Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πέμπτη τη Μυτιλήνη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 9 το πρωί από το Ανατολικό Αεροδρόμιο και παρακαλώ, όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην αποστολή να το δηλώσουν αρμοδίως.

* Με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κ. Ο. του κόμματός του, θέλω να πω τα εξής:

Ο κ. Καραμανλής μίλησε και πάλι για τον "ανένδοτο αγώνα" που έχει κηρύξει! Δεν πρόκειται για ανένδοτο και δεν πρόκειται για αγώνα. "Ανένδοτος" χωρίς προηγούμενο, χωρίς συνέχεια γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση, Είναι ανέκδοτος, πλέον. Και "αγώνας", ο οποίος διεξάγεται από το γραφείο του Προέδρου της Ν. Δ., μακριά από τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς των Ελλήνων πολιτών για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αγωνία πολιτικής επιβίωσης του κ. Καραμανλή, ο οποίος με τη στάση του αυτή φανερώνει ότι δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να κατασκευάζει τη δέσμη δικαιολογιών που θα χρησιμοποιήσει μετά την επερχόμενη εκλογική ήττα.

Η Ν. Δ. και ο κ. Καραμανλής δεν στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης. Στρέφονται εναντίον της χώρας, γιατί η σκανδαλολογία και η ακραία πόλωση την οποία προωθούν -και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο- υπονομεύει την πορεία της χώρας και τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις.

Τελικώς, η Ν. Δ. είναι ένα τμήμα μιας εποχής που έχει φύγει. Η ηγεσία της την έχει μετατρέψει σε ένα κόμμα πολιτικής οπισθοφυλακής, ένα κόμμα φθαρμένο και γι` αυτό είναι προς απόσυρση από την πολιτική ζωή της χώρας.

Εμείς, η κυβέρνησή μας, με τη στήριξη και τη βοήθεια του ελληνικού λαού, όπως μέχρι τώρα σημειώσαμε σημαντικά επιτεύγματα, θα συνεχίσουμε την πορεία μας για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας, ως ισχυρή Ελλάδα, στον 21ο αιώνα. Και θα επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια.

* Σας ανακοινώνω ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε επιστολή από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης. Η επιστολή αυτή έχει ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 1999. Στην επιστολή απάντησε ο Πρωθυπουργός, προ ημερών. Η απαντητική επιστολή έχει ημερομηνία 12 Οκτωβρίου. Οι δύο επιστολές θα είναι στη διάθεσή σας, αμέσως μετά.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είπατε τα όσα είπατε, αναφερόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος καταγγέλλει τη διαφθορά και -κατά τη γνώμη πολλών από εμάς- είπε λιγότερα από όσα είπε ο κ. Πάγκαλος για τον Υπουργό Εξωτερικών και την εξωτερική πολιτική που ασκείται, φαντάζομαι, με τη συμφωνία όλης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν θα επαναλάβετε τα ίδια, δηλαδή, τα περί "αγωνίας πολιτικής επιβίωσης" ή κατά πόσον τελικά αυτές οι δηλώσεις "στρέφονται εναντίον της χώρας";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Είναι εκ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση στηρίζεται στο σύνολο των βουλευτών που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ασκεί πολιτική με βάση τις αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Η πολιτική που ασκείται είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί, στο πλαίσιο τόσο κυβερνητικών, όσο και κομματικών οργάνων και ασκείται με ιδιαίτερη επιτυχία από τον Υπουργό Εξωτερικών. Τέτοιες αιτιάσεις εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών και του τρόπου με τον οποίο ασκεί την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν είναι δικαιολογημένες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, όμως, λέει ότι δεν ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου -αλλά και ο κ. Σημίτης- ελληνική πολιτική, αλλά ακολουθεί την αμερικανική προπαγάνδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν λέει ακριβώς αυτό. Αλλά, δεν θα μπω -παγιδευόμενος από την ερώτησή σας- σε σχολιασμό των θέσεων που διατυπώνουν τα διάφορα στελέχη, όσο προβεβλημένα και αν είναι. Ακόμη και αν είναι μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Αυτό το οποίο θα επαναλάβω είναι τούτο και μόνο τούτο: η ασκούμενη εξωτερική