Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 30 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ομιλία του Πρωθυπουργού είναι στη διάθεσή σας.

* Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω το εξής σχόλιο:

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του κόμματός του, είπε μεταξύ άλλων ότι ''η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ΟΝΕ, είναι ένας στόχος τον οποίο στηρίξαμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ως Νέα Δημοκρατία''. Ευχαριστούμε γι` αυτή τη στήριξη!

Η αλήθεια είναι ότι η Ν. Δ. όταν κυβέρνησε απέτυχε να εφαρμόσει δύο προγράμματα σύγκλισης. Σχεδίασε δύο προγράμματα τα οποία απέτυχαν οικτρά. Οδήγησαν την Ελλάδα σε απόκλιση και όχι σε σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ε. Ε.

Το επίτευγμα να βρισκόμαστε σήμερα σε απόσταση αναπνοής από το μεγάλο στόχο της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και των θυσιών του ελληνικού λαού. Είναι η ορθή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και οδήγησε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Λυπούμαστε, γιατί η Ν. Δ. όχι μόνο δεν στήριξε, αλλά συχνά υπονόμευσε με δηλώσεις και την πρακτική ηγετικών στελεχών της την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι γνωστές οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή και άλλων επιφανών παραγόντων της Ν. Δ., οι οποίοι, λίγο καιρό πριν, θεωρούσαν ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος για την Ελλάδα. Μας κατηγορούσαν ότι με την πολιτική που ακολουθούμε δεν πρόκειται να επιτύχουμε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αυτό, τώρα, το θεωρούν δεδομένο. Παρά ταύτα και πάλι μεμψιμοιρούν, θεωρώντας ότι η σύγκλιση δεν είναι πραγματική.

Η Ε. Ε. έχει όργανα, τα οποία ελέγχουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι κοινοτικοί παράγοντες και φορείς έχουν αποφανθεί, σε όλα τα επίπεδα, ότι η πολιτική που ακολουθούμε οδηγεί με βεβαιότητα τη χώρα μας στην ΟΝΕ, με πραγματικούς και ουσιαστικούς όρους. Η Ν. Δ. διαφοροποιείται. Αυτό δείχνει πως την ώρα που ''ποιεί την ανάγκη φιλότιμο'' και αναγνωρίζει ότι εντασσόμαστε στην ΟΝΕ, την ίδια ώρα μεμψιμοιρεί με τέτοιο τρόπο, μόνο και μόνο για να σκιάσει αυτό το επίτευγμα της πολιτικής μας.

Κάτι ανάλογο, επιχείρησε να κάνει η Ν. Δ., όσον αφορά το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Πρέπει να πω ότι συνηθίζεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση, μόνο και μόνο για μικροκομματικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους, εκ καθήκοντος να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Πρέπει, όμως, ορισμένους τομείς- και ιδίως αυτούς που αφορούν μείζονα εθνικά θέματα- να τους αφήσουμε έξω από αυτή τη μικροκομματική οπτική, ώστε να μη γινόμαστε επιζήμιοι, όταν δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και το λαό.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, επαναλαμβάνω, σχεδόν στο σύνολο των ΜΜΕ των άλλων χωρών, και της Τουρκίας μη εξαιρουμένης, αντιμετωπίζεται ως ψήφισμα το οποίο κάθε άλλο παρά ''ανάβει πράσινο φως'' στην Τουρκία, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, κατά πρωτότυπο τρόπο, στην Ελλάδα.

Ισα-ίσα το ψήφισμα αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να επιβεβαιώνει αυτό το οποίο αποτελεί πάγια πολιτική μας: Οτι θα πρέπει ορισμένες προϋποθέσεις, ορισμένες υποχρεώσεις, που ισχύουν για όλες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε. Ε., να εκπληρωθούν και από την Τουρκία, προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο. Το ψήφισμα αυτό επαναβεβαιώνει το δικαίωμα της Τουρκίας -που της έχει αναγνωριστεί, άλλωστε, ως χώρας επιλέξιμης- να ζητεί την ένταξή της στην Ε. Ε.

