Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Θέμα συζήτησης η πολιτική της χώρας για τα Βαλκάνια. Επισημάνθηκε η μεγάλη ιστορική σημασία της τελευταίας εξέλιξης στη Γιουγκοσλαβία, που δημιουργεί πλέον τις προϋποθέσεις για μια άσκηση πολιτικής στην περιοχή αυτή, με χαρακτηριστικά συνολικής πολιτικής, αφού παύει να υφίσταται η λεγόμενη "μαύρη τρύπα" της Γιουγκοσλαβίας στο σώμα των Βαλκανίων. Η περιοχή αυτή έχει τώρα καλύτερες προϋποθέσεις, προκειμένου να πετύχει την πολιτική και θεσμική ανασύνταξη, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Εμείς εκφράζουμε και πάλι ικανοποίηση. Η πολιτική αρχών που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση στη γιουγκοσλαβική κρίση απέδωσε καρπούς προς όφελος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και όλων των γειτονικών λαών. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της νέας περιόδου, στην οποία έχει μπει και η Γιουγκοσλαβία. Εχουμε καινούργιες υποχρεώσεις. Θα ανταποκριθούμε σε αυτές ως χώρα. Ηδη, η γαλλική Προεδρία έχει εξαγγείλει μια διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ, στις 24 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί η Ε.Ε. με τις χώρες των λεγόμενων δυτικών Βαλκανίων, εκτός δηλαδή Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γαλλική Προεδρία, για την προετοιμασία αυτής της διάσκεψης, έχει αποστείλει μόνο στην Ελλάδα ομάδα εργασίας, προκειμένου με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως το ΥΠΕΞ, να συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία αυτής της διάσκεψης.

Η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, μετά τη δημοκρατική αλλαγή, έχει αποκτήσει μια θετική δυναμική. Ασφαλώς, όμως, δεν έχουν λείψει τα προβλήματα. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και μάλιστα σε ένα ορατό χρονικό ορίζοντα. Θέματα τα οποία, επί πολλά χρόνια, παραμένουν σε εκκρεμότητα, λόγω του ότι η ζωή στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας δεν άφηνε ευκαιρίες, δεν έδινε διεξόδους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Και βεβαίως, δημιουργούνται νέες συνθήκες για θέματα τα οποία υπήρξαν στο παρελθόν η αιτία και η αφορμή για μεγάλες κρίσεις, όπως είναι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Κάποιες δυνάμεις, με την ηγεσία Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία, προωθούσαν ακόμη την πολιτική απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση. Τη θέση που είχε εκφράσει από τότε η ελληνική κυβέρνηση για την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, πάντοτε στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, ασπάζονται, πλέον, όλο και περισσότεροι και φαίνεται ότι είναι μια θέση που επικρατεί. Επίσης και οι άλλες βαλκανικές χώρες, μετά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, αντιλαμβάνονται πως η πολιτική της Ε.Ε., των ΗΠΑ, των μεγάλων διεθνών οργανισμών -πρωτοβουλίες που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν και χρηματοδοτήσεις στα βαλκανικά κράτη- δεν μπορεί πλέον να αγνοούν τη νέα πραγματικότητα. Πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τη Γιουγκοσλαβία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τίθεται πια σε μια νέα βάση η πολιτική της Διεθνούς Κοινότητας για τα Βαλκάνια σε όλους τους τομείς.

Εκτιμήθηκε από όλους ότι ο νέος ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας είναι ένας έμπειρος, συνετός πολιτικός. Γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχει η χώρα του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει, προκειμένου να οδηγήσει τη Γιουγκοσλαβία στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι, ενώ θα το επιχειρεί αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, τα οποία μπορεί να αποτελούν μια διαρκή πηγή αστάθειας και ρευστότητας.

