Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία και χαρά. Εύχομαι να είστε πάντα καλά, με επίτευξη των προσωπικών και συλλογικών στόχων σας. Κυρίως υγεία, διότι εν μέσω ιώσεων αυτή την περίοδο, νομίζω ότι η ευχή για υγεία αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω, εν συντομία, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα συνεργάζεται με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το απόγευμα επισκέπτεται την Ελλάδα ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Μάσιμο Ντ` Αλέμα, ο οποίος θα εκφωνήσει λόγο, όπως και ο κ. Σημίτης, στο Πανεπιστήμιο, στις 8 το βράδυ, με θέμα, το περιεχόμενο και το νόημα της προοδευτικής διακυβέρνησης στις μέρες μας.

Αύριο το πρωί, στις 10.15, θα συνεχιστούν, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών και μετά ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη χώρα του. Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συσκεφθεί με τους Υπουργούς Κ. Λαλιώτη, Γερ. Αρσένη, Χρ. Ροκόφυλλο και άλλους συνεργάτες και παράγοντες για θέματα που αφορούν την εφαρμογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το απόγευμα, στις 7, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Προέδρου του Κινήματος.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Υφυπουργό Δ. Αποστολάκη, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και τον Υφυπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη, για θέματα σχετικά με τους εξοπλισμούς. Αργότερα, θα έχει συνεργασία, ενόψει της επίσκεψής του το ερχόμενο Σάββατο στο Νομό Αχαϊας, με διάφορους συνεργάτες του κόμματος και της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη το πρωί θα δεχθεί τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο και θα συνεργαστούν για θέματα οικονομίας. Αργότερα, το μεσημέρι, θα δεχθεί επιτροπή συνταξιούχων, όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Θα είναι παρόντες ο Υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του νέου χρόνου θα γίνουν διάφορες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στο Νομό Αχαϊας. Κεντρικοί σταθμοί θα είναι το Αίγιο, η Πάτρα και η Κάτω Αχαγιά.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αύριο ο κ. Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται, ως γνωστόν, την Κύπρο. Χθες, με δηλώσεις του κ. Πανταγιά προέκυψε ένα σοβαρό ζήτημα για την Κύπρο και είναι αναστατωμένη η κοινή γνώμη. Θα ξέρετε τι έχει δηλώσει ο κ. Πανταγιάς. Δίνει την εντύπωση ότι κάπου αλλάζει η εικόνα της ελληνικής θέσης, όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Θα ήθελα να κάνετε μια δήλωση, γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό το θέμα. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου δεν αναιρεί τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που είναι και θέσεις της κυβέρνησης της Κύπρου. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς, κάθε προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να εξελίσσεται μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στόχος όλων των πλευρών είναι να επιτευχθεί λύση, μέσω μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ολα τα άλλα, τα οποία αναφέρονται, είτε ως ερμηνεία, είτε ως σχόλια και παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας, δεν έχουν καμία σχέση είτε με το άρθρο, είτε με τις προσπάθειες που καταβάλλουν η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο διεθνής παράγοντας, στις επίσημες τουλάχιστον εκφράσεις του, προκειμένου να εξευρεθεί, επιτέλους, μια λύση στο κυπριακό ζήτημα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Εκφράζει, βέβαια, προσωπικές απόψεις ο κ. Πανταγιάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πανταγιάς εκφράζει απόψεις οι οποίες δεν είναι σε διάσταση με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, πότε «κλειδώνει» η ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των εκλογών είναι ένα προσφιλές θέμα, το οποίο προσφέρεται για συζήτηση. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ερώτησή μου δεν είναι εκλογική. Θα σας κάνω αργότερα εκλογική, το έχω σκοπό. Θα ήθελα, όμως, να μου πείτε@

