Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Θα ήθελα, κατ` αρχήν, να σας ενημερώσω ότι στη Βραζιλία αποφασίστηκε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει την έδρα του Οργανισμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, μετά τον πόλεμο. Αυτή είναι μία σημαντική απόφαση για τη χώρα μας. Εγινε κατορθωτή μετά από συνεχείς προσπάθειες και συζητήσεις που είχαν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, στη Βραζιλία, με τους ομολόγους τους. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας και για την επόμενη ημέρα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Επιθυμώ, όμως, να κάνω και ένα σχόλιο επί του θέματος αυτού: Χθες, μόλις, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δήλωνε ότι η Ελλάδα παραγκωνίζεται, επειδή η Θεσσαλονίκη δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Στοιχειώδης ένδειξη ευθιξίας του επιβάλλει, σήμερα, να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του. Αυτό, για να καταδειχθεί ότι τα μεγάλα εθνικά θέματα και οι εθνικές προσπάθειες δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο μικροκομματικής σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης. Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει, με τον πλέον περίτρανο τρόπο, την ανευθυνότητα με την οποία χειρίζεται ο αρχηγός της Ν. Δ. τα εθνικά θέματα και τη διεθνή θέση της χώρας.

Αυτά, όσον αφορά το δικό μου εισαγωγικό σχόλιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μετά και από τις δηλώσεις που έχουμε από Μόσχα, θα ήθελα να ξέρω, άμα, πότε και πού προβλέπεται να περνάνε, μέσω Ελλάδας, ρωσικές δυνάμεις και εξοπλισμοί για το Κοσσυφοπέδιο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχουμε κάτι περισσότερο να πούμε για το θέμα αυτό. Ξέρετε ότι η χώρα μας έχει συμβάλει στην προώθηση, μέσα από τις διευκολύνσεις που μπορούμε να παράσχουμε από τα λιμάνια μας, όλων των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων που συναποτελούν τις ειρηνευτικές δυνάμεις για το Κοσσυφοπέδιο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Αλλά κάποιες λεπτομέρειες;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες. Μόλις έχουμε θα τις ανακοινώσουμε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου της Τουρκίας για το θάνατο στον Οτσαλάν;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχουμε, επανειλημμένα, δηλώσει αυτό που και η Ε. Ε. και όλοι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν διακηρύξει, πως είμαστε αντίθετοι με τη θανατική ποινή και τη θανατική καταδίκη. Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει πως, και σε ότι αφορά τη λειτουργία των θεσμών απονομής της δικαιοσύνης, ευθυγραμμίζεται με τα κρατούντα στις χώρες της Ε. Ε. Σε ότι αφορά το κουρδικό πρόβλημα, γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις μας. Πιστεύουμε ότι είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, το οποίο απαιτεί πολιτικές διαδικασίες επίλυσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει ατζέντα στις συζητήσεις του κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ. Εάν υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα εκτός επιστολής.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ατζέντα προσδιορίζεται από τις επιστολές που αντηλλάγησαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο από εκεί;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ασφαλώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια διαφορά. Οτι θέματα υπάρχουν στις επιστολές, θα συζητηθούν.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι επιστολές ανέδειξαν ορισμένα θέματα. Γνωρίζετε -το συζητήσαμε και τις προηγούμενες ημέρες- την οπτική, μέσα από την οποία η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Η ατζέντα, λοιπόν, προσδιορίζεται από τις επιστολές που έχουν ανταλλαγεί. Και επαναλαμβάνω, για να σας το θυμίσω, ότι υπάρχει μία σειρά από θέματα, όπως είναι εμπορικά, τουριστικά, περιβαλλοντολογικά, οικονομικά με την ευρεία έννοια και θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν, ώστε να αναζητηθούν πιθανότητες συνεργασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μέσα σ` αυτά είναι και η τρομοκρατία.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το απαντήσαμε αυτό και χθες. Είπαμε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει με ένα διαφορετικό τρόπο την υπόθεση της τρομοκρατίας, από αυτόν που το αντιμετωπίζει η Τουρκία. Και έχουμε επανειλημμένα δηλώσει -το είπα και χθες, εδώ- ότι δεν αποδεχόμαστε τις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας, τις οποίες δεν χρειάζεται να αναφέρω. Αρα, λοιπόν, το θέμα αυτό για μας, εντάσσεται, αφενός, σε ένα βαλκανικό πλαίσιο αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών και αφετέρου, συναρτάται με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών που υπάρχουν για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια που εμείς έχουμε αποδεχθεί, ως μέλη της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στις επιστολές υπάρχει και το θέμα της τρομοκρατίας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει υπό το πρίσμα που σας ανέλυσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε, δεν θα το συζητήσουν αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα, κ. Σταματόπουλε. Τα θέματα που περιγράφονται στις δύο επιστολές θα συζητηθούν υπό το πρίσμα που το τοποθετήσαμε και στο οποίο αναφερθήκαμε αναλυτικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας λέω. Υπάρχει μέσα στα θέματα που περιγράφετε και η τρομοκρατία.