Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-08-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και εγώ τη χαρά μου για τις επιτυχίες των Ελληνίδων αθλητριών που μας κάνουν υπερήφανους, όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες με τις επιδόσεις τους. Εύχομαι να συνεχίσουν οι αθλητές να διακρίνονται καθώς εξελίσσεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα στις 15 Σεπτεμβρίου. Παρακαλώ, εσάς και τους συναδέλφους σας που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αποστολή, να το δηλώσουν στην αρμόδια υπηρεσία μας, προκειμένου να κάνουμε τις δέουσες ενέργειες για την εκεί μετάβαση και παραμονή σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα. Η επιστροφή θα είναι στις 21 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, μετά από πρόσκληση της ηγεσίας της Κίνας. Είναι ένα ταξίδι στο οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία. Αλλά, γι' αυτό θα μιλήσουμε και τις επόμενες ημέρες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τελικά είστε σε θέση να μας πείτε, τι ακριβώς θα πράξουμε στα όργανα της Ε. Ε. γύρω από τη χρηματοδότηση της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας τελικής επιλογής από την Ε. Ε., ώστε να ενισχυθεί οικονομικά η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την κρίση, στην οποία ήδη βρίσκεται μετά από τον καταστροφικό σεισμό.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό σημαίνει ότι η θέση μας περί άσκησης βέτο τίθεται προς συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δεδομένη η θέση μας να συμβάλουμε -και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο- στη λήψη απόφασης από την Ε. Ε., προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Τουρκία και να ξεπεράσει την κρίση. Το θέμα των επιμέρους αποφάσεων, θα το συζητήσουμε στο πλαίσιο αυτού του Συμβουλίου Υπουργών. Επιμέρους αποφάσεις, εννοώ εκείνες οι οποίες, βεβαίως, ανήκουν σ' αυτή την κεντρική κατηγορία της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας, αλλά έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αυτή η οικονομική βοήθεια. Μπορεί να αποφασιστεί αυτή η παροχή οικονομικής βοήθειας εξ αρχής, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού. Μπορεί τα χρήματα, τα οποία θα αποφασιστεί -αν αποφασιστεί- να δοθούν στην Τουρκία, να προέρχονται από ένα νέο λογαριασμό, ο οποίος θα θεσπιστεί για την περίπτωση αυτή. Ολα αυτά θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να τα συζητήσουμε τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες. Τη δική μας θέση τη γνωρίζετε, την έχουμε πει.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την κυβέρνηση όλη αυτή η συζήτηση, όπως θα εξειδικευτεί μέσα στα όργανα, είναι άλλο πράγμα από την πορεία της Τουρκίας προς την Ε. Ε., όπου το αίτημα υπάρχει σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου ένα χρόνο και είναι και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι στο τέλος του χρόνου ή ταυτίζονται αυτά τα δύο θέματα και μιλούμε ουσιαστικά για ένα θέμα με δύο εκφάνσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της διεύρυνσης της Ε. Ε. αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, στο τέλος του χρόνου. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει ίσως και τους υπουργούς Εξωτερικών σε Συμβούλια υπουργών, όπως και το επικείμενο Συμβούλιο. Μπορεί, είναι πιθανόν, να γίνει μια πρώτη προσέγγιση του θέματος. Δεν πρόκειται βέβαια να ληφθούν αποφάσεις. Αλλά, βεβαίως, τα δύο αυτά θέματα δεν συμπίπτουν. Θα έλεγα ότι είναι απολύτως διαφορετικά. Η παροχή βοήθειας στην Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε. Ε., όπου εκεί τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ σαφείς και συγκεκριμένες και δεσμεύουν όλες τις χώρες. Και αυτές που βρίσκονται στην Ε. Ε. ως μέλη της και πρέπει να αποφασίσουν για τα νέα μέλη και τις χώρες εκείνες, οι οποίες ενδιαφέρονται να ενταχθούν ως μέλη της Ε. Ε. Λοιπόν, το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας για λόγους ανθρωπιστικούς, για λόγους αλληλεγγύης, για λόγους πρακτικούς είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός θα εξειδικεύσει τη στάση της Ελλάδας ανάλογα με το πώς θα γίνει η συζήτηση. Ομως πριν από αυτό υπάρχει στη σκέψη σας να συζητήσετε προβληματισμούς γύρω από αυτά τα ζητήματα και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών είναι ενδεχόμενο να συζητήσει το θέμα αυτό ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών και με εκπροσώπους των άλλων πολιτικών κομμάτων.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ή με τους αρχηγούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι σε επίπεδο ηγεσιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε επίπεδο ηγεσιών επιθυμούμε να γίνονται αυτές οι συζητήσεις, αλλά βεβαίως δεν θα ακυρωθούν αν τα κόμματα επιλέξουν να συζητήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών μέσω άλλου εκπροσώπου τους. Με τα πολιτικά κόμματα είναι σωστό να λέμε. Και τα πολιτικά κόμματα, πιστεύω ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα επιλέξουν να εκπροσωπηθούν σε επίπεδο αρχηγών και μέσω του αρχηγού τους να το συζητήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δηλαδή υπάρξουν ανταλλάγματα θα άρουμε το βέτο και ποια ανταλλάγματα ζητάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, μην αναφέρεστε στην άρση του βέτο σαν να πρόκειται περί απόφασης που έχει ληφθεί. Δεν μιλούμε γι' αυτό. Αλλωστε τα θέματα είναι διαφορετικά. Αυτό το οποίο πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι τούτο, γιατί είναι οριστικό και σαφές: η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμβάλει στη λήψη μιας απόφασης από την πλευρά της Ε. Ε., προκειμένου να βοηθηθεί η Τουρκία να ξεπεράσει την κρίση από την οποία μαστίζεται, δοκιμάζεται λόγω του πρόσφατου σεισμού. Ολα τα άλλα θέματα, θα αντιμετωπιστούν το καθένα στις δικές του διαστάσεις. Δεν είναι όλα τα θέματα ίδια. Υπάρχουν διαφορές. Εμείς επιθυμούμε να υπάρξει χρηματοδότηση της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Οσον αφορά το θέμα των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων, είναι διαφορετικό και θα το αντιμετωπίσουμε στις δικές του διαστάσεις. Να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη σύγχυση αυτή δεν τη δημιουργούμε εμείς. Τη δημιουργεί το υπουργείο Εξωτερικών και περισσότερο ο κ. Κρανιδιώτης...

