Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η πορεία του κυβερνητικού έργου. Εγινε μια γενική ανασκόπηση των μέτρων πολιτικής που έχουμε αποφασίσει και του τρόπου και ρυθμού εφαρμογής τους. Συζητήσαμε τον πολιτικό σχεδιασμό για την επόμενη περίοδο. Ασχοληθήκαμε με την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της οποίας έχουν διατυπωθεί προτάσεις που αναδεικνύουν τον προοδευτικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της αναθεώρησης. Με βάση τα όσα έχουμε εξαγγείλει ορίσαμε σειρά νομοσχεδίων, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν την επόμενη περίοδο και έως το τέλος του έτους. Κατ αρχάς, ο Προϋπολογισμός, που είναι υπό κατάρτιση, μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται, πολύ πιο νωρίς απ ό,τι στο παρελθόν και κατατίθεται την 1η Νοεμβρίου στη Βουλή. Αυτό επιδιώκουμε. Η συζήτηση αρχίζει γύρω στις 10 Δεκεμβρίου. Εως τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν συζητηθεί, στη Βουλή, και να έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια που αφορούν το Γ@ ΚΠΣ, το οποίο προηγείται, έχει κατατεθεί και πρόκειται να συζητηθεί σύντομα, το φορολογικό σύστημα και το σχετικό με την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Εγινε αναφορά στην πορεία προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Η εντύπωση που υπάρχει αδικεί την Οργανωτική Επιτροπή 2004, αλλά και τους φορείς του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τη διοργάνωση μιας άρτιας Ολυμπιάδας.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα να επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο μας. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν και αυτό το σχετικό με την προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι, δηλαδή, έχει γίνει σημαντικό έργο. Πολλές φορές, όμως, και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και σε άλλα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρώνεται σε ορισμένα επιμέρους θέματα ή σε πτυχές ενός θέματος. Παραβλέπεται ή αποσιωπείται η σημαντική πρόοδος, η θετική πλευρά του θέματος και αναδεικνύονται λεπτομέρειες, οι οποίες, συχνά, αποκτούν διαστάσεις που εξ αντικειμένου δεν πρέπει να έχουν.

Σε θεσμικό επίπεδο γνωρίζετε ότι προχωρούμε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΕΣΡ, που αποτελεί το όργανο εποπτείας του οπτικοακουστικού τομέα στη χώρα μας, με συνταγματική πλέον κατοχύρωση, ως ανεξάρτητη αρχή.

Την επόμενη περίοδο έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων. Εκτιμούμε ότι έως το τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα θέματα αυτά. Θα καλέσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις και να καταλήξουμε σε συναινετικές λύσεις. Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά δηλαδή και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Ανοιξη, θα αρχίσει ένας νέος κύκλος διαλόγου με όλα τα κόμματα για άλλες πτυχές που αφορούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όπως είναι ο εκλογικός νόμος. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού προβλέπεται η Βουλή, μετά την κατάθεση στον Πρόεδρο της Βουλής του κειμένου στο οποίο θα καταλήξει η Επιτροπή που συζητά τώρα την αναθεώρηση του Συντάγματος, να συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα, με αντικείμενο συζήτησης την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δυο φορές την εβδομάδα η Βουλή θα ασχολείται με το νομοθετικό έργο. Υπολογίζουμε ότι έως την Ανοιξη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις.

Επισημάνθηκε και πάλι η ανάγκη να εντείνουμε την προσπάθειά μας, να αναδείξουμε τις πολιτικές που έχουμε αποφασίσει, να τις θέσουμε σε εφαρμογή, γιατί κεντρικός στόχος μας, ιδίως γι αυτή την περίοδο, είναι η πραγματοποίηση του στόχου για ισχυρή κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι για την Υγεία, την Παιδεία, το Ασφαλιστικό σύστημα, οι συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων και των φορέων, που είναι τώρα σε εξέλιξη, ευθύς ως ολοκληρωθούν πρέπει να πάρουν, όπου χρειάζεται, και συγκεκριμένη μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου έτσι να πετύχουμε το στόχο της ισχυρής κοινωνίας.

Τονίστηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τα οποία υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης στο κέντρο και την ελληνική περιφέρεια και έχουν σχέση με τη διασφάλιση της διαφάνειας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι αυτό ακριβώς, πέρα από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που υφίσταται, θα αναληφθούν οι κατά περίπτωση αναγκαίες πρωτοβουλίες, όπως επίσης θα ενταθούν οι διαδικασίες ελέγχου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινόμενων, όπου επισημαίνονται τα προβλήματα αυτά.

Εγινε ενημέρωση, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, για την άσκηση Destined Glory που διεξάγεται αυτές τις ημέρες. Γνωρίζετε ότι η άσκηση αυτή, μετά την προχθεσινή διαταγή του επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων έδωσε τη δυνατότητα σε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά υπό τη ΝΑΤΟϊκή ιδιότητά τους, να χρησιμοποιήσουν αεροδιαδρόμους στη Λήμνο και την Ικαρία, προκειμένου να εισέλθουν στο FIR Κωνσταντινούπολης και να λάβουν μέρος στην άσκηση. Δημιουργήθηκε θέμα όταν Τούρκος αξιωματούχος διατύπωσε τη θέση ότι, επειδή ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι αεροδιάδρομοι, θα κινηθούν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να αναχαιτίσουν τα ελληνικά. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ολοκληρώνοντας την κίνησή τους, άρχισαν να επιστρέφουν στη βάση τους, γιατί αυτά τα αεροσκάφη εξορμούν από ελληνικά αεροδρόμια. Εμείς, αυτή την ώρα κι ενώ η άσκηση συνεχίζεται @σήμερα έγινε κανονικά- περιμένουμε απαντήσεις από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που με σαφή τρόπο θα δίνουν την κατηγορηματική θέση της Συμμαχίας ως προς την εφαρμογή μιας απόφασης που πήρε η ίδια η Συμμαχία. Δηλαδή, της δυνατότητας να χρησιμοποιούμε και αυτούς τους αεροδιαδρόμους. Αυτή την απάντηση περιμένουμε σήμερα το απόγευμα και ζητούμε να είναι σαφής και κατηγορηματική. Με βάση αυτή την απάντηση θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας.

