Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ

& ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Σήμερα το μεσημέρι, στη Σύνοδο Κορυφής στην Πορτογαλία, θα υπάρξει μια διακοπή, προκειμένου να γίνει μια μικρή τελετή υποδοχής της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Μετά την τελετή, η συνεδρίαση θα συνεχίσει τις εργασίες της με την εξέταση των υπόλοιπων θεμάτων.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει, σήμερα, στις 10 το βράδυ.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε, εδώ στην Αθήνα, προς τον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, καθώς επίσης και ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Εβερτ.

Αύριο στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, την ΠΑΣΕΓΕΣ και στη συνέχεια στις 13.45 τη ΓΣΕΒΕΕ. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενημέρωσης που κάνει ο Πρωθυπουργός, με την ευκαιρία της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Την Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός, με την ίδια ευκαιρία, θα παραθέσει δεξίωση, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Είναι ένα πολύ σπουδαίο γεγονός, καταλυτικό θα έλεγα, για την εξέλιξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Θέλω, όμως, να μείνω σε μια παρατήρηση: όταν υπάρχει σταθερή και υπεύθυνη πολιτική, όπως υπήρξε από το @94 και μετά, κυρίως, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από το 1974, με όλες τις κυβερνήσεις, τότε η χώρα αναπτύσσεται και προοδεύει και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Θέλω, επίσης, να πω, ότι με την πρόοδό της, η χώρα τιμά με τον καλύτερο τρόπο και την ιστορία της και τον πολιτισμό της και την παράδοσή της. Φεύγει από την οπισθοδρόμηση και το περιθώριο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά ή έχουμε κάποιο λεκτικό σχήμα. Η Ελλάδα σήμερα είναι στο περιθώριο και την οπισθοδρόμηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είπα αυτό. Το αντίθετο ακριβώς. Είπα ότι με την επιτυχία της αυτή@

ΦΙΛΗΣ: @«φεύγει από το περιθώριο και την οπισθοδρόμηση»!

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, σήμερα, είναι στο «περιθώριο και την οπισθοδρόμηση»; Το χθες ήταν πριν από λίγες μέρες, πριν από τέσσερα χρόνια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπα ότι από το 1974 και μετά το επεδίωξε αυτό. Και κυρίως από το 1994 με σταθερή και υπεύθυνη πολιτική προχώρησε η Ελλάδα σε αυτή την επιτυχία. Τη χαρακτήρισα ιστορικό γεγονός. Και είπα ότι η χώρα τιμά με αυτόν τον τρόπο την ιστορία της, τον πολιτισμό της και την παράδοσή της.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αύριο θα γίνει η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι. Στο τέλος της τελευταίας διυπουργικής είχαμε ανακοινώσει και την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης. Θα γίνει στις 28 του μηνός.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα μια διευκρίνιση για το εάν το τηλεγράφημα του Αρχιεπισκόπου εμπεριέχει και κάποια άλλη αναφορά πέρα από τα συγχαρητήρια.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το έχω δει, αλλά είναι ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρξει απάντηση του Πρωθυπουργού σε εκείνους που στέλνουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως, θα υπάρξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον κ. Κλίντον δεν πήρε συγχαρητήριο τηλεγράφημα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι αυτό το γνωρίζετε. Σας είπα για τα σημερινά τηλεγραφήματα. Τα άλλα τα γνωρίζετε και έχουν, ήδη, ανακοινωθεί και από την ελληνική αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία. Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, το μεσημέρι θα παραχωρήσει, εκεί, συνέντευξη Τύπου στους συναδέλφους σας, όπου και μπορεί να αναφερθεί σε αυτά.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο, λαοσύναξη όπως τη λέει η Εκκλησία, έχουμε κάτι νεότερο; Γιατί η Εκκλησία επιμένει ότι το μείζον θέμα είναι οι ταυτότητες, αλλά τα όσα υποστηρίζει σε άρθρο του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και με βάση αυτά έχει ξεκινήσει όλον αυτό το αγώνα. Δηλαδή, η κυβέρνηση υιοθετεί αυτό το περιεχόμενο των απόψεων του κ. Σταθόπουλου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τόσο δια στόματος του Πρωθυπουργού, όσο και με τις θέσεις που διατυπώνουμε όλο αυτό το διάστημα, έχουμε καταστήσει ξεκάθαρη την απόφασή μας για την τήρηση του νόμου, σχετικά με τις ταυτότητες. Για οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει κάτι. Οι φοβίες και οι ανασφάλειες που εκδηλώνονται είναι ανυπόστατες. Δεν είναι θέμα δικό μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι μένετε αμετακίνητοι στις θέσεις σας, όσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων; Δηλαδή, αποκλείετε ένα διάλογο με την Εκκλησία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν αποκλείουμε κανένα διάλογο με την Εκκλησία για οποιοδήποτε θέμα άπτεται των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Οχι, όμως, για τις ταυτότητες, το οποίο είναι θέμα αποκλειστικά της Πολιτείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης είναι μέλος της κυβέρνησης και μιλάει για διάλογο. Ο κ. Λαλιώτης είναι εκτός γραμμής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για διάλογο μιλάμε όλοι μας. Ο διάλογος είναι ανοικτός. Εχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα. Οτι ο διάλογος αυτός μπορεί να γίνει. Εκλήθη από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας, όπως η ίδια η Ιεραρχία θα ήθελε, προκειμένου να θέσει τα θέματα που την απασχολούν. Είναι θέματα σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας. Περιμένουμε να γίνει αυτός ο διάλογος. Και ασφαλώς και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης, μέσα στο διάλογο αυτό, δεν εξαιρεί τις ταυτότητες. Μιλάει για όλα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ, εδώ, μιλώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ο κ. Λαλιώτης είναι μέλος της κυβέρνησης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πολλά στελέχη είναι μέλη της κυβέρνησης και έχουν και τις απόψεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και λένε ό,τι θέλουν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, τις απόψεις τους λένε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν υπάρχει μια γραμμή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η γραμμή είναι αυτή που εκφράζεται εδώ. Γιατί εδώ γίνεται η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον υπουργό Δ. Ρέππα και από εμένα, σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κ. Λαλιώτη, θεωρεί εαυτόν ότι είναι με τους φωταδιστές ή με τους σκοταδιστές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν κάνει διακρίσεις, ούτε έχει χρησιμοποιήσει αυτούς τους όρους. Η κυβέρνηση κάνει το καθήκον της εφαρμόζοντας τους νόμους.

