Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας.

* Ο Υπουργός Τύπου ήταν χθες στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο των κομματικών υποχρεώσεών του και σήμερα βρίσκεται στη Σύρο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία. Ετσι, είμαστε μαζί.

* Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών της Φιλανδίας κ. Τάρια Χαλόνεν, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Είναι η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέπτεται στο γύρο των επισκέψεών της στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών της Ε. Ε., ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε. Ε. από τη Φιλανδία, για το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών. Για τη συνάντηση αυτή, μένω μόνο εδώ στις θετικές επισημάνσεις της κ. Χαλόνεν, για την ενεργή παρουσία της Ελλάδας και τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη της ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία.

* Οπως γνωρίζετε προχωρούν οι διαδικασίες, θα έλεγα, με γρήγορο ρυθμό πια, για την τελική έγκριση των αποφάσεων που θα βάλουν τέλος στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Η συμφωνία στην "Ομάδα των 8", στη συνέχεια οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα μπορεί να οδηγήσουν στην απόφαση, η οποία θα ακολουθηθεί από την υπογραφή εκ μέρους των στρατιωτικών των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Κουμάνοβο, για να ακολουθήσει η σειρά των ενεργειών που είναι η αποχώρηση των Σέρβων από το Κόσοβο, κατά τη συμφωνία, η είσοδος της ειρηνευτικής δύναμης, η παύση των βομβαρδισμών. Μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, θα έλεγα ταυτόχρονα, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνείται.

Θέλω να χαιρετίσω την κατάληξη αυτή, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να σημειώσω την ικανοποίησή μας, γιατί η ελληνική στάση δικαιώνεται. Οι ελληνικές πρωτοβουλίες, οι προτάσεις, οι ιδέες μας για την επίτευξη λύσης και για την απεμπλοκή σε κρίσιμα σημεία των διαδικασιών, είχαν τη δική τους συμβολή σε όλη αυτή την πορεία.

* Με την ευκαιρία, θέλω να απαντήσω σε επίμονες αναφορές της Ν. Δ., η οποία δεν παύει και αυτή τη στιγμή να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μικροκομματικά ένα θέμα, στο οποίο δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, ανέπτυξε συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες. Παρουσίασε τις προτάσεις της σε όλα τα διεθνή FORA. Ο Πρωθυπουργός ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους ομολόγους του. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν παρών, από το Πεκίνο έως τη Μόσχα, έως το Ελσίνκι, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, σε όλες αυτές τις φάσεις. Ολα αυτά η Νέα Δημοκρατία είμαι βέβαιος ότι τα αντιλαμβάνεται. Προτιμά, όμως, στο βωμό της μικροκομματικής σκοπιμότητας να ψεύδεται.

-Και ψεύδεται η Νέα Δημοκρατία όταν λέει ότι "η κυβέρνηση είναι κλεισμένη στο καβούκι της".

-Ψεύδεται η Νέα Δημοκρατία όταν λέει ότι "η κυβέρνηση ήταν απούσα, ότι η χώρα μας ήταν απούσα".

-Ψεύδεται η Νέα Δημοκρατία όταν λέει ότι "η χώρα μας ήταν άβουλος θεατής".

-Ψεύδεται η Νέα Δημοκρατία όταν δεν αναγνωρίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Είναι μια συνήθεια που η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τον τελευταίο καιρό. Είναι λάθος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα υποβαθμίζει τις προσπάθειες που η χώρα κατέβαλε, προσπάθειες που αναγνωρίζονται από όλες τις πλευρές.

* Και μια που έχω αυτή την ευκαιρία, θέλω να κλείσω ένα θέμα που συζητούσαμε παλαιότερα. Με τον ίδιο τρόπο που σήμερα κατηγορώ τη Ν. Δ. ότι ψεύδεται, με τον ίδιο τρόπο υποστηρίζω ότι έλεγε ψέματα, όταν προσπαθούσε να μας πείσει και να σας πείσει και να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι είχε καταψηφίσει το ψήφισμα, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει, ψήφισμα το οποίο ήταν πολύ σκληρότερο κάθε άλλου ψηφίσματος που είχε εκδοθεί από τα ευρωπαϊκά κόμματα, ψήφισμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς που υιοθετούσε πλήρως τη στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο, με αναφορές μάλιστα σε γενοκτονία και άλλα τα οποία έχουμε συζητήσει εδώ.

