Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες.

Αυτή την ώρα, δέχεται την ολυμπιακή αποστολή, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο μιας τιμητικής τελετής.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Φωτιάδη για θέματα φορολογικής πολιτικής. Αργότερα, στις 13.00, θα συνεργαστεί με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και άλλους παράγοντες, ενόψει της Ατυπης Συνόδου Κορυφής στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας. Το απόγευμα, στις 7, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν η κα Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Γ. Παπαντωνίου, ο κ. Καϊσερλής και ο κ. Δρυς, με αντικείμενο τον Προϋπολογισμό, η κατάρτιση του οποίου είναι σε εξέλιξη. Οπως έχουμε πει, πρόκειται να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη, το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο συζήτησης τη βαλκανική πολιτική, ιδιαιτέρως τα θέματα των διεθνών οικονομικών σχέσεων στο διεθνές περιβάλλον μας. Στις 8 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Επίσης, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση προς τιμή των ολυμπιονικών που οργανώνει η Βουλή των Ελλήνων.

Την Πέμπτη, αναχωρεί η αποστολή, υπό τον Πρωθυπουργό, για τη Γαλλία, προκειμένου να λάβει μέρος στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής.

Γνωρίζετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στη Γιουγκοσλαβία. Εχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. Σήμερα, βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, παίρνοντας μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Για τη Γιουγκοσλαβία, πρόκειται να ληφθούν σήμερα πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν την άρση του «εμπάργκο» στο πετρέλαιο, όπως επίσης, την άρση του «εμπάργκο» στις πτήσεις. Πιστεύουμε ότι μια νέα ημέρα έχει ξημερώσει για τη Γιουγκοσλαβία. Εκφράζουμε και πάλι την ικανοποίησή μας γι αυτή την εξέλιξη. Οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, ο γιουγκοσλαβικός λαός, θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης, με ψυχραιμία, με γνώμονα το συμφέρον της Γιουγκοσλαβίας να αντιμετωπίσουν επιμέρους πτυχές του προβλήματος μετάβασης στη νέα περίοδο.

