Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται, όπως γνωρίζετε, στο Ζάγκρεμπ, στη διάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, διάσκεψη για τη σταθεροποίηση στις χώρες αυτές και την επιτάχυνση της προσέγγισής τους με την Ε.Ε. Θα επιστρέψει το βράδυ, στις 19.45.

Στις 20.45 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ζακ Σιράκ. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας στις 21.00 και αναμένονται δηλώσεις στον Τύπο, στις 22.30.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε., αυτή την περίοδο, συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Βετρίν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Σημίτης μήπως εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση του κειμένου της εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν εκφράσαμε κάποια δυσαρέσκεια σε αυτό, όταν έγινε η παραπομπή του θέματος σε επόμενη ημερομηνία, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή πως δεν είναι θέμα δυσαρέσκειας ή μη. Είναι θέμα επιμονής στις ελληνικές θέσεις. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει σήμερα ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», που αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε ενημέρωση για το Χρηματιστήριο. Πρώτον, εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και δεύτερον, εάν ισχύει αυτό που αναφέρει το δημοσίευμα ότι έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για θεσμικές παρεμβάσεις, το βαθμό της διαφάνειας και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, δεδομένου ότι έχουν γίνει συσκέψεις γι` αυτά τα θέματα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάποια ειδική εντολή του Πρωθυπουργού για να του υποβληθεί κάποια ειδική έκθεση. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εξετάζει και υποβάλλει, κατά καιρούς, μνημόνια, εκθέσεις κ.λπ. σε θέματα της επικαιρότητας ή μη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Τι αναφέρει δηλαδή; Υπάρχει κάποιο τέτοιο μνημόνιο, κάποια τέτοια έκθεση@;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας απάντησα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν κατάλαβα εάν ισχύει το δημοσίευμα. Εχει ζητήσει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απάντησα σε αυτό πολύ συγκεκριμένα. Είπα ότι δεν είναι θέμα κάποιας ειδικής εντολής του Πρωθυπουργού.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ετοιμάσει ένα σχέδιο συμφωνίας, με μεσολάβηση του Γκονζάλες, για το θέμα της τέως βασιλικής περιουσίας. Ξέρετε σε τι ακριβώς συνίστατο αυτό το σχέδιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, η πρώτη ερώτηση με την οποία θεωρείτε ότι πρέπει να ασχοληθούμε είναι για τα θέματα της δεκαετίας του 1980 ή για κάτι πιο επίκαιρο;

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ρωτώ εάν γνωρίζετε τι σχέδιο ήταν αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ρωτώ εάν κάποιος άλλος έχει καμιά πιο επίκαιρη ερώτηση και θα επανέλθουμε στη δική σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχουν υπάρξει δηλώσεις και εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας και έχουμε και τη θέση του κ. Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα και να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχουν υπάρξει δηλώσεις και από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλο και από την υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών κα Παπαζώη που έχουν χειριστεί αυτά τα θέματα και άρα γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης. Υπάρχει πράγματι αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή αναφέρεται σε μια παραβίαση του 1ου άρθρου του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ευρωπαϊκής σύμβασης. Επειδή πολλά έχουν γραφεί σήμερα, παρακαλώ να προσέξετε ότι δεν γίνονται δεκτά από το δικαστήριο τα σημεία που είχε υποστηρίξει ο τέως βασιλιάς για την προσβολή της αξιοπρέπειάς του, την προσβολή της προσωπικότητάς του, την προσβολή του ονόματός του κ.τ.λ. Η απόφαση περιορίζεται στην οικονομική διεκδίκηση.

Ο ίδιος ο τέως βασιλιάς επιλέγει να "μεταπέσει" στην κατηγορία του ιδιώτη και να αντιδικεί με το ελληνικό δημόσιο, διεκδικώντας κάποια δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι δική του αυτή η επιλογή. Ακόμη και ένας τέως βασιλιάς έχει το δικαίωμα του αυτοεξευτελισμού του.

Οσον αφορά τα λοιπά θέματα που θέσατε, σας θυμίζω ότι ο νόμος του 1994, σε σχέση με την ελληνική έννομη τάξη έχει κριθεί συνταγματικός από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά τις δύο αποφάσεις που προηγήθηκαν, του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας. Αυτό σε ό,τι αφορά τη δική μας έννομη τάξη. Η Ελλάδα, βεβαίως, μετέχει, είναι μέρος της ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Δεν τίθεται θέμα, δεν τίθεται ερώτημα για την Ελλάδα, σεβασμού ή μη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το υπογραμμίζω για να είμαστε σαφείς. Είναι μια δικαστική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχει και επόμενο στάδιο και εκεί το ελληνικό δημόσιο θα προσέλθει με τα επιχειρήματά του.