Και όταν λέω ότι έλεγε ψέματα και τότε η Ν. Δ., έχω στη διάθεσή σας, τη "Σύνοψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της 8ης Απριλίου", όπως μας έχει περιέλθει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην οποία -στο σημείο "5" αυτής της Σύνοψης- αφού αναφέρεται ποιοι παίρνουν το λόγο -και έχει πάρει το λόγο δύο φορές ο κ. Δήμας- η τελευταία φράση αναφέρει: "το κείμενο, όπως τροποποιήθηκε γίνεται δεκτό, με ομοφωνία, από το Συμβούλιο".

Δεν γνωρίζω να υπάρχει καμία απόφαση που να έχει... καταψηφιστεί από παριστάμενο και να ανακοινώνεται ότι έχει ληφθεί με ομοφωνία. Δεν γνωρίζω, εάν απείχε ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. ή αν ήταν εκτός αιθούσης ή αν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι οι επίμονες δηλώσεις από την πλευρά της Ν. Δ. ότι το κείμενο αυτό είχε καταψηφιστεί, αποδεικνύεται, από τα πρακτικά του Ε. Λ. Κ., ότι δεν ισχύουν, ότι ήταν ψευδείς.

Αυτά εισαγωγικά. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση. Τώρα που πλησιάζουμε στην τελική λύση, έχει διευκρινιστεί ποιο από τα δύο σενάρια θα ισχύσει για την παρουσία της ελληνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο; Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε πει ότι είτε θα ενταχθούμε στον αμερικανικό τομέα ή θα πάμε σε ήρεμες περιοχές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Ελλάδα θα πάρει μέρος με Ταξιαρχία, το τάγμα υγειονομικού-μηχανικού και το τάγμα πεζικού, για τα οποία έχετε ενημερωθεί. Τα θέματα που θέτετε, συζητούνται στην τελική τους μορφή στη στρατιωτική επιτροπή και μόλις υπάρξουν τελικές διευθετήσεις θα σας ανακοινωθούν. Υπάρχουν θέματα για το πού θα πάνε οι δυνάμεις, όπως πόσες θα είναι οι ρωσικές δυνάμεις... Είναι ακόμη θέματα που και αυτή τη στιγμή, στις λεπτομέρειές τους, συζητούνται. Η άποψή μας είναι ότι θα είμαστε σε ένα συγκεκριμένο τομέα με διοίκηση, ισότιμα με τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, προηγουμένως είπατε ότι, θέλετε να μας πείτε ότι και η Ν. Δ. είναι το ίδιο, δεν έχει καμία διαφορά. Αυτό δεν θέλετε να μας πείτε, ότι είναι σαν την κυβέρνηση...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Το ίδιο δεν είναι, είναι βέβαιο αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να τελειώσω. Οτι όπως η κυβέρνηση, δηλαδή, υπέγραψε τη γενοκτονία των Γιουγκοσλάβων, το ίδιο έκανε και η Ν. Δ. Αυτό θέλετε να μας πείτε. Αυτό κατάλαβα εγώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό καταλάβατε εσείς. Εγώ μπορώ να σας εξηγήσω τι έλεγα εγώ, αν και νομίζω ότι δεν θα χρειαζόταν. Πρώτον: Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι είναι ίδια η κυβέρνηση με τη Ν. Δ. Οι διαφορές είναι τεράστιες. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως, για το οποίο μιλάτε, αυτό που συζητούσαμε και αυτό που και εσείς και η Ν. Δ. μας έχει αποδώσει, ήταν το θέμα της περίφημης διγλωσσίας και το θέμα του αν η κυβέρνηση έχει θέσει τα θέματα στους οργανισμούς στους οποίους μετέχει. Εάν η κυβέρνηση λέει τα ίδια στο εσωτερικό και αν λέει τα ίδια στο εξωτερικό. Είχαμε υποστηρίξει, υποστηρίζουμε και αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι η κυβέρνηση αυτά τα οποία υποστηρίζει στο εσωτερικό, αυτά υποστηρίζει και στο εξωτερικό. Οταν η κυβέρνηση κάνει κάπου αποχή, εξηγεί γιατί κάνει αποχή. Όταν η κυβέρνηση κάπου ψηφίζει, εξηγεί γιατί ψηφίζει. Όταν η κυβέρνηση αναπτύσσει μια πρωτοβουλία, εξηγεί την πρωτοβουλία της. Η Ν. Δ. επικέντρωσε την κριτική της σ' αυτό το σημείο, διότι δεν έχει άλλη πρόταση πολιτικής. Δεν ήρθε η Ν. Δ. να μας πει "βάλτε βέτο στις επιχειρήσεις". Δεν ήρθε η Ν. Δ. να μας πει "βάλτε βέτο στην Ε. Ε., βάλτε βέτο στο ΝΑΤΟ, βάλτε βέτο στις χερσαίες". Δεν είπε τίποτα τέτοιο στο επίπεδο της πολιτικής. Εντόπισε την κριτική της στο αν η κυβέρνηση είχε καθαρή φωνή και υποστήριξε ότι η ίδια καταψήφισε -επαναλαμβάνω: υποστήριξε ότι καταψήφισε- το συγκεκριμένο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο μετέχει η Ν. Δ. Λέω, λοιπόν, τα πρακτικά λένε ότι το ψήφισμα αυτό δεν καταψηφίστηκε από τη Ν. Δ. Αυτό λένε τα πρακτικά. Τη διγλωσσία, λοιπόν, την έλλειψη καθαρής φωνής να την αναζητήσει η Ν. Δ. στον εαυτό της, μαζί με την υποκρισία και την ψευδολογία της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ για τη διγλωσσία, επειδή είπατε και εγώ, εγώ επιμένω στη διγλωσσία. Γιατί εδώ λέγατε ότι είσαστε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εσείς μπορείτε να επιμείνετε...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, λέγατε ότι είσαστε υπέρ της ειρήνης και πηγαίνατε και υπογράφατε -δύο φορές- τη γενοκτονία των Γιουγκοσλάβων.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ κύριε Σταματόπουλε. Το ποια είναι η άποψή σας θα τη γράψετε στην εφημερίδα σας. Εδώ, αν έχετε, θα μου κάνετε ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, γιατί εσείς μου είπατε "υποστηρίζατε". Μου κάνατε προσωπική επίθεση. Είπατε "και εσείς υποστηρίζατε". Λοιπόν, επειδή εγώ υποστήριζα, όταν μου λέτε προσωπικά "εσείς", εγώ λέω και εσείς. Και εσείς μιλάγατε για ειρήνη και υπογράφατε τις δολοφονίες των Γιουγκοσλάβων.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η άποψή σας κύριε Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω εσείς, επειδή λέγατε για πρωτοβουλίες και ειρήνη και ότι ο κ. Παπανδρέου πήγαινε από εδώ και από εκεί. Και έρχεστε λοιπόν να λέτε σήμερα...

