Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός, στην εισαγωγική ομιλία του, αναφέρθηκε στα θέματα που απασχόλησαν τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τις εκλογές. Τα θέματα αυτά είναι τα σχετικά με τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία και βέβαια, την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.

Συζητήσαμε, επίσης, θέματα που αφορούν την αξιοποίηση των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ. Ο Πρωθυπουργός έδωσε τη δυνατότητα στους υπουργούς, που εισηγήθηκαν για τα θέματα αυτά στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, να επανέλθουν σήμερα και να κάνουν μία εκτίμηση για το πώς εξελίσσεται, στον κάθε τομέα, η εφαρμογή της πολιτικής που έχουμε αποφασίσει.

Κεντρική θέση στη σημερινή συζήτηση είχε και η κρίση στις τιμές πετρελαίου που έχει δημιουργηθεί την τελευταία περίοδο και πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Για το θέμα αυτό έχει κάνει σχετική δήλωση ο Πρωθυπουργός. Δεν θα επανέλθω. Επισημαίνω μόνο μία αναφορά που έγινε σε κάποια στοιχεία των προηγούμενων κρίσεων της περιόδου 19731974 και της περιόδου 1979-1980. Ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι το 1973-1974, η τιμή του πετρελαίου πενταπλασιάστηκε, πήγε από τα δύο στα δέκα δολάρια και το 1979-1980 τετραπλασιάστηκε, πήγε από τα δέκα στα σαράντα δολάρια. Το 1999 ήταν γύρω στα δέκα δολάρια και τώρα κυμαίνεται σε ένα επίπεδο γύρω στα 35 δολάρια. Είναι χρήσιμη αυτή η αναφορά, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το πώς αντέδρασε τότε η ελληνική οικονομία και το πώς αντιδρά τώρα.

Τότε, λοιπόν, η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε σε οιονεί κατάρρευση. Ο πληθωρισμός, δηλαδή, το 1979, από το 12% εκτινάχθηκε στο 25%. Ο ρυθμός ανάπτυξης έγινε αρνητικός. Τα ελλείμματα από το 6% πήγαν στο 12%, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά, σε αντιδιαστολή με την αντοχή και αντίδραση που δείχνει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία στην κρίση που τώρα είναι σε εξέλιξη. Αυτό δείχνει την ωριμότητα, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητά της να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και οι οικονομίες των άλλων προηγμένων χωρών της Ευρώπης.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε άλλα θέματα, γιατί ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, είχε τη δυνατότητα να αναφερθεί στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού για σειρά θεμάτων της επικαιρότητας. Για τα θέματα αυτά μίλησε και σήμερα ο Πρωθυπουργός. Αρκούμαι μόνο να πω -όσον αφορά το θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολλούς σήμερα και σχετίζεται με τις βάσεις των εισακτέων στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- πως ήδη, από τις 8 Σεπτεμβρίου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει εξαγγείλει τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσουν από την επόμενη περίοδο.

Το σύστημα που ακολουθήθηκε, μεταξύ των άλλων -και αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται- έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενα ποσοστό μεγαλύτερο του 86% των διαγωνισθέντων πέτυχαν να εισαχθούν σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Βεβαίως, το φαινόμενο των υψηλών βάσεων σε ορισμένες σχολές έχει σχέση με τον ανταγωνισμό. Γνωρίζετε ότι ο αριθμός των εισαγομένων είναι συγκεκριμένος. Αυτό σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου της εισαγωγής σε μια συγκεκριμένη σχολή, δεν εξαρτάται μόνο από την επίδοση του καθενός, αλλά και από την επίδοση που έχουν οι άλλοι συναγωνιζόμενοι.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της άμιλλας των εξεταζομένων, η επίδοση καθενός, βεβαίως έχει την αξία της, η οποία όμως είναι σχετική, επειδή πρέπει να ληφθεί υπόψη για την εισαγωγή στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η επίδοση των άλλων μαθητών που διαγωνίζονται.

