Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω από την κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, με αντικείμενο τις πυρκαγιές. Η σύσκεψη αυτή άρχισε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα της απασχόλησης.

Θα έχετε κι εσείς υπόψη σας ότι αυτή την ώρα έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα. Σήμερα, πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι κάνουν την κατάσταση πολύ ιδιαίτερη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα έλεγε κανείς. Δυσκολεύουν πολύ το έργο των ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των άλλων ατόμων που έχουν ενταχθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές, έχουν εκδηλωθεί αυτή την ώρα πολλές πυρκαγιές. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι κοντά σε πόλεις, σε οικισμούς. Μετακινούνται πληθυσμοί από κάποια χωριά για προληπτικούς λόγους. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και όλες οι άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο έργο αυτό, όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και επιπρόσθετα μέσα, τα οποία μετά από ενοικίαση διατίθενται σε αυτή την προσπάθεια, κάνουν ό,τι το καλύτερο. Πάντως, σήμερα και μέχρι το βράδυ, η κατάσταση φαίνεται πως θα παραμείνει το ίδιο δύσκολη και επικίνδυνη. Για το βράδυ οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα μετριαστεί η ένταση των ανέμων. Σε κάποιες περιοχές, λόγω των ισχυρών ανέμων δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης. Σε κάποιες άλλες περιοχές, επειδή το έδαφος είναι δύσβατο και απρόσιτο, δεν είναι εύκολο να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Στη σύσκεψη, πέραν της εξέτασης της κατάστασης που επικρατεί γενικώς, αντικείμενο συζήτησης αποτελεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Το μοντέλο που θα ισχύσει σε αυτή την περίπτωση έχει σημείο αναφοράς τη δέσμη μέτρων που έχουμε εφαρμόσει σε άλλες περιπτώσεις, με πιο εξελιγμένη μορφή τα μέτρα που ίσχυσαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το Δημόσιο θα αναλάβει αυτό το κόστος -η δαπάνη είναι σχετικά υψηλή- αφού εξειδικεύσει τα μέτρα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης θα έχουμε τη δυνατότητα, εφόσον καταλήξει σε συγκεκριμένα πορίσματα, να πούμε περισσότερα.

Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής διήρκεσε πολλές ώρες. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας αποτελεί για μας προτεραιότητα. Αλλωστε, είναι ένα εκ των θεμάτων που έχουμε θέσει πολύ υψηλά στους στόχους μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια αυτής της θητείας μας. Εχουμε προβεί σε συγκεκριμένες εξαγγελίες και έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Τα θέματα που συζητήσαμε στην Κυβερνητική Επιτροπή, με λεπτομέρειες τα αναπτύσσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα.

Τελείως επιγραμματικά, θα μου επιτρέψετε να πω τα εξής: Οπως προεκλογικά έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ, στόχος μας παραμένει η δημιουργία 300.000 νέων θέσεων απασχόλησης. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε, αν είναι δυνατό, στην πλήρη απασχόληση -αυτό είναι το μοντέλο που έχουμε επιλέξει- και να δημιουργήσουμε θέσεις καλά αμειβόμενης εργασίας. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε, συμπολίτες μας να τεθούν στο κοινωνικό περιθώριο και να ζουν κάτω από συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ανεργία είναι μια μάστιγα που αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα ώθησης των ανθρώπων στο κοινωνικό περιθώριο.

Η αναδιάρθρωση του παραγωγικού συστήματος με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, η αυξητική τάση εισόδου του γυναικείου πληθυσμού στην αγορά εργασίας και ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός είναι παράγοντες που καθιστούν αναγκαίο έναν επανασχεδιασμό των τμημάτων εκείνων της πολιτικής απασχόλησης, που μετά από αυτές τις προσαρμογές μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την επίτευξη των στόχων που προανέφερα, τη δημιουργία, δηλαδή, των εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Βασικός εισηγητής στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο υπουργός Εργασίας κ. Γιαννίτσης. Τα βασικά σημεία της εισήγησής του, που έγινε δεκτή, αφορούν:

-Τη σύνδεση των ισχυρών μακροοικονομικών επιδόσεων με ειδικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις και ειδικές περιφερειακές ή τοπικές πολιτικές. Επιθυμούμε, δηλαδή, να διατηρήσουμε σε χαμηλό επίπεδο τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα, να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ειδικές πολιτικές με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κλάδους και περιοχές για να δημιουργήσουμε απασχόληση.

-Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ως πηγής δυναμισμού για την οικονομία, την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

-Τις θεσμικές ή άλλες αλλαγές πρέπει να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Οι νέες τομές θα κάνουν πιο δυναμικές τις επιχειρήσεις, καλύτερες τις συνθήκες εργασίας για τους απασχολούμενους και βεβαίως θα ενισχύσουν συνολικά την παραγωγή της χώρας μας.

-Τις επενδύσεις και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μόνον από το Γ@ ΚΠΣ. Εχουμε προβλέψει και αποφασίσει κατ` αρχάς τη διάθεση περίπου δύο τρισεκατομμυρίων δραχμών.

-Την αναδιοργάνωση των βασικών εργαλείων άσκησης της πολιτικής μας στον τομέα της απασχόλησης, όπως είναι ο ΟΑΕΔ, όπως είναι τα ΚΕΚ, για να υπάρξει ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους πολίτες.

Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε ειδικότερα στις εξής προτάσεις, τις οποίες επισημαίνω:

Στο σύστημα υπερεργασίας και υπερωριών που πρέπει να το προσεγγίσουμε με νέα οπτική, ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη να μπορούν να προχωρήσουν σε περισσότερες προσλήψεις.

Στη μείωση του κόστους εργασίας, που είναι σχετικά υψηλό στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μιας χώρας που βρίσκεται στο πέλαγος του ανταγωνισμού. Με αυτή την πρόταση αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας για το παραγωγικό σύστημα με λογική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση εργασίας. Τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν θα αναλάβει, ασφαλώς, το Δημόσιο.

Στις ρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα που ισχύει σήμερα, όσον αφορά τις απολύσεις εργαζομένων και τους εργαζόμενους που δικαιούται κάθε επιχείρηση να απολύσει, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην πρόσληψη νέου προσωπικού.

Στον έλεγχο για την τήρηση των κανόνων και των συμφωνιών στις εργασιακές σχέσεις, μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Συγκεκριμένα, εχει εισηγηθεί την πρόσληψη πτυχιούχων επιστημόνων ειδικευμένων σε αυτό το αντικείμενο, προκειμένου να εμπλουτιστεί το Σώμα αυτό.

Στη δυνατότητα πραγματικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις εποχικές παραγωγικές δραστηριότητες.

Αυτά τα θέματα μπορεί να αποτελέσουν τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ο κοινωνικός διάλογος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Επιθυμούμε να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουλίου και να συνεχιστεί το Σεπτέμβριο.

Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου θα δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος να αναλάβουν ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και να συμβάλουν όλοι, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης.

Το κράτος είναι έτοιμο να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, να αντιμετωπίσει, φερ` ειπείν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα, να προχωρήσει, αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος, με μείωση της εργοδοτικής εισφοράς. Αναμένουμε από τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες, την τελευταία ιδιαιτέρως περίοδο εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ανταποκριθούν και στην κοινωνική αποστολή που έχουν, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης.

Και, βεβαίως, οι εργαζόμενοι, που και αυτοί θα θέσουν τα θέματα μέσω των εκπροσώπων τους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, έχουν και αυτοί ευθύνη να προτείνουν λύσεις σε θέματα τα οποία σήμερα φαίνεται ότι δημιουργούν αγκυλώσεις και δυσκολεύουν την αποτελεσματική άσκηση πολιτικών σε αυτόν τον τομέα.

Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις σας, πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη νέα οικονομία. Εχει διαπιστωθεί σε όλες τις χώρες -και στη δική μας- ότι αυτή η καλούμενη νέα οικονομία (τηλεπικοινωνίες, νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο λειτουργίας μιας αναπτυσσόμενης κεφαλαιαγοράς) είναι ακριβώς οι νέες μορφές επιχειρήσεων που δημιουργούν πολλές νέες θέσεις απασχόλησης.

Ειπώθηκε χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει, τα τελευταία χρόνια, περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες που προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες στο πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς, έχουν δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί είναι τομείς της νέας οικονομίας. Και εκεί ρίχνουμε το βάρος μας, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. με τις σύγχρονες οικονομίες τους.

Η κλασική παραγωγική βάση, η κλασική βιομηχανία, γνωρίζετε ότι συνήθως τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, μειώνει τον αριθμό των απασχολουμένων. Είναι επίτευγμα να καταφέρει μια χώρα να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό απασχολουμένων αυτές οι κλασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι βιομηχανίες.

