Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εισαγωγικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες.

Σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα ο προεδρεύων της Ε.Ε., Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον κ. Σημίτη. Η συνάντησή τους θα αρχίσει στις 2 μετά το μεσημέρι. Ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα και στη συνέχεια θα έχουν συνομιλίες. Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, γύρω στις 4.30-5 το απόγευμα, θα γίνουν δηλώσεις από τους δύο ηγέτες.

Αύριο, στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που οργανώνεται στο ΟΑΚΑ, όπου θα βραβευτούν αθλητές και άλλοι παράγοντες της αθλητικής οικογένειας που έχουν διακριθεί την περίοδο αυτή. Στις 7 το απόγευμα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου. Η σύσκεψη αυτή αφορά θέματα εξοπλισμών, ενόψει προγραμματιζόμενης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την επόμενη περίοδο.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, θα απαντήσει σε δύο ερωτήσεις συναδέλφων: Του κ. Εβερτ, όσον αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα και του κ. Κατσανέβα, όσον αφορά θέματα απασχόλησης, τα οποία θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στη Λισσαβόνα, στις 23 και 24 Μαρτίου.

Την Παρασκευή, γνωρίζετε ότι στη Βουλή θα διεξαχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, μετά από ερώτηση που έχει καταθέσει η Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το υποτιθέμενο εμπάργκο της κυπριακής δημοκρατίας, στο οποίο αναφέρθηκε, μάλιστα, περιχαρής, ο κ. Τζεμ, στα κατεχόμενα και θα γνωρίζετε, βεβαίως, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει αυστηρό διάβημα προς την αμερικανική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι αναφέροντας τέτοια θέματα μέσα στην έκθεση, δεν μπορεί να προχωρήσει ο διακοινοτικός διάλογος.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε τις δηλώσεις που έχει κάνει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης. Παραπέμπω σε αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες έκανε, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τζεμ στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Κατά τα άλλα, αυτή η έκθεση, η οποία, βεβαίως, αναφέρεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, πρέπει να πω ότι είναι χαρακτηριστική για τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Τουρκία στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει η απόσταση αυτή να διανυθεί το ταχύτερο δυνατό. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε από την Τουρκία να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Οσον αφορά, τώρα, την Κύπρο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα νησί που είναι διαιρεμένο, επειδή ακριβώς ένα τμήμα του βρίσκεται υπό την κατοχή μιας άλλης δύναμης, θα πρέπει να κρίνεται κάτω από αυτή την ιδιαιτερότητά της. Οι συνθήκες στην Κύπρο, θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικές, όσον αφορά το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό καθεστώς, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθεί η επίσημη, η νόμιμη κυβέρνηση του κυπριακού κράτους. Αυτή είναι η δική μας θέση. Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι στις σύγχρονες κοινωνίες στο τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λίγο-πολύ όλες οι χώρες του πλανήτη @και δεν εξαιρώ καμία χώρα- πάντοτε θα έχουν υποχρέωση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν σχετικά προβλήματα. Και τούτο γιατί πάντοτε θα υπάρχουν προβλήματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα του εμπάργκο, που αναφέρεται η έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, είναι τελείως λανθασμένο, γιατί εσείς θα γνωρίζετε καλά ότι είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου@

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις στην Κύπρο, στις οποίες σας παρέπεμψα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να κάνει ανακοινώσεις για οικονομικά μέτρα; Και το δεύτερο, πότε θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός, ο οποίος χειρίζεται τα σχετικά, με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, θέματα. Την κατάλληλη στιγμή θα κάνει και δημοσίως την ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Αλλά, πάντως, αυτό δεν αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οσον αφορά, τώρα, τα μέτρα τα οποία θα αναμένετε να εξαγγελθούν από τον Πρωθυπουργό, πρέπει να σας πω ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να αφορούν μόνον έναν ορισμένο τομέα. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του σε διάφορες εκδηλώσεις, με τις δηλώσεις και τις ομιλίες του, θα κάνει αναφορές σε επιμέρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Αλλά, ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλία, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και σε εσάς, στα ΜΜΕ, ώστε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος, για την επόμενη τετραετία. Ηδη, ολοκληρώνεται η διαδικασία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του Κινήματος, όσον αφορά την κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο ο Πρωθυπουργός θα έχει την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό με κάθε λεπτομέρεια το επόμενο διάστημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Την προηγούμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κόσσοβο, είχατε πει ότι η περιοχή είναι εστία αναταραχής και ανησυχίας, αλλά δεν συντρέχει ειδικός λόγος ανησυχίας. Παραμένετε σε αυτή την εκτίμηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, παραμένω σε αυτή την εκτίμηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, αποφασίστηκε, από την έδρα του ελληνικού μηχανοκίνητου τάγματος Πεζικού που είναι στο Ουρόσεβατς, ένας λόχος να μεταβεί αύριο στην περιοχή της αναταραχής, στη Μιτροβίτσα. Ο λόχος θα παραμείνει μέχρι τις 5 Μαρτίου. Το ελληνικό τμήμα θα είναι εκεί, στο πλαίσιο ανάληψης γενικών καθηκόντων για την τήρηση συνθηκών ασφάλειας και τάξης σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Αλλωστε, γίνεται με μία περιοδικότητα η ανάληψη των καθηκόντων αυτών από ένοπλα τμήματα, τα οποία έχουν αποστείλει εκεί διάφορες χώρες. Ασφαλώς, η περιοχή είναι ταραγμένη και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Αποτελεί πηγή ανησυχίας, αλλά δεν νομίζω ότι η ανησυχία αυτή φθάνει μέχρι του σημείου, να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας πολεμικής κρίσης, όπως αυτή που ζήσαμε τον προηγούμενο χρόνο.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερους τους τρεις δημάρχους που συνελήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία θετική εξέλιξη, παρά το ότι, βεβαίως, έρχεται ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε ο διεθνής παράγοντας προς την Τουρκία, για αυτή την επιλογή των κυβερνητικών και άλλων κρατικών αρχών της γειτονικής χώρας. Πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να επιδεικνύεται σε όλους τους τομείς, σε ανάλογα περιστατικά, ώστε να είμαστε όλοι βέβαιοι ότι στην Τουρκία γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ελεύθερη η έκφραση του φρονήματος των πολιτών και λειτουργούν σε πλήρη βαθμό οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αυτό είναι ένα αιτούμενο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να εκπληρώσει και η Τουρκία.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., βρίσκεται το ποιος θα μπορέσει να «κερδίσει» από τη διαδικασία που καθημερινώς αναπτύσσεται στο Χρηματιστήριο. Και το περιγράφω έτσι, για να μην πω από την αύξηση ή την πτώση. Σήμερα, έχουμε μια σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο. Τα όσα μας έχετε πει, το προηγούμενο διάστημα, ισχύουν ή υπάρχει κάτι καινούργιο το οποίο θα θέλατε να προσθέσετε τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει. Παραμένουμε στη θέση αυτή που είναι η μόνη ορθή θέση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 February 2000 - 14:05:17 UTC