Οσον αφορά την πολιτική μας στα Βαλκάνια, υπάρχουν βεβαίως πρωτοβουλίες του ελληνικού κράτους. Οταν μιλούμε, όμως, και για την εξωτερική οικονομική πολιτική, αντιλαμβάνεστε πως ένα μεγάλο κομμάτι αφορά κυρίως τους επιχειρηματίες, τους ιδιωτικούς φορείς. Επισημάνθηκε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές ενέργειες και δράσεις, από την πλευρά της Ελλάδας. Ο συντονισμός είναι πολύ καλύτερος, σε σχέση με το παρελθόν, μεταξύ των φορέων του ελληνικού κράτους που, με πρωτοβουλίες τους, προωθούν διάφορα προγράμματα στα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Αλλά, βεβαίως, θα πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των φορέων του ελληνικού κράτους, που είναι αρκετές δεκάδες, ώστε η συνεργασία αυτή να είναι απόλυτη και η προσπάθεια που κάνουμε να είμαστε παρόντες στα Βαλκάνια, να έχει την ανάλογη αξιοποίησή της και στους άλλους τομείς. Να βοηθήσει, δηλαδή, τους γειτονικούς λαούς να πετύχουν καλύτερες συνθήκες ζωής και να συμβάλλει έτσι, τελικά, στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών κρατών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν ελληνική πρόταση η δημιουργία του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο εδρεύει ως υπηρεσία, με συγκεκριμένη διοικητική δομή και στελέχωση, στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας -θα επανέλθω αργότερα σε αυτό αναφέροντας και στοιχεία- όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε και όχι μόνο. Στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει, έχει δεσμεύσει ένα ποσό 7,5 δισ. δραχμών για τη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και για τις πρώτες παρεμβάσεις του, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

Υπάρχει ένα άλλο πρόγραμμα πολύ σημαντικό, το οποίο αφορά την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Κατ` επανάληψη έχουμε μιλήσει για τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού με ένα πολύ σημαντικό ποσό που φθάνει τα 180 δισ. δραχμές. Εχουμε μιλήσει γι` αυτό επανειλημμένως. Σε ορίζοντα 5ετίας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση που έχει αναλάβει, προκειμένου να βοηθήσουμε τους γειτονικούς λαούς να ανασυνταχθούν και να προοδεύσουν.

Οι τομείς στους οποίους έγινε ιδιαίτερη αναφορά, με παραδείγματα από τους αρμόδιους υπουργούς που μίλησαν και οι οποίοι έχουν ένα προβάδισμα, μια προτεραιότητα κατά την άσκηση της πολιτικής μας για τα Βαλκάνια, είναι οι υποδομές, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, ο τουρισμός και η γεωργία. Και βεβαίως, όλοι αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση ή η δημιουργία θεσμών εκπαίδευσης, ώστε η Ελλάδα να γίνει η χώρα, το κέντρο που θα εκπαιδεύονται, στις διάφορες βαθμίδες, νέοι από τις βαλκανικές χώρες ή στελέχη των γειτονικών κρατών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των χωρών.

Οσον αφορά την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή, γνωρίζετε ότι έχει απευθυνθεί πρόσκληση στον κ. Κοστούνιτσα να επισκεφθεί την Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό. Εχει απαντήσει θετικά, δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία. Την επόμενη περίοδο, περί τα μέσα Νοεμβρίου, προβλέπονται επισκέψεις στο Βελιγράδι των Ελλήνων υπουργών Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας -νομίζω ότι η επίσκεψη του κ. Παπαντωνίου έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Νοεμβρίου- και Δημόσιας Τάξης.

Τα "εργαλεία" τα οποία -και θέλω να το αναφέρω αυτό, ώστε να είναι καταγεγραμμένα, να τα γνωρίζετε κι εσείς- χρησιμοποιούμε, έχουμε στη διάθεσή μας για την άσκηση αυτής της πολιτικής, είναι:

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, που προωθεί τις εξαγωγές.

Ο Οργανισμός Διασφάλισης Εξαγωγών και Πιστώσεων.

Το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων που παρέχει πληροφόρηση σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν επενδύσεις στις γειτονικές χώρες.

Το Διαβαλκανικό Επιχειρηματικό Κέντρο που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Η αναπτυξιακή βοήθεια η οποία προσφέρεται για ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς λόγους.

Διάφορες πιστωτικές διευκολύνσεις που προσφέρονται στις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

Είναι, βεβαίως, τα γραφεία των εμπορικών και οικονομικών συμβούλων.

Και τέλος, είναι τα διεθνή, κυρίως ευρωπαϊκά, προγράμματα, τα οποία προωθεί ως μεσολαβητής η Ελλάδα, όπως είναι το FAR, το INTEREG και η συμμετοχή μας σε διάφορους Οργανισμούς, όπως είναι η συνεργασία ΣΕΚΙ, ο ΟΣΕΠ, το Σύμφωνο Σταθερότητας για το οποίο σας μίλησα και πριν.