πολιτική από τον αρμόδιο Υπουργό βρίσκει σύμφωνη όλη την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποφασιστεί, μετά από συζητήσεις, στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είπατε στα αρμόδια όργανα, προηγουμένως. Σε ένα από τα υψηλότερα όργανα του Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ, είναι μέσα ο κ. Πάγκαλος. Δεν τα γνωρίζει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί αμερικάνικη πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό θα ρωτήσετε τον κ. Πάγκαλο. Για το αν η πολιτική που ασκείται είναι πολιτική η οποία εκφράζει την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, μπορώ και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι είναι έτσι και έχει αποφασιστεί μετά από συζητήσεις στα αρμόδια όργανα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, όμως, λέει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ακολουθεί αυτή την πολιτική που έχει αποφασιστεί στα όργανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα απαντήσω εγώ για λογαριασμό του κ. Πάγκαλου.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο θέμα: είπατε πριν ότι "τέτοιες αιτιάσεις εναντίον της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί ο κ. Παπανδρέου δεν είναι δικαιολογημένες". Τι σημαίνει αυτό κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι δεν συμφωνούμε με αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολιτικά τι σημαίνει αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος; Γιατί έχει αυτή την ασυλία ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται για ασυλία. Καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται και να λέει τις απόψεις του, να κρίνει τους άλλους και να κρίνεται και ο ίδιος για τις απόψεις που διατυπώνει. Αυτό είναι βασικός κανόνας της δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της πολιτικής στην πατρίδα μας και πρέπει να γίνεται σεβαστός.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση με τα όσα λέει κάθε εβδομάδα ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Εχω, εδώ, τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου, που λέει σε ένα σημείο, αναφερόμενος στα όσα έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών, ότι αυτά είναι αμερικάνικα πράγματα, είναι η επίσημη προπαγάνδα των Αμερικανών. Σε ένα άλλο σημείο λέει, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε και την Αττική Οδό. Αυτές οι αιτιάσεις βοηθούν την καλή εικόνα της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που δεν βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να θεωρεί ότι βοηθείται από τέτοιου είδους θέσεις. Ασφαλώς δεν βοηθείται η κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή είπατε ότι τέτοιες θέσεις δεν βοηθούν την κυβέρνηση και επειδή ο κ. Πάγκαλος έχει αναλάβει από τον Πρωθυπουργό και το Εκτελεστικό Γραφείο να διαμορφώσει τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των εκλογών, θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει κάποιο ασυμβίβαστο να λέει αυτά τα πράγματα ο κ. Πάγκαλος που είναι υπεύθυνος για να διαμορφώσει τις θέσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος έχει εκλεγεί μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου από την Κεντρική Επιτροπή. Παραμένει μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Ασκεί τα καθήκοντά του, χωρίς περιορισμούς. Δεν είναι μειωμένων δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων ο κ. Πάγκαλος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Αρα, οι αποφάσεις που λαμβάνονται και οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στα στελέχη του Κινήματος, ασκούνται αναλόγως. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη, κ. Υπουργέ. Ο κ. Πάγκαλος έχει μία -όψιμα, μάλιστα, την έχει αναλάβει- αρμοδιότητα, η οποία διαφημίστηκε και ενόψει εκλογών, να διαμορφώσει το νέο προγραμματικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις που διατυπώνει ο κ. Πάγκαλος, συνάδουν προς αυτή την κατεύθυνση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος παραμένει μέλος του Ε. Γ. Θα διατυπώσει την εισήγησή του, η οποία θα ληφθεί υπόψη ως εισήγηση ενός στελέχους του Ε. Γ. που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το συγκεκριμένο έργο.