Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, δέχθηκε σήμερα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Καραμανλή. Μετά τη συνάντησή τους ακολούθησαν δηλώσεις.

* Αυτή την ώρα, δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους αποστολών των σωστικών συνεργείων, τόσο της ελληνικής ΕΜΑΚ, όσο και από άλλες χώρες.

* Το απόγευμα, στις 6.30, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η επισκόπηση της κατάστασης και ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

* Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης και θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

* Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ασχοληθεί με τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά κύριο αντικείμενο της συζήτησης θα είναι το εξ αναβολής θέμα της οικονομικής πολιτικής.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΠΑ- ΣΟΚ όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε στελέχη του Κινήματος.

Εδώ και μισή ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με συμμετοχή του υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Ζαφειρόπουλου. Ο κ. Βενιζέλος, λόγω υποχρεώσεων, βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Στη 1.30, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και θα αναλύσουν και εξειδικεύσουν τη δέσμη μέτρων που εξαγγείλαμε τις προηγούμενες ημέρες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά τον ισχυρό σεισμό.

Σας πληροφορώ εν τάχει ότι τα συνεργεία που έκαναν το έργο διάσωσης σε 28 σημεία, μόνο σε ένα σημείο συνεχίζουν την εργασία τους, στο εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ.

Οι επισήμως πιστοποιημένοι θάνατοι, μέχρι αυτή την ώρα, ανέρχονται στους 122. Στο εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ υπάρχουν ακόμα 18 εγκλωβισμένοι ή αγνοούμενοι για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να ανασυρθούν.

Θα μου επιτρέψετε, εξαίροντας το έργο των σωστικών συνεργείων, των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, των ιατρικών δυνάμεων του ΕΚΑΒ, αλλά και των ξένων αποστολών, να πω για μια ακόμη φορά ότι ανέσυραν 85 πολίτες ζωντανούς, μέχρι τώρα, από τα χαλάσματα, από τα ερείπια κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές. Ανέσυραν 98 νεκρούς και συνεχίζουν την προσπάθειά τους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Ας ευχηθούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οσον αφορά τώρα τις υποδομές για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων, έως το Σάββατο είχαν διατεθεί 15.500 σκηνές. Την Κυριακή, 17.000 σκηνές. Σήμερα, θα δοθούν άλλες 1.500 σκηνές. Αν συνυπολογιστεί και ο αριθμός σκηνών που δόθηκαν απευθείας από τον Ερυθρό Σταυρό, από άλλους φορείς, οργανισμούς ή και ιδιώτες, ο συνολικός αριθμός των σκηνών που έχει διανεμηθεί, ξεπερνά τον αριθμό των 20.000, όπως σας είχα ανακοινώσει. Εχει δοθεί μεγάλος αριθμός, χιλιάδες, ειδών άμεσης ανάγκης, όπως κουβέρτες, στρώματα, χημικές τουαλέτες. Σας υπενθυμίζω ότι κάνουμε εισαγωγή από το εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες χημικές τουαλέτες στην ελληνική αγορά. Ο αριθμός αυτών που θα έχουν εγκατασταθεί, μέχρι το τέλος της ημέρας, φθάνει περίπου τις 250.

Είναι παρήγορο το φαινόμενο ότι οι πολίτες όλο και περισσότερο, ξεπερνώντας τις αμφιβολίες ή την άρνηση των πρώτων ημερών, αρχίζουν σιγά-σιγά και εγκαθίστανται στους οργανωμένους καταυλισμούς όπου έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την υγιεινή διαβίωση των πολιτών που εξ ανάγκης για ένα χρονικό διάστημα θα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν εκεί. Εχουν αναπτυχθεί σ` αυτούς τους χώρους συνολικά 30 μονάδες με πλήρη υποστήριξη για την παροχή ιατρικής, νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας. Εννοώ, ότι πέραν των ιατρών, υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι.

Χίλιοι πεντακόσιοι μηχανικοί ασχολούνται με το έργο της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί κτίρια. Εχουν ελεγχθεί περίπου 55.000. Ο έλεγχος, βεβαίως, θα είναι εμπεριστατωμένος όταν διεξαχθεί σε δεύτερη φάση και από τους τομείς αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. Θα προχωρήσουν σε έναν πολύ πιο λεπτομερή έλεγχο και θα έχουμε μία δεύτερη θέση, μια δεύτερη επιστημονική άποψη. Από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν χαρακτηριστεί με κόκκινο σήμα περίπου 5.500. Με κίτρινο έχουν χαρακτηριστεί περίπου 20.000 και με πράσινο περίπου 26.000.