Δεν θα αναφερθώ σε άλλες λεπτομέρειες. Αυτό ήταν το πνεύμα της συζήτησης. Οι συνάδελφοι που διατύπωσαν διάφορες απόψεις κινήθηκαν σε αυτό το πνεύμα. Αυτό είναι για μας μείζον θέμα. Δεν λάβαμε αποφάσεις. Ορίσαμε ένα πλαίσιο και προτάξαμε τα σημεία εκείνα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για τον κοινωνικό διάλογο, που όπως σας είπα ξεκινά στο τέλος Ιουλίου και θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία, προκειμένου στη συνέχεια οι αποφάσεις που θα ληφθούν, ως αποκρυστάλλωμα των συζητήσεων που θα διεξαχθούν σε αυτό το πλαίσιο, να αποτελέσουν την πρώτη ύλη διατάξεων ενός νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποια επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, αυτή την ώρα, στο μέτωπο των πυρκαγιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να σας δώσω μια πολύ συνοπτική εικόνα. Εχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς έξω από τη Μάνδρα και γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Εκτίμηση είναι ότι αυτό θα επιτευχθεί. Εχουμε σοβαρότερα προβλήματα -ίσως, αυτή την ώρα, αυτό το μέτωπο φωτιάς είναι το πιο επικίνδυνο- στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, όπου ανήκουν και οι πόλεις του Ξυλόκαστρου και του Κιάτου. Το μέτωπο της φωτιάς -όχι, βεβαίως, συνεχόμενο- φθάνει και στο νομό Αχαίας. Είναι η περίπτωση στην οποία αναφέρθηκα πριν, μιλώντας για δύσβατο έδαφος, για ισχυρούς ανέμους, που κάνουν δύσκολη την πτήση και τη ρήψη νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Εκδηλώθηκε φωτιά και στη Ρόδο. Οπως ενημερώθηκα, στέλνονται εκεί δυνάμεις ενίσχυσης. Δυστυχώς, εδώ έχουμε ένα λυπηρό περιστατικό. Από την πίεση της δουλειάς και της ευθύνης ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Ρόδου οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας.

Εχουμε στη Μακρακώμη ακόμη ανοικτό το μέτωπο, το οποίο, όμως, εκτιμάται ότι ελέγχεται. Οπως, επίσης, έχει ελεγχθεί η φωτιά που ξέσπασε στο Αγιον Ορος.

Εχουμε φωτιά και στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης στη Χίο. Αλλη φωτιά έχουμε στη Φωκίδα, στο χωριό Καλλιθέα και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο χωριό Αρματα του νομού Ιωαννίνων.

Περιορίζομαι στην αναφορά αυτών των περιπτώσεων, καθώς φαίνεται πως, σήμερα, οι πυρκαγιές ξεπερνούν τις 100. Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι εξαιρετικά δύσκολες. Μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά, από τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι είναι οι πιο αντίξοες, οι πιο δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν επιχειρήσει ποτέ. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους είναι καλύτερα και περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε, πριν, για το θέμα των ισχυρών ανέμων που θα έχουμε, σύμφωνα με την ΕΜΥ, μέχρι το βράδυ, έχετε ακριβή εικόνα, σας έχουν ενημερώσει τις τελευταίες δύο-τρεις ώρες για το πώς βλέπουν το βάθος της σημερινής κατάστασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι αυτά τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Η εκτίμηση των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ότι, επειδή ακριβώς προβλέπεται μείωση της έντασης των ανέμων από το βράδυ και μετά, η κατάσταση αύριο θα είναι καλύτερη. Σας λέω και πάλι ότι έχουμε αντίξοες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν το πρόβλημα. Δηλαδή, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι συμβάλλουν στην πρόκληση φωτιάς και την εξάπλωσή της. Ταυτόχρονα, εμποδίζουν στο να γίνουν με επιτυχία οι επιχειρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Συζητήσατε σε αυτή τη σύσκεψη, αν το προηγούμενο κύμα φωτιάς, το οποίο κατ` αρχάς έσβησε, αν οφειλόταν αμιγώς στις καιρικές συνθήκες ή αν βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί ή οτιδήποτε άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε ένα μικτό τύπο αιτιών. Υπάρχουν φωτιές οι οποίες προκλήθηκαν από εμπρηστές. Κάποιοι, εξ αυτών, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Εχουμε πυρκαγιές οι οποίες είναι βέβαιο ότι προκλήθηκαν από εμπρησμό, γιατί έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις γι` αυτό, την ανεύρεση, δηλαδή, εμπρηστικών μηχανισμών, χωρίς όμως να έχουν γίνει συλλήψεις. Και έχουμε και πυρκαγιές οι οποίες οφείλονται σε αυτανάφλεξη υλικών, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ολα αυτά είναι θέματα για τα οποία δύσκολα κανείς μπορεί να έχει μια κατηγορηματική θέση τώρα. Μπορώ να πω, μετά την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών -είτε είναι οι υπηρεσίες του Στρατού με τις αεροφωτογραφήσεις που κάνουν, είτε είναι οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, είτε είναι οι δασικές υπηρεσίες των περιφερειών- ότι όλοι συγκλίνουν στο ότι τα στρέμματα που έχουν αποτεφρωθεί φθάνουν περίπου τα 115.000.

