Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά το σεισμό. Εχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο έργο, το έργο της ανασυγκρότησης. Η επόμενη μέρα, λόγω των πολλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, είναι μια δύσκολη μέρα. Από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που με κάθε τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο. Ιδιαιτέρως, απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας στις δυνάμεις, τους φορείς, τους πολίτες από ξένες χώρες που βρίσκονται στην Ελλάδα και με ενεργό τρόπο συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

* Κρίνω σκόπιμο, για μια ακόμη φορά, να επαναλάβω την ανάγκη να αποφεύγουμε κινήσεις πανικού, σπασμωδικές ενέργειες. Να μη γινόμαστε "θύματα" φημών που αυτή την ώρα είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Να κυκλοφορούν, δηλαδή, φήμες, οι οποίες προκαλούν ανησυχία και δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα. Το απόγευμα, στις 6 η ώρα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού γίνεται ευρεία σύσκεψη για την εξέταση της κατάστασης, για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων που έχουμε αποφασίσει.

* Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει και να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Μετά από σχετικές συνεννοήσεις, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί το Σάββατο (11/9) στις 11.45' τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, στις 12.30' τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, στις 13.15' τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρη Τσοβόλα και τη Δευτέρα (13/9) στις 11.30' το πρωί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή.

* Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα αναβάλλεται. Ο Πρωθυπουργός κρίνει απαραίτητη την παρουσία του στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με την κινεζική πλευρά και έχει προτείνει εναλλακτικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση της επίσκεψης.

* Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα γίνει συζήτηση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα, όπως γνωρίζετε, θα συνεδριάσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας.

* Τα συνεργεία διάσωσης που είχαν αναπτυχθεί σε 28 σημεία έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στα περισσότερα. Αυτή την ώρα συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους σε οκτώ σημεία. Εχουμε λίγες δεκάδες εγκλωβισμένων-αγνοουμένων. Η μάχη δίνεται για να σώσουμε κάθε ζωή. Εχουν απεγκλωβιστεί αρκετές δεκάδες συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, μετά την επιτυχή προσπάθεια που έγινε λίγα λεπτά πριν με τη διάσωση της κοπέλας, έχουν απεγκλωβιστεί 84 συμπολίτες μας. Οι νεκροί ανέρχονται στους 75, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε έως αυτή την ώρα στη διάθεσή μας από τα νοσοκομεία. Εχουν πιστοποιηθεί 75 θάνατοι. Οι αγνοούμενοι-εγκλωβισμένοι υπολογίζονται σε λίγες δεκάδες. Είναι περίπου 50. Για τον απεγκλωβισμό τους δίνεται μάχη και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να σώσουμε, όπως είπα, κάθε ζωή. Κάποιοι από τους τραυματίες (περίπου 10-11) κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι άλλοι τραυματίες εκτιμάται ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους, παρά το ότι κάποιοι από αυτούς έχουν σοβαρότατα τραυματιστεί. Εως χθες το βράδυ είχαν προωθηθεί 6.000 σκηνές. Θα έχουμε άλλες 6.000 σκηνές στη διάθεσή μας, οι οποίες θα προωθηθούν σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες και σε αυτόν τον τομέα. Τις 3.000 διαθέτει ο Ερυθρός Σταυρός, 2.500 έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και ένας μικρός αριθμός σκηνών διατέθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις και άλλους φορείς.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την ανάγκη για την από μέρους όλων των ενδιαφερομένων τήρηση κάποιων κανόνων, προκειμένου η διανομή των σκηνών να γίνει με ορθό τρόπο, ώστε να αποκτήσουν τις σκηνές αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Φαινόμενα αταξίας τα οποία, κατά περίπτωση, παρατηρούνται είναι σποραδικά. Σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ευθύνη να περιφρουρήσουν αυτή τη διαδικασία, τον ορθό τρόπο, δηλαδή, διανομής των σκηνών.

Περίπου 800 μηχανικοί του Δημοσίου ελέγχουν κτίρια σε 32 Δήμους, προκειμένου να τα ταξινομήσουν στις γνωστές κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τα με το κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο χρώμα.