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σύγχυση δεν δημιουργεί το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών, η Κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς ότι θα συμβάλει στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης υποβοήθησης οικονομικής της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, το θέμα των χρηματοδοτικών κανονισμών είναι ένα άλλο θέμα που θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε ανακίνησε το θέμα του βέτο ο κ. Κρανιδιώτης, αφού δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα θέμα δεν ανακίνησε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν κονδύλια που η Ε. Ε. έχει σχεδιάσει να δώσει προς την Τουρκία, τα οποία παραμένουν "παγωμένα". Δεν έχουν εκταμιευτεί, δεν έχουν χορηγηθεί, λόγω της ελληνικής θέσης. Λοιπόν, μην το ταυτίζουμε απολύτως. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο θέμα το ένα με το άλλο. Δεν είναι ίδια θέματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα: Αποτελεί αυτή η πράξη, αν αποφασίσει η Ελλάδα να άρει το βέτο, μία αλλαγή στις πάγιες ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, ήμουν σαφής από τη δήλωση που έκανα τη Δευτέρα. Κάθε χώρα διατηρεί την πολιτική της, τις θέσεις της. Το ότι για λόγους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού εκφράσαμε με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή μας ως Κυβέρνηση και ως λαός, προς το δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, δεν σημαίνει ότι αλλάζουν οι θέσεις όσον αφορά την εξωτερική πολιτική που ασκούμε. Όπως επίσης, δεν πιστεύω -κάνω αυτή την εκτίμηση και νομίζω βάσιμα την κάνω- ότι αλλάζει και η πολιτική της γειτονικής χώρας, της Τουρκίας, στα συναφή θέματα. Απλά, μπορώ να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή την ερώτησή σας απέναντι σ' εκείνους οι οποίοι διατυπώνουν διάφορους προβληματισμούς ή και ανησυχίες ακόμη: τα εθνικά συμφέροντά μας είναι απολύτως διασφαλισμένα. Όχι μόνο δεν αποδυναμώνονται με την πολιτική που ακολουθούμε στο συγκεκριμένο θέμα, ίσα - ίσα θα έλεγα ότι τα υπό την ευρεία έννοια εθνικά συμφέροντα προάγονται και ενδυναμώνονται. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε τα αποτελέσματα της επισκέψεως του κ. Σημίτη στην Αλβανία; Γιατί πήγε; Τι ακριβώς πέτυχε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας πραγματοποίησε αυτή την επίσκεψη στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων στα Τίρανα, χθες, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Τα αποτελέσματα από την επίσκεψη αυτή είναι απολύτως θετικά. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει τη δυνατότητα, λοιπόν, να μιλά και με αυτήν την ιδιότητα που έχει. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε - και θα έρθω και στο κυρίως μέρος των συζητήσεων- την ελληνική δύναμη, η οποία, όπως γνωρίζετε, έχει συγκροτηθεί και παραμένει στην Αλβανία εδώ και αρκετό καιρό. Είναι η τρίτη επίσκεψη σε ελληνική στρατιωτική δύναμη σε ξένη χώρα. Αυτό δείχνει την πολύ σημαντική αποστολή - παρέμβαση που έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις στην περιοχή. Όπως επίσης γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είχε τη δυνατότητα στο πλαίσιο των συζητήσεών του με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο να επισκεφτεί ένα σύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο, τον "Ευαγγελισμό", που λειτουργεί εδώ και πολύ λίγο καιρό στα Τίρανα. Εμμέσως αλλά σαφέστατα έγινε εμφανής η παρουσία που έχει η χώρα μας και με αυτό τον τρόπο στην Αλβανία και πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουμε.

