Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο: Μετά τις χθεσινές εκλογές, κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού. Το εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζει ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθειά της. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις μεγάλες επιλογές της κυβέρνησης για τη διεθνή θέση της χώρας, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, για την απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Εχουμε επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή ζωή τους. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε και προσδοκούμε, γιατί έχουμε τη βούληση, έχουμε και πρόγραμμα, προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, γιατί έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία αντιμετώπισε τα μεγάλα θέματα και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2000, όταν θα κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό. Εχουμε την εντολή του ελληνικού λαού και έχουμε και το χρέος να λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Πιστεύουμε ότι όταν έρθει η ώρα της κρίσης στις εθνικές εκλογές, θα έχουμε και πάλι την επιδοκιμασία του ελληνικού λαού.

Η στρατηγική της Ν. Δ. για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, απέτυχε. Η Ν. Δ., όπως και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, προχώρησαν σε ένα μονομέτωπο αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στην κυβερνητική πολιτική. Αφού έδειξαν πλήρη αδυναμία να προτείνουν ιδέες, θέσεις και προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, συγκρότησαν ένα μέτωπο άρνησης. Πιστεύω ότι οι αναλογίες, που σε κανέναν δεν πρέπει να διαφεύγουν, ανάμεσα στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όπως επίσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, δικαιολογούν το συμπέρασμα το οποίο, κατ` αρχήν, μπορεί κάποιος να βγάλει, ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει σταθερό. Δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις ρευστότητας και αστάθειας κι αυτό είναι πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης η εξέλιξη αυτή. Οπως επίσης, δικαιολογείται το συμπέρασμα ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς και πιο αποτελεσματικά την πολιτική μας, προβαίνοντας στις αναγκαίες βελτιώσεις, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Το 2000, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, που η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της, έχοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσει πλέον με πιο εμφανή τρόπο τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, θα κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό.

Αντιλαμβάνεστε πως σήμερα είμαστε μία ημέρα -ούτε καν μία ημέρα- μετά τις εκλογές, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα κόμματα -όπως και το κυβερνών κόμμα, έτσι και τα άλλα κόμματα- θα προβούν σε αναλύσεις, προκειμένου να εξαχθούν τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις εκλογές -οι οποίες, επαναλαμβάνω, είναι συνθήκες σταθερότητας για τη συνέχιση της πολιτικής, με τις διορθώσεις, όπου αυτές απαιτούνται, αλλά στην ίδια κατεύθυνση, με πιο αποτελεσματικό και πιο δυναμικό τρόπο- πιστεύω ότι θα μας οδηγήσουν τελικώς στην επίτευξη των μεγάλων στόχων, που είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, η δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για τον πολίτη. Πράγματα τα οποία θα συζητούμε όλη αυτή την περίοδο που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές, οπότε ο ελληνικός λαός θα έχει και πάλι το λόγο.

Αυτά από μέρους μου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρά την αποτυχία της προσπάθειας ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και μία οριακή άνοδο της Ν. Δ., υπάρχει μία σαφής μετακίνηση προς την Αριστερά και ιδιαίτερα προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και το ΔΗΚΚΙ. Αυτό για την κυβέρνηση, τι μήνυμα κομίζει; Εκανε κάποιες δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, χθες το βράδυ. Εσείς, έχετε κάνει κάποια πρώτη ανάλυση, τι μήνυμα κομίζει αυτή η σαφής πλέον τάση μετατόπισης, χωρίς βέβαια δραματικές ανατροπές...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων θα γίνουν και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Μπορούμε να πούμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με την ανάγκη να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας σε τομείς όπου διάφορες ομάδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εχουμε μιλήσει για το πρόβλημα της ανεργίας, τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τον πολίτη στην καθημερινή ζωή του, στην πόλη και την ύπαιθρο και άλλα θέματα, τα οποία αυτή την ώρα απαιτούν από μας πιο εντατικούς ρυθμούς στη δουλειά μας, προκειμένου τα αποτελέσματά μας να είναι καλύτερα. Πιστεύω ότι αυτή η τάση του εκλογικού σώματος απογοητεύει τη Ν. Δ., αφού δεν της δίνει το ποσοστό εκείνο που θα της επέτρεπε να αποκτήσει μία φορά, μία δυναμική εξουσίας. Το πλεονέκτημα παραμένει στην κυβέρνηση, ενόψει των όσων έχουν προηγηθεί και των όσων αναμένονται την επόμενη περίοδο, με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, πράγμα που θα μας φέρει σε πολύ καλύτερη θέση, για να διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2000.