Κλείνοντας, θέλω, για μια ακόμη φορά, να πω ότι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό από την πλευρά μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πόνο των ανθρώπων που είναι θύματα αυτού του σεισμού. Στη διάθεσή τους, προκειμένου να τους φιλοξενήσουν, υπάρχουν αρκετοί χώροι, όπως κλειστά γυμναστήρια ή σχολικά κτίρια, τα οποία, βεβαίως, έχουν ελεγχθεί και έχουν κριθεί κατάλληλα προς κατοίκηση. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως δεν είναι πάντοτε εύκολο να δεχθεί ένας πολίτης να μετακινηθεί σε μια άλλη περιοχή, μακριά από αυτήν που βρίσκεται το σπίτι του. Καθένας θα ήθελε να είχε μια σκηνή για τον ίδιο και την οικογένειά του, όσο το δυνατό πιο κοντά στο σπίτι του. Υπάρχει αυτή η νοοτροπία, η οποία μπορεί να δημιουργεί προβλήματα. Ο πόνος των ανθρώπων αυτών μας κάνει να σεβόμαστε αυτή τη συμπεριφορά τους. Πρέπει, όμως, να συμβάλουμε όλοι, προκειμένου να δημιουργηθούν, τις επόμενες ημέρες, ολοκληρωμένοι καταυλισμοί με δίκτυα ενέργειας, αποχέτευσης, ύδρευσης, όπου θα τηρούνται οι κανόνες της υγιεινής διαβίωσης. Βεβαίως, η παραμονή σε αυτούς τους χώρους φαίνεται ότι θα είναι σε βάθος χρόνου, για αρκετούς, δηλαδή, μήνες. Επίσης, θα πρέπει να συμβάλουν όλοι -σε συνεργασία με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις κρατικές υπηρεσίες- ώστε όλα αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, ο οποίος δείχνει τη διάθεση όλων να βοηθήσουμε και όχι τη διάθεση κάποιων να ωφεληθούν οι ίδιοι, αγνοώντας πως το γενικότερο συμφέρον επιβάλλει να ενταχθούμε με αρμονικό τρόπο σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Κάνοντας αυτές τις παρατηρήσεις είμαι έτοιμος να δεχθώ τις ερωτήσεις σας, επισημαίνοντας, υπενθυμίζοντάς σας την ανακοίνωση των καθηγητών, των ειδικών επιστημόνων, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία είναι συνοπτική, συμπυκνώνει τη θέση τους και είναι πολύ υπεύθυνη. Παρακαλώ αυτή να έχουμε ως οδηγό για θέματα που έχουν σχέση με το σεισμικό φαινόμενο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να μας πείτε αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προτίθεται να επιστρατεύσει, με πολιτική επιστράτευση, τους μηχανικούς που ανήκουν στη δύναμή του, δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί σοβαρά κρούσματα τήρησης ωραρίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να γίνεται πιο συγκεκριμένος;

