Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, σας ενημερώνω πως αύριο, στις 10.30, ο κ. Σημίτης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Θα τον ενημερώσει για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Αργότερα, στις 12.30, θα συνεργαστεί με τους κυρίους Παπαντωνίου και Πάχτα και τους οικονομικούς συνεργάτες του, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την Πέμπτη.

Την Πέμπτη (14/9), στις 10.30, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Επαναλαμβάνω ότι καθιερώνεται, πλέον, η Πέμπτη, ως ημέρα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η πολιτική Περιφερειακής Ανάπτυξης, που έχει χαράξει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, με αφορμή τις τελικές αποφάσεις μας για το Γ` Κ.Π.Σ.

Επίσης, θέλω να σας ανακοινώσω -επειδή ήδη διαπιστώνω ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη, αφού έχει και ανάλογη προβολή στα ΜΜΕ- ότι η επιλογή του υπουργού Πολιτισμού να μη μεταβεί στις εκδηλώσεις έναρξης της Ολυμπιάδας του Σίδνεϋ, έχει σχέση με την απασχόλησή του εδώ στην Αθήνα. Η εκπροσώπηση της χώρας μας από τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού, αλλά και από την ηγεσία του "2004" στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πλήρης.

Ο υπουργός Πολιτισμού θεώρησε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει στην Αθήνα. Τέτοια θέματα ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατάρτιση -βρίσκεται στο τελικό στάδιο - του λεγόμενου "αρχαιολογικού νόμου", η κατάρτιση του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού, με τη χρηματοδότηση του Γ` Κ.Π.Σ., η ανάδειξη των αναδόχων και το άνοιγμα των σχετικών προσφορών για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, χθες, είχε ενημερώσει τους συντάκτες του υπουργείου Πολιτισμού να μεταβούν στο αεροδρόμιο, από ό,τι γνωρίζω, για να κάνει μία δήλωση, πριν φύγει για το Σίδνεϋ. Αρα, λοιπόν, κάτι άλλαξε από χθες το απόγευμα, μέχρι σήμερα το πρωί. Οι προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού δεν ήταν γνωστές, χθες το απόγευμα, όταν ο κ. Πάγκαλος είχε καλέσει τους συντάκτες για να κάνει αυτή τη δήλωση, πριν από την αναχώρησή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Το υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να εκδώσει δελτίο Τύπου, που θα αναφέρεται σε αυτά τα θέματα.

Ο κ. Πάγκαλος είχε αυτό τον προβληματισμό, αυτές τις σκέψεις. Θεώρησε ότι έπρεπε να επικοινωνήσει πρώτα με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή του. Ο Πρωθυπουργός, μετά την επικοινωνία του με τον κ. Πάγκαλο, δέχθηκε τους λόγους που προέβαλε ο κ. Πάγκαλος και κατόπιν αυτού, ο κ. Πάγκαλος δεν θα επισκεφθεί τελικά το Σίδνεϋ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εξέφρασε καμία δυσφορία ο κ. Πάγκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος υπουργός για τις υπέρογκες αμοιβές που δίνει ο "Οργανισμός 2004" σε ορισμένους στενούς συνεργάτες της κ. Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο "2004" έχει τη δική του διοικητική δομή. Εχει όργανα τα οποία αποφασίζουν επί όλων των θεμάτων. Ολα αυτά τα θέματα -και το συγκεκριμένο- αντιμετωπίζονται, κάθε φορά, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους παράγοντες της κυβέρνησης. Η ηγεσία του "2004" βρίσκεται στην Αυστραλία. Οποιες εκκρεμότητες υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν, βεβαίως, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, όπως γίνεται πάντοτε μέχρι τώρα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι, επαναλαμβάνω, στενοί συνεργάτες της κ. Αγγελοπούλου, φέρονται να εισπράττουν από πέντε έως δέκα εκατομμύρια μηνιαίως; Δεν την ενοχλεί αυτό την κυβέρνηση; Δεν είναι πρόκληση αυτό το γεγονός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση μία πρόκληση έχει απέναντί της και πρέπει να την αντιμετωπίσει. Είναι η προετοιμασία της χώρας μας για την άρτια διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Από εκεί και πέρα, τα επιμέρους θέματα αποφασίζονται από το αρμόδιο Οργανο του "2004".