Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το θέμα της διεύρυνσης της Ε. Ε. είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί θετικά σε αυτή την εξέλιξη. Είμαστε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ένταξη των χωρών του πρώτου και δεύτερου κύματος, που έχουν το χαρακτήρα των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε συνεχώς και πιστεύουμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν την ίδια επιλογή, ώστε στον κοντινότερο χρονικό ορίζοντα η διεύρυνση της Ε. Ε. με τα νέα αυτά μέλη να είναι γεγονός.

Υπάρχει το ειδικό θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εχουμε, κατ` επανάληψη, τοποθετηθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να προαχθούν. Αυτό, βεβαίως, θα πρέπει να συνδυαστεί με θετικές εξελίξεις σε τομείς, όπως είναι το Κυπριακό ή σε τομείς που αφορούν την καλή γειτονία των χωρών στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι η απρόσκοπτη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για τη διεύρυνση της Ε. Ε.. Οπως, επίσης, πιστεύουμε πως η Ε. Ε. μπορεί και οφείλει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στην περιοχή, το οποίο θα διαπνέεται από τις αρχές και τους κανόνες που περιέχονται στο καλούμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτή την περίοδο, η Ελλάδα, μέσω αρμόδιων παραγόντων -γνωρίζετε, άλλωστε, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Αναπληρωτής έχουν την τελευταία περίοδο επισκεφθεί διάφορες χώρες και έχουν συνομιλήσει με ομολόγους τους για συναφή θέματα- βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλες χώρες της Ε. Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι. Στο περιθώριο των εργασιών της επικείμενης Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έχει, ασφαλώς, τη δυνατότητα να συζητήσει με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και αυτά τα θέματα. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μια θετική εξέλιξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλογη θετική εξέλιξη σε άλλους τομείς τους οποίους με πολύ γενικό τρόπο ανέφερα. Αντιλαμβάνεστε πως γι` αυτό το θέμα, σε αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις μας είναι πάρα πολύ χρήσιμες και εξ αυτού του λόγου και οι δημόσιες ανακοινώσεις μας υπόκεινται σε όλους εκείνους τους περιορισμούς οι οποίοι είναι επιβεβλημένοι, προκειμένου να διατηρήσουμε τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, ώστε να έχουμε, τελικώς, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπέρ των εθνικών συμφερόντων.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να εκφράσω εκ μέρους της κυβέρνησης τη δυσάρεστη έκπληξή μας για την εξέλιξη που σημειώθηκε, όσον αφορά την οργάνωση "Γιατροί χωρίς Σύνορα". Η οργάνωση αυτή προσέφερε σπουδαίο έργο στη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η παρουσία και η αποτελεσματικότητά της, η βοήθεια που προσέφερε αναγνωρίστηκε από το διεθνή παράγοντα. Ο ίδιος ο κ. Κουζνέρ, με επαινετικό λόγο, αναφέρθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας τη θετική δράση των γιατρών της οργάνωσης. Η κυβέρνηση, η οποία ανέπτυξε με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποτελεσματική συνεργασία, θεωρεί πως το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης μπορεί να προσφέρει και στο μέλλον θετικές υπηρεσίες. Και γι` αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να συνεργαζόμαστε, ως κυβέρνηση, όπως με όλες τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, και με τη συγκεκριμένη. Πιστεύουμε ότι, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγνωρίστηκε ο θετικός ρόλος αυτής της οργάνωσης, έτσι και τώρα θα πρέπει το όλο θέμα να επανεξεταστεί, γιατί η οργάνωση αυτή είναι χρήσιμη στην κοινωνία των ανθρώπων, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης, οι οποίες στην περιοχή μας είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που συχνά εκδηλώνεται.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Είχα την εντύπωση ότι η απρόσκοπτη πορεία της Κύπρου προς την Ε. Ε. είχε τερματιστεί από το Μάρτιο του `95. Τον τελευταίο καιρό ακούμε πως η κυβέρνηση πολεμάει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τώρα τί άλλαξε, γιατί η κυβέρνηση το θέτει ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το θέτει η κυβέρνηση ως προϋπόθεση. Η κυβέρνηση, απλώς, καλείται να αντιμετωπίσει τη θέση την οποία διατύπωσαν τέσσερις χώρες της Ε. Ε., με κοινό κείμενο που έχουν καταθέσει. Αναφέρομαι στο κείμενο που κατέθεσαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, βάσει του οποίου εκδηλώνουν προβληματισμούς για το κατά πόσο είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της Ε. Ε. με την Κύπρο και να ενταχθεί η Κύπρος ως μέλος στην Ε. Ε., χωρίς να έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι σημαντική. Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Βεβαίως, όμως, η τελική έγκριση για την οριστική ένταξη της Κύπρου, είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. Θα αποφασιστεί εκείνη την ώρα που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Παραμένει, στο μεταξύ, αυτή η κοινή θέση των τεσσάρων χωρών, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ασφαλώς -επαναλαμβάνω τη θέση μας- η πορεία της Κύπρου στην Ε. Ε. δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανακοπεί. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει σε ομηρία, ενώ συζητείται η ένταξή της στην Ε. Ε. Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. και η προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος είναι δύο στοιχεία που μπορεί να καθορίσουν τη μοίρα του νησιού για τα επόμενα χρόνια. Αρα, σε αυτά έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι η Ελλάδα, σήμερα, μετά την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μιλάει για την πορεία και την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου και θέτετε τη δημιουργία ενός κλίματος, με βάση τις αρχές και τους κανόνες του λεγόμενου ευρωπαϊκού κεκτημένου, θα ήθελα να σας ρωτήσω: πρώτον, το θέτετε αυτό ως διαδικαστική προϋπόθεση για να πείτε "ναι συμφωνούμε στο οποιοδήποτε αίτημα, να γίνει, δηλαδή, η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη χώρα"; Και δεύτερον, τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία οι ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν να ικανοποιήσουν αυτές τις δύο παραμέτρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι πολύ σαφής. Στο πλαίσιο των επαφών της χώρας μας με τις άλλες κοινοτικές χώρες, συζητούνται όλα αυτά τα θέματα. Αναπτύσσουμε τις δικές μας απόψεις και ακούμε τις απόψεις που διατυπώνει η άλλη πλευρά, κάθε φορά. Ολα αυτά τα θέματα -και αναφέρθηκα σε κάποια σημεία, τα οποία εσείς επαναλάβατε με τις ερωτήσεις σας- έχουν αποτελέσει και αποτελούν αντικείμενο, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, υπάρχουν ως θέματα. Πρέπει να τα διαχειριστούμε έτσι, ώστε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον. Θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε την ύπαρξη αυτών των θεμάτων. Αυτό το οποίο είναι σαφές, είναι τούτο: Η δική μας θέση για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι κατηγορηματική και ειλικρινής. Επιθυμούμε η Τουρκία να κερδίσει μία ουσιαστική και όχι μία εικονική υποψηφιότητα, προκειμένου, αξιοποιώντας τις κοινοτικές διαδικασίες, αλλά και δεχόμενη τον ανάλογο έλεγχο, που προβλέπεται στο πλαίσιο των κανόνων και των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε. Ε. και να ενταχθεί σ` αυτήν. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει έξω από το πλαίσιο των αρχών και των κανόνων, βάσει των οποίων κρίθηκαν όλες οι χώρες οι οποίες, ήδη, έχουν ενταχθεί στην Ε. Ε. ή πρόκειται να ενταχθούν, κατά το πρώτο ή το δεύτερο κύμα της διεύρυνσης. Η θέση μας, λοιπόν, είναι σαφής. Αυτή είναι η πολιτική θέση. Η θέση αυτή μπορεί να συμπυκνωθεί σε ένα "ναι" ή σε ένα "όχι". Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο θα προκύψει ως αποτέλεσμα των συνεργασιών, των συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο και θα συνεχιστούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Ας μην προτρέξουμε, μέχρι εκείνη την ώρα, που η Ε. Ε. θα κληθεί να λάβει την τελική απόφασή της για αυτό το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατανοώ την αντίληψή σας να μη θέλετε να επεκταθείτε, στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Το ερώτημα είναι, όχι τόσο για να μάθουμε πλήρως την ελληνική τακτική, αλλά για να καταλάβω τι θα γίνει αν δεν μας τις δώσουν αυτές τις προϋποθέσεις. Δηλαδή, προσπαθώ να καταλάβω ότι εντάξει είναι οι προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα τι γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ανέφερα ότι συζητήσαμε αυτό το θέμα. Συζητήσαμε θέματα ουσίας και τακτικής στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης. Και