Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σήμερα ο κ. Μπερνς σας κάνει μια ανοικτή επίθεση για τα όσα δηλώσατε χθες, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διατυπώσει τις απόψεις μας και παραμένουμε σε αυτές τις θέσεις. Επικαλούμαι και πάλι το περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών από τον πρόεδρο του διεθνούς οργανισμού ICAO, όπου εκεί αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ότι πράγματι οι πτήσεις γίνονται με ασφάλεια από τα ελληνικά αεροδρόμια, όπως και ο τρόπος λειτουργίας των αεροδρομίων στη χώρα μας είναι ασφαλής. Αυτό που έχει σημασία -και αυτό θα κάνουμε από τη δική μας πλευρά- είναι ότι θα αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να επανέλθουμε σε μια ομαλή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρας μας και των αντίστοιχων των ΗΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επί άλλου θέματος: Χθες, το ψευδοκράτος του Ντενκτάς επέβαλε τρίμηνη φυλάκιση στον Ελληνοκύπριο που έχει συλλάβει από μακρού χρόνου και υπήρξε μάλιστα διαμαρτυρία και από την αγγλική πλευρά, διότι ο εν λόγω Ελληνοκύπριος συνελήφθη στις αγγλικές βάσεις. Διερωτώμαι, θα γίνει καμία διαμαρτυρία από πλευράς Ελλάδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυπριακή κυβέρνηση που παρακολουθεί αυτά τα θέματα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Υπάρχει επικοινωνία και ενημέρωση και της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση της Κύπρου. Αυτό που μου δίνετε την ευκαιρία να συμπεράνω, με αφορμή και αυτό το περιστατικό, είναι ότι η διεθνής κοινότητα, οι ξένες κυβερνήσεις, ενώ βλέπουν ότι οι δυνάμεις κατοχής προχωρούν πολλές φορές σε τέτοιου είδους επιθετικές ενέργειες, εν τούτοις περιορίζονται μόνο να επισημαίνουν τις ευθύνες που έχουν ο κ. Ντενκτάς και οι δυνάμεις που ελέγχονται από αυτόν. Θα πρέπει να είναι περισσότερο δραστικοί, για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών. Αυτό περιμένουμε από το διεθνή παράγοντα.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αν επιτρέπετε δύο ερωτήσεις: Η μια αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος προέβλεψε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν κινήσεις αριστερά ή κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία νέου κόμματος, προέβλεψε εξελίξεις, δηλαδή, και σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρητικός είπε ότι κι εκείνος θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει ένα κόμμα στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη ερώτηση είναι, εάν μετά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει και επισήμως τη δημιουργία του κόμματός του, τίθεται θέμα παραμονής του στη δημαρχία. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο ηθικό θέμα και θα πρέπει να παραιτηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, πρέπει να σας πω ότι δεν μας απασχολεί αυτό το θέμα, γιατί δεν μας αφορά. Οταν τεθεί από εκείνους οι οποίοι υποστήριξαν και στηρίζουν τον κ. Αβραμόπουλο, τότε θα κληθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, στο πλαίσιο της δημοτικής παράταξης στην οποία συμμετέχουν, να πάρουν θέση.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα, τα στελέχη εκφράζουν τις απόψεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζετε ότι ο Υπουργός Αμυνας κατέχει ένα πολύ νευραλγικό υπουργείο, είναι ένα στέλεχος κυβερνητικό και κομματικό που συμμετέχει στα ανώτατα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και συμβάλλει με τις απόψεις του στη διαμόρφωση της κυβερνητικής και της κομματικής πολιτικής. Ολα τα στελέχη τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, ιδιαιτέρως οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να πετύχουμε με κοινή προσπάθεια τους στόχους που έχουμε θέσει και να ανταποκριθούμε έτσι στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Οι απόψεις που διατυπώνονται δεν έχουν καμία άλλη επιδίωξη, παρά μόνο να μας κάνουν όλους να έχουμε τις «κεραίες» μας ανοικτές, να συλλαμβάνουμε τα μηνύματα των καιρών και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, χωρίς να αιφνιδιαστούμε, τις εξελίξεις με τέτοιο τρόπο, ώστε αναλαμβάνοντας τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες να φθάσουμε στον επιδιωκόμενο σκοπό.

ΓΡΟΜΑΝ: Η έκθεση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναφέρεται συγκεκριμένα στην ασφάλεια των πτήσεων και όχι των αεροδρομίων. Επίσης, αναφέρει πως υπήρχε μία περίοδος από το Μάρτη του 1998 μέχρι τώρα, που είχε δοθεί μια χρονική πίστωση δύο χρόνων, για να γίνουν κάποιες αλλαγές. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η υπηρεσία αυτή δηλώνει ότι, με την επίσκεψη που έκανε στην Ελλάδα, διαπίστωσε πως δεν είχαν γίνει@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό, πριν. Μίλησα και για την ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων και για την ασφάλεια των πτήσεων. Από την πρώτη ημέρα που σχολιάσαμε το θέμα αυτό, είπα ότι προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν των όσων μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί, και σε θεσμικό επίπεδο, μέσω νομοσχεδίου που προωθείται, προκειμένου έτσι να βελτιώσουμε τις διατάξεις οι οποίες ισχύουν σήμερα και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν. Θεωρούμε πως πολύ σύντομα θα επανέλθουμε -το τονίζω αυτό- σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία δεν θα δικαιολογεί οποιαδήποτε κριτική.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος προβλέπει τη θεωρία του «ντόμινο» προφανώς, γιατί όταν αναφέρεται στο θέμα Αβραμόπουλου, λέει ότι βλέπει και στο χώρο της κεντροαριστεράς τη δημιουργία νέου κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς. Εσείς εκτιμάτε αποσκίρτηση, δηλαδή, βλέπετε ένα νέο κόμμα, το οποίο θα ξεπηδήσει από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μιλώ εκ μέρους της κυβέρνησης και όχι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Απλά, τονίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας, καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα της πολιτικής ζωής. Εκφράζει κοινωνικές δυνάμεις που του δίνουν τη δυνατότητα να είναι ένα ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και να κυβερνά για πολλά χρόνια τη χώρα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό που πετύχαμε με κοινή προσπάθεια μέχρι τώρα, με την κοινή αυτή προσπάθεια και τώρα και στο μέλλον, θα το διατηρήσουμε ως κεκτημένο, όχι για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συμμερίζεστε την άποψη του κ. Τσοχατζόπουλου, ότι ενδεχομένως να δημιουργηθεί κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το ΠΑΣΟΚ καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα. Αυτό που έχουμε κεκτημένο, με την κοινή προσπάθειά μας θα το διατηρήσουμε για το καλό του τόπου και των Ελλήνων πολιτών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει αντι-Αβραμόπουλος στην Αριστερά, που μπορεί να ξεπηδήσει μετά από αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, η οποία έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι αυτή η οποία, ανταποκρινόμενη στη λαϊκή εντολή, θα έχει και πάλι την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Γιατί, οι Ελληνες πολίτες, αντιλαμβανόμενοι πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η κυβέρνηση, δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν, αναζητώντας την εκπροσώπησή τους σε οποιουσδήποτε άλλους φορείς, πέραν του ΠΑΣΟΚ, που όπως έχει αποδείξει μέχρι τώρα, κατορθώνει να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 December 2000 - 14:05:13 UTC