Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Σας ενημερώνω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αναχωρεί σε λίγη ώρα για τη Βόννη, προκειμένου να λάβει μέρος σε Εκτακτη Διάσκεψη, που συγκαλείται από την «τρόικα» της Ε.Ε., στην οποία εκτός των τριών υπουργών της «τρόικας», θα λάβουν μέρος, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των όμορων χωρών.

Η Διάσκεψη θα γίνει σήμερα το απόγευμα, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος, λόγω της μετακίνησης προσφύγων προς το Νότο. Συζήτηση, δηλαδή, και ανάληψη πρωτοβουλιών για την όσο γίνεται καλύτερη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας; Για τους βομβαρδισμούς δεν θα συζητήσει τίποτα η «τρόικα» αυτή της Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της συνεργασίας. Για όλα τα άλλα θέματα έχουν αποφασίσει άλλα Οργανα και γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σαν στρατηγείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πέραν των όσων γνωρίζετε, πέραν των όσων έχουν γίνει, δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ο,τιδήποτε άλλο, το οποίο να συνιστά μια νέα επιλογή της Συμμαχίας για την παροχή διευκολύνσεων από μέρους μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε μια ανακοίνωση χθες και καταδίκαζε «τις δολοφονίες των Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών». Τι γνώριζε το υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί δεν σκοτώθηκε κανένας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, αποδείχθηκε -ευτυχώς- ότι στελέχη στα οποία γινόταν αναφορά είναι εν ζωή και αυτό είναι ευχάριστο. Οι πληροφορίες που υπήρχαν, εκείνη την ώρα στον πυρετό της ενημέρωσης, ήταν τέτοιες που οδήγησαν στην έκδοση αυτής της ανακοίνωσης. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δικαιολογείται, αν σκεφθείτε ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές υπάρχει, όπως είπα πριν, ένας πληροφοριακός πυρετός, μια πλημμυρίδα στοιχείων ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι εύκολο, ανά πάσα στιγμή, να τα χειριστείς με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγεις ένα μικρό λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, το υπουργείο Εξωτερικών από πού έχει πληροφορίες; Δεν παίρνει επίσημες πληροφορίες για να βγάλει μια ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Δεν είναι όλοι εν ζωή. Κάποιοι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτοί για τους οποίους γινόταν αναφορά. Γι αυτούς ομιλώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζω στην προηγούμενη ερώτηση του κ. Σταματόπουλου, για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί δεδομένο ότι αυτές οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πληροφορίες της ελληνικής κυβέρνησης λένε αυτό το οποίο σας μεταφέρω: Οτι δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση διευκόλυνση, βοήθεια οποιασδήποτε μορφής για τη διέλευση άλλων χερσαίων δυνάμεων από την Ελλάδα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αν ζητηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Εξακολουθεί να ισχύει η δήλωσή σας ότι δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενο να λάβει μέρος η Ελλάδα, με την παρουσία τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας, σε οποιασδήποτε μορφής επιχειρήσεις. Αυτή την ώρα, όμως, γνωρίζω ότι και άλλες κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δραστηριότητες με χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή της κρίσης. Σ` αυτό πρέπει να μείνουμε τώρα και ας ελπίσουμε να αποδειχθεί πραγματικότητα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν η Τουρκία ζητήσει, μέσα σε αυτό το πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, να περάσουν και τουρκικά στρατεύματα -αν φερ` ειπείν περάσουν 100.000 στρατιώτες, οι 2.000 να είναι Τούρκοι- η ελληνική κυβέρνηση τι θα κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα παραμείνει στη θέση που έχει κάνει, ήδη, γνωστή και θα συνεχίσει να εφαρμόζει την επιλογή που, ήδη, έχει εφαρμόσει. Δεν θα επιτρέψει, δηλαδή, να διέλθει από ελληνικό έδαφος τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ή να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Με τους υπόλοιπους 98.000 δεν υπάρχει πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τελείως υποθετικό το ερώτημα αυτό, όσον αφορά έναν τόσο μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Πιστεύω ότι είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο. Οσον αφορά τη θέση μας απέναντι στη διέλευση τουρκικών δυνάμεων, γνωρίζετε ότι ήδη έχουμε λάβει σχετική θέση, ακόμη και για δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναλάβει ειρηνευτική αποστολή. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης αφορά την ειρηνευτική δύναμη, όπως είχατε πει. Θα χρειαστεί καινούργια απόφαση εάν είναι να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις, όχι πλέον ειρηνευτικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε για τουρκικές χερσαίες δυνάμεις;