Το παρελθόν έχει καταγραφεί ιστορικά και εάν συζητήσουμε το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, αναλυτικά εδώ, πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ πιο πίσω, από το 1974 και να δούμε μια συγκεκριμένη διαδοχή νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και διαδικασιών.

Επειδή ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για νομικούς ακροβατισμούς, μου επιτρέπει να αναφερθώ σε πολιτικούς ακροβατισμούς και να θυμίσω -έτσι για την ιστορία- τις ημέρες εκείνες της πρωθυπουργίας του που η κινητή περιουσία έφευγε κρυφίως, από το Τατόι σε "containers", κλειστά, χωρίς κανείς να έχει ελέγξει, χωρίς κανείς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. Με μια διαδικασία, δηλαδή, που δεν τιμά την τότε κυβέρνηση.

Πρέπει να πω ότι, πέρα από το συγκεκριμένο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, στο οποίο αναγνωρίζεται αυτή η παραβίαση του άρθρου 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της σύμβασης για τον Κωνσταντίνο, την αδελφή και τη θεία του, υπάρχει ένα παράλληλο θέμα, που οφείλω να επισημάνω. Και το θέμα αυτό είναι η προθυμία με την οποία βουλευτές της Ν.Δ. προστρέχουν, ως αυτόκλητοι συνήγοροι, για τις οικονομικές απαιτήσεις του τέως βασιλιά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τέως βασιλιάς, την περιουσία του δεν ζητάει; Τι ζήτησε; Το θρόνο; Την περιουσία ζήτησε και αυτό πέτυχε. Τι λέτε ότι "αυτοεξευτελίστηκε"; Η χώρα αυτοεξευτελίζεται με αυτή την απόφαση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η άποψή σας, την οποία μπορείτε να γράψετε. Υπάρχουν και άλλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει την έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Μιλά για μια δίκαιη εξισορρόπηση μεταξύ της προστασίας της ιδιοκτησίας αφενός και του δημόσιου συμφέροντος αφετέρου. Στη δική σας τοποθέτηση, έχω την εντύπωση ότι αγνοείται το δημόσιο συμφέρον απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι είχε συμφωνήσει και ο Αρειος Πάγος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είπα ότι, μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες προηγήθηκαν, υπήρξε απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Είναι προφανές ότι για να πάει το θέμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο υπήρξε διαφωνία των δύο δικαστηρίων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, το θέμα του θρόνου έχει λήξει με δημοψήφισμα. Εχει τελειώσει αυτή η ιστορία.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα θρόνου στην Ελλάδα. Υπάρχει το θέμα ενός ιδιώτη, ο οποίος αντιδικεί με το ελληνικό Δημόσιο. Δεν υπάρχει πολιτειακό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ο μόνος.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Βεβαίως, στο ίδιο Δικαστήριο, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει κερδίσει για παράδειγμα ο Ανδρεάδης, κατά αποφάσεως της κυβερνήσεως Καραμανλή, για τα δικά του θέματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δηλώσεις του κ. Σταθόπουλου, σήμερα, αφήνουν αιχμές και για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι έτσι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό -το αν, δηλαδή, αφήνουν αιχμές- είναι μια ερμηνεία των δηλώσεων. Σας είπα ότι, αν θέλουμε να δούμε ιστορικά το θέμα, μπορούμε να κάνουμε μια μακρά ανάλυση για το χειρισμό. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα, επειδή μου λέτε για το νόμο του 1994. Εάν το 1994 είχε ακολουθηθεί η λογική της απαλλοτρίωσης κατόπιν καταβολής αποζημίωσης, θα έπρεπε να τηρηθεί το άρθρο 17 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει πλήρη αποζημίωση. Αντιθέτως, στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν προβλέπεται πλήρης, αλλά εύλογη αποζημίωση, η οποία συναρτάται, στην ίδια την απόφαση, με το δημόσιο συμφέρον. Σας λέω μόνο ένα παράδειγμα για να προβληματιστείτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά, οι ευθύνες πού βρίσκονται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω απαντήσει γι` αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις ευθύνες για το χειρισμό αυτό, για την απόφαση αυτή, ποιός τις έχει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει μια