Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

* Ο Πρωθυπουργός, σε μια ώρα, θα επισκεφθεί το Ιλιον και τη Φυλή και θα συζητήσει με τους τοπικούς παράγοντες και τους πληγέντες για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν. Θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και σχολείο, το οποίο έχει υποστεί ζημιές, για να δει τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του κτιρίου. Βεβαίως, θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

* Το απόγευμα, στις 6.30, θα συνεδριάσει το διϋπουργικό όργανο, η Κυβερνητική Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση. Αντικείμενο συζήτησης είναι οι σεισμοί και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

* Αύριο, το απόγευμα, θα έχει συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη και αργότερα, θα δεχθεί το Διοικητή του ΙΚΑ.

* Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση και συνεργασία για το θέμα των σεισμών με τους Νομάρχες της Περιφέρειας Αττικής και την Εκτελεστική Γραμματεία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Το απόγευμα, στις 6, θα έχει συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, το Εκτελεστικό Γραφείο και τους Γραμματείς των τομέων του Κινήματος, που απαρτίζουν την Εκτελεστική Γραμματεία.

* Την Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, έχει προγραμματίσει συνάντηση με εκπροσώπους βιοτεχνών και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό. Θα μιλήσει, δηλαδή, με βιοτέχνες και επαγγελματίες που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή και έχουν υποστεί πολλές ζημιές. Αργότερα, στις 7 μ. μ., θα γίνει η εξ αναβολής συνεργασία του με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για θέματα του Υπουργείου.

* Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, έχουμε την, εξ αναβολής, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με κύριο θέμα την οικονομική πολιτική.

* Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών Χρήστου Ροκόφυλλου, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. (Σε ανεξάρτητο Δελτίο διανέμεται το βιογραφικό σημείωμα του κ. Ροκόφυλλου.)

* Η κηδεία του αδικοχαμένου Παναγιώτη Πούλου γίνεται, σήμερα, στις 4 μ. μ., στην Παιανία. Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε στους οικείους, συγγενείς και φίλους του τα θερμά συλλυπητήριά μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τόσο χθες, όσο και σήμερα, υπάρχει σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, όπως ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι θέτουν ένα θέμα γύρω από το Χρηματιστήριο. Λένε στον κόσμο: Προσέξτε για το πώς επενδύετε κ. λπ.. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, γιατί χρειάζεται αυτή η "νουθεσία"; Αφού το Χρηματιστήριο είναι μια διαδικασία δούναι-λαβείν, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, γιατί έπρεπε να παρέμβουν και να προειδοποιήσουν για τυχόν κινδύνους;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Χρηματιστήριο έχει τη δική του αυτόνομη λειτουργία. Ουδέποτε έχουμε παρέμβει, ούτε πρόκειται να παρέμβουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία δεν έχει ενδιαφέρον για τη διασφάλιση όλων των εγγυήσεων, προκειμένου να έχουμε διαφάνεια και υγιή λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Αλλωστε, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ορίζεται από την κυβέρνηση. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι σημαντικά. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, να πάρουμε νέα μέτρα, ώστε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις δικλείδες, οι οποίες θα θωρακίσουν το Χρηματιστήριο και θα το καταστήσουν ένα θεσμό, ο οποίος συμβάλλει στην ανάπτυξη, περιθωριοποιώντας όλα εκείνα τα φαινόμενα τα οποία μπορεί να βλάψουν και το Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται αυτή την περίοδο κινούνται σε δύο επίπεδα: Το ένα είναι νομοθετικό, το άλλο διοικητικό. Σε νομοθετικό επίπεδο, με την ευκαιρία της συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου που αφορά την ΕΥΔΑΠ, προβλέπονται διατάξεις, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω διαφάνεια, αφού υποχρεώνουν τους μεγαλομέτοχους να δηλώνουν τις συναλλαγές τους. Αυτή την περίοδο -σήμερα, αύριοτις επόμενες ημέρες- ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Πρέπει και οι μεγαλομέτοχοι, αλλά και οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο να δηλώνουν, απολύτως, τις συναλλαγές που τους αφορούν, ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς λειτουργεί το Χρηματιστήριο. Πιστεύουμε ότι αυτός ο κανόνας διαφάνειας, συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην υγιή λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν, όμως, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη ΔΕΘ για το ρόλο του Χρηματιστηρίου, δεν είχε αποδεχθεί την εκτίμηση ότι αποτελεί έναν από τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας θέσω το ερώτημα: Εκτιμάτε ότι όλη αυτή η δραστηριότητα γύρω από το Χρηματιστήριο είναι εις βάρος άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους η κυβέρνηση έχει παρατηρήσει καθυστερήσεις ή ενδεχομένως και αδυναμία λειτουργίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε να συζητήσουμε εδώ, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιολογήσουμε το Χρηματιστήριο ή να το εντάξουμε στην κοινωνική και οικονομική δομή της κοινωνίας μας. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι η επιτυχής οικονομική πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια και τα πολύ θετικά αποτελέσματα, τα οποία έχει επιφέρει αυτή η οικονομική πολιτική, έχουν την αντανάκλασή τους και στο Χρηματιστήριο. Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου έχει ευθέως και αμέσως επηρεαστεί από τα πολύ θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής μας. Με αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς, ότι ενώ από τη μια τροφοδοτείται από την οικονομική πολιτική μας -γιατί το κλίμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, ασφαλώς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, ώστε να λειτουργεί σωστά το Χρηματιστήριο και να έχει αυτή τη θετική ροπή- από την άλλη το ίδιο το Χρηματιστήριο συμβάλλει περαιτέρω, δίνει μια ώθηση ενισχυτική, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αφού δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αντλούν υγιείς οικονομικούς πόρους, απευθείας, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να συμμετέχουν, βλέποντας αυτή την παρέμβαση στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, και να αποκομίζουν κέρδη. Ολα αυτά, πιστεύω, ότι θα πρέπει να τα δούμε με ψύχραιμο τρόπο. Πρέπει αυτοί οι οποίοι έχουν συμμετοχή στις λειτουργίες του Χρηματιστηρίου να είναι γνώστες, των κανόνων, βάσει των οποίων λειτουργεί το Χρηματιστήριο και, βεβαίως, πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Το Χρηματιστήριο ακολουθεί την πορεία του. Εμείς, δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε, προκειμένου να επηρεάσουμε την πορεία αυτή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτό που έχουμε να κάνουμε -και αυτό κάνουμε- είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλίζουμε, κάθε φορά, τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, ώστε η λειτουργία του Χρηματιστηρίου να έχει πληρότητα αξιοπιστίας. Αυτή είναι η δική μας επιδίωξη. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή η κυβέρνηση προσδοκά δύο ή τέσσερα δισεκατομμύρια (μου διαφεύγει ακριβώς το νούμερο), άρα, προσβλέπει σε κάποια καλή πορεία, όπως το είπε και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Οι τραπεζίτες μαζί με τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Παπαντωνίου, σε κοινή συνέντευξη, στην ουσία υπονοούν ότι αυτή η υστερία των επενδυτών δεν είναι κάτι καλό. Ο κ. Παπαδήμος, μάλιστα, επανειλημμένα έχει μιλήσει για αναντιστοιχία των τιμών των μετοχών με τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων. Αυτή η υστερία ανησυχεί την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα υιοθετήσω τους χαρακτηρισμούς σας περί υστερίας. Και βεβαίως, δεν πρόκειται να προβώ σε δικούς μου χαρακτηρισμούς. Το Χρηματιστήριο λειτουργεί αυτόνομα. Η άνοδος που έχει παρατηρηθεί, οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το θετικό αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής μας αντανακλά στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Από εκεί και πέρα, οι παράγοντες οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου διατυπώνουν τις απόψεις τους, οι οποίες πάντοτε παρακολουθούνται με ενδιαφέρον και πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αλλά, βεβαίως, το Χρηματιστήριο, ανήκει σ` αυτούς που συμμετέχουν και δίνουν αυτή την κατεύθυνση. Ολοι πρέπει να ακούγονται, ιδιαιτέρως οι άνθρωποι που έχουν ειδικές γνώσεις, όπως είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι επενδυτές, τον έχουν οι μέτοχοι και οι επιχειρηματίες που οι επιχειρήσεις τους έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είδαμε κυβερνητικές διαφημίσεις σε όλο τον Τύπο που έλεγαν "θα πετύχουμε". Σε τι απέβλεπε αυτή η πληρωμένη διαφήμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ηταν μια ανακοίνωση, μια καταχώρηση, που έχει σκοπό να βοηθήσει αυτούς που δικαιούνται να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα, να ενημερωθούν καλύτερα για το πώς θα το επιτύχουν. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά, με τέτοιο σαφή, συγκροτημένο και πλήρη τρόπο, δημοσιεύονται τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι σεισμοπαθείς χρειάζονται αυτή την ενημερωτική βοήθεια, από τη δική μας πλευρά, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα. Γνωρίζουν, τώρα, τι είναι αυτό που αφορά καθέναν από αυτούς που έχουν πληγεί, αναλόγως της ιδιότητας και της κατηγορίας του. Γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν, γνωρίζουν τι προϋποθέσεις πρέπει να εξασφαλίσουν, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να επιδοθούμε σε τέτοιες καταχωρήσεις, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις υπέρ της κυβέρνησης. Η εντύπωση για την κυβέρνηση δημιουργείται από τις αποφάσεις που έχει λάβει, σε πρώτο επίπεδο, και δευτερευόντως, από την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Αρα, λοιπόν, μου κάνει εντύπωση η κατηγορία που απευθύνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα πεδίο για το οποίο, όπως έχω πει, δεν υπάρχει απόθεμα κομματισμού. Είπα τις προηγούμενες ημέρες, ότι αυτές οι προκλήσεις ή οι κατηγορίες της Ν. Δ. θα μείνουν αναπάντητες από τη δική μας πλευρά. Δεν μας αφορούν. Δεν μας ενδιαφέρει αυτός ο μικρόκοσμος των κομμάτων που αντιπαρατίθενται, την ώρα που πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται από μία κρίση που τους έχει πλήξει. Εμάς μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να αποκτήσουν γρήγορα το χαμόγελό τους, να νιώθουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, καθώς θα βλέπουν ότι τα προβλήματα από τα οποία σήμερα δοκιμάζονται, αντιμετωπίζονται και επιλύονται, το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή είναι η δική μας επιδίωξη. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας βγάλει από αυτό το δρόμο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα μέτρα, δεν τα είχατε τοιχοκολλήσει έξω από τις Νομαρχίες, έξω από τα δημαρχεία; Δεν τα είχατε δώσει στον Τύπο ξανά και είχαν δημοσιευθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαίο να ανακοινωθούν πάλι και πάλι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, με πολύ μεγάλη εξειδίκευση, όλα εκείνα που οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν εξαγγείλει, καθένας για το δικό του τομέα. Για πρώτη φορά, όλα αυτά τα μέτρα εμφανίζονται συγκεντρωμένα. Αναφέρονται οι υπηρεσίες, δημοσιεύονται τα τηλέφωνα, προκειμένου κάθε πολίτης, που έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει αυτά τα μέτρα, να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Είναι μία χρήσιμη καταχώρηση. Μη δίνετε άλλη διάσταση. Δεν τη δώσαμε εμείς αυτή τη διάσταση. Σας παρακαλώ, μην το κάνετε και εσείς. Οποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν μία οιονεί πολιτική πόλωση με τέτοια υλικά, πιστεύω ότι έχουν αποτύχει οικτρά στο σχεδιασμό τους. Γιατί παίζουν εν ου παικτοίς. Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε συνέχεια σ` αυτή την αντιπαράθεση. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Οχι να αναμετρηθούμε με τη Ν. Δ. και τα άλλα κόμματα, με αφορμή τα προβλήματα αυτά. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η αντιπαράθεση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο κόστισε αυτή η καμπάνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έχετε και γι` αυτό λεπτομερή στοιχεία. Οταν ολοκληρωθεί η καμπάνια, όταν τα παραστατικά στοιχεία καταρτιστούν και αυτά θα είναι στη διάθεσή σας. Ολα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Σας παρακαλώ, μη συντηρείτε αυτή τη συζήτηση. Είναι θλιβερό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας πείτε πόσο κόστισε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω αν τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει στην εξόφληση προς τις διαφημιστικές εταιρίες, που έχουν αναλάβει αυτή την ενημερωτική καμπάνια ή προς τα ΜΜΕ που τη φιλοξένησαν. Είναι κάτι, όμως, που είναι βέβαιο ότι θα το μάθουμε. Θα είναι στη διάθεσή σας. Μη συντηρείτε -επαναλαμβάνω- μια συζήτηση τόσο άχαρη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αύριο, μεθαύριο, αντιμεθαύριο. Είναι κάτι που θα το πληροφορηθείτε με κάθε λεπτομέρεια. Τα πάντα είναι εύκολο να τα πληροφορηθείτε. Και εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε και γι` αυτά τα θέματα να είστε γνώστες.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μέχρι χθες το βράδυ, υπήρχε μία σύγχυση για τον αριθμό των σχολείων τα οποία είχαν υποστεί ζημιές και τον αριθμό των σχολείων τα οποία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σήμερα. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι στο φαινόμενο αυτό που εμφανίστηκε υπήρξαν ολιγωρίες και αν ναι, πού τις αποδίδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε επισταμένως και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έλεγχος των σχολικών κτιρίων, για να δούμε αν είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν. Αρμοδιότητα για τα σχολεία έχουν οι Νομαρχίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επειδή έχουν τη διαχείρισή τους. Δεν υπάρχει ολιγωρία. Υπάρχει ένα μεγάλο φορτίο δουλειάς, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί αμέσως. Πιστεύω ότι οι ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι κατατοπιστικές. Οι γονείς και οι μαθητές γνωρίζουν σε ποια σχολεία θα φοιτήσουν, πότε αρχίζει σε κάθε περίπτωση η διδασκαλία σε κάθε σχολείο. Αυτό το θέμα έχει αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχουν κενά σ` αυτόν τον τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κ. Μαντέλη, μας είπατε και την Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος μαζί του, ότι είναι υπό προθεσμία, ότι περιμένουν αυτό το πόρισμα και μετά θα παραιτηθεί. Τι λέτε για όλα αυτά εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οταν οι εφημερίδες έχουν την εξουσία να σχηματίζουν κυβερνήσεις, βεβαίως, θα αποφασίζουν. Οταν αποφασίζει ο Πρωθυπουργός -και αυτό συμβαίνει τώρα και θα συνεχίσει να συμβαίνει- εκείνος θα ορίζει το σχήμα της κυβέρνησης. Και ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ο κ. Μαντέλης να ασκεί τα καθήκοντά του στο υπουργείο Μεταφορών, με επιπρόσθετο καθήκον να συμβάλει, ώστε το συντομότερο δυνατό, να έχουμε την έκδοση του τελικού