Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα.

* Αύριο το πρωί, στις 10.30, θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Κίνας κ. Λι Πενγκ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Αργότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα προεδρεύσει σε κομματική σύσκεψη για τις Ευρωεκλογές. Το απόγευμα θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

* Την Πέμπτη το πρωί, θα δεχθεί τον επισκεπτόμενο τη χώρα μας Πρόεδρο του Παναμά κ. Μπαγιαντάρες, ο οποίος συνοδεύεται από πέντε υπουργούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Παιδείας κ. Θαλασσινός.

* Την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέματα συζήτησης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η Σύνοδος Κορυφής του Βερολίνου.

Αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

* Σε μία ώρα από τώρα θα συνεδριάσει το Διυπουργικό Οργανο υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, με κύριο θέμα συζήτησης την πολιτική μας και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και μέτρων για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληττόμενους από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρόσφυγες.

* Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε και θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με διάφορους παράγοντες και αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων. Μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας κ. Κουκ, τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά κ. Αξ Γουόρθι, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή της χώρας του στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο οποίο συμμετέχουμε. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης, με την επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες κα Ογκάντα και την Ιταλίδα Επίτροπο κα Εμα Μπονίνο. Θα έχει επικοινωνία με τον κ. Τοπουρκόφσκι, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Επίσης θα επικοινωνήσει με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών κ. Βεντρίν, τον κ. Ιβάνοφ, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και άλλους παράγοντες.

Το απόγευμα, στις 5 η ώρα, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή, προκειμένου να τον ενημερώσει.

Αύριο το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους διατελέσαντες υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και μεθαύριο το πρωί θα έχει ανάλογη συνάντηση με τους υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Θέμα συζήτησης, βεβαίως, θα είναι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Θ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να προωθήσει ή να συμφωνήσει για κάποιο ψήφισμα αύριο στη Βουλή, με όλα τα κόμματα για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Γνωρίζετε ποιες είναι και οι θέσεις των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι είμαστε σε μία συγκλίνουσα κατεύθυνση. Η συζήτηση αύριο έχει έναν χαρακτήρα ενημερωτικό. Δεν αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η συζήτηση γίνεται σε επίκαιρη στιγμή, προκειμένου ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένο, όπως είπατε, ότι υπάρχει μια συγκλίνουσα τάση στις θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, σκέφτεται η κυβέρνηση να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για να εκφραστεί με έναν πιο συμβολικό και ουσιαστικό τρόπο αυτή η συγκλίνουσα τάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να τους ενημερώσει, να ακούσει τις απόψεις τους και να αξιοποιήσει θέσεις και ιδέες οι οποίες είναι χρήσιμες αυτή την ώρα. Δεν αντιμετωπίζουμε ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύσκεψης. Οι ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζεται να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση και ως χώρα και στην κατεύθυνση αυτή κάθε συνεργασία είναι δεκτή και ωφέλιμη.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση -κατά μία γενική βέβαια έννοια- να ενισχύσουν συλλαλητήρια Ελλήνων πολιτών εναντίον του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πολίτες στην Ελλάδα είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους, να διαδηλώνουν τα αιτήματά τους και τις ιδέες τους, κατά τρόπο σύννομο και δημοκρατικό. Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα δεν γνωρίζω να έχουν εκδώσει ανακοινώσεις είτε υποστήριξης, είτε απόρριψης τέτοιων πρωτοβουλιών. Αρα, λοιπόν, οι πολίτες και μόνον οι πολίτες έχουν το λόγο. Είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δική τους επιλογή.