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Αυτό που λέτε, δεν απαντά σε αυτό που ρωτά ο κ. Φίλης. Οτι είναι μέλος του Ε. Γ. δεν το αμφισβητεί κανείς. Το ότι παραμένει στο Ε. Γ., επίσης, κανείς δεν το αμφισβητεί. Και από ότι ξέρω, κανένας από τα ηγετικά στελέχη, τους υπόλοιπους 11, δεν το αμφισβητεί. Αυτό που αμφισβητείται είναι εάν ο κ. Πάγκαλος με αυτά που λέει, τα οποία εσείς είπατε ότι δεν βοηθούν το έργο της κυβέρνησης, είναι απόψεις του κ. Πάγκαλου και δεν είναι δικαιολογημένες αιτιάσεις, συνάδουν με αυτό που έχει αναλάβει να κάνει, δηλαδή να διατυπώσει ανάλογες θέσεις. Λογικά σκέφτεται κάποιος: Πώς από τη μια μεριά αυτό το πράγμα: δεν είναι δικαιολογημένες αιτιάσεις και από την άλλη "γράψε μας κάποιες θέσεις". Τι θα γράψει; Διαφορετικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε σαν να γνωρίζετε ποιο είναι το κείμενο της εισήγησης του κ. Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος δεν έχει διατυπώσει γραπτή εισήγηση. Παρακαλώ, να εξετάσουμε την εισήγηση αυτή ως κείμενο, όταν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτή την ώρα τουλάχιστον, και δεν πρέπει να προτρέχουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ρωτήσω κάτι ακόμη. Ο κ. Πάγκαλος, λοιπόν, με όλα αυτά, σας έχει οδηγήσει σήμερα να κρατάτε κάποιες αποστάσεις. Τουλάχιστον, έτσι το ερμηνεύω εγώ. Πείτε μου, σας παρακαλώ πολύ: Ο Πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί στο αίτημα του κ. Πάγκαλου, που επανειλημμένα το έχει θέσει, να συζητήσει μαζί του -γιατί δεν νομίζω να τον καλέσει, να συζητήσουν με αυτόν τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός- και να του πει "Ωραία. Τι είναι αυτά που λες; Αυτά έχουμε συμφωνήσει τα κυβερνητικά όργανα";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνία με τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος. Γνωρίζετε ότι εργάζεται άοκνα, προκειμένου να προωθήσει το κυβερνητικό έργο και την πολιτική του Κινήματος. Πρόσφατα, συζήτησε με τον κ. Πάγκαλο σχετικά θέματα. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με όλα τα στελέχη. Νομίζω ότι αυτό το θέμα το οποίο θέσατε με τις ερωτήσεις σας, ξεφεύγει πια από τη συζήτηση για την πολιτική ενημέρωση. Ηταν σαφή αυτά τα οποία είπα. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένες θέσεις, εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική, όπως αυτή έχει αποφασιστεί στα αρμόδια όργανα. Ασφαλώς δεν είναι δυνατό, να ικανοποιείται με θέσεις οι οποίες δεν την βρίσκουν σύμφωνη. Επειδή, ακριβώς, οι θέσεις αυτές δεν την βρίσκουν σύμφωνη, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να θεωρεί ότι την ωφελεί η διατύπωση των θέσεων αυτών. Ηταν τόσο σαφή και λογικά αυτά τα οποία είπα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω: Πρώτον, αν ο κ. Πάγκαλος δημιουργεί πρόβλημα με αυτές τις δηλώσεις κάθε φορά, που διαφοροποιείται, μιας και δεν μιλάμε για το στέλεχος, μιλάμε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών; Και δεύτερον, αν θα τον καλέσει ο κ. Σημίτης να του κάνει κάποιες παρατηρήσεις, αν δηλαδή, είναι δυσαρεστημένος ο κ. Σημίτης...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν και στα δύο σκέλη της ερώτησής σας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, μέχρι τον Ιανουάριο, που θα γίνει το Συνέδριο Θέσεων του κόμματός σας, ο κ. Πάγκαλος θα είναι στο Ε. Γ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν ρωτηθήκατε γι` αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι έχει εκλεγεί από την Κ. Ε. και παραμένει μέλος του Ε. Γ.; Προφανώς, δεν με παρακολουθήσατε.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Λέει ο κ. Πάγκαλος ότι "ο κ. Παπανδρέου "μαχαίρωσε" πισώπλατα τους συνεργάτες του και τον Πρωθυπουργό". Θα ήθελα ένα σχόλιο, επί αυτού του συγκεκριμένου θέματος, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Και μία δεύτερη ερώτηση. Δεν ήμουν στο Τάμπερε, αλλά επειδή νομίζω ότι οι συνάδελφοι κάνουν καλά τη δουλειά τους και ο κ. Πάγκαλος με μπέρδεψε λίγο. Λέει εδώ ότι ο Πρωθυπουργός είπε στους ευρωπαίους εταίρους ότι "θέλετε να γίνω παλιάνθρωπος σαν και εσάς, να γίνω καραγκιόζης και να δώσω έναν τίτλο σε αυτούς τους αλήτες της Αγκυρας, τους δολοφόνους, σε αυτούς τους ανθρώπους που καταπιέζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το λαό τους; "

