Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, στις 11.30 το πρωί, δέχθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ. Στη συνάντηση αυτή ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την πολιτική καλής γειτονίας της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, έθεσε το θέμα προσαρμογής της Τουρκίας στα συμπεράσματα του Ελσίνκι. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση Destined Glory και τόνισε ότι δεν μπορεί τα συμφωνηθέντα να ανατρέπονται. Μίλησε, επίσης, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει η προσδοκώμενη πρόοδος που θα έπρεπε να υπάρχει.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, αυτή την ώρα μιλάει στην πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση.

Αύριο, στις 9 το πρωί, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τα Γιάννενα, όπου θα επισκεφθεί διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Το πρόγραμμα σας είναι γνωστό.

Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τους βουλευτές του Κινήματος.

Την Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα ακολουθήσει, στις 12.30, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Ρώμη, προσκεκλημένος του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, με τον οποίο θα έχει συνάντηση εργασίας. Επίσης, θα συναντηθεί με το Δήμαρχο της Ρώμης Φραντζέσκο Ρουτέλι, ο οποίος όπως γνωρίζετε είναι επικεφαλής του πόλου της Κεντροαριστεράς.

Τέλος, εκφράζουμε τη λύπη μας για το θάνατο μιας μεγάλης προσωπικότητας, του φιλέλληνα σερ Στίβεν Ράνσιμαν. Υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, βυζαντινολόγος με πλούσιο έργο, που αγαπούσε την Ελλάδα και η Ελλάδα του ανταπέδιδε τα αισθήματα αυτά και τις τιμές. Για το θάνατό του ο Πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση που θα διανεμηθεί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιλμάζ έφυγε από το Μαξίμου με όλα τα δάκτυλά του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναφέρεστε στη φράση του κ. Γιλμάζ, ο οποίος δήλωσε ότι το είπε αστειευόμενος. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι τούρκικο χιούμορ.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται σήμερα από ραδιοφωνικούς σταθμούς, υπάρχει μια επιστολή από το Αγιον Ορος προς τον κ. Κακλαμάνη, με την οποία ζητείται να μην εμπλέκεται το θέμα της τοποθέτησης του κ. Ψυχάρη στις συζητήσεις για τη διαπλοκολογία. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας άκουσα, χθες, να κάνετε μια δήλωση, ότι το γεγονός πως ο κ. Καραμανλής δεν απαντά στα ερωτήματα που του τίθενται για το "πόθεν έσχες" του, έχει μια σημασία. Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η σημασία, κατά την κρίση σας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το ότι με ακούσατε χθες, σημαίνει ότι το γνωρίζετε το θέμα. Και επομένως, δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε, να ρωτήσω κάτι άλλο: Για την κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής έχει λόγο να απαντήσει στα ερωτήματα του Τύπου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επί του θέματος έχω μιλήσει και στο briefing.

ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ: Θα ήθελα να μου πείτε σε πιο σημείο βρίσκονται οι μεγάλες υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Σημίτης έχει ζητήσει πλήρη διαλεύκανση, όπως η υπόθεση του Σάμινα, της Ρικομέξ, του Φάλκον, η υπόθεση Οτσαλάν, η υπόθεση της γέφυρας Αττικής@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι, αυτό ζήτησε. Και μάλιστα, ήμουν εγώ που το ανακοίνωσα στο briefing της προηγούμενης εβδομάδας. Και βεβαίως, αυτά είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει αυτή την επίσπευση, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ: Ναι, αλλά σε πιο σημείο βρίσκονται αυτές οι διαδικασίες, αυτές οι υποθέσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σίγουρα για τα θέματα αυτά θα επισπευσθούν οι διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης. Γι` αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 November 2000 - 15:05:07 UTC