Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Μαΐου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Τώρα συναντάται με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας κ. Ρούντολφ Σούστερ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, προσκεκλημένος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη 1.30 έχει συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο και το απόγευμα, στις 6.30, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Αύριο, στις 12.30, θα συνεδριάσει διυπουργικό όργανο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ. Ρογκ αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα της Ολυμπιάδας. Θα είναι παρών και ο Υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Αργότερα, στη 1.30, θα συνεργαστεί με το Γραμματέα της Κ.Ε. Κ. Σκανδαλίδη.

Την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα δεχθεί το Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας κ. Ουίλιαμ Ντικ. O τίτλος είναι ισότιμος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη 1 το μεσημέρι, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε. του Κινήματος.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση, με την παρουσία και των υφυπουργών. Θα εισηγηθεί ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις για την προετοιμασία και τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας, ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Την ίδια ημέρα, στις 5.30 το απόγευμα, αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση αυτή θα ολοκληρωθεί, την επόμενη ημέρα, Σάββατο, νωρίς το απόγευμα. Για οργανωτικές και άλλες πληροφορίες για τη συνεδρίαση, παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του Κινήματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η σύνθεση του διυπουργικού οργάνου που θα συνέλθει, αύριο, ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συμμετέχουν αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα και εμπλοκή σε αυτό το θέμα.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τα όσα είπε, σε συνέντευξή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, αν υιοθετεί η κυβέρνηση τις απόψεις αυτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει τις απόψεις του. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα τα θέματα τα οποία θέτει, αποδεικνύουν ότι οι τοποθετήσεις του διαπνέονται από σεβασμό προς τον πολίτη. Οι θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης έχουν, κατά καιρούς, απασχολήσει την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει κάτι, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο. Κάνω μόνο μια αναφορά στα όσα αφορούν τη δήλωση του θρησκεύματος κάθε πολίτη. Η αναγραφή του θρησκεύματος -γνωρίζετε πολύ καλά- με το νόμο (2472/97) που ψηφίσαμε, τα τελευταία χρόνια, θεωρείται ένα ευαίσθητο δεδομένο, το οποίο θα πρέπει να κοινολογείται, μετά από έγκριση, είτε του άμεσα ενδιαφερόμενου, είτε της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτό τον προβληματισμό έθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και τίποτα άλλο πέραν αυτού.

ΚΑΠΠΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης υπάρχει ένας σχεδιασμός για αλλαγή του νομικού πλαισίου, όσον αφορά τη δίωξη της τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αντιμετωπίσει η ηγεσία των δύο υπουργείων τέτοιο θέμα, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και τις αλλαγές του. Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αλλαγή, συνολικά, του πλαισίου αυτού ή δεν αντιμετωπίζει ούτε επιμέρους αλλαγές, για παράδειγμα στη σύνθεση των δικαστηρίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα θεσμικών αλλαγών. Για το θέμα της σύνθεσης των δικαστηρίων έχει κάνει σχετικές δηλώσεις, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Θέματα τα οποία θα βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική λειτουργία των αρμοδίων οργάνων, μπορεί κάποιος να τα αντιμετωπίσει. Αλλά, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, υπό τη γενική έννοια, δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση και δεν την απασχολούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί ο Ελληνας πολίτης να αισθάνεται ασφαλής όταν ο Αρχηγός της Αστυνομίας είναι υπόδικος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είναι υπόδικος. Ετσι όπως το θέτετε, δίνετε την εντύπωση ότι πρόκειται περί ενός εγκληματία, ενώ, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό το οποίο πρέπει και πάλι να πω, είναι ότι επιθυμούμε η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της, το συντομότερο δυνατό και να απονέμει δικαιοσύνη στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Κάθε αρμόδιος δικαστής έχει επιφορτιστεί με ιδιαίτερη ευθύνη, είναι νευραλγικός ο ρόλος του. Δεν θα σχολιάσουμε, επειδή δεν θέλουμε ούτε εμμέσως να παρέμβουμε, το έργο των δικαστών. Μπορώ να επαναλάβω απλώς, ότι η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αρχηγού της Αστυνομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση μπορεί να έχει εμπιστοσύνη. Ο κόσμος, όμως, μπορεί να έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, δοθέντος ότι επί της ηγεσίας του σημερινού Αρχηγού, είδαμε να μειώνεται, σε σχέση με το παρελθόν, το φαινόμενο της εγκληματικότητας στην πατρίδα μας. Γενικώς, μπορεί να πει κανείς ότι την τελευταία περίοδο η Ελληνική Αστυνομία έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της σε διάφορους τομείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει και το περίεργο ότι ο ίδιος ο Αρχηγός υπέθαλπε κάποιον.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το συμπέρασμα το οποίο, αυθαιρέτως, βγάζετε εσείς. Για όλα τα άλλα θέματα, απάντησα πριν σε ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστή η παρέμβασή του για να παραμείνει ο Φλαμούρ στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη. Αφήστε να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να δούμε τότε πώς έχουν πράγματα. Μη θέλετε να προκαταλάβετε τα πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η έρευνα ολοκληρώθηκε και παραπέμπεται από τον κ. Γεράκη ο κ. Γεωργακόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα δούμε, λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα, όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε, μην προτρέχετε να εκδώσετε αποφάσεις. Αυτό είναι αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Συνδέεται η παραίτηση του πρώην Αρχηγού κ. Παπαδημητρόπουλου με αυτή την εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Παπαδημητρόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό αναφέρεται στη δήλωση παραίτησης που υπέβαλε.