ΦΙΛΗΣ: Η πορεία, στην οποία νωρίτερα αναφερθήκατε, από το 1974 και από το 1994, όπως βάλατε ένα αυθαίρετο όριο, είναι πορεία η οποία σπρώχνει τη χώρα προς το φωταδισμό ή το σκοταδισμό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η πορεία αυτή -γνωρίζετε πολύ καλά- είναι θετική για την Ελλάδα. Και απλώς, έβαλα τις ημερομηνίες αυτές για να δείξω, πράγμα που ξέρετε, ότι μέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να φθάσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να είναι ισοδύναμη και ισάξια στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και το αποδίδω αυτό στην υπεύθυνη, σταθερή πολιτική, την οποία έχει όλα αυτά τα χρόνια.

ΦΙΛΗΣ: Οταν ένας υπουργός, όπως ο κ. Λαλιώτης -και επιμένω, γιατί είναι σοβαρό αυτό το θέμα, δεν είναι θέμα μικροπολιτικής, είναι θέμα πολιτισμικό, ιδεολογικό για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ- βγαίνει συνεχώς και μιλάει για τους ακραίους φωταδιστές, τους οποίους μάλιστα, με έναν τρόπο πολύ απαξιωτικό, συγκρίνει με τους σκοταδιστές. Αυτό δεν δημιουργεί μία αλλοίωση και μία σύγχυση γύρω από την κυβερνητική πολιτική;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, η κυβερνητική πολιτική είναι πολύ καθαρή και σταθερή. Εχω μιλήσει για τη διάκριση των ρόλων, για την απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το πρόσφατο δημοσίευμα των «ΝEW YORK TIMES» που εμπλέκει την Ελλάδα σε ένα ρόλο διαμεσολαβητή με τη Γιουγκοσλαβία για ένα σχέδιο που επεξεργάζεται η Αμερική για την απομάκρυνση του Σ. Μιλόσεβιτς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως γνωρίζετε, όλοι το έχουν διαψεύσει αυτό. Και εμείς, το έχουμε διαψεύσει. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Και η επίσκεψη του Κ. Παπούλια στο Βελιγράδι, πριν ένα μήνα, μήπως ήταν γι` αυτό το σκοπό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, βεβαίως. Οι επισκέψεις και οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο της διευθέτησης της κατάστασης στα Βαλκάνια, γενικότερα, μετά το Κόσσοβο και τον πόλεμο. Η δική μας συμμετοχή εκεί είναι ενεργός -και το γνωρίζετε- αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά που αναφέρατε.

ΦΙΛΗΣ: Προχθές, στην «Ελευθεροτυπία», δημοσιεύθηκε ένα μνημόνιο που αφορά την ελληνο-αμερικανική συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας. Επιβεβαιώνετε το περιεχόμενο αυτού του μνημονίου; Είναι ένα τελικό σχέδιο, από ό,τι λέει η εφημερίδα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω, πρέπει να ρωτήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 June 2000 - 13:05:18 UTC