Οσον αφορά την οικονομική βοήθεια των 200.000 δραχμών, πρέπει να είναι σαφές, ότι μετά την τοποθέτηση αρμοδίων υπαλλήλων και υπολόγων στους κατά τόπους δήμους, δίνονται οι επιταγές οι οποίες εν συνεχεία εξαργυρώνονται από τους δικαιούχους στα τραπεζικά καταστήματα, τα οποία λειτούργησαν και τις ημέρες της αργίας. Ο ρυθμός με τον οποίο διανέμονται οι επιταγές αυτές, ασφαλώς πρέπει να επιταχυνθεί. Πρέπει να πω ότι πολλές φορές και σε κανονικές συνθήκες, σε δημόσιες υπηρεσίες δημιουργούνται ουρές πολιτών που αναμένουν να εξυπηρετηθούν. Σε μια κατάσταση τόσο έκτακτη και αναπάντεχη σαν αυτή στην οποία βρισκόμαστε, τέτοια προβλήματα υπάρχουν. Απλά, θα πρέπει να συμβάλουμε και εμείς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να τα ξεπεράσουμε στο επίπεδο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι οι τράπεζες έχουν ανοιχτή γραμμή, ανοιχτό λογαριασμό του Δημοσίου. Αρα, δεν υπάρχει θέμα εξασφάλισης των απαραίτητων χρηματικών ποσών, προκειμένου να καλυφθούν οι δικαιούχοι. Τα χρήματα είναι στη διάθεσή τους. Εξασφαλίζοντας τα ανάλογα πιστοποιητικά, προκειμένου να υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος, η αναγκαία διαφάνεια για την κατανομή αυτών των χρηματικών ποσών, μπορούν να προσέρχονται στα τραπεζικά καταστήματα, να εξαργυρώνουν τις επιταγές που έχουν λάβει και να παίρνουν το αντίστοιχο ποσό.

Κλείνοντας, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε για μία ακόμα φορά να επαναλάβω την ανάγκη να επιδείξουμε όλοι ψυχραιμία. Αυτές τις κρίσιμες ώρες απαιτείται η επίδειξη -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- της αλληλεγγύης μας προς εκείνους οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά μας. Δεν χρειάζεται εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα φαινόμενα αταξίας, διασποράς φημών, αισχροκέρδειας, κερδοσκοπίας. Δεν θα πρέπει ο πόνος των θυμάτων που επλήγησαν από το σεισμό, να αποτελέσει πεδίο εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα. Ενας τέτοιος σεισμός δημιουργεί προβλήματα με τα οποία θα ζήσουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να συμφιλιωνόμαστε με αυτά. Μας ενοχλούν τα προβλήματα. Ομως, δεν θα πρέπει να γίνουν σημαία για την οποιαδήποτε μορφής κερδοσκοπία. Ισα-ίσα, θα πρέπει να είναι το ερέθισμα, η αφορμή για να δουλέψουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά, ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη τρία διαφορετικά νούμερα για τους άστεγους. Το πρώτο νούμερο ήταν 16.000, το δεύτερο 50-60.000 και χθες, η κ. Βάσω Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και 100.000. Εχει υπόψη της η κυβέρνηση ποιος είναι ο αριθμός των αστέγων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αριθμός αυτών που αποκαλούνται "άστεγοι" προκύπτει μετά από δήλωση των ίδιων των ενδιαφερομένων, οι οποίοι προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ζημιές οι κατοικίες στις οποίες μέχρι πρότινος διέμεναν, γι' αυτό διεκδικούν και κατά τη γνώμη τους πρέπει να λάβουν το έκτακτο βοήθημα που έχει αποφασίσει και εξαγγείλει η κυβέρνηση. Θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος ελέγχου, ασφαλώς, αλλά μέχρι τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι -και αυτό κάνουμε- να αντιμετωπίσουμε αυτούς που ζητούν τη βοήθειά μας με καλή πίστη. Εφόσον προσερχόμενοι σε κάποια δημόσια υπηρεσία μαζί με τα άλλα πιστοποιητικά, υπογράφουν και μια υπεύθυνη δήλωση ότι πραγματικά δεν μπορούν να κατοικήσουν στο σπίτι τους, εμείς θα πρέπει να συντρέξουμε τους ανθρώπους αυτούς, στη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει. Από κει και πέρα, βεβαίως, παραμένει η ανάγκη να γνωρίζουμε και εμείς, αν όλοι όσοι προσέρχονται έχουν πραγματικά υποστεί οι κατοικίες τους αυτή τη ζημία ή δηλώνουν ότι έχουν ζημιές, μόνο και μόνο για να λάβουν κάποιο έκτακτο βοήθημα. Δεν θέλω να δεχτώ ότι υπάρχουν ασυνείδητοι, οι οποίοι σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση προσπαθούν να κερδίσουν, την ώρα που συμπολίτες, άλλοι άνθρωποι δίπλα τους, υποφέρουν και πάσχουν. Ομως εμείς θα πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι σ' αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Αυτό έχουμε επιλέξει να κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι ο ανθρώπινος πόνος, ακόμα και αν με υποκριτικό τρόπο κάποιοι τον δηλώνουν, θα πρέπει από μας να τύχει μιας καλής αντιμετώπισης. Αλλά, το κράτος είναι παρόν, έχει τις δυνατότητες και τους μηχανισμούς να ελέγξει και να επιβάλει κυρώσεις, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

