Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιά είναι η κίνηση καλής θελήσεως που εκλαμβάνει η Ελλάδα ως απαιτούμενο για την περαιτέρω εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την, ενδεχομένως, θετική εισήγησή της για την περαιτέρω σύσφιγξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, θα δώσω μια γενικότερη απάντηση: Ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα κ. Κοραντής έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής ο Ελληνας πρέσβης μετέφερε στον Τούρκο Πρωθυπουργό προφορικό μήνυμα του κ. Σημίτη.

Στο μήνυμα αυτό, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρεται με σαφήνεια στο καλύτερο κλίμα που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία περίοδο. Επαναλαμβάνει τη θέση της χώρας μας, ότι βλέπουμε με θετικό μάτι τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και την προσέγγισή της στην Ε. Ε.. Και, βεβαίως, επαναλαμβάνει την επιθυμία μας, οι προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο να μην αποτελέσουν παρένθεση, αλλά να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αναφέρεται στις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα και επισημαίνει πως από την πλευρά της Τουρκίας αναμένεται μια έμπρακτη απόδειξη της δικής της επιθυμίας και βούλησης για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οσον αφορά, τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε. Ε., έχουμε τονίσει κατ` επανάληψη ότι η βελτίωση των σχέσεων αυτών υπακούει στους κανόνες, τις αρχές και τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτές τις περιπτώσεις για όλες τις χώρες. Για κάθε χώρα -και εν προκειμένω για τη δική μας- υπάρχουν τα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, τα οποία συχνά έχουν καθοριστικό βάρος και στα οποία θα πρέπει να κριθεί η χώρα εκείνη η οποία επιθυμεί την προσέγγισή της με την Ε. Ε.. Για την περίπτωση τη δική μας, λοιπόν, τέτοια θέματα είναι το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε. Ε. και, βεβαίως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στους τομείς αυτούς, όπως κατ` επανάληψη έχουμε πει, πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει μια στάση, η οποία θα κάνει την Ευρώπη -και πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα την Ελλάδα- να πειστεί ότι πράγματι η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια ουσιαστική και όχι μια εικονική υποψηφιότητα, στο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισής της με την Ε. Ε.. Στο σημείο αυτό είμαστε τώρα.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Επειδή κάνατε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στο περιεχόμενο του μηνύματος Σημίτη, και ιδιαίτερα στην τελευταία επισήμανσή του ότι για να μεταλλαχτεί το βελτιωμένο κλίμα σχέσης των δύο χωρών θα πρέπει η Τουρκία να προβεί, πλέον, σε ουσιαστικές κινήσεις για να βελτιωθούν οι διμερείς ευρωτουρικές σχέσεις, η εντύπωσή μου είναι ότι το διαχωρίσατε αυτό, από το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το ερώτημά μου είναι ότι αυτή η επισήμανση του Πρωθυπουργού -ότι περιμένουμε από την Τουρκία μια έμπρακτη ανταπόδοση τόσο στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στο Κυπριακό- αποτελεί προϋπόθεση για να δώσει η ελληνική πλευρά τη συναίνεσή της στο Ελσίνκι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έκανα αυτό το διαχωρισμό. Απλώς ανέφερα, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, τρια σημεία από το περιεχόμενο αυτού του προφορικού μηνύματος.

Το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε. Ε. το έχουμε συζητήσει κατ` επανάληψη. Οπως, κατ` επανάληψη, έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση μας. Η θέση αυτή παραμένει ως έχει, δεν αλλάζει σε τίποτα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ελληνα πρέσβη στο πρωθυπουργικό μέγαρο, στην Αγκυρα, του δόθηκε η δυνατότητα να μεταφέρει αυτό το μήνυμα, όπου επαναλάμβανε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Και, βεβαίως, η πορεία της Τουρκίας προς την Ε. Ε. διαπερνάται, επαναλαμβάνω, από το πώς η Τουρκία θα αντιδράσει σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι έχουν αναφερθεί κατ` επανάληψη. Είναι οι τομείς εκείνοι που συνιστούν και τα κριτήρια, σύμφωνα με τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, είναι και οι τομείς που για μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τους ανέφερα: αφορούν την Κύπρο και το Κυπριακό, αφορούν το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτά όλα, βεβαίως, για την πορεία προσέγγισης της Τουρκίας στην Ε. Ε..

