Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Είμαστε και σήμερα μαζί, γιατί ο κ. Ρέππας βρίσκεται στη Βουλή και ενημερώνει τα μέλη του ΚΤΕ για το νομοσχέδιο που αφορά το Εθνικό Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Εισαγωγικώς, θέλω να σας πω ότι στις 9.45 το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος ήδη ταξιδεύει για την Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συζητήσεις για διμερή οικονομικά θέματα, τα οποία ήταν και το αντικείμενο της συνεργασίας του με τον Πρωθυπουργό.

Στις 10.30, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο, με τον οποίο συζήτησε δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης:

Το πρώτο θέμα αφορά την επίσπευση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, για το οποίο θα κατατεθεί -όπως έχει ανακοινωθεί- λίαν συντόμως σχετικό νομοσχέδιο. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησαν συγκεκριμένα τη διάταξη που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, για θέματα που συνταράσσουν την κοινή γνώμη και τα οποία παίρνουν προτεραιότητα και προωθούνται στη Δικαιοσύνη, για την όσο το δυνατό ταχύτερη διαλεύκανσή τους. Η διάταξη αυτή θα εφαρμοστεί, αμέσως, για τα εξής θέματα: Την υπόθεση Φάλκον, την υπόθεση Οτσαλάν, την υπόθεση Ρικομέξ και άλλων κτιρίων που κατέρρευσαν από τον περσινό σεισμό, την υπόθεση του ναυαγίου κατά την πρόσφατη τραγωδία, την παλαιότερη υπόθεση Δύστος και την υπόθεση της κατάρρευσης της γέφυρας στην οδό Αττικής, στο Μαρκόπουλο.

Το δεύτερο θέμα αφορά το σωφρονιστικό σύστημα και ειδικότερα την επίσπευση του κτιριακού προγράμματος, της κατασκευής δηλαδή των σωφρονιστικών φυλακών.

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δέχεται τη δεύτερη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους συζητά θέματα λειτουργίας της Κ.Ο.

