Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχει επιβεβαίωση του επεισοδίου στα ελληνοσκοπιανά σύνορα με τέσσερις Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο, με τον ένα να έχει σκοτωθεί και τους άλλους τρεις τραυματίες, επειδή δεν σταμάτησαν για έλεγχο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έγινε ένα επεισόδιο, το οποίο δυστυχώς είχε ως κατάληξη να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα. Ηταν μία ομάδα λαθρομεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα. Στις διαταγές των φρουρών, προκειμένου να υποστούν τον ανάλογο έλεγχο, δεν σταμάτησαν, δεν υπάκουσαν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Με τα πόδια, ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Και είχαμε, τελικώς, αυτή την τραγική κατάληξη. Επίσης, έγινε ένα επεισόδιο στα σύνορα των Σκοπίων με την Αλβανία, άλλης μορφής. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό το επεισόδιο, για το οποίο με ρωτήσατε, δεν έχει καμία σχέση με το κύμα των προσφύγων.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ποιά εθνικότητα, από πού ερχότανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την Αλβανία. Το είπαμε. Από την περιοχή του Πόγραδετς είχαν ξεκινήσει. Ηταν λαθρομετανάστες εξ Αλβανίας, όπως λένε οι πληροφορίες.

ΦΙΛΗΣ: Η εντολή που υπάρχει στα ελληνικά μεθοριακά τμήματα είναι να πυροβολούν εναντίον ατόμων τα οποία θα ήθελαν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εντολή που έχουν είναι να φυλάσσουν τα σύνορα και να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν λαθρομετανάστες που δεν υπακούουν στις εντολές των φρουρών για έλεγχο, συχνά φέρουν οπλισμό και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες για να εξασφαλίσουν τη δίοδό τους στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Υπήρξε αναγνώριση εκ μέρους των ελληνικών μεθοριακών τμημάτων ότι οι Αλβανοί οι οποίοι εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος, ήταν οπλισμένοι; Πώς πυροβολούνται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόκειται για ομάδα λαθρομεταναστών που πιθανώς έφεραν και όπλα και προσπαθούσαν με τρόπο ο οποίος δημιούργησε προβλήματα, να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Δεν υπάκουσαν στις εντολές των φρουρών. Δεν σταμάτησαν να δεχθούν κάποιον έλεγχο. Και η τραγική αυτή κατάληξη ήρθε μετά από εξοστρακισμό μιας σφαίρας. Δεν πυροβολήθηκε ευθέως η άτυχη γυναίκα.

ΦΙΛΗΣ: Ναι, όλοι έτσι σκοτώνονται!

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν το γνωρίζω αυτό, κ. Φίλη. Εσείς, αφού το λέτε, πρέπει να το γνωρίζετε. Πάντως, μιλάμε για στρατιωτικά τμήματα και όχι για δυνάμεις της Αστυνομίας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Το ίδιο κάνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνει καθόλου το ίδιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν κανόνες. Σε όλα τα παιχνίδια υπάρχουν κανόνες. Πολύ περισσότερο όταν μιλούμε για τη φύλαξη των συνόρων, θα πρέπει οι κανόνες να γίνονται σεβαστοί. Βεβαίως, πάνω απ` όλα είναι η ανθρώπινη ζωή -δεν το συζητούμε αυτό- αλλά την ευθύνη για την απώλειά της, παρακαλώ, μην την αποδίδετε μονομερώς σε μία πλευρά. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα γεγονότα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν. Γι` αυτό μην προτρέχετε. Σας λέω ότι δεν υπάκουσαν και στο πλαίσιο κάποιου επεισοδίου είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη. Δεν γνωρίζω άλλες πληροφορίες. Ολα αυτά ερευνώνται.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε τα στοιχεία του θύματος ποιά ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά ερευνώνται.

ΦΙΛΗΣ: Τότε, πώς ξέρουμε ότι είναι Αλβανή και όχι...

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι είναι Αλβανή η γυναίκα, είναι γνωστό. Το όνομά της, την καταγωγή της, τις επιδιώξεις της, το στόχο που είχε με την προσπάθειά της να εισέλθει στην Ελλάδα δεν τα γνωρίζω.

ΦΙΛΗΣ: Πώς γνωρίζουμε ότι δεν είναι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι πέρασαν στην Αλβανία και εκ των οποίων κάποιοι πέρασαν προς την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τα σύνορα φυλάσσονται και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να θεωρεί ότι μπορεί να τα περάσει χωρίς έλεγχο.

