Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα είναι ημέρα «Ολυμπιάδας». Εκτός από τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, που είναι σε εξέλιξη, γνωρίζετε ότι το απόγευμα συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής, προ ημερησίας διατάξεως, μετά από αίτηση της Νέας Δημοκρατίας, το θέμα της προετοιμασίας της χώρας μας. Επίσης, στη Βουλή συζητείται το συναφές νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού. Αρα, υπάρχει θέμα το οποίο θα σας βοηθήσει να αναδείξετε την επικαιρότητα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να κάνω μια αδιάκριτη ερώτηση, εάν σας αποκαλούσαν «λολίτα της πολιτικής», πώς θα αντιδρούσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αυτά είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολούν στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, γιατί δεν έχουν σχέση με την πολιτική ενημέρωση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει μια πληροφόρηση που διαχέεται ότι η σχέση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας δεν είναι σε άριστη κατάσταση και ότι, τέλος πάντων, υπάρχουν τριβές, με αφορμή τα ΜΟΕ. Αληθεύει αυτή η πληροφόρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Οι σχέσεις τους είναι πάρα πολύ καλές. Συνεργάζονται στα θέματα συναρμοδιότητας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε -και είναι εμφανές αυτό- επιτυχή αποτελέσματα, κατά την άσκηση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι δύο κορυφαίοι συνάδελφοι συμμετέχουν σε όλα τα κυβερνητικά όργανα, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, για τα θέματα είτε των εξοπλισμών (βλέπε ΚΥΣΕΑ), είτε εξωτερικής πολιτικής, (Κυβερνητική Επιτροπή και Υπουργικό Συμβούλιο). Οι ίδιοι έχουν δηλώσει με πολύ σαφή τρόπο το πώς συνεργάζονται. Επαναλαμβάνω, πέραν των όσων λέγουν εκείνοι ή οποιοσδήποτε άλλος γι` αυτή τη συνεργασία, έχετε μπροστά σας -και είναι ορατά- τα καλά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Τα αποτελέσματα αυτά πείθουν για την πολύ καλή, συντονισμένη, αρμονική συνεργασία των δύο υπουργών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με αφορμή αυτή την ερώτηση, επειδή γράφεται στον Τύπο μια-δυο ημέρες τώρα, την εξωτερική πολιτική ποιος τη χαράζει; Δεν τη χαράζει ο Πρωθυπουργός της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πολιτική τη χαράζει η κυβέρνηση, μέσω των κυβερνητικών οργάνων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν ολοκλήρωσα. Γράφεται ότι ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί μια δική του γραμμή στην εξωτερική πολιτική και ότι ο Πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος και μάλιστα στη συνάντησή τους, το έθεσε @έτσι λένε οι εφημερίδες- ότι θα πρέπει να ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης και όχι δική του εξωτερική πολιτική. Είναι έτσι τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επιλέγει τους υπουργούς. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος συνεργάζεται με τους υπουργούς, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα. Το πλαίσιο, το πώς εφαρμόζεται, το παρακολουθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Την εξειδίκευση των μέτρων του πλαισίου αυτού για κάθε τομέα πολιτικής την αναλαμβάνει ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών ασκεί τα καθήκοντά του με απολύτως επιτυχή τρόπο, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, με τη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, στα οποία προεδρεύει ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι τα «καλά αποτελέσματα» της συνεργασίας; Είπατε «τα καλά αποτελέσματα»@

ΡΕΠΠΑΣ: Η αναβάθμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, με θεαματικό τρόπο έχει βελτιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Γνωρίζετε, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη ένα πολύ σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μας. Αυτά @και μένω μόνο σε αυτά τα παραδείγματα- αποτελούν ενέργειες, οι οποίες έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα συνεννόησης, συνεργασίας και κοινών αποφάσεων, στη λήψη των οποίων συμμετέχουν και οι δύο υπουργοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει κάνει κάποιες συμφωνίες, ερήμην της κυβέρνησης, με τον κ. Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να αφορά άσκηση εξωτερικής πολιτικής από την πλευρά του κ. Παπανδρέου και να βρίσκεται εκτός των ορίων της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή έχει αποφασιστεί και χαραχτεί από την ίδια την κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή εξειδικεύεται από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν αυτού. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, προφανώς λέγεται από κακόβουλους και κακόπιστους για προφανείς λόγους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, γιατί ο Υπουργός Αμυνας έχει εκφράσει κάποια παράπονα για στρατιωτικές συμφωνίες που δεν είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οτιδήποτε, που να έχει εκφραστεί από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, το οποίο να αποτελεί κριτική κατά του Υπουργού Εξωτερικών, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