Αυτά πρέπει να είναι σαφή. Γιατί, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια λαϊκιστική, δημαγωγική προσέγγιση του θέματος. Ενώ έχουμε πραγματικά μια αύξηση των εισαγομένων, παρακολουθούμε μια κριτική επειδή δεν εισήχθησαν στις σχολές της προτίμησής τους πάρα πολλοί, παρόλο που είχαν υψηλή επίδοση. Ο αριθμός είναι δεδομένος και δεν νομίζω να προτείνει κανείς κάτι διαφορετικό.

Κάνω μια ακόμη παρατήρηση: Αυτοί οι οποίοι, τον προηγούμενο Ιούνιο έλεγαν ότι απέτυχε το σύστημα, επειδή είχαμε ένα ποσοστό αποτυχίας σε επίπεδο 20% στη Β' Λυκείου, τώρα κατηγορούν πάλι το σύστημα γιατί παράγει πάρα πολλούς αριστούχους. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να έχουμε μια συνέπεια και μια συνέχεια στην κριτική που ασκούμε και τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα διάφορα θέματα.

Ακούω τις ερωτήσεις.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε κάτι για αυτό το θέμα της εισαγωγής στα ΑΕΙ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε ανακοινώσει τις πολιτικές μας για τον τομέα αυτό, όπως και για τους άλλους τομείς. Οι υπουργοί είπαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τους φορείς, ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία διαλόγου. Αυτό είπε ο υπουργός Υγείας για τα θέματα του τομέα του. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Παιδείας και επίσης, ο υπουργός Εργασίας. Επιπροσθέτως, κάνω εδώ μια επισήμανση, ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη το ότι οι κοινωνικοί εταίροι συζητούν και φαίνεται ότι μπορούν να βρουν μια κοινή γραμμή πλεύσης. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει η Πολιτεία, η κυβέρνηση να κάνει είναι να συμβάλλει με πολιτικές που χαράζει στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο δεν αφορά μόνο τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορά κυρίως τους άνεργους, αυτούς, δηλαδή, που συμμετέχουν στην κοινωνία, χωρίς να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Ενώ, αυτοί που συζητούν, οι κοινωνικοί εταίροι, είναι αυτοί που βρίσκονται στην αγορά εργασίας. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, πρέπει να προσέξουμε πώς θα ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι η πολιτική μας πρόταση, που έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, συμβάλλει στο να ικανοποιηθεί η προσδοκία πάρα πολλών, ιδιαιτέρως νέων ανθρώπων, που ζητούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή θέση εργασίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού βγαίνει το συμπέρασμα ότι παρακολουθείτε την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου, ότι είναι παρακινδυνευμένο να πάρετε τώρα μέτρα και, εν καιρώ, θα αποφασίσετε εάν τελικά θα ενισχύσετε τα περισσότερο θιγόμενα κοινωνικά στρώματα. Θέλω να ρωτήσω, ποιοι υπουργοί υποστήριξαν άμεση λήψη μέτρων και με ποια επιχειρήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς υποστήριξε την άμεση λήψη μέτρων. Ολοι διατύπωσαν τη θέση, πως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, να έχουμε ψύχραιμη και σταθερή στάση. Και, αφού εκτιμήσουμε το μέγεθος της κρίσης, με τις συνέπειές της, να πάρουμε μέτρα τα οποία, μεταξύ των άλλων, θα έχουν στόχο να ανακουφίσουν τους οικονομικά ευπαθείς, προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο, χωρίς άλλες δυσμενείς για αυτούς συνέπειες. Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η κρίση. Πρέπει με παρεμβάσεις, με συνεννόηση, πρώτα και κύρια, με τους φορείς της αγοράς να επιτύχουμε τη συγκράτηση των τιμών. Να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα πίεσης στον πληθωρισμό και βεβαίως, γνωρίζουμε -ενώ είμαστε σε ετοιμότητα να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά- ότι υπάρχει και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ιδιαιτέρως, για τους συμπολίτες μας που έχουν χαμηλό εισόδημα το πρόβλημα αυτό θα εκδηλωθεί εντονότερα από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν όλα τα νοικοκυριά αρχίσουν να προμηθεύονται καύσιμα για θέρμανση. Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Το αντιμετωπίζουμε. Αλλά, μόνο στο πλαίσιο συζήτησης και κατάρτισης του Προϋπολογισμού, μπορούμε να αποφασίσουμε τα τελικά μέτρα. Κάθε άλλη κίνηση και δεν θα ήταν αποτελεσματική και δεν θα ανταποκρινόταν σε πραγματικά δεδομένα. Γι` αυτό, λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε -και είμαστε- σε ετοιμότητα, να έχουμε μια ψύχραιμη και σταθερή πολιτική θέση και στάση. Οχι πανικός, όχι σπασμωδικές αντιδράσεις. Με τον κατάλληλο τρόπο θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να βοηθήσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε κάποια από αυτά που δήλωσε, χθες, ο κ. Σκανδαλίδης. Ο Πρωθυπουργός επανήλθε στην εκτίμησή του για το θέμα της διαπλοκής, όπως το διατύπωσε χθες ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ; Και, δεύτερον, εάν ετέθη από τον υπουργό Πολιτισμού στον Πρωθυπουργό θέμα διαμεσολάβησης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για να συναντηθεί ο κ. Πάγκαλος με γνωστό επιχειρηματία στο κότερό του; Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο κ. Πάγκαλος έχει στείλει επιστολή προς τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, ο κ. Πάγκαλος δεν συμμετέχει στην Κυβερνητική Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίασή της. Δεύτερον, ο κ. Πάγκαλος, με τον οποίο επικοινώνησα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά και δεν είπε τίποτα που να οδηγήσει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, ώστε κάποιος να αναφέρεται σε συγκεκριμένο όνομα. Αλλωστε -είστε κι εσείς σωστά ενημερωμένος- έχει αποστείλει για το θέμα αυτό σχετική επιστολή στην εφημερίδα που έχει το δημοσίευμα.

