Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε λίγο το Γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Θανάση Μωραΐτη και αργότερα, στις 2.30, θα δεχθεί τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αργότερα, στις 12.30, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, με αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004. Το απόγευμα, στις 7, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ και την πολιτική που θα ακολουθήσουμε, ως ισότιμο πλέον μέλος

Την Πέμπτη, το απόγευμα, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνεται με την ευκαιρία της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Για το ίδιο θέμα, η ίδια εκδήλωση συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα, με τη διοργάνωση συζητήσεων όπου κυβερνητικά στελέχη και άλλοι κρατικοί και κοινωνικοί παράγοντες θα λάβουν μέρος και θα αναδείξουν πτυχές της πολιτικής της πορείας της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Ο Πρωθυπουργός έχει απευθυνθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου την Παρασκευή να συναντηθεί μαζί τους και να ανταλλάξει απόψεις για το θέμα της ΟΝΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Οι συναντήσεις θα γίνουν, με τον κ. Καραμανλή στις 10.00, με την κ. Παπαρήγα στις 10.45 και με τον κ. Κωνσταντόπουλο στις 11.30.

Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής αντιπροσωπείας αναχωρεί για την Πορτογαλία, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία του Προέδρου της Συρίας Χαβέζ Αλ Ασσαντ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Στεφανόπουλο, γιατί τον βλέπει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τακτικές οι συναντήσεις αυτές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επικοινωνία είναι συνεχής. Πολύ περισσότερο τώρα που ξεκινά αυτός ο κύκλος επαφών με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να συναντήσει και πάλι και να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Από την ημέρα που είχαμε τη δολοφονική επίθεση κατά του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής έχει πει, άπειρες φορές, σε πάμπολλα τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες ότι λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, το 1995, είχε παραδώσει μια λίστα με υπόπτους για την τρομοκρατία. Επειδή αυτό το στοιχείο έχει κάνει το γύρο του κόσμου και έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης στο εξωτερικό, μπορείτε να μας πείτε τι γνωρίζει η κυβέρνηση επ` αυτού; Εάν δεν θέλετε να βγει κάποιο στοιχείο, παρακαλώ να το διευκρινίσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαθεμελής, αναφερόμενος στη θητεία του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, του δόθηκαν στοιχεία από τον προκάτοχό του. Τα στοιχεία αυτά προώθησε στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δημιουργήσει ειδικό φάκελο και έχει προβεί από τότε στις δέουσες δικαστικές ενέργειες. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Προφανώς, δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος, γι` αυτό ακριβώς δεν έχουμε κι εμείς κάποια άλλη ενημέρωση για το θέμα αυτό. Ετσι έχουν τα πράγματα. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αυτό που κατά καιρούς λέγεται και γράφεται ότι οι Αμερικανοί έχουν παραδώσει στις ελληνικές αρχές λίστα υπόπτων, ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε υπόψη μας οποιαδήποτε λίστα υπόπτων, ώστε να χρειάζεται να προβούμε σε ενέργειες για να αξιοποιήσουμε αυτό το «πολύ σημαντικό στοιχείο» που δήθεν κάποιοι μας έχουν εισφέρει. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ξένες εφημερίδες, κυρίως οι βρετανικές, γράφουν ότι η Αθήνα είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο. Δεν αισθάνεται η κυβέρνηση την ανάγκη να απαντήσει σε αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Η κυβέρνηση νιώθει, όπως όλοι οι Ελληνες άλλωστε, ότι έχουμε πετύχει να ζούμε σε συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα. Υπάρχουν αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία, όμως, είναι μεμονωμένα. Και από μεμονωμένα περιστατικά, δεν πρέπει να εξάγονται γενικευμένα συμπεράσματα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, ειρηνική, δημοκρατική, υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες. Δεν θα πρέπει, αν θέλετε να συγκρίνουμε την κατάσταση στην Ελλάδα με άλλες χώρες, να οδηγούμαστε, έτσι επιπόλαια, σε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Οι συγκρίσεις και μόνον αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γύρω από το θέμα των ονομάτων: οι Αμερικανοί επιμένουν, από το State Department, και από τη CIA ο πρώην αρχηγός της ότι έδωσε 10 ονόματα. Αυτά τα 10 ονόματα υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό απάντησα μόλις πριν. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, υπενθυμίζω ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήματος δικαστικής συνδρομής. Εφόσον θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα προσφερθεί η δυνατότητα στον εν λόγω αξιωματούχο να καταθέσει ό,τι σχετικό γνωρίζει. Και αν πραγματικά έχει υπόψη του συγκεκριμένα ονόματα υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, μπορεί και αυτό το στοιχείο να το καταθέσει, με τέτοιο τρόπο, ώστε εμείς, έχοντας αυτό το στοιχείο στη διάθεσή μας, να το αξιοποιήσουμε. Γιατί, αυτή η συζήτηση, η οποία γίνεται @ας μου επιτραπεί η λέξη- «εξωδίκως», όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά πιστεύω ότι επιτείνει τη σύγχυση. Θα πρέπει να αποφύγουμε, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, μια συζήτηση, μέσω αυτών των υπονοουμένων που δεν οδηγούν πουθενά. Αντιθέτως, θα έλεγα, προσφέρουν αρνητική υπηρεσία όποιοι μετέρχονται τέτοια μέσα, προκειμένου να προσεγγίσουν το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί οι Αμερικάνοι θέλουν αυτή τη σύγχυση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπε κανείς τέτοιο πράγμα. Αυτό το οποίο, όμως, είπα και το επαναλαμβάνω, είναι τούτο: Αν πραγματικά υπάρχουν στοιχεία, τα οποία κάποιος τα γνωρίζει και μέσω αυτών μπορούμε να φθάσουμε σε ένα αίσιο αποτέλεσμα, στην προσπάθεια που εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε, παρακαλώ να τα θέσει υπόψη μας. Εμείς κάνουμε αυτή την «επιθετικού» χαρακτήρα κίνηση να ζητήσουμε δικαστική συνδρομή από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να έχουμε υπόψη μας αυτά τα οποία άλλοι λένε ότι γνωρίζουν. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα στοιχεία, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κανάλια που δίνουν αυτά τα στοιχεία, είναι ο πρώην αρχηγός της CIA και άγνωστος παράγοντας του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος βγήκε και είπε ότι παλιά έδωσαν ονόματα στον Ανδρέα Παπανδρέου και ότι έμειναν εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, η αναφορά αυτή θα είναι απόλυτα σχετική με τα όσα ρώτησε ο κ. Καρελιάς. Σας είπα ότι όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δόθηκαν στην κυβέρνηση που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές του 1993 και αποτελούν στοιχεία ενός φακέλου, τον οποίο έχει στη διάθεσή του ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εχει προβεί σε δικαστικές ενέργειες και ανακρίσεις. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά ή μάλλον δεν είναι γνωστά. Δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα. Δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε τις Αρχές στο έργο το οποίο τους έχουμε αναθέσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η ανάκριση έγινε και δεν βγήκε τίποτα. Αυτό θέλετε να μου πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν τόσο σαφή αυτά που είπα και δεν τα είπα μία φορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Λέτε να μην συνεχίζεται εξωδίκως αυτή η συζήτηση. Ομως, οι αφορμές υπάρχουν και δεν είναι μόνο αυτό καθ` αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι το γεγονός ότι, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, έστω στοιχείο, που ας μην οδηγήσει πουθενά, τουλάχιστον κάτι, ούτε καν η μοτοσικλέτα δεν έχει βρεθεί με την οποία διέφυγαν, όπως λέγεται, οι δράστες. Γι` αυτό το λόγο, λοιπόν, κάποιοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό, από τη μια να διαβεβαιώνετε ότι όλα θα γίνουν, τη στιγμή που δεν μπορείτε να βρείτε -εννοώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, όχι εσείς- ούτε αυτό το στοιχείο. Δηλαδή, ουσιαστικά υπάρχει αφορμή για τη συζήτηση. Δεν κάνουν τίποτα οι αρμόδιες αρχές. Και άρα, δεν βλέπουμε από πουθενά φως, ότι κάτι κάνουν για να πούμε ότι εντάξει, σταματάμε κι εμείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες. Είπα, εδώ και αρκετές ημέρες, ότι και εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Γιατί, μέχρι τώρα, που συζητούμε δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Αυτή η αναποτελεσματικότητα, ασφαλώς, είναι ένα αρνητικό γεγονός. Το είχαμε επισημάνει και εμείς. Δεν έχει καμία σχέση, όμως, αυτή η αναποτελεσματικότητα με τη σταθερή και ισχυρή βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού, όλοι οι Ελληνες, κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς και να εξαλείψουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Γιατί, αντιλαμβάνεστε πως η συζήτηση που γίνεται αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, και μια δίκη προθέσεων των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτό είναι το οποίο δεν επιτρέπουμε. Ασφαλώς, από εκεί και πέρα, εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Και πρέπει η προσπάθειά μας να είναι το ίδιο και περισσότερο εντατική. Αλλά, δεν επιτρέπουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ισχυρής βούλησής μας, να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός, συναντώντας τους πολιτικούς αρχηγούς, θα τους θέσει το θέμα της τρομοκρατίας και θα ζητήσει τη συναίνεσή τους, τη συμπαράστασή τους και τη συμπόρευσή τους για την πάταξη της τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι αυτό το αντικείμενο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι συναντήσεις αυτές είχαν αποφασιστεί και προγραμματιστεί πριν εκδηλωθεί αυτό το θλιβερό περιστατικό. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα διατυπώσουν κάποιες απόψεις και γι` αυτό το θέμα, στο πλαίσιο των συναντήσεών τους. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, δι` αυτού του τρόπου και αυτή τη στιγμή, σε ένα τέτοιο επίπεδο, το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη, όμως, πρέπει να είναι σαφής και η δική μας επιλογή, η οποία συμφωνεί με τις επιλογές όλων των κομμάτων και των άλλων φορέων της χώρας μας, ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο μιας ευρύτατης συμφωνίας. Γιατί, η Ελλάδα, ο ελληνικό λαός, η ελληνική κοινωνία, είναι θύμα της τρομοκρατίας. Αρα, θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός έχει την πρόθεση να τους πει ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα και ζητώ τη συμπαράστασή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν απάντησα;