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχουμε ξεστρατίσει από το μπρίφινγκ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχουμε ξεστρατίσει από το μπρίφινγκ κύριε συνάδελφε;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχουμε ξεστρατίσει. Εδώ ερωτήματα θέτουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ερώτημα είναι. Αυτό είναι το μπρίφινγκ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γνώμη σου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Σταματόπουλε, τους όρους στο μπρίφινγκ δεν τους ορίζετε μονομερώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μην απαντήσετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην απαντήσω; Μουγκός είμαι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ερώτηση έχετε να υποβάλετε κύριε Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που είπα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτά δεν ήταν ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς, σας είπα για τη διγλωσσία που μου είπατε εμένα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε πολυγλωσσία αυτή τη στιγμή! Δεν κάνετε ερωτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν σας ενοχλεί...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μας ενοχλεί τίποτα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι δεν σας ενοχλεί; Αποφεύγετε την ερώτησή μου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ κ. Σταματόπουλε. Είπα ότι ο καθένας έχει ένα ρόλο εδώ μέσα. Αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το δικό σας ρόλο, λυπούμαι και αν έχετε υποδείξεις για το δικό μου, να μου τις κάνετε εκτός της αιθούσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν μου λέτε ότι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τελεία. Παρακαλώ, έχει κάποιος άλλος ερώτηση;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πρόκειται εντός της ημέρας να γίνει αποβίβαση των Αμερικανών στο Λιτόχωρο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει αυτή η δύναμη, όπως έχει ζητηθεί η διέλευση και από άλλες χώρες, την Ιταλία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Του Καναδά ήρθε αεροπορικώς, κατέβηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει η προοπτική της διέλευσης των δυνάμεων αυτών, οι οποίες εντάσσονται στην ειρηνευτική δύναμη μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Ο ακριβής χρόνος, δεν είναι γνωστός. Συνδυάζεται με την εξέλιξη στο πλαίσιο των αποφάσεων που σας περιέγραψα προηγουμένως.