Αυτές τις ημέρες, γνωρίζετε ότι διεξάγεται η άσκηση «ΤΟΞΟΤΗΣ-ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Στο τελευταίο στάδιο η άσκηση αυτή είναι κοινή άσκηση Ελλάδας @ Κύπρου. Με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί την Κύπρο, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σήμερα είχαμε αναχαιτίσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατά την πτήση τους στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Κατά τα άλλα οι ασκήσεις διεξάγονται κανονικά. Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν, στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι η πορεία της κυβέρνησης όπως εκτιμήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή εξαρτάται, σε καθοριστικό βαθμό, από την εφαρμογή του προγράμματός μας. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι τη στιγμή εκείνη που θα κληθεί και πάλι ο ελληνικός λαός να κρίνει την κυβέρνηση και να αποφασίσει για την πορεία της χώρας να μπορεί να διαπιστώσει @με το έργο που θα έχει γίνει εν τω μεταξύ- ότι βελτιώθηκε το επίπεδο της ζωής του. Γιατί αυτό είναι και το κύριο κριτήριο για να σταθμίσει τη στάση του. Αρα, λοιπόν, εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως πολλές φορές έτσι και σήμερα, σε πολύ γενικές γραμμές, όρισα ένα πλαίσιο εντός του οποίου κινούμαστε, αναπτύσσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Με βάση, λοιπόν, το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε, τις αποφάσεις που έχουμε πάρει, την αντιμετώπιση των θεμάτων που κάθε φορά η συγκυρία θέτει, προχωρούμε το κυβερνητικό έργο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Είπατε ότι σήμερα διεξήχθη κανονικά η άσκηση Destined Glory. Επιχείρησαν πάλι ελληνικά μαχητικά από τον Αραξο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα ο σχεδιασμός της άσκησης προέβλεπε την ανάπτυξη αυτών των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές, χωρίς τη χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων αεροδιαδρόμων. Σήμερα, η άσκηση έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Εμείς θέλουμε μια απάντηση γι αυτό που συνέβη χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον τα ελληνικά αεροσκάφη είχαν ολοκληρώσει την κίνησή τους, γιατί διαμαρτυρηθήκατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία έθεσε ένα θέμα αμφισβήτησης της δυνατότητας των ελληνικών -ΝΑΤΟϊκών εν προκειμένω- αεροσκαφών να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους αεροδιάδρομους. Εμείς, μετά από τη συμφωνία η οποία είχε προκύψει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιήσαμε αυτούς τους αεροδιάδρομους. Δεν δεχόμαστε ότι αυτή η αμφισβήτηση έχει βάση, γι αυτό ακριβώς περιμένουμε από το ΝΑΤΟ να έχει μια κατηγορηματική θέση. Πρέπει να σας πω ότι δεν παρατηρήθηκαν εμπλοκές, δεν σημειώθηκαν αναχαιτίσεις. Δεν είχαμε, δηλαδή, πτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή όπου πέταξαν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Είχαμε από την πλευρά του Τούρκου αξιωματούχου μια τέτοια επιλογή, η οποία διαμηνύθηκε ότι είναι επιλογή του, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό το γεγονός είναι αρκετό, ώστε να μας οδηγήσει στο να διατυπώσουμε αυτή την απαίτηση, να αποσαφηνιστεί από την πλευρά του ΝΑΤΟ, πώς ακριβώς μπορούν, στο πλαίσιο μιας ΝΑΤΟϊκής άσκησης, να κινούνται και τα δικά μας αεροσκάφη που συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ λέει ότι δεν ολοκλήρωσαν την κίνησή τους τα ελληνικά αεροσκάφη. Εσείς μας λέτε άλλα τώρα. Ποιος λέει την αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν φθάσει στην περιοχή, όπου επρόκειτο σύμφωνα με το σχεδιασμό της άσκησης, να επιχειρήσουν. Και, πράγματι, ενώ ολοκληρωνόταν η πτήση τους, ενημερώθηκαν από το AWAKS ότι υπάρχει αυτή η επιλογή του Τούρκου αξιωματούχου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: @να γυρίσουν πίσω@

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι πρόκειται να κινηθούν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή, άρχισαν την πορεία επιστροφής στη Βάση από την οποία εξόρμησαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς να έχουν ολοκληρώσει, όπως λέει το ΥΠΕΘΑ. Συνεννοηθείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όχι μόνο είμαστε συνεννοημένοι, όχι μόνο λέμε την αλήθεια -την οποία δεν φιλοξενείτε συχνά στα φύλλα σας και αυτό είναι ένα θέμα, δεν είναι του παρόντος βέβαια, αλλά παρακαλώ όταν θέτετε ερωτήσεις ιδίως για τέτοια θέματα, να αντιλαμβάνεστε ποια είναι τα θέματα τα οποία χειρίζεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω τα θέματα πολύ καλά. Εσείς μας λέτε άλλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων αντιλαμβάνομαι από αυτά που γράφετε, δεν τα ξέρετε τα θέματα τόσο καλά κ. Σταματόπουλε, γιατί είναι πολύ βαρύτερο να πω ότι τα ξέρετε πολύ καλά και τα χειρίζεστε με τον τρόπο που τα χειρίζεστε. Αυτό είναι πολύ βαρύτερο.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι για την Κυβερνητική Επιτροπή σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστεί η πορεία της κυβέρνησης, βάσει του προγράμματός της και ότι στόχος σας είναι να σας κρίνει ο ελληνικός λαός@

