Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός, εκφώνησε ομιλία στη Σύνοδο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγο, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP). Το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα. Οι ομιλίες του είναι στη διάθεσή σας.

* Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, με αντικείμενο την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο Ελσίνκι. Για τη Σύνοδο αυτή, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, την Πέμπτη το πρωί, για την πρωτεύουσα της Φιλανδίας. Συμπληρώνω ότι θα πρέπει όσοι από σας λάβουν μέρος στην αποστολή, να είναι στο αεροδρόμιο στις 8 το πρωί.

Για τις υπόλοιπες συνεργασίες του Πρωθυπουργού, θα σας ενημερώσω, όταν οριστικοποιηθούν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Εχω δύο ερωτήσεις σε δύο διαφορετικά θέματα. Το πρώτο θέμα είναι για το Ελσίνκι. Μέχρι τώρα οι ενδείξεις τις οποίες παίρνουμε από τους εταίρους μας και από την Τουρκία, μας παρακινούν να ασκήσουμε βέτο ή να μην ασκήσουμε; Είναι δηλαδή θετικές ή αρνητικές οι ενδείξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μέρες που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι λίγες. Ταυτόχρονα είναι και πολλές. Μας επιτρέπουν να εργαστούμε προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε. Να συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης της Ε. Ε. και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης να αποφασιστεί, με θετικό τρόπο και η απόκτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρας. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε υπόψη μας, παραμένει ανοιχτό. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις. Υπάρχει, θα έλεγα, μια αναγνώριση του ορθού και του δίκαιου των θεμάτων και του τρόπου με τον οποίο τα θέτει η ελληνική πλευρά. Αυτό που έχει σημασία είναι από την πλευρά της Τουρκίας, με την οποία συζητούν οι κοινοτικοί εταίροι, να υπάρξει μια ανάλογη θετική ανταπόκριση, γιατί κυρίως αυτήν αφορά η εξέλιξη. Η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το συμφέρον της Ε. Ε., είναι απόλυτα ορθή. Επιθυμούμε μια Ε. Ε. που θα συνεχίσει να λειτουργεί με αρχές και κανόνες, όπως μέχρι τώρα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο αρχών και κανόνων, θα εναρμονιστεί και η Τουρκία, όπως άλλωστε, όλες οι άλλες χώρες που επιθυμούν να έχουν στενές σχέσεις με την Ε. Ε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι υπάρχει κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις. Από ποιους;

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλες τις χώρες της Ε. Ε. με τις οποίες έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βγήκε στη Γερμανία ο κ. Σρέντερ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, όπως και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και τάχθηκαν υπέρ της Τουρκίας. Ποια κατανόηση υπάρχει τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς έχει ταχθεί υπέρ της Τουρκίας. Εμείς έχουμε πει, όπως όλες οι χώρες της Ε. Ε. ότι επιθυμούμε η εξέλιξη να είναι θετική, αρκεί να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση όλοι και όχι μόνο εμείς ή κάποιες χώρες της Ε. Ε., αλλά και η Τουρκία. Ολοι επιθυμούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Ολοι επιθυμούμε το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης να είναι θετικό. Εξαρτάται, όμως, από ενέργειες, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν και οι ενέργειες αυτές πρέπει να προέρχονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, αφού αυτήν αφορά πρωτίστως μια τέτοια εξέλιξη. Αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν αποσαφηνιστεί, στο πλαίσιο των συζητήσεων. Είναι σε εξέλιξη -επαναλαμβάνω- οι συζητήσεις αυτές και δεν είναι πολιτικά ορθό να πούμε κάτι περισσότερο αυτή την ώρα.