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι. Υπάρχουν πάρα πολλοί μηχανικοί του Δημοσίου οι οποίοι δουλεύουν το ωράριό τους κανονικά μέχρι τις 3 και μετά φεύγουν. Εδώ, όμως, οι ανάγκες επείγουν. Αν, λοιπόν, η Πολιτεία έχει σκοπό να τους υποχρεώσει με μια πολιτική επιστράτευση τώρα που υπάρχει ανάγκη, να κάθονται μέχρι ότι ώρα επιβάλλεται να κάνουν τη δουλειά τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα πολιτικής επιστράτευσης. Ο αριθμός των τεχνικών που δραστηριοποιούνται σ` αυτό το πρόγραμμα είναι ικανοποιητικός, αρκετός για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται, επειδή έχουμε προσέλευση εθελοντών. Εν πάση περιπτώσει, το επιστημονικό δυναμικό είναι κατάλληλο και αρκετό σε αριθμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, γιατί, χθες, δεν δέχθηκαν, έδιωξαν τον εκπρόσωπο της Ν. Δ. σ` αυτή τη σύσκεψη που προέδρευσε ο κ. Λαλιώτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το βουλευτή κ. Τριχωνίδη δεν τον απέτρεψε ο κ. Λαλιώτης, όπως κακώς αναφέρεται. Η σύσκεψη που έγινε χθες, δεν ήταν παρά συνεδρίαση ενός επιστημονικού οργάνου, της μόνιμης επιστημονικής Επιτροπής του ΟΑΣΠ. Δεν ήταν συνεδρίαση πολιτικού οργάνου. Δεν ήταν καν συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής. Ο κ. Λαλιώτης δεν συμμετείχε ως μέλος του οργάνου. Ηταν παρών για να έχει μία, από πρώτο χέρι, ενημέρωση. Την άρνηση συμμετοχής του κ. Τριχωνίδη σ` αυτή τη συνεδρίαση την εκδήλωσαν, πρώτα και κυρίως, οι ίδιοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά πώς έχει το θέμα, μπορώ να σας πω ότι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Τάσσιος είναι αυτός, ο οποίος πρώτος ζήτησε να μην υπάρξει στην αίθουσα, όπου επρόκειτο να αναπτυχθεί ένας επιστημονικός διάλογος, οποιοσδήποτε εκπρόσωπος κόμματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Και εν πάση περιπτώσει, δεν νομίζω ότι αυτό το θέμα προσφέρεται για συζήτηση, σε μια ώρα που όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συμβάλουμε στην επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό που έκανε ο κ. Τάσσιος, υπό την προεδρία του κ. Λαλιώτη έγινε η συνεδρίαση. Δεν θα μπορούσε, δηλαδή, να συμμετάσχει; Τι ήθελαν να κρύψουν οι επιστήμονες; Γιατί δημιούργησε πολλές υπόνοιες το ότι τον έβγαλαν έξω. Αρα, κάτι υπάρχει και ήθελαν να το κρύψουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Παπανικολάου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής. Ο κ. Παπανικολάου έχει προβεί και σε σχετική δήλωση. Ουδείς, αυτές τις κρίσιμες ώρες, θέλει να κρύψει κάτι από κάποιον. Η κυβέρνηση ιδιαιτέρως επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα για να είμαστε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί. Αν δεν κάνεις σωστή διάγνωση δεν μπορείς να προχωρήσεις στην ορθή θεραπεία. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι οποίοι στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις, ήθελαν η συζήτηση αυτή να γίνει στο δικό τους κύκλο. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Είναι μία επιστημονική συζήτηση. Δεν είναι μία συζήτηση πολιτικού οργάνου όπου επρόκειτο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις ή να γίνει πολιτική εκτίμηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω του σεισμού. Είναι αδιανόητο γιατί κάποιοι επιμένουν να συντηρούν αυτό το θέμα. Ουδείς από την πλευρά της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο ο κ. Λαλιώτης που έχει αποδυθεί σε μία μεγάλη προσπάθεια με τους συνεργάτες του και το δυναμικό του υπουργείου, είχε λόγο να αποκλείσει από μία τέτοια συνεδρίαση κάποιον εκπρόσωπο άλλου κόμματος. Αλλωστε, ο κ. Λαλιώτης έχει επικοινωνήσει με τα κόμματα και έχει θέσει στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων και τον εαυτό του και τους επιστήμονες του υπουργείου, προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα, οι αρχηγοί τους, οι εκπρόσωποί τους, για οτιδήποτε έχει σχέση με το σεισμό και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό δημιουργήθηκαν υπόνοιες. Δημιούργησαν υπόνοιες αυτοί οι κύριοι εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατηγορείτε τους σεισμολόγους γιατί ήθελαν, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν, να κάνουν έναν επιστημονικό διάλογο -και αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο- προκειμένου να καταλήξουν σ` ένα συμπέρασμα, το οποίο θα ανακοίνωναν στους πολίτες. Αυτό έγινε. Είχαμε ανάγκη αυτή την τεκμηριωμένη επιστημονική ανακοίνωση για να γνωρίζουμε, η Πολιτεία και οι πολίτες, πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και αναλόγως να συμπεριφερόμαστε και για να αντιμετωπίσουμε τις φήμες και την ανησυχία που άρχισε να εκδηλώνεται από πολλές πλευρές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο, αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν ή αν θα γίνει ότι έγινε στο Αίγιο, στην Καλαμάτα, στα Γρεβενά και αλλού.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι στις περιπτώσεις, στις οποίες αναφέρεστε, εφαρμόστηκαν τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν. Στην Κοζάνη και τα Γρεβενά -δεν ξέρω αν έχετε επισκεφθεί τις περιοχές για να ρωτήσετε τους κατοίκους- εφαρμόστηκε αυτή η δέσμη μέτρων. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Αύριο κιόλας θα αρχίσει η κατανομή αυτής της οικονομικής ενίσχυσης. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι με βάση το χαρακτηρισμό των κτιρίων τους -πράγμα το οποίο θα δηλώνει και την ανάγκη που έχουν- θα μπορούν με υπεύθυνη, κατ` αρχήν, δήλωσή τους -επισημαίνω ότι θα ακολουθήσει εκ των υστέρων έλεγχος για το αν δικαιούνται ή όχι αυτά τα ευνοϊκά μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε- να γίνονται, καθένας αναλόγως της περίπτωσής του, δέκτες αυτών των ρυθμίσεων, αυτών των ευνοϊκών μέτρων. Θα μπορούν, δηλαδή, να καταφεύγουν στις Τράπεζες ή τους Οργανισμούς ή τους φορείς του Δημοσίου με τους οποίους έχουν συναλλαγές, στους οποίους έχουν οφειλές ασφαλιστικές και άλλες, προκειμένου να γίνονται οι ανάλογες ρυθμίσεις. Αυτά τα μέτρα, μπορεί να πει κανείς, ότι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Αν δείτε ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε -και είναι μεγάλο το πρόβλημα, γιατί ο σεισμός ήταν ισχυρός και είχε καταστροφικές συνέπειες- η αντίδρασή μας, μπορώ να το πω αυτό, χαρακτηρίζεται άμεση και στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ λέω αν εφαρμοστούν τα μέτρα, άλλο το αν ανακοινώθηκαν. Θα εφαρμοστούν; Θα τα παρακολουθήσει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφαρμόζονται ήδη, σας λέω.

