Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που κυβερνά κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολιτευτικής περιόδου, δικαιώνει τους λόγους της ίδρυσής του, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και τις νέες προκλήσεις, μπροστά στο νέο αιώνα, για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια ισχυρή Ελλάδα, με οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με πολιτική σταθερότητα και εθνική αξιοπρέπεια, με ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της, προκειμένου να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στην περιοχή και να συμμετέχει ισότιμα στις παγκόσμιες εξελίξεις.

* Γνωρίζετε τις εξαγγελίες στις οποίες προέβη ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Θέλω να επισημάνω ότι οι εξαγγελίες αυτές -μια από τις οποίες τίθεται αμέσως σε εφαρμογή, με σχετική διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί αμέσως, άλλες δε θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο ή τον επόμενο προϋπολογισμό- αποδεικνύουν τη δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Η επιτυχής άσκηση της οικονομικής πολιτικής μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή τη δέσμη μέτρων, η οποία είναι σωστά μελετημένη και σχεδιασμένη, ώστε αφενός να μη θέτει σε παραμικρό κίνδυνο την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ και αφετέρου να ενισχύει την πτυχή της κοινωνικής δικαιοσύνης που διαπνέει την πολιτική μας. Με το πλεόνασμα, το οποίο έχουμε δημιουργήσει με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, με τους κόπους και τις θυσίες του και με τη μεταφορά πόρων από κερδοφόρες δραστηριότητες σε κοινωνικά στρώματα και πολίτες που έχουν ανάγκη αυτούς τους πόρους, που έχουν ανάγκη τη βοήθεια όλων μας, δημιουργούμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Επαναλαμβάνω ότι οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση ανταποκρίνονται τόσο στις επιδιώξεις μας για ενίσχυση της ανάπτυξης, όσο και στην επιθυμία μας να ενισχύσουμε τον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Λυπούμαι γιατί η κριτική που ασκείται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι μικρόψυχη ή και κακόπιστη. Δεν αναγνωρίζει το επίτευγμα της κυβέρνησης που οδηγεί σήμερα τους πολίτες στο να απολαμβάνουν τα αγαθά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Είναι μια κριτική, η οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου, γιατί ενώ η κυβέρνηση έχει με σαφή τρόπο διατυπώσει τη θέση της ότι επιθυμεί -και γι` αυτό εργάζεται- οι εκλογές να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000, πολλοί καταφεύγουν στο να την κατηγορούν ισχυριζόμενοι ότι για λόγους προεκλογικούς, για λόγους εντυπώσεων, προβαίνει σε αυτές τις εξαγγελίες. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, η παράταξή μας είναι η μόνη που έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα για την οικονομική πολιτική, όπως και για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ενώ η Αντιπολίτευση -ιδιαιτέρως, μάλιστα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση- περιορίζεται σε σχολιασμό των δικών μας πρωτοβουλιών. Και αυτό επειδή αδυνατεί να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές. Αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες. Επιδίδεται, απλώς, σε "καταστροφικό παιχνίδι". Αυτό είναι κάτι που το επισημαίνουμε. Πιστεύουμε ότι το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλοι οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι τιμούν την προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας, σε αντίθεση με όλους εκείνους που, με τα ψέματα των λόγων τους, προσπαθούν να υπονομεύσουν την πορεία αυτή, μόνο και μόνο για να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είχα, χθες, την ευκαιρία και θεωρώ σκόπιμο να σας ρωτήσω σήμερα για τη νέα στυγνή δολοφονία Ελληνοκυπρίου στα κατεχόμενα: Πώς σκέπτεται να δράσει η Ελλάδα και να ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα γι` αυτό που γίνεται, από τη μια πλευρά, η Ελλάδα να θυσιάζεται για την Τουρκία και από την άλλη η Τουρκία να δολοφονεί Ελληνοκύπριους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η κτηνώδης ενέργεια αποδοκιμάζεται από όλους τους παράγοντες στην Κύπρο, ακόμη και στα κατεχόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί. Αναλαμβάνονται, από κοινού, πρωτοβουλίες, με στόχο να καταστεί απολύτως σαφές στο διεθνή παράγοντα ότι η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος στην Κύπρο αποτελεί πηγή δεινών και μόνο και ότι πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα στο σύνολό του. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, γι` αυτή την εγκληματική ενέργεια, έχουν επιληφθεί τα αρμόδια όργανα. Η κυβέρνηση της Κύπρου παρακολουθεί πολύ στενά, το πώς εξελίσσονται οι έρευνες. Ελπίζουμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μέχρι τέλους, θα παρακολουθήσουμε κι εμείς αυτή την υπόθεση. Βρίσκω την ευκαιρία -κι εδώ, δημόσια- να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του αδικοχαμένου Χάρπα, ο οποίος είναι θύμα μιας κατάστασης που αποτελεί ανοικτή πληγή στο κορμί της Ευρώπης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μερικά από αυτά που εξήγγειλε, χθες, ο Πρωθυπουργός, είναι ίδια με αυτά που είπε ο κ. Καραμανλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που έκανα την ημέρα εκείνη, που μίλησε ο κ. Καραμανλής. Είπα ότι πέραν των αοριστολογιών για τις οποίες, άλλωστε, μας έχει συνηθίσει, διάνθισε την ομιλία που έκανε, στο πλαίσιο εκείνης της συνέντευξης Τύπου, αναπαράγοντας δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονταν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενόψει των χθεσινών εξαγγελιών από τον Πρωθυπουργό. Αυτά τα οποία είπε ο κ. Καραμανλής δεν ήταν τίποτε άλλο παρά κάποιες σκέψεις, κάποια σενάρια, τα οποία είχαν δει το φως της δημοσιότητας και είχαν την αφετηρία τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενόψει ανακοινώσεων για την οικονομική πολιτική την επόμενη περίοδο. Θα μπορούσε ο κ. Καραμανλής όλα αυτά να τα είχε ανακοινώσει πολύ πριν. Θα μπορούσε να είχε τεκμηριώσει την προβολή αυτών των δήθεν πρωτοβουλιών του με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Δεν το έκανε γιατί δεν τα γνώριζε. Και δεν τα γνώριζε γιατί οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη αποτελούσαν συρραφή επιθυμιών και ήταν δημαγωγικές. Ηταν μια άκρατη και άκριτη υποσχεσιολογία. Δεν ήταν αποτέλεσμα μιας τεκμηριωμένης ανάλυσης των αριθμητικών και οικονομικών δεδομένων, όπως συμβαίνει με τις εξαγγελίες τις οποίες έκανε ο Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μου λέτε ότι αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός είναι "αοριστολογίες", "άκρατη υποσχεσιολογία" και "δημαγωγία";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε τεκμηριωμένα με βάση αριθμητικά και οικονομικά δεδομένα. Μίλησε για συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν συγκεκριμένο κόστος, το οποίο ανέφερε -γιατί, βεβαίως, το επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει ποιο είναι το κόστος κάθε μέτρου που εξαγγέλλεται, ενώ η Ν. Δ. δεν το γνωρίζει και δεν έκανε τη ανάλογη αξιολόγηση- όπως επίσης, ανεφέρθη σε μέτρα, όπως είναι η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν αποτελέσει, ως γενικό πλαίσιο πολιτικής, δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα και εν τέλει, αν πραγματικά ο κ. Καραμανλής είπε τα ίδια με τον Πρωθυπουργό θα περιμέναμε από τη Ν. Δ. να χειροκροτήσει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, πράγμα το οποίο δεν έκανε. Φαίνεται ότι ενοχλήθηκε. Οχι βεβαίως επειδή... "εκλάπη πνευματική ιδιοκτησία της" όσον αφορά τα μέτρα, αλλά επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται πως χάνει παντελώς τη δυνατότητα να έχει εκείνη την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους συνταξιούχους ο Πρωθυπουργός τί εξήγγειλε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε πολύ συγκεκριμένα μέτρα: Αύξηση των συντάξεων κατά 10.000. Επιπλέον, όσον αφορά τους 360.000 πολίτες που παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), ανακοίνωσε ότι το επίδομα αυτό, από 18.000 δραχμές, αυξάνεται στις 21.000 δραχμές. Είπε ακόμη ότι για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου θα γίνουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες και ότι προβλέπεται στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής να δοθεί αύξηση η οποία θα υπερβαίνει τη γενική εισοδηματική πολιτική που θα ισχύσει την επόμενη περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ανακοινώσεις, τις οποίες κάνουμε εμείς, είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αόριστες είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ συγκεκριμένες. Μιλάμε με συγκεκριμένους αριθμούς, τους οποίους έχουμε τεκμηριώσει με τη δουλειά που έχουμε κάνει, τόσο για την προέλευση των χρημάτων τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, όσο, βεβαίως και για τις ομάδες εκείνες των πολιτών που θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν την προτεραιότητα, όσον αφορά την από μέρους μας επίδειξη αυτής της ενισχυμένης κοινωνικής ευαισθησίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αριθμό θα μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε να ανακοινώσω σήμερα κάτι, το οποίο θα κάνει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι δεν είπε "αοριστολογίες" ο Πρωθυπουργός; Συγκεκριμένα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει και αυτό στην ώρα του. Ας κάνουμε μια συμφωνία, κ. Σταματόπουλε, η οποία πιστεύω ότι είναι πολιτικά έντιμη! Οσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, σωστά λέτε, ότι δεν ήταν συγκεκριμένος ο Πρωθυπουργός. Φαντάζομαι, όμως, ότι όσον αφορά τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου και τις μειώσεις των τιμών των αυτοκινήτων ήταν συγκεκριμένος. Οσον αφορά τις φοροαπαλλαγές για τους γονείς, αναλόγως του αριθμού των παιδιών τους, ήταν συγκεκριμένος. Οσον αφορά την αύξηση του αφορολογήτου ορίου ήταν συγκεκριμένος. Οσον αφορά την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων ήταν απολύτως συγκεκριμένος. Οσον αφορά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις προσωπικές εταιρείες ήταν απολύτως συγκεκριμένος. Οσον αφορά τις αγροτικές συντάξεις ήταν απολύτως συγκεκριμένος. Οσον αφορά το επίδομα ανεργίας ήταν απολύτως συγκεκριμένος. Οσον αφορά τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ήταν απολύτως συγκεκριμένος. Οσον αφορά την εργοδοτική εισφορά, η οποία μειώνεται κατά 50%, ήταν απολύτως συγκεκριμένος. Οσον αφορά το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απολύτως συγκεκριμένος. Και, βεβαίως, ήταν απολύτως συγκεκριμένος και όσον αφορά την άντληση των πόρων αυτών με την αύξηση της φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος, όσο ήταν σε όλα αυτά τα θέματα, όσον αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων του Δημοσίου. Συμφωνούμε, λοιπόν, και κλείνουμε το θέμα εδώ. Αλλά, θα είναι πολύ συγκεκριμένος για το θέμα αυτό σε λίγες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν καλύφθηκε, προχθές, η συνέντευξη του κ. Καραμανλή και καλύφθηκε, χθες, του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή αυτό αποτέλεσε και σημείο αντιδικίας μεταξύ Ν. Δ. και της ΕΡΤ σας παραπέμπω στην απάντηση που έχει δώσει η ΕΡΤ. Νομίζω ότι η κάλυψη που είχε ο Πρόεδρος της Ν. Δ. ήταν επαρκής με δημοσιογραφικά και πολιτικά -αν θέλετε- κριτήρια. Ηταν 10 λεπτών η απευθείας σύνδεση και μετάδοση της συνέντευξης και, βεβαίως, ήταν πλούσιο το ρεπορτάζ στο πλαίσιο των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ. Δόθηκε απάντηση σε αυτό. Ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ν. Δ. όπως διατυπώθηκε εξ αρχής. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε παράπονο. Η κάλυψη που έχει, γενικώς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι υπερεπαρκής. Εχω συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία στη διάθεσή σας. Κατ` επανάληψη στη Βουλή τα έχω καταθέσει. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τα στελέχη της καλύπτονται και προβάλλονται, όσον αφορά την έκθεση των απόψεων τους, από την ΕΡΤ με τρόπο ο οποίος είναι πρωτοφανής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα γι αυτή τη συνέντευξη για την οποία ζήτησε κάλυψη... Γιατί του δώσατε 10 λεπτά και γιατί η συνέντευξη του Πρωθυπουργού καλύφθηκε ολόκληρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς μπορεί να είστε θύμα του τεχνάσματος, το οποίο επιχειρείτε, μην επιχειρείτε, όμως, να καταστήσετε κι εμάς θύματα του ιδίου τεχνάσματος! Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ν. Δ. διήρκεσε μια ώρα, ίσως και παραπάνω, ενώ η δήλωση του Πρωθυπουργού, ήταν δήλωση δέκα λεπτών. Μη συγκρίνετε, λοιπόν, δύο δραστηριότητες οι οποίες έχουν αυτή τη μεγάλη διαφορά σε ότι αφορά τη χρονική διάρκειά τους. Μη λέτε, λοιπόν, γιατί προβλήθηκε το ένα και δεν προβλήθηκε το άλλο. Σας είπα ότι, όσον αφορά τη χρονική κάλυψη υπάρχει αναλογία, η οποία είναι όχι απλώς θεμιτή, είναι -θα έλεγα- τελικώς υπέρ της προβολής των απόψεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΜΠΕΚΑΣ: Γιατί υποβαθμίστηκε πολιτικά η Εκθεση Θεσσαλονίκης και έγινα αυτές οι εξαγγελίες εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υποβαθμίστηκε η Θεσσαλονίκη. Ισα-ίσα, θα έλεγα, αποκτά μια νέα δυναμική η επικείμενη παρουσία και οι ομιλίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Οπως, πολύ καλά γνωρίζετε ότι και σήμερα, αλλά και αύριο, η ομιλία του Πρωθυπουργού θα αναφερθεί στο σύνολο των θεμάτων της οικονομικής πολιτικής. Αυτό, λοιπόν, που έγινε χθες θα έλεγα ότι ενισχύει το ενδιαφέρον για την αναμενόμενη ομιλία και γενικότερα τις εμφανίσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν εγκυμονούν κινδύνους, μήπως βγει η Ελλάδα από το δρόμο της προς την ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα στην αρχή ότι είναι μελετημένες, σχεδιασμένες όλες οι εξαγγελίες και ότι η δέσμη μέτρων δεν υπονομεύει, ούτε στο ελάχιστο, την πορεία που έχουμε χαράξει, που ακολουθούμε με συνέπεια και θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία για την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

ΠΕΦΑΝΗ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις χθεσινές δηλώσεις της τουρκικής Κυβέρνησης... (δεν ακούγεται).

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη στιγμή είπαμε -και χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτό το θέμα- ότι η ασκούμενη εξωτερική πολιτική στηρίζεται στις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν αλλάζει αυτή η πολιτική μας, η οποία προασπίζει και διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Από την άλλη, είναι πολιτική αρχών, αυτή που ακολουθούμε, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα γειτονικό λαό που δοκιμάζεται από μια κρίση. Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, επιθυμούμε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτό το εγχείρημα της επικοινωνίας και της συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών, για θέματα όπως ονομάστηκαν "χαμηλής πολιτικής". Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της επικοινωνίας, αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε ότι θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών. Γιατί, ασφαλώς, εφόσον οι δύο χώρες σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τηρούν τις Διεθνείς Συνθήκες, αναγνωρίζουν και σέβονται η μία την άλλη και τα δικαιώματά της, νομίζω ότι η κάθε χώρα θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέα τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με πολιτική αρχών από τη μια και πολιτική δολοφονιών από την άλλη, είναι δυνατόν να βρούμε κοινή γραμμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί αυτή την ώρα να πει με υπεύθυνο τρόπο ότι το γεγονός αυτό, η άγρια αυτή εγκληματική ενέργεια, είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, η οποία καθοδηγείται από επίσημους αξιωματούχους, είτε του τουρκικού κράτους, είτε της ψευδοεξουσίας των κατεχομένων. Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό. Ισα-ίσα, θα έλεγα, ότι και οι κατοχικές αρχές έχουν επικρίνει την εγκληματική αυτή πράξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν άκουσα ο κ. Ετσεβίτ να κάνει κάποια δήλωση, ούτε ο κ. Ντεμιρέλ.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι το έκανε ο κ. Ντενκτάς, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτό που θα έδινε λύση στο πρόβλημα, είναι αυτό που θα οδηγούσε σε λύση το Κυπριακό. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 September 1999 - 14:25:33 UTC