Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, των επόμενων ημερών.

Αύριο το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με αντικείμενο το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Ακης Τσοχατζόπουλος, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Χρήστος Βερελής και αρμόδοι παράγοντες.

Στη συνέχεια, στις 11.30, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με αντικείμενο το Γ' Κ.Π.Σ. Θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου, Κ. Λαλιώτης, Ν. Χριστοδουλάκης, Χρ. Βερελής, Τ. Γιαννίτσης, Χρ. Πάχτας και αρμόδιοι παράγοντες.

Την Πέμπτη, στις 13.30, ο Πρωθυπουργός παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές.

Την Παρασκευή, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αντικείμενο την πολιτική για θέματα πολιτικής προστασίας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ, εισαγωγικώς, στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε στη Νίκαια. Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες των κρατών-μελών σχεδίασαν και έλαβαν αποφάσεις για το μέλλον της Ε.Ε., αφού οι αποφάσεις αυτές αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της, όταν πλέον διευρυνθεί και έχει, αντί των σημερινών μελών της, έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό που φθάνει τα 27. Εμείς εκφράζουμε ικανοποίηση, γιατί αφενός επιτεύχθηκε ένας συγκερασμός ανάμεσα στην αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις και να δρομολογούνται εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης. Και αφετέρου, γιατί έχουμε μια επαναβεβαίωση, ένα σεβασμό στο ρόλο κάθε κράτους, αφού αναγνωρίζεται πλέον η ισότιμη συμμετοχή και συμβολή όλων των κρατών σε αυτή την ευρωπαϊκή διαδικασία. Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η πορεία της Ε.Ε. προς τη διεύρυνσή της, αφού σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος. Η Κύπρος, στο ορατό μέλλον, θα είναι μέλος της Ε.Ε.

Οσον αφορά τα θέματα λειτουργίας της Ε.Ε., μπορεί να πει κανείς ότι η θεσμική ισορροπία, η οποία επιτεύχθηκε, μας ικανοποιεί απόλυτα, αφού στα θέματα ζωτικής εθνικής σημασίας έχουμε τη δυνατότητα, διατηρώντας και το μέχρι σήμερα ισχύον δικαίωμα, να προβάλλουμε αρνησικυρία. Και αναφέρομαι στα θέματα εξωτερικών σχέσεων, χρηματοδοτήσεων, θέματα που αφορούν τη ναυτιλία και άλλους τομείς.

Επίσης, γίνεται δεκτό, με την απόφαση που ελήφθη, ότι η Ε.Ε. υπό καθεστώς διττής πλειοψηφίας θα παίρνει τις αποφάσεις της. Θα αποφασίζει, δηλαδή, εφόσον συγκεντρώνεται, τόσο η πλειοψηφία των πληθυσμών της Ε.Ε., όσο και του αριθμού των κρατών-μελών της. Ηταν ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε πάρα πολύ, αποτέλεσε σημείο τριβής. Κάποιες χώρες ήθελαν να ισχύσει, σε αυτή την περίπτωση για τη λήψη αποφάσεων, μόνο η πλειοψηφία των πληθυσμών. Τελικά, έγινε δεκτό να ισχύσει και η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε., προκειμένου να λάβει μία απόφαση. Γνωρίζετε, επίσης, ότι και σε θέματα που μας αφορούν, σχετικά με τη συμμετοχή Ελληνα Επιτρόπου στην Commission, τον αριθμό των Ευρωβουλευτών και τον αριθμό των ψήφων που θα διαθέτουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι τελικές αποφάσεις ανταποκρίνονται σε ένα ρόλο που επιθυμούμε να έχει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Και με αυτή την έννοια, εκφράζουμε και πάλι την ικανοποίησή μας. Ηταν μια θετική εξέλιξη.

