Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επεισόδιο ομηρίας πολιτών από Αλβανό κακοποιό. Από την πρώτη στιγμή, καταστήσαμε σαφές ότι προέχει η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών που είναι όμηροι. Γι αυτό ακριβώς, δηλώσαμε πως το επεισόδιο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της ελληνικής επικράτειας, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Από την πρώτη στιγμή, απέναντι σε αίτημα που έθεσε ο Αλβανός κακοποιός για να λάβει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, απαντήσαμε θετικά, με την ταυτόχρονη, βεβαίως, απελευθέρωση των πολιτών που είναι όμηροι.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία και την ανησυχία των συγγενών, γνωστών και φίλων των πολιτών που είναι όμηροι. Αλλά, κατανοούμε και την αγωνία όλων των πολιτών, του ελληνικού λαού, που διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί από όλους υπευθυνότητα και προσεκτικούς χειρισμούς.

Τα όργανα της αστυνομικής υπηρεσίας που χειρίζονται επιτόπου το θέμα, ενεργούν με βάση σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει μέχρι τέλους -όπως μέχρι τώρα έχει γίνει- να επιδείξουμε όλοι υπομονή και επιμονή, ψυχραιμία και σταθερότητα στους χειρισμούς, για να έχουμε ένα αίσιο τέλος. Η επαφή των αστυνομικών οργάνων με τον Αλβανό κακοποιό είναι διαρκής. Ανά πάσα στιγμή είναι εφικτή η συζήτηση μαζί του.

Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει συζήτηση, η οποία να αφορά χειρισμούς ή διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτό το επεισόδιο, γιατί ο Αλβανός κακοποιός δεν έχει ουσιαστικώς δεχθεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, μια τέτοια συζήτηση. Εχει διατυπώσει το αίτημά του, έχει δοθεί απάντηση σε αυτό, δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση επί της ουσίας, πέρα από αυτό το σημείο.

Θα πρέπει να τονίσω, με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ότι η Πολιτεία μας είναι οχυρωμένη και θωρακισμένη και μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, αρκεί όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι οι αρμόδιοι φορείς κάνουν το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει, για μια ακόμη φορά, να τονίσω ότι πρέπει να είναι υψηλό το επίπεδο ευθύνης που θα διακρίνει τις επιλογές και τους χειρισμούς όλων εκείνων που εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως σε πτυχές αυτού του επεισοδίου: Η Πολιτεία, οι κοινωνικοί φορείς, τα ΜΜΕ, οι λειτουργοί των ΜΜΕ οφείλουμε να επιδείξουμε αυτή την ευθύνη στο υψηλότερο επίπεδο.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να μας διαφεύγει, ότι το πιό σημαντικό από όλα σε ένα τέτοιο επεισόδιο, είναι η προστασία της ζωής των πολιτών, που αυτή την ώρα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οπως επίσης, το ότι ένας κακοποιός έχει εμπνευστεί, έχει σκεφθεί ένα εγκληματικό σχέδιο, το οποίο επιδιώκει να εφαρμόσει. Αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να μας διαφεύγουν. Αποτελούν, αν θέλετε, τη βάση για κάθε ανάλυση και επεξεργασία πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε το επεισόδιο.

Ελπίζω ότι η εξέλιξη με τους σωστούς χειρισμούς -που πιστεύουμε ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουν να γίνονται- θα είναι θετική προς όφελος όλων και του ιδίου του κακοποιού, ο οποίος μπορεί να πάρει τα χρήματα και με διασφάλιση της δικής του προστασίας να απομακρυνθεί.

Επαναλαμβάνω, ότι με αφορμή αυτό το επεισόδιο, οι προβληματισμοί που δημιουργούνται για τη γενικότερη κατάσταση, όσον αφορά το επίπεδο τάξης και δημόσιας ασφάλειας, θα πρέπει να μη μένουν προβληματισμοί. Ισα-ίσα, να μας κάνουν όλους να σκεφθούμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι κάθε πολίτης επιθυμεί να συμβάλει με το δικό του τρόπο.

* Θα ήθελα να προσθέσω, επίσης, ότι πέραν των πολιτικών Αρχηγών που ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για το επεισόδιο αυτό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο.

