Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Αντικείμενο της συζήτησης η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στον υπό κατάθεση Προϋπολογισμό. Η βασική εισήγηση έγινε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ με λεπτομέρειες και με χρησιμοποίηση πολλών στοιχείων, τα οποία στην εισήγησή του ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να σας ενημερώσω για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα, ποιες είναι οι επιδιώξεις, οι στόχοι μας και ποιο είναι το πρόγραμμά μας για να οδηγηθούμε στην επίτευξη των στόχων αυτών.

Κατ αρχάς, διαπιστώνεται ότι παρά τη μεσολάβηση των εκλογών του 2000, που μπορεί να πει κανείς ότι αποτελούν έναν παράγοντα που προκαλεί ρευστότητα και οδηγεί σε μία σχετική απώλεια ελέγχου των οικονομικών εξελίξεων, η ελληνική οικονομία έχει μία σταθερή εξέλιξη, ιδιαίτερα θετική.

Παραμένουμε κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει. Αυτό δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει ωριμάσει, ότι έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε ανεξαρτήτως συγκυριών, να οδηγούμαστε στην επίτευξη των στόχων που εξ αρχής θέσαμε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, κινήθηκε σε ένα επίπεδο 3,5%, κατ@ έτος. Το ποσοστό αυτό αναφέρεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2000 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να κινηθεί σε ένα επίπεδο 4,1% του ΑΕΠ. Στόχος μας είναι, την επόμενη χρονιά το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Εκτιμούμε ότι το 2001 μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του επιπέδου του 5% του ΑΕΠ. Τα επόμενα χρόνια, 2002 και μετά, να διατηρήσουμε αυτόν τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, πετυχαίνοντας ίσως ακόμη καλύτερη επίδοση, πάνω από το 5%. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν σκεφθεί κανείς ότι επί 20 χρόνια, από το 1975 έως το 1995, κατά μέσο όρο των ρυθμών ανάπτυξης ετησίως, το ποσοστό κυμάνθηκε στο 1,2%. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η τεράστια διαφορά που έχει επιτευχθεί. Επισημάνθηκε ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος έδωσε τις θετικές συνέπειές του σε όλους τους τομείς, μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα, αυτό που αποτελεί και κεντρικό στόχος μας, την αντιμετώπιση δηλ. της ανεργίας, με τη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης στην πατρίδα μας. Εχουμε δεσμευτεί γι@ αυτό και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ποσοστό 2,4%. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι εδώ αποτυπώνεται ο λεγόμενος εγχώριος πληθωρισμός και ο εισαγόμενος. Αν ληφθεί υπόψη ότι έχουμε μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μία άνοδο της τιμής του δολαρίου, αντιλαμβάνεστε πόσο επηρεάζεται ο δείκτης του πληθωρισμού στην πατρίδα μας, λόγω των μεγεθών αυτών που είναι εξωγενή μεν, αλλά καθοριστικά για τη διαμόρφωση του επιπέδου του πληθωρισμού στην πατρίδα μας. Πιστεύουμε ότι αν συνεχίσουμε με αυτόν το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια, με ένα ποσοστό δηλ. 5%, 5,5% ή και παραπάνω ως ποσοστό του ΑΕΠ, πάντα, θα επιτύχουμε την οριστική, πραγματική σύγκλιση της χώρας μας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. περί το τέλος αυτής της δεκαετίας. Πιστεύουμε ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας, το 2004, θα έχουμε επιτύχει να φθάσουμε το 80% του επιπέδου ζωής που έχουν εξασφαλίσει οι πολίτες των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά θέματα, πρέπει να πούμε ότι ο Προϋπολογισμός ο οποίος είναι υπό κατάρτιση, θα είναι ο πρώτος με πλεόνασμα της τάξης του 0,5%. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί αναστρέφεται μία παράδοση πάρα πολλών χρόνων. Το πλεόνασμα των εσόδων είναι σημαντικό και προκύπτει κυρίως από το ρόλο που έπαιξε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Είχαμε, δηλαδή, μία αύξηση καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), λόγω των εκτεταμένων ελέγχων που έκανε το γνωστό σε εσάς ΣΔΟΕ. Ενας άλλος παράγοντας είναι η λειτουργία του συστήματος ΤΑΧΙS που δίνει τη δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων. Και ένας τρίτος παράγοντας πολύ σημαντικός, που οδήγησε σε αυτή την αύξηση των εσόδων και τη δημιουργία πλεονάσματος, είναι η δημιουργία και η λειτουργία κεντρικών μηχανισμών, επτά Ελεγκτικών