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι αν δεν έρθει πρώτο το κόμμα του, δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του. Τώρα, πώς μπορεί να την εφαρμόσει, αφού δεν ήρθε πρώτο κόμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του ήταν σαφής. Είπε ότι δεν πετύχαμε το μέγιστο των στόχων μας, να αναδειχθούμε πρώτο κόμμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζει αυτή τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της. Γνωρίζετε πολύ καλά πως, χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία και τη σημασία, πολιτική και συμβολική, του εκλογικού αποτελέσματος, από την άλλη, η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία συνεχίζει τη θητεία της και θα την ολοκληρώσει, σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού, εντολή από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα του κράτους. Πιστεύουμε, λοιπόν, και απαντώ σε σχέση και με το ερώτημα του συναδέλφου σας κ. Λεοντόπουλου, ότι η Ν. Δ. δεν έχει δυναμική εξουσίας, μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Γι` αυτό ακριβώς, το αποτέλεσμα κρίνεται και ως θετικό για την κυβέρνηση, αφού με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα απομακρύνονται οι κίνδυνοι για τη δημιουργία συνθηκών αστάθειας και ρευστότητας, διασφαλίζεται ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει αδιατάρακτα το έργο της, παίρνοντας, βεβαίως, υπόψη όλες τις παραμέτρους αυτού του εκλογικού αποτελέσματος, προκειμένου με πιο αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα -και έχουμε επίγνωση αυτών των προβλημάτων- της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, άλλο ρώτησα. Ο Πρωθυπουργός έλεγε, από τα μπαλκόνια που μίλαγε, ότι αν δεν έρθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της. Δεν έλεγε ότι αν έχω τόση διαφορά με τη Ν. Δ.... Ελεγε, αν δεν έρθουμε πρώτοι, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, την πολιτική μας. Τώρα, πώς γίνεται να έρχεται δεύτερο κόμμα, με τρεις μονάδες διαφορά, και να μπορεί να την εφαρμόσει; Ψέμματα έλεγε;

ΡΕΠΠΑΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα μας είχε μία κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που της παρείχε το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές, η χώρα μας έχει μία κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στην ίδια πλειοψηφία. Η κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει το έργο της. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία οδηγεί τη χώρα για την επίτευξη των μεγάλων στόχων. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Ουδείς θέτει θέμα. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι και κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει υποχρέωση και την εντολή του ελληνικού λαού να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, μετά από αυτό το αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση του σε κάποιον άλλον στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εξελέγη Πρωθυπουργός της χώρας με την εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές του 1996. Ο Πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί σ` αυτό που θα αποτελεί και πάλι επιθυμία και εντολή του ελληνικού λαού, στις εκλογές του 2000. Και θα ανταποκριθεί θετικά, όπως έκανε και το 1996, ώστε να συνεχίσει ως Πρωθυπουργός να κυβερνά και μετά το 2000.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στην εβδομάδα, ποιά ημέρα θα γίνει ανασχηματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν εσείς έχετε υπόψη σας να προβείτε σε ανασχηματισμό σε τομείς που είναι στην αρμοδιότητά σας, το γνωρίζετε. Αν αναφέρεστε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπίζεται.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σκέφτονται να πάμε -μια και κλίμα για το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο κακό- σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η κυβέρνηση θα ολοκλήρωση το έργο της και τη θητεία της και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2000.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται με ποιες διορθωτικές κινήσεις θα αντιμετωπίσει τα τρία κόμματα της Αριστεράς, που συγκέντρωσαν το 20%. Εχετε κάτι συγκεκριμένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπαινίχθηκα πριν, απαντώντας στον κ. Λεοντόπουλο, ότι προκειμένου να εξαχθούν σωστά πολιτικά συμπεράσματα δεν πρέπει να μας διαφεύγει αφενός ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών σε σχέση με το χαρακτήρα των εθνικών εκλογών και αφετέρου ο ρόλος και η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το ρόλο και τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως όλα αυτά αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, εμείς πρέπει στην πράξη να αποδειχθούμε πιο αποτελεσματικοί, να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε τομείς που είναι σημαντικοί, είναι κρίσιμοι για την ευημερία του ελληνικού λαού, για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω ανοικτά. Θα συνεργαστείτε με τα κόμματα της Αριστεράς από εδώ και πέρα μέχρι τις επόμενες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια σημαντική, μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία θα συνεχίσει να στηρίζεται, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

