Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

* Αύριο, το μεσημέρι, στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τους Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και θα έχει την πρώτη συνεργασία μαζί τους

* Την ερχόμενη εβδομάδα αναχωρεί για τη Λατινική Αμερική. Πρώτα θα μεταβεί στο Μπουένος Αϋρες, όπου θα διεξαχθεί το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι αντιπρόεδρος ο Πρωθυπουργός. Εν συνεχεία, θα μεταβεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου θα γίνει η Διάσκεψη Συνεργασίας της Ε. Ε. και χωρών της Νοτίου Αμερικής. Υπενθυμίζω την προηγούμενη συνεργασία της Ε. Ε. και χωρών της Ασίας που έγινε στο Λονδίνο.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε αναχωρεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Τετάρτη 23 του μηνός, το απόγευμα. Η επιστροφή θα γίνει την Πέμπτη, 1η Ιουλίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν αυξηθεί οι φήμες ότι την Παρασκευή θα γίνει ανασχηματισμός. Εχετε να μας πείτε κάτι, γιατί ρωτήσαμε και χθες και προχθές και το διαψεύσατε. Και μέσα στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε αυτό το θέμα, όμως, δεν μας είπατε κάτι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι φήμες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Είμαι σαφής.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιαννόπουλο τι ήταν; Ποιος τη ζήτησε και τι συζήτησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε ο Πρωθυπουργός έχει συνεργασίες με υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Είναι από καιρό προγραμματισμένο να γίνουν κάποιες συναντήσεις, οι οποίες γίνονται. Οσον αφορά την προηγούμενη ερώτηση, κ. Σταματόπουλε, σας είπα χθες ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Πρωθυπουργός είπε και χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι θα καλυφθούν τα κενά, τα οποία υπάρχουν, όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κενά σε υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει το θέμα της κάλυψης της θέσης του κ. Μπαλτά, ο οποίος έχει εκλεγεί Ευρωβουλευτής. Λοιπόν, δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Ο Πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αναφερόμενος πολύ συνοπτικά στο θέμα αυτό, το οποίο κάποιοι συζητούν δημοσίως, είπε ότι ο ανασχηματισμός δεν λύνει τα προβλήματα, καλύπτει τα προβλήματα. Η αποτελεσματική πολιτική, η παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων είναι απαραίτητη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπε, σε κάποιους τομείς που χωλαίνουν, σε κάποια υπουργεία που δεν πάνε καλά, δεν θα κάνει αλλαγές εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας έχει τη δική του άποψη και εσείς έχετε τη δική σας, δικαιούστε να έχετε άποψη για το αν κάποια υπουργεία χωλαίνουν και κάποια άλλα δεν χωλαίνουν. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει τους συνεργάτες του για να στελεχώσει τις ηγεσίες των υπουργείων. Η σύνθεση της κυβέρνησης παραμένει αυτή που γνωρίζετε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από το έργο των υπουργών στο τρίτο έτος της θητείας της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει τους υπουργούς και συνεχίζει να συνεργάζεται με αυτούς. Ο Πρωθυπουργός, όπως και πολλοί άλλοι, έχουν κατ` επανάληψη πει ότι σε όλους τους τομείς έχουμε σημαντικό έργο να επιδείξουμε, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Γι αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό απαιτεί από εμάς ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Γύρω, λοιπόν, από αυτό το θέμα, θέλω να σας θέσω το εξής ερώτημα: Πώς συμβιβάζεται το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης είναι ικανοποιημένος από τους υπουργούς που έχει επιλέξει και συνεχίζει το έργο της η κυβέρνηση και από την άλλη, ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του, όπως διαπιστώθηκε, δεν επιβράβευσε κάποιους τομείς της καθημερινής ζωής, την ίδια ώρα να λέει ο Πρωθυπουργός, ακριβώς, γι αυτό θα πρέπει να στραφούμε σε αυτά τα προβλήματα, αλλά κάνουν και καλά το έργο τους οι υπάρχοντες υπουργοί. Πώς συμβιβάζονται αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για να εκλέξει την κυβέρνηση του τόπου. Ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, αποστασιοποιήθηκε, εν μέρει, από το ΠΑΣΟΚ -μιλώ για εκείνους τους πολίτες που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν το κυβερνών κόμμα- δεν εντάχθηκε, όμως, το κομμάτι αυτό του εκλογικού σώματος σε μια άλλη στρατηγική, στρατηγική ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και εν τέλει ανατροπής της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, η ψήφος του ελληνικού λαού σημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθειά της πιο αποτελεσματικά, πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Να γίνει καλύτερη! Αλλά, να συνεχίσει να κυβερνά τον τόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή είναι μια ερμηνεία που δίνετε εσείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θα δώσετε τη δική σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι, κ. Υπουργέ, δεν είναι θέμα τι ερμηνεία θα δώσω εγώ. Ο καθένας δίνει τη δική του. Αλλά, έχω να επισημάνω ότι αυτή η ερμηνεία που δίνετε εσείς έρχεται σε αντίθεση με ερμηνείες που δίνουν ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Σήμερα, ο κ. Πάγκαλος, σε δηλώσεις του, υπουργός ήταν πριν από έξι μήνες στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ηγετικό στέλεχος του κόμματός σας, είπε ότι "πρέπει να δούμε τα λαϊκά ζητήματα, διότι εκεί χωλαίνουμε". Οταν, λοιπόν, λέει αυτό το πράγμα, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Η ερώτηση είναι ότι η μια πλευρά είναι ότι εντάξει, συνεχίζουμε για καλύτερα αποτελέσματα και η άλλη πλευρά είναι ότι δεν φτάνουν αυτά και πρέπει να δούμε και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Και ρωτώ πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τα ίδια. Δεν συμβιβάζονται απλώς, είναι τα ίδια, είναι ταυτόσημα. Τα στελέχη λένε τις χρήσιμες απόψεις τους. Και κάνουν πολύ καλά. Και μιλούν στο πνεύμα που μίλησε, από την πρώτη ημέρα, με τη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός. Οι προσανατολισμοί της χώρας, οι βασικές πολιτικές επιλογές μας παραμένουν σταθερές για τη διεθνή θέση της χώρας, για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, για την απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών, ώστε να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Σε τομείς καθημερινής ζωής του πολίτη, σε τομείς που ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα πρέπει να βελτιώσουμε την επίδοσή μας, με διορθώσεις της πολιτικής μας, με επιλογές και παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη διακυβέρνηση του τόπου στους τομείς και στις περιοχές αυτές. Τα έχουμε πει αυτά από την πρώτη ημέρα. Τα επαναλαμβάνουμε με άλλα λόγια, αλλά είναι τα ίδια.

ΣΑΒΒΑ: Υπάρχουν εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε κατά διάνοια υφίσταται τέτοιο θέμα. Δεν γνωρίζω τι απόψεις διατυπώνονται. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η θέση της κυβέρνησης. Οχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα, ούτε πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως μεταδίδεται από τα Μ. Μ. Ε., χθες που συνεδρίασε η Επιτροπή εκλογικού αγώνα της Ν. Δ., θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος της να διεμβολίσει το χώρο του ΠΑΣΟΚ και των όμορων πολιτικών κομμάτων. Εσείς κλείνατε επ` αριστερά. Το ζήτημα είναι: Θα αφήσετε ευάλωτο το χώρο αυτό των μεσοστρωμάτων να τον προσεγγίσει η Δεξιά, η Ν. Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπαίνουμε σε ένα άλλο πεδίο συζήτησης πλέον, το οποίο δεν αφορά την πολιτική ενημέρωση. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένες κοινωνικές αναφορές. Αγωνιζόμαστε για το συμφέρον της χώρας, το εθνικό συμφέρον και, βεβαίως, για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για όλους τους πολίτες. Γνωρίζετε ποια είναι η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και οι ιστορικοί δεσμοί που έχει αναπτύξει με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Παραμένουμε, με τις όποιες αλλαγές στην πολιτική μας που συνιστούν και τις προσαρμογές στην καινούργια -κάθε φορά- πραγματικότητα, προσανατολισμένοι στους βασικούς στόχους που έθεσε το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Από κει και πέρα, βεβαίως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία κενών, τη δημιουργία ζωτικού χώρου τον οποίο η Ν. Δ. θα επιχειρήσει να