ΡΕΠΠΑΣ: Κάντε την ερώτησή σας, χωρίς να επαναλαμβάνετε το δικό μου σκεπτικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει σημασία για την ερώτηση. Ζητήσατε εγρήγορση, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, εφαρμογής του προγράμματος. Αναρωτηθήκατε και σας απασχόλησε καθόλου ο προβληματισμός, πώς είναι δυνατό να γίνουν όλα αυτά, όταν έχουμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που το ένα βάλλει εναντίον του άλλου για θέματα, τα οποία εσείς έχετε πει ότι κλείνουν και τα ξανανοίγουν, όταν στο 2004, που το αδικούμε για το έργο που προσφέρει, έχουμε τις πρώτες σοβαρές τριβές με την απομάκρυνση μελών της Οργανωτικής Επιτροπής. Και το όλο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται δεν είναι αυτό το οποίο κάποιος συμπέρανε ότι μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί. Σας προβλημάτισε αυτό και πού καταλήξατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Καταλήξαμε ότι ο στόχος είναι κοινός, η προσπάθεια είναι συλλογική και η ευθύνη είναι κοινή, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε και θα ανταποκριθούμε. Οσον αφορά το θέμα της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνωρίζετε ότι έγιναν δημοσίως δηλώσεις από στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής, που προκάλεσαν αυτή την απόφαση του Πρωθυπουργού, την απομάκρυνση, δηλαδή, του συγκεκριμένου στελέχους. Επί της ουσίας, τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη Διυπουργική Επιτροπή -και ένα από αυτά συζητήσαμε εδώ με πολλές λεπτομέρειες, χθες- τα αντιμετωπίσαμε με μια αλλαγή στην κατεύθυνση που εξήγησε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, όπως έκανα κι εγώ χθες.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς θα γίνει η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, πώς θα ανταποκριθείτε στην πρόκληση, όταν έχουμε αυτά τα φαινόμενα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μια απάντηση για εσάς και όλους τους συναδέλφους σας που θέτουν παρόμοια ερωτήματα: Με τον ίδιο τρόπο που ενώ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 1999, υστερούσαμε απέναντι στη Ν.Δ., ανασυντάξαμε τις δυνάμεις μας και τελικώς κερδίσαμε τις εθνικές εκλογές. Αυτό αποτελεί στόχο και τώρα. Σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας με σημαία το Πρόγραμμά μας, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Εντείνουμε την προσπάθειά μας, γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, προσφέρουμε χειροπιαστό έργο στους Ελληνες πολίτες, βελτιώνουμε το επίπεδο ζωής τους, ώστε όταν έρθει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας να κριθούμε θετικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, ο κ. Γιαννόπουλος που καταφέρθηκε εναντίον του κ. Τσουκάτου, το γεγονός ότι ο κ. Λαλιώτης τσακώθηκε με τον κ. Λιάσκα και το γεγονός ότι παραποιούνται δηλώσεις που έχει πει ο Υπουργός, θεωρείτε ότι όλα αυτά ξεπερνιούνται@.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να συζητήσουμε για την περίοδο 1996-2000; Να κάνουμε μια αναδρομή; Να πούμε γι αυτό που εσείς ονομάσατε @εσωκομματική αντιπολίτευση@, για την προσπάθεια της κυβέρνησης, που τελικά είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα και κρίθηκε θετικά στις εκλογές του 2000;

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Λιάσκα και αν η επιλογή του θα γίνει από την κυβέρνηση ή την κα Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Ο Πρωθυπουργός θα πάρει την απόφαση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την άσκηση: Η Τουρκία έθεσε θέμα, τη στιγμή που τα ελληνικά μαχητικά ολοκλήρωναν την πτήση τους. Σε ποιόν έθεσε το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εθεσε θέμα στο ΝΑΤΟ, με την έννοια ότι μονομερώς ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας, έδωσε αυτή την εντολή να απογειωθούν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Επαναλαμβάνω, όμως -για να μην υπάρχει παρανόηση- ότι είναι γεγονός πως δόθηκε αυτή η εντολή. Από την άλλη όμως, δεν είχαμε εμπλοκή ή αναχαίτιση, στην περιοχή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Απ ό,τι κατάλαβα, λοιπόν, η Τουρκία έθεσε το θέμα στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ μετέφερε στην Ελλάδα τη θέση της Τουρκίας. Δηλαδή, αποδέχθηκε το ΝΑΤΟ@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Τούρκος αξιωματούχος αυτονομούμενος, κινούμενος εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ, έδωσε την εντολή. Το ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση έδειξε μια αδυναμία. Και αυτό ακριβώς ζητούμε να αποσαφηνιστεί σήμερα. Να εγγυηθεί ότι η άσκηση αυτή μπορούσε να συνεχιστεί σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί την προηγούμενη ημέρα. Αυτό είναι το θέμα που θέτουμε σήμερα εμείς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε σχέση με τον Τούρκο αξιωματούχο που αυτονομήθηκε από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Μήπως, είναι γνωστά τα στοιχεία και κυρίως ο βαθμός του;