ΚΑΠΠΟΣ: Από αυτά που μας είπατε, βλέπουμε ότι πολλές από τις πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε αμιγώς τουριστικές περιοχές ή απειλούν δήμους κοντά στην Αθήνα. Προβληματίζει αυτή η διασπορά των πυρκαγιών την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μας προβληματίζει. Την ίδια ώρα που εκδηλώνονται καιρικά φαινόμενα τα οποία ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς, λογικό είναι κάποιοι, οι οποίοι επιδίδονται σε αυτόν τον ηροστράτειο άθλο, να θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να σας πω ότι γίνονται τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι αναφέρουν ότι είδαν κάποιους να κινούνται, με ένα αυτοκίνητο ορισμένου χρώματος και τύπου, σε μια περιοχή και να πετούν κάποιο υλικό το οποίο μπορεί να προκάλεσε πυρκαγιά. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν τίποτα παραπάνω να αναφέρουν. Ολα αυτά, μπορούμε να τα εκτιμήσουμε, τα ελέγχουμε, τα ερευνούμε. Αλλά, αντιλαμβάνεστε πως αυτό που τώρα προέχει είναι να δώσουμε τη μάχη με αποτελεσματικότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις φωτιές.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αναφερθήκατε σε αυτό το μικτό τύπο αιτιών. Μήπως έχετε ποσοστά; Δηλαδή, το μεγαλύτερο ποσοστό σε τι οφείλεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί κανείς να το πει αυτό τώρα. Γιατί, υπάρχουν πυρκαγιές οι οποίες, ίσως, έχουν προκληθεί από εμπρησμό, αλλά μπορεί να μη συλληφθεί ποτέ κάποιος εμπρηστής. Αρα, ποτέ δεν θα μάθουμε αν υπήρξε εμπρηστής. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Αυτή την ώρα, δεν μπορείς να κατατάξεις τις πυρκαγιές σε κατηγορίες.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Εχετε σκεφθεί να τους επικηρύξετε; Οταν κάποιος συλληφθεί με ένα στουπί μέσα σε ένα δάσος να «φάει» ισόβια.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι είναι αυστηρή η νομοθεσία και αυτοί οι οποίοι συλλαμβάνονται για τέτοιες δραστηριότητες, την «πληρώνουν» ακριβά. Είναι αυστηρές οι ποινές. Το θέμα, όμως, είναι ότι πριν από αυτό το στάδιο, πριν δηλαδή από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, πρέπει οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να συλλάβουν έναν, ο οποίος είναι ένοχος ή έστω ύποπτος.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Για να υπάρχει και ένας φόβος.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχουν εθελοντές. Πρέπει να σας πω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι φορείς φέτος, ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι. Αλλά, φέτος, δυστυχώς, έχουμε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή είδαμε, προχθές, την κυβέρνηση να κινητοποιείται και σε επίπεδο ΜΜΕ με σποτάκια για την τρομοκρατία, βλέπει η κυβέρνηση μια ανάλογη καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και σε αυτό τον τομέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών και γνωρίζετε πολύ καλά ότι, πέραν αυτού, υπάρχει μήνυμα το οποίο αφορά τον εθελοντισμό και την πρόσκληση που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ώστε να αναλάβουν και οι ίδιοι τη δική τους ευθύνη και να συμβάλλουν στη τήρηση των προληπτικών μέτρων για να περιφρουρήσουμε τα δάση μας.