Οσον αφορά το άλλο θέμα που θέσατε, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια από την αντιπολίτευση να συντηρηθεί ένα νοσηρό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, ότι δεν ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια όσοι ομιλούν με αυτόν τον τρόπο. Η κυβέρνηση εκλέγεται για να κυβερνήσει. Φαινόμενα παράλυσης της κοινωνίας και του κράτους, φαινόμενα ακυβερνησίας, αντιλαμβάνεστε πως δεν απασχολούν την αντιπολίτευση, η οποία μπορεί κιόλας να προσδοκά να εισπράξει τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικοί να ορίζουν τους κανόνες, το πλαίσιο. Στη χώρα μας σε πολλούς τομείς έχουμε ισχυρό θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Πάντοτε χρειάζονται συμπληρώσεις. Βεβαίως, πάντοτε χρειάζονται βελτιώσεις. Πάντοτε χρειάζεται επαγρύπνηση. Αυτό, όμως, που δεν επιτρέπεται να γίνει είναι η πολιτική να μετατραπεί σε διαχειριστή της σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων και βεβαίως, οι πολιτικοί παράγοντες να τοποθετούνται στη μία ή την άλλη πλευρά συμφερόντων. Η πολιτική έχει άλλη αποστολή. Με την εντολή του λαού πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Και οι δυνάμεις της αγοράς, σε μια οικονομία όπως η δική μας, όπως οι οικονομίες των προηγμένων χωρών, γιγαντώνονται και αποκτούν επιρροή. Πρέπει, όμως, να αντιμετωπίζονται από την απόσταση εκείνη που επιβάλλει το χρέος μας απέναντι στη χώρα και τους πολίτες και να συμμορφώνονται με τους κανόνες οι οποίοι εγκαθιδρύονται και συγκροτούν ένα διαφανές και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, δηλαδή, πρόβλημα μέσα στην κυβέρνηση ή στο κυβερνών κόμμα, στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, οι πολιτικοί του να παίρνουν μέρος διαχειριστικά; Δηλαδή, να διαχειρίζονται αυτή την κρίση και να τοποθετούνται με τη μια ή την άλλη πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό το θέμα έχω απαντήσει.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το έθεσε τότε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ` επανάληψη. Είναι μια θέση αρχής, η οποία ισχύει για πάρα πολλούς παράγοντες, που μιλούν για διαφάνεια και πράττουν με έναν τέτοιο τρόπο που δείχνει ότι δεν κάνουν αγώνα υπέρ της διαφάνειας, αλλά κάνουν αντικυβερνητικό αγώνα με συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε ότι ο κ. Πάγκαλος δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά. Ισχύει, όμως, αυτό το περιστατικό -γενικώς, αν το ανέφερε- για δύο αγαπητούς συντρόφους του που του τηλεφώνησαν το καλοκαίρι από κότερα επιχειρηματιών; Ισχύει, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να ισχύει. Και δεν έχω απορία για το πώς ζουν, επικοινωνούν διάφοροι παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας. Μην απευθύνεστε σε μένα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αφού επικοινωνήσατε με τον κ. Πάγκαλο σας είπε για το περιστατικό, εάν το είπε ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος μου εξήγησε επαρκώς και τις εξηγήσεις του αυτές σας τις μετέφερα ακριβώς. Ολα τα άλλα δεν αφορούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη συζήτηση που κάνουμε εδώ. Είναι δυνατό να μεταβληθούμε σε «χωροφύλακες» για το πώς κινούνται διάφοροι πολίτες σε αυτή τη χώρα; Οποιος διαπράττει κάτι αξιόποινο υπάρχουν αρχές, υπάρχουν όργανα στην Πολιτεία μας που πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Από κει και πέρα δεν μπορώ να γίνω μέρος «κουτσομπολιού», γιατί αυτό γίνεται τώρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για σας δεν είναι μεμπτό να συναγελάζονται στελέχη της κυβέρνησης με μεγαλοεπιχειρηματίες και εκδότες στα κότερά τους ή να φωτογραφίζονται -γιατί το είδαμε κι αυτό- σε LIFESTYLE περιοδικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο να αναφέρετε, γράψτε το ή θέσετε ερώτηση. Εάν μιλάτε γενικώς και θέλετε την κοσμοθεωρία μου για το πώς πρέπει να ζουν οι άνθρωποι, αυτό είναι ένα θέμα μιας άλλης συζήτησης. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μη συζητήσουμε τώρα για το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί ή οι συμπολίτες μας πρέπει να είναι παρόντες στη δημόσια ζωή της χώρας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αναφέρομαι σε αυτά που είπε ο κ. Σημίτης, ο οποίος υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί μόνο @