Τέλος, όσον αφορά το Μεσανατολικό, πιστεύουμε ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση, πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Θα πρέπει να προωθηθεί η λύση στο Μεσανατολικό με αποφυγή της βίας, χωρίς πράξεις ή ενέργειες που δυναμιτίζουν ένα κλίμα που είναι απαραίτητο να υπάρχει, προκειμένου οι συνομιλίες να είναι γόνιμες και αποδοτικές. Εμείς, ως χώρα, στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών, παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Πιστεύουμε ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αυτοί οι οποίοι συζητούν, πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά για όλα τα θέματα, χωρίς τη χρήση βίας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την τύχη ή για το πολιτικό μέλλον του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, στο πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος αναπτύσσεται εκεί για τα προβλήματα της επόμενης ημέρας που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι θέμα προτεραιότητας. Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε ο κ. Κοστούνιτσα. Θεωρούμε ότι οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα σαν ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, υπό το φως μάλιστα των τελευταίων εξελίξεων, υπό την καλόπιστη, βεβαίως, προσέγγιση που πρέπει να κάνουν όλοι, προκειμένου η Γιουγκοσλαβία να επιτύχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, για να επιδιώξει, εν συνεχεία, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξή της. Γνωρίζετε ότι εμείς ως κυβέρνηση, από την αρχή κιόλας, είχαμε διαφοροποιηθεί σε σχέση με προτάσεις ή φωνές που μιλούσαν για παραπομπές σε διεθνή δικαστήρια και άλλα συναφή. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Είναι εσωτερικό της θέμα και ζητούμε από όλους να συμβάλουν, ώστε η νέα κυβέρνηση, η νέα πολιτική εξουσία, να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς, ώστε και δικαιοσύνη να αποδοθεί, αλλά και να εδραιωθεί απολύτως η δημοκρατική αυτή αλλαγή στη φίλη χώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: : Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως μας είπατε, πρόκειται να γίνει τουλάχιστον η άρση του «εμπάργκο» στο πετρέλαιο και στις αεροπορικές πτήσεις προς τη Γιουγκοσλαβία. Η ελληνική πλευρά έχει ως πρόταση τη χρηματοδότηση της Γιουγκοσλαβίας, με συγκεκριμένα προγράμματα, για να κατασκευάσει υποδομές που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, η Γιουγκοσλαβία -μίλησα πριν για την ανασύνταξη, ανασυγκρότηση και οικονομική ανάπτυξη της χώρας αυτής- έχει πλέον όλες τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει την Ε.Ε. Η Διεθνής Κοινότητα είναι έτοιμη να δεχθεί στους κόλπους της τη Γιουγκοσλαβία, μετά τη λήξη των μέτρων που έχουν ληφθεί. Ασφαλώς, μερικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ, όπως π.χ. αυτό που αφορά τις θεωρήσεις εισόδου και εξόδου. Η Ελλάδα έχει ζητήσει και συμφωνεί η Ε.Ε. σε αυτό, η Γιουγκοσλαβία να ενταχθεί, πλέον, στο Σύμφωνο Σταθερότητας και να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα, τα οποία, μεταξύ των άλλων, περιέχουν συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η Γιουγκοσλαβία είναι ένα σημαντικό τμήμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι χώρα των Βαλκανίων. Ασφαλώς, θα είναι παρούσα σε αυτές τις εξελίξεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Μιλόσεβιτς, είπατε ότι είναι εσωτερικό θέμα. Αν ο Μιλόσεβιτς έρθει εδώ, η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα τον παραδώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα εμμέσως, σε προηγούμενη ερώτηση. Είπα ότι το «εμπάργκο», όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου και εξόδου παραμένει σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι στελέχη της Γιουγκοσλαβίας, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτό τον κατάλογο, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μιλόσεβιτς -ο αριθμός είναι περίπου 300 άτομα- δεν μπορούν ασφαλώς να μετακινηθούν σε χώρες της Ε.Ε. Δεν γίνεται δεκτή η είσοδός τους σε αυτές τις χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Ημουν σαφής και τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και σήμερα, με αυτό που είπα ότι τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπίζουμε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Γνωρίζετε εάν δόθηκε διαβεβαίωση στον πρώην Πρόεδρο Μιλόσεβιτς για να παραδώσει την εξουσία ότι δεν θα κινηθούν οι διαδικασίες από το Δικαστήριο της Χάγης και αν έπαιξε ρόλο σε αυτή τη διαδικασία κάποιος Ελληνας διπλωμάτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιες συζητήσεις, ποιες συνεννοήσεις, έχουν γίνει στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Παραμένω στη θέση ότι η βούληση του γιουγκοσλαβικού λαού είναι σεβαστή. Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Κοστούνιτσα. Το αποτέλεσμα των εκλογών έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές. Ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα έχει ιεραρχήσει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει. Μεταξύ αυτών, νομίζω, ότι κάποια στιγμή και με τον καλύτερο τρόπο, με βάση το συμφέρον της χώρας του, θα αντιμετωπίσει και το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες, το βράδυ, είδα μια συνέντευξη της κας Αγγελοπούλου στον κ. Πρετεντέρη, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς υπογράμμισε τη διάθεσή της, όπως το εισέπραξα εγώ, να αναλάβει ένα υπουργείο Ολυμπιάδας. Σας ρωτώ, επειδή φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα -τουλάχιστον, αυτό άφησε να εννοηθεί η κα Αγγελοπούλου- εάν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα υπουργείο Ολυμπιάδας και να το αναθέσει στην κα Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, κατ` επανάληψη. Τα όσα έχουμε πει δεν αλλάζουν σε τίποτα. Παρακαλώ να μείνετε σε αυτά που έχουμε ανακοινώσει.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Η απάντησή σας, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Εξακολουθεί να ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Και την προηγούμενη και την προ προηγούμενη. Βεβαίως, ισχύει.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ο Πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων αρχίζει και διατυπώνει κάποιες απόψεις στις ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρονται εδώ για την ασφάλεια των αμερικανών αθλητών. Δηλαδή, ο κύριος αυτός αρχίζει και διατυπώνει επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να είναι ασφαλείς οι αμερικανοί αθλητές, το 2004, που θα έρθουν στην Αθήνα. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι έχει παραχωρήσει, ήδη, μια συνέντευξη για αυτές τις επιφυλάξεις στο Λάρι Κίνγκ, η οποία θα μεταδοθεί τις επόμενες ημέρες. Εχετε κάποιο σχόλιο γύρω από αυτό ή γύρω από τη φιλολογία που αρχίζει να αναπτύσσεται στις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα να μη δίνουμε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που έχουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα γίνουν στην Ελλάδα σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας για τους πολίτες, για όλους όσοι βρεθούν στην πατρίδα μας εκείνη την περίοδο, με τον έναν ή άλλο τρόπο, για να συμμετάσχουν ή παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακές Αγώνες. Πάντως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι πιο ασφαλείς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα το 1996.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, νομίζετε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι αγώνες ή το αποκλείετε τελείως;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε διανύσει μια πολύ μεγάλη απόσταση. Η υποδομή που απαιτείται για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι έτοιμη σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άλλα επιμέρους διοικητικού χαρακτήρα προβλήματα. Εχουμε το χρόνο στη διάθεσή μας για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση στα όποια προβλήματα παραμένουν ακόμη εκκρεμή. Πιστεύουμε, απολύτως, ότι ουδείς μπορεί να στερήσει από την Ελλάδα, από την Αθήνα, τη χαρά και τη δυνατότητα να διοργανώσει ένα τόσο μεγάλο αθλητικό και επικοινωνιακό γεγονός. Πολύ περισσότερο, που η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις, προσφέρει όλα τα εχέγγυα για την οργάνωση της Ολυμπιάδας με άριστο τρόπο. Αρα, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε διαρθρωτικές κινήσεις είτε σε πρόσωπα, είτε σε πολιτικές, μετά τα όσα τέθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή από τα στελέχη του κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των λειτουργιών του Κινήματος. Η Κεντρική Επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο το οποίο λειτουργεί με απόλυτα δημοκρατικούς όρους. Κάθε στέλεχος εκφράζει τις απόψεις του. Ο Πρωθυπουργός αυτό που είχε και έχει υποχρέωση να κάνει είναι να προωθήσει και να αναδείξει την πολιτική που έχει αποφασιστεί, στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων, αλλά και των οργάνων της κομματικής καθοδήγησης. Γνωρίζετε ποια είναι τα θέματα τα οποία έχουμε προτάξει, στο πλαίσιο της θητείας μας, μετά τις εκλογές: Η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, που είναι μάστιγα για την ελληνική κοινωνίας, η βελτίωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της παιδείας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες από το ΕΣΥ και βεβαίως, η ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου. Αυτά, κατά κύριο λόγο, είναι τα κεφάλαια πολιτικής στα οποία έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε εμείς, ως μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμβάλλουν, να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, γιατί όλους τους αφορά η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτούς τους τομείς.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τις κομματικές διαδικασίες της συνεδρίασης της Κ.Ε..

