν εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε να έχουν εκδηλωθεί ασθένειες αυτής της κατηγορίας, μετά την κρίση στον Κόλπο σε Ελληνες πολίτες. Μιλούμε για κρούσματα λευχαιμίας, λευκοπενίας, για το λεγόμενο σύνδρομο της χρόνιας μυστηριώδους κόπωσης. Μιλούμε για άγνωστες, καινούργιες ασθένειες. Αλλάζει, μπορεί να πει κανείς, ο επιδημιολογικός χάρτης, μετά από τέτοιες πολεμικές συρράξεις. Δεν έχουμε, μετά την κρίση στον Κόλπο, κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει επιβαρυνθεί η υγεία Ελλήνων πολιτών.

Σας υπενθυμίζω ότι, την Τρίτη (16/01), θα επισκεφθεί την Ελλάδα -το έχω, ήδη, ανακοινώσει- ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα. Αντιλαμβάνεστε ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει πολύ ενδιαφέρον, μεταξύ των άλλων, και για το θέμα αυτό, γιατί θα ακούσουμε και τα στοιχεία που διαθέτει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός του νέου προτύπου στάσης για το οποίο μιλήσατε προηγουμένως, όταν ενημερώνει για όλα αυτά τα θέματα, εφόσον έχουν προηγηθεί γεγονότα, αποκαλύψεις από πλευράς πρώην ανωτάτων στελεχών του στρατού, όπως ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε σχέση με τι όπλα χρησιμοποίησε ο ελληνικός στρατός...

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε, γιατί υπάρχει μια παρανόηση. Τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, τα οποία για εκπαιδευτικούς σκοπούς χρησιμοποίησε μέχρι το 1995 το Πολεμικό Ναυτικό, δεν είναι αυτά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Είναι διαφορετικό το διαμέτρημα. Δεν έχουν σχέση, παρά το ότι, βεβαίως, και τα βλήματα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα μας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, περιείχαν και απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αλλά, δεν είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οι συνέπειες από τη χρησιμοποίηση τέτοιων πυρομαχικών, είναι αλήθεια ότι δεν ήταν γνωστές, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται. Αλλά και σήμερα, που η μελέτη των συνεπειών από τη χρήση τέτοιων συστημάτων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, ουδείς πάλι, μετά από μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί, μπορεί με κατηγορηματικό τρόπο να διατυπώσει τελική και αδιαμφισβήτητη θέση. Αποτελεί και αυτό αντικείμενο συζήτησης και έρευνας.

Αυτό που θέλω να σας υπενθυμίσω είναι ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έστειλε χερσαία τμήματά της σε αυτή την επιχείρηση και δεν έλαβε μέρος στους βομβαρδισμούς. Απείχαμε από αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση. Βρεθήκαμε σε αυτή την περιοχή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής αποστολής, για να συμβάλουμε στη σταθερότητα και την ειρήνη. Γιατί, πιστεύουμε ότι η παρουσία της ειρηνευτικής αποστολής στη Γιουγκοσλαβία, σε διάφορες περιοχές έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο για να έχουμε ομαλές εξελίξεις στην περιοχή. Ενα αντίθετο ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι θα επέφερε αρνητικά αποτελέσματα για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Ισως, θα οδηγούσε στο να παραμείνει η περιοχή αυτή σε μια διαρκή αστάθεια. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία των δυνάμεων εκεί, στο πλαίσιο αυτής της ειρηνευτικής αποστολής. Αλλά, βεβαίως, είναι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικό να πάρουμε όλα τα μέτρα, όπως το κάναμε για προληπτικούς λόγους στο παρελθόν και τώρα, μετά τις νέες συζητήσεις που γίνονται για το θέμα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των ανθρώπων.

ΚΑΠΠΟΣ: Αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να υπάρχει, σήμερα, η δήλωσή σας ότι οι συνέπειες από τη χρησιμοποίηση τέτοιων πυρομαχικών δεν είχαν μελετηθεί, όταν έπεται η καταγγελία του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι η Μεσόγειος είναι καταβόθρα πυρηνικών αποβλήτων και τοξικών ουσιών.

ΡΕΠΠΑΣ: Πότε έγινε αυτή η δήλωση;

ΚΑΠΠΟΣ: Εγινε, σήμερα, στον PLANET.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, λοιπόν, πότε θεωρείτε ότι έπρεπε να κάνει τη δήλωση ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πότε έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, αφού θεωρείτε δεδομένο ότι γνωρίζαμε πώς έχουν τα πράγματα; Η συζήτηση αυτή γίνεται σήμερα. Μακάρι να είχε γίνει το 1990. Σας είπα ότι αυτά τα βλήματα χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Ναυτικό μέχρι το @95. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιούνται βλήματα βολφραμίου και όχι απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αρα, δεν υπάρχει άλλο θέμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ελέγχων που έγιναν. Συμφωνώ μαζί σας ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται σήμερα, θα έπρεπε να είχε γίνει πριν πολλά χρόνια.