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την εντύπωση ότι μιλάτε σαν να είστε σίγουρος ότι διαβάζετε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ε.Γ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εγώ τα διαβάζω στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», που είναι έγκυρη, που είναι η εφημερίδα του κ. Λαμπράκη και έχει την υπογραφή του κ. Γ. Παπαχρήστου.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτά συμφωνούμε απόλυτα. Από κει και πέρα; Συμφωνείτε κι εσείς ότι δεν είναι τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ε.Γ. Εδώ, όμως, με καλείτε να συζητήσουμε τη συνεδρίαση του Ε.Γ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης, ζήτησε, όντως, από τον Πρωθυπουργό να «μαζέψει» στελέχη που εκτίθενται, κάνοντας παρέες με επιχειρηματίες αμφιβόλου υφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι όλα αυτά τα θέματα έπρεπε να ρωτήσετε χθες τον κ. Σκανδαλίδη. Αυτό που μπορώ να πω εγώ -γιατί δεν ήμουν παρών στη συνεδρίαση- είναι ότι δεν γνωρίζω ποιος έλαβε το λόγο και δεν γνωρίζω ποιος είπε τι. Συγκεκριμένο θέμα με απασχόλησε και επί του θέματος αυτού σας μετέφερα τι μου είπε ο κ. Πάγκαλος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Ε.Γ. για μετρημένους και σωστούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Φοβάται ότι δεν θα γίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια εθνική υπόθεση και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, ώστε να διοργανώσουμε το 2004 μια άρτια Ολυμπιάδα. Και αυτό θα γίνει.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν τα είπε αυτά ο κ. Πάγκαλος στο Εκτελεστικό Γραφείο, τα είπε σήμερα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννόπουλος σε ραδιοφωνικό σταθμό. Και δεύτερον, ο κ. Εβερτ, σήμερα, έχει εκδώσει ένα δελτίο Τύπου με το οποίο καλεί τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση σε όλα αυτά τα οποία γράφονται και ακούγονται, γιατί αν αδρανεί και δέχεται, χωρίς να αντιδρά, παρόμοιες καταγγελίες, συμβάλλει και εκείνος στην εξάπλωση της διαπλοκής.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Ασφαλώς λέει τις απόψεις του, οι οποίες είναι σεβαστές. Δεν μπορώ να τις σχολιάσω και γιατί δεν τις γνωρίζω, αλλά και διότι, ακόμη αν τις ήξερα, σέβομαι τις απόψεις του. Οπότε δεν μπορώ να δώσω οποιαδήποτε άλλη συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση. Οσον αφορά τον κ. Εβερτ, μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα πράγματα, αν θέλετε να τα σχολιάσω. Ο Πρωθυπουργός κυβερνά με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, επειδή ακριβώς έχει δείξει ότι με τη στάση του υπερασπίζεται και υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Εθνους, τα συμφέροντα της χώρας μας και του ελληνικού λαού. Είναι άκαμπτος σε θέματα ηθικής, διαχείρισης, διαφανούς και αμερόληπτης αντιμετώπισης των πλέον κρίσιμων ζητημάτων. Γι` αυτό, ακριβώς, εκτιμάται από τον ελληνικό λαό. Και αυτό είναι γνωστό. Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ γι` αυτό. Εχει μιλήσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός με τρόπο πρωτογενή και αυθεντικό. Δεν ερμηνεύω κανέναν, απλά το αναφέρω.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν ξέρετε τις δηλώσεις, σας λέω ότι ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας σήμερα στο σταθμό 9,84, χαρακτήρισε όσους συμμετέχουν στον πρωϊνό καφέ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ως "κολαούζους και ανθρώπους του περιβάλλοντος του βασιλέως που δεν τολμούν να λένε την αλήθεια στο αφεντικό".

