Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε αυτή την ιδιαίτερη μέρα, τη σημερινή. Είκοσι επτά χρόνια μετά, το νόημα και το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διατηρούν στο ακέραιο την αξία τους, αποτελούν συστατικά στοιχεία της πορείας της δημοκρατικής Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΙΝ: Σήμερα βγήκε άκυρος ο διαγωνισμός για την ΕΑΒ. Θα ήθελα να σας κάνω μια γενικότερη ερώτηση για το πόσο θα επηρεάσει τη γενικότερη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται κανονικά. Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και βεβαίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας που επιθυμούμε να είναι μια πορεία περαιτέρω ανάπτυξης. Αυτό το οποίο πρέπει να επισημάνω είναι ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει μια πολιτική, την οποία με συνέπεια τηρεί. Ξεκαθαρίσαμε ότι μόνο εφόσον εξασφαλίζονται όροι και προϋποθέσεις, εφόσον εξασφαλίζεται το κάθε φορά επιδιωκόμενο τίμημα, θα προχωρούμε στην ιδιωτικοποίηση μιας επιχειρησιακής μονάδας. Με αυτή την έννοια, πράγματι, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός, αποφάσισε ότι είναι άγονος ο σχετικός διαγωνισμός, επειδή οι προσφορές που είχαν υποβληθεί δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου, όσον αφορά το τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί, λόγω της αξίας που έχει αυτή η επιχείρηση. Επίσης, οι προσφορές αυτές διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζαν και κάποιες άλλες νομικές ατέλειες. Αυτοί, λοιπόν, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει αυτή την απόφαση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Λέτε ότι προχώρησαν με συνέπεια οι ιδιωτικοποιήσεις. Χρονικά δεν προχώρησαν με συνέπεια, έπεσαν έξω στο χρονικό ορίζοντα. Μήπως σας εμποδίζει σε αυτό και η συζήτηση περί διαπλοκής και φοβάται η κυβέρνηση να προχωρήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη πολιτική. Επαναλαμβάνουμε ότι η πολιτική αυτή είναι απολύτως διαφανής, είναι πολιτική που ανταποκρίνεται στο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Οι κανόνες που κάθε φορά διέπουν την εξέλιξη αυτών των διαγωνιστικών διαδικασιών, τηρούνται απαρέγκλιτα. Εφόσον δεν έχουμε ικανοποιητική ανταπόκριση από ενδιαφερόμενους, στους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών, τότε λογικό είναι μια τέτοια διαδικασία διαρθρωτικής αλλαγής να μην προχωρά και να μην ολοκληρώνεται. Μπορώ να αναφέρω δεκάδες επιχειρήσεων που το καθεστώς τους άλλαξε κάτω από τους καλύτερους όρους, τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η συζήτηση που συντηρείται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, να δημιουργείται, δηλαδή, ένα νοσηρό κλίμα στη δημόσια ζωή της χώρας, δεν μπορεί να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα. Ασφαλώς αυτό μπορεί, μεταξύ των άλλων, να επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Το συμφέρον, όμως, της χώρας είναι αυτό που επιβάλλει, εφόσον με απόλυτη διαφάνεια έχει οριστεί το πλαίσιο, αυτές οι διαδικασίες να εξελιχθούν και να ολοκληρωθούν. Όταν αυτό δεν διασφαλίζεται, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει την περιουσία του ελληνικού λαού, κατά τρόπο τέτοιο, ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με τα συμφέροντα της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Για τα Eurofighter δεν μας είπατε@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι για το θέμα αυτό έκανε σχετική δήλωση ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας. Πράγματι, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειές της η σχετική σύμβαση, η οποία εν συνεχεία θα αποσταλεί στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, επιδιώκει και φαίνεται ότι επιτυγχάνει να ενταχθεί σε αυτό το μεγάλο κονσόρτσιουμ που θα παράγει μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, μαζί με άλλες μεγάλες χώρες. Είναι μια επιτυχία, η οποία θα βοηθήσει και την πολεμική βιομηχανία της χώρας μας, πέραν του ότι ενισχύει σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και τα όσα έχουν γίνει κατά καιρούς, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, αν θα επιτραπεί η είσοδος αστυνομικών δυνάμεων μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους που έχουν γίνει κάποια έκτροπα; Και μια παρεμφερής ερώτηση: Δεν θεωρεί η κυβέρνηση ότι ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα πανεπιστήμια από αστυνομικές δυνάμεις ουσιαστικά αποτελεί καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο σεβασμός όλων μας στο πανεπιστημιακό άσυλο, στο ειδικό καθεστώς που διέπει τους ακαδημαϊκούς χώρους, πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη. Ο σεβασμός αυτός οφείλεται από όλους, είτε είναι απλοί πολίτες, είτε είναι ενταγμένοι σε μια δημόσια υπηρεσία, όπως είναι οι αστυνομικοί. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων αποσκοπεί στη διασφάλιση των όρων της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν καμία επαφή με τους χώρους που ανήκουν σε ένα τέτοιο ειδικό καθεστώς, όπου ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν παραβιάζεται, δεν εισέρχονται στους χώρους των πανεπιστημίων αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό είναι δεδομένο. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει όλα τα αγαθά να τα ζυγίζουμε. Το αγαθό της ομαλής εξέλιξης των σημερινών εκδηλώσεων πρέπει και αυτό να διαφυλαχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι αστυνομικές δυνάμεις.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Σήμερα ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου. Ποιός ο λόγος που απαγορεύθηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα χθες ότι η κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός εκδηλώνει με ουσιαστικό τρόπο τη δέουσα τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε αυτόν τον ουσιαστικό και σεμνό τρόπο, για να εκφράσει την τιμή του προς τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας στεφάνι στους τάφους νέων ανθρώπων που έχασαν τότε τη ζωή τους. Πιστεύω ότι αυτό καταξιώνει απόλυτα την ημέρα και το νόημα που έχει. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι απαραίτητο κάθε δραστηριότητα ενός πολιτικού παράγοντα να συνοδεύεται από συνεργεία ΜΜΕ. Γιατί η επικοινωνιακή ανάδειξη μιας πράξης, είναι μεν μια σημαντική παράμετρος, αλλά δεν είναι αυτή που θα καθορίσει την αξία, την ουσία και το περιεχόμενο αυτής της ίδιας της πράξης. Αυτό είναι που επέλεξε να κάνει ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι θα πρέπει να το σεβαστούμε.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αυτό, όμως, είναι κατά κάποιο τρόπο ανισοβαρές ως προς τα ηλεκτρονικά Μέσα. Δηλαδή, αύριο οι εφημερίδες θα έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν ένα πολύ μεγάλο ρεπορτάζ για την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού, αντίθετα τα ηλεκτρονικά Μέσα θα πρέπει να περιοριστούν στη φωτογραφία του συγκεκριμένου φωτογράφου στον οποίο επετράπη η είσοδος. Θα μπορούσε να είχε πάει, έστω η ΕΡΤ, για να έχουμε και την εικόνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν θα πρέπει κάθε κίνηση που κάνει ένας πολιτικός παράγοντας να τη θέτουμε υπό το μικροσκόπιο, υπό τον έλεγχο των αναγκών λειτουργίας των ΜΜΕ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό είναι μια αντιστροφή των πραγμάτων, αυτό είναι απαράδεκτο, αν θέλετε. Και δεν είναι και δημοκρατικό. Εσείς έχετε τη δυνατότητα, με τα μέσα που διαθέτετε, να αναδείξετε το θέμα κατά τη δική σας άποψη, με το δικό σας τρόπο. Επαναλαμβάνω ότι το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ -αυτό είναι μια γενική θέση που ισχύει σε όλες τις χώρες και στη δική μας- είναι διαφορετικό από το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των έντυπων Μέσων. Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ασκούν μια κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία, διότι τα προγράμματά τους εκπέμπονται μέσω συχνοτήτων που αποτελούν εθνική και κοινωνική περιουσία, συχνότητες για τις οποίες υφίσταται τεχνικός περιορισμός. Δεν είναι απεριόριστες οι συχνότητες. Κάτι, που δεν συμβαίνει με τα έντυπα Μέσα. Γι` αυτό, ακριβώς, ο έλεγχος για τα λεγόμενα "θερμά ΜΜΕ", που είναι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, από την πλευρά της Πολιτείας είναι εντονότερος. Δεν πρέπει, λοιπόν, να γίνεται αυτή η σύγχυση, γιατί οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εχουμε κάποια εξέλιξη από το Συμβούλιο των Μονίμων Εκπροσώπων σε σχέση με το κείμενο της Εταιρικής Σχέσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κάποια άλλη εξέλιξη. Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που συνέρχεται τη Δευτέρα. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας. Εχουμε πει πως μέχρι τώρα είναι θετική η στάση με την οποία η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το θέμα. Βεβαίως, επί των συζητήσεων που θα γίνουν, θα διατυπώσουμε τις δικές μας θέσεις με τρόπο πειστικό, ώστε οι όποιες βελτιώσεις είναι δυνατό να επιτευχθούν στο κείμενο αυτό, να επιτευχθούν. Γιατί πιστεύουμε ότι στο κείμενο αυτό, το οποίο θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται με σαφή τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν να οικοδομηθούν αυτές οι σχέσεις με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις και προβλήματα στο μέλλον.