Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή δηλώσεις και ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με τις ασκήσεις «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» και «Destined Glory@.

Η άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» εντάσσεται στην πολιτική του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) και έχει στόχο τη διασφάλιση της άμυνας της Κύπρου. Η άσκηση αυτή διεξάγεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό που γίνεται και πάλι επίκαιρο, με αφορμή τις θέσεις που διατυπώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είναι το θέμα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Όταν δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί, δεν υπάρχει και λόγος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Η κυπριακή κυβέρνηση, η Ελλάδα, κατ επανάληψη, έχουν θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης της νήσου. Η Τουρκία αρνείται να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόταση, επιθυμεί, προφανώς, να κρατά σε ομηρία την Κύπρο. Η Κύπρος είναι κράτος του ΟΗΕ, είναι χώρα που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., προκειμένου να ενταχθεί σε αυτήν. Στην περίπτωση της Κύπρου, μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις είναι οι πλέον προωθημένες σε σχέση με αυτές που διεξάγονται με τις άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ε.Ε. Αρα, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυπριακή κυβέρνηση -διαπιστώνοντας την άρνηση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στο θέμα της αποστρατικοποίησης του νησιού και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας και των δυνάμεων των κατεχομένων στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση και επίλυση του κυπριακού προβλήματος- είναι λογικό να προχωρά, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, σε ασκήσεις αμυντικού χαρακτήρα.

Οσον αφορά την άσκηση Destined Glory πρέπει να τονίσω ότι είναι ψευδές πως το ΝΑΤΟ ακύρωσε ή εμπόδισε πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε ορισμένους αεροδιαδρόμους. Ο Ελληνας ΝΑΤΟϊκός διοικητής στη Λάρισα και οι επιτελείς του, με δεδομένο ότι είχαν ελευθερία σχεδιασμού για το ποιοι αεροδιάδρομοι θα χρησιμοποιηθούν κατά τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, περιέλαβαν μεταξύ των άλλων και συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους πάνω από τα νησιά Λήμνος και Ικαρία. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της στάσης της Τουρκίας, παρά το ότι η νομική υπηρεσία του ΝΑΤΟ αναγνώρισε πλήρως αυτό το δικαίωμα για τη χώρα μας. Και τα δικαιώματα που έχουμε τα ασκήσαμε με αυτό τον τρόπο, προβλέποντας την πτήση των μαχητικών αεροσκαφών σε αυτούς τους αεροδιαδρόμους. Προσθέτω ότι η μνήμη ή η ευαισθησία της Τουρκίας είναι επιλεκτική, δοθέντος ότι με τη Συνθήκη του Μοντραί το 1936 έχει αρθεί ο χαρακτήρας αποστρατικοποίησης των συγκεκριμένων νησιών, κάτι που το γνωρίζουν όλοι και ασφαλώς το γνωρίζουν και οι νομικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ. Αυτό που έχει σημασία είναι, το ΝΑΤΟ να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιβάλει και στην Τουρκία τη συμμόρφωση προς ένα σχέδιο άσκησης που είχε συμφωνηθεί, ευθύς εξ αρχής. Λόγοι ασφάλειας που επικαλέστηκε το ΝΑΤΟ, από την ώρα που η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της και συγκεκριμένα τον εναέριο χώρο της, ήταν αυτοί που οδήγησαν στο να πάρουμε την απόφαση να ζητήσουμε διακοπή κατ αρχάς και στη συνέχεια να αποχωρήσουμε από την άσκηση. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα περιορισμού του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε τους αεροδιαδρόμους πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά. Δεν είναι παραδεκτή η αιτίαση της Τουρκίας ότι τα νησιά αυτά έχουν αφενός χαρακτήρα αποστρατικοποιημένων νησιών και αφετέρου ότι δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται αυτοί οι αεροδιάδρομοι με το νεολογισμό ότι υπάρχουν και αποστρατικοποιημένοι εναέριοι χώροι. Εμείς, με διατυπωμένες και σαφείς τις θέσεις μας, θα συνεχίζουμε, στο πλαίσιο εθνικών ασκήσεων ή γενικότερα, να χρησιμοποιούμε, με βάση τους σχεδιασμούς που κάνουμε, αεροδιαδρόμους που όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς Συμβάσεις και Συνθήκες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επιπρόσθετα από αυτά που έχετε πει, θα ήθελα να σχολιάσετε τις εμπρηστικές δηλώσεις Ντενκτάς, ο οποίος και ενώπιον Ντε Σότο, μετά την άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», έκανε δηλώσεις ότι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τα σύγχρονα ραντάρ που έχει βάλει, όσον αφορά τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν, μάλιστα, τον εναέριο χώρο, να μη τα εγκλωβίζουν. Είναι δυνατό να λέγονται αυτά τα πράγματα σε ένα ανεξάρτητο κράτος των Η.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ντενκτάς είναι αρκετά εκτεθειμένος με τη στάση του, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι ο κ. Ντενκτάς έχει ένα ρόλο μονίμως αρνητικό και αυτό επισημαίνεται. Η Κύπρος, ασφαλώς, είναι κυρίαρχο κράτος και η κυβέρνηση της Κύπρου μπορεί να κάνει τις επιλογές της, με γνώμονα το συμφέρον του νησιού. Το συμφέρον του νησιού επιβάλλει να υπάρχει σταθερότητα, ηρεμία και, βεβαίως, να συμβάλλουν όλοι με θετικό τρόπό στην εξέλιξη των συζητήσεων για την αντιμετώπιση και επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η Κύπρος δεν θα δώσει λογαριασμό για το πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Τέτοιου είδους αιτιάσεις δεν είναι παραδεκτές. Πολύ περισσότερο @επαναλαμβάνω- όταν από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης έχει διατυπωθεί η θέση πως η αποστρατικοποίηση του νησιού είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα δώσει λύσεις σε πολλά επιμέρους προβλήματα, αν ανταποκριθεί σε αυτή τη θέση και η Τουρκία. Και σε αυτό, έως τώρα, τηρεί απολύτως αρνητική στάση, πράγμα το οποίο αποδοκιμάζεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Ντενκτάς απείλησε, μάλιστα, και με πόλεμο@

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιου είδους φραστικές απειλές, θα έλεγα, ότι δεν μπορεί να έχουν αποδέκτη εμάς. Πολύ περισσότερο όταν προέρχονται από πολιτικούς παράγοντες που δεν νομιμοποιούνται να διατυπώνουν τέτοιες θέσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν, κ. Υπουργέ, να κάνετε αυτές τις δηλώσεις που έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές, μετά από κάποιο γεγονός, όταν η Τουρκία στην πράξη δημιουργεί τετελεσμένα και υλοποιεί ακριβώς αυτό που διατυπώθηκε στο κείμενο της Μαδρίτης για ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Τουρκίας, όπως εκδηλώθηκε τώρα, δεν είναι καινούργια, δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά. Αλλά, και η δική μας θέση είναι αυτή που πάντοτε έχουμε διατυπώσει και παραμένουμε σε αυτή. Θα ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν τα ασκούμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και τα ασκούμε και γι αυτό ακριβώς δημιουργούνται τα προβλήματα, λόγω της διαφορετικής θέσης που έχει η Τουρκία και της αδυναμίας του ΝΑΤΟ να επιβάλει τη συμμόρφωση της Τουρκίας σε αυτούς τους κανόνες. Η σχέση αυτή, στο συγκεκριμένο τομέα, έχει ένα δυναμικό υπόβαθρο. Ασφαλώς, θα έχουμε τέτοια φαινόμενα, τα οποία δεν είναι καινούργια. Εμείς, πάντως, στον τομέα αυτό είμαστε ανυποχώρητοι. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν, χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιούν αυτούς τους αεροδιαδρόμους. Δεν τίθεται, λοιπόν, αυτό το θέμα σε οποιαδήποτε συζήτηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είστε πειστικός, γιατί πολλά γεγονότα στην πράξη διαφοροποιούνται από αυτά που μας λέτε εσείς. Ερευνες για πετρέλαιο δεν μπορούμε να κάνουμε. Στα Ιμια δεν μπορούμε να πάμε. Τα ναυτικά μίλια δεν μπορούμε να τα επεκτείνουμε. Τώρα έχουμε τις «γκρίζες» ζώνες, ήδη έχουμε και δέσμευση στον αέρα σε ορισμένες ζώνες. Ποια κυριαρχικά δικαιώματα ασκούμε, μπορείτε να μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι, γιατί θέτετε με αυτόν τον τρόπο ένα ερώτημα, αναφερόμενος σε σειρά θεμάτων τα οποία κατ επανάληψη έχουν απασχολήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και όχι μόνον. Ασφαλώς ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και ασφαλώς, γνωρίζετε εσείς, όπως όλοι @γι αυτό δεν πρέπει να θέτετε αυτές τις ερωτήσεις με αυτόν τον τρόπο- ότι αυτό ενοχλεί. Ενοχλεί την Τουρκία, η οποία έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε σειρά θεμάτων. Το ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από την άσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων αποδεικνύεται, μεταξύ των άλλων, από τη δυναμική σχέση που δημιουργείται σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις. Ασφαλώς, τα Ιμια ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Η δραστηριότητα και η λειτουργία σε αυτά τα νησιά ήταν και είναι μια πραγματικότητα που δεν έχει αλλάξει. Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι ο εθνικός εναέριος χώρος μας εκτείνεται στα 10 μίλια. Γνωρίζετε ότι πάρα πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι ασύμβατο με το θαλάσσιο χώρο των έξι μιλίων, γιατί, κατά πολλούς, τα όριά τους πρέπει να συμπίπτουν. Εμείς υπερασπιζόμαστε αυτόν τον εθνικό εναέριο χώρο και με τα μαχητικά αεροσκάφη μας, οσάκις χρειάζεται. Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι δεν υπάρχει καθεστώς «γκρίζων» ζωνών στο Αιγαίο, δοθέντος ότι οι διεθνείς Συνθήκες προβλέπουν την εδαφική οριοθέτηση των δύο χωρών. Εχουμε τονίσει, κατ επανάληψη, και έχουμε καταστήσει σε όλους απολύτως σαφές, πως το μόνο θέμα που χρήζει αντιμετώπισης και επίλυσης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που μπορεί να γίνει με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η πάγια θέση μας και σε αυτήν παραμένουμε. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε έκταση τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της. Το ότι υπάρχει αντίδραση από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σας οδηγεί στο να στρεβλώνετε ή να παρερμηνεύετε τη δική μας στάση και πολιτική, θεωρώντας πως συμφωνούμε με την πολιτική της άλλης πλευράς. Όχι μόνο δεν συμφωνούμε, αλλά ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας ερχόμαστε σε μια αντιπαράθεση, η οποία αποτελεί και το πεδίο των τριβών, των εντάσεων, της όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της παράνομης στάσης της Τουρκίας. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Με δεδομένο το ότι γίνεται συζήτηση περί διαπλοκολογίας, περί σχέσεων με οικονομικά συμφέροντα κ.τ.λ., η κυβέρνηση πώς εκτιμά το γεγονός ότι πάρα πολλά στελέχη του Κοινοβουλίου ασχολούνται και με το Χρηματιστήριο, έχουν και μετοχές σε εταιρίες, που μπορεί να εννοήσει κανείς ότι δεν κινούνται και τόσο νόμιμα στις δραστηριότητές τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού προκύπτει αυτό το «τόσο νόμιμα» ή μη νόμιμα το οποίο θέτετε με την ερώτησή σας; Εχετε κάτι συγκεκριμένο;

ΜΙΧΑΗΛ: Κάτι συγκεκριμένο δεν υπάρχει. Ωστόσο, θα ήθελα ένα γενικό πολιτικό σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό, ακριβώς, προβλέπεται η δημοσίευση των στοιχείων αυτών. Για να γνωρίζουν οι πολίτες, αλλά και οι λειτουργοί των ΜΜΕ να βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Γιατί, βεβαίως, οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται και για τις επιλογές τους στην ιδιωτική ζωή τους. Ολα αυτά είναι στη δημοσιότητα με διαφανή τρόπο. Μπορείτε εσείς να τα ελέγξετε. Η συζήτηση που μπορεί να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να συνδεθεί με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για θέματα γενικότερης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών που, όπως έχουμε ανακοινώσει, η κυβέρνηση με πρωτοβουλία της θα θέσει προς δημόσια συζήτηση σε συνεννόηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα, στις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλετε να σχολιάσετε το γεγονός ότι ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκάτος, μέσω των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του δέχεται επικρίσεις ότι δεν είναι 100% καθαρή η περιουσιακή του κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα αυτά. Τέτοιου είδους μομφές καλό είναι να αποφεύγονται, όταν δεν είναι τεκμηριωμένες.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Παραμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη φράση, που και εσείς εδώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνατε, ότι όλο αυτό το ζήτημα, με τις δύο ασκήσεις, είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν πρέπει να μας αποτρέψει από την πολιτική της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης που ασκείται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το περιστατικό αυτό -και μιλώ για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση- ασφαλώς, είναι μια αρνητική εξέλιξη. Κατά τα άλλα, όμως, η στρατηγική της χώρα μας, όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, υπαγορεύεται από το καθήκον που έχουμε απέναντι στη χώρα και στο μέλλον της να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και να επιτύχουμε, σε συνεργασία με την Ε.Ε., την εναρμόνιση της Τουρκίας στους διεθνείς κανόνες. Γιατί μόνον έτσι μπορεί η ειρήνη και η σταθερότητα να είναι διαρκείς. Πιστεύουμε ότι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας επιβάλλει τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, με σεβασμό, βεβαίως, των Συνθηκών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή είναι η πολιτική μας και σε αυτή παραμένουμε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξης με την επιχειρηματική δραστηριότητα μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας ή συγγενών βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, σας είπα ότι δίνονται στη δημοσιότητα. Δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το «πόθεν έσχες» ενός βουλευτή, ενός στελέχους, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, που αφορά το έργο της κυβέρνησης. Το ότι δίνονται στη δημοσιότητα, αυτό από μόνο του, δηλώνει το ενδιαφέρον των πολιτικών να κάνουν γνωστά στους πολίτες τα περιουσιακά στοιχεία τους. Και οι πολίτες -και με τη δική σας βοήθεια που προβαίνετε σε σχετικά σχόλια- μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε για εθνική στρατηγική πολιτική. Η κυβέρνηση θα δεχθεί να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα και με τα άλλα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ΥΠΕΘΑ και ο ΥΠΕΞ ενημέρωσαν την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Συζήτησαν, για πολλές ώρες, όλα τα συναφή θέματα. Το ΥΠΕΞ έχει ανοικτές τις πόρτες του στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Το ίδιο και το ΥΠΕΘΑ. Μόλις προχθές, η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το ΥΠΕΘΑ και ενημερώθηκε. Η ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ -όπως η ίδια είπε- ήταν λεπτομερέστατη για όσα έγιναν αυτές τις ημέρες. Αρα, λοιπόν, η συζήτηση είναι διαρκής, αφού είναι ανοικτός ο δίαυλος της επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ενημέρωση, άλλο συνεργασία, άλλο εθνική πολιτική. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αλλο σας ρωτώ εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Την πολιτική την αποφασίζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση με τα όργανά της. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμά μας. Η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα πολιτικά κόμματα. Αν τα πολιτικά κόμματα ή οι εκπρόσωποί τους θέλουν να θέσουν υπόψη της κυβέρνησης προτάσεις, απόψεις, θέσεις, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να το κάνουν. Ολα αυτά τα επιμέρους στοιχεία αξιολογούνται και εντάσσονται στην πολιτική που χαράζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Γιατί, βεβαίως, σε μια χώρα -και στη δική μας- όπου λειτουργούν οι δημοκρατικοί κανόνες, η κυβέρνηση εκλέγεται για να κυβερνήσει. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, με αφορμή κριτικές που διατυπώνονται προς την κυβέρνηση, διαφαίνεται μια διάθεση, η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, να μην έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει ή να είναι υποχρεωμένη να συγκυβερνήσει. Αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος άφησε αιχμές ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν άφησε καμία τέτοια αιχμή. Η συνεργασία των δύο υπουργείων είναι στενή και συνεχής. Γνωρίζετε καλά πως την πολιτική που ακολουθούμε, σε όλους τους σχετικούς τομείς, την έχουμε αποφασίσει συλλογικά, στα κυβερνητικά όργανα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από βουλευτές «τύπου Τζιόλα»;

ΡΕΠΠΑΣ: Τους βουλευτές τους εκλέγει ο ελληνικός λαός, δεν τους διορίζει ο Πρωθυπουργός. Λυπούμαι γιατί, ενώ γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη ένα θέμα που απασχολεί και τη δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της εν διαστάσει συζύγου του συναδέλφου, θέλετε να συζητήσουμε εδώ και να αξιολογήσουμε την προσωπική ζωή ενός στελέχους. Αυτό νομίζω είναι ανεπίτρεπτο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για άλλους ήσασταν λαλίστατος.

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε. Αυτό δείχνει υποκριτική και μεσαιωνική προσέγγιση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θυμάστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμούμαι. Κι αν θέλετε εσείς να επαναφέρετε κάτι το οποίο νομίζετε ότι δεν ενθυμούμαι, να το επαναφέρετε για να το συζητήσουμε. Θεωρώ ότι καθένας έχει το δικό του τρόπο να συμπεριφέρεται και να δρα. Κρίνεται, βεβαίως. Οι βουλευτές -επαναλαμβάνω- εκλέγονται από τους πολίτες, δεν διορίζονται. Και επειδή γνωρίζω τι έχετε στο μυαλό σας, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλουμε περιορισμούς στην εφημερίδα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη, να γράψει ό,τι επιλέξει για το θέμα. Δεν επιβάλλουμε καμία τέτοια λογοκρισία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Σας είπα εγώ για λογοκρισία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω υπόψη μου τι έχετε στο μυαλό σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη διαγωγή του κυρίου σας είπα, αν τη δέχεται ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα κι εγώ, για να δείτε ότι δεν είναι δυνατό στα ΜΜΕ να επιβληθεί λογοκρισία, όπως έχω πει κατ` επανάληψη.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τα «πόθεν έσχες» δίνονται στη δημοσιότητα, όπως είπατε, αλλά κατά κοινή ομολογία, ουσιαστικός έλεγχος επ` αυτών των δηλώσεων δεν γίνεται. Απλώς, θα σας θυμίσω ότι πέρυσι ο Πρόεδρος της Βουλής είχε μιλήσει με πολύ απαξιωτικό τρόπο για αυτές τις δηλώσεις. Ρωτώ, μήπως η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα, ώστε να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου αυτών των δηλώσεων και να φύγει, για παράδειγμα από τη Βουλή, είτε να πάει στη δικαστική εξουσία, είτε να πάει σε ανεξάρτητη αρχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, γιατί αφορά την υγιή λειτουργία του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Αρα, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, έχει θέση και μια τέτοια προσέγγιση. Εχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Είναι πρόωρο να πει κανείς ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή ή ότι πρέπει να αναλάβουν αμιγώς δικαστικά όργανα ή κάποιοι άλλοι φορείς αυτό το έργο. Γνωρίζετε ότι ορκωτοί ελεγκτές, είναι αυτοί οι οποίοι μελετούν τις σχετικές