ΠΑΡΙΣ: Σε άλλο θέμα. Είχε συζητηθεί και στο briefing το θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Χωριό. Από τις απαντήσεις που είδα -δεν ήμουν εδώ- έχω ακόμη ορισμένες απορίες, γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον διαγωνισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε δημόσιος, διεθνής, ανοιχτός διαγωνισμός. Υπήρξε μια προεπιλογή. Θεωρούμε ότι από την ώρα που αποφασίστηκε να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε μια άλλη διαδικασία, ανοιχτού διαγωνισμού, την οποία και θα ακολουθήσουμε. Θέμα ανάθεσης δεν υφίσταται. Κακώς γράφηκε και αναφέρθηκε κάτι τέτοιο. Θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα στεφθεί από επιτυχία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Εκθεση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε άλλη άποψη χθες που έκανε δηλώσεις, για την ακύρωση του διαγωνισμού. Εξέφρασε την απορία, γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει άλλη άποψη. Στο ερώτημα "γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός", έχει δοθεί απάντηση, η οποία επαναλαμβάνεται σε κάθε τέτοια ερώτηση ότι δεν κρίθηκαν συμφέροντες οι όροι, βάσει των οποίων ζήτησε ο αγοραστής να αποκτήσει το μερίδιο αυτό, το 45% των μετοχών της HELEXPO A. E. Πιστεύουμε ότι η επανάληψη του διαγωνισμού θα είναι επιτυχής. Εχει συμβεί αυτό και σε άλλες περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά και τα συμφέροντα της πόλης, υπό την έννοια της προοπτικής για την πόλη και στην κατεύθυνση αυτή, είναι καθοριστική η σωστή λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονικά πότε θα γίνει η επανάληψη του διαγωνισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα λίγου χρόνου. Εφόσον ψηφιστεί η διάταξη που οδηγεί στην υπαγωγή στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, του Οργανισμού αυτού, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Εκθεση Θεσσαλονίκης, συντομότατα αρχίζει η νέα διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος λόγος υπήρξε για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να κάνει "ιδιώνυμο" την κατάληξη; Δεν υπήρχαν διατάξεις στον ποινικό κώδικα που θα μπορούν να λειτουργούν τα όργανα της τάξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες παραμένουν και ισχύουν. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Δεν αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Απλώς, επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης ποινικής δίωξης και από την εισαγγελική αρχή με αυτεπάγγελτο τρόπο. Αυτό γίνεται. Το δικαίωμα, η εξουσία που είχαν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων παραμένει σε ισχύ. Από κει και πέρα, κρίναμε σκόπιμο, επειδή η ισχύουσα διάταξη αποδείχθηκε μη λειτουργική, να επεκτείνουμε το δικαίωμα αυτό, προκειμένου οι εισαγγελικοί λειτουργοί να έχουν τη δυνατότητα, αυτεπαγγέλτως να ασκήσουν δίωξη εναντίον οποιουδήποτε παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει τη λειτουργία των σχολείων. Πιστεύουμε ότι αυτό ανταποκρίνεται στο αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, ιδιαιτέρως των γονέων, αλλά και των μαθητών. Περιφρουρούμε τη δημόσια περιουσία και συμβάλλουμε, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν, να γίνουν πάλι τόποι μάθησης και γνώσης και να μην είναι υποχείρια των όποιων πολιτικών ή κομματικών επιλογών, στοιχείων που σε μεγάλη κλίμακα δεν έχουν σχέση με τη μαθητική κοινότητα. Αυτό έχει αποδειχθεί. Από κει και πέρα, βεβαίως, οι εισαγγελείς με την παρουσία τους -έχει τονιστεί αυτό και αξίζει να το επαναλάβω- διασφαλίζουν και τα δικαιώματα των μαθητών. Οι εισαγγελείς είναι εκπρόσωποι της τάξης, του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι η δική τους παρέμβαση, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται, προκειμένου και τα δικαιώματα των μαθητών να γίνουν σεβαστά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το κάνατε ιδιώνυμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι δικός σας χαρακτηρισμός, με τον οποίο δεν συμφωνούμε. Εσείς έχετε αυτή την άποψη, την γράφετε και κάνετε ανάλογα σχόλια. Η διάταξη του Ποινικού Κώδικα συνεχίζει να ισχύει. Απλώς δίνεται η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης από τους εισαγγελείς εναντίον εκείνων που περεμποδίζουν τη λειτουργία των σχολείων. Τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν δεν είχαν το δικαίωμα αυτεπάγγελτης δίωξης από τους εισαγγελείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχαν αυτό το δικαίωμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν το είχαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν αυτό το δικαίωμα. Επρεπε να προηγηθεί έγκληση από το Διευθυντή της σχολικής μονάδας, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε για λόγους που αντιλαμβάνεστε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν σας προβληματίζουν οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις που υπάρχουν γι αυτή την πράξη, γιατί έχουμε αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ, με στάσεις εργασίας σε όποια Λύκεια πηγαίνει Εισαγγελέας, αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη εξέφρασαν προβληματισμό και ανησυχία για την αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι η πλειοψηφία των γονέων, των μαθητών και των καθηγητών, μιας και αναφερθήκατε στην ΟΛΜΕ, έχει διατυπώσει αρνητικές θέσεις απέναντι σε μια τέτοια ρύθμιση. Αντιθέτως, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο των συζητήσεων, στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζετε ότι όλα τα στελέχη, καθένα με το δικό του τρόπο, με αποχρώσεις στις ομιλίες τους, συμφώνησαν σε αυτή την ρύθμιση. Ουδείς ψήφισε κάτι διαφορετικό, ουδείς έθεσε θέμα εναντίον αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δεν υφίσταται, λοιπόν, πρόβλημα, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι το πρόβλημα εκείνων που θα ήθελαν να μετατρέψουν τα σχολεία σε "αγωνιστικές επάλξεις" για άλλους λόγους, που καμία σχέση δεν έχουν με την πρόοδο των μαθητών ή με την εκπαιδευτική πολιτική και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εχουν σχέση μόνο με τις κομματικές ανάγκες. Ομως, αυτό δεν το επιτρέπει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν μακριά από οποιουσδήποτε κομματικούς σχεδιασμούς. Θα πρέπει να λειτουργούν, χωρίς να υπόκεινται σε τέτοιου είδους ελεγχόμενες πολιτικές κατευθύνσεις. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι είναι ορθή η επιλογή της κυβέρνησης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο θέμα που αφορά τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, δεν είπα ότι έθεσαν θέμα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά ότι λέγεται από διακεκριμένα στελέχη του κόμματος, ότι ένα τέτοιο μέτρο, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα και στην πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Δεν τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, όμως, τέθηκε θέμα προβληματισμού από πολλά στελέχη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες αυτές οι παράμετροι έχουν εκτιμηθεί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Η απόφαση έχει ληφθεί και πιστεύουμε ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων και στην πορεία εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπογράψει αυτή τη ρύθμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα προωθηθεί, σήμερα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχετικό κείμενο και αναμένεται η υπογραφή.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερωθεί πριν ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την πράξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στο εξωτερικό. Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε την Παρασκευή, δεν είχε προηγηθεί, για το συγκεκριμένο θέμα, κάποια συζήτηση.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένο ότι τα προβλήματα που λέτε ότι θέλει να αντιμετωπίσει αυτή η ρύθμιση είχαν προσδιοριστεί και πέρσι και πρόπερσι και δεν είναι ούτε απρόβλεπτα, ούτε έκτακτα, γιατί η κυβέρνηση δεν προώθησε με την κανονική νομοθετική διαδικασία, ανάλογη ρύθμιση και επέλεξε αυτό τον έκτακτο τρόπο περιορισμού δικαιωμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούμε ότι στο σημείο αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε, κατά τρόπο ο οποίος θα έδινε στην πολιτεία τη δυνατότητα να μην παραμένει απαθής, αλλά να παρεμβαίνει, να παίρνει πρωτοβουλίες και να δίνει λύση στο πρόβλημα. Να λύνει το γόρδιο δεσμό. Περί αυτού πρόκειται. Αρα, λοιπόν, τώρα έπρεπε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Και νομίζω ότι, όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς "έκτακτο" ή "κατεπείγον" και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει κάνει σχόλιο, το οποίο, ασφαλώς έχετε υπόψη σας. Πρόκειται περί των προϋποθέσεων που συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση που απαιτεί το Σύνταγμα, ελήφθησαν υπόψη και οδηγηθήκαμε σε αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