Το σύνολο των θεμάτων αυτών αποφασίζονται, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και βεβαίως, την καλύτερη προετοιμασία της χώρας. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε άλλα θέματα, τίθενται -όπως τα θέτετε και εσείς- και λαμβάνονται οι αποφάσεις. Δεν είναι θέμα το οποίο θα συζητήσει η κυβέρνηση στα όργανά της. Είναι θέμα το οποίο θα συζητήσουν τα Οργανα του "2004" και ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός και θα δώσουν τις καλύτερες λύσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτά τα χρήματα, από πού εκταμιεύονται; Από τις προσωπικές επιχειρήσεις της κ. Αγγελοπούλου ή του άνδρα της@;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην προχωρείτε, κ. Μούρτζη@

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: @με συγχωρείτε ή από τον κρατικό προϋπολογισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δυνατόν; Υπάρχει περίπτωση να εκταμιεύονται από κάποιο ιδιωτικό ταμείο; Δεν γνωρίζετε ότι η χώρα μας, ενόψει της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας, έχει προβλέψει εκτός από τον προϋπολογισμό και ένα σημαντικό ποσό από άλλους πόρους, από τη ΔΟΕ και τις χορηγίες, το οποίο θα διατεθεί γι` αυτό το σκοπό;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός γι` αυτές τις αμοιβές, παρακαλώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιός είναι αυτός;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι κατά περίπτωση αρμόδιοι υπουργοί και ο "Οργανισμός 2004" που πρέπει να κινηθεί εντός των οικονομικών πλαισίων που έχουν αποφασιστεί. Τα οικονομικά όρια έχουν αποφασιστεί -το γνωρίζετε- από την ίδια την κυβέρνηση. Σε αυτά τα οικονομικά όρια κινούνται τα Οργανα του "2004". Και οι ορκωτοί λογιστές, όπως για κάθε Α.Ε., έτσι και για τον "2004" έχουν αρμοδιότητα.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, θα μεριμνήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί επί του θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Καταλάβατε πολύ καλά.

ΦΙΛΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη και το Γ@ Κ.Π.Σ., θα γίνει συζήτηση για τα ολυμπιακά έργα, όσα είναι να γίνουν στην επαρχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα χρηματοδοτηθούν από το Γ@ Κ.Π.Σ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτά έχουν συζητηθεί σε παλαιότερες συνεδριάσεις, κυρίως της διυπουργικής επιτροπής που ασχολείται με το θέμα της προετοιμασίας της χώρας μας για την Ολυμπιάδα. Εχουμε πει, μεταξύ των άλλων, ότι ένα τμήμα των έργων αυτών θα χρηματοδοτηθεί και με πόρους του Γ@ Κ.Π.Σ.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό έχει γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Είναι έργα τα οποία ενισχύουν την υποδομή της χώρας μας. Οι βασικές αυτές υποδομές δεν γίνονται μόνο για την Ολυμπιάδα. Βελτιώνουν, ασφαλώς, και την κατάσταση των υποδομών στη χώρα μας. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε να υπάρχει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αν δεν κάνω λάθος, είπατε ότι η Επιτροπή «Αθήνα 2004» θα πρέπει να κινηθεί εντός του πλαισίου των ορίων που έχουν τεθεί. Το ερώτημα είναι, εάν κινείται ήδη εντός αυτού του πλαισίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς κινείται.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή υπάρχει και σειρά δημοσιευμάτων, ήθελα να σας ρωτήσω εάν η νέα ηγεσία του «Αθήνα 2004» απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το μπαράζ επιθέσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της διαπλοκής; Μάλιστα, χθες μίλησε πάλι για συγκάλυψη@