ΚΑΠΠΟΣ: Εν τοιαύτη περιπτώσει, προκύπτει ένα έλλειμμα ενημέρωσης της πολιτικής από τη στρατιωτική ηγεσία.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι προκύπτει ένα έλλειμμα ενημέρωσης και αποτελεσματικής αντίδρασης στο σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας. Σήμερα, συζητούμε για τις συνέπειες βομβαρδισμών ή ενός πολέμου που έγινε λίγα χρόνια πριν -και αναφέρομαι στη Βοσνία- ή μιλούμε για τις συνέπειες στο ανθρώπινο είδος των συρράξεων στον Κόλπο, ενώ έχει μεσολαβήσει περίπου μια δεκαετία. Μακάρι, όλα αυτά να μπορούμε να τα συζητούμε εγκαίρως. Αυτοί οι οποίοι διαθέτουν τα στοιχεία, έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα. Η ελληνική κυβέρνηση τους καλεί να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου η κοινή γνώμη, οι κυβερνήσεις να γνωρίζουν τι είναι αυτό το οποίο συνθέτει την πραγματικότητα για να πάρουμε ανάλογα μέτρα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Κοσσόβου -όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι επιβεβλημένη- είναι αποσυνδεδεμένη από ενδεχόμενα αρνητικά ή μη επιθυμητά οριστικά αποτελέσματα των επιστημονικών ομάδων, όποτε αυτά κι αν γίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε με σαφήνεια και εγώ σήμερα, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, επανέλαβα τους λόγους για τους οποίους οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής στη Γιουγκοσλαβία. Ασφαλώς, δεν θα αποσυνδέσουμε την τύχη και την προοπτική των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία από τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν. Είναι απόλυτα συναρτημένα αυτά τα δύο στοιχεία που μας απασχολούν εξίσου. Και η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή που πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται με την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων αυτής της ειρηνευτικής αποστολής, αλλά και βεβαίως, η διασφάλιση της υγείας των στρατιωτών και συνολικά των πολιτών απέναντι σε τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία προκύπτουν μετά από τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών υλικών.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πάγκαλου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, είστε ενήμερος γι αυτά που είπε, πώς έφυγε από την κυβέρνηση και πώς άνοιξε το θέμα του Οτσαλάν, ότι μετέφερε ένα σχέδιο Μιλόσεβιτς για ειρήνευση...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε σε μια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ασφαλώς, γνωρίζω αυτά που αποδίδονται στον κ. Πάγκαλο. Αυτά τα οποία αναφέρει αποτελούν -μπορεί να πει κανείς- ιστορικές μαρτυρίες, οι οποίες καλό είναι να μελετηθούν. Από κει και πέρα, για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής, εκφράζει τις απόψεις του, όπως όλα τα στελέχη, όλοι οι βουλευτές. Εχω τη γνώμη, όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε την πολιτική στο μέλλον, την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να φθάσουμε στους επιθυμητούς στόχους μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός γνώριζε τι συζητήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τι συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή. Οπως δεν γνωρίζουμε κι εμείς. Εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι είναι έτσι, όπως το θέτετε στην ερώτησή σας, αυτό το οποίο είπε ο κ. Πάγκαλος ή αυτά τα οποία είπαν άλλα στελέχη και θέλετε να κάνουμε συζήτηση πάνω σε αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος είχε ενημερώσει για όλο αυτό το παρασκήνιο με την κα Ολμπράιτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες σε κάθε κυβέρνηση. Υπάρχει ο τρόπος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται, στο πλαίσιο της κυβέρνησης, με τους υπουργός, όπως και οι υπουργοί μεταξύ τους. Ολα αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Από κει και πέρα επαναλαμβάνω ότι ουδείς -ούτε εγώ, ούτε κάποιος τρίτος- είναι δυνατό να γνωρίζει για κάθε θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι είναι ιστορικές μαρτυρίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να είναι ιστορικές μαρτυρίες. Είναι μια ιστορική κατάθεση. Μια παράθεση στοιχείων τα οποία ασφαλώς καταγράφονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το ερευνήσει κανείς εάν είναι αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι σημασία έχει να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μνημειώδης φράση του Γεωργίου Παπανδρέου: «Το παρελθόν να το παραδώσουμε στους ιστορικούς και την Ελλάδα στο μέλλον». Οι πολιτικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με το μέλλον της χώρας. Με το παρελθόν να ασχοληθούν οι ιστορικοί.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν «καβαλήσει το καλάμι»;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει νωπή τη λαϊκή εντολή και οι υπουργοί έχουν συναίσθηση της υποχρέωσης να ανταποκριθούν στην εντολή του ελληνικού λαού. Οταν έχεις συναίσθηση της υποχρέωσής σου δεν μπορεί -κάθε άλλο μάλιστα- να κατηγορείσαι ότι είσαι αλαζών, κατά το λαϊκώς λεγόμενο ότι «έχεις καβαλήσει το καλάμι». Δεν είναι η περίπτωσή μας αυτή. Νομίζω ότι το έχουμε αποφύγει, τουλάχιστον, μέχρι τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 January 2001 - 15:05:08 UTC