Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Καταρχάς, να σας πω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες.

* Αυτή την ώρα διεξάγονται συζητήσεις, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, με την ηγεσία της Κύπρου. Βρίσκεται στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης. Αργότερα, θα παρατεθεί γεύμα στον Κύπριο Πρόεδρο και την κυπριακή αντιπροσωπεία.

* Αύριο στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα τον ενημερώσει για θέματα της επικαιρότητας. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχτεί τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο και στη 1 το μεσημέρι, θα επισκεφτεί το υπουργείο Μεταφορών στο νέο κτίριο, όπου θα συζητήσει θέματα αρμοδιότητας του κ. Μαντέλη.

* Την Τετάρτη, όπως γνωρίζετε, θα διεξαχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει η Ν. Δ., σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

ΜΙΧΑΗΛ: Η συζήτηση αυτή είναι για τα εθνικά θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Η συζήτηση που ζητά ο κ. Τσοβόλας για εθνικά θέματα έχει προσδιοριστεί, καταρχάς και θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, επίσης. Μεθαύριο, το απόγευμα, η συζήτηση διεξάγεται μετά από πρόταση της Ν. Δ. και αφορά θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

* Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια μέρα το απόγευμα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Συνόδου της Κ. Ε.

* Παρασκευή και Σάββατο, 26 και 27 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κρήτη, στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

* Την επόμενη Δευτέρα, θα επισκεφτεί την Ελλάδα και θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον. Είναι ο νέος Γ. Γ., μετά την αποχώρηση του κ. Σολάνα, ο οποίος ανέλαβε άλλη θέση.

* Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου αναμένουμε, στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τον Φιλανδό Πρωθυπουργό κ. Λιπόνεν. Οπως γνωρίζετε, η Φιλανδία ασκεί την Προεδρία στην Ε. Ε. αυτό το εξάμηνο.

* Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις, να κάνω ένα γενικό σχόλιο:

Η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον, στην Ελλάδα, στέφθηκε από επιτυχία. Αποδεικνύεται και πάλι η ορθότητα της θέσης της κυβέρνησης ότι πρέπει να διατηρούμε ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας, πρέπει να είμαστε παρόντες, να προβάλλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα τα οποία μας αφορούν. Η απραξία και η απουσία συνιστούν μια στάση επιζήμια για τη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ απέδειξε πως η Ελλάδα είναι χρήσιμο να συζητά, σε επίπεδο ηγεσιών, τα θέματα τα οποία καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη στην περιοχή, αλλά και την πρόοδο της ίδιας της χώρας μας. Εμείς έχουμε επιλέξει να είμαστε παρόντες, με το λόγο και την πράξη μας. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε.