Τώρα, όσον αφορά το κυρίως μέρος των συζητήσεων, πρέπει να πω ότι τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, Γιατί επιβεβαιώθηκε ότι η γειτονική χώρα επιθυμεί από τη δική της πλευρά να συμβάλει, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν κοινό ενδιαφέρον, όπως είναι:

- το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, της φύλαξης από την πλευρά των Αρχών και των Υπηρεσιών της Αλβανίας των συνόρων της γειτονικής χώρας, για να μην εισέρχονται λαθραία στην Ελλάδα μετανάστες

- το θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, πράγμα το οποίο, με το τελευταίο Σύνταγμα που έχει ψηφιστεί στη γειτονική χώρα, πιστεύουμε ότι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό αντιμετωπίζεται.

Αυτή την αίσθηση αποκομίσαμε από τις συζητήσεις που είχαμε με την αντιπροσωπεία της αλβανικής κυβέρνησης. Αλλωστε, ένα μέρος των χρημάτων που δίδεται από την Ελλάδα ως βοήθεια ή ως δάνειο με ευνοϊκούς όρους προς την Αλβανία, χρησιμοποιείται για αναπτυξιακά έργα, για την αντιμετώπιση αναγκών στις μειονοτικές περιοχές.

Βεβαίως, υπάρχουν τα σημεία εκείνα στα οποία δεν εκφράζεται ταύτιση απόψεων και μιλώ για διεθνή θέματα, όπως αυτό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Αλβανία ήταν μία από τις δύο πλευρές που ενεπλάκησαν σ' αυτή την κρίση. Η Ελλάδα έχει μια διαφορετική, διακριτή στάση. Η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, που μιλά για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο με πολιτικά μέσα και βεβαίως, με τη διατήρηση των υφισταμένων συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Πράγμα το οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας το δέχεται μεν στα λόγια, αν και στην πράξη θα ήθελε μία άλλη εξέλιξη, μιλώντας για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Εμείς πιστεύουμε ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται δεν μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή των συνόρων. Γιατί το απαραβίαστο των συνόρων και ο σεβασμός στη διατήρηση των υφισταμένων συνόρων αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση των συνθηκών ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτά όλα είναι γνωστά, τα γνωρίζαμε από πριν. Οι θέσεις κάθε κυβέρνησης παραμένουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ίδιες.

Στα άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μία συνεχής πρόοδος, μία συνεχής βελτίωση των σχέσεων και αυτό είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή κύριε Υπουργέ, από σήμερα δεν θα περνάνε λαθρομετανάστες από την Αλβανία στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιες είναι οι αρχές της μεταναστευτικής πολιτικής. Τις έχουμε ανακοινώσει. Με βάση αυτές τις αρχές καταρτίζεται συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μεταξύ των άλλων, γνωρίζετε ότι προβλέπεται η συγκρότηση και λειτουργία ειδικών γραφείων στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδος στο εξωτερικό, στις γειτονικές χώρες τουλάχιστον, προκειμένου, μέσω αυτών, να προωθούνται στην Ελλάδα πολίτες των χωρών αυτών οι οποίοι θα απορροφηθούν σε διάφορες εργασίες στη χώρα μας, κατά περιόδους.