Το ψήφισμα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, αφού επαναλαμβάνει, σχεδόν αυτούσιες θέσεις, που αποτελούν πάγια στοιχεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατόπιν τούτου, καλούμε όλους και ιδιαιτέρως την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επιδείξει την απαραίτητη σύνεση και αν δεν μπορεί να ασκήσει εποικοδομητική κριτική, τουλάχιστον ας σιωπά. Είναι και αυτό μια συνεισφορά σε μια εθνική υπόθεση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ψήφισμα αυτό και η κ. Μαλιώρη και ο κ. Σουλαδάκης, έχουν κάνει δηλώσεις και λένε ότι είναι φιλοτουρκικό. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό; Η κ. Μαλιώρη έδωσε συνέντευξη για αυτό το θέμα και λέει ότι είναι φιλοτουρκικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς, εκ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έκανε τέτοια δήλωση. Κάνατε το ίδιο λάθος προχθές, αποδίδοντας στον υπουργό κ. Λαλιώτη δηλώσεις και θέσεις τις οποίες ουδέποτε εξέφρασε. Μη μεταφέρετε εδώ θέσεις, οι οποίες αποδίδονται σε στελέχη που δεν είναι θέσεις των συγκεκριμένων στελεχών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα "ΒΡΑΔΥΝΗ".