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αναμενόμενη η στάση αυτή του κ. Καραμανλή. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ., καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση οδεύει προς το συνέδριο. Επίσης, προσπαθεί να συγκαλύψει την προγραμματική και πολιτική ένδεια της παράταξής του κι έτσι να εξασφαλίσει την παρουσία στη δημόσια ζωή της χώρας, με μια σκληρή, υποτίθεται, θέση απέναντι στην κυβέρνηση. Ο βίος και η πολιτεία της Ν.Δ. δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο στην ηγεσία της, μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά. Γιατί, ο βίος και η πολιτεία της Ν.Δ. είναι συνώνυμα της αδιαφάνειας και της εξάρτησης από οικονομικές εξουσίες. Αλλωστε, σε μια κοινωνία, όπως είναι η δική μας, κάθε προηγμένη οικονομία αντιμετωπίζει ανάλογα φαινόμενα. Συγκρούονται οικονομικά, ιδιωτικά συμφέροντα. Και όταν συγκρούονται, η πολιτική δεν μπορεί να είναι διαχειριστής αυτής της σύγκρουσης. Ούτε οι πολιτικοί είναι δυνατό να τοποθετούνται σε μια πλευρά μεταξύ όλων αυτών που συγκρούονται. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε ένα πλαίσιο, να εποπτεύουμε και να ελέγχουμε την εφαρμογή αυτού του πλαισίου. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση, έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο και ελέγχει την τήρηση των κανόνων που διαμορφώνουν το πλαίσιο αυτό. Κατά τα άλλα, οι κατηγορίες αυτές -επαναλαμβάνω- είναι αναμενόμενες. Δεν αποδεικνύουν τίποτα άλλο, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια που κάνει η ηγεσία της ήττας της Ν.Δ. αφενός να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αφετέρου να δείξει, με αυτό τον τρόπο, ότι η κυβέρνηση είναι διαβλητή, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός έκανε λάθος που επέλεξε Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη. Νομίζω ότι υποτιμά έτσι και τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ο οποίος επαναλαμβάνω ότι σε ανάλογες περιπτώσεις έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα δημοσιεύεται μια ανταλλαγή επιστολών του κ. Ρίζου και του κ. Κεφαλογιάννη. Θέλετε να το σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο! Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να σχολιάζει την αλληλογραφία μεταξύ παραγόντων της πολιτικής και των εκδοτών;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επειδή, κ. Εκπρόσωπε, μιλήσατε για νομικό πλαίσιο, υπάρχει ο νόμος Βενιζέλου που απαγορεύει ιδιοκτήτης ΜΜΕ να είναι μέτοχος ή να ανήκει σε αυτόν εταιρεία που έχει εργολαβίες με το Δημόσιο. Και υπάρχει κι ένας άλλος νόμος περί ανταγωνισμού που απαγορεύει σε εταιρεία να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Πώς συμβιβάζεται το τελευταίο βέβαια με τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού υλικού που προμηθεύεται ο ΟΤΕ από μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είστε απόλυτα ενημερωμένος ούτε εσείς, ούτε πολλοί άλλοι, όχι μόνο συμπολίτες μας, αλλά και -λυπούμαι να το πω- πολιτικοί, οι οποίοι μιλούν για τα θέματα αυτά και δείχνουν μιλώντας, με τον τρόπο που μιλούν, ότι αγνοούν τα όσα ισχύουν στην πατρίδα μας. Υπάρχει ο νόμος 2328/95 που αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, των σταθμών ελεύθερης λήψης. Υπάρχει ο νόμος 2644/98 που αφορά τους σταθμούς που προσφέρουν συνδρομητικό ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Υπάρχει κατ` εξουσιοδότηση του νόμου 2328/95, το Π.Δ. 310/96, το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι συμπυκνώνει πολλές κανονιστικές πράξεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Το αγνοούν αυτό πάρα πολλοί που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά Π.Δ.. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας δεν απαγορεύει σε συγγενείς παραγόντων που είναι προμηθευτές του Δημοσίου ή εργολήπτες δημοσίων έργων να είναι και μέτοχοι σε επιχειρήσεις ΜΜΕ. Αυτό το γνωρίζετε. Παρά ταύτα αν υπάρχει πρόταση που να οδηγεί στη θέση ότι πρέπει να εγκαθιδρύσουμε την οικογενειακή ευθύνη, δηλαδή να αποκλείονται παντελώς οι συγγενείς, ακόμη κι αν έχουν μια αυτόνομη πορεία, αν διαθέτουν οικονομική ανεξαρτησία που αποδεικνύεται μετά από ελέγχους, αυτό είναι κάτι άλλο. Αλλά δεν είναι αυτό που ισχύει σήμερα. Κατά τα άλλα, λοιπόν, δεν υπάρχουν -επαναλαμβάνω- ως μέτοχοι των ΜΜΕ πρόσωπα που είναι και εργολήπτες ή προμηθευτές του δημοσίου. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οσον αφορά το νόμο@