καλύψει. Παραμένουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό κίνημα, ένα μεγάλο ρεύμα, το οποίο κυβερνά για χρόνια την Ελλάδα και θα συνεχίσει να την κυβερνά. Ρεύμα στήριξης της Ν. Δ. δεν προέκυψε μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές. Μιλήσαμε κατ' επανάληψη για το πώς προέκυψαν, κατά τη δική μας ανάλυση και εκτίμηση, αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες οι οποίοι αποστασιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και είτε προσήλθαν στην κάλπη για να υποστηρίξουν τα λεγόμενα "λοιπά κόμματα", μικρές κομματικές δυνάμεις και συσπειρώσεις, είτε απείχαν από την εκλογική διαδικασία είτε ψήφισαν άκυρο ή έριξαν λευκό ψηφοδέλτιο, μπορεί να αποτελέσουν και πάλι τους συμμάχους μας, θα είναι και πάλι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Οχι της Ν. Δ. Γι' αυτό ακριβώς μίλησα -και τις προηγούμενες ημέρες- για το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος, σε σχέση με τη Ν. Δ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τι σημαίνει αυτό που είπε χθες ο Πρωθυπουργός για κατάργηση των Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και επανασύστασή τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο του Κινήματος. Απασχολεί τα κομματικά όργανα η ανασύνταξη, η ανασυγκρότηση της Οργάνωσης σε νέα βάση. Μην θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο γι' αυτό, να μπαίνω σε ξένα χωράφια. Μπορώ να σας πω, όμως ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να αναζωογονηθεί η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποφάσισε το Συνέδριο. Λόγω των ευρωεκλογών το σχέδιο αυτό δεν ετέθη τότε σε εφαρμογή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτού που αποφάσισε το Συνέδριο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Με αναφορές όπως "θα πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις σε ορισμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής" και άλλα παρόμοια σχόλια, είχατε υποδεχθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα θα υπάρξουν αυτές οι αλλαγές, που προφανώς δεν έγιναν μέχρι τώρα; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Και ένα δεύτερο: Το Φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός είχε στείλει σε υπουργούς επιστολές και ζητούσε σε συγκεκριμένους τομείς να υπάρξει πρόοδος μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από τον απολογισμό του έργου στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πρώτη παρατήρηση σας. Είπατε "προφανώς δεν υπήρξαν διορθώσεις από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τώρα". Δεν συμφωνώ μαζί σας. Υπήρξαν διορθώσεις και βελτιώσεις σε πολλούς τομείς. Μπορώ να αναφέρω παραδείγματα. Το γεγονός, όμως, ότι υπήρξαν αυτές οι βελτιώσεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παραπέρα βελτίωση της επίδοσής μας. Αυτό το στοίχημα είναι πάντοτε ανοικτό. Είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει συνεχώς, κάθε μέρα, να το κερδίζεις, με την πολιτική σου παρέμβαση και πρωτοβουλία.

Οσον αφορά τώρα το κυβερνητικό έργο, έχει ένα σαφές πλαίσιο. Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι υπουργοί, υπακούουν σε κάποιες αρχές, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι βασικές αρχές της κυβερνητικής πολιτικής. Σ' αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν να εργάζονται οι υπουργοί. Από κει και πέρα, βεβαίως -όπως είπα- η κυβέρνηση εργάστηκε ικανοποιητικά. Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα, των πρόσφατων ευρωεκλογών, αν και απέχει του στόχου που είχαμε θέσει να αναδειχτούμε πρώτο κόμμα, επιτρέπει να συνεχίσουμε να κυβερνάμε και να διεκδικήσουμε με επιτυχία την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση παραμένει με τη σύνθεση που έχει. Εχει σημαντικό έργο να επιδείξει. Εχει βελτιώσει την επίδοσή της σε σχέση με τον προηγούμενο Οκτώβριο. Και θα συνεχίσει σ' αυτό το "μοτίβο". Γιατί πάντοτε, επαναλαμβάνω, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Και αυτό θα κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησε κανένας υπουργός στον Πρωθυπουργό; Εστειλε επιστολή, πήρε απαντήσεις; Απάντησε κανένας; Συνέχεια στέλνει επιστολές...