ΠΑΡΙΣ: Αριθμός δεν υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αριθμός των σκηνών που έχει διανεμηθεί είναι 20.000. Αν σκεφτείτε ότι σε κάθε σκηνή μπορούν να μείνουν 6 άτομα, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να καλυφθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών από την υποδομή αυτή. Επιπροσθέτως, υπάρχουν μεγάλοι χώροι, όπως είναι τα κλειστά γυμναστήρια, αλλά κυρίως τα ξενοδοχεία, όπου τις πρώτες ημέρες δεν είχαν δεχθεί κάποιοι να εγκατασταθούν εκεί, ενώ τώρα φαίνεται ότι αποτελούν επιλογή ανθρώπων που έχουν ανάγκη να εξασφαλίσουν προσωρινά στέγη. Αρα, λοιπόν, πέραν των σκηνών, υπάρχουν και αλλού υποδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται. Πάντως, οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι είναι άστεγοι, είναι δεκάδες χιλιάδες. Εμείς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς σαν να είναι πραγματικά άστεγοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση σ' αυτή τη φάση που βρισκόμαστε.

ΠΑΡΙΣ: Από περιοχές που έχουν υψηλή σεισμικότητα, όπως η παραλιακή ή το Χαλάνδρι και άλλες περιοχές, υπάρχουν πολλοί που αν και δεν έχουν δει ζημιές στα σπίτια τους, ανησυχούν όμως γιατί τα σπίτια τους κατασκευάστηκαν πριν από το 1995, δηλαδή πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα, σε μια δεύτερη φάση, να έρθουν συνεργεία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να ελέγξουν τις κατοικίες τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται και αυτενέργεια. Νομίζω ότι οι ίδιοι οι πολίτες που κατοικούν σε μια πολυκατοικία ή και σε μονοκατοικία, μπορούν να καλέσουν τους κατασκευαστές -τους γνωρίζουν- να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του κτιρίου. Αυτοί που έχουν κατασκευάσει ένα κτίριο είναι αυτοί που γνωρίζουν και τα στοιχεία του κτιρίου, καλύτερα από κάθε άλλον. Μπορούν αυτοί, λοιπόν, να τους προσφέρουν την πρώτη διαβεβαίωση για την καταλληλότητα του κτιρίου τους. Νομίζω, ότι καλό είναι να το κάνουν αυτό. Μην περιμένουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες αυτή την ώρα έχουν επιφορτιστεί με ένα τόσο σημαντικό έργο, να ασχοληθούν και με αυτό. Ας ασχοληθούν, αλλά σε μια επόμενη φάση. Δεν είναι του παρόντος. Ας έχουν τα πράγματα μια λογική σειρά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μελετάται η μετεγκατάσταση ολόκληρων συνοικιών που έχουν πληγεί σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές κάτι που προϋποθέτει ένταξη στο σχέδιο πόλεως άλλων περιοχών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα που θέτετε είναι πολύ σημαντικό. Η θέση της κυβέρνησης, το ανακοινώσαμε άλλωστε αυτό, είναι ότι δεν θα υπάρχει επέκταση σχεδίων πόλης σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν κριθεί ως κατάλληλες και από άποψη σεισμικότητας. Όπως επίσης, οι νέες κατοικίες που θα δημιουργηθούν -όπου δημιουργηθούν- θα πρέπει, μεταξύ των άλλων να έχουν μελέτη η οποία θα διασφαλίζει ότι το έδαφος στο οποίο ανεγείρονται είναι ασφαλές, δεν είναι σεισμογενές. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί. Βεβαίως και σε περιοχές που υπάρχει σεισμογένεια, πρέπει να σας πω ότι πολλά κτίσματα υπάρχουν και δεν είναι μόνο οι περιοχές αυτές που επλήγησαν τώρα. Ολη η Ελλάδα περίπου, μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια σεισμογενής περιοχή. Αρα υπό μια έννοια όλοι βρισκόμαστε μέσα στη ζώνη του κινδύνου. Δεν μπορεί αυτή την ώρα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είμαστε και ικανοί να το αντιμετωπίσουμε, γιατί δεν ξέρουμε ποια από τα ρήγματα τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα, μπορεί να ενεργοποιηθούν. Ολη η Ελλάδα είναι σεισμογενής.