Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, των προσεχών ημερών:

* Ο Πρωθυπουργός είχε, το πρωί, συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις, ενόψει και της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτή την ώρα, δέχεται τον Πρόεδρο της Μολδαβίας, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη χώρα μας. Ο κ. Λουζίντσι θα συζητήσει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και θέματα της περιοχής με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα. Οι δύο πολιτικοί θα κάνουν και σχετικές δηλώσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

* Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον κ. Μπερνς και αργότερα στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί μια μονάδα στον Πειραιά, όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο του σχεδίου για την απασχόληση που έχει καταρτίσει και εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα STAGE αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους επιστήμονες, πτυχιούχους διαφόρων ειδικοτήτων. Το απόγευμα, στις 6.30, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ατύπως, η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συζητήσει θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

* Την Τετάρτη, το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα συζητηθεί ο Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος. Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", στη Βουλή. Θα απαντήσει σε δύο ερωτήσεις, του κ. Σιούφα και του κ. Τσοβόλα. Αργότερα, όπως γνωρίζετε, στην ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός.

* Την Πέμπτη, το πρωί, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, για τη Βουλγαρία, όπου πρόκειται να συνέλθει στην πόλη Μπόροβετς, η τριμερής Διάσκεψη Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Γνωρίζετε ότι πέρυσι είχαμε φιλοξενήσει, στους Δελφούς, την ανάλογη Διάσκεψη. Η επιστροφή θα γίνει την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης. Οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν την Πέμπτη, προς το μεσημέρι και θα συνεχιστούν το απόγευμα και την Παρασκευή το πρωί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το Σάββατο αναχωρεί για το Παρίσι, όπως έχει ανακοινωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το πρόγραμμα, δοθέντος ότι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα συνεδριάσει την Κυριακή το μεσημέρι. Πριν από τη συνεδρίαση, έχει προγραμματιστεί και θα διοργανωθεί ένα γεύμα των πολιτικών ηγετών, όπου θα δοθεί η ευκαιρία και στον Ελληνα Πρωθυπουργό να αναπτύξει τις θέσεις της χώρας μας και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά θέματα πολιτικής και ιδεολογίας. Θα σας ενημερώσω, όμως, γι αυτό, με περισσότερες λεπτομέρειες, τις προσεχείς ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ζήτησε τη συνάντηση, ο κ. Μπερνς ή τον κάλεσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στη συνεργασία του Πρωθυπουργού με ξένους διπλωμάτες. Γίνεται επικαίρως, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα. Προσφάτως, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου, είχε δεχθεί και το Γερμανό πρέσβη και είχαν συζητήσει τα θέματα της επίσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου. Κάτι ανάλογο γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπερνς ζήτησε να τον δει...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς έχει ζητήσει να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα και θα δεχθεί, αύριο, τον Αμερικανό πρέσβη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο για το θέμα αυτό της επίσκεψης Κλίντον...;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενόψει της επίσκεψης γίνεται η συνάντηση. Ανέφερα το προηγούμενο της συνάντησης με το Γερμανό πρέσβη στη χώρα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητήσουν και άλλα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητήσουν θέματα τα οποία αφορούν τις διμερείς σχέσεις, θέματα που έχουν κοινό ενδιαφέρον. Λογικό είναι να ασχολούνται με τέτοια θέματα αυτοί οι οποίοι συναντώνται. Πάντως, η συνάντηση αυτή γίνεται ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει βγει η ατζέντα; Θα μας τη δώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακόμη, δεν έχει καταρτιστεί πλήρως το πρόγραμμα. Αυτό το θέμα