Κέντρων συγκεκριμένα, όπου συγκεντρώνονται τα στοιχεία των φορολογουμένων με πολύ μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να χτυπήσουμε το φαινόμενο της πελατειακής σχέσης, της προσωπικής σχέσης που αναπτύσσεται, όταν ο φορολογούμενος αυτής της κατηγορίας συναλλάσσεται με μία τοπική υπηρεσία. Ετσι λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα με τη δημιουργία αυτού του πλεονάσματος, να χρηματοδοτήσουμε τις πολιτικές που ανακοινώσαμε ήδη από τον περυσινό Σεπτέμβριο, ενόψει της ΔΕΘ. Τα μέτρα που τότε ανακοινώθηκαν, εν μέρει, τίθενται σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά. Οπως επίσης, έτσι ακριβώς, είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες εξαγγελίες κατά την προεκλογική περίοδο, τις οποίες με απόλυτη συνέπεια θα εφαρμόσουμε. Το πλεόνασμα σε ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο Προϋπολογισμό ευελπιστούμε ότι με μία σωστή δημοσιονομική διαχείριση, θα οδηγήσει το 2002 σε έναν Προϋπολογισμό που θα παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Άρα, αυξάνονται και οι δυνατότητές μας για την άσκηση πολιτικών που θα αφορούν τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2000 προβλέπει δαπάνες της τάξης του 1 τρισεκατομμυρίου, 900 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Οσον αφορά τα δημόσια οικονομικά το ποσό αυτό κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του προέρχεται από πόρους του Β@ εν μέρει αλλά και του Γ@ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Επισημάνθηκε η ανάγκη να περιορίσουμε περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας μας, που έχει μεν πτωτική τάση, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κινείται σε ένα ποσοστό 100%, είναι πολύ υψηλό. Και πάντως, είναι σε απόκλιση από το αντίστοιχο επίπεδο στο οποίο κινείται το δημόσιο χρέος των άλλων χωρών της Ε.Ε. με ελάχιστες εξαιρέσεις χωρών που έχουν το ίδιο πρόβλημα με αυτό της δικής μας χώρας. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. κάνουν μία συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτό το μέγεθος του δημόσιου χρέους. Αναφέρθηκε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Γερμανίας, όπου αποφασίστηκε πως τα έσοδα από τις δραστηριότητες, τις άδειες κλπ. της κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς θα δοθούν αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ενα υπέρογκο ποσό τρισεκατομμυρίων δραχμών θα κατευθυνθεί στην επίτευξη αυτού του στόχου και μόνον.

Οσον αφορά τα επιτόκια, επισημάνθηκε ότι την επόμενη περίοδο θα έχουμε μία σημαντική ή θεαματική πτώση των επιτοκίων, αφού πρέπει στο τέλος του χρόνου να εναρμονιστεί το επίπεδο στο οποίο κινείται το επιτόκιο στη χώρα μας με αυτό των άλλων χωρών της Ε. Ε. Αυτό παράγει αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές, αλλά και αρνητικές συνέπειες. Μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση της Οικονομίας, σε αύξηση της κατανάλωσης, σε πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά, παράλληλα, μπορεί να ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αρα, λοιπόν, χρειάζεται πάντοτε μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες, από μια τέτοια εξέλιξη, τη σχετική με τη μείωση των επιτοκίων στην πατρίδα μας.

Οσον αφορά τη φορολογική πολιτική, το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προταθεί και θα συζητηθεί, θα έχει ορίζοντα διετίας, θα ενσωματώνει τις εξαγγελίες που κάναμε το 1999 και τη δέσμη μέτρων που εξαγγείλαμε κατά την προεκλογική περίοδο. Στόχος μας είναι, το 2002, να συζητήσουμε και πάλι ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καταστεί νόμος με ισχύ για την επόμενη 2ετία, 2003-2004. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας.

Οσον αφορά την αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο, στα Υπουργεία, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κυμανθεί στα όρια αύξησης των εσόδων. Σε κάποιες περιπτώσεις, σε τομείς που δίνουμε προβάδισμα και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί για να δώσουμε έτσι και το χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθούμε (αναφέρομαι στον τομέα της Απασχόλησης, της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας) οι αυξήσεις αυτές θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα, περίπου στο 7%. Αυτός είναι, κατ αρχάς, ο σχεδιασμός μας, ανά τομέα.