Θέλω να ρωτήσω: είπε κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ ονόματος του Πρωθυπουργού, νομιμοποιούμαι και μπορώ να μιλήσω. Σας διαβεβαιώνω ότι ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε με αυτόν τον τρόπο. Οσον αφορά τα άλλα θέματα τα οποία αναφέρονται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Πάγκαλος, θα μου επιτρέψετε να μην προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο, γιατί -είναι κανόνας αυτός- δεν είναι δυνατό να σχολιάζουμε τις απόψεις ή τις θέσεις των στελεχών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε κ. Υπουργέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν με θέσεις που δεν την βρίσκουν σύμφωνη, να είναι ικανοποιημένη από αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος. Αλλα στελέχη που έχουν πάρει διαφορετικές θέσεις έχουν βρεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος έχει άσυλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ κατορθώνει και κυβερνά εδώ και πολλά χρόνια, επειδή ακριβώς στηρίζεται σε μια σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πλειοψηφία αυτή είναι στέρεη. Είναι πλειοψηφία η οποία κατ επανάληψη έχει αποδειχτεί ότι στοιχίζεται με την Κυβέρνηση στις μεγάλες επιλογές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών. Ο κ. Πάγκαλος είναι ένα μέλος αυτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει με την παρουσία του και τη ψήφο του την κυβέρνηση στις επιλογές της. Δεν υπάρχει λοιπόν, οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε μπορεί να λέει ότι θέλει, έχει άσυλο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασυλία δεν έχει ουδείς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν κανόνες βάση των οποίων όλοι μπορούν να κρίνουν, αλλά, και να κρίνονται. Αυτό είναι πάγια αρχή η οποία και στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν για την κυβέρνηση υπάρχει μεταβολή της Αγγλίας για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε., μετά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Κουκ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τοποθετείται ευθέως υπέρ της ακώλυτης ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε., ανεξαρτήτως της εξέλιξης, όσον αφορά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν για την κυβέρνηση έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα γύρω από την εγκατάσταση των σεισμοπλήκτων σε κοντέϊνερς και τροχόσπιτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα το χρονοδιάγραμμα. Δεν έχουν αλλάξει αυτά τα οποία έχουμε πει ως προς τους στόχους που έχουμε θέσει. Γνωρίζετε ότι οι καιρικές συνθήκες -άλλωστε ήταν αναμενόμενο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με τις βροχές- κάνουν δυσκολότερο το έργο μας. Καλούμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους σεισμόπληκτους πολίτες, να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση στην αξιοποίηση του μέτρου που αφορά το επίδομα συγκατοίκησης. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει ακόμη περισσότερο, σε μεγαλύτερο δηλαδή βαθμό, να αξιοποιηθεί το μέτρο αυτό, παρά το ότι είναι απολύτως κατανοητοί οι λόγοι -ψυχολογικοί αλλά και πρακτικοί- που κάνουν κάποιους να μη θέλουν να μετακινηθούν από τις σκηνές, στις οποίες βρίσκονται προσωρινώς. Επιθυμώ και πάλι να τους καλέσω, συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να δεχτούν να μετακινηθούν, έστω προσωρινά, σε χώρους που έχουν προετοιμαστεί γι` αυτό το σκοπό, προκειμένου ν αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε πλοία, είτε σε μεγάλους προστατευόμενους χώρους που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι, ώστε να έχουν καλύτερες συνθήκες καθημερινής ζωής.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες το μεσημέρι, δεν είχε ανακοινωθεί, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε τη γνωστή ομάδα επικοινωνίας, εσάς, τον κ. Λαλιώτη και άλλους συνεργάτες του. Μπορούμε να μάθουμε τι αποφασίσθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λαμβάνονται αποφάσεις σε τέτοιου είδους συναντήσεις. Ανταλλάσσονται απόψεις. Ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα -του το αναγνωρίζετε πιστεύω απολύτως- να συζητά και να ανταλλάσσει απόψεις με στελέχη επί θεμάτων τα οποία θεωρεί ο ίδιος ότι έχουν ενδιαφέρον.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας πείτε τι σας συμβούλεψε, τι κατευθύνσεις σας έδωσε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές οι συνεργασίες του Πρωθυπουργού, αντιλαμβάνεστε, ότι δεν έχουν χαρακτήρα συνεδρίασης επίσημου κυβερνητικού οργάνου, προκειμένου να συζητείται και δημοσίως το περιεχόμενό τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Μόνο εμπράκτως θα τα δούμε, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμπράκτως βλέπετε το έργο της κυβέρνησης. Γιατί εμείς επιθυμούμε να είμαστε παρόντες με το έργο μας, την ώρα που κάποιοι άλλοι επιθυμούν να είναι παρόντες με το ψέμα των λόγων τους.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν αυξήσεις 7% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπάλληλους, μόλις 2,3%. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση εξαιρεί από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων μια κατηγορία υπαλλήλων και τους δίνει τόσο γενναιόδωρες αυξήσεις συγκρινόμενες με τη λιτότητα που ακολουθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεχόμαστε κριτική από δύο πλευρές. Η μια πλευρά μας κατηγορεί ότι δίνουμε υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις σε ένα ορισμένο τμήμα εργαζομένων -παρά το ότι έχουν ειδικό ρόλο- όπως είναι οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Σ αυτή την πλευρά εντάσσετε και τον εαυτό σας. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία μας κατηγορεί γιατί δεν δίνουμε αυξήσεις, μέσω ειδικού μισθολογίου σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο με την ευρύτερη έννοια. Εμείς πιστεύουμε ότι μετά από χρόνια, ήδη έχει δημιουργηθεί μια ανισότητα. Θα πρέπει οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν ειδικό μισθολόγιο. Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, των συναρμοδίων υπουργών, πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται σ αυτό το αίτημα και δικαιώνουν την επιθυμία των ίδιων, λόγω των ειδικών συνθηκών μέσα στις οποίες εργάζονται, να έχουν αμοιβές οι οποίες θα τους βοηθούν να ζουν αξιοπρεπώς. Είναι ένα μέτρο, λοιπόν, το οποίο είναι δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια γενναιόδωρη χειρονομία, θα έλεγα, προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όλα αυτά η κυβέρνηση μπορεί να τα αποφασίσει και να τα θέτει σε εφαρμογή, επειδή ακριβώς, με την πολιτική που ασκεί όλα αυτά τα χρόνια, έχει επιτύχει ένα αξιοζήλευτο επίπεδο για την οικονομία της χώρας μας, ώστε χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα, χωρίς άλλες παρενέργειες στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, να μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.

ΦΙΛΗΣ: Ολοι οι εργαζόμενοι έχουν ειδικές συνθήκες εργασίας. Και οι εκπαιδευτικοί που με 200.000 πηγαίνουν στην επαρχία και νοικιάζουν σπίτι και να δουλέψουν και αυτοί σε ειδικές συνθήκες δουλεύουν. Το ερώτημά μου είναι γιατί αυτά τα μέτρα τα οποία δίνετε με γενναιοδωρία στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, σίγουρους ψηφοφόρους κομμάτων εξουσίας και πειθήνιους που δεν κάνουν απεργίες κλπ. λόγω ειδικών συνθηκών που αναφέρατε, δεν τα δίνετε και στους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, βάσει των οποίων δίνονται οι αυξήσεις κάθε χρόνο. Οσον αφορά το συγκεκριμένο τμήμα, τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρούμε επιβεβλημένη και ορθή αυτή την επιλογή.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Θέλω να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα μου. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μεταβολή του Λονδίνου η δήλωση αυτή του κ. Κουκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. έχει αποφασιστεί από τα κορυφαία όργανα της Ε. Ε. Είναι πάγια θέση της. Παρά το ότι κατά καιρούς διατυπώνονται διάφορες αιτιάσεις από πολλές χώρες. Εμείς πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 October 1999 - 15:25:37 UTC