Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίο, στη συνέχεια, θα παραθέσει γεύμα. Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει λόγο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

* Αύριο, στις 11 π. μ., θα ανταποδώσει την επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θα τον επισκεφθεί και θα συζητήσει μαζί του, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια", όπου διαμένει. Στις 12.30 θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Λέναρντ Μέρι, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Το απόγευμα, στις 7, θα εγκαινιάσει τα νέα κτίρια της Ολυμπιακής Επιτροπής, επί της λεωφόρου Κηφισίας.

* Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Γύρω στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Ζάππειο, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στους πολιτικούς συντάκτες. Θα αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο και στην προοπτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

* Την Πέμπτη, επισκέπτεται τη Λάρισα, όπου θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία.

* Την Παρασκευή, που είναι και η τελευταία ημέρα συνεδρίασης της Βουλής, θα λάβει μέρος στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που θα γίνει στο Κοινοβούλιο, για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, με γενικότερη αναφορά στην εξωτερική πολιτική, στο σύνολό της.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", το οποίο αναφέρεται σε ένα έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας προς το ΝΑΤΟ, όπου ζητεί η ελληνική πλευρά να παύσει η διέλευση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού από τη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας και ποια η σκοπιμότητα να αποσταλεί αυτό το έγγραφο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έχει διαμηνυθεί στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ότι 10 ημέρες πριν από τις εκλογές και δύο ημέρες μετά τις εκλογές δεν θα πρέπει να γίνει διέλευση τμημάτων του ΝΑΤΟ από τη Θεσσαλονίκη. Λόγω της προεκλογικής περιόδου πρέπει να διασφαλιστεί η ήρεμη εξέλιξη των σχετικών με τις εκλογές θεμάτων και πιστεύουμε ότι αυτή είναι ορθή επιλογή, η οποία γίνεται δεκτή. Και με αυτή την έννοια, αυτή την περίοδο των 12 ημερών, δεν θα έχουμε διέλευση τμημάτων από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό, λοιπόν, είναι ακριβές.

ΦΙΛΗΣ: Θα έχουμε μετά διέλευση τμημάτων από τη Θεσσαλονίκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει ληφθεί απόφαση, εδώ και πολύ καιρό, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή για την ανάπτυξη στρατιωτικών τμημάτων τα οποία έχουν συγκεκριμένη αποστολή. Και πάντως, δεν εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται η κυβέρνηση να θέσει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε., πάντως σε κάποιο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, την πρόταση που εκπονεί εδώ και αρκετές μέρες ο κ. Παπανδρέου, σχετικά με την εκεχειρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η πρόταση έχει τεθεί στις συζητήσεις που έχει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους του. Γνωρίζετε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει. Ο κ. Παπανδρέου, μετά το Πεκίνο, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Επίσης -αυτό είναι το τελευταίο στο οποίο αρκούμαι και σ' αυτό αναφέρομαι- υπάρχει κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Τσεχίας η οποία θα τεθεί, προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική προσέγγιση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Εχουν εκδώσει σχετική ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου και ο Τσέχος ομόλογός του. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση και από τις άλλες δυνάμεις, από τα άλλα κράτη. Αυτό τις επόμενες ημέρες θα τεθεί επισήμως στα όργανα στα οποία θα εκπροσωπηθούν οι δύο χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Σε επίπεδο υπουργών, στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ενωση...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι σε επίπεδο υπουργών έχει τεθεί αυτό το θέμα στις διμερείς συζητήσεις που έχει, όλη αυτή την περίοδο, ο Ελληνας υπουργός. Η πρωτοβουλία αυτή της Ελλάδας και της Τσεχίας θα τεθεί οπουδήποτε συζητείται αυτό το θέμα και σε οποιοδήποτε επίπεδο, όπου οι δύο χώρες είναι παρούσες, με εκπροσώπους τους.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελλάδα θα αναλάβει την πρωτοβουλία να θέσει το θέμα αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε. ή στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι εκεί όπου οι δύο χώρες εκπροσωπούνται, το θέμα αυτό θα τεθεί. Στην Ε. Ε. δεν συμμετέχει, όπως γνωρίζετε, η Τσεχία, στο ΝΑΤΟ συμμετέχει. Είναι νέο μέλος. Εκεί, λοιπόν, τίθεται αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 May 1999 - 13:35:28 UTC