Είμαι στη διάθεσή σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, κάποιος κυβερνητικός παράγοντας έδωσε την πληροφορία ότι ο "κύριος" αυτός είναι οργανωμένος και ότι κατευθύνεται από ξένα κέντρα. Επιβεβαιώνετε αυτή την πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν πρέπει να συζητήσουμε επιμέρους πτυχές του επεισοδίου, όταν αυτό είναι σε εξέλιξη και ακόμη περισσότερο, όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή συμπολιτών μας. Πρέπει να πω ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν βάσιμα εκτιμήσει ότι ο συγκεκριμένος κακοποιός βρισκόταν σε επικοινωνία με άλλα άτομα, μέχρι χθες το βράδυ. Επικοινωνούσε με κάποιους, αντήλλασσε απόψεις, έπαιρνε ίσως οδηγίες και εντολές. Γίνεται ανάλυση των στοιχείων. Και όταν μιλώ για στοιχεία αναφέρομαι τόσο στις απαιτήσεις που διατύπωσε, όσο και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε και αντέδρασε απέναντι στους χειρισμούς των οργάνων της ΕΛΑΣ.

Από κει και πέρα, αντιλαμβάνεστε κι εσείς πως τέτοια θέματα δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, από ότι κυκλοφόρησε χθες, δεν είναι τόσο τα λεφτά, όσο κάτι άλλο που θέλει να πλήξει τη χώρα; Είναι "στημένος" να το κάνει αυτό για να πλήξει τη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να βγάζει οριστικά συμπεράσματα με κατηγορηματικό τρόπο, όταν αυτό που προέχει είναι το καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτό καθεαυτό το επεισόδιο, να επιτύχουμε να απελευθερωθούν οι πολίτες όμηροι. Ολα τα θέματα, τα οποία έχουν σχέση με αυτό το επεισόδιο, θα αναλυθούν, θα αξιολογηθούν, θα βγουν τότε τα οριστικά συμπεράσματα.