Σημειώνω ότι, όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή και όπως επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις οι οποίες και στο παρελθόν είχαν περάσει από τη Θεσσαλονίκη, διήλθαν με την προϋπόθεση ότι θα εκινούντο προς τη Γιουγκοσλαβία μετά την επίτευξη συμφωνίας, ως ειρηνευτική δύναμη. Αυτή τη στιγμή είναι και επιθυμία των Σέρβων να κινηθούν ταυτόχρονα οι διαδικασίες γιατί είναι ένα χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων, την είσοδο των μονάδων της ειρηνευτικής δύναμης, έτσι που να μη δημιουργηθεί κενό. Αρα, είναι καθαρά θέμα τεχνικό, πότε θα γίνει η μετακίνηση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτικό θέμα στο οποίο πρέπει να αναφερθώ περαιτέρω.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να δώσετε αυτές τις άδειες ως κυβέρνηση, θα περιμένετε πρώτα να υπάρξει, να εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι σε εξέλιξη όλα αυτά. Αυτό που όλες οι πλευρές λένε, είναι ότι η δύναμη πρέπει να είναι έτοιμη. Δεν υπάρχει από πουθενά, αυτή τη στιγμή, ένδειξη εμπλοκής. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνέλθει εντός της ημέρας. Εχει ήδη δει το σχέδιο, σε πρώτη φάση. Οι στρατιωτικοί, επίσης, στην ουσία φαίνεται να ολοκλήρωσαν το πρωί τις συνομιλίες τους στο Κουμάνοβο. Αρα, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και στο εξής, όσο ταχύτερα κινηθούν τα πράγματα, τόσο ταχύτερα πάμε στη διακοπή των βομβαρδισμών. Και αυτή είναι η θέληση όλων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ για τη μειονότητα της Θράκης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η Ελλάδα δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη μειονότητα της Θράκης, μολονότι -όπως λέει- είναι μέλος της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ. Διερωτώμαι γιατί ανακινεί η Τουρκία αυτή την ώρα θέμα μειονότητας στη Θράκη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο κ. Ντεμιρέλ είχε μια συνάντηση και επανέλαβε γνωστές λανθασμένες τουρκικές απόψεις. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι Ελληνες Μουσουλμάνοι είναι ισότιμοι πολίτες, ζουν με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Γνωρίζουν επίσης, ότι κάθε χρόνο που περνά υπάρχουν βελτιώσεις, όπου υπάρχουν κάποια προβλήματα. Αυτά όλα κρίνονται και στο εσωτερικό της χώρας μας και σε διεθνείς οργανισμούς. Πάντως, η όλη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα -και στο επίπεδο των οργάνων της Ε. Ε. - γίνεται για την Τουρκία και όχι για την Ελλάδα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχουν σήμερα πολλά δημοσιεύματα που φέρουν εμμέσως τη Ν. Δ. να αναμιγνύεται σε διασπορά αρνητικών φημών για το Χρηματιστήριο και στη διαμόρφωση ενός κλίματος κραδασμών, ανασφάλειας κλπ. Εχει κάτι υπόψη της η κυβέρνηση; Πώς σχολιάζετε αυτή τη φημολογία ή τα δημοσιεύματα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ δεν γνωρίζω εάν η Ν. Δ. κάνει κάτι τέτοιο. Θα μου φαινόταν ως έσχατο σημείο απελπισίας, εάν το έκανε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με το Χρηματιστήριο, όπου πια μετέχουν στις διαδικασίες του πολλοί Ελληνες πολίτες -μιλούμε για περίπου 1.000.000 πολίτες- κανείς δεν μπορεί να παίζει. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το Χρηματιστήριο, στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων -εάν κάτι τέτοιο έχει συμβεί- ή άλλων σκοπιμοτήτων. Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός που συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Εχει μια συγκεκριμένη θετική πορεία. Απαιτεί σταθερότητα η συνέχιση αυτής της πορείας. Και μην με βάζετε σε πειρασμό από αυτό το βήμα να επαναλάβω ποιος μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα αυτή, γιατί μάλλον θα κατηγορηθώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 June 1999 - 14:38:19 UTC