το χειρίζεται και η αμερικανική πλευρά, η οποία έχει και εκείνη το λόγο για να ολοκληρώσει τις προτάσεις της, προκειμένου να καταρτιστεί το τελικό πρόγραμμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την κλοπή των πέντε πυραύλων στην Κω, το επιβεβαιώνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι στη συγκεκριμένη μονάδα διενεργείται έρευνα. Διαπιστώθηκε ότι οι πυροσωλήνες υπάρχουν. Απλά, τα βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί. Εχουν αποθηκευτεί, δηλαδή, οι πυροσωλήνες, χωρίς να υπάρχουν τα βλήματα. Διαπιστώθηκε, μετά από την έρευνα που έγινε, ότι οι πυροσωλήνες αυτοί αντιστοιχούν στους πυροσωλήνες που εξ αρχής είχε χρεωθεί ο συγκεκριμένος υπόλογος. Απλά, έγινε κάποια παρανόηση, κατά τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής. Οι πυροσωλήνες, με το συγκεκριμένο μητρώο τους, όπως έχουν καταγραφεί, υπάρχουν, δεν έχουν χαθεί. Εχουν χρησιμοποιηθεί, όμως τα βλήματα. Βλήματα, εκτός πυροσωλήνων, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν, ούτε αποθηκεύονται. Αρα, το συμπέρασμα στο οποίο, καταρχάς, καταλήγουμε, μετά από τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής, είναι ότι υπήρξε κάποια παρανόηση, κάποιο λάθος. Οι πυροσωλήνες υπάρχουν, τα βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει επομένως θέμα κλοπής, υπάρχει θέμα κάποιας κακής συνεννόησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέμα πρόωρων εκλογών, πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, τίθεται για την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση εξετάζει ή έχει σκέψεις για μερική ή ολική ή επαναδιατύπωση πλευρών του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τα χθεσινά δημοσιεύματα πώς τα σχολιάζετε:

ΡΕΠΠΑΣ: Απηχούν τις απόψεις των συντακτών. Αυτό γίνεται πάντοτε

ΜΙΧΑΗΛ: Στην απευκταία περίπτωση για την κυβέρνηση, που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ προς τα πού στρέφεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Θέλετε να συζητήσουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα, μετά τις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν σε περίπου δέκα μήνες; Εχουμε πει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής, το Σεπτέμβριο του 2000. Και πιστεύουμε ότι ολοκληρώνοντας το έργο μας, ο ελληνικός λαός θα εμπιστευθεί και πάλι σε αυτή την κυβέρνηση, με την ψήφο του, τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα κατά τη δική μας πολιτική εκτίμηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς σχολιάζετε, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τη θέση που διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ότι βρήκε έξυπνη την ιδέα του κ. Εβερτ να γίνει πολιτική συμφωνία για την εκλογή Προέδρου και μετά και την τυπική έγκριση εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, να γίνουν εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω την πάγια θέση της κυβέρνησης. Εμείς επιθυμούμε, αυτή η Βουλή, με την παρούσα σύνθεση, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός, κατ` επανάληψη, έχει πει ότι η Βουλή μπορεί και πρέπει να αναδείξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με συναινετικές διαδικασίες. Η πρόταση που έχουμε διατυπώσει πρέπει να τύχει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, γιατί ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας, αλλά και αποδεικνύει το σεβασμό και την προσήλωση όλων μας στη λειτουργία των θεσμών. Και βεβαίως, η θητεία της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2000, οπότε πρέπει να γίνουν και οι κοινοβουλευτικές εκλογές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, σχετικά με τα χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στον εκλογικό νόμο, ότι εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένας συγκεκριμένος συντάκτης σας υπέδειξε να αποσύρετε το νομοσχέδιο για το Βιντεολόττο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ίδιο θα κάνετε και στην προκειμένη περίπτωση για τον εκλογικό νόμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θα ακολουθήσετε, ακριβώς, αυτά που σας υποδεικνύει το "ΒΗΜΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε το ένα συνέβη, στην περίπτωση που αναφέρεστε, ούτε το άλλο μας απασχολεί. Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, είναι θέμα το οποίο δεν μας απασχολεί.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως απαράδεκτο και ντροπή, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή στελέχη της να προσπαθούν να παρεμποδίσουν την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ. Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο που μπορείτε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` επανάληψη, ο αρχηγός και αξιωματούχοι της Ν.Δ., μιλώντας δημοσίως, έχουν αναφερθεί στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, παρομοιάζοντάς την με "δημιουργική λογιστική". Μας κατηγορούν ότι παραποιούμε τα στοιχεία. Εχουν, κατ` επανάληψη, πει ότι "μακιγιάρουμε" τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία παρουσιάζουμε στους αξιωματούχους της Ε.Ε., ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ελεγκτικοί φορείς της Ε.Ε. έχουν κατ` επανάληψη ελέγξει την πορεία των οικονομικών μεγεθών στη χώρα μας και έχουν αποφανθεί θετικά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ένταξη στην ΟΝΕ. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί. Αλλά, ασφαλώς, υπονομεύεται από τέτοιου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες. Και επειδή τίθεται ένα θέμα, πρέπει να είμαι κατηγορηματικός και όσο γίνεται πιο σαφής σε αυτό: Τα λένε οι αξιωματούχοι της Ν.Δ., εδώ στην Ελλάδα, σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο, τα ίδια επαναλαμβάνουν και στους αξιωματούχους της Ε.Ε., με τους οποίους επικοινωνούν. Εκείνοι ξέρουν πολύ καλά τι έχουν πει. Γι αυτό, θα πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς και πολύ υπεύθυνοι, όταν αναφερόμαστε σε τέτοια θέματα από τα οποία, εν πολλοίς, κρίνεται η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εσείς, νομίζω, είχατε ανακοινώσει μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ότι πρόκειται να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για να συζητήσουν. Θέλω να σας ρωτήσω, πότε περίπου βλέπετε να γίνουν αυτές οι συναντήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν προγραμματιστεί τέτοιες συναντήσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να πω -και σε αυτό αρκούμαι τώρα- είναι τούτο και μόνο τούτο: Μπορούν να αξιοποιήσουν την πρόταση του Πρωθυπουργού τα άλλα πολιτικά κόμματα, ώστε, όπως και το Σύνταγμα προβλέπει, να προχωρήσουμε σε μία ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, με συναινετικές διαδικασίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θα τους δεχθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν τους δεχθεί, θα ρωτάτε γιατί τους δέχεται. Οταν δεν τους δεχθεί, θα πείτε γιατί δεν τους δέχεται...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το είχατε πει.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, δεν έχει προγραμματιστεί τώρα. Είχαμε ανακοινώσει ημερομηνία, ώστε να μας εγκαλείτε ότι επήλθε η χρονική στιγμή και αποδειχθήκαμε ασυνεπείς;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ούτε βλέπετε να γίνεται αυτή η συνάντηση μετά την επίσκεψη του κ. Κλίντον, προς το τέλος του μήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα το ανακοινώσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι το πρόγραμμα του κ. Κλίντον δεν είναι καθορισμένο. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένο, όπως παλαιότερα και ο κ. Μπους, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που, εξ όσων γνωρίζω, κατ` αρχάς δεν προβλέπεται. Αλλά, επειδή, ακριβώς, δεν έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα, ουδείς μπορεί να μιλήσει για το πρόγραμμα αυτό, τουλάχιστον αυτή την ώρα.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί ότι έχει να κάνει και με μία απόδοση τιμής από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εικάζω, με τον τρόπο που θέτετε την ερώτηση, ότι είναι και μια δική σας θέση αυτή. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι είναι μία κίνηση τιμής αυτή.

ΦΙΛΗΣ: Είναι μια πάγια θέση αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι πάγια θέση. Πολλοί ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την Ελλάδα δεν μιλούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Εγινε μία ορισμένη περίοδο, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Μπους. Δεν έχετε πολλά άλλα παραδείγματα να αναφέρετε.