Οσον αφορά το κύμα των προσφύγων, είναι γνωστό ότι η μετακίνησή τους γίνεται κατά μεγάλες ομάδες και με έναν τρόπο ο οποίος είναι σχετικά οργανωμένος. Από την άλλη, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ομάδα λαθρομεταναστών. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα -κάποιες μαρτυρίες λένε ότι έφεραν και οπλισμό- δείχνει πως άλλοι ήταν οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πόσοι ήταν και αν υπήρχαν μικρά παιδιά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχαν μικρά παιδιά εξ όσων γνωρίζω. Αλλά το γεγονός αυτό έγινε σήμερα το πρωί. Ερευνώνται οι συνθήκες. Αργότερα θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Ομως, το επεισόδιο αυτό -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- δεν έχει σχέση με το κύμα των προσφύγων. Αφορά ομάδα λαθρομεταναστών. Και ομάδες λαθρομεταναστών, όπως και στο παρελθόν, έτσι και την τελευταία περίοδο, συνεχίζουν να κινούνται και να προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες το βράδυ, έστειλε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό. Τη νύχτα, όμως, είχαμε βομβαρδισμούς με πολλά αθώα θύματα, δηλαδή γενοκτονία ουσιαστικά στη Γιουγκοσλαβία. Επιμένει ο Πρωθυπουργός σ` αυτά που είπε, χθες, μετά τη νυχτερινή αυτή επιδρομή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς επιμένει. Δεν τα είπε, για πρώτη φορά, ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει επί των θεμάτων αυτών και τις προηγούμενες ημέρες. Εχουμε μιλήσει μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της προηγούμενης Παρασκευής, για τα σχέδια εθνικής εκκαθάρισης που προωθεί η ηγεσία της Σερβίας. Και έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας σ` αυτό. Από εκεί και πέρα -όπως κατ` επανάληψη είπαμε και επανέλαβε και χθες ο Πρωθυπουργός- μόνιμη επιδίωξή μας είναι να βρεθεί μία πολιτική λύση για το πρόβλημα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς, δηλαδή, μόνο για την εκκαθάριση της Σερβίας μας πειράζει; Δεν μας πειράζει για την εκκαθάριση των Γιουγκοσλάβων που έγινε χθες τη νύχτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εξέφρασε τη λύπη του ο Πρωθυπουργός για τα θύματα σε όποια πλευρά κι αν βρίσκονται; Δεν μίλησε για την ανθρώπινη δυστυχία; Δεν μίλησε για το θάνατο ανθρώπων που πληρώνουν τις συνέπειες αυτού του πολέμου; Δεν έκανε καμιά διάκριση ο Πρωθυπουργός. Τον αδικείτε. Και περιορίζετε πολύ τον ορίζοντα του μηνύματός του όταν μιλάτε μ` αυτόν τον τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά έχουμε υπογράψει, όμως -για να συμβεί κάτι τέτοιο- αυτή τη συμμετοχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να θέσουμε ευθύς εξ αρχής το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, να το θέσουμε. Αλλά, βεβαίως, είναι άλλο θέμα αυτό. Αν εσείς είστε μεταξύ εκείνων που ζητάτε να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να το πείτε ευθέως. Γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει -και εσείς είστε αρμόδιοι και υπεύθυνοι να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό- ότι η συμμετοχή σε διεθνείς συμμαχίες, όταν γίνεται κατόπιν δικής μας επιλογής, συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, στις οποίες κατά συμβατικό και οριακό, στην προκειμένη περίπτωση, τρόπο ανταποκρινόμαστε. Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η θέση που έχουμε λάβει, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις μας για τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΝΑΤΟ. Από την άλλη, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα. Και επισημαίνουμε, βεβαίως, ευθαρσώς και με ευθύνη, τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της κρίσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός άφησε, χθες, να εννοηθεί ότι συμμετέχουμε, γιατί καιροφυλαχτεί η Τουρκία να καλύψει το κενό. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατ` επανάληψη, έχει τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να παρεμβαίνει, να παίρνει πρωτοβουλίες. Γιατί σ` αυτή την περιοχή η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή είναι η πολιτική μας, προκειμένου να έχουμε ισχυρή φωνή, ισχυρή παρουσία για να δημιουργήσουμε την ισχυρή Ελλάδα. Ετσι διασφαλίζουμε τα εθνικά συμφέροντα. Πρώτα και κύρια, γνώμονας της πολιτικής μας είναι να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Και ο Πρωθυπουργός άνοιξε το φακό και είδαμε όλο το φάσμα των προβλημάτων. Μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν, θα μου επιτρέψετε να πω, το πρώτο θέμα, όσον αφορά την "ατζέντα" των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Και αυτό δεν θα πρέπει να φεύγει από την οπτική μας, όταν συζητούμε θέματα που έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική, με κρίσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή μας. Ο Πρωθυπουργός έκανε πολύ καλά και βοήθησε πάρα πολλούς να κατανοήσουν το θέμα στην ολότητά του: Να μη βλέπουν, μερικώς και αποσπασματικά, θέματα τα οποία είναι πολύ κρίσιμα για την εθνική μας πορεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται -μετά και τις χθεσινές αντιδράσεις των κομμάτων, μετά το μήνυμα- να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων δεν ήταν αρνητικές. Γνωρίζω ότι εκ μέρους της Ν. Δ. οι σχολιασμοί στελεχών της ήταν, θα έλεγα, περίπου στην ίδια γραμμή με την πολιτική θέση που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν αναληφθεί και συνεχίζονται, όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκεί ο ρόλος μας είναι σημαντικός. Λέω ότι στην Αλβανία φερ` ειπείν, τα ένοπλα τμήματα που φιλοξενούνται έχουν δημιουργήσει, ήδη, δύο καταυλισμούς. Εναν στα Τίρανα και έναν στο Κούκετς, κοντά στα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται να δημιουργηθεί και ένας ακόμη στο Κούκετς. Εχουμε προωθήσει λυόμενα σπίτια και πολλές σκηνές. Εχουν φιλοξενηθεί πάνω από 1000 πρόσφυγες σ` αυτούς τους καταυλισμούς. Αυτό καταδεικνύει το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην περιοχή, ενόψει αυτής της κρίσης.

