Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασαν, σήμερα από κοινού, η Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με θέμα συζήτησης την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εγινε αναφορά στην εργασία της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συζήτηση για κάθε μια από τις αναθεωρητέες διατάξεις, σύμφωνα με τη διατύπωση στην οποία κατέληξε η Επιτροπή. Αντηλλάγησαν απόψεις και διατυπώθηκαν προβληματισμοί. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσέρχεται στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής με τις θέσεις που έχουν αποτυπωθεί στο κείμενο, το οποίο ήδη γνωρίζετε, και επί των διατάξεων αυτών θα γίνει περαιτέρω συζήτηση. Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει, ήδη, ο εισηγητής της πλειοψηφίας. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ που ασχολήθηκε με δύο θέματα:

-Το πρώτο θέμα αφορά το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση κρίσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο ή την Ελλάδα ή την Κύπρο. Το μνημόνιο αυτό έχει υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας και αποφάσισε να ισχύσει αυτό το μνημόνιο. Κάθε χώρα έχει το δικό της μηχανισμό, έχει συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Με το μνημόνιο αποφασίστηκε οι δύο χώρες να συνεργάζονται, να συντονίζονται, δηλαδή, τα όργανα, μέσω των διαδικασιών που έχει εγκαθιδρύσει κάθε κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κρίση που εκδηλώνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο ή μόνο στην Ελλάδα ή μόνο στην Κύπρο.

-Το δεύτερο θέμα: Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσου Παραγιουδάκη για έναν ακόμη χρόνο. Γνωρίζετε ότι ολοκληρώνεται η διετής θητεία του και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο στην ίδια θέση. Λόγω της επιτυχούς θητείας του, το ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, αποφάσισε ομόφωνα να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο τη θητεία του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ποιά είναι αυτά τα Οργανα που θα χειρίζονται, θα αντιμετωπίζουν, θα επεξεργάζονται τις κρίσεις; Γιατί μιλήσατε για συντονισμό και συνεργασία των αρμοδίων αρχών.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κοινό Οργανο. Υπάρχει μνημόνιο που προβλέπει πώς συντονίζονται τα Οργανα που έχουν θεσπίσει οι δύο χώρες. Είναι το ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, το Συμβούλιο Αμυνας, το Συμβούλιο των αρχηγών των Επιτελείων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αυτά είναι γνωστά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό το μνημόνιο, προφανώς είχε υπογραφεί πρόσφατα. Πότε είχε υπογραφεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το μνημόνιο συζητήθηκε σήμερα και αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ να υιοθετηθεί. Εγκρίθηκε σήμερα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα υπάρξει διαδικασία επικύρωσής του από το Κοινοβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα, γιατί δεν είναι αναγκαίο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Και όταν λέτε "κρίσεις", από ό,τι καταλαβαίνω, με βάση τα Οργανα, τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Το είπα στην αρχή.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνει γνωστή η απόφαση που έλαβε, χθες, σε συνεδρίασή της, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για τη γνωστή τύπου Χ.Ο. υπογραφή@;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν την ανακοινώσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είναι ανεξάρτητη Αρχή και δεν είναι δυνατό να γνωρίζει οποιοσδήποτε άλλος το περιεχόμενο της απόφασής της, ούτε μπορεί να υπαγορεύσει το ρυθμό με τον οποίο εκδίδει αποφάσεις.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια εβδομάδα, σε δέκα ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, πέραν της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Εχω μια γενική και μια ειδική ερώτηση: Είπατε για απόψεις και προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μπορείτε να μας πείτε, εν συντομία, να μας προϊδεάσετε, να μας δώσετε μια εικόνα των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν; Και μια ειδική ερώτηση: εάν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα αναδιατύπωσης της διάταξης για το άρθρο 24 για την προστασία των δασών, για το οποίο έχει κάνει λόγο και ο υπουργός Δικαιοσύνης από χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε άρθρο 24 για την προστασία των δασών συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Η Κυβερνητική Επιτροπή εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να παραμείνουμε στην παρούσα διατύπωση, η οποία διασφαλίζει και την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, χωρίς να οδηγούμαστε σε παραδοξότητες, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας πολύ σημαντικά έργα, τα οποία έχουν εθνική σημασία.

Μπορώ να πω μεταξύ των άλλων -γιατί έχει και πολιτική σημασία, επειδή μπορεί να συζητείται αυτό το θέμα- ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατηγορηματικά στο θέμα του εκλογικού συστήματος και είπε ότι θέμα αλλαγής του, ούτε αντιμετωπίσαμε, ούτε υφίσταται. Το λέω επειδή γνωρίζω ότι υπάρχει μια φημολογία, αυτές τις ημέρες, για το συγκεκριμένο θέμα, που έχει πάρει μια σχετική έκταση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Από κει και πέρα, όλες οι συζητήσεις οι οποίες έγιναν συνέκλιναν σε ορισμένα βασικά σημεία για τα σημαντικά πολιτικά θέματα που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του υπό αναθεώρηση Συντάγματος, όπως είναι αυτό της διαφάνειας. Πρέπει να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία, τους θεσμούς με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος, όσον αφορά την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα πεδίο συναλλαγών του Δημοσίου με ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου όλα θα εξελίσσονται με διαφάνεια, με όρους υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον οποιονδήποτε να θεωρεί ότι η λειτουργία ενός ΜΜΕ παίζει καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε αυτό τον τομέα.

Εγινε, π.χ., συζήτηση για θέματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), για το οποίο ξεκαθαρίστηκε ότι ο ρόλος του κατοχυρώνεται, πλέον, συνταγματικά. Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, το ΑΣΕΠ πρέπει να είναι το όργανο που θα προβαίνει σε προσλήψεις.

Ανάλογη συζήτηση έγινε για θέματα που αφορούν τα κωλύματα των βουλευτών, ενόψει της υποψηφιότητάς τους ή τα ασυμβίβαστα που έχει ο βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Συμφωνούμε με τις διατάξεις, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Εγινε, επίσης, αναφορά σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Παραμένουμε για τα σχετικά θέματα στις διατάξεις, όπως αυτά έχουν αποφασιστεί.

Για τις Ανεξάρτητες Αρχές μείναμε σύμφωνοι στη θέση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για το ΕΣΡ. Να συγκροτούνται, δηλαδή, από τη διάσκεψη των Προέδρων με αυξημένη πλειοψηφία.

Εγινε συζήτηση επί όλων των διατάξεων. Καταλήξαμε, όπως σας είπα, ότι οι διατυπώσεις οι οποίες έγιναν από την αρμόδια Επιτροπή μας βρίσκουν σύμφωνους και επ αυτών θα κινηθούμε στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό το κείμενο, απ ό,τι κατάλαβα, δεν ξέρω, διαψεύστε με, είχε φτιαχτεί από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία το υιοθέτησε, το έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία το υιοθέτησε@

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξε διαβούλευση μεταξύ των δύο υπουργείων. Κατέληξαν σε μια εισήγηση και σε ένα κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει διαδικασίες και δράσεις, που βρίσκει σύμφωνες και τις δύο κυβερνήσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα υπάρξει και υπογραφή σε αυτό ή δεν χρειάζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι κάθε κείμενο έχει εγκριθεί από την κυπριακή και από την ελληνική κυβέρνηση. Αρα, λοιπόν, κάθε κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το ίδιο κείμενο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μίλησαν, κατ ιδίαν, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρξε τέτοιος λόγος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Δεν προέκυψε άλλο θέμα, ώστε να χρειαστεί ιδιαίτερη επικοινωνία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 November 2000 - 15:05:09 UTC