ΠΑΠΠΑ: Εν τούτοις και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Ζάππειο προεκλογικά και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης είχαν πει ότι αν σ' αυτές τις εκλογές υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας, θα υπάρχει μια δυσχέρεια στο η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτον, αν θεωρείτε ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί κάποιες δυσχέρειες στην κυβέρνηση και δεύτερον, θα ήθελα ένα σχόλιό σας σε σχέση με τη συντηρητική στροφή στις χώρες της Ευρώπης.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πρώτη ερώτηση, ασφαλώς θα επιθυμούσαμε να έχουμε αναδειχτεί πρώτο κόμμα. Ασφαλώς, θα επιθυμούσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο από το χθεσινό αποτέλεσμα. Από την άλλη ουδείς αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η οποία συνεχίζει το έργο της. Μένει να αποδειχτεί ποια θα είναι τα εμπόδια και οι δυσκολίες, που θα συναντήσει στο δρόμο της η κυβέρνηση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Πιστεύουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει ένα σαφή προσανατολισμό, όσον αφορά τις μεγάλες επιλογές της χώρας. Αυτό αποτελεί για μας μια επιβεβαίωση των επιλογών της κυβέρνησης. Μιλώ για τη διεθνή θέση της χώρας, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, για την οικονομική ανάπτυξη και τη λειτουργία των θεσμών, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Από την άλλη, βεβαίως, θα εντείνουμε την προσπάθειά μας προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε κρίσιμους για την καθημερινή ζωή του πολίτη τομείς. Μένει, λοιπόν, να φανεί στην πράξη ποια είναι η αντιπρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέναντι στο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει η κυβέρνησή μας. Μέχρι τώρα δεν είδαμε συγκεκριμένη αντιπρόταση. Επειδή το 2000 ο λαός δεν ψηφίζει κρίνοντας απλώς τα κόμματα, ψηφίζει κρίνοντας τα κόμματα και ταυτόχρονα επιλέγει την κυβέρνηση του τόπου, πιστεύω ότι θα κρίνει τη δυνατότητα που έχει το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα να κυβερνήσουν. Με αυτή την έννοια, δικαιολογείται από την πλευρά μας κάθε αισιοδοξία.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, έχω να πω ότι: σε κάθε χώρα επικρατούν διαφορετικές συνθήκες. Θα πρέπει τα σοσιαλιστικά κόμματα να προχωρήσουν σε αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, το καθένα στη δική του χώρα, προκειμένου να βγάλουν τα τελικά συμπεράσματά τους. Ένα κοινό στοιχείο το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι επικράτησε στην Ευρώπη την τελευταία περίοδο, είναι το γεγονός της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Πρέπει να μελετηθεί, μαζί με τα άλλα εσωτερικά ή τα ιδιαίτερα θέματα της κάθε χώρας, πώς η κρίση αυτή επέδρασε στο εκλογικό σώμα της κάθε χώρας. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα κάνουν τα όργανα κάθε κόμματος σε κάθε χώρα. Εμείς με τα όργανα του Κινήματος και της Κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, θα προχωρήσουμε σε ανάλυση των αποτελεσμάτων και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

ΠΑΠΠΑ: Πότε θα συνεδριάσουν τα όργανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει ατύπως η Κυβερνητική Επιτροπή και το απόγευμα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος. Επίσης, εξ όσων γνωρίζω, στις αρχές Ιουλίου, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Νότιο Αμερική (23-30 Ιουνίου), θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, για όλα αυτά μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες από το Κόμμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στην πρώτη γνώση των αποτελεσμάτων που κάνατε ως κυβέρνηση διακρίνατε με βάση το αποτέλεσμα, όχι μόνο τη διαφορά των τριών μονάδων, αλλά και την έκφραση κάποιας δυσαρέσκειας από τα στρώματα εκείνα που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ; Επίσης, σκέπτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές της πολιτικής που ασκεί σε ορισμένους τομείς που έχουν προκαλέσει τριβές στην κοινωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την έκφραση δυσαρέσκειας, θα πω ότι αυτή αποτυπώνεται προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος, προς το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, μέσω του αυξημένου ποσοστού της αποχής που παρατηρήθηκε σ' αυτές τις εκλογές. Υποχώρηση της δύναμης των κομμάτων σε ποσοστά έχουμε τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τη Ν. Δ. σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν εξασφαλίσει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επαναλαμβάνω, ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών, σε σχέση με το χαρακτήρα των εθνικών εκλογών. Και επίσης για να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, επαναλαμβάνω ότι εμείς θα πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον πολίτη και συναρτώνται με την καθημερινή ζωή. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε.