Αύριο, αυτό είναι το πιο πιθανό, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τα Σκόπια. Μεθαύριο, μαζί με τον υπουργό Αναπληρωτή, θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι αύριο γίνεται η Σύνοδος των Υπουργών Ασφάλειας της Ε. Ε., όπου θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοίδη.

Η επικοινωνία της κυβέρνησης με ξένους αξιωματούχους συνεχίζεται, είναι διαρκής. Ανταλλάσσονται απόψεις, πληροφορίες και εκτιμήσεις. Και εμείς, όπως είπε πολύ ορθά ο Πρωθυπουργός, παρεμβαίνουμε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, πάντα σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, κρατώντας πάντα ανοικτή την επαφή μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και με τη Σερβία, βεβαίως. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική η όποια πρωτοβουλία αναπτυχθεί από τη δική μας πλευρά. Και εν πάση περιπτώσει, τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ένα υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης από την άλλη πλευρά, προκειμένου να τις αναλάβεις. Δεν είναι δυνατόν -επειδή ακριβώς είσαι η κυβέρνηση μιας χώρας, δεν είσαι απλώς ένα πολιτικό κόμμα- να μιλάς γενικώς και αορίστως. Οι πρωτοβουλίες που παίρνεις θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει μία υψηλή προσδοκία ανταπόκρισης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί τα θέματα πολύ υπεύθυνα και πιστεύω ότι αυτό αναγνωρίζεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν επιβεβαιώνετε το περιεχόμενο επιστολής του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, προς τον κ. Σημίτη που ουσιαστικά λέει "υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης, παρακαλώ βοηθήστε".