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν θα σας δώσω εκλογική ή προεκλογική απάντηση. Θα σας δώσω μία σαφή απάντηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα της ΟΝΕ έχει πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα καθορίσει την πορεία της για τα επόμενα χρόνια. Εχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να περιφρουρήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια. Να επιτύχουμε την ένταξη στην ΟΝΕ. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε και σε οτιδήποτε να θέσουν σε κίνδυνο αυτή την πορεία. Θα διασφαλίσουμε, λοιπόν, αυτό το επίτευγμα. Χρειάζεται, βεβαίως, να εργαστούμε ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου αυτό να αποτελέσει μια πραγματικότητα. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με τεχνάσματα. Δεν κάνουμε καιροσκοπική πολιτική. Τους μεγάλους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους που έχουμε θέσει, τους επιτυγχάνουμε, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας. Με βάση την εντολή, την εξουσιοδότηση που έχουμε από τους Ελληνες πολίτες θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Αυτή την εντολή έχουμε ως κυβέρνηση, να ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα το κάνουμε με γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον της χώρας. Με αυτή την έννοια, στις αρχές Μαρτίου, έχουμε πει ότι θα καταθέσουμε την αίτηση, προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για την αποδοχή της υποψηφιότητας της χώρας μας και την ένταξή της στην ΟΝΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Θα διαπραγματευτούμε το θέμα αυτό με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., προκειμένου να ληφθεί η απόφαση από τα όργανα της Ε.Ε. την κατάλληλη στιγμή και η Ελλάδα να γίνει ισότιμο με τις άλλες χώρες μέλος της ΟΝΕ.

ΜΙΧΑΗΛ: Με δεδομένη τώρα, λοιπόν, την απάντησή σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν η χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού σημαίνει ότι η ΟΝΕ θα «κλειδώσει» στη Σύνοδο Κορυφής της Πορτογαλίας, τον Ιούνιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην οδηγηθούμε σε «κλειδολογία», πλέον. Πιστεύω ότι μια σοβαρή προσέγγιση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα επιβάλλει και σε μας να συζητούμε με βάση τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει και την πρόοδο που κάνουμε ως χώρα, ως κοινωνία, προκειμένου να προσεγγίσουμε και να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Γνωρίζετε ποια είναι η πορεία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να κατατεθεί η υποψηφιότητα, να συζητηθεί και να γίνει δεκτή μία χώρα στην ΟΝΕ. Εμείς που εγγυηθήκαμε αυτή την πορεία μέχρι τώρα, πρώτα και κύρια η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, μπορούμε να εγγυηθούμε και τη συνέχεια. Την προσπάθεια, δηλαδή, στο τελευταίο στάδιό της, την ολοκλήρωση αυτής της μακροχρόνιας επιδίωξης, με καλά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, του λαού, της χώρας μας και θα πρέπει να δημιουργήσουμε όλες τις εγγυήσεις και τις προϋποθέσεις, ώστε η προσπάθεια αυτή να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό θα κάνουμε. Εμείς δεν πρόκειται να καιροσκοπήσουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είδα ένα άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σχετικά με μία έκκληση για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσσοβο. Πώς έχει αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έχει ζητηθεί αυτή η ανθρωπιστικού χαρακτήρα βοήθεια την οποία προσφέρουμε. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν, ήδη, δρομολογήσει τις εξελίξεις, προκειμένου να προσφέρουμε ηλεκτρική ενέργεια στο Κοσσυφοπέδιο, αφού δεν είναι δυνατό οι πολίτες εκεί να προμηθευτούν ενέργεια από τη Σερβία, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Εχουν πληγεί οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα στη Σερβία, πράγμα το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα. Εμείς, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, ανταποκρινόμαστε σε αυτό το αίτημα.

ΚΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή γράφτηκε κατά κόρον η ημερομηνία της 23ης Απριλίου ως πλέον καλή για εκλογές, λόγω της σημασίας του θέματος των ετεροδημοτών, πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέμα εκλογών δεν απασχολεί την κυβέρνηση και γι αυτό ακριβώς θα πρέπει να αποφεύγουμε και την «ημερομηνιολογία». Μην μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις, οι οποίες @επαναλαμβάνω- δεν έχουν υπόστρωμα πραγματικότητας, γιατί τέτοια θέματα δεν απασχολούν την κυβέρνηση. Την κυβέρνηση την απασχολεί να πετύχει τους μεγάλους στόχους, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, όπως μέχρι τώρα, και στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 January 2000 - 16:38:18 UTC