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Οχι μόνο τουρκικές, για οποιεσδήποτε δυνάμεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Γιατί να κάνουμε αυτές τις υποθέσεις;

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ερωτώ εάν υπάρχει θέση της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εδώ μιλάμε πια για την ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων με τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Κάτι τέτοιο, όμως, έχει αποκλειστεί. Επί του θέματος αυτού -το γνωρίζετε και εσείς- έχουν λάβει θέση και άλλες κυβερνήσεις. Εχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί να το συζητούμε εδώ εμείς τώρα;

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος χθες ήταν κατηγορηματικός σε συνέντευξή του. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για χερσαίες δυνάμεις. Ισχύει αυτό, ναι ή όχι; Και αν, σε περίπτωση κατά την οποία τεθεί, κάποιος από τους υπόλοιπους 19 πει «με συγχωρείτε θέλω να μπουν και οι χερσαίες δυνάμεις», η θέση της Ελλάδας ποια θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήμουν και εγώ σαφής; Δεν είπα ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση; Και δεν είπα επιπροσθέτως ότι η θέση που έχουν διατυπώσει και άλλες κυβερνήσεις είναι αρνητικές, ως προς το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τη χρησιμοποίηση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων; Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Και απάντησα, μόλις πριν στον συνάδελφό σας, ότι δεν υπάρχει και λόγος να το συζητούμε τώρα. Συζητούμε περίπου στον αέρα, όταν όλες οι πληροφορίες που έρχονται συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Εγώ δεν είμαι προφήτης και δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε θέμα. Αλλά, από την άλλη θέλω να συζητούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μαρτυρούν ότι δεν είναι διατεθειμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να λάβουν μέρος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτώ όχι γιατί δεν κατάλαβα την απάντησή σας, αλλά, ο κ. Κλαρκ, χθες, ήταν σαφής: «Εφόσον χρειαστεί θα τις πάμε τις χερσαίες δυνάμεις». Το είπε ξεκάθαρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Να μιλήσω, λοιπόν, για το τι είπαν χθες εκπρόσωποι κυβερνήσεων άλλων χωρών, της Γερμανίας φερ` ειπείν; Η θέση η δική μας είναι σαφής. Παρακαλώ να μείνουμε σε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ανακοινώθηκε, χθες, από τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας κ. Σεργκέγιεφ, ότι, κατ` αρχήν, ένα πλοίο προπομπός και στη συνέχεια άλλα πέντε, του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, έρχονται προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική. Η ελληνική κυβέρνηση, μια τέτοιο κίνηση την οποία ανακοινώνει η Ρωσία, πώς την εκτιμά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επιλογή της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της κατά τον τρόπο που εκείνη κρίνει σκόπιμο. Απλώς, όλες οι Ενοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας, βεβαίως, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προκειμένου να δημιουργούν ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα πολεμική. Νομίζω ότι η διέλευση των πλοίων αυτών, εφόσον δοθεί η σχετική άδεια, θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αρχές Απριλίου. Εμείς, εφόσον διέλθουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα παρακολουθήσουμε και θα συνοδεύσουμε διακριτικά τα πλοία αυτά, όπως γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι απλώς επιλογή της Ρωσίας ή συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία αφενός δηλώνει παρούσα στην κρίση, αφετέρου θέλει να ασκήσει πίεση στους ΝΑΤΟϊκούς Συμμάχους να σταματήσουν όλες οι επιχειρήσεις που γίνονται τώρα στο Κοσσυφοπέδιο και να αναζητηθεί κάποια διαδικασία, δεν ξέρω ποια μπορεί να έχουν στο μυαλό τους, διπλωματικών, πολιτικών ή άλλων συζητήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα που θέτετε με την ερώτησή σας αφορούν την πολιτική ανάλυση που είναι θέμα δικής σας αρμοδιότητας. Δεν αφορούν την ενημέρωση, για την οποία είμαι αρμόδιος εγώ. Δεν είναι δυνατό να κρίνω εγώ την πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ζήτησα απλώς να μου σχολιάσετε σαν κυβέρνηση, αν έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, σχετικά με την ενέργεια αυτή των Ρώσων.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Αυτή η κίνηση της Ρωσίας είναι στρατιωτική ενέργεια; Είναι στρατιωτικά μέτρα που λαμβάνει, μπορεί να το ονομάσει κανείς στρατιωτική ενέργεια αυτό το πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κίνηση πλοίων ή αεροπλάνων, γενικώς, δεν μπορεί να ονομαστεί πολεμική στρατιωτική ενέργεια. Ασφαλώς, έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, ασφαλώς, έχει το βάρος και τις επιπτώσεις μια τέτοια ενέργεια. Αλλά, απέχει πολύ από την κατηγορία εκείνη που θα την κατέτασσε κάποιος μεταξύ των στρατιωτικών ενεργειών ή των πολεμικών -αν θέλετε- ενεργειών, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Γιατί, στρατιωτική ενέργεια, μπορεί να πει κανείς ότι είναι η κίνηση στρατευμάτων, πλοίων ή αεροσκαφών. Αλλά, δεν είναι πολεμική ενέργεια. Αυτή είναι νομίζω η σωστή διάκριση που πρέπει να κάνουμε.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη νέα ρωσική μεσολαβητική προσπάθεια με την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι έστω και αυτή την ώρα υπάρχει περιθώριο να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, μέσω της πολιτικής και ειρηνικής οδού. Κάθε παράγοντας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να το κάνει. Βεβαίως, τα περιθώρια, πιστεύουμε ότι δεν δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Από την άλλη όμως πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την απόρριψη από την πλευρά της Γερμανικής Προεδρίας - μέσω δηλώσεων του κ. Φίσερ χθες- της πρότασης του κ. Παπανδρέου, για ανακωχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στο Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων;