Οσον αφορά την προετοιμασία της χώρας μας για τη χρησιμοποίηση του ΕΥΡΩ, όταν εισαχθεί ως φυσικό νόμισμα, έχει συσταθεί επιτροπή, η οποία λειτουργεί αποδοτικά. Στη Βουλή συζητείται σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καταστεί νόμος του κράτους. Με αυτό διασφαλίζονται όλες οι διαδικασίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, λόγω της μετατροπής της δραχμής. Από την 1.1.2001, έχουμε πει ότι το ΕΥΡΩ θα εισαχθεί λογιστικά στις συναλλαγές της καθημερινής ζωής μας. Από την 1.1.2002, το ΕΥΡΩ θα χρησιμοποιηθεί ως πραγματικό νόμισμα.

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, αυτές αφορούν, πρώτον, την απελευθέρωση των αγορών, δεύτερον, τις ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις, τρίτον, την απλούστευση των διαδικασιών, τέταρτον, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, πέμπτον, την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος και έκτον, τη συζήτηση για τα εργασιακά θέματα.

Οσον αφορά την απελευθέρωση αγορών στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, έχουμε πει ότι στο τέλος του 2000 και στην αρχή του 2001, θα έχουμε μπει σε μια νέα εποχή και θα λειτουργούν, πλέον, οι αγορές στον τομέα αυτό των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, με τους νέους κανόνες.

Οσον αφορά τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων, εξυγιάνσεων κ.λπ. κατά την προηγούμενη περίοδο ολοκληρώσαμε 15 αλλαγές. Εχουμε εξαγγείλει γι αυτή την περίοδο, 18 αλλαγές, έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, τρεις, αυτές που αφορούν τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας της Εμπορικής Τράπεζας με ξένη τράπεζα, την πώληση της ΕΛΒΟ και τη μετοχοποίηση του Χρηματιστηρίου. Οι επόμενες μετοχοποιήσεις αφορούν κατά σειρά τον COSMOTE, τον ΟΠΑΠ, την Αγροτική Τράπεζα και τη ΔΕΗ. Χρονικά τοποθετούνται αυτές οι αλλαγές από τον ερχόμενο Οκτώβριο, μέχρι τις αρχές του 2001. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων οι αλλαγές αφορούν την ΕΑΒ, που πιστεύουμε ότι εντός του Σεπτεμβρίου μπορεί να ολοκληρωθεί η πώληση του 49% και του management της εταιρείας σε ιδιώτες. Δεύτερον, τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ, ο οποίος συνεργάζεται με σύμβουλο διεθνούς κύρους και εμπειρίας για το θέμα αυτό. Και τρίτον, τις αλλαγές που αφορούν την πώληση της Ο.Α.

Οσον αφορά τον ΟΤΕ, έχει ήδη επιτευχθεί μια μετοχοποίηση σε ποσοστό 49%. Η αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας, ασφαλώς, οδηγεί στην πώληση ενός ακόμη ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Το Δημόσιο προτίθεται να διατηρήσει τον έλεγχο και το management στο μεγάλο αυτό Οργανισμό.