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Θέλω να επαναλάβω το ερώτημά μου, γιατί θεωρώ ότι δεν το έχετε κατάλάβει.

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως κατάλαβα και απάντησα σε αυτό το ερώτημα.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Επειδή, το έχετε καταλάβει αυτή η έμπρακτη ανταπόκριση τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν απάντησα σε αυτό; Σχετίζεται απολύτως με την πορεία της Τουρκίας προς την Ε. Ε.. Είναι η τρίτη φορά που το λέω.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Πριν το Ελσίνκι ή μετά το Ελσίνκι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Ποδηματά είναι η τρίτη φορά που το λέω. Και είπα ότι η ελληνική πολιτική στα συγκεκριμένα θέματα είναι αυτή και δεν αλλάζει σε τίποτα. Δεν ήταν σαφές αυτο που είπα; Από την απάντηση που έδωσα στον κ. Καρακώστα ήταν σαφές αυτό που είπα.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Από την απάντηση που δώσατε στον κ. Καρακώστα, αναφερθήκατε στα γενικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιες για ένταξη στην Ε. Ε. χώρες, όπως εξειδικεύονται στην κάθε περίπτωση. Αυτό δεν συνδέεται αυτομάτως...

ΡΕΠΠΑΣ: Στη δική μας περίπτωση, έχουμε, αφενός, την Ελλάδα και αφετέρου την Τουρκία. Την Ελλάδα που θέτει αυτά τα θέματα και την Τουρκία η οποία επιθυμεί αυτή την προσέγγιση. Αρα, λοιπόν, οι δύο χώρες έχουν οριοθετήσει το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτύξουν τις κινήσεις τους το επόμενο διάστημα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Γιατί αναφέρεστε σε "πορεία" ή σε "προσέγγιση"; Εδώ τώρα αυτό που συζητείται είναι αν θα είναι υποψήφια ή όχι. Επ` αυτού είναι αυτοί οι όροι της Ελλάδας; Οταν λέτε "πορεία" ή "προσέγγιση" είναι πολύ γενικού χαρακτήρα, φτάνει μέχει την ένταξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας, του χαρακτηρισμού της, δηλαδή, ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε. Ε., θα αποφασιστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Θα αναμένετε όλοι τις συζητήσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου αυτού, προκειμένου να γνωρίζετε την απόφαση που θα ληφθεί. Σας είπα ποιες είναι οι θέσεις με τις οποίες προσέρχονται οι διάφορες χώρες σε αυτή τη Σύνοδο. Ολοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την επιθυμία τους, η προσέγγιση αυτή να λάβει συγκεκριμένη μορφή και χαρακτήρα. Είπα πριν -δεν το θυμάστε ή σας διέφυγε- ότι επιθυμούμε η Τουρκία να κερδίσει μια ουσιαστική και όχι μια εικονική υποψηφιότητα. Αλλά αυτό, βεβαίως, συνδέεται απολύτως με ορισμένες επιλογές τις οποίες πρέπει να κάνει η Τουρκία για να κερδίσει αυτή την ουσιαστική υποψηφιότητα. Δεν ήταν πολύ σαφή αυτά που είπα κ. Μπερμπεράκη; Αρα, δεν μίλησα για προσέγγιση γενικώς και αορίστως, όπως είπατε. Η προσέγγιση είναι μια λέξη η οποία καλύπτει γενικώς την τάση συνεργασίας, αλλά μίλησα συγκεκριμένα για μια ουσιαστική υποψηφιότητα, η οποία πρέπει να κερδηθεί από την Τουρκία, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εκτός αυτών που η Ελλάδα συζητεί με τους εταίρους της, θέλει κάποια κίνηση καλής θέλησης πριν το Ελσίνκι από την Τουρκία για να άρει της επιφυλάξεις της, όσον αφορά αν θα είναι υποψήφια χώρα. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι μία κίνηση καλής θέλησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το Κυπριακό και δεν γνωρίζουμε πότε θα αρχίσουν. Ελπίζουμε να αρχίσουν συντομότατα, να είναι συζητήσεις ουσίας και οι πλευρές που θα λάβουν μέρος σε αυτή τη συζήτηση, να επιδείξουν πνεύμα πραγματικής διάθεσης για την επίλυση του προβλήματος. Βεβαίως, ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει με προαπαιτούμενα. Πρέπει να είναι ένας διάλογος ανοιχτός, με ένα και μοναδικό στόχο: να εξευρεθεί, επιτέλους, λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτό, λοιπόν, μένει να αποδειχθεί. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, η μεταφορά ενός προφορικού μηνύματος, με αφορμή μια εθιμοτυπική επίσκεψη, δεν θα πρέπει να σας οδηγήσει σ` ένα πολιτικό συμπέρασμα, το οποίο στενεύει τον ορίζοντα του νοήματος αυτού του μηνύματος. Αν δεν υπήρχε αυτή η επίσκεψη, δεν θα υπήρχε και το μήνυμα. Δεν έσπευσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός να στείλει κάποιο μήνυμα στον κ. Ετζεβίτ, επειδή θεώρησε ότι η στιγμή είναι τέτοια που του επιβάλλει να κάνει μία συγκεκριμένη κίνηση. Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε μια ευκαιρία. Την αποδοχή του αιτήματος του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, να γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό. Με αυτή την ευκαιρία, λοιπόν, ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε γνώστης ενός μηνύματος του Ελληνα Πρωθυπουργού, που του μετέφερε ο Ελληνας πρέσβης. Αυτό το λέω ως παρατήρηση, η οποία έχει διαδικαστική, αλλά και πολιτική σημασία. Για να υπάρχει αποκατάσταση του πώς και γιατί μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα. Για να μη συνδέεται με άλλες εξελίξεις και να μη δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν την αφετηρία τους σε οτιδήποτε άλλο έξω από αυτή καθαυτή τη συνάντηση του Ελληνα πρέσβη με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ερχονται στο φως της δημοσιότητας κάποιες πληροφορίες, ότι μεγάλες χώρες της Ε. Ε. έχουν ήδη καταλήξει, σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τη διεύρυνση της Ε. Ε. και μέσα εκεί διαφαίνεται η άμεση σύνδεση που θεωρούν ότι υπάρχει μεταξύ της κυπριακής διαδικασίας ένταξης και της τουρκικής. Επ` αυτού έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ως χώρα και ως κυβέρνηση είμαστε υπέρμαχοι της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε. Ε. Είμαστε από τις χώρες και τις κυβερνήσεις που πρωτοστατούν, με τις θέσεις που λαμβάνουν στο πλαίσιο των κοινοτικών οργάνων στην προώθηση της διεύρυνσης της Ε. Ε. Αυτό τα λέει όλα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση η Ε. Ε. να εντατικοποιήσει την πολιτική διεύρυνσής της με τις υποψήφιες χώρες του πρώτου και του δεύτερου κύματος, όπως καλούνται, αλλά και με άλλες χώρες. Ολες, όμως, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μέχρι τώρα, στο συγκεκριμένο ή σε συναφείς τομείς, στο πλαίσιο της Ε. Ε., είχαν ως βάση ορισμένους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί που ίσχυσαν στο παρελθόν, ισχύουν και τώρα και, βεβαίως, θα συνεχίσουν να ισχύουν και στο μέλλον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό το προφορικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, έδωσε την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, να δούμε τις προθέσεις της Τουρκίας. Από όσα διαβάζω στον Τύπο, ο κ. Ετζεβίτ σε πολλά από τα θέματα, αιτήματα της Ελλάδας, είναι στην ουσία απορριπτικός, ιδιαίτερα, στο θέμα της Κύπρου. Δεν αναφερθήκατε μάλιστα και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκα στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, για το Κυπριακό είναι απορριπτικός, σαφής. Διερωτώμαι, λοιπόν, τι θα κάνετε στο Ελσίνκι, όταν ήδη υπάρχει εικόνα του τι θέλει η Τουρκία.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Ελσίνκι, θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Και πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός στο προφορικό μήνυμά του αναφέρεται σε έμπρακτη ανταπόδοση και όχι σε έκφραση προθέσεων. Αυτό, επειδή χρησιμοποιήσατε τη λέξη "προθέσεις".

ΓΥΡΜΠΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση έχει υπόψη της για την ύπαρξη κάποιων "non papper", μεταξύ Μπλερ-Ζοσπέν, στα οποία αναφέρεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι το 2011 μέλος της Ε. Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή κυκλοφορούν πάρα πολλά, τα οποία έχουν σχέση με εκτιμήσεις, με προτάσεις, με ιδέες, θα έλεγα να τα λάβουμε υπόψη μας, αλλά στην πραγματική διάστασή τους. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας είναι ότι για καμία χώρα δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των διαπραγματεύσεων. Και αναφέρομαι στις χώρες με τις οποίες βρίσκεται, ήδη, σε διαπραγματεύσεις η Ε. Ε., για την ένταξη τους. Αρα, λοιπόν, είναι πολύ πρόωρο και -πάντως- θα έλεγα, ότι αποτελεί ένα σενάριο που απαιτεί ισχυρή φαντασία ο προσδιορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας για μία χώρα, η οποία, αυτή την ώρα, δεν είναι καν υποψήφια προς ένταξη, την ώρα που συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν έχει αποφασιστεί για χώρες, με τις οποίες η Ε. Ε., εδώ και καιρό, έχει αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, έστειλε ένα άτυπο προφορικό μήνυμα στον κ. Ετζεβίτ. Μας γνωστοποιήσατε, περίπου, το περιεχόμενό του. Το ερώτημα είναι: Τι μήνυμα πήρε η ελληνική κυβέρνηση και αν είναι ικανοποιημένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, γιατί υπάρχει βελτίωση του κλίματος, για την οποία έχουμε κατ` επανάληψη μιλήσει. Αυτό είναι κέρδος και για τις δύο χώρες. Απλά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε αυτό το καλύτερο κλίμα να μην αποτελέσει μία παρένθεση, αλλά να αποκτήσει βάθος, διάρκεια, προκειμένου οι δύο χώρες, οι δύο λαοί, τα επόμενα χρόνια, να ζήσουν με καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις σε καλύτερες συνθήκες. Νομίζω ότι ο κ. Ετζεβίτ επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησής του, εκφράζοντας τη δική του επιθυμία, το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που είναι ήδη καλύτερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, δηλώνοντας πως και ο ίδιος επιθυμεί να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση. Σε επίπεδο, λοιπόν, αρχής, συμφωνούμε απολύτως.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Σε σχέση με τα όσα έχετε πει, μέχρι στιγμής, δηλώνετε ότι είστε υπέρ της διεύρυνσης. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν στη φάση της διαπραγμάτευσης, μέχρι το Δεκέμβρη, η Τουρκία κάνει κάποια κίνηση για να καλύψει τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε. Ε., αλλά δεν καλύψει αυτό που ζητάει η Ελλάδα τι θα γίνει; Διότι το Κυπριακό δεν είναι στις προϋποθέσεις που θέτει η Κοπεγχάγη.

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να μετατοπιστώ από το πεδίο της ενημέρωσης στο πεδίο της μελλοντολογίας. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό το θέμα δεν θα το συζητήσουμε μέσω υποθέσεων. Αυτό το οποίο μπορώ να επαναλάβω, είναι ότι η πορεία αυτή συνδέεται με ορισμένες αρχές και κανόνες και νομίζω ότι μπορούμε, κάθε φορά, να μετρούμε τη στάση οποιασδήποτε χώρας -και της Τουρκίας, εν προκειμένω- με βάση αυτούς τους δείκτες, αυτά τα κριτήρια. Τότε, πολύ εύκολα, μπορεί να βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα για την πρόοδο που έχει, αν έχει, συντελεστεί. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο, αυτή την ώρα, δεν έχει καν ξεκινήσει. Αρα, είναι έξω από τα δεδομένα. Είναι κάτι το οποίο κάποιοι επιθυμούν.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Σχετικά με την έκκληση της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης για τις θυρίδες των θησαυρών των Εβραίων, υπάρχει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Οτι ισχύει για όλους τους πολίτες, ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Εάν η Τουρκία αποδεχθεί επί της αρχής, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, την ιδέα της εκπόνησης ενός χάρτη διαδρομής για την ενταξιακή της πορεία, στον οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την πλευρά της και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, αυτό θα θεωρηθεί από την ελληνική πλευρά ως έμπρακτη χειρονομία καλής θέλησης, έμπρακτη ανταπόδοση, ώστε να συναινέσει στην υποψηφιότητα του Ελσίνκι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρότασή μας αυτή δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία. Είναι πολύ πρόωρο. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αντίδραση της Τουρκίας, ώστε να δώσουμε εμείς, αυτή την ώρα, κατηγορηματική απάντηση. Αλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι σοβαρό, ωφέλιμο και χρήσιμο, να συζητούμε αυτά τα θέματα, ανοίγοντας όλα τα χαρτιά μας, ακαίρως. Αρα, λοιπόν -επειδή γνωρίζετε ποιά είναι η πολιτική που έχουμε διατυπώσει- αν σας διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε σε αυτή την πολιτική και εσείς θα είστε απολύτως πληροφορημένοι και εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις κινήσεις, οι οποίες είναι εθνωφελείς, για το συγκεκριμένο θέμα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από την επίσημη θέση για την επίσπευση της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα, ότι δηλαδή συμπίπτει με την ημέρα των Ευχαριστιών, επειδή υπάρχουν πολλά σενάρια, μήπως έχετε να μας πείτε κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επίσπευση της επίσκεψης αυτής είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας που εξέφρασε η αμερικανική πλευρά, δοθέντος ότι αυτή η επίσπευση διευκολύνει τη συμμετοχή της κ. Κλίντον στο ταξίδι. Δεν φέραμε καμία αντίρρηση για την αλλαγή των ημερομηνιών. Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη αυτή είναι το ίδιο σημαντική και μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο χρήσιμη στις νέες αυτές ημέρες που θα γίνει, δηλαδή από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της χρονικής μετάθεσης της επίσκεψης.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σε ότι αφορά τη συνάντηση για τριμερή ή πενταμερή, έχει αλλάξει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο, λόγω της επίσκεψης Κλίντον, να μεταφερθούν αργότερα οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν το συζητούμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν έχουν προσδιοριστεί επακριβώς οι συμφωνίες που θα υπογραφούν με την άφιξη του κ. Κλίντον στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση που γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων συνεχίζεται. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν. Υπάρχει μια πολύ σημαντική προεργασία που έχει γίνει. Ολα τα άλλα θα τα πληροφορηθείτε όσο εξελίσσεται και εφόσον ολοκληρωθεί η επίσκεψη.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν εξετάζετε, δηλαδή, το ενδεχόμενο της περίφημης συνεργασίας...;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Είναι πολλά θέματα, τα οποία απασχολούν τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών. Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης των δύο πολιτικών ηγετών. Οσον αφορά την υπογραφή συμφωνιών, παρακαλώ να αναμείνετε για να μάθετε πώς θα εξελιχθεί η επίσκεψη. Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, φερ` ειπείν, για να μιλήσω για ένα θέμα του δικού μου τομέα, είναι ένα θέμα ανοιχτό. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Γίνονται διάφορες συνεννοήσεις. Υπάρχει μια προεργασία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο κ. Κλίντον θα εκφωνήσει κάποια ομιλία, στη Βουλή ή αλλού;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού δεν έχει ανακοινωθεί, με λεπτομέρειες, το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, τίποτα δεν είναι οριστικό. Όταν ανακοινωθεί, τις επόμενες ημέρες, τότε θα γνωρίζετε, ώρα προς ώρα, λεπτό προς λεπτό, πώς θα κινηθεί στην Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν ξέρετε ποια θέματα συζητάτε με τους Αμερικανούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για συμφωνίες, τι συζητάτε, ποια θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολλά τα θέματα τα οποία συζητούνται μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων. Θέματα που έχουν οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον, θέματα που έχουν σχέση με συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εγκληματικότητας, θέματα πολιτικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα τέτοια θέματα έχουν κυρίαρχη θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα συζητάτε την τελευταία ημέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα πριν ότι έχει γίνει μια προεργασία. Σας διέφυγε αυτή η φράση. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των δύο κρατών έχουν συζητήσει αυτά τα θέματα. Και ανέφερα ένα παράδειγμα που αφορά τον δικό μου τομέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον δικό σας τομέα θα υπογράψετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε καταλήξει, δοθέντος ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα. Κάθε κυβέρνηση, κάθε πλευρά προσεγγίζει το θέμα που έχει τεθεί κάτω από το δικό της πρίσμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 October 1999 - 14:46:59 UTC