Οσον αφορά την ουσία των συζητήσεων, πρέπει να πω ότι στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε, με λεπτομέρειες, την επιχειρηματολογία μας, για όλα τα ζωτικής σημασίας θέματα που άπτονται τόσο των διμερών σχέσεων, όσο και της ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών. Πιστεύουμε, πως η κατανόηση που επιδείχθηκε από την άλλη πλευρά στις θέσεις που εμείς αναπτύξαμε, είναι φανερή. Οι δηλώσεις, άλλωστε, που έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μια θετική εξέλιξη. Μπορώ να πω ότι οι δηλώσεις αυτές προσθέτουν στο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων της ευρύτερης συνεργασίας. Με αυτή την έννοια και επί της ουσίας, μπορεί κάποιος να εκφράσει ικανοποίηση για το ότι το ταξίδι αυτό και οι συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού, ήταν επιτυχείς.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο όσον αφορά τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια αυτή να ενισχύσουμε και να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη διεθνή θέση της χώρας, θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Είναι ακατανόητη η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τυφλωμένα από ένα αντικυβερνητικό πάθος, ενδιαφέρονται μόνο και μόνο να αναδεικνύουν την αντίθεσή τους, τη διαφωνία τους προς την κυβέρνηση και όχι -διατηρώντας τις όποιες θέσεις τους, αναδεικνύοντας τις διαφοροποιήσεις τους- να συμβάλλουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το ρόλο και την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή τα επόμενα χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, η οποία πιστεύουμε ότι είναι αποδοτική. Είναι μια πολιτική που κατά την άποψή μας, πέραν του ότι ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας, βρίσκει σύμφωνη και την παμψηφία του ελληνικού λαού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τους ενημερώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανακοίνωσα ποιο είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε για ακατανόητη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που διακατέχονται από τυφλό αντικυβερνητικό μένος. Δεν το περιμένατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση που διατυπώνετε είναι, ταυτόχρονα και μια κατηγορία για την κυβέρνηση, αφού θεωρείτε ότι η κυβέρνηση είναι αφελής. Περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναδεικνύουν τις θέσεις τους. Αυτό είναι κάτι, από τη μια, για το οποίο μπορεί να πει κανείς, ότι αποτελεί στοιχείο της φυσιολογίας, της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος μας. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες τα κόμματα θα πρέπει να αρθούν πάνω από το μικρόκοσμο στον οποίο έχουν περιχαρακωθεί, ώστε να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια, που ως έθνος, ως λαός, καταβάλλουμε για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Για μια Ελλάδα που θα είναι πιο ισχυρή. Για μια κοινωνία που θα είναι πιο αναπτυγμένη, για έναν λαό που θα προοδεύει και μπορεί να πει κανείς, ότι κερδίζει μια αξιοζήλευτη θέση, στην παγκόσμια κοινότητα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επίσκεψη, έδειξαν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι με τρόπο ακόμη και προσχηματικό, να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση. Δεν μιλούν απευθυνόμενα στο εθνικό ακροατήριο με ένα λόγο εθνικού συμφέροντος. Αυτό το οποίο πάντα προέχει είναι να κατακρίνουν την κυβέρνηση. Η εντύπωση η οποία δημιουργείται από τα όσα λένε και όσα κάνουν είναι ότι αυτό αποτελεί τον κύριο στόχο τους. Και, έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιορίζονται στο να ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση,. Δεν είναι αυτό το κύριο θέμα. Το κύριο θέμα είναι ο καθένας, στο μέτρο που του αναλογεί, να συμβάλει στην κοινή πανεθνική αυτή προσπάθεια. Και δεν το κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή το εθνικό συμφέρον, το κάθε κόμμα το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία, και αυτό κρίνεται από τον ελληνικό λαό, θέλω να σας ρωτήσω: Εσείς εκτιμάτε ότι με τα όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τόσο για το ότι οι διαφορές με την Τουρκία να πάνε στη Χάγη, όσο ότι θα πιέσει για να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις και για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη, ότι αυτές οι αναφορές προάγουν το εθνικό συμφέρον; Δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές είναι "όπλα" που μπορεί να τα αξιοποιήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να επιδοθούμε σε ερμηνεία για το βάρος, το περιεχόμενο, τη σημασία των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου. Αυτό που έχει σημασία