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νόμος αυτό προβλέπει και ο νόμος εφαρμόζεται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εφαρμόζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, εφαρμόζεται. Οσον αφορά τώρα τα θέμα της δεσπόζουσας θέσης πρέπει να σας πω ότι η ανεξάρτητη αρχή που έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η επιτροπή ανταγωνισμού στην οποία προσφεύγει κάθε ενδιαφερόμενος, ζητώντας τον ανάλογο έλεγχο επί των θεμάτων που προτείνει να ερευνηθούν. Παράλληλα, η επιτροπή ανταγωνισμού, ως ανεξάρτητη αρχή, από μόνη της ελέγχει κάθε φορά, με κριτήριο την κατάληψη δεσπόζουσας θέσης, τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν διάφοροι επιχειρηματικοί φορείς. Αυτά πρέπει να είναι σαφή. Και επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για τα θέματα στο χώρο των ΜΜΕ, αμέσως μετά τις εκλογές είχα ανακοινώσει ότι η θέση μας είναι να αναβαθμίσουμε, μέχρις πλήρους ανεξαρτητοποίησής του, το ΕΣΡ. Και θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που θα είναι συνταγματικά ορθός και θα ανταποκρίνεται στο δημόσιο συμφέρον. Παρέχουμε πλήρη αυτονομία. Τέτοια που δεν έχει κανένα άλλο όργανο, με ανάλογες αρμοδιότητες στην Ε.Ε.. Καλό είναι, λοιπόν, να μιλούμε μετά λόγου γνώσεως. Δεν γίνεται αυτό και δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς έχουμε επιλέξει να είμαστε υπεύθυνοι, συγκρατημένοι, σοβαροί, προκειμένου να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε μετά λόγου γνώσεως, πιστεύετε ειλικρινά ότι αυτοί που είναι προμηθευτές του Δημοσίου δεν έχουν και ΜΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια που γίνεται, αυτή την ώρα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της χρησιμοποίησης παρένθετων προσώπων, ώστε να μην υπάρχει ουσιαστική σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο, του κατόχου ενός Μέσου Ενημέρωσης, με την ιδιότητα του εργολήπτη δημοσίου έργου ή προμηθευτή του Δημοσίου. Σας λέω, όμως, ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει σε συγγενείς, ακόμη και Α@ Βαθμού, παραγόντων που είναι εργολήπτες δημοσίων έργων ή προμηθευτές του Δημοσίου να κατέχουν ΜΜΕ. Οπως, μπορεί και συγγενείς ακόμη και Α@ Βαθμού να κατέχουν ΜΜΕ της ίδιας κατηγορίας, αρκεί να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Μπορούν, δηλαδή, η σύζυγος, ο γιος, ο αδελφός -με τα όσα ισχύουν σήμερα- εργολήπτη δημοσίου έργου να έχει συμμετοχή σε ένα ΜΜΕ. Οπως, μπορούν αδέλφια να συμμετέχουν σε διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αρκεί να αποδεικνύεται η οικονομική αυτάρκεια ενός εκάστου. Φαίνεται ότι δεν τα γνωρίζετε αυτά και δίνεται η εντύπωση ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Ο νόμος εφαρμόζεται. Ας διατυπωθούν, λοιπόν, πέρα από τις κατηγορίες και τους αφορισμούς συγκεκριμένες προτάσεις. Να συζητήσουμε επί των προτάσεων. Αν κάποιοι προτείνουν να εγκαθιδρύσουμε την αρχή της οικογενειακής ευθύνης, να το συζητήσουμε κι αυτό. Σας λέω ότι δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη. Ολα αυτά συζητούνται. Εμείς επιδιώκουμε με συναινετικό τρόπο να προκύψουν οι καλύτερες, κατά το δυνατό, ρυθμίσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας λέτε για το Σύνταγμα, τώρα μας λέτε ότι ισχύει ο νόμος, τι σκέπτεστε να ισχύσει στο μέλλον; Εχετε πελαγώσει ή θέλετε να καλύψετε κάποιον!