ΡΕΠΠΑΣ: Αν είπε κάτι τέτοιο, σας λέω ότι δεν έχει δίκιο. Είναι η άποψή του και είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι καθένας -στο πλαίσιο των αποφάσεων που παίρνουν ο Πρωθυπουργός και τα αρμόδια όργανα- προσπαθεί να κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί. Και καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί. Ετσι δουλεύουν τα συλλογικά συστήματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι μιλήσατε με τον κ. Πάγκαλο, μήπως σας είπε ποιον εννοούσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήσαμε οτιδήποτε άλλο. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι εσείς τον κ. Πάγκαλο, μπορούσατε να το είχατε κάνει και να είχατε ήδη απάντηση στο ερώτημά σας. Αφού σας ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέμα και το συζητούμε εδώ, τόση ώρα, γιατί δεν απευθυνθήκατε στον κ. Πάγκαλο; Απορώ!

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απασχολούν οι δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου και δεύτερον, υπάρχει θέμα λήψης πειθαρχικών μέτρων;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επικοινωνήσει με τον κ. Σκανδαλίδη. Θα αναμένετε εξέλιξη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως διαγράφηκε, ήδη, ο κ. Κεδίκογλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα απάντηση πριν, οπότε σας καλύπτω.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπάρχει μια δήλωση του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα "ΜΟΝΤ" για τα ελληνοτουρκικά, στην οποία, μεταξύ των άλλων, υπάρχει μια επιφύλαξη του Πρωθυπουργού ή κάποια@ -δεν θα έλεγα αισιοδοξία εν πάση περιπτώσει- για την εξέλιξη που υπάρχει σε αυτή την πολιτική. Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το μοναδικό αποτέλεσμα το οποίο υπάρχει τώρα, είναι μια μεταβολή στην ελληνική κοινή γνώμη και τίποτε άλλο@

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός πρόσφατα και στη ΔΕΘ.