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για την Αττική, σε περιοχές που δεν είναι σεισμογενείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε ότι και η περιοχή αυτή της Πάρνηθας εδώ και κοντά 300 χρόνια, δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Αλλά τα τελευταία 300 χρόνια οι οικισμοί που έχουν αναπτυχθεί σ' αυτή την περιοχή είναι πάρα πολλοί. Εχει αλλάξει η όψη της περιοχής. Αλλά, είναι πολύ σωστό αυτό που είπατε ότι η επέκταση των σχεδίων πόλης, θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ των άλλων και την καταλληλότητα του εδάφους, από άποψη σεισμικότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι άρχισαν και πηγαίνουν όλοι σε σκηνές. Ακουσα όμως ότι στον Ασπρόπυργο δεν έχει πατήσει κανείς. Ούτε στην Ελευσίνα. Γιατί εκεί δεν πήγαν; Τι συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έτσι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα και τον κ. Πάγκαλο που το έλεγε και μάλιστα σήμερα σε μια συνέντευξή του ζητάει να φύγει κάποιος υπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι σωστές οι πληροφορίες που έχετε. Πρέπει να σας πω ότι αψευδής μάρτυρας των όσων λέω είναι το ότι με πρωτοβουλία της η αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου, συγκάλεσε συσκέψεις με συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιοίκησης, στα 4 Νομαρχιακά Διαμερίσματα. Και στην Ελευσίνα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι βρέθηκε και συζήτησε τα σχετικά θέματα. Εχει δημιουργηθεί ένα θέμα -και πιστεύω ότι εξομαλύνεται η κατάσταση όσο περνούν οι ώρες- το οποίο έγκειται στο ότι οι πολίτες ήταν απρόθυμοι να εγκατασταθούν σε χώρους όπου είχαν τοποθετηθεί σκηνές. Πρέπει να σας πω ότι αυτό ξεπερνιέται. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι βεβαίως καλό είναι να βρίσκονται όσο γίνεται πιο κοντά στο σπίτι τους που έχει πάθει κάποια ζημιά και δεν κατοικείται, αλλά θα πρέπει στον τόπο που θα ζήσουν, προσωρινά έστω, να έχουμε εξασφαλίσει μέσω των κατάλληλων υποδομών, συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Δεν είναι εφικτό αυτό, όταν καθένας τοποθετεί μια σκηνή στον τόπο που εκείνος επιλέγει. Οι σκηνές τοποθετούνται έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ενέργειας. Υπάρχει και κάτι άλλο: Πρόκειται να δημιουργηθούν οικισμοί με λυόμενα σπίτια σε Δήμους, σε περιοχές οι οποίες θα έπρεπε να είχαν υποδειχθεί εδώ και καιρό από τις δημοτικές αρχές. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει, γίνεται μόλις τώρα. Γι' αυτό ακριβώς έχει καθυστερήσει αυτό το έργο. Στις εγκαταστάσεις αυτές ανοίγονται δρόμοι, γίνονται οι απαραίτητες δικτυακές συνδέσεις. Δημιουργείται δηλαδή ένας οικισμός, στον οποίο μπορεί κάποιος να ζήσει με αξιοπρεπείς συνθήκες. Εμείς όλα αυτά θέλουμε να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Από την άλλη όμως, όσο προσωρινός κι αν είναι αυτός ο χαρακτήρας, είναι υπαρκτός. Και κάποιο διάστημα κάποιοι -αυτή είναι η αλήθεια- θα ζήσουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα πριν δημιουργηθούν. Δημιουργούνται προβλήματα υγείας για παράδειγμα, όταν πολλοί ζουν σ' ένα χώρο χωρίς προϋποθέσεις. Και αν θέλετε, μπορούμε να αναφερθούμε με λεπτομέρειες για το τι κάναμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Εχουμε εγκαταστήσει ψυγεία, έχουμε δημιουργήσει άλλες υποδομές, προκειμένου να είναι ο τρόπος ζωής όσο γίνεται καλύτερος, κάτω βέβαια από αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή για πολλά χρόνια θα βρίσκονται κάτω από αυτές τις συνθήκες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Οταν κάτι είναι προσωρινό, δεν μπορεί να ισχύει για χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για το Αίγιο προσωρινά λέγατε ότι είναι και ακόμα διαμένουν σε κοντέϊνερ οι άνθρωποι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Και λυπούμαι διότι πάρα πολλοί συνάδελφοί σας και στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, παρουσιάζουν τα θέματα με τρόπο μονόπλευρο. Γιατί, βεβαίως κάποιοι με τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας τα να κτίσουν τα σπίτια τους. Αν κάποιοι δεν αξιοποιούν τα μέτρα της Πολιτείας, δεν απολογείται η Πολιτεία γι' αυτό. Κάποιοι ούτε δάνεια ήθελαν να πάρουν, ούτε αξιοποίησαν αυτή την οικονομική βοήθεια που δώσαμε και συνεχίζουν να μένουν εκεί που για πρώτη φορά και με προσωρινό χαρακτήρα τους είχαμε τοποθετήσει. Φταίει το κράτος γι' αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν φτάνει το δάνειο. Αν δεν έχεις να βάλεις τα άλλα μισά και παραπάνω...