ΦΙΛΗΣ: Μα, τα προβλήματα -επαναλαμβάνω- είχαν παρουσιαστεί και πέρσι και πρόπερσι. Γιατί η κυβέρνηση δεν προέβλεψε να έχει μια νομοθετική ρύθμιση, μια τροπολογία, ένα νόμο, μέσα από την κανονική διαδικασία της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εμπειρία που αποκτήσαμε μας οδήγησε σε αυτή την επιλογή, που θεωρούμε ότι είναι πιο ορθή, για να προλάβουμε τα φαινόμενα καταστροφών που έγιναν πέρσι, καθώς και το φαινόμενο της απώλειας πολλών ωρών διδασκαλίας, για να μην πληρώσουμε και φέτος ένα κόστος, το οποίο μπορεί να αποτιμηθεί σε 6 δις δραχμές, όπως το περσινό. Γιατί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται φαινόμενα του παρελθόντος, που συνεπάγονται ένα κόστος σε διάφορα επίπεδα; Η κυβέρνηση ανέλαβε φέτος αυτή την πρωτοβουλία για να αποφύγουμε φαινόμενα του παρελθόντος. Η επιλογή αυτή είναι ορθή.

ΦΙΛΗΣ: Με την απάντησή σας δέχεστε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προωθείτε, γιατί δεν είναι ούτε απρόβλεπτη, ούτε έκτακτη κατάσταση. Είπατε και πέρσι τα ίδια έγιναν.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος κ. Φίλη. Είναι η δική σας ανάλυση. Δεν γνωρίζετε ότι έγιναν κινητοποιήσεις και πέρσι και πρόπερσι;

ΦΙΛΗΣ: Εσείς, ως κυβέρνηση, το γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι έγιναν κινητοποιήσεις και πέρσι και άλλες χρονιές. Αυτό που γνωρίζουμε, επίσης, είναι ότι μας επιτάσσει το καθήκον να μην παραμείνουμε φέτος απαθείς, γιατί είδαμε ότι οι ρυθμίσεις που ίσχυαν πέρσι ή άλλες χρονιές δεν ήταν αποτελεσματικές. Η πολιτεία, λοιπόν, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων -και έχουμε αυτή την ευελιξία γιατί θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, πρακτικοί, δεν ομφαλοσκοπούμε- πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευελιξία;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, όταν η δυσκινησία που χαρακτήριζε την προηγούμενη ρύθμιση οδήγησε σε τέλμα, την προηγούμενη σχολική περίοδο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων δεν ανελάμβαναν τη σχετική πρωτοβουλία. Γι αυτό μιλώ περί δυσκινησίας και ευελιξίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μέθοδοι ολοκληρωτικές.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα απαντήσαμε. Αφήστε τις ολοκληρωτικές μεθόδους. Να τις αναζητήσετε στου Μακρυγιάννη μεταξύ εκείνων οι οποίοι εκπέμπουν διχαστικά και μισαλλόδοξα συνθήματα.

ΦΙΛΗΣ: Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η κυβέρνηση προχώρησε με θεαματικό τρόπο στην επιβολή αυτού του μέτρου και όχι με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί ήθελε να δημιουργήσει μια αίσθηση πυγμής και να απευθυνθεί προνομιακά σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, τους οποίους έχει ανάγκη, ενόψει εκλογών. Δηλαδή, ότι ήταν μια επιλογή εκλογικού χαρακτήρα και όχι για την Παιδεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η επιλογή δεν αφορά τίποτα άλλο παρά την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Δεν έχει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα υπόψη της η κυβέρνηση. Αυτό το οποίο την ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία και οι μαθητές να διδάσκονται κανονικά τα μαθήματά τους χωρίς διακοπή και εμπόδια, μετά τα όσα γνωρίζουμε ότι έγιναν πέρσι. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Δεν πρόκειται περί θεαματικής πρωτοβουλίας. Ισα-ίσα το "έκτακτο" και "επείγον" που περιέχεται σε αυτού του είδους την επιλογή, φαίνεται από το ότι προχωρήσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και δεν ακολουθήσαμε την κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο. Θα ήταν πολυτέλεια να παραμείνουμε για αρκετές ημέρες παρατηρητές των εξελίξεων στα σχολεία. Επρεπε να φανούμε προμηθείς και φανήκαμε προμηθείς.