ΦΙΛΗΣ: Οσάκις επισκέφθηκε την Ελλάδα Πρόεδρος των ΗΠΑ, με συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό για την ιστορία. Είπατε ότι, τώρα, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ή κάνω λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα σε αυτές τις περιπτώσεις καταρτίζεται μετά από συνεργασία και των δύο πλευρών. Η συνεργασία αυτή είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, υπήρξε μια τραγωδία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Λαθρομετανάστες έπεσαν πάνω σε ένα ελληνικό ναρκοπέδιο, άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν. Θυμάμαι ότι ο Πρωθυπουργός, όταν είχε επισκεφθεί τα βόρεια σύνορα της χώρας, προ διετίας, είχε εξαγγείλει τη διαδικασία αποξήλωσης των ναρκών προσωπικού, κατά προσωπικού, σεβόμενος και μια διεθνή συμφωνία που εκείνη την περίοδο είχε υπογραφεί. Θέλω να ρωτήσω, πότε και από πού θα αρχίσει αυτή η διαδικασία αποξήλωσης των ναρκών που βρίσκονται γύρω από τα σύνορα της χώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι πάγια. Είναι αυτή η οποία συμπεριλαμβάνεται και στη συμφωνία της Οττάβας, την οποία έχουμε υπογράψει. Η συμφωνία αυτή θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, προκειμένου να εφαρμοστεί και στην πράξη. Πράγματι, είμαστε κατά των ναρκών κατά προσωπικού. Πρέπει να σας πω ότι η διαδικασία αυτή, η οποία συντομότατα θα ξεκινήσει, αφού επικυρωθεί η σχετική συμφωνία στη Βουλή, αποτελεί μία

πολιτική θέση από την οποία ούτε κατά κεραία απομακρυνόμαστε. Απλά, για την ιστορία του πράγματος, σας θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία, όπως και άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Το αναφέρω αυτό για να επαναλάβω ότι εμείς παραμένουμε σταθερά σε αυτή τη θέση. Θα επικυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή και θα τεθεί σε εφαρμογή.

ΦΙΛΗΣ: Εμείς συναρτούμε τη στάση μας...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, καμία συνάρτηση. Γι αυτό, ακριβώς, είπα ότι η θέση μας είναι αταλάντευτη. Ανέφερα, απλά, για την ιστορία του θέματος κάποια στοιχεία, όχι για να συναρτήσω τη στάση μας με τη στάση άλλων χωρών. Ημουν σαφής. Δεν απομακρυνόμαστε ούτε κεραία από τη θέση αυτή.

ΦΙΛΗΣ: Πότε προβλέπεται να περάσει από τη Βουλή αυτή η σύμβαση, η οποία όσο καθυστερεί να περάσει κοστίζει σε ανθρώπινο αίμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να εφαρμόσουμε την πολιτική αυτή, το συντομότερο δυνατό. Αλλά, θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε, σε συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής, και τα φαινόμενα της λαθρομετανάστευσης, που συχνότατα έχουν τέτοιες τραγικές συνέπειες.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει έκφραση λύπης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, γι αυτό το γεγονός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική θέση που έχουμε εκφράσει είναι ταυτόχρονα δηλωτική του πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες, όταν δυστυχείς άνθρωποι, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, χάνουν κυριολεκτικά τη ζωή τους. Ασφαλώς λυπούμαστε γι αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Τώρα, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, τώρα. Πάντα λυπούμαστε, γιατί υπάρχει αυτή η δυστυχία και πάρα πολλοί γίνονται θύματα δουλεμπόρων αναζητώντας καλύτερη τύχη.

ΦΙΛΗΣ: Για το αίμα που χύθηκε, υπήρξε κάποια κυβερνητική ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι από εσάς, κ. Φίλη. Και σε δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική, η οποία πιστεύω -και πρέπει να το δεχθείτε αυτό- είναι η ορθή πολιτική.

ΒΟΥΖΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε συνέχεια του ερωτήματος που έθεσε ο συνάδελφος κ. Μιχαήλ, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είπατε -αν κατάλαβα καλά- ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης. Καλά το κατάλαβα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι.

ΒΟΥΖΑΣ: Δεν είπατε αυτό λοιπόν. Μπορείτε να μας επαναλάβετε τι ακριβώς είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέλαβα τη θέση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή.