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν δίνεται το 1/3 δωρεάν και το υπόλοιπο δάνειο 15ετούς διάρκειας είναι άτοκο, πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επαναλαμβάνω είναι μια έκτακτη κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί -και μιλώ για τις περιπτώσεις των προηγούμενων σεισμών- που δεν χρησιμοποίησαν αυτή τη δέσμη μέτρων που και τότε είχαμε εξαγγείλει και προτίμησαν να μείνουν σ' αυτή την κατάσταση. Το κράτος δεν ήταν σε θέση -ούτε ποτέ είπαμε κάτι ανάλογο- να τους δώσει δωρεάν, καθ' ολοκληρία δωρεάν, ένα καινούργιο σπίτι. Ποτέ δεν το είπε κανείς αυτό. Τους προσφέραμε άτοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Τους προσφέραμε οικονομική βοήθεια. Αναλάβαμε ένα μεγάλο μέρος του κόστους, το 1/3 του κόστους για να φτιαχτεί το σπίτι. Αυτό κάνουμε και τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν όμως δεν έχεις, δεν μπορείς να κτίσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη δίνετε όμως την εντύπωση ότι αυτά τα οποία είχαμε εξαγγείλει τότε, δεν ίσχυσαν. Ισχυσαν. Και γι' αυτό ακριβώς όσοι -και είναι οι πολύ περισσότεροι -αξιοποίησαν τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ίδια μέτρα προτείνετε και τώρα, 200.000 το 1981,200.000 και τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει η πρόσθετη ενίσχυση για εκείνους που υπήρξαν θύματα αυτού του σεισμού, ενώ βρίσκονταν στον τόπο δουλειάς. Τώρα υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω -γιατί κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος, φαντάζομαι όχι ηθελημένα, που κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση- ότι κακώς αναφέρεστε στο 1981 λέγοντας ότι είχαμε δώσει ενίσχυση 200.000 δραχμών. Μιλάμε γι` αυτή τη 10ετία, μιλάμε για λίγα χρόνια πριν, δεν μιλάμε για το 1981. Αρα, μην κάνετε αυτό το λάθος. Οι 200.000 ισχύουν τα χρόνια αυτά, δεν ίσχυσαν το 1981. Μην κάνετε αυτό το λάθος, να λέτε ότι το 1981 δώσατε 200.000, τόσα δίνετε και τώρα, μετά από περίπου 20 χρόνια. Δεν είναι έτσι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Λουτράκι και στην Περαχώρα πόσα δώσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχε αυτή η δέσμη μέτρων, η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά μετά τους σεισμούς Γρεβενών και Κοζάνης. Τώρα ισχύει επαυξημένη σε ορισμένες περιπτώσεις που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Αυτό κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε κάποια οικονομική μελέτη για το κόστος των ζημιών; Γιατί ακούσαμε κάτι για 250 δισεκατομμύρια δραχμές; Μόνο τόσο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα από την πρώτη ημέρα ότι θα ήταν επιπόλαιο κάποιος να αποτιμήσει σε χρήμα το κόστος. Μίλησα για πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, που θα κοστίσει όλη αυτή η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την επαναφορά σε ομαλό τρόπο ζωής. Νομίζω ότι το κόστος είναι υψηλό. Με ακρίβεια θα μπορούμε να μιλήσουμε μετά από αρκετές ημέρες. Και, πάντως, το κόστος αυτό θα το αναλάβει η ελληνική οικονομία, σε βάθος χρόνου, με την ενίσχυση η οποία θα δοθεί από διάφορες άλλες πηγές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ή κάποιοι ιδιώτες με τη συνεισφορά τους, και είναι αξιέπαινοι γι` αυτό, βοηθούν τους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω γιατί συζητείται σήμερα το θέμα της οικονομικής βοήθειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί κανείς να σας πει με ακρίβεια ποιο είναι το ποσόν. Μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Γιατί, βεβαίως, αν υπολογίσεις ορισμένα μέτρα μπορείς να καταλήξεις σε ένα ποσό. Αλλά, τα μέτρα είναι τόσο πολλά και η εξειδίκευσή τους είναι τέτοια που δεν σου επιτρέπει να έχεις μια ακριβή εικόνα. Είναι, πάντως, πολύ μεγάλο το κόστος. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε -και παίρνω αφορμή από την ερώτηση του κ. Πάρις- προσέλευση πολλών πολιτών, που είναι αμφίβολο πραγματικά αν έχουν ανάγκη. Γι αυτό είπα ότι αυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη στο μέγιστο βαθμό για να ωφεληθούμε και να μην εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρέχονται με αντικοινωνικές και παράνομες δραστηριότητες. Αυτά είναι πράγματα τα οποία νομίζω ότι όλοι τα αποδοκιμάζουμε. Εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε -επαναλαμβάνω- με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, ότι μπαίνουν άλλοι που δεν έχουν ανάγκη; Δηλαδή, είναι μη σεισμόπληκτοι και... μπαίνουν μέσα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Μίλησα για το ότι υπάρχει μια προσέλευση χιλιάδων πολιτών που εμείς τους αντιμετωπίζουμε με καλή πίστη. Κάναμε εκτεταμένη συζήτηση γι αυτό το θέμα στην αρχή με αφορμή την ερώτηση συναδέλφου σας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω, εάν συμφωνείτε με την άποψη που διατύπωσε σήμερα ο κ. Πάγκαλος, ότι πρέπει να παραιτηθεί κάποιος υπουργός, κάποιος συνάδελφός σας για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη διανομή σκηνών και του βοηθήματος των 200.000 δραχμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η αναγνώριση από όλους, και από τον κ. Πάγκαλο, της άμεσης και αποτελεσματικής κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, είναι θετικό στοιχείο. Γιατί δείχνει ότι μια προσπάθεια αναγνωρίζεται. Βεβαίως, οι υπουργοί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί. Ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Δεν ξεπεράσαμε το πρόβλημα, είμαστε μέσα στο πρόβλημα. Και αυτή την ώρα θα πρέπει όλοι οι υπουργοί να συνεχίσουν δίνοντας ο καθένας τον καλύτερο εαυτό του, προκειμένου να έχουμε το άριστο αποτέλεσμα. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα. Ολοι οι υπουργοί προσφέρουν το καλύτερο δυνατό έργο.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι κάποιος τυχαίος βουλευτής. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Δεν δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, η σημερινή τοποθέτησή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δημιουργεί κανένα πολιτικό πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά πώς εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων, έχει άμεση γνώση και είναι αυτός, ο οποίος δίνει τον τόνο στην προσπάθεια που κάνουμε. Πιστεύω ότι είναι ικανοποιητική η προσπάθεια. Δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μάχη που δίνουμε, όταν η μάχη είναι σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί. Και οι υπουργοί, παρά τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί, πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται πολύ καλά στο ρόλο τους.