ΡΕΠΠΑΣ: Μας λυπεί αυτή η θέση που πήραν οι Σύμμαχοι και Εταίροι μας. Γιατί πιστεύουμε ότι για λόγους ανθρωπιστικούς, για λόγους που έχουν σχέση με το θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών, μπορούσε να αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο αυτή η πρόταση.

Σας ενημερώνω, παρεμπιπτόντως, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι μετά από αίτημα της Γιουγκοσλαβίας, η Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου θα φιλοξενήσει σε δικές μας εγκαταστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες του αθλήματος ΒΟΛΕΪ-ΜΠΟΛ, που επρόκειτο να διεξαχθούν στη Γιουγκοσλαβία. Η Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τη Διεθνή Ομοσπονδία του αθλήματος αυτού, η έδρα να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Μετά από συνεννοήσεις, αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στη χώρα μας. Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που ενώνει, είναι πάνω από διαφορές. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να δείξουμε και εμείς ότι η ανθρωπότητα έχει και αυτές τις πλευρές, αυτές τις αρετές.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση συμμετέχει στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται να θέσει ένα αίτημα, τόσο επείγουσας αποκλειστικής σημασίας, όπως είναι η εκεχειρία για τις ημέρες του Πάσχα, στο πλαίσιο της Συμμαχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό ετέθη στον Αγγλο υπουργό Εξωτερικών, απασχόλησε και το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Η θέση που έλαβαν οι δύο μεγάλες χώρες είναι γνωστή σε εσάς, άρα, μπορεί να προδιαγραφεί, από τώρα, ποια θα είναι και η θέση της Συμμαχίας σε ένα τέτοιο αίτημα, εάν τεθεί και εκεί δι άλλης οδού. Πιστεύω λοιπόν, ότι εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες και τα περιθώρια για την ευδοκίμηση αυτής της πρωτοβουλίας.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με τη σύλληψη των τριών Αμερικανών στρατιωτών από το σερβικό, λαϊκό στρατό, υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της ελληνικής πλευράς; Είναι λογική, είναι εντός των πλαισίων, εντός του σχεδιασμού η διείσδυση δυνάμεων που έχουν διέλθει και από τη χώρα μας και μέσα από τα Σκόπια, στο γιουγκοσλαβικό έδαφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να σας πω ότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αυτή την ώρα. Είναι αδιευκρίνιστες ακόμα οι συνθήκες σύλληψης των τριών ανδρών. Γι` αυτό κι εμείς αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έγιναν οι συγκεκριμένες συλλήψεις, για να αποφύγουμε λάθη, σαν αυτά στα οποία αναφέρθηκε, στην αρχή, ο συνάδελφός σας κ. Σταματόπουλος.