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σαν τη συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Λαλιώτης, όσον αφορά τη δήθεν καθυστέρηση για τα έργα της Ολυμπιάδας και την οποία επικαλεστήκατε λίγες ημέρες πριν; Σας παρακαλώ. Ουδείς έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις, ουδείς έχει εκφράσει τέτοιες θέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε πει ο κ. Λαλιώτης τότε, ότι έχουμε καθυστερήσει δύο χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Λαλιώτη; Εγώ σας απάντησα τότε. Οχι, κ. Σταματόπουλε, μην επιμένετε. Υπάρχει μια δεοντολογία, όσον αφορά την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Είστε οι μόνοι που το ισχυρίζεστε αυτό από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Ο κ. Χαραλαμπίδης ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης. Επίσης, σε συνέντευξή του κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, ότι είναι μη κόμμα, μια νομενκλατούρα ανάμεσα στο κράτος, στα lobby και τα ΜΜΕ. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών που έχουν σχετικές ανησυχίες και ενδιαφέροντα, να ιδρύουν πολιτικές κινήσεις και κόμματα. Το δικαίωμα αυτό είναι αναφαίρετο. Η ίδρυση πολιτικής κίνησης από τον κ. Χαραλαμπίδη δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την έννοια δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε οποιοδήποτε σχόλιο. Πληροφορηθήκαμε, σήμερα, την ίδρυση αυτής της κίνησης από τις εφημερίδες. Ακουσα δε από Μέσο Ενημέρωσης να γίνεται το εξής σχόλιο: Οτι ο κ. Χαραλαμπίδης ισχυρίζεται ότι, η κυβέρνηση πανικόβλητη σχεδόν από την αναγγελία της ίδρυσης αυτής της πολιτικής κίνησης, σκέφτεται να επισπεύσει τις εκλογές! Αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την υπεύθυνη πολιτική ανάλυση των θεμάτων, της πραγματικότητας. Από κει και πέρα, επαναλαμβάνω, η ίδρυση πολιτικής κίνησης -και μάλιστα της συγκεκριμένης- δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Σχετικά με τις καταγγελίες για νομενκλατούρα, για το μη κόμμα, τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν θα προβώ σε καταγγελίες οποιασδήποτε μορφής και εναντίον οποιουδήποτε, αν δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία θα παρουσιάσω στον ελληνικό λαό και με βάση αυτά να στοιχειοθετήσω τις απόψεις μου.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Γράφτηκε, χθες, στην εφημερίδα "ΠΟΝΤΙΚΙ", ότι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, σχετικά με τα μικρά κόμματα, ώστε αν πιάνουν ποσοστό 1% έως 3%, δηλαδή, το 2,99%, οι αρχηγοί τους να μπαίνουν στη Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τέτοια δημοσιεύματα. Ουδείς στην κυβέρνηση ασχολείται με θέματα εκλογικού νόμου.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Σούρλας πήρε μια πρωτοβουλία, να καταθέσει μια τροπολογία, με την οποία θα απαγορεύεται σε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει αυτή την τροπολογία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει λάβει θέση για το θέμα αυτό. Εχει ψηφιστεί σχετικός νόμος, ο 2533 του 1997. Με βάση αυτό το νόμο, στο άρθρο 1 παράγραφος 6, ορίζεται ποιοι είναι οι εντολείς στο πλαίσιο τέτοιων επενδυτικών υποθέσεων. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε δέκα περιπτώσεις, σε πρόσωπα και φορείς που δεν έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιδιότητα του εντολέα. Επίσης, στο άρθρο 81 του νόμου 2533 του 1997, αναφέρονται όλοι εκείνοι οι περιορισμοί, που αφορούν πρόσωπα και φορείς, σχετικά με την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Εχει εκδοθεί, κατ` εντολή αυτού του νόμου, σχετική Υπουργική Απόφαση, από το Μάρτιο του 1998, που προβλέπει περιορισμούς ή αποκλεισμούς από τέτοιο δικαίωμα, για φορείς, που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και σε δημοσιογράφους, αν δεν το γνωρίζετε αυτό. Πρέπει να πω ότι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει σε άλλες αναπτυγμένες, σύγχρονες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει, λοιπόν, θεσμικό πλαίσιο. Ισως κάποιοι δεν το γνωρίζουν. Ισως αυτό παίρνουν υπόψη τους οι βουλευτές της Ν. Δ., όταν για λόγους εντυπωσιοθηρίας, αναλαμβάνουν τη σχετική πρωτοβουλία. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται και στο πλαίσιο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Από κει και πέρα, δεν νομίζω ότι η ηθική στάση των πολιτών -μηδέ εξαιρουμένων και των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των άλλων φορέων, που έχουν ένα λειτούργημα το οποίο αναπτύσσεται στη δημόσια σφαίρα- μπορεί να υπαχθεί σε μια σκόπιμη διαστρέβλωση, σε μια σκόπιμη παρερμηνεία του τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ηθική στάση. Ολοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να μας κρίνουν. Αρα, λοιπόν, πιστεύουμε ότι για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων αναλήφθηκε αυτή η πρωτοβουλία. Βεβαίως, η απάντηση θα δοθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω, είναι ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τα συναφή θέματα. Αν η Ν. Δ. θέλει συγκεκριμένα οι Ελληνες βουλευτές να στερηθούν αυτού του δικαιώματος, με άλλο τρόπο, ο οποίος θα υποδειχθεί από αυτή, ας θέσει μια τέτοια πρόταση με ευθύτητα και με τρόπο, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι θα επιτύχουν το αποτέλεσμα που λένε ότι επιδιώκουν. Γιατί, αλλιώς, μπορώ εύκολα να τους κατηγορήσω ότι είναι υποκριτές. Οτι το κάνουν μόνο και μόνο για τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων. Πιστεύω δε ότι κάποιοι θα αγνοούν, προφανώς, ότι υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο και αυτό επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ίσως κάποιοι από τους συναδέλφους.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση εκτός από το να νομοθετεί, έχει και την ευθύνη -κάθε κυβέρνηση- και της τήρησης του νόμου. Αισθάνεστε να μην έχετε εφαρμόσει πλήρως αυτό το νομικό πλαίσιο που μας περιγράψατε τώρα; Το ρωτάω αυτό διότι δεν ήταν τώρα μόνο οι πρωτοβουλίες του κ. Σούρλα. Εχετε διαβάσει και σεις τον τελευταίο καιρό πάρα πολλά σχόλια για κυβερνητικούς παράγοντες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι κινούν κάποιες διαδικασίες του Χρηματιστηρίου. Μήπως, λοιπόν, και εσείς κάπου δεν έχετε εφαρμόσει όλο αυτό το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και το θεσπίσατε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Το νομικό πλαίσιο εφαρμόζεται, σας παραπέμπω σ` αυτό και πάλι. Από κει και πέρα μην ξεχνάτε ότι και αυτά τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε, υπογράφονται από εσάς, από συναδέλφους σας οι οποίοι και αυτοί μπορώ εγώ, αν γίνω κακόπιστος, να σκεφτώ ότι επιδιώκουν έτσι να εξυπηρετήσουν, με τη δημιουργία κλίματος σε μια ορισμένη κατεύθυνση, κάποια συμφέροντα. Αυτά όλα όμως, όταν λέγονται με αυτό τον επιπόλαιο τρόπο, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν μια εντύπωση η οποία είναι επιζήμια για τη δημόσια ζωή της χώρας, γενικότερα για τη χώρα και όχι μόνο για την πολιτική. Απάντησα σε όλα αυτά τα θέματα. Ο νόμος εφαρμόζεται, προβλέπει δικαιώματα και περιορισμούς. Οταν το μελετήσετε, νομίζω ότι θα έχετε μια διαφορετική γνώμη.