ΦΙΛΗΣ: Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν εντολή να μην επιτεθούν στους πολίτες, αν σήμερα το βράδυ βρεθούν έξω από την Αμερικανική πρεσβεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε η Αστυνομία επιτίθεται σε πολίτες. Η Αστυνομία, από το ρόλο που της έχει ανατεθεί, πρέπει να περιφρουρεί τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Αυτό θα κάνει σε κάθε περίπτωση. Τίποτα άλλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η "Απογευματινή" δημοσιεύει σήμερα την πληροφορία ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση Κλίντον-Σημίτη-Ντεμιρέλ, όπου στο τραπέζι έχουν έτοιμο οι Ηνωμένες Πολιτείες σχέδιο επίλυσης Κυπριακού και ελληνοτουρκικών διαφορών. Εχετε τέτοια πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον. Ο Πρωθυπουργός, πράγματι, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα επισκεφθεί πριν τη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος σε σειρά εκδηλώσεων με ομογενείς αλλά και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα λάβει μέρος στην έκθεση που θα γίνει με την ευκαιρία των εγκαινίων μιας νέας πτέρυγας στο μεγάλο μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου θα εκφωνήσει λόγο. Ολα αυτά, όμως, θα σας ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες με κάθε λεπτομέρεια. Το πρόγραμμα, λοιπόν, του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη δεν έχει σχέση με πολιτικές συνεργασίες ή πρωτοβουλίες αυτού του είδους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν σκέψεις ή προγραμματισμένες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ηγέτες άλλων κρατών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί, δεν έχει εκφραστεί μια τέτοια σκέψη. Δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κάποια τέτοια συνάντηση. Επαναλαμβάνω ότι σε χώρους, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες διαφόρων χωρών, πάντοτε δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάσσονται χαιρετισμοί. Αυτό, όμως, είναι πολύ διαφορετικό από το να μιλά κάποιος για μια προγραμματισμένη συνάντηση, για μία σύσκεψη, για μία συνεργασία, η οποία είναι έτσι μεθοδευμένη, ώστε να οδηγήσει σε συζήτηση και σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Καμία σχέση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήταν αντίθετη η Ελλάδα σε μια τέτοια συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Προηγουμένως είπατε ότι "είναι μια ώρα κρίσιμη", αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν κατανοώ γιατί η κυβέρνηση, αφού τόσο κρίσιμη η ώρα και αφού υπάρχουν γενικότερα προβλήματα, κάνει αυτές τις μεμονωμένες συσκέψεις ο κ. Παπανδρέου με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Ν. Δ. και του ΠΑΣΟΚ και άλλες συσκέψεις μεμονωμένες και δεν κάνει μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή γραμμή; Γιατί και στη Βουλή, όπως είπατε ότι θα ακουστούν οι θέσεις των κομμάτων, δεν σημαίνει ότι θα ληφθούν αποφάσεις στη Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά. Γνωρίζετε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι, θα έλεγα, πληθωρικές και είναι και πολύ σημαντικές, γιατί συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης που ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο. Με αυτή την έννοια, η Ελλάδα μπορεί να πει κανείς ότι έχει έναν πρωταγωνιστικό, έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι πολιτικοί αρχηγοί ανά πάσα στιγμή θα έχουν στη διάθεσή τους τον υπουργό Εξωτερικών, παράγοντες της κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν, προκειμένου και οι ίδιοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους προς την κυβέρνηση, πράγμα το οποίο εναπόκειται, σε μεγάλο βαθμό, σε δική τους πρωτοβουλία. Δεν θεωρούμε ότι αυτά τα οποία έχουμε κάνει είναι λίγα, όπως δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά. Πάντα υπάρχει ένα περιθώριο να κάνουμε κάτι πιο χρήσιμο, κάτι περισσότερο. Αλλά αυτά που έχουμε κάνει, πιστεύω ότι καλύπτουν το θέμα απολύτως.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Το δεύτερο το οποίο θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Μας είπατε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να υπάρξουν χαιρετισμοί και δεν αποκλείεται φυσικά να υπάρξει χαιρετισμός και με τον κ. Ντεμιρέλ. Ομως, πριν από λίγο καιρό υπήρχε μία επιστολή του κ. Ντεμιρέλ προς τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Κλίντον, στην οποία μεταξύ άλλων έλεγε το πόσο καλή συνεργασία θα μπορούσε να έχει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Ολα αυτά, δεν δίνουν την αίσθηση ότι δρομολογείται μία κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τη συνεργασία και την επικοινωνία που έχουν οι ηγέτες άλλων χωρών μεταξύ τους. Μιλώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Σας λέω, λοιπόν, ότι μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν υπάρχει οποιαδήποτε επικοινωνία, η οποία να μπορεί, από κάποιους, να θεωρηθεί, να χαρακτηριστεί ως προθάλαμος ή εισαγωγή σε μια τέτοια συνεργασία, σε μία τέτοια σύσκεψη, σε μία τέτοια συνάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Λίγο πριν ξεσπάσουν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία ο κ. Παπανδρέου είχε μία σύντομη επίσκεψη, σχεδόν μέσα σε μιάμιση ημέρα πήγε σε όλες τις βαλκανικές πρωτεύουσες και έγινε η περίφημη συνάντηση του Βουκουρεστίου. Μήπως, λοιπόν, μπορούσε να υπάρξει την τελευταία στιγμή μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η εξέλιξη η οποία φαινόταν στον ορίζοντα. Γιατί δεν πάει τώρα πάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι σαφής η ερώτησή μου. Τότε πήγε. Τώρα, γιατί δεν πάει; Ο Ιβάνοφ πήγε σήμερα επίσημα με τον κ. Πριμακόφ. Γιατί να μην πάει ο κ. Παπανδρέου αύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η επίσκεψη είχε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε. Με τη διάσκεψη που έγινε στο Βουκουρέστι εκδόθηκε το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο εκφράζονται οι θέσεις των χωρών της Βαλκανικής. Θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που μας βρίσκουν όλους σύμφωνους και πιστεύω ότι και σήμερα είναι επίκαιρες και μπορεί οι θέσεις αυτές, να χρησιμοποιηθούν, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Τώρα είμαστε σε μία άλλη φάση. Οι εξελίξεις που εν τω μεταξύ έχουν τρέξει, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ο κ. Παπανδρέου ασκεί τα καθήκοντά του αντιμετωπίζοντας τις νέες συνθήκες. Και πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, είναι πολύ χρήσιμες, πολύ σημαντικές.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, δεν υπάρχει στόχος, τώρα, να πάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, όλα αυτά, κ. Μιχαήλ, αντιλαμβάνεστε ότι εξετάζονται, επιλέγονται και αποφασίζονται, αναλόγως των δεδομένων. Αυτήν την ώρα που συζητούμε, δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για τέτοιες επισκέψεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο, χειροπιαστό, χρήσιμο και ωφέλιμο αποτέλεσμα. Μπορεί, βεβαίως, οι συνθήκες να επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο ή και να επιβάλουν, πολύ περισσότερο, να γίνει κάτι τέτοιο, ίσως και τις επόμενες ημέρες. Είναι κάτι, όμως, το οποίο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή. Εμείς, είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, επιθυμούμε να έχουμε παρέμβαση στα πράγματα, προκειμένου να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή. Και υπ` αυτό το πρίσμα, υπερασπιζόμενοι και περιφρουρούντες πάντα τα εθνικά συμφέροντα, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για να σταματήσει την πολιτική της, να μην υπερασπίζεται, έστω και λίγο, τον Μιλόσεβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δέχεται καμία πίεση η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση στις επικοινωνίες που έχει, τόσο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω των εκπροσώπων της, βεβαίως, όσο και με εκπροσώπους άλλων κυβερνήσεων, έχει καταστήσει σαφή τη θέση της. Ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης με την περιοχή -αφού είναι η μόνη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ σ` αυτή την περιοχή- έχει διατυπώσει μια θέση, η οποία πιστεύουμε ότι όλο και περισσότερο βρίσκει απήχηση, πράγμα το οποίο δείχνει την ορθότητα της πολιτικής που έχουμε χαράξει και ακολουθούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τι οφείλονται, τότε, οι συχνές επισκέψεις του Μπερνς στο υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Συχνές επαφές και επικοινωνίες έχουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με εκπροσώπους των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιβάλλει την τακτική επικοινωνία, η οποία είναι τακτική, όχι μόνο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά είναι τακτική η επικοινωνία της κυβέρνησής μας και με τους εκπροσώπους άλλων κυβερνήσεων. Μίλησα στην αρχή για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με συναδέλφους του άλλων χωρών ή άλλων οργανισμών και φορέων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μίλησα συγκεκριμένα για εδώ. Για τις τέσσερις επισκέψεις του κ. Μπερνς στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι οι επισκέψεις αυτές οι οποίες είναι λίγες τον αριθμό, είναι τόσες όσες χρειάζεται, ώστε οι δύο κυβερνήσεις να συζητούν τα θέματα που έχουν προκύψει, μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ποια θέση αναφέρεστε όταν λέτε ότι όλο και πιο πολύ βρίσκει έδαφος...