Οσον αφορά την Ο.Α. διατυπώνονται προτάσεις, εξετάζονται διάφορες εισηγήσεις, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τέλος, όπως τονίστηκε και από τον εισηγητή, τα επιτεύγματα της ελληνικής Οικονομίας πιστοποιούν την πρόοδο της χώρας μας. Εχουμε πλησιάσει τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτά τα επιτεύγματα -μην έχουμε επιστροφή στο παρελθόν- γιατί μόνο έτσι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την κοινωνική πολιτική που θεωρούμε ότι έχει, πλέον, το προβάδισμα, τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ένα εισαγωγικό σχόλιο: Αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιδείξουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα σε διάφορους τομείς που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη. Είπε ότι σήμερα συζητούμε την οικονομική πολιτική. Και άλλα θέματα, αυτής της μορφής, θα συζητηθούν την επόμενη περίοδο. Αφορούν π.χ. τη σωστή και γρήγορη εκτέλεση των έργων, προκειμένου έτσι να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το πώς έχουν τα πράγματα, να πάρουμε αποφάσεις και να δώσουμε κατευθύνσεις για βελτίωση της κατάστασης. Το πλαίσιο, οι κατευθύνσεις που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός έγιναν δεκτά, βρήκαν σύμφωνους τους άλλους Υπουργούς. Αποτελούν μια βάση, μια αφετηρία για περαιτέρω συζήτηση, που θα γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε μια επόμενη φάση, αφού προχωρήσει η εργασία για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

Επαναβεβαιώθηκε η πολιτική μας, όσον αφορά τις προτεραιότητες που αφορούν, όπως είπα, την αύξηση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας και της Παιδείας και βεβαίως, τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, γιατί όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, χωρίς ικανή και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση δεν είναι δυνατό να απορροφήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και είναι αρκετοί, ώστε να επιτύχουμε την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οσον αφορά στα του Χρηματιστηρίου, διατυπώθηκε η θέση ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η κυβέρνηση ουδέποτε μέχρι τώρα, ούτε και στο μέλλον, μπορεί να κατευθύνει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση έχει χρέος με την οικονομική πολιτική της να δημιουργήσει ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το Χρηματιστήριο. Και, επίσης, έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων θεσμικών μέτρων, προκειμένου με διαφάνεια να ασκείται ο έλεγχος και η εποπτεία στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ώστε έτσι να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των επενδυτών. Και αυτό η κυβέρνηση το έχει κάνει. Από κει και πέρα, η αυτονομία του Χρηματιστηρίου είναι δεδομένη. Διατυπώνεται η άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο στελέχη της αντιπολίτευσης προσεγγίζουν το θέμα αυτό προσφέρει αρνητική υπηρεσία και επηρεάζει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους πράξεις, δηλώσεις, η στάση αυτή η οποία κάθε άλλο παρά βοηθά το Χρηματιστήριο για να ανακάμψει. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ώστε η οικονομική πολιτική να προσφέρει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ανάπτυξη τέτοια που να δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε το Χρηματιστήριο να λειτουργεί σε μια αναπτυγμένη οικονομία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν μας είπατε τίποτα για την εισοδηματική πολιτική. Τι λεφτά θα δώσετε στους δημοσίους υπαλλήλους; Ολα τα ακούσαμε εκτός από αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι οι δαπάνες θα πρέπει να κυμαίνονται στο επίπεδο της αύξησης των εσόδων. Η εισοδηματική πολιτική παγίως συνδέεται με το επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας στον οποίο πάντα είμαστε συνεπείς. Γνωρίζετε ότι τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς εσείς έχετε τη συμβατική υποχρέωση από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ, να προσαρμοστούν τα επιτόκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Πώς θα το καταφέρετε αυτό, στο τελευταίο τρίμηνο του 2000 να τα ρίξετε, δηλαδή, 4 και 5 μονάδες, αποφεύγοντας τις πληθωριστικές πιέσεις; Και τη στιγμή που η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανεβάζει τα επιτόκια, ακριβώς για να μην υπάρχει πρόβλημα. Χθες, ο κ. Παπαδήμος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας εκδοχή. Πρέπει να σας πω ότι πραγματικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Θα πάμε σε μια ομαλή προσαρμογή, με τέτοιους χειρισμούς που δεν θα