Κλείνω, λέγοντας πως πέραν των θεμάτων της Διακυβερνητικής, στα οποία πολύ σύντομα αναφέρθηκα, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, τα οποία, το πρώτον, η Ε.Ε. είχε προσεγγίσει στο Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της πορτογαλικής Προεδρίας, στη Λισσαβόνα και στη Φέιρα. Θέματα που αφορούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ε.Ε., όπως είναι τα θέματα απασχόλησης. Χαιρόμαστε, γιατί και με τη δική μας συμβολή, η Ε.Ε. ρίχνει το βάρος, εκδηλώνει το ενδιαφέρον της και παίρνει πρωτοβουλίες και μέτρα για την αντιμετώπιση και επίλυση και αυτών των θεμάτων. Και επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι, παρά το ότι δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου Κορυφής, αυτή την περίοδο πάντως στο πλαίσιο της Ε.Ε., έκλεισε, με πολύ θετικό για μας τρόπο, το θέμα της εταιρικής σχέσης Ε.Ε. -Τουρκίας. Ηταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία επίσης χαιρετίζουμε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εκφράσατε κι εσείς την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις αποφάσεις, εν πάση περιπτώσει, για το συμβιβασμό και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Νίκαια. Ωστόσο, στην Αθήνα υπήρξε ένας προβληματισμός και αρκετές επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση. Υπενθυμίζω και τη δήλωση του κ. Καραμανλή και τις επισημάνσεις του ΚΚΕ και άλλων παραγόντων της πολιτικής ζωής, περί μη ωφέλιμων συμβιβασμών, περί μίζερης διαχείρισης των πραγμάτων, κ.τ.λ. Πώς απαντάτε σε αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πώς εξελίχθηκε αυτή η Σύνοδος Κορυφής. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύωρες και επίπονες. Ασφαλώς, αυτές οι συζητήσεις έχουν και το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης. Στην Ε.Ε., η Ελλάδα είναι με δική της επιλογή, επειδή το επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, επειδή αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή των περισσότερων κομμάτων στη χώρα μας. Αν ήμασταν μόνοι μας στην Ευρώπη, ασφαλώς για πολλά θέματα ίσως οι αποφάσεις να είχαν ένα διαφορετικό χρωματισμό. Γνωρίζετε, όμως, ότι στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, στην οποία κι εμείς συμμετέχουμε, στο πλαίσιο αυτής της "οικογένειας" στην οποία θέλουμε να παραμείνουμε, οι συζητήσεις οι οποίες έγιναν οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι απολύτως ικανοποιητικό. Διασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα, ιδιαιτέρως επί των θεμάτων που έχουν για μας ζωτική σημασία, η ισχύς της χώρας μας παραμένει στο ακέραιο, όπως μέχρι τώρα, όσον αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων της. Μιλώ για το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Στα δε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Ε.Ε. και στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του υπάρχοντος και από πολλούς αναφερόμενου ως δημοκρατικού ελλείμματος, και εκεί έγιναν σημαντικά βήματα, δοθέντος ότι η θέση μας για την επίτευξη της διττής πλειοψηφίας, με την επίτευξη δηλαδή και του μεγαλύτερου αριθμού των κρατών-μελών, έγινε τελικά δεκτή. Μία θέση την οποία, κατ` αρχήν, κάποιες χώρες -οι λεγόμενες μεγάλες χώρες- την είχαν απορρίψει. Αρα, λοιπόν, και δι` αυτού του τρόπου διασφαλίζεται η χώρα μας, η ισότιμη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και βεβαίως, αυτή η διαδικασία της διεύρυνσης της Ε.Ε. αφορά εμάς όλως ιδιαιτέρως, επειδή συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο. Αρα, λοιπόν, αυτές οι κατηγορίες που διατυπώνονται δεν έχουν βάση, είναι παντελώς αστήρικτες. Ασφαλώς, γίνονται για λόγους αντιπολιτευτικούς και μόνο. Νομίζω, όμως, ότι αυτοί που τις διατυπώνουν μάλλον δεν γνωρίζουν τα εσωτερικά της Ε.