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Εσείς έχετε πελαγώσει από άγνοια. Εσείς, προφανώς, υπερασπίζεστε κάποιους, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με το αυστηρό πλαίσιο που ισχύει σήμερα. Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη αντίστοιχο πλαίσιο νομικό και θεσμικό. Θέλετε να το κάνουμε πιο αυστηρό, εγκαθιδρύοντας την αρχή της οικογενειακής ευθύνης; Να το συζητήσουμε, εφόσον προτείνεται και αυτό και εφόσον συμφωνείτε, κάτι τέτοιο να αποτελέσει ρύθμιση που θα περιληφθεί και στο Σύνταγμα. Να τα συζητήσουμε και αυτά αν νομίζετε ότι είναι θέματα, που πρέπει να μας απασχολήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν υπάρχει στην Ευρώπη, κύριε Υπουργέ; Μια ομάδα πήγε να αγοράσει και το σταμάτησαν αμέσως.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Προφανώς, έχετε παντελή άγνοια για το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε χώρες της Ευρώπης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι δεν ισχύει στην Ευρώπη είναι και η κατ αρχάς απάντησή σας για το θέμα που θίγετε στη σχετική πρόταση που υπάρχει@;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντησα που έδωσα πριν είναι ταυτόχρονα ένα σχόλιο για όσα συζητούνται αυτή την περίοδο. Το Σύνταγμά μας πρέπει να είναι ένα σύγχρονο Σύνταγμα, το οποίο περιέχει ρυθμίσεις που έχουν μια -κατ` οικονομία των πραγμάτων- ευρυχωρία. Δεν είναι δυνατό να αποτελούν, το Σύνταγμα και οι ρυθμίσεις του, διατάξεις οι οποίες έχουν μια τέτοια εξειδίκευση σαν να είναι νόμος ή υπουργική απόφαση. Το Σύνταγμα δεν αλλάζει κάθε χρόνο. Αλλά, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση διατάξεών του, σας είπα ποια είναι η τάση, ποια είναι η διάθεση της κυβέρνησης. Η βούλησή μας η οποία είναι ισχυρή, παραμένει. Να συνεννοηθούμε για να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα. Αλλά, είναι άλλο αυτό και άλλο να διατυπώνονται αφορισμοί και κατηγορίες για τα όσα ισχύουν σήμερα, τα οποία οι περισσότεροι εκ των ομιλούντων τα αγνοούν. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γραμματέας του Κόμματος, πάνω στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση, έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της διάταξης για την οποία μιλάτε. Εσείς, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, παίρνετε τέτοια σαφή θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η συζήτηση που γίνεται στη Βουλή δεσμεύει κι εμάς να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα με τρόπο συναινετικό. Θα προχωρήσουμε και σε πιο αυστηρές ρυθμίσεις, αν το προτείνετε και η διατύπωση θα απεικονίζει αυτή τη διάθεσή μας. Ημουν σαφής σε αυτό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για το ΕΣΡ -ειλικρινά δεν το γνωρίζω- μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η τύχη των αποφάσεων που έχει πάρει το ΕΣΡ για ποινές σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα για να επιβληθεί, με δική μου απόφαση, η κύρωση που έχει αποφασίσει το ΕΣΡ, πρέπει να προηγηθεί ο λεγόμενος έλεγχος νομιμότητας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει, πέραν της απόφασης, της ανακοίνωσης, δηλαδή, για την επιβολή μιας κύρωσης, να έχουμε στη διάθεσή μας όλο το φάκελο, τα λεπτομερή στοιχεία, μεταξύ των άλλων, τα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης. Το λέει ο νόμος αυτό. Για πολλές αποφάσεις δεν έχει σταλεί ο πλήρης φάκελος. Μη βιάζεστε, δεν γνωρίζετε τα θέματα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ που το λέω έτσι, αλλά αγανακτώ, όταν βλέπω με ευκολία να μιλούν κάποιοι, για θέματα τα οποία δεν γνωρίζουν.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Λαμπρίδης, είπε προ εβδομάδος, ότι τα έχει στείλει.