ΠΑΡΙΣ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή, το Μενίδι, που έχει πολύ περισσότερα προβλήματα από άλλες. Και απ` ότι φαίνεται η αιτία γι αυτό το πράγμα είναι η δυνατότητα της δημοτικής αρχής να δράσει, τουλάχιστον αυτό λένε οι κάτοικοι. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος, εκτός από τις φωνές που βάζετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα, τα οποία αφορούν την Αυτοδιοίκηση, τις αρμοδιότητές της και τις ευθύνες που ίσως έχουν προκύψει, θα τα συζητήσει εξ όσων γνωρίζω ο Δήμαρχος Μενιδίου με τους κατοίκους της πόλης, σε μια συνάντηση που θα έχουν μετά από λίγη ώρα. Οσον αφορά τώρα το κράτος: Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα δυσλειτουργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν, έχει αποστείλει εκεί στελέχη του κεντρικού μηχανισμού, της κεντρικής διοίκησης, το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η παρουσία των στελεχών αυτών που επόπτευσαν και κατηύθυναν τις επιχειρήσεις είχε αποτελέσματα. Δημιουργήθηκαν καταυλισμοί, στήθηκαν σκηνές, γίνεται τροφοδοσία με ικανοποιητικό τρόπο και πιστεύω ότι τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη, θα ξεπεραστούν γρήγορα. Σας είπα ότι είμαστε σε μια κρίσιμη, λεπτή φάση. Είναι μια έκτακτη κατάσταση. Οι ουρές, που δημιουργούν αυτή την εντύπωση όταν προβάλλονται από τα ΜΜΕ, πρέπει να σας πω ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται συχνά, όταν πολλοί, σε μικρό χρονικό διάστημα, ζητούν να εξυπηρετηθούν. Πολύ περισσότερο όταν η κατάσταση αυτή δημιουργείται από ένα αναπάντεχο γεγονός. Μας προβληματίζουν αυτά τα θέματα, αλλά, βεβαίως, θα πρέπει με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι ώρα για αντιδικίες και αντιπαραθέσεις, οι οποίες είναι επιζήμιες, πέραν του ότι είναι περιττές. Είναι ώρα για συνεργασία, για συνεννόηση προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν καταγγελίες από ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για κλοπές, λεηλασίες κ. λπ. Η κυβέρνηση θα πάρει έκτακτα μέτρα γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Περίπου 10.000 άνδρες περιπολούν, προκειμένου να διασφαλίσουν συνθήκες τάξης στις περιοχές που έχουν πληγεί. Οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί και περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες έχουν ενταχθεί σε αυτές τις περιπολίες. Τα φαινόμενα αυτά, στα οποία αναφέρεστε οι αρμόδιες υπηρεσίες τα εξετάζουν. Θα τα αντιμετωπίσουμε με αμείλικτο τρόπο. Αλλά, δεν πρέπει η εικόνα που δημιουργείται να είναι εικόνα μιας γενικευμένης αταξίας, λεηλασιών ή κλοπών, γιατί αυτό δεν συμβαίνει. Ας βγουν κάποιοι επωνύμως, με συγκεκριμένα στοιχεία, να καταγγείλουν. Πάντως, τα φαινόμενα αυτά θα αντιμετωπιστούν. Αλλά, από τις πρώτες ώρες, υπάρχουν περιπολίες για τη φύλαξη των κτιρίων. Και πιστεύω ότι τώρα πια έχουν γίνει αποτελεσματικές. Ομως, οι καταγγελίες που έχουν διαπιστωθεί δεν είναι τόσες και τέτοιες σε αριθμό, ώστε να δικαιολογούν αυτή την κατηγορία.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αυριανή (14.9) πολιτική ενημέρωση θα γίνει στις 14.00.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 September 1999 - 15:01:06 UTC