Ε. Δεν είχαν τη δυνατότητα -πώς θα γινόταν, άλλωστε αυτό;- να λάβουν μέρος στις συζητήσεις, να λάβουν μέρος σε αυτές τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Αρα, μιλούν από απόσταση. Ομως, η απόσταση αυτή δεν τους επιτρέπει να είναι αρνητικοί σε αυτή την εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, όταν τα στοιχεία των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι αυτά τα οποία μαρτυρούν, με τον καλύτερο τρόπο, πόσο βρεθήκαμε απολύτως κοντά στους στόχους που είχαμε εξαρχής θέσει. Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα έλεγα ότι την τελευταία περίοδο, σε όλα τα θέματα τα οποία αναφέρονται στην Ε.Ε., η Ελλάδα πέτυχε να προσεγγίσει όλους τους στόχους που είχε θέσει. Και αυτό, αναμφίβολα, συνιστά μια επιτυχία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για ποιο λόγο αναβλήθηκε η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη δεκάδα των βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τον ίδιο λόγο που άλλαξε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, μετά την εξέλιξη που είχε η Σύνοδος Κορυφής στη Νίκαια. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός είχε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο σε πολλά σημεία άλλαξε. Επειδή, ο Πρωθυπουργός, χθες, δεν μπορούσε να είναι παρών, αφού παρέμεινε στη Νίκαια, γι αυτό και τροποποίησε το πρόγραμμά του.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Προβλέπεται κάποια άλλη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει διάφορες συναντήσεις που δεν αφορούν συσκέψεις ή συνεργασίες στο πλαίσιο λειτουργίας κυβερνητικών οργάνων ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Η συνάντηση θα γίνει με την ίδια σύνθεση που είχε ανακοινωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη σύνθεση που είχε ανακοινωθεί, ευθύς ως το πρόγραμμα αυτών των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές του Κινήματος τεθεί σε εφαρμογή.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, οι 15 ηγέτες κατοχύρωσαν το minimum κοινωνικό εγγυημένο εισόδημα, όπως θα λέγαμε, της Ευρώπης με τις αποφάσεις που πήραν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν τέθηκε στην Ε.Ε. τέτοιο θέμα. Γιατί, τώρα εσείς με την αναφορά αυτή δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά να θίγετε ένα συγκεκριμένο τίτλο μιας πολιτικής. Η πολιτική για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας έχει ήδη αποφασιστεί από τη Σύνοδο της Λισσαβόνας. Δεν μπορεί να έχει αίσια έκβαση, παρά μόνον αν μεταξύ των άλλων εξασφαλιστούν διάφορες προϋποθέσεις όπως είναι, φερ` ειπείν, η υψηλή αύξηση του εθνικού εισοδήματος χρόνο με το χρόνο και η οποία πρέπει να φθάνει πάνω από το 3%. Αρα, στο χώρο της Ε.Ε. οι συζητήσεις αφορούν αυτές τις πλευρές. Εμείς έχουμε πει ότι θα έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος που θα ξεπερνά το 5%, τα επόμενα χρόνια. Ετσι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι τελευταία ελήφθησαν από την κυβέρνηση αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από το νέο χρόνο, με την εκτέλεση, δηλαδή, του Προϋπολογισμού του 2001. Μέτρα τα οποία αφορούν τους χαμηλοεισοδηματίες, είτε συνταξιούχους, είτε μισθωτούς. Πολιτική που να έχει αυτό τον τίτλο δεν αποφασίστηκε στην Ε.Ε., δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Ε.Ε.. Οσον αφορά την κυβέρνηση το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει παλαιότερα. Εχουμε πει ότι χρειάζεται να το μελετήσουμε. Δεν το αντιμετωπίζουμε τώρα. Θα επανέλθουμε εν καιρώ, όταν κρίνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και να λάβουμε την τελική απόφασή μας. Αλλά, τώρα, δεν αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα, έτσι με αυτή τη μορφή.