ΡΕΠΠΑΣ: Να μου επιτρέψετε, λόγω της φύσης του θέματος, να μην αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρώτον, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι σωστό και δεύτερον, γιατί δεν γνωρίζω τέτοιες λεπτομέρειες. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το θέμα που συζητούμε. Πάντως, ο Τούρκος αξιωματούχος έχει τον αντίστοιχο βαθμό και τις ανάλογες αρμοδιότητες που έχει ο Ελληνας Διοικητής του ΑΤΑΔ στη Λάρισα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αναφερθήκατε στο ζήτημα των παρεμβάσεων που θα κάνετε στην Περιφέρεια σε σχέση με τη Διοίκηση. Μπορείτε να είστε περισσότερο σαφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν διάφορα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Κι εσείς τα γνωρίζετε. Οι συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, πολλές φορές, δεν είναι στο επίπεδο που εμείς επιθυμούμε από άποψη ποιότητας και διαφάνειας, που πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν στο πλαίσιο αυτών των αυτονομήσεων, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, που είναι στη ΝΑΠΟΛΙ, τι έκανε σε όλη αυτή την υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής σε αυτά τα οποία είπα. Γίνονται διαβουλεύσεις. Αναμένουμε και τη δική του κατηγορηματική θέση, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι η εντολή που έδωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ, αφού υπήρχε συμφωνημένο πλαίσιο, να απογειωθούν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα πάρετε τις τελικές αποφάσεις σας, μόλις πάρετε αυτή την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ. Ποια είναι τα εναλλακτικά σενάρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι γίνονται χειρισμοί αυτή τη στιγμή. Θα ανακοινώσουμε τώρα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μας;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να φύγουμε από το ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό νομίζω ότι δεν το προτείνει κανείς πιά στην Ελλάδα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την άσκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντησή μας θα δοθεί, όταν θα έχουμε συγκεκριμένη αντίδραση από το ΝΑΤΟ, την οποία θα αξιολογήσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι η αντίδρασή μας δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο στοιχείο. Αν δεν ξέρουμε, ποιο είναι το συγκεκριμένο στοιχείο, πώς με καλείτε να διαγράψω την αντίδρασή μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου στον κ. Σημίτη, μετά το γεύμα που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, να παραστεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο ίδιος στον Αστέρα, προς τον Πατριάρχη@

ΡΕΠΠΑΣ: Να σας πω με την ευκαιρία αυτή, ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, αύριο στις 7 μ.μ., εθιμοτυπικά τον Πατριάρχη, στο κατάλυμά του. Πράγματι, έχει προσκληθεί ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, όπως και άλλοι Ιεράρχες, να παρακαθίσει στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του Πατριάρχη, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός. Όλα τα άλλα θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την πρωτοβουλία αυτή, την εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ, τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά την εντολή εκείνη, δεν γνωρίζω να απογειώθηκαν τουρκικά μαχητικά, δοθέντος ότι δεν υπήρχε, πλέον, «έργο», αφού είχαν επιστρέψει τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να μη δημιουργήσουν άλλο θέμα, τουλάχιστον προς τα έξω; Και δεύτερον, όσον αφορά την ανακοίνωση που κάνατε πριν λίγο, σχετικά με τις «άλλες πτυχές», τις οποίες εντάσσετε στον εκλογικό νόμο, ο Πρωθυπουργός είπε κάτι περισσότερο, κάτι διευκρινιστικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση. Απλά επαναβεβαιώθηκε η θέση μας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα μας απασχολήσει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών Αναθεώρησης του Συντάγματος. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, πρέπει να σας πω ότι όλα τα στελέχη διακατέχονται από αίσθημα ευθύνης και γνωρίζουν ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Μεταξύ των άλλων καθήκον όλων μας είναι να στηρίξουμε τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης, για να φέρουμε σε πέρας το σημαντικό έργο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Πριν δύο ημέρες μας διαβεβαιώνατε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο μοντέλο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την Ολυμπιάδα. Μετά την παραίτηση Λιάσκα, υπάρχει ενδεχόμενο άλλων αλλαγών στον ΑΘΗΝΑ 2004;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένουμε σε αυτά που έχουμε πει. Παραμένουμε σε αυτό το μοντέλο.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Θα υπάρξει συνάντηση, σήμερα-αύριο, της κας Αγγελοπούλου με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Λιάσκας μίλησε για τον ΥΠΕΧΩΔΕ και μίλησε για θέμα ηθικής τάξης και πολιτικής στη διαχείριση. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα τώρα πλέον με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να υπάρχει πρόβλημα, επειδή το είπε ο κ. Λιάσκας ή επειδή το ρωτάτε εσείς; Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν σαφής, ήταν αποκαλυπτικός@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο κ. Λιάσκας ήταν αποκαλυπτικός.