Φαίνεται πάντως, ότι πέραν των αναλογιών, σε σχέση με ένα προηγούμενο παρόμοιο περιστατικό, υπάρχουν και διαφορές, ως προς το πώς σχεδίασε και ενήργησε μέχρι τώρα ο Αλβανός κακοποιός, αλλά και ως προς το πώς μέχρι τώρα αντιδρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι έχει σχέση με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα και με θέμα τρομοκρατίας που έθεσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο το οποίο να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες το βράδυ, κάνατε κάποιες συσκέψεις. Γιατί, δεν βγήκε κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να ενημερώσει και βγήκε ένας ταξίαρχος της Αστυνομίας; Δεν μπορούσε κάποιος από τους 5-6 υπουργούς που ήταν μέσα, η πολιτική ηγεσία, να ενημερώσει; Ο αστυνομικός θα ενημέρωνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κατάλαβα ποιό είναι το ερώτημά σας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν βγήκε ένας υπουργός και βγήκε ένας αστυνομικός να ενημερώσει τους δημοσιογράφους;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ερώτημά σας, λοιπόν, είναι γιατί έκανε δηλώσεις ο κ. Τουντόπουλος και δεν έκανε ο ομιλών ή ο κ. Χρυσοχοϊδης ή κάποιος άλλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: 'Η η κ. Παπανδρέου που είναι επικεφαλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, έκανε δηλώσεις ο κ. Χρυσοχοϊδης. Επίσης, έκανε δηλώσεις ο κ. Τουντόπουλος και χθες και σήμερα το πρωί. Τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζουν τα όργανα της αστυνομίας, με βάση σχέδιό της. Εμείς θέσαμε ένα πλαίσιο, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, μέσω του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να έχουμε ενημέρωση, αλλά και να προσφέρουμε τις απόψεις μας για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν, στο πλαίσιο αυτού του επεισοδίου. Η ελληνική Πολιτεία είναι συντεταγμένη Πολιτεία. Εχει την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Εχει την Αστυνομία και τους εκπροσώπους της. Πιστεύω, λοιπόν, ότι, όπως στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης ή για άλλα θέματα που αφορούν το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, εγώ είμαι παρών για να προβαίνω σε δηλώσεις και να απαντώ στις ερωτήσεις σας, έτσι και σε περιπτώσεις αρμοδιότητας συγκεκριμένων υπουργών, οι υπουργοί απαντούν στις ερωτήσεις σας. Επίσης, πέραν αυτών, υπάρχουν και συγκεκριμένοι εκπρόσωποι σε βασικούς νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι κι αυτοί έχουν τη δική τους συμμετοχή στην ενημέρωσή σας. Είναι σημαντικό -και νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά από τη δική σας πλευρά- το ότι ορίστηκε στην Ελληνική Αστυνομία αξιωματικός ως εκπρόσωπος Τύπου. Είναι κάτι που γίνεται για να διευκολύνεσθε στο έργο σας και περίμενα να το χαιρετίσετε. Δεν φανταζόμουν ότι θα μας κατηγορήσετε επειδή η Αστυνομία απέκτησε εκπρόσωπο Τύπου, ο οποίος κάνει δηλώσεις για ένα θέμα το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Αρα, λοιπόν, όπως εγώ αυτή την ώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, είμαι στη διάθεσή σας για να προσφέρω ενημέρωση και να απαντήσω σε ερωτήσεις σας, όπως ο αρμόδιος υπουργός προέβη σε δηλώσεις και θα προβεί σε δηλώσεις, έτσι και ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας έχει τη δική του παρουσία και συμμετοχή στη διαδικασία ενημέρωσης. Ουδείς ελέγχει το πώς θα εκπροσωπηθεί ένα Μέσο Ενημέρωσης σε κάποια διαδικασία παραγωγής ενημέρωσης και ειδήσεων. Είναι δικό σας θέμα. Αλλά, δεχθείτε ότι και εμείς, στο πλαίσιο μιας πολύ συγκεκριμένης διάρθρωσης, έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε ποιος είναι αυτός, κάθε φορά, ο οποίος θα προβαίνει σε συγκεκριμένες δηλώσεις. Δεν φανταζόμουν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί ένας αστυνομικός να εκπροσωπεί έξι υπουργούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αστυνομικός εκπροσωπεί την Ελληνική Αστυνομία. Στη δήλωση που έκανα στην αρχή, μίλησα για το σχέδιο το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή η Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία έχει εκπρόσωπο Τύπου. Είναι παρών και αυτός.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα αντιμετωπιστεί το επεισόδιο εντός ελληνικού εδάφους. Υπάρχει συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με την Αλβανία, για το κλείσιμο των συνόρων; Γιατί, από ότι διαφαίνεται, αυτός προς τα εκεί θέλει να κατευθυνθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν ένα σημείο του αιτήματος που διατύπωσε. Εμείς πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που χειρίζονται το θέμα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των εξελίξεων, εντός της ελληνικής επικράτειας, και γι` αυτό, ευθύς εξ αρχής, πήραμε αυτή τη θέση, η οποία δεν αλλάζει. Είναι άλλο θέμα η απόφαση που έλαβε η αλβανική κυβέρνηση. Δεν υπήρξε συνεννόηση γι` αυτό. Απλώς, η αλβανική κυβέρνηση ενημερώθηκε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, για το επεισόδιο αυτό, όταν πρωτοεκδηλώθηκε, αφού εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη η τριμερής συνεργασία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- FYROM-Αλβανίας, στις Πρέσπες. Επίσης, πρέπει να σας πω, για λόγους ενημέρωσής σας, ότι από χθες το απόγευμα, υπάρχει επικοινωνία και με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα, με τις εδώ διπλωματικές αρχές της γειτονικής χώρας. Ο Αλβανός πρέσβης προσφέρθηκε να συμβάλει, κατά τον τρόπο που μπορεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, χωρίς θύματα, χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις το επεισόδιο αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πρώτον, θα ήθελα να ρωτήσω, οι αστυνομικές Αρχές έχουν διερευνήσει αυτές τις ώρες το ποιόν του κακοποιού και το παρελθόν του; Και δεύτερον, είπατε ότι αντάλλαξε απόψεις και έπαιρνε οδηγίες και εντολές. Πιστεύετε ότι είναι ένας κοινός κακοποιός ή υποκρύπτεται κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι υπάρχουν αναλογίες, ομοιότητες με το προηγούμενο περιστατικό, υπάρχουν και διαφορές. Και μίλησα και για τις διαφορές αυτές. Το ότι υπήρχε χθες επικοινωνία με παράγοντες έξω από το λεωφορείο, κατά την εξέλιξη του συμβάντος, αυτό είναι βέβαιο. Από εκεί και πέρα, ότι έχει σχέση με την ταυτότητα του κακοποιού ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η Αστυνομία έχει σειρά στοιχείων στη διάθεσή της. Τα μελετά, τα αξιοποιεί, τα χρησιμοποιεί, στο πλαίσιο των χειρισμών που κάνει. Αλλά, αυτή την ώρα, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είπατε, κ. Υπουργέ, επί λέξει "να πάρει τα χρήματα και με διασφάλιση της δικής του προστασίας να απομακρυνθεί". Εάν μπούμε σ` αυτή τη λογική και κάθε Αλβανός κακοποιός μπορεί να παίρνει ένα λεωφορείο, να παίρνει και 250 εκατομμύρια και να του εξασφαλίζουμε και την ασφαλή του απομάκρυνση, τότε γιατί να μη γίνει "μόδα" αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν φαντάζομαι να επιλέγετε -και δεν θα το κάνατε αν ήσασταν εσείς στη θέση ενός υπεύθυνου χειριστή μιας τέτοιας υπόθεσης- το να οδηγήσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών που είναι όμηροι, επειδή, ακριβώς, αρνούμαστε να προσφέρουμε στον Αλβανό κακοποιό συνθήκες προστασίας για τη ζωή του. Αν γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία του, αντιλαμβάνεστε πως έχουμε αυτομάτως κάνει το πρώτο βήμα σε μία πολύ οδυνηρή εξέλιξη. Πρέπει να πω ότι η αντιμετώπιση τέτοιων επεισοδίων, είναι πολύ δύσκολη παγκοσμίως, όταν ο κακοποιός έχει στη διάθεσή του χειροβομβίδα. Και έχει χειροβομβίδες στη διάθεσή του ο Αλβανός κακοποιός, τις οποίες έχει απασφαλισμένες. Και όταν αυτό το οποίο προέχει είναι να περιφρουρήσεις τη ζωή και την ακεραιότητα των πολιτών που είναι όμηροι, αντιλαμβάνεστε πως δρας κάτω από πολύ σημαντικούς περιορισμούς. Πρέπει να προνοήσεις για τις συνέπειες οι οποίες, αυτομάτως, θα προκύψουν, ενώ εσύ αντιμετωπίζεις τον κακοποιό, ο οποίος χειρίζεται μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα.