ΜΙΧΑΗΛ: Μου λέτε ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της συζήτησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που προγραμματίστηκαν αυτές οι συναντήσεις, ούτε ο Πρωθυπουργός προτίθεται, σε αυτό το επίπεδο, αυτή τη στιγμή, να συζητήσει αυτό το θέμα. Αλλά, ασφαλώς, δεν μπορεί να γνωρίζει αν ένας πολιτικός αρχηγός θέσει ένα τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να το απαγορεύσεις. Για την ώρα, πρέπει να κρατήσετε την επιλογή μας, που μας βρίσκει όλους σύμφωνους, να αντιμετωπίσουμε από κοινού και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα.

ΠΑΡΙΣ: Δεν προβληματίζει την κυβέρνηση ότι, ίσως, οι δικαστικές αρχές φοβούνται να προχωρήσουν σε έρευνες για την «17Ν»; Να πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, ο μακαρίτης εισαγγελέας Τσεβάς είχε συντάξει μία έκθεση, περίπου 150 σελίδων. Το ρεπορτάζ, τότε, έλεγε ότι τα στοιχεία ήταν διασταυρωμένα. Τελικά, εξαφανίστηκαν τα πάντα. Προβληματίζει την κυβέρνηση ότι οι εισαγγελικές αρχές φοβούνται να προχωρήσουν σε αυτή την έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δεχόμαστε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι Ελληνες δικαστές, φοβούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους, επειδή ακριβώς πρέπει να χειριστούν μια υπόθεση, που είναι πράγματι δύσκολη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τους προκαλεί τέτοιο δέος, ώστε να αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν. Δεν το δεχόμαστε αυτό.

ΠΑΡΙΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει άτομα τα οποία ίσως έχουν δει, ίσως έχουν ακούσει κάτι και φοβούνται να το καταθέσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα τις προηγούμενες ημέρες σε σχετικές ερωτήσεις. Είπα ότι το θεσμικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές. Βεβαίως, οριακές βελτιώσεις, που μπορεί μέσω αυτών να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα, εξετάζονται από την κυβέρνηση. Δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Τα θέματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ώστε να επιτύχουμε μία συναινετική προσέγγιση στη λήψη των μέτρων αυτών, πριν από την εφαρμογή τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το μνημόνιο θα το υπογράψετε τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το περιεχόμενο του μνημονίου έχει συμφωνηθεί. Είναι θέμα διαδικαστικό για να αντιμετωπιστούν ορισμένες πρακτικές λεπτομέρειες και να υπογραφεί το μνημόνιο σε εύθετο χρόνο.

ΚΑΠΠΟΣ: Είπατε, πρώτον, ότι δεν δέχεστε το ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί φοβούνται, και δεύτερον, ότι δεν υπάρχουν, εν πάση περιπτώσει, μέχρι τώρα αποτελέσματα σε ό,τι έρευνες έχουν γίνει μέχρι τώρα, αστυνομικές, δικαστικές σε σχέση με το λεγόμενο αντιτρομοκρατικό αγώνα, με το ισχύον, έως τώρα, νομικό πλαίσιο και όλες τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Εφόσον, μέχρι τώρα, το πλαίσιο καλώς ή κακώς έχει λειτουργήσει, απλώς δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα@

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν κάνετε ευθέως την ερώτησή σας;

ΚΑΠΠΟΣ: Απλώς, διασαφηνίζω αυτά τα οποία με οδηγούν στο να κάνω την ερώτησή μου. Θέλω να κάνω προηγουμένως αντιληπτά ορισμένα πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι αυτό το νόημα της συζήτησής μας εδώ, σας παρακαλώ. Διατυπώστε απλά την ερώτησή σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Τον τρόπο με τον οποίο θα κάνω εγώ την ερώτησή μου, επιτρέψτε μου να τον επιλέξω εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε όλοι τι είναι ερώτηση και τι είναι σχόλιο ή ανάπτυξη μιας επιχειρηματολογίας. Κάντε ερώτηση σας παρακαλώ.