ΡΕΠΠΑΣ: Στον προβληματισμό που βλέπω να εκφράζεται από ηγέτες άλλων κυβερνήσεων άλλων χωρών για την ανάγκη να αναζητηθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ή να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες οι οποίες κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Και επίσης θα ήθελα, αν μπορείτε να μας κάνετε ένα γενικό σχόλιο για τη συνάντηση Πριμακόφ - Μιλόσεβιτς.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Από τα αποτελέσματα τα οποία, ελπίζουμε, να προκύψουν, ίσως θα έχουμε την αφετηρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με ειρηνικά και πολιτικά μέσα. Ελπίζουμε η Διεθνής Κοινότητα η οποία παρακολουθεί αυτή την ώρα το δράμα το οποίο εκτυλίσσεται στο Κοσσυφοπέδιο, με ανακούφιση να ακούσει τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, εφόσον βεβαίως προκύψουν τέτοια αποτελέσματα. Είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα δεν μπορεί να το εκτιμήσει κανείς απολύτως, αλλά είναι δικαιολογημένο να εκφράσουμε αυτή την ελπίδα, γιατί πιστεύω ότι αυτή η κοινή αγωνία μας διακατέχει όλους.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν φόβοι, οι πρόσφυγες να μην παραμείνουν σε όμορες χώρες αλλά να έρθουν και στην Ελλάδα. Θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αν δέχεται να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και ποια μέτρα έχουμε λάβει.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετικές ερωτήσεις, χθες, με λεπτομέρειες και σας παραπέμπω σ' αυτές τις απαντήσεις. Μπορώ να επαναλάβω, όμως, τη θέση μας συνοπτικά, λέγοντας τα εξής: Υπάρχει μια βασική αρχή, ένας κανόνας, ότι οι πρόσφυγες πρέπει να βοηθούνται ώστε να παραμένουν κοντά στις εστίες τους. Η Ελλάδα δεν έχει σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα συνορεύει με την Αλβανία και το κράτος των Σκοπίων. Η πολιτική μας, στο συγκεκριμένο τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, λόγω της προσφυγικής κινητικότητας, σημαίνει οικονομική και υλική υποστήριξη προς την Αλβανία και τα Σκόπια, κυρίως, ώστε να μπορέσουν οι χώρες αυτές να φροντίσουν και να περιθάλψουν τους πρόσφυγες, για να μη χρειαστεί οι πρόσφυγες να μετακινηθούν νοτιότερα, προς την Ελλάδα.

