Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Release, 99-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ερεβάν, 12 Μαϊου 1999

Σήμερα το πρωί, στις 10: 15, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στις οποίες έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αρμενία Π. Ζωγράφος και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ε. Γκίκας. Από αρμενικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Oskanian, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Kirakosian και ο Επιτελάρχης της Αρμενικής Προεδρίας κ. Haroutunian.

Στη συνέχεια υπεγράφησαν οι ακόλουθες Συμφωνίες:

* Σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας και αποτροπής φοροδιαφυγής, αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου (υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Α. Μπαλτάς).

* Συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής Τελωνειακών Διοικήσεων (υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρ. Νιώτης).

* Πρωτόκολλο ανταλλαγής εγγράφων επικύρωσης της Συμφωνίας Συνεννόησης, Φιλίας και Συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου 1997 (υπέγραψε ο Γρ. Νιώτης).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ερεβάν, 12 Μαϊου 1999

Στις 09.30 σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στον Κυβερνητικό Ξενώνα, όπου φιλοξενείται, εκπροσώπους της Ελληνικής Διασποράς στην Αρμενία. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Νιώτης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αρμενία κ. Π. Ζωγράφος.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να βεβαιώσω όλους ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που συναντώμεθα. Η επίσκεψή μου τόσο στη Γεωργία, όσο και στην Αρμενία, κατά ένα μεγάλο μέρος, αποφασίστηκε γι' αυτή τη δυνατότητα επαφής με τους Έλληνες ομογενείς μας. Δεν ξέρω ακριβώς την οικογενειακή ιστορία του καθενός από εσάς, αλλά φαντάζομαι ότι έχετε περάσει πολλές περιπέτειες τα χρόνια αυτά. Ήταν δύσκολα χρόνια και για εσάς και για τους πατεράδες σας, ενδεχομένως. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η Ελλάδα πάντοτε με μεγάλη αγάπη και στοργή σας σκέπτεται.

Τόσο ο Υπουργός Απόδημου Ελληνισμού, όσο και εδώ η Πρεσβεία, είμαι βέβαιος ότι κάνουν ότι μπορούν, γιατί και η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος με απεριόριστες δυνατότητες. Κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν την επαφή σας με τη μητέρα Πατρίδα. Σ' αυτό το διάστημα που θα μείνουμε με μαζί, θα έχετε την ευκαιρία -αν το επιθυμείτε- να διατυπώσετε οποιοδήποτε αίτημα εκκρεμεί ότι μπορεί να ικανοποιηθεί και να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας σαν πατριώτες τα ζητήματα, που σας αφορούν.

Είσαστε ένας πολύ ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδος, όπως η Αρμενική Παροικία στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, είναι κι αυτοί ένας ισχυρός δεύτερος σύνδεσμος.

Οι δύο χώρες μας είναι πολύ φιλικές. Έχουν μεταξύ τους αδελφικές σχέσεις και είμαι βέβαιος ότι αυτό ικανοποιεί κι εσάς.

Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, γιατί με τη συνάντησή σας αυτή επισφραγίζεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας μας για τους αγαπημένους μας Έλληνες, εδώ στην Αρμενία. Είναι ολιγάριθμη η ομογένειά μας εδώ, αλλά είναι ανάμεσα σε μερικά εκατομμύρια αδελφών μας Αρμενίους και πράγματι είναι η "χρυσή γέφυρα" γι' αυτή την αγάπη, την ενότητα και τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς μας.

Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους του ΥΠΕΞ, σήμερα θα εγχειρήσουμε στους ομογενείς και στην Ομοσπονδία, μέσω της πρεσβείας μας βεβαίως, μία αρκετά σημαντική χορηγία, η οποία επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά, ότι η ελληνική πολιτεία είναι πάντα δίπλα σας. Και ασφαλώς, θα ήθελα αυτή η χορηγία να τελεί υπό την φροντίδα, την παρακολούθηση για την καλή της εκτέλεση, μέσω της ελληνικής πρεσβείας κ. Πρέσβη.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι οι κυριότερες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Να διαφυλάξουμε την ταυτότητα του λαού μας πάνω σ' αυτά τα ιερά εδάφη, όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε. Επιδίωξή μας είναι αυτό που αναφέρατε, να γίνουμε δηλαδή η "χρυσή γέφυρα" που θα συνδέει την Αρμενία με την Ελλάδα, να αποτελέσουμε το θεμέλιο μεταξύ των δύο χωρών.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει για σας περισσότερο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Κατά τη γνώμη μου, η πατρίδα το βασικότερο που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική βοήθεια και να διατηρηθούν οι παροικίες στη διασπορά. Επίσης στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης, αν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης στον ιατρικό τομέα.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχολείο εδώ που διατηρείται για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Ναι, εδώ στο Ερεβάν υπάρχει το σχολείο αρ. 74, το οποίο είναι ελληνόγλωσσο σχολείο. Και επίσης έχουμε σχολές που λειτουργούν τις Κυριακές.

Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το ΣΑΕ ετοιμάζει δύο κινητά διαγνωστικά ιατρικά κέντρα στο Γκίμι και στο Αλαβερντί. Και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Άθενς που................ δεν μπόρεσε να είναι σ' αυτή την συνάντηση, με παρεκάλεσε να σας μεταφέρω ότι εργάζεται συστηματικά, ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργούν και οι δύο αυτές κινητές ιατρικές μονάδες.