δημιουργήσουν ενδεχόμενα ή κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκα σε αυτό μιλώντας πριν. Είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να φέρουμε σε πέρας με μεγάλη προσοχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας δώσατε και τις προτεραιότητες όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Ομως, δέχεστε σκληρή κριτική από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, σε διαφορετικούς τόνους, για τον τρόπο με τον οποίο προχωράτε σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή, με διαδικασίες οι οποίες δεν κατοχυρώνουν τη διαφάνεια ή δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν προσληφθεί σύμβουλοι που έχουν αναγνώριση, εμπειρία στον τομέα αυτό. Ολες οι διαδικασίες εξελίσσονται με απόλυτη διαφάνεια. Είναι ίδιον της αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση για κάθε πρωτοβουλία της, αντί να την κρίνει από τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί. Και τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούμε είναι, κατά κοινή ομολογία, θετικά. Κατά τα άλλα, αν κάποιος θεωρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες, που πρέπει να διέπουν αυτές τις δραστηριότητες, ας αξιοποιήσει τα όργανα της δικαιοσύνης. Γιατί αυτή η προσπάθεια να υπονομευθεί η διαρθρωτική πολιτική της κυβέρνησης και να δηλητηριαστεί η δημόσια ζωή της χώρας, αντιλαμβάνεστε ότι αποσκοπεί αλλού. Σε κάποιες δε περιπτώσεις μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι ίσως εξυπηρετεί και συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που συγκρουόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις, λογικό είναι να αναδεικνύουν κριτικές και καταγγελίες για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα οι διοικήσεις των διαφόρων οργανισμών. Σε μια Πολιτεία σαν τη δική μας που είναι δημοκρατικά οργανωμένη, λειτουργούν θεσμοί και όργανα που μπορεί να επιληφθούν, αν κάποιος έχει κάτι συγκεκριμένο να καταμαρτυρήσει. Ολα τα άλλα, γίνονται για μικροκομματικούς λόγους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζετε αυτά τα συγκεκριμένα συμφέροντα; Μπορείτε να μας αναφέρετε ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι μπορεί να υποθέσει κανείς κάτι τέτοιο, για να εξηγήσει τη στάση παραγόντων της αντιπολίτευσης, αφού δεν δικαιολογείται αυτή η στάση από την εξέλιξη των πραγμάτων. Γιατί, όπως ανέφερα, αν η αντιπολίτευση έκρινε την πολιτική μας από τα θετικά αποτελέσματά της, θα έπρεπε να μας επαινεί και όχι να μας κατηγορεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, επίσης, ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τα συμφέροντα των επενδυτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην παραποιείτε τα όσα λέω. Το κάνετε συστηματικά. Σας είπα ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου το Χρηματιστήριο να λειτουργεί με όλες εκείνες τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες, ώστε έτσι να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των επενδυτών. Η λήψη αυτών των θεσμικών μέτρων έχει γίνει από την κυβέρνησή μας. Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές. Από κει και πέρα, βεβαίως, τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου δεν αφορούν την κυβερνητική πολιτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ένα σποτάκι που παίζεται στα κανάλια για το Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Μου ανέφερε συνάδελφός σας χθες ότι προβάλλεται κάποιο διαφημιστικό μήνυμα. Εχω ζητήσει να έχω αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή μου. Δεν έχω υπόψη μου αυτό το μήνυμα στο οποίο αναφέρεστε. Αν πραγματικά προβάλλεται κάποιο μήνυμα, το οποίο κρινόμενο με βάση τους όρους και τις αρχές της δεοντολογίας που πρέπει να τηρείται όσον αφορά και τα διαφημιστικά μηνύματα τα παραβιάζει, η Πολιτεία μας έχει όργανα, μπορεί να επιληφθούν και να επιβάλουν κυρώσεις, εάν κρίνουν πως πρέπει να κάνουν κάτι τέτοιο. Γιατί πρέπει να σας πω ότι τα διαφημιστικά μηνύματα υπόκεινται σε κάποιους κανόνες, όσον αφορά τη δεοντολογία που πρέπει να τα διέπει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι υπάρχει πλεόνασμα εσόδων. Τότε γιατί αυξάνονται τα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα και άλλη φορά σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι αυτός θα είναι ο πρώτος πλεονασματικός Προϋπολογισμός. Το πλεόνασμα είναι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Υπολογίζεται περίπου σε 90 δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί @επαναλαμβάνω- καταλύει μια παράδοση πολλών χρόνων, αφού για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ετσι -αυτό το πιστεύουμε απόλυτα-θα είναι και οι επόμενοι Προϋπολογισμοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σταθόπουλος εξακολουθεί να είναι υπουργός της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σταθόπουλος γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής μας και απορώ γιατί θέτετε εσείς, που είστε τόσο ενήμερος για πολλά θέματα, αυτή την ερώτηση!