ΒΟΥΖΑΣ: Αρα, το ερώτημά μου είναι: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη θέση αυτή του κ. Τσοχατζόπουλου, να υπάρξει πολιτική συμφωνία και να πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Με την απάντηση που έδωσα στον κ. Μιχαήλ.

ΒΟΥΖΑΣ: Και κάτι άλλο να ρωτήσω: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη θέση του κ. Βαρβιτσιώτη να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε θέματα διαφάνειας και να πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά θεσμικά και τελικώς αντιθεσμικά τεχνάσματα ή τερτίπια μπορεί να χρησιμοποιούν κάποιοι, μόνο και μόνο, για να δημιουργούν εντυπώσεις ή για να επιχειρήσουν έτσι να βγουν από τον ασφυκτικό πολιτικό κλοιό, στον οποίο μόνοι τους έχουν περιέλθει. Υπάρχει διαδικασία που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα. Δεν θα πρέπει να συσχετίζεται με οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης, το να κάνει κάποιος το πολιτικό χρέος του. Πολιτικό χρέος στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει, είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για την ανάδειξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση το θέμα αυτό με οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για άλλα θέματα. Είναι αδιανόητο. Κάνουν χάρη στο ΠΑΣΟΚ, στην Κυβέρνηση; Κάνουν χάρη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας κάποιοι ότι θα σας ψηφίσουμε, θα σας δώσουμε αυτή την εκλογή, αρκεί να μας δώσετε εσείς, έναντι αυτής της κοινής μας συμφωνίας, κάτι άλλο; Αυτά θεωρούμε ότι είναι αντιθεσμικές καρικατούρες, οι οποίες δεν έχουν θέση σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να λειτουργεί, αν είναι δυνατόν, άψογα, με σοβαρότητα, με ευθύνη.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Σε μια προηγούμενη απάντησή σας, είπατε για τα στελέχη της

Ν.Δ. ότι τα ίδια λένε και στους κοινοτικούς αξιωματούχους. Επειδή, έτσι όπως διατυπώσατε κι εσείς την απάντησή σας, αλλά και ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Αρκαδία, είναι λίγο αόριστη αυτή η καταγγελία, θέλω να σας ρωτήσω εάν έχετε στοιχεία, ποιοι, πότε, πού, έχουν κάνει αυτές τις...

ΡΕΠΠΑΣ: Να σας κάνω μια ερώτηση προτού σας δώσω πλήρη απάντηση; Εσείς πιστεύετε, λοιπόν, ότι τα στελέχη της Ν.Δ. λένε αυτά τα οποία λένε στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση λένε τελείως διαφορετικά πράγματα;