ΚΑΠΠΟΣ: Το σχόλιο θα το γράψω στην εφημερίδα μου. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εφόσον δεχθήκατε αυτά τα πράγματα προηγουμένως, τι νόημα έχουν αυτές οι οριακές `αλλαγές, τις οποίες εξαγγείλατε, την Παρασκευή και τις οποίες επαναλαμβάνετε σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι αξίζει να το αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό το κάνουμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αληθεύει ότι η πρωινή προσευχή και ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας έχουν καταργηθεί από το κρατικό Ραδιόφωνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πραγματικά δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του το κρατικό Ραδιόφωνο, γιατί δεν καταρτίζω εγώ το πρόγραμμά του.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Παίρνω αφορμή από μια ερώτηση βουλευτή της Ν.Δ@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κατατεθεί τέτοια ερώτηση;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, κατατέθηκε σήμερα τέτοια ερώτηση. Το θέμα, ως θέμα, υφίσταται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πραγματικά δεν γνωρίζω και δεν ασχολούμαι με το πώς διαμορφώνουν τα προγράμματά τους οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Και δεν είναι αυτό θέμα της κυβέρνησης. Και αν έχει προκύψει, ασφαλώς, δεν έχει προκύψει τώρα. Ετσι η όποια επιχειρούμενη συσχέτιση με τις πρόσφατες επιλογές για την έκδοση ταυτοτήτων είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Γιατί προφανώς, ο καταθέτων την ερώτηση προσπαθεί να συσχετίσει το περιεχόμενο της ερώτησής του, με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο είναι ανεπίτρεπτο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει το πρόγραμμα της ΕΡΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό ακριβώς λέω ότι είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη αυτή η συσχέτιση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τελικά έρχεται στην Ελλάδα ο έκπτωτος βασιλιάς για την κηδεία του Τζιτζικώστα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι υπηρεσίες της κυβέρνησης δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον ίδιο ή εκπρόσωπό του, ώστε να γνωρίζουν αν θα έρθει στην Ελλάδα για την κηδεία του πρώην υπουργού της Ν.Δ.

ΜΙΧΑΗΛ: Ομως, εσείς, ως εκπρόσωπος, μας διαβεβαιώνετε αυτά. Το υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, έρχεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δημοσιευθεί ότι θα έρθει. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Σας λέω, λοιπόν, για να έχετε την τελευταία πληροφόρηση, ότι τα ίδια τα μέλη της οικογένειας του θανόντος, λένε ότι δεν θα έρθει τελικώς. Αρα, λοιπόν, μη βιάζεστε. Ολοι γνωρίζουμε τα σχετικά από δημοσιεύματα. Επισήμως δεν έχει απευθυνθεί σε υπηρεσία του κράτους κάποιος εκ μέρους του Κωνσταντίνου, προκειμένου να θέσει σχετικά θέματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σημείωση: Ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ, σε γραπτή ερώτηση της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», έδωσε την εξής απάντηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη Νέα Κίο Αργολίδας το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση σύμφωνα με την οποία περιορίζεται η είσοδος στην πόλη σε τσιγγάνους. Επιτρέπεται μόνον αν εισέρχονται κατά μόνας. Για την εφαρμογή της απόφασης, μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι κάτοικοι της περιοχής έχουν υποκαταστήσει τις επίσημες αστυνομικές αρχές, αναλαμβάνοντας να κάνουν ένοπλες περιπολίες. Κατόπιν τούτων, η ερώτησή μας είναι: Η Νέα Κίος υπάγεται στο ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας ή βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας; Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα έγκειται στις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Αργολίδας. Σε σύσκεψη που έγινε, στις 2 Ιουνίου, υπό το Νομάρχη, με συμμετοχή φορέων της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των αθίγγανων, αποφασίστηκε η εγκατάσταση των αθίγγανων σε λυόμενα και η αναζήτηση μόνιμης λύσης για την εγκατάστασή τους, μέσω της λήψης δανείων και της οικοδόμησης σε προσφερόμενους χώρους. Την ίδια ημέρα έγινε επίσκεψη στον καταυλισμό για να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση. Φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η εξομάλυνσή της, χωρίς να λείπουν και φαινόμενα προσωπικών αντιδικιών που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση, στο πλαίσιο του ποινικού νόμου. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλους τους Ελληνες πολίτες ισότιμα και μεριμνά, ώστε οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες να επιλύσουν τα προβλήματα που συχνά αποτελούν και την αιτία για την εκδήλωση τέτοιων κρουσμάτων.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 June 2000 - 14:05:22 UTC