Σε σχέση με τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης, σας είπα ότι σε μια 5ετία έχουμε δεσμευθεί να προσφέρουμε ένα ποσό 180 δισ. δραχμών. Μετά τη νέα αυτή πραγματικότητα, 95 δισ. δραχμές αφορούν τη Γιουγκοσλαβία και το Κοσσυφοπέδιο. Εχουν γίνει σημαντικές δράσεις, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Δηλαδή, συγκεκριμένα έργα, όπως σταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας -φερ` ειπείν, στην Κορυτσά, για να αναφέρω ένα παράδειγμα- και άλλα τέτοιου επιπέδου έργα. Το πρόγραμμα αυτό, αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία της διοίκησης, ξεκινά, στο σύνολό του, την ερχόμενη άνοιξη, Μάρτιο-Απρίλιο του 2001. Οι προτεραιότητες που θέτουμε εμείς αφορούν:

Την κοινωνική υποδομή, δηλαδή έργα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της στέγασης.

Την οικονομική υποδομή, δηλαδή τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Και τους τομείς παραγωγής, όπως είναι η βιομηχανία, τα εμπορικά δίκτυα και ο πολιτισμός.

Εχουμε συνεργασία, τα τελευταία χρόνια, με τις γειτονικές χώρες για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών τους. Ενα τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί, αφορά ακριβώς την αδυναμία των υπηρεσιών των γειτονικών χωρών να αξιοποιήσουν κονδύλια που είναι στη διάθεσή τους. Αυτός ο εκσυγχρονισμός με τη δική μας βοήθεια, τη γνώση που έχουμε αποκομίσει ως χώρα της Ε.Ε. εδώ και αρκετά χρόνια, είναι απαραίτητος. Μπορεί να δει κανείς το πρόγραμμα αυτό ως ένα ανάλογο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που παρέχεται από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Θέλουμε, δηλαδή, οι δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτούνται μέσω αυτού του προγράμματος, να αφορούν τομείς για τους οποίους και εμείς έχουμε γνώμη. Δεν είναι δυνατό, δηλαδή, διάφορες δράσεις να γίνονται σε περιοχές πολύ μακριά από τα σύνορά μας, να μην εγγίζουν, έστω και εμμέσως, δραστηριότητες που θα συμβάλλουν έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της δικής μας χώρας και σε περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας των τοπικών πληθυσμών, ένθεν κακείθεν των συνόρων.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω μόνο, ότι η Θεσσαλονίκη, που επιθυμούμε να αναδειχθεί ως ουσιαστική πρωτεύουσα των Βαλκανίων αυτή τη νέα περίοδο, ως έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας, αποκτά έναν επιπρόσθετα βαρύνοντα ρόλο, μετά τη εξέλιξη αυτή στη Γιουγκοσλαβία. Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναλαμβάνει ένα συντονιστικό ρόλο. Δημιουργείται στο πλαίσιό του η ανάλογη διοικητική υποδομή, προκειμένου να υποστηριχθούν οι δράσεις που αναλαμβάνουν φορείς του ελληνικού κράτους με ορίζοντα τα Βαλκάνια. Πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, από άποψη πολιτικής παρουσίας, αλλά και άποψη οικονομικής παρουσίας μεγάλων επιχειρήσεων του ελληνικού κράτους ή και ιδιωτών επιχειρηματιών, είναι σημαντική. Δεν επιθυμούμε η παρουσία αυτή να εκλαμβάνεται ως ένα είδος προσπάθειας από μέρους μας να ασκήσουμε επιρροή, να διεισδύσουμε στις γειτονικές χώρες. Κάνουμε -όπως είπα στην αρχή και έτσι κλείνω- πολιτική αρχών. Θέλουμε όλες οι κυβερνήσεις να ακολουθούν πολιτική αρχών, γιατί έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα κοινά προβλήματα.