είναι να εκτιμήσουμε αυτές τις ίδιες τις δηλώσεις, τις θέσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος. ΟΙ θέσεις αυτές -γνωρίζετε- στα μεγάλης σημασίας θέματα, αντικατροπτίζουν θέσεις που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό δείχνει ότι η άλλη πλευρά ενστερνίζεται την ορθότητα των απόψεών μας. Κατανοεί και αποδέχεται την επιχειρηματολογία μας. Το καθεστώς στην Κύπρο χαρακτηρίζεται απαράδεκτο. Αναδεικνύεται η αξία των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι όποιες διαφορές. Με την απειλή χρήσης βίας ή με τη χρήση βίας, δεν λύνονται οι διαφορές. Γνωρίζετε ότι εμείς είμαστε μια χώρα που πάντοτε επιθυμούμε να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να αποφεύγεται η προσφυγή σε διαδικασίες, οι οποίες δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση -θα έλεγα ότι βρίσκονται σε τέλεια αντίθεση- με τον ειρηνικό δρόμο, που πρέπει να ακολουθούμε σε τέτοιες περιστάσεις και βεβαίως, η ανάδειξη του κεντρικού, του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας, ως μιας αναπτυγμένης οικονομίας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μην περιμένετε να μας προκαλεί λύπη. Αντικατροπτίζει μια πραγματικότητα και προσφέρει ικανοποίηση στην κυβέρνησή μας, το ότι ο ηγέτης μιας μεγάλης χώρας, αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια και, αν θέλετε, αναλαμβάνει από τη πλευρά της κυβέρνησής του, της δικής του χώρας, ένα είδος δέσμευσης να συμβάλει ώστε η Ελλάδα να είναι η χώρα, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ολα αυτά περιέχουν μια θετική αξιολόγηση, όπως κι αν προσεγγίσετε αυτές τις δηλώσεις. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζονται θετικές. Δεν πρέπει να σας διαφεύγουν τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός όλες αυτές τις ημέρες. Εμείς οι ίδιοι θα βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Αυτό είναι το δόγμα της δικής μας κυβέρνησης. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την οικονομία μας, να αναδείξουμε περισσότερο το διεθνή ρόλο της χώρας μας. Ασφαλώς, είναι καλοδεχούμενες οι όποιες απόψεις, οι όποιες θέσεις προέρχονται από τρίτους που βρίσκονται σε αρμονία με αυτά τα οποία εμείς υποστηρίζουμε ή είναι σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά την προσπάθεια που κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε ευχαριστημένοι ως κυβέρνηση από τον τρόπο που έθεσε τα εθνικά θέματα στο επίσημο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θέσεις της χώρας. Δεν το κάνει για πρώτη φορά. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες είναι απολύτως ικανοποιημένοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Αισθάνεστε την ανάγκη ως κυβέρνηση να ζητήσετε συγνώμη από τους Αθηναίους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, λόγω των υπερβολικών και ασυνήθιστων για την καθημερινότητά μας, μέτρων ασφαλείας, γύρω από τον κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Αθηναίοι πολίτες αναγνωρίζουν στο σύνολό τους, πιστεύω απόλυτα, τη σημασία αυτής της επίσκεψης. Πολύ περισσότερο τώρα που ολοκληρώθηκε η επίσκεψη και έχουμε μια πλήρη εικόνα του πως εξελίχθηκε η επίσκεψη του κ. Κλίντον στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι οι Αθηναίοι πολίτες αποδέχθηκαν αυτό το μικρό, το όποιο κόστος, για να δεχθώ ότι υπήρχε και κόστος, επειδή ανατράπηκε το καθημερινό τους πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί το μείζον. Και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίρρηση. Θυμίζω σε όσους δεν έχουν τα σχετικά στοιχεία στη διάθεσή τους, ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Προέδρου Μπους, είχαν απαγορευθεί οι συναθροίσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ανατρέξετε, για να έχετε μια πολύ καθαρή εικόνα, σε εφημερίδες και ΜΜΕ εκείνης της περιόδου, των αντίστοιχων ενεργειών που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου η επίσκεψη του ξένου αξιωματούχου να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά από τα όσα πράγματι θετικά είπε ο κ. Κλίντον για το Κυπριακό, πιστεύετε ότι στις 3 Δεκεμβρίου όπου θα διεξαχθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, θα υπάρξει αλλαγή κλίματος από πλευράς Τουρκίας; Δηλαδή, αυτά που είπε ο Πρόεδρος Κλίντον θα έχουν επηρεάσει την Τουρκία, ώστε να δείξει ένα άλλο πρόσωπο στις 3 του Δεκέμβρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι το ότι αρχίζουν οι συζητήσεις. Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να είναι ουσιαστικές για όλες τις πτυχές του κυπριακού θέματος. Και βεβαίως θα πρέπει να συνεχιστούν, μέχρι να αποδώσουν συγκεκριμένους καρπούς. Εμείς αναμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτά μένει να αποδειχθούν.