ΦΙΛΗΣ: Επιμηθείς μάλλον;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι λέτε εσείς. Επιμηθείς είναι μάλλον εκείνοι, όπως κι εσείς, που θέλουν να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο. Να ξαναγίνουν ζημιές, να χαθούν ώρες διδασκαλίας και εκ των υστέρων, κάνοντας αποτίμηση όλων αυτών των δυσμενών, αρνητικών συνεπειών, να βγάλουν συμπεράσματα για να πάρουμε κάποια μέτρα. Όχι. Τα μέτρα θα τα πάρουμε πριν για να μην έχουμε και φέτος δυσμενή αποτελέσματα.

ΦΙΛΗΣ: Μετά τις καταλήψεις πήρατε τα μέτρα. Γιατί δεν τα πήρατε από το καλοκαίρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το φαινόμενο αυτό άρχισε να εκδηλώνεται και δείξαμε άμεση, αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Ετζεβίτ έγινε σαφής, απέρριψε ουσιαστικά τη Χάγη για τα θέματα του Αιγαίου και μιλάει ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν μόνο με διάλογο. Από την άλλη, ο κ. Γιλμάζ απειλεί ότι αν η Ελλάδα θέσει βέτο στο Ελσίνκι, πιθανότατα να οδηγηθούμε και σε πόλεμο. Και τρίτον, τα πρώτα μηνύματα από τη Νέα Υόρκη είναι αρνητικά, εξαιτίας της επιθυμίας του Ντενκτάς να αναγνωριστεί πρώτα το ψευδοκράτος και μετά να συνεχιστούν οι συνομιλίες και πιθανώς να αρνηθεί να παραμείνει και στις συνομιλίες. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ αυτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τις συζητήσεις για το Κυπριακό, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα δίκην αιτήματος θέματα που έθεσε ο κ. Ντενκτάς δεν έγιναν αποδεκτά από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Θέματα που αφορούν το status του κ. Ντενκτάς ή την αναζήτηση λύσης μέσω της συνομοσπονδίας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έγινε δεκτό να τεθούν στο τραπέζι προς συζήτηση, στην έναρξη των συνομιλιών. Αυτό είναι μία θετική ένδειξη. Αναμένεται η συνέχεια για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Παρακαλώ, να μην είμαστε προκατειλημμένοι. Να μην είμαστε, λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος, αρνητικοί σε αυτό για το οποίο γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. Γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα, μέσω των συνομιλιών. Εμείς πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να είναι ουσιαστικές. Μπορεί να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Οσον αφορά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, επαναλαμβάνουν τις κακές στιγμές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ηγέτες με τις δηλώσεις αυτές χρωματίζουν αρνητικά την προσπάθεια που κάνει η χώρα τους και η Ελλάδα και η Ε. Ε. για να αντιμετωπίσουν ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό, όπως αυτό που αφορά την απόκτηση από την Τουρκία της ιδιότητάς της ως υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρας. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων πρέπει να γίνονται σε ένα άλλο μήκος κύματος. Και αυτό θα το αναμένουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό απαιτούν σήμερα οι περιστάσεις. Δεν πρέπει να ρίχνουμε "λάδι στη φωτιά", πολύ περισσότερο όταν σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, όλοι δηλώνουν ότι εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Μένει, όμως, να αποδειχθεί, πώς εργάζεται ο καθένας.

