Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, σας ενημερώνω για την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. Αντόνιο Γκουτιέρες. Στην επιστολή αυτή ο Πρωθυπουργός, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, αναφέρεται στα μεγάλα θέματα που αφορούν το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και ιδιαιτέρως στα θέματα απασχόλησης. Διατυπώνει λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις ενόψει της συζήτησης που θα γίνει. Η Ελλάδα στον τομέα αυτό γνωρίζετε ότι μετέχει στις πρωτοβουλίες που διεθνώς αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων. Η εξασφάλιση απασχόλησης αποτελεί συστατικό στοιχείο της ευημερίας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτή είναι η αρχή πάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ή πρέπει να αναλάβει η Ε.Ε..

Θα ήθελα, επίσης, εισαγωγικώς, να κάνω ένα σχόλιο, επειδή διατυπώνονται -το βλέπω και σε δημοσιεύματα, αλλά και από συζητήσεις που κάνουμε εδώ στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης- κριτικές για τις δαπάνες της πολιτικής διαφήμισης. Πρέπει να σας πω, μετά τα όσα αρκετές φορές έχω αναφέρει, αλλά και χθες για τελευταία φορά, ότι κάθε κόμμα στο πλαίσιο του δικού του πολιτικού σχεδιασμού θα πρέπει να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες που θεωρεί ότι πρέπει κατά πρώτο λόγο να αναπτύξει. Δεν πρέπει να τεθούν περιορισμοί σε αυτόν τον τομέα. Κάθε κόμμα είναι ελεύθερο, δημοκρατικά να προβάλλει τις απόψεις του και να επιλέγει τις μεθόδους μέσω των οποίων θα προβάλλει τις θέσεις του. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα γιατί προκύπτουν από τις μετρήσεις που κάνουν οι αρμόδιες γι αυτό υπηρεσίες, μπορεί κάποιος να βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα. Επειδή δίνεται η εντύπωση ότι τις μεγάλες δαπάνες για διαφήμιση κάνει το κυβερνών κόμμα, σας λέω, ότι από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως μετά τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία και η ΟΝΝΕΔ έχουν δαπανήσει περίπου 400 εκατομμύρια για διαφήμιση. Το ΔΗΚΚΙ έχει δαπανήσει 260 εκατομμύρια και το ΠΑΣΟΚ έχει δαπανήσει 160 εκατομμύρια, εκτός των χρημάτων που θα καταβληθούν για τη διαφημιστική προβολή των τελευταίων ημερών. Τα μηνύματα, δηλαδή, που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Τα μηνύματα αυτά έχουν μια δαπάνη περίπου 100 εκατομμυρίων. Διαπιστώνετε, λοιπόν, μετά από αυτά ότι όι δαπάνες που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τέτοιες, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση, που κάποιοι καλλιεργούν ότι δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα από τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Τα στοιχεία αυτά, επαναλαμβάνω, έχουν προκύψει από μετρήσεις της εταιρείας που έχει αυτό το αντικείμενο. Δεν είναι, επομένως, αμφισβητήσιμα. Πρέπει, όμως, να τα γνωρίζετε κι εσείς για να προλάβουμε οποιασδήποτε μορφής τέτοια σχόλια.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σε αυτά τα χρήματα του ΠΑΣΟΚ συνυπολογίζονται τα ευρωπαϊκά χρήματα για την προβολή των μεγάλων έργων ή είναι έξτρα αυτά χρήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τα ειδικά προγράμματα προβολής των έργων των ΚΠΣ, τα κονδύλια προβλέπονται από τα ίδια τα ΚΠΣ, όπου υπάρχει ένα ορισμένο ποσοστό ως δαπάνη προβολής των προγραμμάτων αυτών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα διαφημιστικά μηνύματα δεν αφορούν την κυβέρνηση, δεν μιλούν για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, μιλούν για την προσπάθεια της Ε.Ε., με τη δική της συμβολή, να βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όσοι έχετε παρακολουθήσει αυτά τα μηνύματα, δεν έχουν καμία σχέση με την κατά κάποιο τρόπο παρουσίαση μιας κολακευτικής ή καλής εικόνας για την κυβέρνηση. Κάθε άλλο.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν πέραν από τη χρηματοδότηση, η οποία προβλέπεται για τα κόμματα που πληρούν τις προϋποθέσεις έως τώρα σε σχέση με τους νόμους, αν υπάρχει σκέψη για χρηματοδότηση μικροτέρων κομμάτων, κυρίως αυτών που δεν αποτελούν γραφικότητες, αλλά ανταποκρίνονται, αλλά είναι αποτέλεσμα κοινωνικών κινημάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και δεν είναι δυνατό να αποφασιστεί, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή, την ώρα δηλαδή της προθεσμίας που πρέπει να υποβληθούν οι υποψηφιότητες, οι συνδυασμοί των κομμάτων, μπορεί πάρα πολλοί σχηματισμοί να δημιουργηθούν, προκειμένου να λάβουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση. Αυτό το οποίο προβλέπεται είναι η προβολή τους, κατ αναλογία ισότητας, από τα προγράμματα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Αυτό, ασφαλώς, είναι κάτι το οποίο έχει τεθεί. Οι εκπρόσωποι, δηλαδή, και αυτών των κομματικών σχηματισμών θα έχουν την παρουσία τους στα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Αληθεύει ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενοχλούν τουρκικά πάνω από το Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, πρέπει να πω ότι είναι πάγια πολιτική, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τις Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν σταθερή γραμμή, να μην προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλικό χαρακτήρα έχουν. Όλα όσα δημοσιεύονται δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εμείς, ως χώρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας έχουν κατ επανάληψη διακηρύξει την προσήλωσή τους στους κανόνες και τις αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστοί κατά τη διάρκεια των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών και καλούμε όλες τις χώρες να πράξουν το ίδιο.