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας απάντησα και τις προηγούμενες ημέρες και επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι το θέμα της τρομοκρατίας για μας αντιμετωπίζεται, όχι ξεχωριστά, αλλά σε ένα πλαίσιο, ένα σύνολο θεμάτων δημόσιας τάξης και ασφάλειας: Και απαρίθμησα, ενδεικτικά, τα ναρκωτικά, τη λαθρομετανάστευση, την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος. Αλλά, και τα θέματα αυτά, αντιμετωπίζονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο περιγράφει ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή του. Ενα ευρύτερο πλαίσιο δυνατοτήτων συνεργασίας, το οποίο και ο κ. Παπανδρέου και εγώ, αναλύσαμε διεξοδικά. Δηλαδή, οικονομικά, εμπορικά, τουριστικά θέματα κ. ο. κ. Δεν υπάρχει χωριστή αναφορά για μας στο θέμα αυτό και κατά τούτο -επαναλαμβάνω- έχουμε διαφωνία με την Τουρκία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει εκείνη το θέμα και δεν δεχόμαστε τις αιτιάσεις της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως σήμερα στον Τύπο αναφέρεται ευρύτατα ότι η επιστολή Παπανδρέου, στην ουσία οδηγεί σε έναν ανοιχτό διάλογο πλέον εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία. Το διαψεύδετε αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η επιστολή του κ. Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ένας διάλογος με την Τουρκία πάνω στα θέματα στα οποία αναφέρεται. Τα θέματα αυτά περιγράφονται σαφώς. Επαναλαμβάνω, είναι θέματα εμπορικά, οικονομικά, είναι ο τουρισμός, το περιβάλλον, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά κ. τ. λ. Αυτό είναι ένα πλαίσιο διαλόγου και για να υπάρξουν δυνατότητες πραγματοποίησής του πρέπει και η γειτονική χώρα να επιδείξει καλή διάθεση. Αν γίνει αυτό, μπορεί να επιτευχθούν συμφωνίες σε αυτά τα θέματα. Ανοιχτός διάλογος, χωρίς ατζέντα, για όλα τα άλλα θέματα θα σήμαινε ότι βάζουμε στο τραπέζι τα μείζονα θέματα, που υπάρχουν ως αξιώσεις της Τουρκίας. Γι' αυτά τα θέματα, έχουμε πει, ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και αν πιστεύει εκείνη ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν συζητούμε, λοιπόν, γι' αυτό το μεγάλο πακέτο των θεμάτων. Συζητούμε για επιμέρους θέματα στα οποία μπορεί να γίνουν προσεγγίσεις και πιθανώς να προκύψουν συμφωνίες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι υπάρχει έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που λέει να γίνει έλεγχος της ομάδας αίματος;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Οταν η συζήτηση έρθει σε θέματα οικολογικής προστασίας, μιας βραχονησίδας, δεν τίθεται αυτομάτως και θέμα κυριαρχίας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας μην μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες και ας μην προδικάσουμε ότι το πρώτο θέμα που θα συζητήσει ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ θα είναι η οικολογική προστασία των βραχονησίδων! Υπάρχει μια σειρά από θέματα τα οποία μπορεί να συζητηθούν, αν υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο χώρες. Θέματα στα οποία μπορεί να εξευρεθούν προσεγγίσεις και συμφωνίες. Δεν μιλάμε, όμως, για τα μεγάλα θέματα τα οποία η χώρα μας θεωρεί ότι τίθενται ως αξιώσεις και με επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας. Αυτά τα θέματα, έχουμε πει, ότι δεν τίθενται σε διάλογο. Και επανέλαβα, απαντώντας πριν στην ερώτηση του κ. Κωνσταντινίδη, ότι δεν μιλάμε για διάλογο εφ' όλης της ύλης. Μιλάμε για συζήτηση και διάλογο επί των συγκεκριμένων θεμάτων, τα οποία περιέρχονται στην επιστολή του κ. Παπανδρέου. Τίποτα παραπάνω.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι θα γίνει ένας διάλογος, όπως τον προτείνει ο κ. Παπανδρέου και δεν υπάρξει συμφωνία διότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα προβλήματα αυτά, από μόνο του το γεγονός πώς το κρίνει η κυβέρνηση το ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν. Αυτό πώς το κρίνετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι μια θετική εξέλιξη. Γι' αυτό, άλλωστε, προτείναμε τη συνάντηση. Αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει κάτι θετικό στην εξέλιξη αυτή δεν θα την πρότεινε ο κ. Παπανδρέου.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι προσδοκά λοιπόν από μια τέτοια συζήτηση η κυβέρνηση;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι αυτονόητο. Προσδοκά την εξεύρεση δυνατοτήτων συνεργασίας με την Τουρκία στα επιμέρους θέματα στα οποία αναφέρεται η επιστολή του κ. Παπανδρέου.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη δήλωση του Ραμπίν ότι υπήρχε πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα, σε σχέση με τα αμερικανικά όπλα και την Κύπρο και ότι έγιναν συστάσεις και στις δύο κυβερνήσεις. Ο κ. Πάγκαλος είχε θέσει αυτό το θέμα αποκλειστικά σαν παράπτωμα της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι γνωστό ότι με βάση την αμερικανική νομοθεσία θα έπρεπε να αποσυρθούν από την Κύπρο -και αν υπήρχαν- όπλα τα οποία είχαν δοθεί στις δύο χώρες (Ελλάδα-Τουρκία) μετά το 1987. Αυτό που μπορεί να πει κανείς σήμερα είναι ότι η Ελλάδα τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει, στο μέτρο που της αναλογεί, για την ενίσχυση και την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ναι κ. Γενικέ, αλλά η άλλη πλευρά δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Οι πληροφορίες λένε ότι η μεν κυπριακή πλευρά έχει δώσει τα αμερικανικά όπλα, ενώ η τουρκική πλευρά όχι μόνο αγνοεί την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά και έχει βαφτίσει τα αμερικάνικα όπλα και τα έχει κάνει τουρκικής κατασκευής.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εάν η άλλη πλευρά δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δουν οι ΗΠΑ. Εμείς, επαναλαμβάνω, τηρούμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, ενώ ταυτόχρονα ασφαλίζουμε και θωρακίζουμε την Κύπρο, στο μέτρο που μας αναλογεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 June 1999 - 9:13:47 UTC