ΠΑΡΙΣ: Κατά καιρούς, γίνονται διάφορες εισαγγελικές έρευνες για δημόσιους οργανισμούς, υπηρεσίες Ι. Δ. και διάφορα άλλα. Το παρελθόν και η εμπειρία, μέχρι σήμερα είναι, ενώ οι αγωγές είναι πομπώδεις και μιλούν για κακουργήματα, τελικά όλες αυτές οι υποθέσεις καταλήγουν μαθηματικά στο αρχείο. Από κάποιο ρεπορτάζ που κάναμε εμείς και η τωρινή αγωγή η οποία έχει γίνει για τον ΟΤΕ, για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, δεν υπάρχουν οι αποχρώσες ενδείξεις, οι οποίες θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα στην εισαγγελική έρευνα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Με δεδομένο το ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό το γεγονός ή οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να ψάξουν τόσο σοβαρά θέματα; Σας θυμίζω για παράδειγμα, την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Δεν βγήκε τίποτα. Υπάρχουν πλείστες τέτοιες περιπτώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Δικαιοσύνη έχει το ρόλο της σε μία συντεταγμένη πολιτεία. Αυτό το οποίο εμείς αποδοκιμάζουμε είναι οι διώξεις αυτού του χαρακτήρα να ξεκινούν από πολιτική σκοπιμότητα. Η Ν. Δ., εν προκειμένω, είναι αυτή που σηκώνει μία συγκεκριμένη σημαία και θεωρεί ότι θα πρέπει τις διοικήσεις των μεγάλων οργανισμών να τις ασκούν οι αρμόδιοι υπό τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης. Οπου υπάρχει συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, ασφαλώς τα όργανα της Δικαιοσύνης έχουν το λόγο. Αλλά, αυτό απέχει πολύ από το να διατυπώνουμε γενικώς και αορίστως κατηγορίες, με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε την αναπτυξιακή, επενδυτική, εκσυγχρονιστική πορεία αυτών των μεγάλων οργανισμών. Ο ΟΤΕ είναι η κύρια επενδυτική "μηχανή" της χώρας. Τα ΕΛΤΑ έχουν γίνει πλεονασματικά, ενώ ήταν ελλειμματικά επί πολλά χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν. Από τη στιγμή που έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, εμείς επιθυμούμε να ολοκληρώσει το έργο της, το ταχύτερο δυνατό. Αυτή είναι η θέση μας. Ασφαλώς, η Δικαιοσύνη θα εκδώσει το πόρισμά της. Εμείς δεν θα εκφέρουμε δικαστική κρίση. Ομως, αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, για να μη βρίσκονται σε ένα είδος ομηρίας οι οργανισμοί αυτοί. Θα πρέπει η τακτική ανάκριση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και να λάμψει η αλήθεια. Αν έχει κάποιος ευθύνη, να του αποδοθούν οι ευθύνες. Αν, όμως, δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο να συνιστά παράβαση ή παραβίαση, οι οργανισμοί θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι να συνεχίσουν το έργο τους. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, αυτή την ώρα τουλάχιστον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αλβανική κυβέρνηση, τον τελευταίο καιρό, προχωρά στην αρπαγή, μπορούμε να πούμε, περιουσιών Ελλήνων ομογενών εκεί, τις οποίες δίνει σε Αλβανούς, με στόχο να αλλοιώσει τις περιοχές αυτές που είναι περισσότεροι Ελληνες. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοια φαινόμενα έχουν επισημανθεί και έχουν τεθεί υπόψη της αλβανικής κυβέρνησης. Τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά, αποτελούν για μας μείζον ζήτημα. Πρέπει μόνο να κάνω μία παρατήρηση: Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις, όπου οι αρμόδιες κρατικές αρχές και τα δικαστήρια της Αλβανίας προχωρούν σε απαλλοτριώσεις, προκειμένου να γίνουν μεγάλα δημόσια έργα. Και στο πλαίσιο των απαλλοτριώσεων θίγονται και ιδιωτικές περιουσίες πολιτών που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Επειδή στην πλειονότητά τους είναι μειονοτικοί, είναι Ελληνες Βορειοηπειρώτες, θίγονται οι περιουσίες τους. Θα πρέπει να γίνει μία διάκριση, γιατί το ζήτημα είναι λεπτό, ανάμεσα στις αναγκαίες απαλλοτριώσεις για μεγάλα έργα, τα οποία και εμείς χρηματοδοτούμε -το ζητούν οι ίδιοι οι μειονοτικοί, οι Ελληνες να γίνουν αυτά τα μεγάλα έργα- και στις σκόπιμες εκείνες ενέργειες των οργάνων του αλβανικού κράτους ή ίσως και της αλβανικής δικαιοσύνης, που οδηγούν σε αφαίρεση των περιουσιακών στοιχείων από Ελληνες. Το θέμα αυτό το παρακολουθούμε πολύ στενά. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο, αυτή την ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε μία διαμαρτυρία, χθες, από 15...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας ενημερώσω ότι το θέμα αυτό το έθεσε η "ΟΜΟΝΟΙΑ", το έθεσαν οι Ελληνες μειονοτικοί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία. Πέραν του πρέσβη μας στην Αλβανία, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας ασχολείται με αυτό το θέμα, το παρακολουθεί πολύ στενά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εσείς το πήγατε στα δημόσια έργα. Εγώ σας είπα για περιουσίες. Παίρνουν σπίτια, οικόπεδα, χωράφια.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σαφής η οριοθέτηση που έκανα. Εκανα αυτή την παρατήρηση. Δεν πρόκειται περί αυτού...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πήγατε στα δημόσια έργα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά τι είπα.