ΚΟΥΙΝ: Υπήρχαν παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, χθες το πρωί, σε κάποιες περιοχές της χώρας μεταξύ Λέσβου και Λήμνου ή ανατολικά της Ρόδου έγιναν παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Αποδοκιμάζουμε αυτή την πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία. Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αρνητική αυτή η συμπεριφορά και εν πάση περιπτώσει δείχνει πως υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί ακόμη, προκειμένου να μεταφερθεί στην πράξη το πνεύμα και το γράμμα ενός πλαισίου αρχών και κανόνων για τους οποίες δεσμεύτηκε η Τουρκία στο Ελσίνκι, πριν από λίγο καιρό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είχαμε και στην Κύπρο επεισόδιο, όπως θα ξέρετε, στην πράσινη περιοχή, στην περιοχή της Δερύνειας, όπου οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ. Και διερωτώμαι, μπορεί να δημιουργηθεί καλό κλίμα με την Τουρκία, παρά τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα, μέσα σε αυτή την προκλητικότητα της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε απόλυτα ότι ασφαλώς μπορεί το κλίμα να γίνει πολύ καλύτερο. Ηδη, έχουμε μια σημαντική βελτίωση. Θεαματική θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα καλέσουμε την Τουρκία, αλλά και όλες τις χώρες της περιοχής, σε ένα πλαίσιο διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, γιατί αυτό συμφέρει όλους τους λαούς και όλες τις χώρες της περιοχής. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Καθένας κρίνεται από αυτά που λέει, από αυτά που πράττει. Το μέλλον γι αυτή την περιοχή, για τους λαούς της περιοχής, ανήκει στην ειρήνη και τη συνεργασία. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ηρεμία σήμερα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τα εθνικά συμφέροντά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, για τα οποία δεν είναι δυνατό να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, εάν επιβεβαιώνετε ότι ο στρατηγός Ραινχάρτ της πολυεθνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είχε στείλει πρόσφατα μια επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, ματαιώνοντας την επίσκεψή του λόγω κρισιμότητας της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Και δεύτερον, υπάρχουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών δυνάμεων, για ένα πλοίο που έχει χαθεί νότια της Κρήτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα του πλοίου είναι μια πολύ παλαιά ιστορία και η χώρα μας δεν συμμετέχει σε καμιάς μορφής έρευνα. Οσον αφορά την επιστολή αυτή, πράγματι, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι κρίσιμη και η επίσκεψη αυτή έχει αντιμετωπιστεί έτσι όπως το θέτετε εσείς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η αναμενόμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, στις 23 Φεβρουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς. Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Ρόμπερτσον με τη νέα ιδιότητά του στην Ελλάδα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ποιες άλλες χώρες θα επισκεφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επισκεφθεί και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποιο είναι το πρόγραμμά του, αλλά, στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας του, ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μετά την άρνηση του κ. Αβραμόπουλου να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν στελέχη που δεν είναι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ; Γιατί θα γίνει σήμερα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Κοντογιαννόπουλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, σήμερα συναντάται ο Πρωθυπουργός με το βουλευτή κ. Β. Κοντογιαννόπουλο. Μετά τη συνάντησή τους θα προβούν σε δηλώσεις. Οσον αφορά την επιλογή του κ. Αβραμόπουλου, αυτή η εξέλιξη αφορά τη Ν.Δ., δεν αφορά εμάς. Εντάσσεται στο πλαίσιο των παιγνίων για την ανακατάταξη ισχύος στο εσωτερικό της Ν.Δ. Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε τις πρωτοβουλίες και τις επιλογές πολιτικών παραγόντων της χώρας. Χθες, την άρνηση του κ. Σουφλιά, σήμερα την άρνηση του κ. Αβραμόπουλου. Αυτό το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το έργο μας για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

ΚΑΠΠΟΣ:: Αληθεύουν οι πληροφορίες για παραβιάσεις και παραβάσεις τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο ή στο FIR;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό το θέμα πριν σε ερώτηση συναδέλφου σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Να συνεχίσω την ερώτηση. Ο Ατανζαλί πάνω σε αυτό έκανε κάποιο σχόλιο και μίλησε για συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θέλω να ρωτήσω εάν είναι συμβατή αυτή η διατύπωση με όλο το κλίμα, το οποίο επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι συνέχεια της πολιτικής που έχει διακηρύξει και ακολουθεί μέχρι τώρα η Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να εναρμονίσει την πολιτική της με τις αρχές, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ελσίνκι. Αρχές για τις οποίες η Τουρκία δεσμεύτηκε. Αυτό μένει να αποδειχθεί.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αν κατάλαβα καλά, ο συνάδελφός δεν αναφερόταν σε χθεσινές παραβιάσεις. Ο κ. Ατανζαλί μιλούσε για τις αρχές του μήνα. Εγιναν παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά, τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε για αυτές τις παρενοχλήσεις, ότι έγιναν στο τέλος του προηγούμενου και στις αρχές αυτού του μήνα. Αυτό ανέφεραν δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. Αλλά, σε τέτοια ερώτηση, απάντησα σε συνάδελφό σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 February 2000 - 14:05:15 UTC