Η πολιτική, λοιπόν, που ακολουθούμε έχει αυτό και μόνο το στόχο: Να ανασυνταχθούν τα Βαλκάνια, να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν όλοι οι βαλκανικοί λαοί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραιτήθηκε άλλος ένας εκσυγχρονιστής, πρώην Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, ο κ. Σαλελές, που είχε εμπλακεί το όνομά του σε μια από τις ιστορίες ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΟ. Εσείς τότε τον είχατε καλύψει, τι έχετε να πείτε σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μια δημοκρατία η επαγγελματική ελευθερία είναι σεβαστή, καθένας έχει την ευθύνη των επιλογών του. Ορισμένες επαγγελματικές επιλογές πρέπει να γίνονται, παίρνοντας πάντοτε υπόψη και την ευαισθησία που υπάρχει, για τον τρόπο με τον οποίο δημόσια πρόσωπα ενεργούν ή εντάσσονται στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητας που ασκούν. Δεν είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να απομακρυνθεί από το στίβο της πολιτικής, να ενταχθεί στο στίβο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων με μια άλλη ιδιότητα. Ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Εάν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει στοιχείο για κατηγορία να αναφερθεί. Αλλά έτσι γενικώς δεν είναι δυνατό να μιλούμε, γιατί δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να συντηρούμε ένα νοσηρό κλίμα, χωρίς να υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που δικαιολογούν τέτοιου είδους κριτική. Αλλά, αυτό πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να δείχνει ότι η κοινωνία μας είναι δημοκρατική και οι πολίτες έχουν ευαισθησία για το πώς κρίνουν τις επιλογές που καθένας μας κάνει. Αν υπάρχει κάτι που είναι πέραν αυτού, μπορεί να αναφερθεί, αλλά πρέπει να στοιχειοθετηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαλελές ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του ΟΠΑΠ και κάποτε μας είχατε φέρει ένα πάκο απαντήσεις του κ. Σαλελέ@

ΡΕΠΠΑΣ: Αν έχετε να πείτε κάτι άλλο γι αυτό το θέμα παρακαλώ να το αναφέρετε. Σας είπα ότι ήταν πράγματι επικεφαλής σε έναν οργανισμό. Η Κυβέρνηση μας κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Αυτό σας διαφεύγει μονίμως. Από κει και πέρα, μετά τις εκλογές, δεν έχει κρατικό αξίωμα. Επέλεξε αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα και κρίνεται για την επιλογή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δικαστική έρευνα για εκείνα που είχε κάνει συνεχίζεται κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Η δικαστική έρευνα είναι αυτόνομη. Εμείς επιθυμούμε να λάμψει η αλήθεια για όλα αυτά τα θέματα. Το έχουμε πει κατ επανάληψη. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα δεν φοβόμαστε. Αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο που εσείς θέτετε το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι ο κ. Σαλελές οδηγήθηκε σε παραίτηση κατόπιν υποδείξεως του κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν και οι απαντήσεις που έδωσα ήταν σαφείς. Είπα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί οι πολίτες, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, μας κρίνουν αυστηρά.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι καινούργιο υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Και πώς, λοιπόν, θα εφαρμόσετε τη βαλκανική πολιτική που σήμερα λέτε όταν παραμένει αυτό το «αγκάθι» και για τις δύο πλευρές, όσον αφορά την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει η εκκρεμότητα όσον αφορά την ονομασία του γειτονικού κράτους. Αυτό, όμως, δεν έχει αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο, ώστε να μην εξελιχθούν ομαλά οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Εχουμε πετύχει πραγματικά να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας. Το θέμα της ονομασίας αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο της FYROM, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρόσφατα στη Νέα Υόρκη και η θέση που εκφράστηκε από την πλευρά μας ήταν σαφής. Θα πρέπει να αναζητηθεί ονομασία, η οποία θα είναι μια, θα είναι ενιαία για κάθε χρήση, ώστε έτσι να κλείσει και αυτό το θέμα το οποίο, μπορεί να πει κανείς, αποτελεί έναν παράγοντα που δημιουργεί δυσχέρεια, όχι πάντως ανυπέρβλητα προβλήματα, στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακόμα και αν αυτή η ονομασία είναι ενιαία και θα χρησιμοποιείται@