ΠΑΡΙΣ: Να επανέλθω στην ερώτηση που σας έκανα, πριν. Δεν σας ρώτησα αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις διώξεις. Σας ρώτησα, εάν προβληματίζει την κυβέρνηση, το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές, όταν κάνουν αγωγές προς τέτοιους οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΤΕ, το Χρηματιστήριο, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπως ήταν στο παρελθόν πάρα πολλές επιχειρήσεις, ξεκινούν τις διώξεις, στην εισαγγελική έρευνα με κακουργηματικές πράξεις και επανειλημμένα οι υποθέσεις αυτές καταλήγουν στο αρχείο. Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία συνεχίζεται για πάρα πολλά χρόνια. Εχουν τη δυνατότητα οι εισαγγελικές αρχές να κάνουν τόσο μεγάλες έρευνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, έχουν τη δυνατότητα οι εισαγγελικές αρχές. Τα όργανα της Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν είναι δυνατό να παρεμποδιστούν στο έργο τους. Δεν γίνεται αυτό. Από την άλλη, επισημαίνω κι εγώ αυτό το φαινόμενο, το οποίο όμως αφορά τα ΜΜΕ, δεν αφορά εμάς. Ασφαλώς, οι διώξεις γίνονται με τρόπο πομπώδη και εντυπωσιακό. Από την άλλη, η εξέλιξη αυτών των διώξεων, συνήθως δεν παρακολουθείται. Κι όταν οι υποθέσεις, οι φάκελοι αυτοί τίθενται στο αρχείο, ουδείς ασχολείται πλέον. Αλλά, μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, εν τω μεταξύ, για τη λειτουργία συγκεκριμένων οργανισμών ή για πρόσωπα τα οποία θίγονται. Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε όλοι πιο υπεύθυνοι και βεβαίως, ας αφήσουμε τα όργανα της Δικαιοσύνης, τους ενδιαφερόμενους, εκεί που υπάρχουν προβλήματα να παρεμβαίνουν. Δεν θα πρέπει να μετατρέπουμε σε πεδίο πολιτικής και κομματικής αντιδικίας τη λειτουργία των οργανισμών του Δημοσίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δικογραφία βγαίνει, κ. Υπουργέ. Οι δημοσιογράφοι τα κάνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε εσείς, όποιοι κατά καιρούς γράφετε για την άσκηση μιας δίωξης, παρακολουθήσει την πορεία της ανάκρισης των ερευνών;

ΠΑΡΙΣ: Απόλυτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Και δίνετε τον ίδιο χώρο ή την ίδια έμφαση όταν η υπόθεση αυτή καταλήγει στο αρχείο; Δεν το κάνετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραπέμπεται για κακούργημα και μετά πηγαίνει στο αρχείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, όπως γράφετε πομπωδώς ότι κάποιος κατηγορείται για κακουργηματική πράξη, το ίδιο εντυπωσιακά θα πρέπει να ενημερώσετε τον αναγνώστη σας ότι ο κάποτε κατηγορηθείς απαλλάχτηκε με βούλευμα και η υπόθεση αυτή οδηγήθηκε στο αρχείο. Αυτό δεν το γράφετε, όμως, και οι πολίτες δεν ενημερώνονται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 December 1999 - 16:23:50 UTC