Η συνεργασία των γειτονικών κυβερνήσεων, προκειμένου να επιτύχουμε τα άριστα αποτελέσματα μέσω της θέσπισης αυτού του νέου κανόνα, είναι απαραίτητη. Σ' αυτήν τη συνεργασία προσβλέπουμε. Εχουμε από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας τη δεδηλωμένη βούληση να συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση, για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και βεβαίως, όταν η κυβέρνηση της Αλβανίας για μία ακόμη φορά διατυπώνει τη θέση της -και πρέπει να πω ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση της Αλβανίας, είναι και οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων με τους οποίους συναντήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, που διατυπώνουν και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο, πολύ σαφή, εμφαντικό τρόπο τη θέση τους- πως οι φιλικές σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα, είναι το κλειδί προκειμένου να οικοδομήσει το μέλλον της η γειτονική χώρα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ολοι στη γειτονική χώρα θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την οποία η Αλβανία πρέπει να έχει τις καλύτερες και στενότερες σχέσεις. Αυτή η παραδοχή η οποία, μάλιστα εκφράζεται δημοσίως από όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας, αποτελεί -ας μου επιτραπεί να πω- μία επιτυχία της πολιτικής που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, διότι δείχνει ότι μία χώρα με την οποία επί πολλά χρόνια οι σχέσεις ήταν σχέσεις αμοιβαίας καχυποψίας, βρίσκεται τώρα πάρα πολύ κοντά στη χώρα μας. Περιμένει βοήθεια από τη χώρα μας, προσβλέπει σ' αυτή τη βοήθεια. Αναγνωρίζει τη βοήθεια, εκφράζει την ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που προσφέρουμε και πάντως, κινείται με μια τέτοια διάθεση, ώστε να συμβάλει απολύτως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν κοινό ενδιαφέρον.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πρώτον αν ετέθη από τον κ. Μπερίσσα θέμα απομάκρυνσης της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, κάτι που έχουμε μάθει ότι έχει τεθεί και στο παρελθόν. Δεύτερον, πώς ετέθη το θέμα αποζημίωσης αυτών που είχαν φύγει από την Τσαμουριά, των τσάμηδων και τρίτον, αν έγινε συζήτηση για το Αρσάκειο που επρόκειτο να λειτουργήσει στα Τίραννα, αλλά δεν παρεχωρείτο το συγκεκριμένο οικόπεδο στην ελληνική κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Αρσάκειο λειτουργεί τώρα. Υπάρχει αυτό το θέμα της ανέγερσης νέου κτιρίου σε άλλο χώρο. Είναι θέμα στο οποίο έχει, φαίνεται, προκύψει συμφωνία. Θα ξεπεραστεί γρήγορα αυτή η μικρή εκκρεμότητα. Πάντως, είναι πολύ σημαντικό ότι οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού που λειτουργούν έχουν συγκεντρώσει ένα αξιόλογο δυναμικό νέων παιδιών που σπουδάζουν και οι σπουδές εκεί αναγνωρίζουν όλοι ότι είναι υψηλού επιπέδου.

Πρέπει να πω, όσον αφορά το θέμα που λέτε ότι έθεσε ο κ. Μπερίσα για την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, πως δεν έθεσε τέτοιο θέμα ο κ. Μπερίσα. Η ελληνική στρατιωτική δύναμη παραμένει εκεί με εγκρίσεις που δίνονται από την αλβανική Βουλή, οι οποίες ανανεώνονται ανά εξάμηνο. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η ανανέωση της εκεί παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης. Ο κ. Μπερίσα έθεσε ή άρχισε να θέτει στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με τον Πρωθυπουργό το θέμα της περιουσίας πολλών Αλβανών στην Ελλάδα. Δεν ολοκλήρωσε όμως την τοποθέτησή του αυτή, γιατί ο Ελληνας Πρωθυπουργός αμέσως του απάντησε ότι αυτό το θέμα είναι κλειστό, δεν υπάρχει τέτοιοι θέμα προς συζήτηση. Και δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνέχεια σ' αυτή την αναφορά.

Πρέπει να σας πω επίσης, μιας και μιλάμε για την επίσκεψη στην Αλβανία, πως ήδη είμαστε στο τελευταίο στάδιο -οι τεχνικοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης έχουν κάνει τις δέουσες ενέργειες, αφού έχουν επισκεφτεί την περιοχή- να τοποθετήσουμε έναν πομπό στο όρος Ταίτι, στην περιοχή των Τιράνων, με τον οποίο θα καλύπτουμε την κεντρική και νότια Αλβανία, το 60% του αλβανικού εδάφους, ώστε οι πολίτες που ζουν σ' αυτή τη χώρα να μπορούν να παρακολουθούν τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Θα συμβάλει στην ακόμη ταχύτερη και καλύτερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους πολίτες της Αλβανίας, πράγμα το οποίο ποικιλότροπα θα βοηθήσει και τους Αλβανούς αλλά και τη χώρα μας να έχει και δι' αυτού του τρόπου μια ωφέλιμη και για τις δύο χώρες παρουσία στην Αλβανία.

Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Αλλά πρέπει να πω ότι ήταν πολύ θετική αυτή η επίσκεψη. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας μίλησε με τέτοιο τρόπο στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ή με δηλώσεις που έκανε, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 November 1999 - 20:05:03 UTC