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως. Δεν υπάρχουν υπουργοί στην κυβέρνηση που δεν έχουν την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Αυτά συνέβαιναν, ίσως, σε άλλα κόμματα και σε άλλες κυβερνήσεις και όχι στη δική μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και παραμένει, γιατί επικρίθηκε τόσο άσχημα, βάρβαρα από δύο πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης τους κυρίους Γιαννόπουλο και Βενιζέλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλούμε για επίκριση. Μιλούμε για διατύπωση απόψεων που ελευθέρως μπορούν οι βουλευτές και όλα τα στελέχη να διατυπώνουν, στο πλαίσιο συζητήσεων στη Βουλή. Αυτό είναι αγαθό, συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού στο θέμα του Χρηματιστηρίου είπατε ότι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δε θέλησε να δώσει ποτέ μια πολιτική κατεύθυνση στο Χρηματιστήριο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα, πρακτικά τουλάχιστον, έκανε το ΠΑΣΟΚ κατά τις προεκλογικές περιόδους, είτε με διαφημιστικά σποτάκια, είτε με παραδείγματα ή πίνακες;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι κατά την επόμενη προεκλογική περίοδο, ενόψει των εκλογών του 2004, θα πρέπει να αναφερθούμε και πάλι στην πορεία του δείκτη του Χρηματιστηρίου. Τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, αναφέρονται σε πραγματικά δεδομένα. Αναφέρθηκαν στοιχεία για διάφορες δραστηριότητες, για διάφορες λειτουργίες σε διάφορους τομείς. Αυτό ήταν. Ηταν μια ενημέρωση με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων πραγματικών στοιχείων. Τίποτα άλλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μήπως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειπώθηκαν πιο συγκεκριμένα πράγματα για τη ΔΕΘ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν ειπώθηκαν άλλα θέματα, πέρα από αυτά τα οποία σας ανακοίνωσα. Τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη, ιδιαιτέρως, έχουν συζητηθεί σε συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ηταν προσωπικές οι απόψεις του υπουργού Δικαιοσύνης, χθες στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο και ομοφώνως είχαμε καταλήξει σε μια πρόταση, την οποία ανέπτυξε ο εισηγητής της πλειοψηφίας. Αυτή είναι η θέση την οποία προτείνει η πλειοψηφία. Και πιστεύουμε ότι και τα άλλα κόμματα, επειδή είναι σωστή η θέση, θα την ψηφίσουν. Κατά τα άλλα, ο κ. Σταθόπουλος έχει κάνει σχετικές δηλώσεις. Εξέδωσε χθες το βράδυ δελτίο Τύπου -το έχετε υπόψη σας- όπου πραγματικά περιγράφει πως έχουν τα πράγματα. Πάντως, ουδόλως αναφέρθηκε ή πολύ περισσότερο εισηγήθηκε αλλαγές σε τομείς, όπως κάποιοι το εξέλαβαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το διοχέτευσαν, όχι το εξέλαβαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που το λέτε εσείς. Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Τα πρακτικά της Βουλής είναι στη διάθεσή σας, μπορείτε να τα μελετήσετε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν αντέδρασαν οι κύριοι Παπαντωνίου και Λαλιώτης, όταν άκουσαν από τον Πρωθυπουργό να μιλάει, για βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια έργα και, για θεσμοθέτηση μέτρων διαφάνειας που θα είναι προς το συμφέρον των μικροεπενδυτών. Το ίδιο ισχύει και για την κα Παπανδρέου, όσον αφορά την αναφορά του Πρωθυπουργού για την ανικανότητα, την αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης να φέρει αποτελέσματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε αντίπαλο τον εαυτό μας. Θέλουμε να είμαστε συνεχώς καλύτεροι. Αυτό το οποίο είπαν όλοι οι υπουργοί στην εισαγωγή των τοποθετήσεών τους, ήταν ένας έπαινος προς τον κ. Παπαντωνίου. Ολοι οι υπουργοί που μίλησαν επαίνεσαν τον κ. Παπαντωνίου, ως πρωτεργάτη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μιας οικονομικής πολιτικής που είχε σημαντική συμβολή στο να κερδίσουμε τις πρόσφατες εκλογές. Οσον αφορά τα έργα -και μίλησα για έργα, όχι μόνο για δημόσια έργα- εκτελούνται σε όλη την Ελλάδα, από φορείς που δεν είναι απαραιτήτως ενταγμένοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων. Αναφέρθηκε, φερ ειπείν, η κατασκευή λιμνοδεξαμενών σε διάφορες περιοχές. Δεν έχει καμία σχέση το έργο αυτό με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αρα, λοιπόν, αναφέρθηκαν