ΒΙΤΑΛΗ: Εσείς όταν λέγατε προηγουμένως ότι θα προχωρήσετε σε διορθώσεις όπου αυτές απαιτούνται και όταν λέει χθες η κα Βάσω Παπανδρέου χρειάζεται αλλαγή σε όψεις της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, τι σημαίνει; Τι να καταλάβουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα οποία είπα μέχρι τώρα. Δεν μίλησα και για συγκεκριμένους τομείς; Δεν ανέφερα παράδειγμα; Ανέφερα δυο-τρία παραδείγματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι διορθώσεις που είπατε αφορούν την ασφάλεια των πολιτών την καθημερινή ζωή και την ανεργία. Δηλαδή στα θέματα οικονομικής πολιτικής τα οποία προκαλούν και πιο έντονες τριβές δεν σκέπτεστε κάποια διορθωτική αλλαγή; Το φορολογικό για παράδειγμα και άλλα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλους τους τομείς υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Το είπα αυτό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει τομέας για τον οποίο -ακόμα και αν τα επιτεύγματά μας είναι σημαντικά- είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι, ώστε να θεωρήσουμε πως σ' αυτόν τον τομέα δεν έχουμε να προσθέσουμε θετικό έργο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε όλους τους τομείς. Αυτό το οποίο όμως πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε με πιο εντατικό ρυθμό. Σε ορισμένους τομείς να προχωρήσουμε στις απαραίτητες βελτιώσεις και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Ημουν πολύ σαφής σ' αυτό το οποίο είπα. Γιατί βεβαίως, και στις μεγάλες επιλογές της χώρας -και ονόμασα τρεις- τέσσερις μεγάλες επιλογές- πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά επιτεύγματα. Αλλά και σ' αυτούς τους τομείς η προσπάθειά μας πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί και στους τομείς αυτούς, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή, να ενισχύσουμε την πορεία της Ελλάδας προς την ένταξή της στην ΟΝΕ, ώστε όταν συντελεστεί αυτή η ένταξη, να συντελεστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για τη θέση της χώρας μας, να βελτιώσουμε τη λειτουργία των θεσμών. Στην Ελλάδα λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε στην κατεύθυνση αυτή, για καλύτερα αποτελέσματα. Και βεβαίως, να επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξη, παρά το ότι οι ρυθμοί είναι πάρα πολύ υψηλοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, ότι θεωρούμε πως έχουμε κλείσει τον κύκλο των προσπαθειών μας στον τομέα αυτό. Αντιθέτως.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πιστεύετε ότι τα μεγάλα ποσοστά που πήραν το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ είναι ψήφος συγκυριακή, συναισθηματική και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, λόγω πολέμου της Γιουγκοσλαβίας όπως λένε οι αναλυτές σας ή έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής πολιτικής που ασκείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η συγκυρία εντός της οποίας έγιναν οι εκλογές αυτές, ήταν η χειρότερη δυνατή για την κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση, εδώ και αρκετούς μήνες έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σε διαφορετικά επίπεδα. Είχαμε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Δεν πιστεύω ότι σε εθνικές εκλογές μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο αυτού του σκηνικού, όπου η κυβέρνηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα τα θέματα και η αντιπολίτευση θα αρκείται στη δημαγωγία της και θα επιχειρεί έτσι να παραπλανά πολίτες. Νομίζω ότι οι συνθήκες των εκλογών αυτών ευνοούν κατ' εξοχήν την αντιπολίτευση. Μίλησα -και για τρίτη φορά επαναλαμβάνω- για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ευρωεκλογών, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, όπως επίσης και για τον ιδιαίτερο ρόλο και τη θέση της κυβέρνησης, σε σχέση με το ρόλο και τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ολα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Και είναι σημαντικό το ότι οι πολίτες οι οποίοι αποστασιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, δεν εστράφησαν στη Ν. Δ. προκειμένου να δώσουν τη στήριξή τους σ' αυτήν και ταυτοχρόνως να συμβάλουν, ώστε να δημιουργηθεί μια δυναμική εξουσίας, η οποία κατά τρόπο οιονεί νομοτελειακό θα οδηγούσε τη Ν. Δ. στην εξουσία. Αυτό δεν συνέβη. Και αυτό ακριβώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν είχαμε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως επεδίωκε η Ν. Δ., αλλά θα έλεγα ότι είχαμε μια σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι απέτυχε η στρατηγική της Ν. Δ. για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η παραδοχή σας για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού από τη ΝΔ. πότε θα συνέβαινε, αν η ψαλίδα ήταν σε ποιο ποσοστό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν το ΠΑΣΟΚ δεν συνέχιζε να είναι κυβέρνηση της χώρας. Και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι κυβέρνηση της χώρας. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, προκειμένου να έχουμε τα άριστα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δηλαδή, αν η "ψαλίδα" έφθανε - υποθετικά-στις πέντε μονάδες, θα έπεφτε η Κυβέρνηση; Δηλαδή, πώς θα έπεφτε η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούτρζη, δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να κάνουμε μία συζήτηση, η οποία έχει έναν τελείως θεωρητικό χαρακτήρα. Μιλάμε επί συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι τρεις μονάδες διαφορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα οδηγούν σε μία πρακτική συνέπεια, η οποία δεν είναι άλλη, από τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να ολοκληρώσει το έργο της. Αυτό ουδείς το αμφισβητεί. Αρα, δεν έχουμε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε υπουργέ, αν με βάση τη μείωση των δυνάμεων των δύο μεγάλων κομμάτων, μέσα στους προβληματισμούς της κυβέρνησης τίθεται και το ζήτημα της δυναμικής από εδώ και στο εξής δημιουργίας αυτοδύναμων κυβερνήσεων, συνολικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς πάντοτε είμαστε υπέρμαχοι της πολιτικής σταθερότητας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας. Πάντοτε το ΠΑΣΟΚ - και μιλώ παρά το ότι δεν είμαι εκπρόσωπος του κόμματος - κάνει αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσει αυτοδυναμία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Η κυβέρνησή μας και το κόμμα που τη στηρίζει, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις δίνει τον αγώνα, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό ποσοστό ψήφων. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, το θέμα της συζήτησης, συνεννόησης ή και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί τα όργανα των κομμάτων αυτών και του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Υπουργέ, έχετε μιλήσει πάρα πολλές φορές για ευκαιριακό μέτωπο της αντιπολίτευσης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν εκτιμά η κυβέρνηση ότι αυτό το μέτωπο, αν θέλετε, της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει να είναι υπαρκτό, αν η χώρα μπαίνει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι έχουμε προεδρικές εκλογές το Μάρτη. Και αν αυτό το μέτωπο διαβλέπετε κίνδυνο να επεκταθεί και στο συνδικαλιστικό τομέα, πράγμα που θα δυσχέραινε το έργο της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Θα προσπαθήσει, στο διάστημα που απομένει, να βελτιώσει την επίδοσή της, να επιλύσει προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, το λόγο έχει ο ελληνικός λαός. Ολα αυτά τα θέματα που θέτετε θα τα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Ας μην προκαταλάβουμε τις εξελίξεις. Εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ως κυβέρνηση να παρουσιαστούμε την κρίσιμη ώρα της αναμέτρησης στην εθνική κάλπη, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, προκειμένου να κερδίσουμε και πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000. Το 2000, πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης. Μίλησα για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Οκτώβριο, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτός είναι ο προγραμματισμός, γιατί όπως προβλέπει το Σύνταγμα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχουμε προεδρικές εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό, κ. Σταματόπουλε, εξαρτάται από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Εμείς έχουμε πάρει σαφή θέση. Δεν πρέπει να απευθύνεστε σε μας, αλλά σε εκείνους οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά θέση έχετε πάρει εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να στηρίξει και πάλι την υποψηφιότητα, για μια νέα θητεία, του κ. Στεφανόπουλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολιτικές δυνάμεις, την προηγούμενη φορά, δεν στήριξαν αυτή την υποψηφιότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν τοποθετηθεί αυτή τη φορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, την προηγούμενη φορά, δεν τη στήριξαν, γιατί να τη στηρίξουν τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει εκείνα τα κόμματα και πρέπει σε εκείνους να απευθύνετε την ερώτησή σας. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να απολογούμαι για το τι έκαναν ή τι πρόκειται να κάνουν.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Επ` αυτού: Θα ήθελα την εκτίμησή σας, αν μ` αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα που φέρνει τη Ν. Δ. μπροστά, η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύετε ότι θα προσπαθήσει να προκαλέσει εθνικές εκλογές το Μάρτιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι κάθε κόμμα θα πρέπει να σταθμίσει και να σχεδιάσει την πολιτική του με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι το στενό κομματικό συμφέρον. Θα πρέπει ο ορίζοντάς μας να είναι εθνικός ορίζοντας και όχι κομματικός. Η επιλογή που κάνουμε εμείς υπακούει σ` αυτές τις αρχές. Πιστεύω ότι και τα άλλα κόμματα θα πράξουν αναλόγως. Σε πρακτικό επίπεδο η Ν. Δ. δεν διαθέτει την ανάλογη κοινοβουλευτική δύναμη για να εμποδίσει την εκλογή. Αυτό σημαίνει πως δεν διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πρόωρο να συζητούμε γι` αυτή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο, βεβαίως, μπορεί να πει κανείς είναι ότι αποτελεί πια θέμα στην ημερήσια διάταξη, κατά την επόμενη περίοδο, η θέση του κάθε κόμματος. Εμείς, επί του θέματος αυτού, έχουμε πάρει θέση εδώ και καιρό.