Στις 7 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη και παράγοντες της ΔΕΗ και αντικείμενο της συζήτησης θα είναι θέματα που αφορούν αυτή τη δημόσια επιχείρηση.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, η Πρόεδρος του 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου, ο διευθύνων Σύμβουλος του 2004 κ. Πέτρος Συναδινός, καθώς και ο διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου και ο τεχνικός σύμβουλός του Β. Μακριωνίτης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχουμε κάτι περισσότερο για τη συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαντωνίου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως σας είπα, ο κ. Παπαντωνίου μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου θα συζητήσει και διμερή οικονομικά θέματα και για το λόγο αυτό ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δηλαδή, το ενεργειακό πρόβλημα, των καυσίμων και λοιπά, δεν συζητήθηκε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Εξάλλου, ήταν σύντομη η συνεργασία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι ποια είναι η εντύπωση που αποκόμισε ο Πρωθυπουργός από τη συνάντησή του με τον κ. Ετσεβίτ και το δεύτερο, αν ο κ. Τσουκάτος παραμένει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για το πρώτο, σας παραπέμπω στις δηλώσεις που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε. Για το δεύτερο, σας λέω ότι ο κ. Τσουκάτος είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Ετσεβίτ, ότι μπορούν πλέον οι δύο χώρες να μιλούν για τη «βήμα προς βήμα» προσέγγιση; Δηλαδή, είναι πιο ψυχρό το κλίμα, μετά από όλα αυτά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα ελληνοτουρκικά. Τη στρατηγική αυτή τη γνωρίζετε, την έχουμε επαναλάβει πολλές φορές και παραμένουμε σε αυτή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Ετσεβίτ, υπάρχει σήμερα και δήλωση του κ. Τζεμ, που λέει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την προσέγγιση και θα ήταν άσκοπο να χάσουμε αυτά που έχουμε κερδίσει. Τελικά, εκτιμάτε ότι στην Αγκυρα υπάρχει διγλωσσία στις σχέσεις της με την Ελλάδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πολλές αναλύσεις μπορεί να κάνει κανείς για τις θέσεις της Αγκυρας και τις δηλώσεις των πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της Τουρκίας. Σημασία έχει να μένουμε στην πολιτική μας, όσον αφορά την υπεράσπιση των θέσεων και των δικαιωμάτων μας. Επίσης, να μένουμε στην πολιτική μας, όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ελσίνκι, που σημαίνει ότι ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο δρόμο, όπως τον ακολουθούν ή τον ακολούθησαν όλες οι χώρες, που ήταν υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. Οσον αφορά το θέμα των δηλώσεων, που αναφέρονται στην άσκηση του ΝΑΤΟ, θα ήθελα να σας πω ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Αυτό αναγνωρίζεται από τη νομική υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Το γνωρίζουν και οι Τούρκοι και δεν είναι τυχαίο ότι δεν προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν μένει παρά να είναι συνεπές και το ίδιο το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές του. Οσο αυτό δεν γίνεται, δεν είναι καθόλου πειστικό. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προβάλλει πάντα και παντού τα δικαιώματά της και να τα ασκεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή, αναφερθήκατε στη Συμφωνία του Ελσίνκι, διερωτώμαι με όσα έχει πει στον Πρωθυπουργό ο κ. Ετσεβίτ και όσα λέει με δηλώσεις του ο κ. Τζεμ, δεν απορρίπτουν στην ουσία την απόφαση του Ελσίνκι, και δεν θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ως υποψηφίας χώρας στην Ε.Ε. θα το εξετάσει η ίδια η Ε.Ε., χωρίς την Τουρκία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας είναι στοιχείο που ικανοποιεί τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, είναι σημαντικό το δίκαιο να είναι με το μέρος σου και αυτό να αναγνωρίζεται επισήμως από τη νομική υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση από την πολιτική της;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επειδή το δίκαιο είναι με το μέρος μας; Δεν σας καταλαβαίνω. Τι ρωτάτε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μέχρι τώρα η κυβέρνηση με τη στρατηγική που ακολουθεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι ικανοποιημένη, όσον αφορά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι στρατηγικές χρειάζονται εμμονή, προκειμένου να πετύχουν. Κι εμείς διαθέτουμε αυτή την εμμονή, να υποστηρίζουμε και να ασκούμε τα δικαιώματά μας, όπως συνέβη και στην πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ, που έληξε χθες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ., του κ. Ρουσσόπουλου, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει στήσει έναν μηχανισμό σπίλωσης του προέδρου της Ν.Δ,. δια του Τύπου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μιλάτε προφανώς για τα δημοσιεύματα που απορρέουν από το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Το «πόθεν έσχες» των βουλευτών δίνεται στη δημοσιότητα ακριβώς για να καθίσταται δυνατός ο δημόσιος έλεγχος. Αυτός είναι ο σκοπός που δίνεται στην δημοσιότητα. Και ο κάθε πολιτικός οφείλει να δίνει απαντήσεις για τυχόν ερωτηματικά, όπου αυτά δημιουργούνται και όπου υπάρχουν. Και αυτό ισχύει για όλους. Αυτό είναι το θέμα. Οσον αφορά τη δήλωση του κ. Ρουσσόπουλου, θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει καταγγείλει επανειλημμένα το νοσηρό κλίμα και τη διαπλοκολογία, την οποία η Ν. Δ. έχει σαν κεντρικό στόχο στην πολιτική της. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τη Ν.Δ. -εάν έχει πρόγραμμα, θέσεις- να ασχολείται με τα σοβαρά θέματα, τα οποία απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία μας. Από κει και πέρα, η Ν.Δ. επιλέγει. Μπορεί να μείνει σε αυτό που κάνει μέχρι σήμερα. Αυτά ξέρει, αυτά κάνει. Δικαίωμά της

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου κ. Μεϊντάνι, που αμφισβήτησε, στην ουσία, χθες, τα υπάρχοντα σύνορα των Βαλκανίων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα σύνορα των Βαλκανίων είναι αυτά τα οποία είναι.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Γκεοργκέφσκι είπε χθες ότι υπάρχει μια πρόταση σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Και θα ήθελα να ρωτήσω, επίσης, γιατί αναβλήθηκε το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στη Βουδαπέστη για τη βράβευσή του με τον κ. Τζεμ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για το πρώτο σας παραπέμπω στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν έχω συνεννοηθεί, αλλά το θεωρώ φυσικό. Αλλωστε έχει κάνει δηλώσεις και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 26 October 2000 - 13:05:08 UTC