Κύριε Πρόεδρε, θα σας παραδώσω 17.000 δολάρια, τα οποία όμως θα τα υλοποιήσετε, όπως είπα, με βάση προγράμματα που θα εγκρίνει ο κ. Πρέσβης και θα ενημερώνομαι εγώ. Ιδιαίτερα στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού θα θέλαμε να παρουσιάσετε ένα πρόγραμμα δράσεων. Αυτό το ποσόν των 17.000 δολαρίων είναι αρκετά χρήματα για τις συνθήκες της Αρμενίας, για να κάνετε τους σχεδιασμούς σας και να τα υλοποιήσετε.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από τους παρόντες έχουν κάποιοι συγγενείς στην Ελλάδα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Ξέχασα να αναφέρω ότι εμείς έχουμε αν ελληνικό χωριό στην περιοχή του Αγαζερντίν, το Μαντάν. Το χωριό αυτό οικοδομήθηκε από Έλληνες ανθρακωρύχους. Το 1902 οικοδομήθηκε και ένα ελληνικό μοναστήρι εκεί. Οι ανθρακωρύχοι αυτοί ήλθαν το 1763, αλλά το μοναστήρι κατασκευάστηκε το 1902. Ο Ηράκλειος της Γεωργίας τους έφερε από διάφορα μέρη στην Αρμενία ως εργατικό δυναμικό. Οι απόγονοι αυτών μένουν σ' αυτό το ελληνικό χωριό. Ήταν η βάση αυτής της ελληνικής παροικίας. Όλοι οι ομογενείς εδώ μιλούν ποντιακά καλά.

Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Βλέπετε ότι η ελληνική λαλιά είναι ισχυρή εδώ και διατηρείται.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας το πω άλλη μία φορά, όταν συναντάει κανείς ομογενείς σε ένα ξένο τόπο, αισθάνεται μεγάλη χαρά. Μπορούμε να συναντηθούμε στην Αθήνα και να μη χαιρετήσει ο ένας τον άλλο. Αλλά εδώ, στον ξένο τόπο αισθανόμεθα μεγάλη αγάπη μεταξύ μας. Και θέλω αυτός ο σύνδεσμος και αυτή η μεγάλη μας αγάπη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου σκορπισμένοι Έλληνες, αλλά σε μερικά μέρη, όπως εδώ στην Αρμενία ή στη Γεωργία, οι Έλληνες υποφέρουν περισσότερο από αλλού. Και αυτά τα 2 ιατρεία για τα οποία μίλησε ο κ. Υπουργός τα ιδρύουν οι Έλληνες της Αμερικής, ομογενείς για ομογενείς. Επειδή κι εκείνοι έχουν ζήσει τη δύσκολη ζωή της ξενιτιάς, τώρα που έχουν γίνει πλούσιοι και ευκατάστατοι, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βοηθήσουν.

Η Ελλάδα δεν είναι πολύ πλούσιο κράτος, όπως ξέρετε, αλλά βεβαίως, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι η Αρμενία. Γι' αυτό, αυτά τα χρήματα τα οποία δίνει προς τους ομογενείς -και όχι μόνο στους ομογενείς της Αρμενίας- τα δίνει από το υστέρημά της, αλλά παρά ταύτα, τα δίνει με όλη την αγάπη της και την καλή διάθεσή της.

Η επιθυμία είναι να βελτιωθεί, όσο γίνεται περισσότερο, η ζωή σας και να μείνετε σ' αυτά τα μέρη που είναι η πατρίδα σας. Άλλο, η πνευματική πατρίδα, η παλιά πατρίδα η Ελλάδα και άλλο η σημερινή πατρίδα, για να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια είπες προηγουμένως Πρόεδρε -και είπα και εγώ- ν' αποτελείτε το σύνδεσμο μεταξύ των 2 χωρών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η οικονομική κατάσταση της Αρμενίας δεν είναι καλή, όπως γνωρίζετε. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της Αρμενίας καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συνεργαστεί μαζί μας. Δεν υπάρχει καμία διάκριση. Έχουν κλείσει τα ορυχεία, δεν υπάρχουν δουλειές. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων που ζουν στο ελληνικό χωριό.

Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα επαγγελματικής επανακατάρτισης και συμμετέχει σε αυτό το ΣΑΕ. Στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες ημέρες με την κα υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου αποφασίσαμε να οργανωθούν αυτά το συντομότερο δυνατό. Εντός του ερχομένου διμήνου θα έχουν και οι Ελληνες της Γεωργίας τη δυνατότητα να μπουν σε τέτοια προγράμματα, ώστε να διευκολυνθεί η επαγγελματική τους επανένταξη. Ηδη, αρκετές ελληνικές εταιρείες, αλλά και αμερικανικές και ευρωπαϊκές κάνουν την εμφάνισή τους και είναι φανερό πως πρέπει να προσανατολιστούν σε επαγγέλματα τα οποία έχουν σχέση με αυτές τις επενδύσεις.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσαν αυτές οι επιχειρήσεις, οι ελληνικές, όσες έρθουν και όταν έρθουν, να αναζητούν συνεργάτες και εργαζόμενους μεταξύ των ελληνικών οικογενειών.

Φοβούμαι ότι είναι ώρα να χαιρετηθούμε, γιατί πρέπει να συναντήσω τον Πρόεδρο της Αρμενίας.

Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Μία τελευταία πληροφορία να σας δώσω, μπορούν όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τα ναυτικά επαγγέλματα, όσοι είναι νεώτεροι, να μπουν σε ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα και από κει και πέρα οι Ελληνες εφοπλιστές θα τους απορροφήσουν.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 May 1999 - 8:12:21 UTC