Η Ελλάδα φρουρεί τα σύνορά της. Είναι αδιανόητο να θεωρεί κάποιος ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ανοικτά και ότι ελεύθερα προσφέρονται προς διάβαση. Εμείς έχουμε βεβαίως λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας πίεσης ενός κύματος προσφύγων. Κάτι τέτοιο δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα και ελπίζουμε, λόγω της έγκαιρης πρωτοβουλίας που αναλάβαμε να προσφέρουμε βοήθεια στα γειτονικά κράτη, ότι δεν θα εκδηλωθεί και στη συνέχεια. Οι πρόσφυγες, δηλαδή, θα παραμείνουν στις γειτονικές χώρες, σχετικά κοντά στις εστίες τους, επειδή εκεί και με τη δική μας συμβολή και βοήθεια, όπως και άλλων χωρών και Οργανισμών θα έχουν εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες για να περάσουν αυτή την τραγική περίοδο, πού εύχομαι να είναι πολύ σύντομη και γρήγορα να επιστρέψουν στις εστίες τους όλοι.

ΦΙΛΗΣ: Ποιο είναι το πρόγραμμα της περιοδείας του κ. Τσοχατζόπουλου στα Βαλκάνια. Πρόκειται να φύγει για το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, τη Σόφια.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι αυτή την ώρα έτοιμος, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί, να σας δώσω με πλήρη λεπτομέρεια το πρόγραμμά του. Μπορώ να το κάνω αύριο το πρωί ή εν πάση περιπτώσει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχετε τη δυνατότητα να γνωρίζετε με λεπτομέρειες το πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Τσοχατζόπουλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΝΑΤΟ ζήτησε από την Ελλάδα να περάσουν 80.000 στρατιώτες από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Ογδόντα χιλιάδες στρατιώτες! Είναι ένας αριθμός ο οποίος ούτε σε μια μεγάλη φαντασία δεν μπορεί να χωρέσει. Οχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και δεν νομίζω ότι είναι στις προθέσεις του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει αυτό τον αριθμό στρατιωτών, διαφόρων βαθμίδων. Ο αριθμός που προβλέπεται στους αρχικούς σχεδιασμούς είναι λίγο μεγαλύτερος των 10.000. Εχουμε, περίπου, εγγίξει το όριο αυτό. Γνωρίζετε ποια είναι η αποστολή και ο ρόλος των δυνάμεων αυτών. Παραμένει ο ίδιος, δοθέντος ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο των οργάνων του ΝΑΤΟ, μιλούν για τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων μόνο σε ειρηνευτική αποστολή. Αλλωστε, όπως είπα, ο εξοπλισμός που έχουν δεν είναι τέτοιος που να τους επιτρέπει, να τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, καλύφθηκε ο αριθμός. Δεν πρόκειται να περάσουν άλλοι με αυτά που μας λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είμαστε κοντά στην οροφή. Δεν είπα ότι δεν πρόκειται να περάσουν άλλοι. Οι εξελίξεις δεν μπορεί να προβλεφθούν, απολύτως, αλλά σας είπα τί προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και ποιος είναι περίπου ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν διέλθει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συναφή θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, όταν καλυφθεί αυτός ο αριθμός, δεν θα πάνε άλλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρξει άλλη απόφαση του ΝΑΤΟ, είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα κανείς δεν γνωρίζει, ούτε εγώ βεβαίως. Μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Εμείς μιλούμε με βάση τα σημερινά δεδομένα. Τα δεδομένα, λοιπόν, είναι αυτά στα οποία αναφέρθηκα με λεπτομέρειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη φαντασία τη δική σας, πόσοι μπορούν να περάσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, κύριε Σταματόπουλε, δεν επιτρέπεται να έχω ούτε μικρή φαντασία. Επιβάλλεται να μην έχω φαντασία. Εγώ πρέπει να είμαι απολύτως προσγειωμένος και ρεαλιστής.

Θ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Η Ελλάδα είναι σύμφωνη στην αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Δεν έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα ούτε την Ελλάδα, ούτε άλλοι έχουν θέσει στην Ελλάδα τέτοιο θέμα.

Θ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Την ελληνική κυβέρνηση, θέλω να ρωτήσω, την απασχολεί τέτοιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει τη θέση της, η οποία, όπως γνωρίζετε, δίνει μεγάλο βάρος στην προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, έστω και αυτή την κρίσιμη στιγμή. Αρα δεν αντιμετωπίζουμε θέμα χρησιμοποίησης χερσαίων δυνάμεων.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ανεξάρτητα για τη θέση αρχής ότι οι βομβαρδισμοί δεν φέρουν αποτέλεσμα, αλλά μόνο η πολιτική διαβούλευση, από τις πληροφορίες που έχει η Ελλάδα ως σύμμαχος, μπορείτε να μας πείτε οι μέχρι στιγμής βομβαρδισμοί τί αποτελεσματικότητα είχαν, όσον αφορά επιχειρησιακές στοχεύσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Μη με καλείτε να μεταβληθώ σε αξιολογητή των αποτελεσμάτων των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Μπορώ να πω γενικά όμως, και νομίζω ότι απηχώ τη θέση όλων των πολιτών του πλανήτη, ότι ουδέποτε ο πόλεμος λύνει προβλήματα. Αντιθέτως, δημιουργεί περισσότερα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 March 1999 - 13:37:44 UTC