πρέπει να σας πω ότι έχουμε ξεκάθαρο τον πολιτικό ορίζοντά μας. Ξέρουμε σε ποιά κατεύθυνση κινούμαστε. Εχουμε αποσαφηνίσει τι είναι αυτό το οποίο συζητούμε με τους άλλους εταίρους. Εχουμε αποκωδικοποιήσει -αν θέλετε- όλες τις πτυχές των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις στο δίμηνο που απομένει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, επειδή ακριβώς, για μας τα θέματα είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένα. Δεν έχουμε προβληματισμούς, δεν έχουμε απορίες, δεν έχουμε κενά. Εχουμε αποσαφηνίσει τι είναι αυτό το οποίο έχει για μας προτεραιότητα. Είναι δεδομένο τι είναι αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε. Δεν το αναζητούμε τώρα. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως όλα αυτά τα θέματα θα συνεχίσουν να απασχολούν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες και κατά το επόμενο δίμηνο. Γι` αυτό, λοιπόν, παραμένουμε τώρα σε αυτή την ανακοίνωση της θέσης μας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Αναφέρατε ότι στη Σύνοδο που θα γίνει στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με ομολόγους του. Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Τάμπερε και θα συναντήσει πολλούς ηγέτες στο Παρίσι. Δεν έχει καταρτιστεί κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι συνεννοήσεις γίνονται αυτή την περίοδο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πώς αξιολογεί, κατ` αρχήν, η κυβέρνηση αυτές τις πληροφορίες, τις προερχόμενες από την Τουρκία, ότι με το παλαιότερο ή με ένα νέο καθεστώς είναι δυνατή η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε διατυπώσει, με κάθε τρόπο, την επιθυμία μας να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης. Πιστεύουμε ότι ανάλογο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση επιδεικνύει και ο διεθνής παράγοντας. Ελπίζουμε το θέμα αυτό, το οποίο μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια, να λυθεί. Να επαναλειτουργήσει, δηλαδή, η Σχολή της Χάλκης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εντάσσεται αυτό μέσα στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής προσέγγισης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η επιλογή αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης της Τουρκίας, είναι μία θετική χειρονομία προς την Ελλάδα.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρει η ελληνική κυβέρνηση ή έχει ενημερωθεί, επισήμως...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για τη θέση της κυβέρνησης της Τουρκίας. Γνωρίζουμε, από τα δημοσιεύματα, από συζητήσεις που έχουν γίνει σε άλλο επίπεδο, ότι αυτό το θέμα απασχολεί την Τουρκία, απασχολεί και το διεθνή παράγοντα. Αυτό είναι γνωστό. Εμείς παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει.

ΠΑΠΠΑ: Ο Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε. Ε. κ. Σόλμπες, δήλωσε ότι η Κομισιόν επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Ελλάδα στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης τέτοιου είδους επίσπευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια που κάνουμε, πιστεύω με πολύ θετικά αποτελέσματα -είναι να εκπληρώσουμε όλα τα κριτήρια που προβλέπονται στις σχετικές συνθήκες. Είπαμε -και λέμε πάντα σε κάθε ευκαιρία- ότι θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας και όχι με πολιτικές διαπραγματεύσεις. Πιστεύουμε ότι, όταν εκπληρώσουμε τα κριτήρια αυτά -παραμένει ανοιχτή μόνο η υποχρέωση που έχουμε, όσον αφορά το κριτήριο του πληθωρισμού- θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις και θα γίνουμε ισότιμο μέλος της ΟΝΕ. Αυτή η συζήτηση γίνεται. Δεν έχει, όμως απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες πυρηνικές βόμβες υπάρχουν στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει γι αυτά τα θέματα, σε ερωτήσεις, που κατά καιρούς γίνονται. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά το θέμα αυτό. Παραμένουμε στις απαντήσεις που έχω δώσει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει ο αριθμός των βομβών; Αυτό εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ανατρέξετε στις απαντήσεις που έχω δώσει σε σχετικές ερωτήσεις δεν θα είχατε αυτόν τον προβληματισμό. Πολλές φορές στο παρελθόν έχετε διατυπώσει κι εσείς σχετική ερώτηση. Και χθες απάντησα σε σχετικό ερώτημα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι έκανε σχετική δήλωση και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε αυτή την ερώτηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε την απάντηση που είχατε δώσει γι αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπάμαι, γιατί δεν θυμάστε εσείς την ερώτηση που έχετε κάνει γι αυτό το θέμα και θα πρέπει να τη θυμάστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβώς η ίδια και ποτέ δεν έχει δοθεί απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν έχει αυτό το θέμα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για σας, ασφαλώς, θα πρέπει να θυμόσαστε και την απάντηση. Δεν είναι δυνατόν να θυμόσαστε μόνο την ερώτηση χωρίς την απάντηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα παίζουμε την κολοκυθιά.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, εσείς παίζετε την κολοκυθιά. Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσα ήταν κατηγορηματική, και από κει και πέρα δεν έχω τίποτα να προσθέσω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνω το ερώτημα, γιατί έχει και μια χρηστική και ιστορική αξία να καταγράφονται μερικά ερωτήματα και οι απαντήσεις που δεν δίνονται...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χωρίς να δαπανούμε το χρόνο τώρα. Θέλετε να επαναλάβουμε στο briefing την ερώτησή σας δέκα φορές; Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εάν σας εξυπηρετεί για λόγους καταγραφής της ιστορίας του τόπου.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να απαντήσετε στον κόσμο που μας ακούει, εάν υπάρχουν ή εάν δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε αυτό το θέμα και ο κόσμος μας άκουγε πάντα. Και επειδή άκουγε τις απαντήσεις πάνω στα ερωτήματά σας και τις θέσεις που αναπτύσσαμε, μας έδωσε την εμπιστοσύνη του, με την ψήφο του, προκειμένου να κυβερνούμε τον τόπο, για το εθνικό συμφέρον.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ψήφισε ο ελληνικός λαός για να υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Μπογιόπουλε. Ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για την πολιτική μας. Η πολιτική μας για όλα τα θέματα είναι αυτή για την οποία έχει αποφασίσει και την έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός. Δεν θα μας κατηγορήσετε γιατί μας ψηφίζει ο ελληνικός λαός για να κυβερνούμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιο σημείο του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος, κ. Μπογιόπουλε, σας δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρετε αυτό το θέμα, δείχνοντας μια αγωνία και ένα ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός; Θέλετε, δηλαδή, να σταθμίσετε την ικανότητα του ελληνικού λαού να μελετά και να βγάζει σωστά συμπεράσματα από τα προγράμματα των κομμάτων; Αυτό είναι το ενδιαφέρον σας; Αυτός είναι ο προβληματισμός σας; Εχουν απαντηθεί αυτά τα θέματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να περάσω σε ένα άλλο θέμα: Είπατε, χθες, ότι σκέπτεται η κυβέρνηση, αν κατάλαβα καλά...

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι σκέπτεται η κυβέρνηση, το καταλάβατε πολύ καλά!

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο των τόσο κατατοπιστικών απαντήσεων που δίνετε, λέω ότι είπατε χθες, πως η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων που υπάρχουν -αν υπάρχουν- σε ότι αφορά τη δυνατότητα της Αστυνομίας να βιντεοσκοπούνται οι διαδηλωτές...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες. Εχουν γίνει δηλώσεις και από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Δεν ήσασταν χθες στο briefing. Το συζητήσαμε αυτό το θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάβασα όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπετε ότι δεν χάνετε τίποτα όταν δεν έρχεστε;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω, λοιπόν, για να βρω ένα λόγο να έρχομαι, να μου απαντήσετε στο ερώτημα, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είχε στο σκεπτικό της και έχει αυτό που εσείς είπατε χθες: Η διενέργεια βιντεοσκοπήσεων και άλλων κινηματογραφικών λήψεων γίνεται παρά και ενάντια στην πολιτική της θέληση από τις δυνάμεις της Αστυνομίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, σε αυτό το θέμα. Παραμένω σε αυτή την απάντηση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από το θέμα που μας είπατε συζητήθηκε τίποτα άλλο στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως κανένα.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 October 1999 - 20:24:45 UTC