ΡΕΠΠΑΣ: Μόνο που, σύμφωνα με το θέμα που συζητούμε, η θέση του κ. Λιάσκα ήταν ότι και για ορισμένη κατηγορία έργων που εκτελούνται από δημόσιους φορείς, όπως είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υπουργείο Μεταφορών, η Γ.Γ. Αθλητισμού, ο ΟΕΚ, ενώ έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν τεχνικοί σύμβουλοι που θα ασκούν τη διοίκηση σε κάθε ένα έργο, σε αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να έχουμε και άλλους επιστήμονες, τεχνικούς συμβούλους, που θα ασκούν επίσης διοίκηση έργου και η αμοιβή τους θα είναι ένα ποσοστό της συνολικής αξίας του έργου. Εμείς είπαμε ότι σε αυτή την κατηγορία έργων χρειάζεται βεβαίως να επιλεγούν από τον «2004» επιστήμονες, οι οποίοι ως παρατηρητές θα ελέγχουν αφενός την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και αφετέρου την τήρηση των λεγόμενων ολυμπιακών προδιαγραφών που πρέπει να έχουν αυτά τα έργα. Αρα, λοιπόν, δεν χρειάζεται να κάνουμε μια σπατάλη για ένα αντικείμενο το οποίο ήδη έχει ανατεθεί ή θα ανατεθεί σε άλλους επιστήμονες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λιάσκας μίλησε ανοικτά ότι ο κ. Λαλιώτης δεν θέλει τους τεχνικούς συμβούλους, θέλει τους δικούς του, αυτούς που κάνουν τα δημόσια έργα, τα οποία η Ε.Ε., το 86%, τα έχει βγάλει άχρηστα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Λιάσκας. Αν, όμως, υιοθετήσω αυτό το οποίο λέτε εσείς ότι είπε, είναι σαν να παρουσιάζεται ο κ. Λιάσκας να στρέφεται εναντίον των συναδέλφων του, εναντίον των μηχανικών, εναντίον των τεχνικών, γιατί τους παρουσιάζει ότι είναι χειραγωγούμενοι από τον κ. Λαλιώτη. Δεν πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας, οι επιστήμονες κάνουν το έργο που τους ανατίθεται κάθε φορά, προκειμένου να προσφέρουν θετική υπηρεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσουκάτος, γιατί τον δέχθηκε χθες ο Πρωθυπουργός; Τι θέμα υπήρχε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντά στελέχη της κυβέρνησης, του κόμματος, βουλευτές και συζητά μαζί τους διάφορα θέματα. Στο πλαίσιο αυτών των τακτικών συναντήσεων έγινε και η συγκεκριμένη συνάντηση. Αυτά όμως είναι θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κινήματος και όχι της κυβέρνησης, άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης εδώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορούν και τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου για τον κ. Τσουκάτο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορούν την κυβέρνηση τα θέματα αυτά; Είναι σαν να λέτε ότι οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο κ. Γιαννόπουλος, τις οποίες δεν έχω πληροφορηθεί επακριβώς, είναι δηλώσεις που του τις υπέβαλε ο κ. Σημίτης ή ο κ. Τσουκάτος που συναντήθηκαν, χθες!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 October 2000 - 16:05:13 UTC