ΜΙΧΑΗΛ: Προφανώς η κυβέρνηση, εν καιρώ, θα το αποφασίσει η ίδια. Ομως, 52 συνάδελφοί σας φαίνεται ότι το προσδιόρισαν να ασχοληθείτε τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει περάσει περίπου μια εβδομάδα. Εσείς επανέρχεστε σε ένα θέμα που έχει πάρει το δρόμο του. Γνωρίζετε καλά ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει με ποιο τρόπο οι βουλευτές όλων των κομμάτων και του κυβερνητικού κόμματος και η κυβέρνηση συνδιαλέγονται, συζητούν, συνεργάζονται, στο πλαίσιο των εργασιών της Βουλής. Αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρα, λοιπόν, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, είχαμε κάποιες καταγγελίες από την κα Κανέλλη, ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, κάποιοι μηχανισμοί στο υπουργείο Εξωτερικών για την πολιτική προώθηση του κ. Γ. Παπανδρέου, και πέραν του ΥΠΕΞ, προς την πρωθυπουργία ή οπουδήποτε αλλού, σε συνεργασία με κάποιους κύκλους, προφανώς, απ ό,τι καταλάβαμε, αμερικάνικων υπηρεσιών κ.λ.π. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα σχόλιο επ αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Να σχολιάσουμε τι; Το ότι καταγγέλλεται ο κ. Παπανδρέου, ότι επιδιώκει την προώθησή του;