δηλώσεις που υποβάλλουν οι βουλευτές. Αξίζει, όμως, γιατί είναι και πάλι στην επικαιρότητα -και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, την τελευταία περίοδο- η συζήτηση αυτή, που αφορά τη σχέση της οικονομικής εξουσίας με την πολιτική και τους πολιτικούς και το θέμα της υποβολής των σχετικών δηλώσεων, να συζητηθεί εντασσόμενο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει όλους εκείνους που ασκούν μια δραστηριότητα, η οποία αμέσως ή εμμέσως επηρεάζει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, καθορίζει την πορεία της χώρας. Οι δηλώσεις, λοιπόν, αυτών των παραγόντων να υποβάλλονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατός και ο έλεγχος της αλήθειας των στοιχείων τα οποία δηλώνονται. Είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουμε, σε περίπου ένα μήνα.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα, αν είναι δυνατό, να σχολιάσετε το γεγονός ότι στο ΙΝΤΕRΝΕΤ, στη σελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ, υπάρχει χάρτης που περιλαμβάνει πολλές ελληνικές βραχονησίδες με τουρκικά ονόματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλά κέντρα στην Τουρκία κατασκευάζουν χάρτες, «κατασκευάζουν ιστορία». Προσπαθούν έτσι να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Ολα αυτά, κατ` επανάληψη, έχουν καταρριφθεί, έχουν αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες της χώρας μας.

Οι διεθνείς Συνθήκες, όπως έχουν αποτυπωθεί, είναι εύγλωττες και δεν αφήνουν περιθώριο σε οποιονδήποτε να τις αμφισβητήσει. Η Τουρκία το επιχειρεί, αλλά δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ευσταθεί αυτό που διάβασα σήμερα, ότι ο Πρωθυπουργός ενεχείρισε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου επιστολή με την οποία τους δεσμεύει να ενεργοποιηθούν περισσότερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δώσει σχετική απάντηση το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αφορά μια εσωτερική λειτουργία του Κινήματος. Είναι μια τυπική διαδικασία αυτή. Δόθηκε απάντηση, γιατί δημιουργήθηκε μια εντύπωση που ήταν αναντίστοιχη με την πραγματικότητα.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Αυτή η ιδιαιτερότητα που, αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, να μην αντιστοιχούν τα χωρικά ύδατα με τον εναέριο χώρο, δημιουργεί πρόσθετη δυσκολία ως προς την αμυντική και εξωτερική πολιτική και αν ναι, η κυβέρνηση πρόκειται να αλλάξει@;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε ούτε κεραία. Το ανέφερα αυτό, γιατί κι εσείς γνωρίζετε -και αξίζει να το υπενθυμίσω για αυτούς που δεν το θυμούνται- ότι άλλες δυνάμεις δεν αναγνωρίζουν αυτή τη διαφοροποίηση μεταξύ θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Εμείς υπερασπιζόμαστε εθνικό εναέριο χώρο δέκα μιλίων. Αυτή είναι η θέση μας και παραμένουμε σε αυτή. Δεν το συζητούμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ξεκινήσει ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τα υπόλοιπα κόμματα, ενδεχομένως θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, όπως εκείνοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Εχετε στο μυαλό σας κάποιες κατηγορίες που είναι εκτός των βουλευτών, των υπουργών, των πολιτικών; Τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω τίποτα στο μυαλό μου, πέραν των όσων συζητήθηκαν στο πλαίσιο των διαδικασιών για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος, όπου γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί πλήρως με διάφορες προσεγγίσεις, με διατάξεις που αφορούν και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής, πέρα από τους πολιτικούς η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αλλά, όλα αυτά τα θέματα, θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της συζήτησης που, με πρωτοβουλία της η κυβέρνηση, εισηγούμενη μια δέσμη μέτρων, θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2000 - 14:05:38 UTC