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, πρώτον, ότι δεν έχει σταλεί ο πλήρης φάκελος για όλες τις αποφάσεις. Δεύτερον, επειδή η επιβολή των κυρώσεων αποτελεί -όπως έχει ομολογήσει και το Συμβούλιο Επικρατείας- σύνθετη διοικητική ενέργεια, σε περιπτώσεις που ο έλεγχος νομιμότητας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν επιβληθεί με ορθό τρόπο οι κυρώσεις αυτές, κατά τη δική μας νομική άποψη -γιατί αυτό αποτέλεσε σημείο αντιδικίας στο πρόσφατο παρελθόν- τότε δεν εγκρίνεται η απόφαση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιές περιπτώσεις δεν έχουν εκδοθεί με ορθό τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για παράδειγμα, το Προεδρικό Διάταγμα του 1992, που ισχύει στη χώρα μας για τη λεγόμενη έμμεση διαφήμιση, λέει ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται πως η προβολή ενός προϊόντος ή η προβολή μιας υπηρεσίας έγινε έναντι ανταλλάγματος ή κάποιας άλλης ανάλογης πληρωμής. Θα πρέπει να δούμε αν προκύπτει ότι έχει καταβληθεί αντάλλαγμα ή ανάλογη πληρωμή για μια θεωρούμενη έμμεση διαφήμιση. Αυτό λέμε. Και εκεί υπάρχει μια διάσταση, όσον αφορά τη νομική ερμηνεία. Αλλά, όλα αυτά τα θέματα -σας λέω και πάλι- στο νόμο που έχουμε καταρτίσει και είναι, σχεδόν, έτοιμος για το ΕΣΡ, αντιμετωπίζονται με κάθε λεπτομέρεια, ώστε το ΕΣΡ να έχει εκείνο τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις, οι οποίες θα είναι και εκτελεστές. Χωρίς, δηλαδή, να προηγείται έλεγχος νομιμότητας, όπως προβλέπεται από το ισχύον καθεστώς. Αυτό τους ικανοποιεί όλους. Αρα, λοιπόν, θα έχουν το δικαίωμα, όποιοι θεωρούν ότι θίγονται ή ότι τους αδικούν οι αποφάσεις του ΕΣΡ, να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δηλαδή, του ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων, παρά μόνον η δικαστική οδός. Αυτό θα κάνουμε. Σας λέω, λοιπόν, ότι για όλα αυτά τα θέματα έχουμε μεριμνήσει. Επειδή, όμως, γίνεται εκτεταμένη συζήτηση, χωρίς να γνωρίζουν πολλοί που ομιλούν επιμέρους στοιχεία, αδικούν και την κυβέρνηση και αδικούν και όλους εκείνους που έχουν κάνει τεράστια δουλειά στον τομέα αυτό. Τις επόμενες ημέρες θα παραχωρήσω συνέντευξη Τύπου στους συναδέλφους σας του ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ και όλα αυτά θα τα πούμε με κάθε λεπτομέρεια. Αν δείτε το Π.Δ. 310/1996, με το οποίο ιδρύσαμε το Τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας, θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά που συζητούνται σήμερα, αντιμετωπίζονται από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Σας καλώ να το διαβάσετε. Και καλώ και προκαλώ οποιονδήποτε πολιτικό ή άλλο παράγοντα στη χώρα μας να προσθέσει κάτι, που θεωρεί ότι λείπει από αυτό το Π.Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, εφαρμόζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε, κ. Σταματόπουλε. Δεν θα κατηγορείτε εμάς επειδή επιχειρήσαμε να προσλάβουμε τους ανθρώπους για να στελεχώσουμε αυτό το Τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας στο ΕΣΡ, αλλά το ΑΣΕΠ χρειάστηκε δύο χρόνια, μέσα από αλλεπάλληλες διαδικασίες, για τη στελέχωσή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να το καταργήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιθέτως. Απλά κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες του. Να, λοιπόν, ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό, για το πόσο αναγκαία ήταν η αλλαγή, που αποφάσισε η κυβέρνηση και προωθεί η κα Παπανδρέου. Δύο χρόνια χρειάστηκε το ΑΣΕΠ για να στελεχώσει το Τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας. Και από τα 17 στελέχη-επιστήμονες που προβλέπεται στο Π.