ΜΙΧΑΗΛ: Οτι τον προωθούν οι Αμερικανοί. Αυτό καταγγέλλει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει κρίση, ψήφισε αυτή την κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων, επειδή και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα. Υπουργός Εξωτερικών την προηγούμενη περίοδο ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Παπανδρέου είναι ΥΠΕΞ και σε αυτή την κυβέρνηση. Και γνωρίζετε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο ελληνικός λαός έχει εκδηλώσει την εμπιστοσύνη και την επιδοκιμασία του προς το πρόσωπο και το έργο του υπουργού Εξωτερικών. Αρα, λοιπόν, τέτοιου είδους καταγγελίες -χρησιμοποιώ τη δική σας λέξη- νομίζω ότι είναι χωρίς περιεχόμενο. Είναι «σπαθιές στον αέρα», όπως λέμε, γιατί ο Γ. Παπανδρέου με την πολιτική του είναι παρών στα δημόσια πράγματα της χώρας. Η πολιτική του είναι αυτή που τον καταξιώνει. Η πολιτική του είναι αυτή, η οποία καλεί και προκαλεί τον οποιοδήποτε να κρίνει τον Γ. Παπανδρέου. Η υποκειμενική άποψη διαφόρων παραγόντων, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζετε ότι αυτοί οι παράγοντες είναι πολιτικοί και κομματικοί αντίπαλοι, έχει ασφαλώς υποβαθμισμένη σημασία, γιατί δεν είναι τίποτα άλλο, παρά αποτέλεσμα μιας προφανούς, προφανέστατης σκοπιμότητας, στην οποία κινείται οποιοδήποτε διατυπώνει τέτοιου είδους κατηγορίες.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος έκανε λόγο ότι στη Νίκαια της Γαλλίας ψηφίστηκε η Χάρτα περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είπε ότι έγινε αγώνας για εξοβελισμό του άρθρου που αναφέρεται στη χριστιανικότητα της Ευρώπης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, πράγματι, ψηφίστηκε η Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων. Γνωρίζετε πως μεταξύ των άλλων διατάξεων περιλαμβάνεται κι εκείνη που αναφέρεται στην Αρχή της ανεξιθρησκίας. Ασφαλώς, κάθε πολίτης στο πλαίσιο της Ε.Ε. έχει τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως της εθνικής καταγωγής του ή των θρησκευτικών πεποιθήσεών του. Αυτό είναι μια αρχή που έχει κατοχυρωθεί και σε όλα τα ευρωπαϊκά Συντάγματα. Δεν είναι καινοφανής αρχή. Το αντίθετο, εάν δεν είχε υιοθετηθεί η αρχή της ανεξιθρησκίας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση της Ε.Ε. προς το μεσαίωνα. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε πως η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε, ώστε αυτή η Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων να αποκτήσει και δεσμευτική ισχύ. Να έχει, δηλαδή, νομική αξία. Να είναι ένα κείμενο της Συνθήκης. Άλλες χώρες αυτό το απέρριψαν. Πρέπει να σας πω ότι πολλές διαδηλώσεις που έγιναν από πολίτες διαφόρων χωρών, ήταν διαδηλώσεις οι οποίες προέβαλαν αυτό το αίτημα, για το οποίο -επαναλαμβάνω- η Ελλάδα είχε από την αρχή σαφή θέση. Ολοι οι πολίτες της Ε.Ε., ανεξαρτήτως των επιμέρους στοιχείων, τα οποία συνθέτουν την προσωπικότητά τους, την καταγωγή τους, τον τρόπο ζωής τους ή τις πεποιθήσεις τους, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην Ε.Ε. Αυτή, άλλωστε, είναι και η αξία, η ουσία, το περιεχόμενο και το νόημα της ισοτιμίας στην κοινωνία των πολιτών.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Αναμένεται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Ελλάδα ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος κ. Κοστούνιτσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, παραμένει εκκρεμής η επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στην Ελλάδα. Η πρόσκληση έχει απευθυνθεί εδώ και καιρό. Δια της διπλωματικής οδού γίνονται οι συνεννοήσεις. Μόλις εξευρεθεί ο κατάλληλος χρόνος που διευκολύνει και τις δύο πλευρές, θα γίνει αυτή η επίσκεψη, η οποία δεν τοποθετείται μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα, υπάρχει όντως συγκεκριμένος χρόνος, περί την Ανοιξη, μέχρι τον οποίο οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα ασφαλιστικά τους συστήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της πολιτική στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων. Επίσης γνωρίζετε ότι στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων παρατηρούνται προβλήματα σε πολλές χώρες και στη δική μας. Δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι. Θα πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι είναι σε παράλληλη εξέλιξη σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. Εμείς έχουμε αναθέσει σε μεγάλο ξένο οίκο να ολοκληρώσει τη μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Τα πορίσματα αυτής της μελέτης θα τα λάβουμε υπόψη μας, προκειμένου να αναλάβουμε, εν συνεχεία, και μετά από τον κοινωνικό διάλογο που θα γίνει, τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να υπολογίζεται περί το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η έναρξη της διαδικασίας λέτε@

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει, όπως σας είπα, με κοινωνικό διάλογο, στις αρχές του νέου χρόνου, αφού θα έχουμε στη διάθεσή μας τα πορίσματα αυτής της μελέτης. Με την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, θα λάβουμε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχει κλείσει@

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει κλείσει το θέμα αυτό. Είναι κάτι που έχουμε εξαγγείλει ότι θα το αντιμετωπίσουμε στο πρώτο εξάμηνο., περί τον Απρίλιο του 2001. Τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλη την Ε.Ε. και στη χώρα μας θα πρέπει να είναι υγιή, να διαθέτουν πόρους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η όποια προσέγγιση γίνει, θα γίνει υπό το πρίσμα κάποιων περιορισμών, κάποιων κανόνων, ότι δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, ότι αυτοί που έφθασε η ώρα να πάρουν τη σύνταξή τους, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν τη σύνταξή τους, χωρίς να διακυβεύεται το επίπεδο του εισοδήματος που μέχρι τώρα έχουν εξασφαλίσει. Αυτά, λοιπόν, είναι θέματα, τα οποία θα μας απασχολήσουν, ιδιαίτερα την επόμενη περίοδο. Εδώ θα είμαστε να τα συζητούμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 December 2000 - 15:05:15 UTC