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν είπα αυτό. Εκτοξεύετε μια καταγγελία, η οποία είναι μετέωρη.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σαφή αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός και είναι σαφή όλα όσα είπα εγώ. Παραμένουμε εδώ. Γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη της Ν.Δ. τι έχουν πει κατά τις συναντήσεις τους με τους κοινοτικούς αξιωματούχους. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν πρέπει να το μάθουμε κι εμείς. Δεν απαντάτε στο ερώτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε ερώτηση πριν.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Ποιοι, πού, πότε, πώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αστυνομικό ρεπορτάζ κάνετε κ. Κωσταντή; Πολιτική συζήτηση κάνουμε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η ατζέντα των συνομιλιών του κ. Κλίντον με τον κ. Σημίτη έχει διαμορφωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν κ. Μπερμπεράκη.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, των συνομιλιών, πότε...;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν και γι αυτά τα θέματα, για το περιεχόμενο των συζητήσεων κατά τη συνάντησή τους. Εχω απαντήσει από την πρώτη στιγμή, δίνοντας ένα πλαίσιο. Είναι διμερή θέματα, είναι θέματα της ευρύτερης περιοχής που έχουν για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναμενόμενο είναι να συζητηθούν αυτά τα θέματα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνω αφορμή από μια απάντησή σας να σας ρωτήσω: Μιλήσατε για "αντιθεσμικές καρικατούρες", για όσους προτείνουν διαπραγμάτευση με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και διάφορες τέτοιες διαδικασίες. Σε αυτές τις "καρικατούρες" ανήκει και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που δείχνει να συμφωνεί με διαπραγμάτευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησα για πρόσωπα, μίλησα για διαδικασίες. Οσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών, αντιλαμβάνεστε κι εσείς, πως δεν μπορεί να υπαχθεί η λειτουργία των θεσμών σε οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι η χώρα μας θα περάσει ένα άσχημο 24ωρο στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, γιατί εκτιμά ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος από μέσο έχει γίνει αυτοσκοπός. Πώς υποδέχθηκε αυτές τις νέες επισημάνσεις του κ. Πάγκαλου η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει ένα θετικό γεγονός, που δεν είναι άλλο, παρά η βελτίωση των σχέσεων, όσον αφορά το κλίμα. Από κει και πέρα, βεβαίως, οι δύο κυβερνήσεις παραμένουν στην πολιτική που έχουν εξαγγείλει, εδώ και καιρό. Αυτή την πολιτική ακολουθούν. Τα θέματα παραμένουν ανοικτά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση και στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, θα διατυπώσει τη θέση της με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οταν υπερασπίζεσαι το εθνικό συμφέρον, πάντοτε επιτυγχάνεις τους στόχους σου, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό. Γιατί, βεβαίως, στην προσπάθεια που κάνεις δεν είσαι μόνος σου, υπάρχουν και οι εταίροι, οι άλλες χώρες. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι τούτο: Δεν πρόκειται να είναι οι στιγμές τόσο άσχημες για την ελληνική κυβέρνηση, για έναν πολύ απλό λόγο: η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη, έχει σαφέστατη πολιτική και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι θέμα άλλων να αποσαφηνίσουν πλήρως την πολιτική τους, ώστε να προκύψει -και επιθυμούμε να προκύψει- συμφωνία, για το θέμα της απόκτησης από την Τουρκία της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει την πολιτική μας, η οποία θα εκφραστεί εκείνη την ώρα συμπυκνωμένα με ένα "ναι" ή ένα "όχι". Μπορεί να συμβεί το ένα, μπορεί να συμβεί το άλλο. Αρα, λοιπόν, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, έχοντας συγκροτημένη πολιτική θέση, είμαστε έτοιμοι γι αυτή τη μάχη, η οποία πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα επιφέρει απώλειες, αλλά ίσα-ίσα θα αποκομίσει η Ελλάδα κέρδη, από την παρουσία μας στη Διάσκεψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επανέλθω στο ερώτημα του κ. Κωσταντή. Ποιοι είναι αυτοί, γιατί δεν μας λέτε τα ονόματα; Ποιοι και πού πηγαίνουν και λένε αυτά τα πράγματα; Γιατί δεν τα λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μας επιτρέψετε κι εμάς να ακολουθήσουμε μια πολιτική, η οποία μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζεται από ευθύνη και σοβαρότητα. Αυτά τα οποία είπαμε ισχύουν απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βιάζεστε και μην προτρέχετε, γιατί θα βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μπορώ να αναφέρω πολλά που έχουν ειπωθεί από αξιωματούχους της Ν.Δ. κατά καιρούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε τα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκα, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση για το σχετικό ζήτημα, σε χαρακτηρισμούς, οι οποίοι έχουν διατυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μπορώ να τους επαναλάβω, αν και δεν είναι του παρόντος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι αυτή επιλογή μας. Μη βιάζεστε, όμως, να συμπαραταχθείτε ουσιαστικώς με εκείνους, οι οποίοι: Το Δεκέμβριο του 1997 χαρακτήριζαν "τραβεστί" την ελληνική οικονομία. Το Μάρτιο του 1998 έλεγαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης μας απομακρύνει από την ΟΝΕ, αντί να μας φέρνει κοντά στην ΟΝΕ. Τον Ιούλιο του 1998 έλεγαν ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε λογιστικές αλχημείες. Τον Αύγουστο του 1998 τόνιζαν ότι παραποιούμε τα στοιχεία και εξέφραζαν αμφιβολίες για την εκπλήρωση των κριτηρίων σύγκλισης, για να καταλήξουν το Μάρτιο του 1999, να ζητούν από τον κ. Ραβάζιο -στη συνάντηση που είχαν, όπως ανέφεραν και οι ίδιοι- ελαστική ερμηνεία των κριτηρίων που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Λέει μετά ο κ. Καραμανλής, το Μάρτιο του 1999, ότι η πορεία μας προς την ΟΝΕ, φαίνεται ότι προχωρά ικανοποιητικά χάρη στην αξιοποίηση της "δημιουργικής λογιστικής" της κυβέρνησης. Και προβλέπει το Μάιο του 1999, ότι στο τέλος του 1999, το δημόσιο χρέος δεν θα είναι 2%, όπως προβλέπει η κυβέρνηση, αλλά θα προσεγγίζει το 5%. Ολα αυτά και άλλα πολλά που θα είναι στη διάθεσή σας -ενώ ο στόχος που έχουμε επιτύχει είναι σύμφωνος με τα όσα είχαμε προβλέψει- δείχνουν ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι με κάθε τρόπο επιχείρησαν και δυστυχώς συνεχίζουν να επιχειρούν να αμαυρώσουν την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, εν τέλει, με την πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχουμε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Αλλά για όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάλι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άλλο ήταν το ερώτημα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πάνε κρυφά και συνομιλούν με αξιωματούχους της Ε.Ε. και δίνουν στοιχεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά είναι πολύ σαφή και πολύ καλά γνωρίζουν τα στελέχη της Ν.Δ. με ποιους μίλησαν, πότε μίλησαν και τι τους είπαν. Το γνωρίζουν πολύ καλά.