δικαστική διαδικασία. Οταν είσαι σε ένα δικαστήριο, στο οποίο προσφεύγει ο αντίδικος, μπορεί να κερδίσεις ή να χάσεις μια υπόθεση. Σας λέω, λοιπόν, ότι ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ -ή όποιο άλλο επώνυμο θέλει να επιλέξει- προσέφυγε στο δικαστήριο. Σε κάποια θέματα δεν δικαιώθηκε και σε κάποιο άλλο δικαιώθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ουσία δικαιώθηκε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η άποψή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την περιουσία κουβεντιάζουμε τόσα χρόνια. Δεν μιλάμε για το όνομα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Τόσα χρόνια δεν κουβεντιάζουμε το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Τόσα χρόνια, επί δεκαετίες, ο τόπος ταλανίστηκε από το πραγματικό πρόβλημα, που ήταν το πολιτειακό. Το γεγονός ότι συζητούμε μόνο το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, σημαίνει -και είναι πολύ ευχάριστο αυτό- ότι το πολιτειακό έχει λυθεί επί της ουσίας, μετά από τόσα χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αμφισβητεί κανένας αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Καθόλου. Μια φορά συμφωνούμε και πρέπει να διαμαρτυρηθείτε;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπήρξε προσπάθεια συμβιβασμού έξω από το δικαστήριο, αναφορικά με κάποιες αποζημιώσεις με την αφαίρεση φόρων κ.τ.λ., που θα ζητούσε ο τέως βασιλιάς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στη δεκαετία του ' 80 υπήρξαν τέτοιες συζητήσεις. Δεν είναι άγνωστα αυτά. Κι αν δεν απάντησα αναλυτικότερα πριν, είναι γιατί τα θέματα αυτά είναι γνωστά και έχουν πολλές φορές αναφερθεί.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Να γίνω πιο συγκεκριμένος: Οταν ο κ. Γλίξμπουργκ δήλωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγινε κάποια κίνηση εξωδικαστικού συμβιβασμού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει τους υπολογισμούς του, με όλα τα συμπαραμαρτούντα και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία, όπως προβλέπεται στο επίπεδο της νομοθεσίας του δικαστηρίου.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Οταν τελικά φθάσουμε στο σημείο να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο το όποιο χρηματικό ποσό στον τέως βασιλιά, η καταβολή αυτού του ποσού θα γίνει σε ποιο πρόσωπο, διαδικαστικά εννοώ, προς τον τέως βασιλιά, προς τον Κωνσταντίνο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι ένα ερώτημα αυτό. Γιατί, από την ώρα που ο τέως βασιλιάς διεκδικεί την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη, γνωρίζετε ότι στην έννομη τάξη μας δεν αναγνωρίζονται τίτλοι γενικά. Αρα, πρέπει να επιλέξει κάποιο επώνυμο, πρέπει να γραφτεί σε κάποια δημοτολόγια, να εκδώσει ταυτότητα, κ.τ.λ. Αυτό δεν το συνδυάζω με το θέμα της καταβολής ή μη της αποζημίωσης του όποιου ποσού, γιατί δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτό. Μιλώ γενικότερα για τη στάση του ίδιου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση σε τι όνομα βγήκε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η απόφαση έχει δημοσιευθεί και λέει αυτά που σας είπα. Υπήρξαν και άλλα θέματα για τα οποία προσέφυγε ο τέως βασιλιάς, όπως το θέμα της προσβολής της προσωπικότητας, της προσβολής της αξιοπρέπειάς του, της προσβολής του ονόματός του. Αυτά, ήδη, από πρόπερσι, από την Επιτροπή του Δικαστηρίου έχουν απορριφθεί. Το Δικαστήριο, σήμερα, στην Ολομέλειά του, παραμένει σε αυτές τις θέσεις της Επιτροπής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε σε τι όνομα βγήκε η απόφαση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προσφεύγοντες που αναγνώρισε το Δικαστήριο ήταν ο Κωνσταντίνος, η αδελφή του Ειρήνη και η θεία του Αικατερίνη.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Για την υπόθεση της βίλας της Εκάλης ήθελα να σας ρωτήσω@

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, από εμένα, αυτό.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για να προστατευθεί η τελευταία οικία του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αυτό. Η ερώτησή σας -εάν νομίζετε ότι υπάρχει πεδίο- θα μπορούσε να είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 November 2000 - 14:05:09 UTC