ΦΙΛΗΣ: Από ποιούς αναμένουμε πληροφορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλους εκείνους τους παράγοντες, είτε είναι τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε είναι τα ΜΜΕ, που έχουν τη δυνατότητα, την πρόσβαση, τις πληροφορίες και μπορούν να κατατοπίσουν και εμάς για τα γεγονότα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν ισχύει από το Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλους. Από καθέναν ο οποίος γνωρίζει, ο οποίος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες. Είπα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αποκλείεται νατοϊκοί κομάντος να έχουν εισχωρήσει στο Κόσσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το βεβαιώσει κανείς τώρα, γιατί δεν υπάρχουν πληροφορίες. Υποθέσεις μπορεί να γίνουν πολλές. Εδώ, όμως, δεν συζητούμε μέσω υποθέσεων.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, σχετικά με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζετε, έχετε επαφή με το Βατικανό, γιατί είναι σε εξέλιξη μια τέτοια πρωτοβουλία για το θέμα αυτό. Και δεύτερον, αυτό που είπατε, ότι έχουν εξαντληθεί οι πρωτοβουλίες για το θέμα της εκεχειρίας το Πάσχα και ότι αναφέρθηκε στον Αγγλο υπουργό και στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, αυτό έγινε πού; Στο πλαίσιο του COREPEER ή στο πλαίσιο άλλων συνομιλιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έγινε με τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του των άλλων χωρών. Οσον αφορά το Βατικανό, γνωρίζετε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάλεσαν τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και τον Ελληνα εκπρόσωπο, και συζήτησαν τα σχετικά θέματα. Υπάρχει, δηλαδή, επικοινωνία δι` αυτής της οδού.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Για το θέμα της ανάληψης από την Ελλάδα της εκπροσώπησης των διπλωματικών αποστολών της Γιουγκοσλαβίας στην Ουάσιγκτον και στη Βόννη, είχατε αφήσει το θέμα ανοιχτό. Θα μπορούσατε να μας πείτε, τώρα, τι έγινε με αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση από τις δύο χώρες είναι αρνητική. Αρα, δεν τελεσφόρησε το αίτημα αυτό της Γιουγκοσλαβίας. Τα θέματα, λοιπόν, παραμένουν στο αρχικό σημείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρουγκόβα, χθες, έκανε μία έκκληση, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Η κυβέρνηση μήπως μπορεί να προωθήσει αυτή την πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη Δευτέρα που συζητούμε εδώ, κατ` επανάληψη, έχω μιλήσει για την ανάγκη να εξευρεθεί λύση δια της πολιτικής οδού. Το είπα πάλι και σήμερα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Εχετε μήπως υπόψη σας κάποια πρόταση του Γ. Φίσερ περί διεθνούς διάσκεψης για τα Βαλκάνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει αυτή η σκέψη, αυτή η πρόταση. Πιστεύω, όμως, ότι δεν προωθείται για να γίνει η διάσκεψη αυτή, τις ερχόμενες ημέρες. Νομίζω ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι επεκτείνει την πρωτοβουλία για τη βαλκανική συνεργασία, που έχει αναληφθεί και μπορεί να αποδώσει καρπούς. Γιατί παράγοντες που ζουν σ` αυτή την περιοχή, μπορούν με καλύτερο τρόπο, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, να εκτιμήσουν τις συνέπειες της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην περιοχή τους. Κρίνουμε ότι μια τέτοια διάσκεψη μπορεί να είναι θετική.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Περί διεθνούς διάσκεψης μιλάμε, όχι βαλκανικής.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών. Αυτό σας είπα. Και μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μία επέκταση της πρωτοβουλίας της βαλκανικής συνεργασίας που είναι σε εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση μέχρι ποίου σημείου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, έτσι ώστε να υπάρχει, όσο γίνεται μικρότερη ή καθόλου, περίπτωση να έρθουν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δύο τρόποι υπάρχουν. Και τους χρησιμοποιούμε και τους δύο:

Ο πρώτος έχει σχέση με το μήνυμα που εκπέμπουμε. Εχουμε πει ότι τα σύνορά μας φρουρούνται, δεν προσφέρονται για ελεύθερη και ανεμπόδιστη διέλευση από οποιονδήποτε. Αυτό κάτι σημαίνει και πρέπει να ερμηνευθεί σωστά.

Και ο δεύτερος είναι ότι προσφέρουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ανθρωπιστική βοήθεια, οικονομική ενίσχυση, τροφοδοσία με φάρμακα, ρουχισμό κ.λπ. στις γειτονικές χώρες που έχουν δεχθεί τα κύματα προσφύγων, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στην περιοχή τους, για να παραμείνουν εκεί και να μην προωθηθούν νοτιότερα προς την Ελλάδα.

ΜΙΙΧΑΗΛ: Οι διαβεβαιώσεις που έδωσε, χθες, η αλβανική κυβέρνηση στον κ. Παπανδρέου σχετικά με την εγκατάσταση στη νότια Αλβανία προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο ότι, δηλαδή, δεν θα έχουμε επιπτώσεις στους εκεί Ελληνες, σας ικανοποιούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο από την πλευρά της Αλβανίας: από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες της Αλβανίας, που προβλέπει την εγκατάσταση γυναικών και παιδιών στη νότιο Αλβανία, έχει ένα χαρακτήρα περιστασιακό, παροδικό. Αφορά την εγκατάσταση αυτών των πολιτών, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σε χώρους, οι οποίοι επιτηρούνται. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την περιφρούρηση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων ομογενών, πράγμα το οποίο και εμείς, με όποιες δυνατότητες διαθέτουμε, παρακολουθούμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, είπε για μια διεθνή συνδιάσκεψη στην Αθήνα. Αυτό είναι άλλο ή είναι το ίδιο; Δηλαδή, είναι σε εξέλιξη αυτό ή είναι καινούργια πρωτοβουλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό, όπως σας είπα, το θέσαμε ευθύς εξαρχής. Γιατί το θέμα των προσφύγων δεν αφορά μόνο τις όμορες χώρες, αφορά τη Διεθνή Κοινότητα, αφορά την Ε.Ε. Γι` αυτό η αρμόδια Επίτροπος κα Εμα Μπονίνο, σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και άλλους παράγοντες, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως επίσης και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, υπό την εποπτεία της κ. Ογκάντα. Ηδη, η Ε.Ε έχει αποφασίσει την οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες, ύψους δύο εκατομμυρίων ΕURO, εξ όσων γνωρίζω. Ως πρώτη δόση αυτό και έπεται συνέχεια. Αν προκύψει ανάγκη, λόγω πιθανών εξελίξεων με την περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος, να οργανωθεί διάσκεψη στην Αθήνα, εμείς θα προσφέρουμε την καλή υπηρεσία μας. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και, βεβαίως, έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αρα, το θέμα, προς το παρόν, είναι παγωμένο. Δεν εξελίσσεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε στα σύνορά μας την ελάχιστη, θα έλεγα, πίεση από το κύμα προσφύγων. Αν η κρίση συνεχιστεί, πράγμα που δεν ευχόμαστε, ασφαλώς μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει τότε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα δεδομένα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 April 1999 - 16:22:15 UTC