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει αποστείλει επιστολή σε όλους τους ηγέτες της Ε. Ε., όπου τους εκθέτει με τόνο -θα έλεγα- δραματικό, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για το κράτος του, μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρωθυπουργός, ευθύς ως έλαβε την επιστολή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Γκεοργκιέφσκι και τον διαβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, για το ενδιαφέρον της χώρας μας, να βοηθήσουμε το κράτος των Σκοπίων να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει, λόγω του μεγάλου κύματος προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί. Ακόμη του επανέλαβε την πάγια θέση μας ότι στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε, στο πλαίσιο των διεθνών συναντήσεων και συνεργασιών μας, πάντα θα θέτουμε με έμφαση την ανάγκη να παραμείνει το κράτος των Σκοπίων στα σύνορα που έχει σήμερα. Γιατί, πραγματικά ο κ. Γκεοργκιέφσκι, με μεγάλη ανησυχία, παρουσιάζει τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί, μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, για την πατρίδα του.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως, λοιπόν, αφού εμείς θα θέσουμε παντού, σε όλους τους οργανισμούς, την ανάγκη να παραμείνει το κράτος των Σκοπίων στα σημερινά σύνορα και να μην έχουμε αλλαγή συνόρων, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να μπούμε και στην τελική ευθεία για το θέμα του ονόματος και να έχουμε και την τυπική -αν θέλετε- εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε το πεδίο συζήτησης αυτού του θέματος. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε -και νομίζω ότι εκφράζω μία θέση που μας βρίσκει όλους σύμφωνους- ότι αυτή η κρίση και η ανάγκη συνεργασίας, σύμπλευσης, συμπόρευσης, δημιουργεί εκ των πραγμάτων προϋποθέσεις για μία ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση και από την άλλη πλευρά, της ανάγκης να αντιμετωπιστεί και να λυθεί και το εκκρεμές θέμα της ονομασίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός, παίρνοντας την πρωτοβουλία να συναντήσει από σήμερα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους τέως Πρωθυπουργούς κυρίους Μητσοτάκη και Ράλλη, τί προσδοκά, τι περιμένει από αυτές τις συναντήσεις; Απλώς θα είναι μία συζήτηση για το τί γίνεται; Τί ακριβώς αναμένει, τί θα ζητήσει από αυτούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα ακούσει τις απόψεις τους. Οι ιδέες και οι εκτιμήσεις των πολιτικών αρχηγών είναι πάντοτε χρήσιμες. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτές τις συναντήσεις, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει, προκειμένου να περιφρουρηθούν τα εθνικά της συμφέροντα, να παρουσιάζεται όσο είναι δυνατόν με ενιαίο λόγο προς το διεθνές περιβάλλον.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχει προηγηθεί, της σημερινής συναντήσεως του Προέδρου του Συνασπισμού με τον κ. Μιλόσεβιτς, κάποια προεργασία ή συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών ή τον Πρωθυπουργό. Αν, δηλαδή, κομίζει γενικά κάποιο μήνυμα ή κάποιο αίτημα ή κάποιο σχέδιο ρύθμισης ή κάποια πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς ο κ. Κωνσταντόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Κωνσταντόπουλου, για το ταξίδι του Προέδρου του Συνασπισμού στις γειτονικές χώρες.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Θα υπάρξει στην Ουάσιγκτον διμερής συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Δεν μας έχει απασχολήσει κάτι τέτοιο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σήμερα, υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, όσον αφορά το πέρασμα προσφύγων, οι οποίοι θα πάνε στην Τουρκία μέσω Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενας αριθμός προσφύγων θα προωθηθεί προς την Τουρκία, αλλά ο συγκεκριμένος αριθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι πρόσφυγες θα κατανεμηθούν σε διάφορες χώρες είναι θέμα που θα απασχολήσει τα όργανα της Ε. Ε., που συνεδριάζουν αύριο και μεθαύριο. Εμείς, βεβαίως, όταν πρόκειται για ανθρωπιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ συναίνεσε στην ίδρυση νατοϊκού στρατηγείου στην Αλβανία και την αποστολή των αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων "Απάτσι" στη χώρα αυτή, σε ενέργειες, δηλαδή, οι οποίες με σαφήνεια εμπλέκουν και τη χώρα και τη συμμαχία, βεβαίως, στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την εμπλοκή της χώρας, σε κάθε είδους πολεμική επιχείρηση η θέση μας είναι σαφής. Τη διατυπώνω και πάλι: Δεν έχει σχέση η όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, με εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις. Τα τμήματα τα οποία γίνεται σκέψη να αναπτυχθούν στην Αλβανία, θα έχουν αποστολή -αυτό αποφασίζει, ως φαίνεται, η Συμμαχία- να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες, να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων. Ολα τα άλλα τα οποία έχουν σχέση με πολεμικές επιχειρήσεις, με τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δοθέντος ότι δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων επισήμως, δεν έχουν απασχολήσει τη Συμμαχία και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Τα "Απάτσι" θα πάνε ή δεν θα πάνε στην Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο απασχόλησε τη Συμμαχία είναι να ενισχυθεί η παρουσία των στρατιωτικών τμημάτων, που υπάρχουν εκεί από την κρίση στην Αλβανία, με έναν αριθμό στρατιωτών που αποστολή τους θα έχουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Και μάλιστα οι στρατιώτες αυτοί θα έχουν κάποια εξειδίκευση, προκειμένου να προσφέρουν πρακτική βοήθεια. Θα είναι μηχανικοί, θα είναι γιατροί, θα είναι, δηλαδή, στρατιώτες διαφόρων τέτοιων ειδικοτήτων.