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, επαναφέρετε ένα προσφιλές σε εσάς θέμα. Η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς είναι συνεχής. Πάντοτε σε τέτοιες επιστολές αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της πολιτικής σε κάθε τομέα. Η πολιτική αυτή έχει συμφωνηθεί στα κυβερνητικά όργανα ή μεταξύ του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών. Είναι η πολιτική την οποία εφαρμόζουμε όλοι, ο καθένας στο δικό του τομέα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εδώ και 10 ημέρες η αλβανική μαφία κρατάει στα χέρια της ομήρους ένα κοριτσάκι 4 ετών και έναν γνωστό επιχειρηματία στην Πάτρα, τον Γιώργο Λαλιώτη. Ηθελα να ρωτήσω, υπάρχει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση; Εχετε κάνει κάποιες ενέργειες, έχετε ενημέρωση που βρίσκεται το θέμα και τι σκοπεύετε να κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Με το θέμα αυτό ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι αστυνομικές αρχές έχουν επιληφθεί. Παρακαλώ μη ζητάτε να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες γιατί δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει όσον αφορά το παρασκήνιο, τις λεπτομέρειες που συνιστούν αυτή την υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να υπεισέρχεται σε τέτοιες λεπτομέρειες. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ασχολούνται.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μα, και στο παρελθόν έχουμε τέτοια κρούσματα και οπωσδήποτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όλους μας ευαισθητοποιούν. Γι' αυτό, ακριβώς, έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ας αφήσουμε τις υπηρεσίες απερίσπαστες στο έργο τους, γιατί μια δημόσια συζήτηση για τέτοια θέματα δεν προσφέρει και πολύ μεγάλη βοήθεια. Ισα - ίσα μπορεί να δημιουργήσει και σύγχυση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει γίνει ένα περίεργο μπλέξιμο με μια ελληνική θαλαμηγό που μετέφερε κάτι τουρίστες, κατ' άλλους λαθρομετανάστες από τους Τούρκους. Την πιάσανε, την πήγανε στο Κουσάντασι και από εκεί στη Σμύρνη. Ζητάνε εξηγήσεις, τους κατηγορούν για λαθρεμπόριο. Εχετε τίποτα να μας πείτε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι πράγματι εντοπίστηκε μια ελληνική θαλαμηγός -η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επισκεπτών, περιηγητών, τουριστών σε διάφορα μέρη σ' αυτή την ευρύτερη περιοχή- σε τουρκικά χωρικά ύδατα να μεταφέρει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι προέρχονταν από το Πακιστάν οι περισσότεροι και το Ιράκ. Οι ενδείξεις μιλούν για λαθρομετανάστες. Εντοπίστηκε αυτή η θαλαμηγός από τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και οδηγήθηκε στο Κουσάντασι. Ο Ελληνας πρόξενος στη Σμύρνη παρακολουθεί το θέμα. Εχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι προκειμένου, όχι μόνο να γνωρίσουμε πώς έχουν τα πράγματα, αλλά και να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα. Αν πραγματικά έτσι έχουν τα πράγματα, όπως φανερώνουν οι ενδείξεις, πρέπει να σας πω ότι είναι καλό το ότι επιτέλους οι τουρκικές αρχές παρενέβησαν και σταμάτησαν την είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Δεν μας έχουν μέχρι τώρα συνηθίσει σε μια τέτοια επιμέλεια, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο -επαναλαμβάνω- σε συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών αντιμετωπίζεται και θα γνωρίζουμε τα γεγονότα και τις λεπτομέρειές τους, τις επόμενες ώρες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν, λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα, περί λαθρομεταναστών που προέρχονται από την Τουρκία...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι, πάντως, Πακιστανοί και από το Ιράκ. Δεν νομίζω ότι είναι περιηγητές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης της Αγκυρας, του κ. Τζεμ, για υπογραφή συμφωνίας για αντιμετώπιση από κοινού του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας; Ρωτώ γιατί επίκειται η απάντηση του κ. Παπανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε οι τουρκικές αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν με επιμέλεια τη δουλειά τους και όταν διαπιστώνουν ότι λαθρομετανάστες κινούνται με κατεύθυνση την Ελλάδα, να εμποδίζουν την αναχώρησή τους από την Τουρκία και την είσοδό τους στην Ελλάδα. Μακάρι να γίνεται πάντοτε αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 June 1999 - 13:54:36 UTC