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένουμε στις θέσεις που έχουμε πει. Το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν μετακινηθεί από την αρχική θέση.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα, πρώτον, να ρωτήσω εάν συμμερίζεται η κυβέρνηση τη δήλωση του κ. Λαλιώτη ότι η ΔΟΕ δεν χρειάζεται να στέλνει τελεσίγραφα. Και, δεύτερον, μήπως ξέρετε τι γίνεται με την Παραολυμπιάδα της Αθήνας, γιατί η διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή απειλεί να μη δώσει τη σημαία στην Αθήνα, επειδή δεν έχει υπογράψει ακόμη και είναι ένα θέμα που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει κληθεί στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας στο Σίδνεϊ. Πιστεύουμε ότι, όπως προβλέπεται, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά στην Αθήνα. Οι δηλώσεις που έγιναν και οι απαντήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με έγγραφο που απέστειλε στον κ. Στένγουορντ αποτέλεσαν την αφορμή για να συζητήσουμε πάλι το θέμα της προετοιμασίας της χώρας για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σας διαβεβαιώνω ότι η προετοιμασία της χώρας μας εξελίσσεται κανονικά. Είμαστε χρονικά επίκαιροι. Ετοιμαζόμαστε για να οργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Δεν θα επιβάλουμε περιορισμούς στις δηλώσεις που κάνουν οι διεθνείς αθλητικοί παράγοντες. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι έχουμε καταλήξει στα όργανα, στα πρόσωπα, στο μοντέλο που εφαρμόζεται κατά τη φάση προετοιμασίας της χώρας μας. Επιθυμούμε όλοι οι φορείς του ελληνικού κράτους -γιατί όπως είπαμε η Ολυμπιάδα του 2004 είναι εθνική υπόθεση και αφορά όλους μας- να συνεργαστούν για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι όσο περνά ο καιρός και παίρνει συγκεκριμένο σχήμα, σάρκα και οστά, μορφοποιείται η προετοιμασία της χώρας μας, τόσο θα εξαλείφονται και επιμέρους προβλήματα τα οποία αναφύονται, κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια όχι ευχάριστη εντύπωση. Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα τους οργανώσει και πιστεύουμε ότι θα το κάνει με απόλυτη επιτυχία.

ΚΟΥΙΝ: Για το έγγραφο που είπατε ότι εστάλη στον Πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής, σημαίνει ότι αυτό το ζήτημα πάει πάλι προς κλείσιμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτή την επικοινωνία, το θέμα αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

ΧΑΡΗ: Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την παραίτηση του κ. Σαλελέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε αυτό το θέμα. Είπα ότι παραιτήθηκε επειδή επέλεξε μια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Και επειδή γι αυτά τα θέματα χρειάζεται να δείχνουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, νομίζω ότι αυτή η κίνηση του ήταν πολύ σωστή.

ΧΑΡΗ: Ρωτώ εάν ήταν ενήμερη η κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά ένα μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκανε μια συγκεκριμένη επαγγελματική επιλογή και ταυτόχρονα μια πολιτική κίνηση, παραιτούμενος από ένα κομματικό όργανο. Δεν ήταν στέλεχος της κυβέρνησης και δεν κατείχε κρατικό αξίωμα κατά την περίοδο αυτή.

ΜΠΕΚΑΣ: Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση της Ιεραρχίας για το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η επιχειρούμενη πολιτικοποίηση των λειτουργιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν συνάδει με την πνευματική και κοινωνική αποστολή της. Ταυτόχρονα, μπορεί να πει κανείς, ότι δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της πολιτικής από τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης ελληνικής δημοκρατικής πολιτείας.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση για τις δηλώσεις μελών της Ιεραρχίας περί «συμμοριτικών παιδομαζωμάτων κ.λπ.»;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κάνει σήμερα διευκρινιστικές δηλώσεις εκπρόσωποι της Ιεραρχίας. Δεν είμαστε παρόντες. Γνωρίζετε τα δημοσιεύματα και μπορείτε να εξάγετε συμπεράσματα.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Πρώτον, έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση της κας Αγγελοπούλου, η οποία όπως πληροφορούμαστε επιστρέφει εσπευσμένα από το Λονδίνο, με τον Πρωθυπουργό; Και, δεύτερον, έχετε κάποιο σχόλιο για την κατάσταση στην Αλβανία, σε σχέση με τη μειονότητα και το σημερινό αγώνα Ελλάδας-Αλβανίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σαν να πρόκειται για πόλεμο. Αντιλαμβάνεστε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα άλλο επίπεδο. Πιστεύουμε ότι τα αθλητικά γεγονότα δρουν συμφιλιωτικά και έτσι αντιμετωπίζουμε και το συγκεκριμένο αγώνα.