ΦΙΛΗΣ: Οσα αναφέρατε νωρίτερα, τουλάχιστον, όσα κατονομάσατε και αποδώσατε είναι στοιχεία του δημόσιου πολιτικού διαλόγου.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά, κ. Φίλη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι έχουν κατά τον ίδιο τρόπο μεταφερθεί από κομματικούς αξιωματούχους της Ν.Δ. σε κοινοτικούς αξιωματούχους.

ΦΙΛΗΣ: Ο,τι κατατίθεται δημοσίως...

ΡΕΠΠΑΣ: Εκτός αν ισχυριστούν κάποιοι ότι άλλα λένε εδώ και έξω μιλούν με θετικό λόγο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει αυτούς τους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι ανταποκρίνονται και στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

ΦΙΛΗΣ: Ο,τι κατατίθεται δημοσίως και υπευθύνως στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου, της αρθρογραφίας, των πολιτικών παρεμβάσεων -δημοσίως, επαναλαμβάνω- είναι λογικό ότι μπορεί να έχει και μία χρήση για την οποία δεν ευθύνεται αυτός που λέει τις απόψεις του. Εσείς, τώρα, θέτετε ένα στοιχείο αυτολογοκρισίας των πολιτικών στη χώρα μας για να μην υπονομεύουν, κατά τη γνώμη σας, την πορεία προς την ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι που καταλάβατε αυτό. Εγώ θέτω ένα και μόνο θέμα: Του υπεύθυνου τρόπου με τον οποίο μιλούμε και πράττουμε σε αυτή τη χώρα. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως και οι πολιτικοί παράγοντες, που μιλούν με τον τρόπο με τον οποίο μιλούν ή συμπεριφέρονται, πρέπει να αντιληφθούν ότι ο τρόπος αυτός είναι βλαπτικός και επιζήμιος για την ίδια τη χώρα και για την παράταξή τους, την οποία εκθέτουν με τον τρόπο με τον οποίο μιλούν και πράττουν. Αλλά, αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος. Ας προστατεύσουν εκείνοι τον εαυτό τους και το κόμμα τους. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και αυτό κάνει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 November 1999 - 8:28:26 UTC