Εχει μεγάλη σημασία το ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι πανέτοιμη και προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με διάθεση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά. Ολοι, πιστεύω, αυτή την ώρα αναμένουν μια θετική στάση από τον κ. Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς επωμίζεται την ευθύνη να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει απέναντι στον ΟΗΕ, ώστε να είναι ένας καλόπιστος συζητητής, ο οποίος με εποικοδομητικό τρόπο, από τη δική του πλευρά, θα προσεγγίσει τα θέματα που θα τεθούν σε αυτό το διάλογο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ηταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν αυτό εκφωνηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θέσεις της χώρας μας. Επαναλαμβάνω ότι δεν το κάνει για πρώτη φορά. Πάντοτε εκφράζει τις θέσεις της χώρας μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άρα δεν έχει σημασία αυτό το οποίο εσείς θέσατε. Γνωρίζετε πολύ καλά πως υπάρχει τακτική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει άριστα όλα τα θέματα της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής και είναι ο καλύτερος κήρυκας των ελληνικών απόψεων σε όλα τα διεθνή φόρα. Και σε κάθε ευκαιρία, όπως και στη συγκεκριμένη, με τον καλύτερο τρόπο αναδεικνύει τις ελληνικές θέσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, το ξέρατε ή δεν το ξέρατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει άριστα όλα τα θέματα και δεν παραλείπει, σε κάθε ευκαιρία, να αναδεικνύει τις ελληνικές θέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Αυτό το γνωρίζετε, δεν έγινε για πρώτη φορά και δεν θα είναι ούτε η τελευταία, γιατί ο κ. Στεφανόπουλος θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι συναισθήματα σας προκάλεσε και πώς σχολιάζετε τις δύο διαφορετικές εικόνες που είδαμε στην τηλεόραση, δηλαδή: Τον Μπενίνι, ο οποίος είναι εθνική ατραξιόν, να ασπάζεται τον Κλίντον και τον Ντ Αλέμα και από την άλλη, εδώ στην Ελλάδα, να έχουμε ένα "λαοδικείο" με τον κ. Καζάκο; Και πώς σχολιάζετε μια συντεταγμένη πορεία 10.000 Ιταλών στη Φλωρεντία και τη δική μας πορεία όπου έγιναν τα έκτροπα αυτά. Δηλαδή, τι συναισθήματα σας δημιούργησαν αυτές οι εικόνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε, κατ επανάληψη, μιλήσει για το αγαθό της Δημοκρατίας το οποίο πρέπει να αξιοποιούμε, να το γευόμαστε, αλλά και να το περιφρουρούμε. Η ελευθερία της έκφρασης των απόψεων, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Από την άλλη καυτηριάζουμε, αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια. Οι έκνομες ενέργειες, οι οποίες εκδηλώθηκαν στην Αθήνα, δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας, γιατί στρέφονται εναντίον της δημοκρατικής νομιμότητας. Οποιο πρόσχημα και αν χρησιμοποιήσει κάποιος, προκειμένου να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, δεν μπορεί να τις δικαιολογήσει. Είναι ακατανόητες, είναι αδικαιολόγητες και εν πάση περιπτώσει έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες τους οποίους επικαλείται για να προβεί στις ενέργειες αυτές.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Και στο παρελθόν είχαμε δεσμεύσεις από τον κ. Μπους, όταν είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή. Τι σας κάνει να είστε αισιόδοξοι ότι θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις του Προέδρου Κλίντον τώρα για επίλυση του Κυπριακού. Και ένα δεύτερο ερώτημα αν ισχύουν όσα ανακοίνωσε, προχθές, ο κ. Χρυσοχοϊδης για αποζημιώσεις σε αυτούς που έπαθαν ζημιές από τα επεισόδια.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις από την κυβέρνηση. Πράγματι, θα αναληφθεί πρωτοβουλία να καταγραφούν οι ζημιές αυτές, προκειμένου να υπάρχει μια ανάλογη οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών. Ολα αυτά θα συζητηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, εγώ δεν χρησιμοποίησα τη λέξη "αισιοδοξία". Αντίθετα, είπα ότι εμείς οι ίδιοι καλούμεθα να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Είναι δικό μας θέμα. Από την άλλη, όμως, όταν διατυπώνονται θέσεις, απόψεις από ηγέτες ξένων χωρών, οι οποίες είναι θετικές ή απαντούν με πολύ παραγωγικό τρόπο στα θέματα που εμείς έχουμε θέσει, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό είναι κιόλας αρνητικό. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή τη διάχυτη καχυποψία, η οποία κάθε φορά που διατυπώνεται μια θετική θέση, αυτομάτως προβάλλει (η καχυποψία αυτή). Αν διατυπωθούν αρνητικές θέσεις, θα πουν κάποιοι ότι είναι καλύτερα το ότι εκφράζονται αυτές οι αρνητικές θέσεις, επειδή έτσι δεν δημιουργείται ένα σύννεφο προσδοκιών, το οποίο όταν διαλυθεί και πάψουν να υπάρχουν προσδοκίες, θα μας οδηγήσει σε απογοήτευση; Είναι ορθότερη αυτή η προσέγγιση; Ασφαλώς όχι. Εμείς επιδιώκουμε, σε κάθε περίσταση, να διατυπώνονται με θετικό τρόπο οι θέσεις των άλλων χωρών, όσον αφορά τα θέματα που και εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Αλλωστε, στο πλαίσιο των συζητήσεων θέσεις διατυπώνονται, λόγοι εκφωνούνται, δηλώσεις γίνονται. Και όταν το περιεχόμενο όλων αυτών βρίσκεται σε αρμονία με τις δικές μας θέσεις, αυτό μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως θετικό. Ασφαλώς είναι θετικό.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 November 1999 - 17:47:13 UTC