Εν πάση περιπτώσει, επαναλαμβάνω, απαντούμε θετικά στο αίτημά του, εφόσον, βεβαίως, αμέσως, ταυτοχρόνως, απελευθερώσει τους πολίτες. Αυτό είναι το μείζον: Να απελευθερωθούν αμέσως οι πολίτες.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η Αστυνομία Πολυκάστρου γνωρίζει το συγκεκριμένο άτομο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η Αστυνομία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της και όχι μόνο το τοπικό αστυνομικό Τμήμα, έχουν προβεί σε εκτεταμένο έλεγχο διασταύρωσης στοιχείων. Η Αστυνομία έχει συλλέξει όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία της είναι χρήσιμα για να κάνει σωστά τη δουλειά της.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σας ρωτάω συγκεκριμένα για την Αστυνομία Πολυκάστρου.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω τι κάνει η Αστυνομία. Δεν γνωρίζω αν η Αστυνομία Πολυκάστρου έχει πλέον οποιαδήποτε εμπλοκή στην αντιμετώπιση του θέματος. Νομίζω ότι δεν έχει.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Τον συνάντησαν πριν το περιστατικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα: Υπάρχει ναυτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι. Οταν μιλάτε για συμφωνία, δίνετε την εντύπωση ότι έχει υπογραφεί κάποιο κείμενο συμφωνίας, κάποιο πρωτόκολλο...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Βερολίνο υπήρξε κάποια συμφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο, τίθεται σε εφαρμογή ένα είδος Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), το γνωστό μορατόριουμ, προκειμένου αυτό, εφόσον αποτελέσει πλέον μια μόνιμη κατάσταση, να διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών. Αλλά, η διαδικασία, όσον αφορά αυτά καθαυτά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν έχει ολοκληρωθεί. Εξελίσσεται, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Αυτό το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί μία πραγματικότητα, ένα δεδομένο -παρά το ότι και αυτή η πραγματικότητα δεν γίνεται σεβαστή πάντα από την πλευρά της Τουρκίας, όπως απέδειξε και η πρόσφατη συμπεριφορά της- είναι η τήρηση αυτού του μορατόριουμ για ένα διάστημα λίγων μηνών, τη θερινή περίοδο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 July 1999 - 14:21:26 UTC