ΦΙΛΗΣ: Ισχύει η παρατήρηση του Πρωθυπουργού ότι είναι "ανοησίες" τα όσα λέγονται και γράφονται περί εκλογών το Φθινόπωρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα επαναλάβω αυτή τη λέξη. Μπορώ να σας πω όμως ότι είναι μια λέξη η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στα όσα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών.

ΦΙΛΗΣ: Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δήλωσε για πρώτη φορά ότι είναι αναπόφευκτος ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει αυτή τη δημόσια δήλωση ενός διακεκριμένου παράγοντα που τον αφορά, εν τινι μέτρω, το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης ή -το ευκολότερο- στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης προκειμένου να καταργηθούν τα τελευταία αναχρονιστικά υπολείμματα του νόμου περί προσηλυτισμού και άλλων παρεμφερών νόμων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα η δήλωση του Μακαριότατου δεν σημαίνει ότι υποβάλλει σχετικό αίτημα. Δίνει μια διάσταση νομοτελειακής εξέλιξης σε αυτή την υπόθεση, λέγοντας πως αναπόφευκτα, πλέον, τα πράγματα οδηγούνται εκεί, όπως είπατε και εσείς. Οχι ότι αυτή η εξέλιξη είναι η δική του επιθυμία. Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό έχει αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος. Στο πλαίσιο συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Γνωρίζετε επίσης ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Η θέση της κυβέρνησης λοιπόν, παραμένει ως έχει. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Ακούσαμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στελέχη αυτού του Ιδρύματος να δηλώνουν ότι αποσύρονται από την ευθύνη της τροφοδοσίας, της προμήθειας των τροφίμων για σεισμοπαθείς επειδή διαπιστώνουν εκτεταμένα κρούσματα αισχροκέρδιας και ύποπτων τροφίμων. Ακούσαμε επίσης, πληροφορηθήκαμε, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ταίσει τους σεισμοπαθείς, με σάντουιτς και άλλη ξηρά τροφή. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το θέμα της προμήθειας των τροφών στους σεισμοπαθείς, τώρα που βγαίνει ο Ερυθρός Σταυρός από τη μέση και πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη, από πολιτικής απόψεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει πρώτα απ όλα να συγχαρούμε τον Ερυθρό Σταυρό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει μέχρι τώρα, για τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν καθοριστική η θετική συμβολή του. Ο Ερυθρός Σταυρός, όπως ανακοίνωσε δεν αποσύρεται γενικώς από την όλη επιχείρηση τροφοδοσίας των σεισμόπληκτων. Απλώς δεν θέλει να έχει την ευθύνη της επιλογής των εταιρειών που προμηθεύουν με τρόφιμα τους σεισμόπληκτους. Αλλά βεβαίως στη διακίνηση και τη φροντίδα για την τροφοδοσία των σεισμόπληκτων, συνεχίζει να συμμετέχει. Με την ευκαιρία αυτή ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με τα θύματα του καταστροφικού σεισμού, με όλους τους πολίτες που αγανακτούν και αποδοκιμάζουν, εκείνους τους επιχειρηματίες, που σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια στιγμή πόνου και δυστυχίας συνανθρώπων μας, θεώρησαν ότι μπορούν να βρουν την ευκαιρία να αισχροκερδίσουν. Τα φαινόμενα αυτά έχουν απασχολήσει τις δικαστικές αρχές, αλλά και τις διοικητικές υπηρεσίες. Θα αποδοθούν οι ευθύνες. Με την ευκαιρία αυτή μπορώ να πω πως και δι αυτού του τρόπου αποδεικνύεται πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα να αντιμετωπίσει η Πολιτεία το σύνολο των προβλημάτων που προκύπτουν μετά από ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως ήταν ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός. Αντιλαμβάνεστε πόσα προβλήματα υπάρχουν, με τεράστιο μέγεθος το καθένα. Η Πολιτεία, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, η Πολιτική Προστασία έχει λάβει μέριμνα ώστε να συνεχιστεί κανονικά η τροφοδοσία των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί. Πρέπει να πω ότι η τροφοδοσία των σεισμόπληκτων με αυτό τον τρόπο, είναι μια έκτακτη διαδικασία, δεν συνιστά μια μόνιμη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι γρήγορα, όταν δοθεί η δυνατότητα στους περισσότερους από αυτούς, αξιοποιώντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μέσω του επιδόματος συγκατοίκησης και της επιδότησης ενοικίου, να βρουν στέγη, δεν θα χρειάζεται πια κάποιος άλλος να φροντίζει για την καθημερινή τροφή τους. Όπως, επίσης, αν εγκατασταθούν σε κάποιον από τους λυόμενους οικίσκους που τώρα τοποθετούνται, θα έχει τη δυνατότητα να φροντίσει ο καθένας για την καθημερινή τροφή του, όπως θα έκανε και σε κάθε άλλη περίπτωση, ζώντας κάτω από κανονικές συνθήκες, στο σπίτι του. Αρα λοιπόν αυτή η περίοδος είναι μια παρένθεση, όσον αφορά τη δι` αυτού του τρόπου τροφοδοσία των σεισμόπληκτων. Πιστεύουμε να κλείσει η παρένθεση αυτή όσο γίνεται πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει αυτομάτως ότι οι συμπολίτες μας αυτοί θα έχουν βρει μια ημιμόνιμη ή μόνιμη στέγη. Και βεβαίως όλη αυτή την περίοδο, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να φροντίζουμε για την τροφοδοσία τους. Θα το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παίρνοντας υπόψη πάντα ότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται, δυστυχώς, από συνανθρώπους μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορεί να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, παραγνωρίζοντας πως σε μια τέτοια στιγμή θα πρέπει ίσα-ίσα να επιδείξουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να τους διακρίνει.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή, καλώς εχόντων των πραγμάτων κ. Υπουργέ, η παρένθεση στην οποία αναφερθήκατε θα κρατήσει κανένα μήνα -επαναλαμβάνω καλώς εχόντων των πραγμάτων- για πάρα πολλούς από τους σεισμόπληκτους, η τροφοδοσία λοιπόν, που γράφεται σήμερα από τον Τύπο και καταγγέλλεται και από φορείς, θα γίνεται για ένα μήνα με κονσέρβες και σάντουιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει ότι καλύτερο, ότι είναι πιο σωστό, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μη στερηθούν την τροφή τους. Και ιδίως για τα νέα παιδιά που σπουδάζουν, τους μαθητές, θα γίνει ότι το καλύτερο. Και σε αυτή την προσπάθεια που κάνουν οι υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να συμβάλουν και εκείνοι οι οποίοι έχουν λόγο. Θα γίνει ότι το καλύτερο. Ασφαλώς δεν θα είναι η τροφή τους μόνο σάντουιτς ή κονσέρβες. Αλλά σε κάποιες έκτακτες στιγμές που θα πρέπει να δράσουμε αστραπιαία, και αυτά τα είδη τροφής πρέπει να σας πω ότι είναι χρήσιμα, είναι απαραίτητα. Μη μηδενίζουμε τα πάντα.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 October 1999 - 14:20:52 UTC