Σε ό,τι αφορά τη μειονότητα, γνωρίζετε ότι Ελληνες βουλευτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι παρόντες στις εκλογές, που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή. Πράγματι, στη Χειμάρα υπήρξαν φαινόμενα άσκησης βίας και εκδηλώθηκαν συμπεριφορές που επηρέασαν -έστω και οριακά- το εκλογικό αποτέλεσμα. Γι αυτό ακριβώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον κ. Μέτα, ο οποίος κάλεσε τα αρμόδια όργανα της χώρας του και δήλωσε ότι ο ίδιος θα προεδρεύσει σχετικής σύσκεψης, προκειμένου να εξαλείψουν κάθε υπόνοια για ενδεχόμενη επανάληψη τέτοιων φαινομένων στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή. Υπάρχει, βεβαίως, από την πλευρά μας στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στην Αλβανία. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στον εκδημοκρατισμό. Ακολουθούμε μια πολιτική αρχών και πιστεύουμε ότι ανάλογη πολιτική πρέπει να ακολουθούν και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Αλβανίας. Δεν είναι μονόδρομος οι καλές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Πρέπει η συμβολή να είναι αμοιβαία. Από τη δική μας πλευρά έχουμε αποδείξει ότι επιθυμούμε την πρόοδο μιας δημοκρατικής και οικονομικά ανεπτυγμένης Αλβανίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Γι αυτό οι δηλώσεις διαφόρων πολιτικών παραγόντων, οι οποίες μπορεί να πει κανείς ότι είναι αναίτιες και απαράδεκτες, δημιουργούν πρόβλημα εξ αντικειμένου. Γιατί αν κάποιοι θεωρούν πως έτσι μπορεί να βλάψουν τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, πρέπει να αντιληφθούν ότι κυρίως βλάπτουν τον εαυτό τους και όχι την Ελλάδα. Αυτά πρέπει να είναι σαφή, προκειμένου να μη δημιουργούνται παρανοήσεις.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε: Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τη Γαλλία, προκειμένου να λάβει μέρος στην Ατυπη Συνόδο Κορυφής της Ε.Ε. Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ασφαλώς, την επόμενη εβδομάδα θα έχει τη δυνατότητα, πριν τη συνεδρίαση αυτή, να δεχθεί και να συνεχίσει τη συνεργασία του με την κα Αγγελοπούλου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Ρογκ, έκανε αναφορά στη συμφωνία που επίκειται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εχουμε κάτι νεότερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση. Η Οργανωτική Επιτροπή θα πρέπει να επιλέξει τον όμιλο με τον οποίο θα συνεργαστεί, προκειμένου να είναι επιτυχής η προβολή σε όλο τον κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Γνωρίζετε ότι έχουν προσέλθει περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι και έχουν καταθέσει τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους. Η Ο.Ε. είναι αυτή η οποία θα επιλέξει. Δεν επιλέγει, ούτε υπογράφει οποιαδήποτε συμφωνία η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εμμέσως ενδιαφέρεται, αλλά εντάσσεται στην άλλη πλευρά, αφού η ΕΡΤ συμμετέχει σε αυτό το διαγωνισμό συνεργαζόμενη με άλλους φορείς, προκειμένου να αναλάβει την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τελεσίγραφο. Υπάρχει εκτίμηση στην κυβέρνηση ότι οι δηλώσεις αυτές του κ. Ρογκ είναι στο πνεύμα των δηλώσεων που είχε κάνει ο κ. Σάμαρανκ πριν μερικούς μήνες , όταν είχε πει για «κίτρινη κάρτα»;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιες δηλώσεις έκανε ο κ. Σάμαρανκ και ποιες ο κ. Ρογκ. Πιστεύουμε ότι η ΔΟΕ -όπως σαφέστατα έχουν τονίσει τόσο ο κ. Ρογκ τώρα, όσο και άλλοι αξιωματούχοι πριν- ενδιαφέρεται για μια άρτια οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι αυτονόητο. Αλίμονο, εάν η ΔΟΕ δεν εκδήλωνε ενδιαφέρον για το πώς προετοιμάζεται μια χώρα για τη διοργάνωση και των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει αναλάβει. Εμείς δίνουμε τη διαβεβαίωση στη ΔΟΕ ότι προετοιμαζόμαστε για να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε κάτι για τη συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον κ. Πέτρο Συναδινό, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα δει κατά σειρά, μετά από αίτησή τους, την κα Πετραλιά, τον κ. Φούρα και τον κ. Συναδινό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μήπως γνωρίζετε, εάν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού έγινε καμία υπόμνηση ή φιλική σύσταση στον πρόεδρο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ κ. Κόκκαλη να μην κάνει μεταγραφές από την Κεντρική Επιτροπή και μάλιστα έναν άνθρωπο για τον οποίο ο Πρωθυπουργός, στην υπόθεση του ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ υπερασπίστηκε την ανιδιοτέλειά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους επικοινωνία δεν υπάρχει και πιστεύω ότι είναι μια πολύ κακόβουλη προσέγγιση αυτή που κάνετε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που το κυβερνών κόμμα στερείται των υπηρεσιών ενός στελέχους, όπως ο κ. Σαλελές, μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το συμπέρασμά σας από την απόδοσή του κατά τη διάρκεια που προϊστατο ενός κρατικού Οργανισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε δύο δεδομένα τα οποία μπορείτε να αξιολογήσετε: Πρώτον, ότι ο κ. Σαλελές είχε κρατικό αξίωμα μέχρι τις πρόσφατες εκλογές. Το κόμμα μας κέρδισε τις εκλογές αυτές, κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Μετά τις εκλογές ο κ. Σαλελές δεν ανέλαβε κρατικό αξίωμα. Αυτή ήταν η επιλογή του Πρωθυπουργού ή του αρμόδιου υπουργού. Ο κ. Σαλελές έκανε την επιλογή του. Είναι σεβαστή η επιλογή του. Αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτής της επιλογής.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν καλά τα αποτελέσματά του; Πώς τα κρίνετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Μας έκρινε ο λαός. Οι εκλογές, γνωρίζετε πολύ καλά, κρίνονται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να συντρέξουν, προκειμένου να έχεις ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να κρίνουμε το έργο της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου, να το κάνουμε. Αλλά, δεν είναι θέμα συζήτησης σε αυτό το πεδίο, όταν έχουμε πρωτογενώς και με αυθεντικό τρόπο την έκφραση της επιλογής του ίδιου του ελληνικού λαού.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Επειδή ο κ. Σαλελές είχε πράγματι κυβερνητικό αξίωμα, να σας θυμίσω ότι, μετά το τραγικό δυστύχημα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα στελέχη της επιθεώρησης πλοίων, αφού φύγουν από την υπηρεσία τους δεν πρέπει να εργαστούν για κάποια ιδιωτική εταιρία@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ισχύει τώρα αυτό. Θα ισχύει με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε. Το ίδιο προβλέπεται και σε άλλες περιπτώσεις.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: @επειδή, λοιπόν, μετά το δυστύχημα η κυβέρνηση αποφάσισε τα στελέχη αυτά να μην μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα με συναφές αντικείμενο, μήπως θα έπρεπε κάτι αντίστοιχο να υπάρξει και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για στελέχη όπως ο κ. Σαλελές;