ΚΑΠΠΟΣ: Ναι, αλλά η δήλωση είναι χθεσινή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω αν γνωρίζετε πότε έγινε η δήλωση. Χθες δημοσιεύθηκε. Σας λέω, λοιπόν, ότι η θέση που, ήδη, έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός είναι ότι, όποιοι περιμένουν από τη μια μέρα στην άλλη να συντελεστούν αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, αυταπατώνται. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Χρειάζεται, όμως, μία επίπονη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό, αν επιτευχθεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας και για την Τουρκία. Αλλά το στοίχημα, αυτή την ώρα, καλείται να το κερδίσει η Τουρκία. Και μέχρι τώρα, πραγματικά, δεν έχει ανταποκριθεί. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Συνεχίζουμε την πολιτική μας, που είναι μια πολιτική αρχών και κανόνων. Για τα θέματα αυτά -επιπροσθέτως σας ενημερώνω- έκανε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε απαντήσεις και στον κ. Καραμανλή. Παρακαλώ να δείτε και αυτές τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος σε επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό, ζητά " να τελειώνουμε με τον κ. Κόκκαλη";

ΡΕΠΠΑΣ: Αν έχει ο κ. Γιαννόπουλος οτιδήποτε σχετικό, καλό είναι να το αναφέρει, προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Εχει πάρει αυτή την επιστολή ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν ο Πρωθυπουργός ή το γραφείο του έχουν παραλάβει αυτή την επιστολή. Ασφαλώς, εφόσον έχει σταλεί στον Πρωθυπουργό, θα φθάσει εκεί.

ΒΙΔΑΛΗ: Μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού σήμερα στην Κ.Ε. έκανε εισήγηση και ο κ. Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι μίλησαν όλοι οι υπουργοί, ο καθένας για το δικό του τομέα και ο κ. Παπανδρέου -σωστά το αναφέρετε- για την εξωτερική πολιτική.

ΒΙΔΑΛΗ: Εχετε να μας πείτε κάτι από την εισήγησή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά. Αν θέλετε να σας πω την εισήγησή του. Είμαι στη διάθεσή σας.

ΒΙΔΑΛΗ: Υπήρξαν ενστάσεις επί της εισήγησής του;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως καμία. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή. Είπε ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας δεν ήταν δεδομένος, ούτε μας το χάρισαν κάποιοι. Είμαστε σε ένα "εύφλεκτο περιβάλλον". Οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες. Θα πρέπει να παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες, προκειμένου η κατάσταση στην περιοχή να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά σταθερότητας και δημοκρατικής λειτουργίας. Από εκεί και πέρα, οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε, πολλές φορές, κρίνονται με αρνητικό τρόπο από κάποιους που, είτε δεν γνωρίζουν, είτε έχουν μια άλλη προσέγγιση στα θέματα. Αν όμως κρίνουμε από το αποτέλεσμα, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι πετυχημένη. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως σημαντικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι η χώρα η οποία ακούγεται και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των άλλων χωρών. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Δεν μπορούμε να κρατούμε απλά και μόνον ισορροπίες. Πρέπει να παίρνουνε συνεχώς πρωτοβουλίες. Γιατί τα προβλήματα των άλλων χωρών επηρεάζουν και την εξέλιξη της δικής μας χώρας.

ΒΙΔΑΛΗ: Συμφώνησαν οι συνάδελφοί σας επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς σχολίασε αρνητικά αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου.

ΣΕΪΖΟΒΑ: Εχει η κυβέρνηση υπόψη της αν θα πάνε Ελληνες ως παρατηρητές στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι θα μεταβεί ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έχει προσκληθεί και προσωπικά. Γίνεται μια συζήτηση αν, τις ημέρες αυτές, θα είναι παρόντες στη Γιουγκοσλαβία, βουλευτές από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και στα Κοινοβούλια άλλων κρατών. Δεν θα εκπροσωπήσουν κυβερνήσεις, δεν θα εκπροσωπήσουν οργανισμούς, θα εκπροσωπήσουν κοινοβούλια και δημοκρατικούς θεσμούς -αν θέλετε- άλλων χωρών. Αυτό που πρέπει να πω -και κλείνω έτσι, με αφορμή την ερώτησή σας- είναι τούτο: Σε λίγες ημέρες θα γίνουν εκλογές στη Γιουγκοσλαβία. Ελπίζουμε να εξελιχθούν όλα με δημοκρατικό τρόπο, με κανόνες όπως αυτοί που ακολουθούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου ο λαός της φίλης Γιουγκοσλαβίας να αναδείξει την ηγεσία του, με νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες και να ανοίξει μια νέα περίοδο στις σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 September 2000 - 15:05:15 UTC