ΚΑΠΠΟΣ: Γι` αυτές τις επιμέρους αλλαγές στις οποίες αναφερθήκατε, έχει εξετάσει η κυβέρνηση αν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα @

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το πλαίσιο παραμένει αυτό το οποίο, μέχρι σήμερα, ισχύει. Από εκεί και πέρα, δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση οτιδήποτε άλλο. Εχει κάνει δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου εντοπίζει ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι που η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει, σχετικά θέματα. Τίποτε άλλο, πέρα από αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει η κυβέρνηση ένα σχόλιο για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στη Ν.Δ. και γενικά για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να κατακρίνω τη στάση της Ν.Δ.. Η ηγεσία της συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ιταλία, τις προηγούμενες ημέρες και δεν βρήκε την ευκαιρία να πει δύο λόγια για να υπερασπιστεί τη χώρα μας, για το μεγάλο επίτευγμα της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δοθείσης της κριτικής που έχει ασκηθεί, γι` αυτή την προσπάθεια και τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα που είχε η χώρα μας, από τη Χριστιανοδημοκρατία της Γερμανίας. Πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύει την επιλογή της Ν.Δ. να στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, ακόμα κι όταν η κυβέρνηση έχει δίκιο και να μην κατακρίνει τη στάση αδελφών της κομμάτων στο εξωτερικό, ακόμη κι όταν αυτά έχουν άδικο. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι στην πορεία της Ν.Δ.

Οσον αφορά το διάλογο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Ν.Δ., λογικό είναι, μετά από μία ήττα -και μάλιστα όταν είναι η τρίτη συνεχόμενη εκλογική ήττα- ο διάλογος αυτός να είναι δύσκολος. Είναι, όμως, χρήσιμος, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για την πορεία του κόμματος στο μέλλον. Είναι, πάντως, αμφίβολο να εξευρεθούν λύσεις, κάτω από το πρίσμα με το οποίο η ηγεσία της Ν.Δ. αντιμετωπίζει τα θέματα λειτουργίας του κόμματος. Αλλά, αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Ν.Δ.

ΤΑΚΗΣ: Αν κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σας αποκαλούσε «Σαλώμη», πώς θα αντιδρούσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθόσον με αφορά.

ΤΑΚΗΣ: Καλώς. Δεν το λέω για εσάς. Επειδή υπήρξε κάποιος χαρακτηρισμός από βουλευτή της Ν.Δ. για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, η δική σας αντίδραση ποιά θα ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για μας.

Σας ευχαριστώ.

Αύριο Τρίτη (9/5/00) και μεθαύριο Τετάρτη (10/5/00) δεν θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ενημέρωση, λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ για την Πρωτομαγιά.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 May 2000 - 13:05:16 UTC