ΚΟΥΪΝ: Υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην πρόεδρο του Οργανισμού 2004, κ. Αγγελοπούλου; Ξέρω ότι, χθες, ο κ. Χυτήρης διέψευσε ότι υπήρξε θέμα παραίτησης, αλλά από ό,τι βλέπω στο σημερινό Τύπο, υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε τριβές.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να εκφράσουμε την απορία μας για το πώς δημιουργείται ένα θέμα, όταν όλοι οι παράγοντες που έχουν αναλάβει αυτό το πολύ σημαντικό έργο εθνικής σημασίας, ομονοούν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εργαστούν, προκειμένου να προετοιμάσουμε κατάλληλα τη χώρα μας. Προσφάτως, η κ. Αγγελοπούλου ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η κυβέρνηση και η κ. Αγγελοπούλου βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση απόψεων για το πώς θα πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες εργασίες, προκειμένου να ετοιμάσουμε τη χώρα μας για μια άρτια Ολυμπιάδα. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Δεν έχουν κόκκο αλήθειας όλα αυτά.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, στη Γενεύη, υπήρξε, από πλευράς Ντενκτάς, μια σκληρότατη επίθεση εναντίον σας και εναντίον του κ. Τσοχατζόπουλου. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας, κυρίως για το μέρος που λέει ότι «ο κ. Ρέππας δεν έχει δικαίωμα να λέει οτιδήποτε για τις συνομιλίες» ή ότι «η τοποθεσία Στροβίλια είναι υπό την κυριαρχία μας»;

ΡΕΠΠΑΣ: Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι το εξής: Ο Ντενκτάς πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι κριτής, είναι κρινόμενος. Είναι παράγοντας, ο οποίος έχει την υποχρέωση, στο πλαίσιο του γράμματος και του πνεύματος των αποφάσεων του ΟΗΕ, να συμμορφωθεί και να συμβάλει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Οχι μόνο δεν το κάνει, αλλά υπονομεύει κάθε τέτοια προσπάθεια. Αρα, λοιπόν, καθένας μπορεί να κρίνει κάποιον, όταν αυτός δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις, στο καθήκον που απορρέει από τις δεσμεύσεις που έχει έναντι της Διεθνούς Κοινότητας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί, παρά να τον κρίνει αρνητικά. Αυτό κάναμε κι εμείς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο αγγλικός Τύπος γράφει ότι οι βρετανικές και οι ελληνικές αρχές που συνεργάζονται για την εξιχνίαση της δολοφονίας του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Σόρντερς, έχουν εντοπίσει 20 υπόπτους, αλλά δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να τους συλλάβουν. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω το χθεσινό σχετικό δημοσίευμα των ΤΙΜΕS του Λονδίνου, όπου μεταξύ άλλων, λέει ότι το κλιμάκιο της Scotland Yard θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα συνεργαστεί με τις δικές μας υπηρεσίες, μέχρι να εξιχνιαστεί το έγκλημα. Αναφέρει, επίσης, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η εφημερίδα από πηγή που συμμετέχει σε αυτή την έρευνα, υπάρχει ένας αριθμός 10-20 υπόπτων που δεν έχουν συλληφθεί, βεβαίως, γιατί δεν υπάρχουν τα ανάλογα στοιχεία. Πρέπει να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας οτιδήποτε, το οποίο να αφορά συγκεκριμένο άτομο. Αυτά, φαντάζομαι, είναι επανάληψη των όσων, κατά καιρούς, έχουν γραφεί και λεχθεί και που βεβαίως δεν αποτελούν οποιαδήποτε πρόοδο στην προσπάθεια, στην έρευνα που γίνεται, για τον εντοπισμό των δραστών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν υπόψη τους οτιδήποτε σχετικό.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή καταγράφηκε αυτό από τους TIMES, αλλά υπήρξε αντίστοιχη δήλωση και από το βρετανό πρεσβευτή, πριν από δυο μέρες, είπατε ότι το κλιμάκιο της Scotland Yard θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο καιρό χρειαστεί για να εξιχνιαστεί το έγκλημα. Εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις στη διάθεσή σας, πόσο θα παραμείνει ακόμα το κλιμάκιο στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συνεργασία μας είναι διαρκής. Απλώς, τώρα, οι υπηρεσίες της Βρετανίας θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ με μια ενισχυμένη παρουσία, προκειμένου να συμβάλλουν έτσι, στην ολοκλήρωση του έργου αυτού. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Ισα-ίσα πιστεύουμε ότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και το δικό μας έργο, όπως επίσης να κατανοήσουν και τις δυσκολίες που συναντώνται σε μια τέτοια προσπάθεια, η οποία είναι πολύ δύσκολη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 July 2000 - 16:39:37 UTC