Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Απριλίου 1999

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδρίασε σήμερα στις 11:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Μετά τη συνεδρίαση, που διήρκεσε τρεις ώρες, ο Υπουργός Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζεται. Μεταξύ των πολλών συνεπειών είναι και η δημιουργία μεγάλου κύματος προσφύγων.

Αποφασίσαμε, σήμερα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η συνδρομή της Ελλάδας θα εκφραστεί στο πλαίσιο των συνεννοήσεων και των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιλογή μας αυτή θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εχουμε επισημάνει, από την πρώτη στιγμή, ότι γνώμονας και βασική αρχή της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Γι αυτό ακριβώς επιθυμούμε να σεβαστούν όλοι το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων. Γι αυτό ακριβώς συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, ώστε, το συντομότερο δυνατό, να τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους, αφού, εν τω μεταξύ, έχει επανέλθει η ειρήνευση στην περιοχή.

Επισημάναμε στους εταίρους μας ότι το θέμα των προσφύγων έπρεπε, βεβαίως, να έχει προβλεφθεί σε σημαντικό βαθμό και να έχει γίνει σχετική προεργασία. Τώρα, πάντως, αφού έχει προκύψει ως ένα μείζον πρόβλημα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους, αναλόγως των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους.

Από την προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα. Αλλά και δεν πρόκειται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το πρόβλημα. Η πιεστική πραγματικότητα αφενός και αφετέρου η επιθυμία μας να βοηθήσουμε στην ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας, μας οδηγεί σε αυτή την απόφαση. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και πάντως δεν μπορεί να αποτελεί πρόκριμα λύσης για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Αυτή την ώρα που είναι δύσκολη, κρίσιμη, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν αισθήματα φόβου και ανησυχίας. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τέτοιες επιπτώσεις από μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζω ότι, όπως έχουμε κατ` επανάληψη τονίσει, η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μέρος ή παράγοντας αυτής της κρίσης. Δεν μας αφορά. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε, σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, όπως μέχρι τώρα, την προσπάθειά μας για να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους, τους οποίους έχουμε θέσει.

Θα είμαστε παρόντες, με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Θα είμαστε παρόντες, ώστε, ταυτοχρόνως, με τις υπεύθυνες επιλογές και τους άριστους, κατά το δυνατόν, χειρισμούς μας, να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι το πλαίσιο της πολιτικής μας".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούγεται ότι θα φιλοξενήσουμε 50.000 πρόσφυγες. Εχει βάση αυτός ο αριθμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι δεν αποφασίστηκε συγκεκριμένος αριθμός. Κατηγορηματικά, όμως, σας διαβεβαιώνω ότι ο αριθμός, τον οποίο αναφέρετε, είναι μακράν κάθε λογικής παραδοχής. Ο αριθμός προσφύγων που θα κληθούμε να φιλοξενήσουμε είναι μικρός. Και, πάντως, απέχει πάρα πολύ από τον αριθμό, στον οποίο εσείς αναφερθήκατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσαμε να είχαμε μια εκτίμηση του αριθμού των προσφύγων που θα φιλοξενήσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί παρά να είναι λίγες χιλιάδες. Πράγμα το οποίο, όμως, αυτή την ώρα, δεν έχει αποφασιστεί, δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένα. Και γι αυτό θα ήταν επιπόλαιο να συζητήσουμε, αφού οι συζητήσεις και οι συνεννοήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε εξέλιξη, δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, όσον αφορά τον αριθμό προσφύγων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στείλουμε στρατιώτες στην Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα που μας απασχόλησε κυρίως, στη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η δική μας συμμετοχή στις προσπάθειες που κάνει ο διεθνής παράγων, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει, λόγω της προσφυγικής κινητικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα στείλουμε τελικώς στρατιώτες στην Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο. Είναι θέματα που δεν μας απασχόλησαν αυτή την ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι εννοείτε όταν μας είπατε προηγουμένως πως η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν μας αφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μέρος ή στοιχείο αυτής της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μας είπε σήμερα το πρωί ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ υπέβαλε το αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη διάθεση από μέρους μας δύο αεροσκαφών τύπου -130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας για τη μεταφορά προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στη Γερμανία και τη Νορβηγία) και ότι το ΚΥΣΕΑ, στη σημερινή συνεδρίασή του, θα συζητούσε αυτό το θέμα. Λάβατε κάποια τέτοια απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λάβαμε οποιαδήποτε σχετική απόφαση. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, βεβαίως, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις. Εγιναν γνωστά πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση των μελών της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από επικοινωνίες που είχαν με παράγοντες άλλων κρατών. Και αυτό το στοιχείο, στο οποίο αναφέρεστε εσείς, όπως και πάρα πολλά άλλα είναι υπόψη μας. Τα εξετάζουμε, τα αξιολογούμε, προκειμένου να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά, δεν ελήφθη σήμερα οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά την ενίσχυση των 200 ανδρών που έχουμε στην Αλβανία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που θα κατανείμει την ανθρωπιστική βοήθεια, τι σκέψεις υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένουν εκεί. Μέσω του στρατοπέδου που υπάρχει κοντά στα Τίρανα, όπου έχουν εγκατασταθεί ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, προωθείται η ανθρωπιστική βοήθεια στις γειτονικές χώρες.

Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ο ρόλος που έχουμε διαδραματίσει σε αυτόν τον τομέα έχει επαινεθεί από όλες τις πλευρές. Και στην Αλβανία και στα Σκόπια η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα έχει εκτιμηθεί. Δείχνει την ευαισθησία που έχει ο ελληνικός λαός και τα αισθήματα αλληλεγγύης που τρέφουμε αυτή τη δύσκολη ώρα, προκειμένου και εμείς, με τον καλύτερο τρόπο, να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε να αντιμετωπιστούν, το συντομότερο δυνατό, αυτή η κρίση και οι συνέπειές της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θα στείλουμε στρατιώτες στην Αλβανία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Ασφαλώς, θα είμαστε παρόντες, στο πλαίσιο αποφάσεων που πιθανώς ληφθούν τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές εκείνες που θα κριθεί σκόπιμο να είμαστε παρόντες, προκειμένου να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να αναδείξουμε τις θέσεις και το ρόλο μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να στείλουμε και στα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην κάνουμε αυτές τις υποθέσεις. Σας είπα ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Τη γνωρίζετε. Αλλωστε, δεν είπα κάτι καινούργιο. Ολα τα θέματα που έχουν προκύψει, μας απασχολούν. Τα εξετάζουμε. Θα κάνουμε υπεύθυνες επιλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία προς ενίσχυση της εκεί υπάρχουσας, γι αυτό επιμένουμε στην ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν το γνωρίζετε, δεν χρειάζεται να με ρωτάτε. Εχετε άλλη ερώτηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση συμφωνεί με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας αυτής της Κυβέρνησης. Δεν είναι άλλος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και άλλη η κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε τι λέω.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 April 1999 - 7:33:40 UTC