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα συζητήσουμε, εδώ, θέματα λειτουργίας του Κινήματος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος όταν το κόμμα λειτουργεί και οι διαδικασίες που εξελίσσονται εκεί είναι δημοκρατικές και οδηγούν σε αποφάσεις που είναι ορθές. Αλλά, βεβαίως, επειδή έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη για την ολοκλήρωση της θητείας αυτής της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να κάνουμε και πολλή δουλειά για να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού. Αυτό είναι που μας κάνει να κινούμαστε σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Κοιτάμε μπροστά, δεν δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής. Ασφαλώς, η κριτική επισήμανση, από όπου κι αν προέρχεται, είναι χρήσιμη και αξιοποιήσιμη. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι τούτο: Να έχουμε μπροστά μας ξεκάθαρους τους στόχους για την επίτευξη των οποίων μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο Πρόεδρος του Κινήματος και Πρωθυπουργός της χώρας. Και βέβαια, με τη συμβολή όλων των στελεχών, θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

ΤΑΚΗΣ: Στην ίδια συνέντευξη η κα Αγγελοπούλου είπε ότι, στα τρία χρόνια, από το 1997 μέχρι σήμερα, δεν έγινε τίποτα, ούτε καν προετοιμάστηκε η παρουσία της Ελλάδας στο Σίδνεϊ. Και είπε ότι, αν η Αθήνα δεν τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με τη ΔΟΕ, μπορεί να της πάρει τους αγώνες. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκε σε ένα τελείως θεωρητικό ή υποθετικό ενδεχόμενο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, ως επικεφαλής της Επιτροπής "2004", η κα Αγγελοπούλου καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να καλύψουμε τυχόν υπάρχοντα κενά και βεβαίως, να είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή για μια άρτια Ολυμπιάδα. Και αυτό θα γίνει.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις και για όσα λένε τα σωματεία των εργαζομένων και οι εκπρόσωποί τους, περί ανελαστικότητας της κυβέρνησης στο θέμα των νέων εργασιακών σχέσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Για σημαντικά θέματα, όπως αυτό της αντιμετώπισης της ανεργίας, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρότασή της. Είναι σε εξέλιξη ο διάλογος, μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών φορέων, προκειμένου να καταλήξουμε, αν είναι δυνατό με συμφωνία -αυτό επιδιώκουμε, αυτό επιθυμούμε- σε προτάσεις που μπορεί να αποτελέσουν και τη λύση γι` αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται με ευαισθησία, επειδή ακριβώς, αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή και στην εργασία τους προβλήματα. Λογικό είναι να αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα και να ζητούν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους. Η κυβέρνηση βλέπει τα πράγματα με το ίδιο πρίσμα. Θέλει αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Ασφαλώς, η συζήτηση για το 35ωρο θα πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είμαστε ώριμοι να πάρουμε μια απόφαση, αυτή την ώρα. Από την άλλη, όμως, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της ανεργίας, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, γιατί έχουν ένα επείγοντα χαρακτήρα. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις προτάσεις μας. Η διαδικασία του διαλόγου είναι σε εξέλιξη. Ασφαλώς, θα πρέπει, στον ορατό χρονικό ορίζοντα, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και η ευθύνη ανήκει, κυρίως στην Κυβέρνηση που θα πρέπει να πάρει αυτές τις αποφάσεις. Πιστεύουμε, όμως, ότι ο διάλογος αυτός, έτσι όπως εξελίσσεται, όταν ολοκληρωθεί θα έχει οδηγήσει σε σύμπτωση απόψεων, αν όχι καθ` ολοκληρίαν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα των θεμάτων που μας απασχολούν, προκειμένου έτσι από κοινού να τα αντιμετωπίσουμε. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα, στη φάση του διαλόγου. Η κυβέρνηση έχει θέσει τις προτάσεις της στο τραπέζι των συζητήσεων. Καλεί όλους τους φορείς που συμμετέχουν να συμβάλλουν, ώστε, από κοινού, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που μας απασχολούν.

ΦΙΛΗΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κηρύσσουν απεργίες και μάλιστα, με τη σύμφωνη γνώμη και την πρωτοβουλία, μερικές φορές, των στελεχών που συμμετέχουν στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα του κόσμου, δεν πανηγυρίζει όταν εκδηλώνονται απεργίες. Μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως η δική μας, ασφαλώς παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις αξιολογεί, με βάση τους στόχους που θέτουν. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα των εργαζόμενων, αποτελεί και για μας την πιο σημαντική προτεραιότητα, για αυτή την περίοδο. Καλούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους στο τραπέζι των συζητήσεων, για να καταλήξουμε από κοινού σε αποφάσεις και μέτρα, τα οποία με την εφαρμογή τους, θα οδηγήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, που είναι σημαντικό στη χώρα μας.