ΒΙΚΕΤΟΣ: Διάβασα μία δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος θέτει θέμα συνδιαχείρισης της κυβερνητικής παράταξης, η οποία - όπως είπε - συνδιαχείριση περνά μέσα από ανασχηματισμό. Εσείς πριν από λίγο δηλώσατε ότι δεν τίθεται...

ΡΕΠΠΑΣ: Πού το είπε αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΒΙΚΕΤΟΣ: Εχω διαβάσει μία δήλωσή του σήμερα στο "ΒΗΜΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει κάνει τέτοια δήλωση ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όπως όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δώσαμε τον αγώνα, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα τελευταία επεισόδια που παρατηρήθηκαν -και μάλιστα, κόστισαν ζωές- στο Κοσσυφοπέδιο. Από την είσοδο των ειρηνευτικών δυνάμεων, μέχρι χθες αργά το βράδυ, είχαμε και νεκρούς στο Κοσσυφοπέδιο. Θα ήθελα, λοιπόν, το σχόλιό σας γι` αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Και δεύτερον, χθες μεταδόθηκε ότι στο τηλεφώνημα του κ. Κλίντον προς τον κ. Σημίτη συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Κλίντον σε Ελλάδα και Τουρκία. Ισχύει αυτό ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, έχω μιλήσει κατ` επανάληψη. Γνωρίζετε ότι πρόκειται τους επόμενους μήνες, τον ερχόμενο Οκτώβρη, να οργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη η Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σ` αυτή τη Διάσκεψη, κατ` αρχήν, έχει δηλωθεί ότι θα λάβει μέρος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αρα, λοιπόν, η επίσκεψή του στην περιοχή είναι ένα ενδεχόμενο.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, τα γεγονότα αυτά μας λυπούν. Ασφαλώς, η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που υπήρχε λίγες ημέρες πριν. Σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί. Ο διεθνής παράγων συνεννοείται, προκειμένου να επανέλθουμε σε συνθήκες ομαλότητας. Οι προσπάθειες αυτές συναντούν εμπόδια. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Αυτό το οποίο έχει σημασία -κι εμείς αυτό επιθυμούμε κι αυτό τονίζουμε- είναι με ηρεμία και ευθύνη να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή και να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση. Αλλωστε, η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποτελεί την εγγύηση για μια τέτοια εξέλιξη και όχι την πηγή κινδύνων ή την πηγή δημιουργίας προβλημάτων που στοιχίζουν και τη ζωή των ανθρώπων. Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Περάσαμε μια μεγάλη κρίση. Η δύσκολη φάση πέρασε. Τώρα είμαστε σε ένα άλλο στάδιο που πρέπει να εργαστούμε για την ειρήνη και την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Είναι ενδεχόμενο να έλθει στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του ταξιδιού του στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Κλίντον κι αν αυτό είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση, διότι παλαιότερα είχαμε κάποια ανακοίνωση της κυβέρνησης που είχε αντίρρηση να έλθει στην Ελλάδα ο Πρόεδρος Κλίντον με την ευκαιρία κάποιου άλλου ταξιδιού του.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, ότι η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι ένα ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται όλες οι πιθανότητες. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέραν αυτού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 June 1999 - 14:39:56 UTC