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επιστρέφοντας στο θέμα του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να ρωτήσω, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε τότε το δελτίο Τύπου που εστάλη στα ΜΜΕ, από τη στιγμή που, όπως είπατε εσείς εδώ ως επισήμανση, δεν είναι απαραίτητο κάθε ενέργεια να συνοδεύεται από συνεργεία και δημοσιογράφους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υποχρεώνεται κανείς, ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε και έπρεπε να εκδοθεί, να το λάβει υπόψη. Μπορείτε κάλλιστα να το πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων, αν δεν σας βοηθά στο έργο σας. Αν κάποιος θεωρεί ότι τον βοηθά στο έργο του, μπορεί να το λάβει υπόψη του. Γιατί, αν δεν εκδιδόταν δελτίο Τύπου θα λέγατε γιατί δεν εκδόθηκε δελτίο Τύπου για να βοηθηθούμε στο έργο μας, να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Συγχωρέστε με κ. Υπουργέ, θα προτιμούσα να απαντήσετε στην ερώτηση. Εφόσον είπατε ότι δεν είναι απαραίτητο, κάθε ενέργεια πολιτικού προσώπου να συνοδεύεται από συνεργεία και είπατε προηγουμένως και πολύ σωστά ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε αυτό το σεμνό και ουσιαστικό τρόπο, ποιος ο λόγος τότε να στείλετε δελτίο Τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο λόγος είναι αυτός και μόνο αυτός: Να υποβοηθηθούν οι συνάδελφοί σας στο έργο τους, είτε εργάζονται σε έντυπα, είτε σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί, τουλάχιστον, εδώ στην πολιτική ενημέρωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε με αυτόν το σεμνό τρόπο να αποτίσει φόρο τιμής χωρίς την παρουσία ΜΜΕ και χωρίς τη συμμετοχή άλλων παραγόντων. Αυτόν τον τρόπο, με τον οποίο ο ίδιος εξέφρασε τη δική του τιμή στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, πρέπει να τον σεβαστούμε. Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε, ήταν μόνος του. Επέλεξε αυτόν τον τρόπο, πρέπει να το σεβαστούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν πήγε στο Πολυτεχνείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι αυτό, προχθές. Καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο κρίνει ότι εκφράζει αυτό που νιώθει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε αστυνομία στο Πολυτεχνείο, όπου μπορούσε να τον προστατέψει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη. Ο Πρωθυπουργός, όμως, έκρινε ότι εκφράζει τα αισθήματά του με τρόπο πολύ πιο σεμνό, ουσιαστικό, περιεκτικό, όταν κάνει αυτό που έκανε και όταν δεν συμμετέχει σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα τελετή, προσερχόμενος στο Πολυτεχνείο. Γνωρίζετε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε συμμετοχή στα δρώμενα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ενέργεια αυτή του Πρωθυπουργού σημαίνει μια απόσταση από την πορεία που γίνεται κάθε χρόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ενέργεια του Πρωθυπουργού αναδεικνύει αυτό που νιώθει ότι έπρεπε να κάνει σήμερα. Τίποτα άλλο, καμία άλλη απόσταση από τις εκδηλώσεις, στις οποίες ελπίζουμε -όπως κάθε χρόνο και φέτος ακόμη περισσότερο- να συμμετάσχουν χιλιάδες πολιτών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει μια συνέντευξη του Προέδρου της Σερβίας κ. Μιλουτίνοβιτς, που αφήνει αιχμές για Ελληνες παράγοντες. Για την επίσκεψη του κ. Παπαντωνίου στα Βαλκάνια, λέει ότι ήταν μια τουρνέ. Ακόμη λέει ότι έγινε έλεγχος στα οικονομικά του από την ελληνική κυβέρνηση. Ανοίξατε τους λογαριασμούς του Προέδρου της Σερβίας; Γνωρίζετε κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε. έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για τα περιουσιακά στοιχεία παραγόντων, που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη λίστα. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει συνεργασία με τραπεζικά ιδρύματα και των άλλων χωρών της Ε.Ε. για το χειρισμό αυτών των θεμάτων. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος ή όποιος άλλος παράγοντας έχει στην Ελλάδα καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία τέτοια, τα οποία βρίσκονται υπό έλεγχο. Δεν έχω κάτι προς ανακοίνωση, γιατί δεν έχει προκύψει κάτι, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Οσον αφορά την κριτική σε υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια και η αναγνώριση αυτού του σημαντικού ρόλου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από το διεθνή παράγοντα, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, άλλα και άλλους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες υπουργοί συμμετείχαν στις κατά καιρούς εξελίξεις στις βαλκανικές χώρες, επισκεπτόμενοι τις βαλκανικές χώρες, συζητώντας με τις ηγεσίες τους και άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες στις χώρες αυτές. Χωρίς αυτή την έντονη παρουσία δεν θα ήταν δυνατό η Ελλάδα να αναπτύξει πρωτοβουλίες, οι οποίες οδήγησαν σε δικαίωση της πολιτικής μας. Αυτό το αναγνώρισαν όλοι, το γνωρίζετε κι εσείς.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 November 2000 - 15:05:31 UTC