πορίσματος, μέσω του οποίου θα προκύψει πλήρης διαλεύκανση γι` αυτό το τραγικό συμβάν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μας είπατε ότι επελέγη ο κ. Ροκόφυλλος ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Μπορείτε να μας πείτε, αν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι και με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Την επιλογή την κάνει ο Πρωθυπουργός ο οποίος και σχηματίζει την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος, κάθε φορά, κρίνει ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Ουδείς άλλος. Δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Θα ήταν αντισυνταγματικό έως ανόητο, να διαρρήξουμε αυτή τη διαδικασία και να οδηγηθούμε σε άλλες πρωτότυπες διαδικασίες επιλογής, οι οποίες απάδουν προς το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο Πρωθυπουργός έχει αυτό το δικαίωμα και το ασκεί.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καθημερινά ακούμε εκατοντάδες προσφορές από ιδιώτες και από διάφορους δημόσιους Οργανισμούς. Ολες αυτές τις προσφορές τις συγκεντρώνει ή έχει το συντονισμό κάποιος δημόσιος φορέας; Και αν ναι, να μας πείτε κάποια στιγμή τι ποσόν έχει συγκεντρωθεί για τους σεισμόπληκτους για να ξέρουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι πολλά πρόσωπα και φορείς έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια ή βοήθεια σε είδος, μέσω αρμοδίων υπηρεσιών. Και μέσω της κυβέρνησης γίνεται αυτό. Γνωρίζετε ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν επισκεφτεί τον Πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς, ενώ άλλοι έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους απευθείας στους πληγέντες, στις περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί οι ζημιές. Εχει ανοιχτεί ένας λογαριασμός στην Τράπεζα Ελλάδος και καλούνται όσοι θέλουν να βοηθήσουν, να καταθέσουν εκεί την οικονομική συνδρομή τους. Είναι ο λογαριασμός 234365/5 στην Τράπεζα Ελλάδος. Υπάρχουν και άλλοι φορείς που έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε τραπεζικά ιδρύματα. Δεν μπορεί να γνωρίζουμε για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν ανοιχτεί, ποιο είναι μέχρι τώρα το οικονομικό αποτέλεσμα. Μπορούμε, όμως, βεβαίως να σας πούμε, ποιο είναι το αποτέλεσμα που έχει προκύψει με την οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί, μέσω της κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα ανακοινώνεται και θα το έχετε στη διάθεσή σας.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι στο νέο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου που καταρτίζεται για το Χρηματιστήριο, οι μεγαλομέτοχοι θα δηλώνουν τις συναλλαγές τους. Θα μπορούσατε να μου το αναλύσετε περισσότερο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παραπέμψω στη διάταξη η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΔΑΠ και συζητείται στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επιμένει να παραμείνει ο κ. Μαντέλης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Είναι δυνατό για έναν υπουργό ο οποίος είναι ελεγχόμενος για το ότι έγινε να βγει πόρισμα εναντίον του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Αλλά βεβαίως, δεν συμφωνώ και με τις λέξεις που χρησιμοποιήσατε. Ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι ο κ. Μαντέλης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, επειδή ανταποκρίνεται για το σύνολο των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί από τότε που ανέλαβε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι επιπροσθέτως τώρα ο κ. Μαντέλης έχει ευθύνη να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με κάθε διαφάνεια, ώστε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έγιναν τα όσα τραγικά έγιναν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ευθύνης. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Και παρακαλώ αυτή τη συζήτηση για τον καταλογισμό ευθυνών να την αποφύγουμε, πολύ περισσότερο που όταν την κάνουμε αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αντιλαμβάνεστε πως είναι πέρα για πέρα αντιδεοντολογικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει γραφτεί από όλο τον Τύπο, σχεδόν, ότι ο κ. Μαντέλης γνώριζε την κατάσταση του αεροπλάνου και δεν έκανε τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μαντέλης γνώριζε όσα γνώριζαν όλοι οι άλλοι. Και όλοι γνώριζαν αυτά τα οποία γνώριζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Και οι τεχνικές υπηρεσίες, πριν ταξιδέψει το αεροπλάνο αυτό, πριν χρησιμοποιηθεί, προέβαιναν σε σχετικό έλεγχο. Εξέδιδαν ένα παραστατικό, στο οποίο φαινόταν αν υπήρχαν ή όχι οι τεχνικές παρατηρήσεις. Πρέπει να σας πω, ότι όλες οι πτήσεις που έγιναν με αυτό το αεροσκάφος, πραγματοποιήθηκαν, αφού είχε προηγηθεί τεχνικός έλεγχος, ο οποίος κάθε φορά έδειχνε ότι το αεροσκάφος είναι κατάλληλο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε δύο πορίσματα στα χέρια του που περιέγραφαν την κατάσταση του αεροπλάνου. Ο κ. Μαντέλης το γνώριζε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Μαντέλης με επιστολή του και με σήματα δικά του είχε προκαλέσει την έκδοση πορισμάτων, επειδή ήθελε κάθε φορά να διασφαλίσει ότι το αεροσκάφος αυτό είναι πλόιμο. Λοιπόν, μη βγάζουμε συμπεράσματα αυτή την ώρα που εξελίσσεται η έρευνα. Θα κάνουμε υπομονή, γιατί δεν θα είναι τόσο μεγάλος ο χρόνος που θα χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι' αυτό λέμε ότι η έρευνα δεν θα είναι όπως πρέπει.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι απολύτως αντικειμενική, γιατί για πρώτη φορά έχουμε λάβει τέτοιου είδους μέτρα, να καλέσουμε από τις ΗΠΑ, από δύο διαφορετικές υπηρεσίες, δύο ειδικούς για να λάβουν μέρος σ' αυτή την έρευνα. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ερευνητικό κέντρο, που είναι διεθνώς αξιόπιστο, στο Μπράουντσβάϊκ της Γερμανίας για να αποκωδικοποιήσει και να αναγνώσει το περιεχόμενο του "μαύρου κουτιού". Και έχουμε αποκλείσει εμπειρογνώμονες ή τεχνικούς από χώρες οι οποίες θεωρούμε ότι έχουν μια εμπλοκή στα του αεροσκάφους. Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι όπως είπαμε, έτσι συμβαίνει. Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει τον έλεγχο αυτό από το να οδηγήσει στην πλήρη αλήθεια. Και θα οδηγήσουν ο έλεγχος και η έρευνα στην πλήρη αλήθεια για τα γεγονότα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και εσείς και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Μαντέλης, έχετε μιλήσει για ευθύνες που υπάρχουν. Κατανοώ ότι περιμένετε τα αποτελέσματα του πορίσματος για την απόδοση αυτών των ευθυνών. Το ερώτημά μου είναι, αν η κυβέρνηση -και πέρα από τα τεχνοκρατικά, προφανώς, στοιχεία που θα αποδείξει το πόρισμα- θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Και αν περιμένετε το πόρισμα για να αποδώσετε πολιτικές ευθύνες ή όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, ας μην προτρέχουμε, μέσω υποθέσεων, να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα για το τι θα γίνει στο μέλλον. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον. Εμείς γνωρίζουμε αυτό το οποίο μας αφορά, αυτό το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε εμείς, όσον αφορά τις εξελίξεις. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Πολιτικές ευθύνες θα υπήρχαν, αν ο κ. Μαντέλης για παράδειγμα, είχε υπόψη του ότι παρά το ότι οι τεχνικές υπηρεσίες έλεγαν πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το FALCON, πως ο έλεγχος που έγινε πριν από κάποια πτήση έδειχνε ότι παρουσιάζει προβλήματα, εν τούτοις το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Ολοι οι έλεγχοι που είχαν προηγηθεί -πριν από κάθε πτήση, άλλωστε, γινόταν έλεγχος- έδειχναν ότι το αεροσκάφος είναι πλόιμο. Και γι' αυτό χρησιμοποιείτο. Δεν υπάρχει άλλο θέμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 September 1999 - 15:56:51 UTC