ΦΙΛΗΣ: Ο δολοφονηθείς Γιουγκοσλάβος φέρεται να έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια από το 1995. Θα ήθελα να μου πείτε, αν υπάρχει κάτι περισσότερο και αν πρόκειται για μια περίπτωση αδιαφανούς απόκτησης ιθαγένειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Φαίνεται ότι, μετά από 10ετή παραμονή στην Ελλάδα, είχε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις και οι υπηρεσίες έκριναν ότι μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας. Δεν υπήρχε οποιοσδήποτε άλλος λόγος και δεν πρέπει να μιλούμε για αδιαφάνεια. Πολλοί που μένουν στην πατρίδα μας για δέκα και περισσότερα χρόνια, αντιμετωπίζονται με ανάλογο τρόπο. Και γνωρίζετε για το συγκεκριμένο άτομο, επειδή λέγονται πολλά, ότι διατυπώθηκαν κατηγορίες. Σε μια περίπτωση, είχε εκδοθεί γι` αυτόν απαλλακτικό δικαστικό βούλευμα και σε μια άλλη, για την οποία κατηγορήθηκε, δεν εκδικάστηκε καν. Και οι δύο περιπτώσεις, αφορούν την κατηγορία για "ξέπλυμα χρήματος". Αυτό είναι το ιστορικό, αυτή είναι η αλήθεια. Βεβαίως, η Ασφάλεια διενεργεί προανάκριση, σχηματίζεται φάκελος, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έγινε αυτό το περιστατικό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Προηγουμένως, είπατε ότι εδώ δεν συζητάμε θέματα λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος. Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, όμως, του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, στελέχη ζήτησαν συγκεκριμένες συνεδριάσεις για να καθοριστεί η κυβερνητική πολιτική. Τι απαντά η κυβέρνηση σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι παραβιάζονται ανοικτές πόρτες, γιατί ήδη έχει αποφασιστεί από το Εκτελεστικό Γραφείο να γίνουν θεματικές συνδιασκέψεις για σημαντικά θέματα, όπως είναι η ανεργία και η υγεία. Αυτά έχουν αποφασιστεί και έχουν ανακοινωθεί και ημερομηνίες. Αυτά είναι γνωστά. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα διάστασης ή παράλληλης πορείας κυβέρνησης και Κινήματος. Αλλωστε, σε κορυφαίο επίπεδο, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο Κίνημα, τα όργανα στελεχώνονται από τα ίδια πρόσωπα. Οι αποφάσεις, λοιπόν, που λαμβάνονται, είναι σε πορεία συγκλίνουσα και όχι παράλληλη ή πολύ περισσότερο αποκλίνουσα, όπως κάποιοι υπονοούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχει προκύψει και τους τραπεζοϋπάλληλους τους μεταφέρουν στο ΙΚΑ; Γιατί το αποφάσισε αυτό η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Με δεδομένο ότι τα ταμεία των τραπεζοϋπάλληλων, σε ορισμένους κλάδους, αντιμετωπίζουν προβλήματα, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει μια πρόταση να ενταχθούν στο ΙΚΑ και βεβαίως, να δημιουργηθεί επίσης ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο για τους τραπεζοϋπάλληλους. Αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν έχουν δώσει την τελική απάντησή τους οι τραπεζοϋπάλληλοι. Οι εξελίξεις, αυτή την ώρα που συζητούμε, είναι γοργές, επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος του υφυπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, στο υπουργείο Εργασίας. Πιστεύουμε, τελικώς, να συμφωνήσουν όλοι σε μια θέση, γιατί πρέπει να υπάρξει θέση. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει, είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα. Την πρόταση αυτή της κυβέρνησης φαίνεται ότι την αξιολογεί η ΟΤΟΕ, δεν την απορρίπτει αβασάνιστα και ασφαλώς γίνεται συζήτηση, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, έχουν διήμερη απεργία.

ΡΕΠΠΑΣ: Το γνωρίζω. Επειδή, ακριβώς, αυτή η πρόταση αποτελεί ένα πλαίσιο, ένα πρωτογενές σχήμα, χρειάζεται πολλή συζήτηση για το ποια μορφή θα πάρει, στις λεπτομέρειές του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης και άλλα ταμεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς δεν είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Στο στόχαστρό της είναι η ανεργία και η αδυναμία των ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση καλεί όλους να συμβάλλουν, ώστε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ροκόφυλλος, σήμερα είπε, ότι είχε ενημερώσει τον κ. Κοσμίδη ότι θα αναλάβει τη "ΜΙΝΩΑΝ", για να ενημερώσει με τη σειρά του τον Πρωθυπουργό. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω επιφυλάξεις αν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Ροκόφυλλος, γιατί, δεν έθεσε θέμα ότι θα αναλάβει αυτή την υπόθεση και βέβαια ουδείς θα συμφωνούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 October 2000 - 13:05:12 UTC