ΚΟΥΙΝ: Οσον αφορά τους άστεγους, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το πόσοι είναι. Εχει διαμορφώσει η κυβέρνηση μια εκτίμηση, μια εικόνα για το πόσοι είναι περίπου οι άστεγοι στις πληγείσες περιοχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας, σε πλήρη ανάπτυξη μέσα σε ώρες, 12.000 σκηνές. Αν υπολογίσετε ότι σε κάθε σκηνή μπορούν να φιλοξενηθούν έξι άτομα, αντιλαμβάνεστε πως αυτή η "υποδομή" μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες αστέγων. Αν σκεφθείτε δε ότι θα δημιουργηθούν και καταυλισμοί με αρκετές εκατοντάδες κοντέινερ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε κατάλληλους χώρους που θα υποδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιλαμβάνεστε πως έχουμε την απαραίτητη "υποδομή" να φιλοξενήσουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από τον πραγματικό αριθμό των αστέγων που υπάρχουν σήμερα.

ΚΟΥΙΝ: Οπως ξέρετε, κύριε Υπουργέ, σήμερα άρχισε ο β' γύρος των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα ήθελα να σας κάνω μια γενική ερώτηση για το κλίμα που επικρατεί κατά το β' γύρο των συνομιλιών και κυρίως επειδή και οι δύο χώρες μόλις επλήγησαν από δύο καταστροφικούς σεισμούς. Εχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό κλίμα; Πώς θα το χαρακτηρίζατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι σεισμοί, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα ασφαλώς έχουν επικαλύψει τη συζήτηση που γίνεται για συγκεκριμένα θέματα μεταξύ των Επιτροπών που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες. Πράγματι σήμερα, ξεκινά ο β' κύκλος των συζητήσεων μεταξύ των Εκπροσώπων των δύο χωρών, στην Αθήνα αυτή τη φορά. Θα συζητηθούν τα θέματα που συζητήθηκαν και κατά την πρώτη συνεδρίαση των δύο Επιτροπών στην Αγκυρα. Θέματα, δηλαδή, τουρισμού, περιβάλλοντος και οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Η συζήτηση αυτή γίνεται σε πολύ καλό κλίμα. Πιστεύουμε ότι οι σεισμοί με τις καταστροφικές συνέπειές τους αν ανέδειξαν κάτι θετικό -και δεν είναι οξύμωρο, δεν είναι αντίφαση αυτό που λέω- είναι η αλληλεγγύη την οποία εκδήλωσαν, τα αισθήματα τα οποία εξέφρασαν οι πολίτες των δύο χωρών, προκειμένου οι μεν να συμπαρασταθούν στους δε, σε μια κρίσιμη στιγμή, σε μια στιγμή δοκιμασίας τους. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα, θα προωθήσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν και οι δύο πλευρές, προκειμένου στα θέματα αυτά, τα οποία είναι απολύτως συγκεκριμένα και προσδιορισμένα, να προκύψουν συμφωνίες και στη συνέχεια κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ελπίζουμε και σ` αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά από αυτή τη σκληρή δοκιμασία που περνά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εκτός από τα ανθρώπινα θύματα έχει και οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα. Φοβάστε ότι θα πάει πίσω το πρόγραμμα της Ελλάδας και όσον αφορά το θέμα της ΟΝΕ, αλλά και γενικότερα την οικονομική πορεία της Ελλάδας.

ΡΕΠΠΑΣ: Χάρη στην πολιτική που ασκούμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε επιτύχει η Ελλάδα να έχει κατακτήσει ένα οικονομικό επίπεδο, το οποίο της επιτρέπει να αντιμετωπίζει ακόμη και τις καταστροφικές συνέπειες ενός τόσο ισχυρού σεισμού, με μια ιδιαιτέρως αυξημένη δυνατότητα, με αυτοπεποίθηση, με αποτελεσματικότητα. Δεν πρόκειται η πορεία μας προς την ΟΝΕ να διαταραχθεί. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα -όσο αναπάντεχα κι αν είναι- και παράλληλα να συνεχίσει αδιατάραχτα την πορεία της. Βεβαίως, αναμένουμε και από την Ε. Ε. να επιδείξει ανάλογο ενδιαφέρον και να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνουμε.

Η Ελλάδα μπορεί να παίρνει μέτρα για να βοηθά και να ανακουφίζει τα θύματα αυτών των σεισμών, ενώ παράλληλα να συνεχίζει την αναπτυξιακή τροχιά της και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν εθνική σημασία, όπως είναι η ένταξη στην ΟΝΕ.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 September 1999 - 16:17:02 UTC