Δ. να προσληφθούν γι αυτό το Τμήμα, προσέλαβε τα οκτώ. Τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Εχω ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή, ως Υπουργός, από το 1996. Υποβλήθηκαν περίπου 500 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, εδώ στο υπουργείο μας. Η διαδικασία αυτή σταμάτησε γιατί το ΑΣΕΠ έκρινε -και ορθώς όπως αποδείχθηκε- ότι εκείνο θα έπρεπε να επιμεληθεί αυτής της διαδικασίας. Γι αυτό το λόγο καθυστερήσαμε και για κανέναν άλλο. Άλλο, τώρα, αν το ίδιο το ΕΣΡ -όπως εμείς οργανώσαμε μητρώα- θα μπορούσε να οργανώσει κάποια μητρώα και να καταχωρήσει εκεί τα στοιχεία των μετόχων όλων εκείνων που έχουν συμμετοχή στα ΜΜΕ. Λοιπόν, επειδή δίνεται αυτή η εντύπωση, καλώ εσάς και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη συζήτηση που κάνουμε, να μελετήσουν το 310/1996 και αν έχουν κάτι να προσθέσουν, να επανέλθουν. Και σας λέω εκ των προτέρων ότι αυτό γίνεται δεκτό. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι τέτοιο πλαίσιο επίσης δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης. Η Γαλλία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο, επί το ελαστικότερο. Καμία άλλη χώρα. Εδώ, δυστυχώς, έχουμε επιδοθεί σε ένα "κυνήγι μαγισσών" για λόγους πολιτικών και κομματικών εντυπώσεων. Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθά τη Δημοκρατία και τη δημόσια ζωή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα ολοκληρωθεί η δική σας νομική διερεύνηση για την ορθότητα των περιπτώσεων που εκκρεμούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναλόγως των αποφάσεων. Αν οι αποφάσεις έχουν πολλά ή σύνθετα στοιχεία χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη. Αλλά, είναι διαδικασία που κρατάει λίγους μήνες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ηδη, έχουν περάσει έξι μήνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα έχουμε απαντήσει, κατ` επανάληψη, πριν από τις εκλογές. Γιατί, είδα ένα συνάδελφο από το Συνασπισμό να καταθέτει σχετική ερώτηση, όπως διάβασα σε εφημερίδες, όταν ήμουν στην Αμερική. Εχω απαντήσει σε πολλούς συναδέλφους μου και από άλλα κόμματα που κατέθεσαν, προεκλογικά, ανάλογες ερωτήσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, σε τέτοιου είδους θέματα, διαφορετικές νομικές ερμηνείες. Και πρέπει να σας πω ότι εδώ στο υπουργείο μας έχουμε καλούς νομικούς. Ενα παράδειγμα σας λέω μόνον: Οταν το ΔΗΚΚΙ προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο τρόπος συγκρότησης του ΕΣΡ, κατηγορώντάς μας ότι παραβιάζουμε το Σύνταγμα και το πνεύμα του νόμου, τελικώς αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο εμείς. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω γι` αυτό. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις ή καθυστερήσεις. Υπάρχουν. Και σε ορισμένους τομείς μεγάλες. Για πολλούς λόγους που, μεταξύ των άλλων, αφορούν τα ίδια τα ΜΜΕ. Ο 2328, π.χ., ο βασικός νόμος για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ελεύθερης λήψης δεν προέβλεπε κατά τη διαδικασία χορήγησης των αδειών τη δυνατότητα να συμπληρώνουν στοιχεία τα οποία μετά από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι λείπουν από το φάκελό τους. Και πρέπει να σας πω ότι όλα τα ΜΜΕ είχαν σημαντικές ελλείψεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κλείσουν όλα τα ΜΜΕ. Με τον 2644/98, στο άρθρο 19, δώσαμε τη δυνατότητα στα ΜΜΕ, μετά από δική μας πρόσκληση, και στη φάση αυτή είμαστε τώρα, αφού μελετήσαμε 120.000 σελίδες -αυτός είναι ο όγκος του υλικού- και αφού εντοπίσαμε τις ελλείψεις τους, να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία. Σκοπός μας δεν ήταν να κλείσουμε τα ΜΜΕ. Σκοπός μας ήταν και είναι να εγκαθιδρύσουμε κανόνες νόμιμης λειτουργίας τους. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Είμαι στη διάθεσή σας και στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου να συζητήσουμε εν εκτάσει όλα αυτά τα θέματα. Λυπάμαι όμως όταν βλέπω στις εφημερίδες να γράφονται διάφορα που δεν έχουν αντίκρισμα αλήθειας. Κι εγώ ξέρετε επειδή έχω την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ασχολούμαι καθημερινά με χίλια δύο άλλα θέματα, δεν προλαβαίνω να συζητήσω ή να αναδείξω τα θέματα του Υπουργείου Τύπου. Πάντα, ο Υπουργός Τύπου "αδικείται" από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Αυτό είναι κανόνας, όπως έχω καταλάβει.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μία διευκρίνιση μόνο, κ. Υπουργέ: Η επισήμανσή σας στο προηγούμενο θέμα που συζητούσαμε, ότι το Σύνταγμα πρέπει να έχει μία ευρυχωρία και να μην έχει λογική νόμου ή υπουργικής απόφασης, αφορά τη διατύπωση συνταγματικής διάταξης για το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας ιδιοκτήτη Μέσου Ενημέρωσης ή αφορά την ασυμβατότητα@

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία γενική θέση. Αφορά το σύνολο των διατάξεων και το πώς διατυπώνονται οι διατάξεις αυτές. Κατά τα άλλα, το ασυμβίβαστο αυτό, προβλέπεται στο νόμο. Συμφωνούμε να συμπεριληφθεί και στη σχετική διάταξη του Συντάγματος, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα και δεν γίνεται -το τονίζω και αυτό- σε κανένα σύγχρονο Σύνταγμα. Σε κανένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις.

ΦΙΛΗΣ: Και γιατί υποχωρείτε, τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου. "Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται". Οταν έχουμε να κάνουμε με κακόπιστους, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση, μένοντας σε μία θέση αρχής, σε μία ορθή κατά τα άλλα θέση, θα αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή, εμείς, επειδή ακριβώς δεν έχουμε τίποτα μα τίποτα, πραγματικά, να κρύψουμε -το έχω πει κατ` επανάληψη αυτό- συμφωνούμε να διατυπωθούν στο Σύνταγμα και οι ρυθμίσεις αυτές.

ΦΙΛΗΣ: Τι σημαίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα τα δείτε στη διατύπωση. Δεν μπορώ να προκαταλάβω εγώ την Επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητείται το θέμα. Δεν θα κάνω εγώ ανακοινώσεις. Γνωρίζετε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεσμεύετε την κυβέρνηση, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση εκφράζεται με την πλειοψηφία. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον, η κυβέρνηση δηλαδή, έχει διατυπώσει αναλυτική εισήγηση για όλα τα θέματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στο προηγούμενο κεφάλαιο, για τα γενικά περί διαπλοκής: Αφού χαρακτηρίσατε αυτονόητη την ανάπτυξη ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων, είπατε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να στρέφονται προς τη μία πλευρά αυτών των συμφερόντων. Ποιούς εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Διατύπωσα μία θέση αρχής. Είπα ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι διαχειριστής της σύγκρουσης των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και ότι οι πολιτικοί δεν μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι τοποθετούνται σε ένα από τα πολλά μέτωπα που συγκρούονται.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο, σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία θέση αρχής. Είναι κανόνας αυτό. Δεν πρέπει να γίνεται. Δεν μπορεί να γίνεται. Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό. Και ίσως, θα πρέπει να προβλεφθεί (μιας και συζητούμε για τις διατάξεις του Συντάγματος που είναι υπό αναθεώρηση) οι πολιτικοί, οι υπουργοί βεβαίως -είναι αυτονόητο και πολύ φυσικό- αλλά και οι βουλευτές να μην έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται αμέσως ή εμμέσως σε ΜΜΕ. Να μην μπορούν να τα εκπροσωπούν ενώπιον δικαστικών ή διοικητικών αρχών. Λογικό δεν είναι αυτό; Βλέπω από τις αντιδράσεις σας ότι συμφωνούμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 September 2000 - 15:05:16 UTC