κάποια παραδείγματα κι εγώ επιλέγω ένα παράδειγμα, το οποίο δεν έχει σχέση με φορείς του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να απαντήσω, επειδή θεωρήσατε ότι η αναφορά αυτή αφορούσε τον κ. Λαλιώτη. Εχει γίνει ένα σημαντικό έργο -το γνωρίζετε πολύ καλά- και ο κ. Λαλιώτης είναι αξιέπαινος, γιατί έχει επιφορτιστεί να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004, για συγκεκριμένα έργα των οποίων η εκτέλεση είχε καθυστερήσει. Η εκτέλεση των έργων αυτών θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και θα είμαστε έτοιμοι για τη διοργάνωση μιας άρτιας Ολυμπιάδας. Αρα, δεν δικαιολογείται στην περίπτωση αυτή οποιαδήποτε κριτική. Οσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, γνωρίζετε ότι η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης έχει αποδυθεί σε μια συνεχή προσπάθεια να τη βελτιώσει και δημοσίως το έχει δηλώσει, επειδή θεωρεί πως το επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα βρίσκεται πίσω, σε σχέση με το αντίστοιχο των χωρών της Ε.Ε. Και δεν είναι δυνατό, να επιτύχουμε την πραγματική σύγκλιση, αν η Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας δεν γίνει πιο αποτελεσματική, πιο ποιοτική, πιο φιλική προς τον πολίτη. Αρα, λοιπόν, έχουμε κάνει τεράστια βήματα και σε αυτό τον τομέα. Αλλά, βεβαίως, αναγνωρίζουμε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μετακινούνται άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει αυτή η μετακίνηση. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια εναλλαγή δυναμικού των στρατιωτικών δυνάμεων που εγκαθίσταται στο Κόσσοβο. Ασφαλώς, αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουμε ή της επιλογής που κάνουμε να είμαστε παρόντες και σε αυτή την περιοχή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, σε ό,τι αφορά την ένταξη του άρθρου 3 στις υπό αναθεώρηση διατάξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε μια επιλογή του 1996. Μετά από τέσσερα χρόνια συζητάτε για την ιστορία, ίσως, του πράγματος, κάτι που αποφασίσαμε ομοφώνως όλοι τότε, όποιοι ήταν στη σύνθεση της κυβέρνησης, και θεωρήσαμε ότι ήταν μια σωστή επιλογή. Τότε, που γίνονταν αυτές οι συζητήσεις προείχαν άλλα θέματα, έπρεπε να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους . Και, όπως φαίνεται, από την απόσταση του χρόνου που εν τω μεταξύ έχει περάσει, πετύχαμε αυτούς τους στόχους. Αρα, η επιλογή μας ήταν σωστή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συγνώμη, κ. Υπουργέ, δηλαδή, σήμερα βάσει του γεγονότος ότι επανέρχεται ο κ. Σταθόπουλος έχουν αλλάξει τα στοιχεία στην πρόταση που διατυπώθηκε και ολοκληρώθηκε από το 1996.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε μετά το 1993. Γνωρίζετε ότι το 1995 με τη συμπλήρωση της 10ετίας, μπήκε, πλέον, η βάση για να συζητηθούν θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος. Και η επιλογή που κάναμε τότε ήταν μια σωστή επιλογή, όπως μπορεί κάποιος σήμερα να δει. Παραμένουμε στη θέση την οποία τότε αποφασίσαμε και τώρα υποστηρίζουμε στη Βουλή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σταθόπουλος στη δήλωσή του λέει ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να μπουν στην αναθεώρηση και άλλα άρθρα σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.Δεν πήρε τίποτα πίσω.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σταθόπουλος, κατ αρχάς, αναφέρθηκε σε παραδείγματα, τα οποία αφορούν άλλους τομείς, τη Δικαιοσύνη ή την Κεντρική Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, επειδή έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένα προβλήματα. Οσον αφορά, φερ ειπείν, την έννοια της τοπικής υπόθεσης, πράγμα το οποίο οδηγεί στην έκδοση αποφάσεων δικαστηρίων που έχουν δημιουργήσει παρενέργειες στην εκτέλεση αποφάσεων της διοίκησης. Προκληθείς από βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, είπε ότι και αυτό είναι ένα θέμα, για το οποίο θα μπορούσε να γίνει συζήτηση. Αλλά, δεν έχει προβλεφθεί αυτό το θέμα να ενταχθεί στις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Είπε ακόμα ότι συμφωνεί απολύτως με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έχει διατυπώσει τη θέση πως μόνο το 5% των θεμάτων που αφορούν τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας εμπίπτει στις διατάξεις του Συντάγματος. Το 95% των σχετικών θεμάτων ρυθμίζεται από τον κοινό νομοθέτη, αλλά δεν εισηγείται οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη ρύθμιση θεμάτων σε αυτό το πεδίο. Εκανε μια διατύπωση, η οποία είναι και διαπίστωση. Δεν έκανε πολιτική πρόταση, ούτε υπέδειξε την ανάληψη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 August 2000 - 17:05:16 UTC