ΦΙΛΗΣ: Το έχει ανακοινώσει επισήμως το Αμερικανικό Πεντάγωνο ότι θα πάνε τα "Απάτσι" στην Αλβανία και μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, από ανταποκριτές ότι υπήρξε, χθες, συζήτηση των μονίμων αντιπροσώπων, όπου η Ελλάδα ήταν και αυτή παρούσα, ως 19η χώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία έχει αυτό το χαρακτήρα. Δεν έχει ληφθεί απόφαση από το ΝΑΤΟ για την ανάληψη άλλων στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Αυτό το έκανα σαφές και μένω σε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Εάν πάνε τα "Απάτσι", λοιπόν, και τέτοιες επιθετικές ή στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία υπό την ηγεσία Ιταλού, όπως λέγεται, διοικητή του νατοϊκού στρατηγείου, θα συμμετέχει στο νατοϊκό στρατηγείο και ανάλογη δύναμη "καλών Σαμαρειτών" Ελλήνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν θα έχει καμία εμπλοκή σε οτιδήποτε συνιστά πολεμική επιχείρηση, λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η θέση μας είναι σαφής.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική, μικρή ή μεγάλη, δύναμη που θα πάει ως "καλοί Σαμαρείτες" στην Αλβανία...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται κάτω από τις οδηγίες ή τη διοίκηση οποιουδήποτε άλλου παράγοντα. Η αποστολή της είναι πολύ συγκεκριμένη. Γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο κοντά στα Τίρανα, στο Ισμπερίς, και η βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες είναι σημαντική. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

ΦΙΛΗΣ: Από ποιούς θα συντονίζεται αυτή η ενέργεια; Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολεμικού χαρακτήρα. Να είναι σαφές αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Το ελληνικό άγημα από ποιούς θα παίρνει διαταγές στην Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το τμήμα, το τάγμα των 200 και πλέον ανδρών που υπάρχει αυτή την ώρα στα Τίρανα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν κάνει οτιδήποτε άλλο. Δεν πρόκειται -επαναλαμβάνω- με οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο να ενταχθεί σε σχεδιασμούς που αφορούν πολεμική δραστηριότητα, λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν σας αρκεί αυτό; Είναι πολύ σαφές αυτό που λέω.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική δύναμη που θα συμμετάσχει στους 6.000 νατοϊκούς στην Αλβανία, θα τελεί υπό τις εντολές του νατοϊκού στρατηγείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχουμε αποφασίσει αν θα στείλουμε και άλλες δυνάμεις. Είναι κάτι που μας απασχολεί, δεν το έχουμε αποφασίσει. Μην προτρέχουμε, λοιπόν. Αντιλαμβάνεστε πως είμαστε μπροστά σε μία κρίση, σε έναν πόλεμο. Δεν είναι λογικό και υπεύθυνο να συζητούμε με έναν τρόπο, ο οποίος δεν είναι και τόσο σοβαρός. Θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα, τα οποία εξελίσσονται με πολύ γοργό ρυθμό, με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Δώστε μας αυτό το δικαίωμα, αυτή τη δυνατότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είπε ότι θα στείλουμε 300 ακόμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα κι εγώ από την Κυριακή -και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης- ότι όπου πρέπει να είμαστε παρόντες για να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα, θα είμαστε παρόντες. Είναι κάτι, όμως, που με συγκεκριμένο πλέον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτή την ώρα δεν έχουμε λάβει σχετική απόφαση.

ΦΙΛΗΣ: Αυτοί οι 300 με τις εντολές ποιού θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν 300 αυτή την ώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει η πληροφορία ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ρίξει τους τόνους, γιατί ενοχλείται το ΝΑΤΟ. Αληθεύει αυτή η πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχαν και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει υποδείξεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είχε και δεν έχει λόγους να κάνει υποδείξεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ασκεί με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλείτε τους διευθυντές των καναλιών και τους διευθυντές των εφημερίδων. Για τί θέμα τους καλείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κρίνει σκόπιμο να καλέσει τους επικεφαλής των Μέσων Ενημέρωσης σε μία ανοιχτή συζήτηση, χωρίς περιορισμούς και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πολιτική που ακολουθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ΕΣΗΕΑ γιατί δεν την καλείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το θέμα; Με τα Μέσα Ενημέρωσης συζητάμε, δεν συζητάμε με συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχουν τα δύο Συμβούλια στην Ε. Ε. και εκεί τέθηκε, και χθες, από την πλευρά του κ. Τάλμποτ και άλλων παραγόντων το θέμα των προσφύγων και του αριθμού που πρέπει να δεχθεί η Ελλάδα. Εχετε ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνει μέσα από μια διαδικασία που ακολουθείται στην Ε. Ε. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει καθορίσει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων που θα δεχθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και έχει καθορίσει. Και προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις, με συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο. Αλλά, επειδή αυτές οι συζητήσεις θα έχουν και έναν χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, μην περιμένετε από εμάς να ανακοινώσουμε τώρα τον αριθμό των προσφύγων που προτιθέμεθα να φιλοξενήσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 April 1999 - 14:17:41 UTC