ΡΕΠΠΑΣ: Χρειάζονται ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό δεν απαγορεύεται -και μιλώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση- γι` αυτό μπορεί να κριθεί μόνο στο πεδίο της ηθικής, όχι στο πεδίο της νομιμότητας. Κατά τα άλλα, σε πολλές περιπτώσεις προωθούνται τέτοιες ρυθμίσεις. Αναφέρατε μία που αφορά το νέο πλαίσιο για την εμπορική ναυτιλία, την ακτοπλοΐα. Σας αναφέρω ότι στο νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει και συζητούμε στη Βουλή για το ΕΣΡ, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται ότι για αρκετά χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο, τα μέλη του δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε επιχειρηματικούς φορείς που αμέσως ή εμμέσως ανήκουν στον ευρύτερο οπτικοακουστικό τομέα. Είναι μια ρύθμιση πολύ σημαντική που έχουμε προβλέψει.

Με την ευκαιρία της απάντησης αυτής, παρά το ότι πήρα αφορμή από άλλο θέμα, θέλω να κάνω ένα σχόλιο, απαντώντας στα όσα είπε χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Μητσοτάκης για το ΕΣΡ: Η κριτική του είναι άδικη. Προφανώς, αγνοεί απολύτως τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Καλώ και πάλι και προκαλώ οποιονδήποτε να συγκρίνει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προωθούμε εδώ στην Ελλάδα για το ΕΣΡ, με αυτό που ισχύει για τις αντίστοιχες ραδιοτηλεοπτικές ανεξάρτητες αρχές στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Και μετά από αυτή τη συγκριτική μελέτη, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Διατυπώνεται μια κριτική για το ότι προωθούμε τώρα αυτό το νομοσχέδιο, που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ την ίδια στιγμή, διατυπώνεται κριτική στην κυβέρνηση, γιατί δεν δίνει τις αρμοδιότητες αυτές τις οποίες το νομοσχέδιο δίνει στο ΕΣΡ, εδώ και τώρα. Από τη μια, δηλαδή, μας λένε, μην προωθείτε τώρα τη συζήτηση του νομοσχεδίου και από την άλλη μας ζητούν να δώσουμε τις αρμοδιότητες στο Συμβούλιο, τώρα. Μα, γι` αυτό, ακριβώς συζητούμε τώρα το νομοσχέδιο, πρώτον, γιατί τώρα δίνουμε τις αρμοδιότητες αυτές στο βαθμό πλήρους ανεξαρτητοποίησής τους στο ΕΣΡ. Και δεύτερον -επειδή γίνεται λόγος για τον τρόπο συγκρότησης- είπα ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις των άλλων κομμάτων. Σε τελευταία ανάλυση, η Ολομέλεια της Βουλής είναι μείζων σχηματισμός, σε σχέση με την Επιτροπή όπου συζητείται η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι ίδιοι φορείς, τα ίδια κόμματα, οι ίδιοι εκπρόσωποί τους, συζητούν και στη μια και στην άλλη διαδικασία. Αυτό που είναι έτοιμοι να κάνουν, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ας το κάνουν στο πλαίσιο των συζητήσεων για το νομοσχέδιο που αφορά το ΕΣΡ. Να προτείνουν, λοιπόν, αυτό που θεωρούν σωστό, προκειμένου να αποτυπωθεί ως διάταξη σε ένα νέο νόμο για το ΕΣΡ. Δεν καταλαβαίνω αυτή την ανακολουθία τους, η οποία δείχνει, λόγω αντιφατικότητάς, και τη σκοπιμότητα με την οποία ενεργούν και ασκούν κριτική.

ΚΑΠΠΟΣ: Προηγουμένως, απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου για το Αλβανικό, σχολιάσατε δυσμενώς δηλώσεις προφανώς Αλβανών παραγόντων του κ. Μπερίσα και του κ. Νάνο. Αν αναφέρεστε σε αυτούς, θα ήθελα να ρωτήσω, τι νόημα έχει η ανάληψη παροχής εγγυήσεων, από πλευράς του κ. Μέτα, από τη στιγμή που οι παράγοντες Μπερίσα και Νάνο είναι αυτοί που ορίζουν τη δυναμική στην Αλβανία.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να κρίνετε την πολιτική των γειτονικών χωρών μέσα από τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες που συναντούν στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η αλβανική κυβέρνηση και ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Μέτα έχουν μια τέτοια προσέγγιση, η οποία δείχνει ότι κάθε άλλο παρά υιοθετούν τέτοιου είδους καταγγελίες ή δηλώσεις που κάνουν άλλοι πολιτικοί παράγοντες στην Αλβανία. Και αυτό είναι θετικό. Και ταυτόχρονα, κάνω σχόλιο για τις δηλώσεις των άλλων παραγόντων, γιατί θέλω να επισημάνω αυτή τη διαφοροποίηση.

ΧΑΡΗ: Η ΔΟΕ είχε υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση τη σύσταση υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, όπως δήλωσε ο κ. Ρογκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει δημόσιες δηλώσεις, κατ` επανάληψη, ο κ. Σάμαρανκ και τις έχετε παρακολουθήσει. Οπως επίσης, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα ή εικασίες ή εκτιμήσεις, έχουν τεθεί ερωτήσεις από σας σε αυτή την αίθουσα και έχουν δοθεί απαντήσεις. Στις απαντήσεις αυτές, η θέση μας ήταν σαφής. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 October 2000 - 15:05:08 UTC