ΒΙΔΑΛΗ: Μιας και αναφερθήκατε στο εξοπλιστικό, πότε αναμένεται να αναλάβει ο διάδοχος του κ. Σμπώκου, του Γραμματέα του Εξοπλιστικού Προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών -την οποία έχει ιδρύσει ο σημερινός υπουργός Αμυνας δεδομένου ότι έπρεπε να ξεκινήσει και να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα- θα την αναλάβει κάποιο στέλεχος την επόμενη περίοδο, μετά από απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Η θέση αυτή, πράγματι, παραμένει κενή μετά την παραίτηση του κ. Σμπώκου και θα καλυφθεί σύντομα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε γεύμα που παραθέτει τώρα η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, έχουν κληθεί και οι υπουργοί Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ. Απ` ό,τι έχουμε πληροφορηθεί δεν έχει πάει κανένας από τους δύο. Αυτό σημαίνει ότι για την κυβέρνηση έχει «κλείσει» το θέμα με τις ταυτότητες και δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιοι υπουργοί, εφόσον έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, πιθανόν είναι να μην μπορούν να παρευρεθούν σε αυτή τη συνάντηση. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της, που δεν είναι άλλες από τη συνέπεια που πρέπει να δείξει εφαρμόζοντας έναν νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Δεν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Η εφαρμογή του νόμου αυτού -επαναλαμβάνω- δεν αφορά το θρήσκευμα και δεν αφορά τις ταυτότητες. Αφορά όλα τα λεγόμενα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», τα φρονήματα, τις πεποιθήσεις των πολιτών. Και, επίσης, αφορά όλα τα δημόσια έγγραφα. Υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να προσεγγίσετε και να αναλύσετε και το συγκεκριμένο ζήτημα. Το θέμα αυτό δεν αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, παρά μόνο τη σχέση του κράτους και των υπηρεσιών του με τους πολίτες, που συναλλάσσονται με αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων ήταν και τις δύο ώρες καλυμμένες, είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις όλοι; Δεν περίσσευε κανένας να πάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα, κ. Σταματόπουλε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο κ. Ευθυμίου καταθέτει το πρώτο νομοσχέδιο, ως υπουργός. Είχε ανειλημμένη υποχρέωση. Δεν είναι εύκολο, την ώρα που προγραμματίζεται μια τέτοια εκδήλωση, ένας άλλος υπουργός που επίσης έχει, από καιρό, αναλάβει δικές του υποχρεώσεις, να μπορεί να παρευρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση. Μη βγάζετε από αυτό, πολιτικό συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν υφυπουργοί, υπάρχουν@

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσαν να στείλουν κάποιον άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχουν κληθεί όλοι, κ. Σταματόπουλε. Εγώ δεν έχω κληθεί. Δεν σημαίνει ότι έχουν κληθεί όλοι οι υπουργοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνήθως, ο υπουργός στέλνει κάποιον όταν δεν μπορεί ο ίδιος. Τώρα δεν μπορούσε ούτε υφυπουργός, ούτε κανένας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόσκληση -επαναλαμβάνω- δεν είναι αυτονόητη προς όλους τους υπουργούς. Η πρόσκληση γίνεται με πρωτοβουλία των οργανωτών μιας εκδήλωσης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχουν ακουστεί κάποιες απόψεις από την ιεραρχία της Εκκλησίας, οι οποίες χονδρικά λένε ότι «θα μπορούσαμε να σταματήσουμε, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ξανά αυτό το θέμα με τις ταυτότητες, αρκεί η κυβέρνηση, επισήμως, να δώσει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσει παραπάνω μερικά πράγματα, όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους». Είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση σε θέση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα, να δώσει κάποιες σχετικές διαβεβαιώσεις σε ορισμένους από την ιεραρχία της Εκκλησίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν και επαναλαμβάνω ότι το μόνο θέμα το οποίο αντιμετωπίσαμε είναι η εφαρμογή ενός νόμου που έχει ψηφιστεί, εδώ και αρκετά χρόνια, από τη Βουλή των Ελλήνων. Αλλο θέμα δεν αντιμετωπίζουμε. Κατά τα άλλα, δε είναι σωστός ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης που προσδίδεται σε συζητήσεις για θέματα που αφορούν τη σχέση της Πολιτείας με τους πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Ο κ. Αθνάρ με ποιους θα συναντηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αθνάρ, θα έρθει πράγματι στην πατρίδα μας, την επόμενη περίοδο και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για 6 με 7 Ιουνίου έχει οριστικοποιηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το ανακοινώναμε την επόμενη Δευτέρα, αναφερόμενοι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, για την επόμενη εβδομάδα Αλλά σας λέω ότι πράγματι, εκείνες τις ημέρες θα επισκεφθεί ο κ. Αθνάρ την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 31 May 2000 - 13:05:16 UTC