Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται αυτή την ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Στις 13.30 θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη για θέματα του Κινήματος εν όψει του Συνεδρίου. Το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση της εφημερίδας "Καθημερινή".

* Την Τετάρτη το απόγευμα θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην "Ωρα του Πρωθυπουργού".

* Την Πέμπτη το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Ανω Λιόσια.

* Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί στη Βουλή εκπροσώπους των συνταξιούχων και στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Κ. Δαφέρμο.

* Επίσης, την Παρασκευή θα διεξαχθεί συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.

* Το Σάββατο θα συνεδριάσει, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, η Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ. Είναι η τελευταία συνεδρίασή της, πριν από το Συνέδριο, με αντικείμενο τον απολογισμό του έργου της απερχόμενης Κ.Ε.

Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με διάφορους Υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Η έκθεση Κωστούλα και διάφορα άλλα στοιχεία τα οποία έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, λίγο-πολύ δείχνουν τι έγινε στην Κένυα. Αυτή, λοιπόν, η κατάσταση δείχνει αν μη τι άλλο την ανικανότητα υπηρεσιών, όπως η ΕΥΠ και το Υπουργείο Εξωτερικών, που χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι έχει την ικανότητα να χειρίζεται τέτοιες κρίσεις και αν ο κόσμος την εμπιστεύεται στο χειρισμό αυτών των κρίσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση το αποτέλεσμα ήταν δυσμενές. Εγιναν πολλά λάθη. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι το οποίο κι εμείς έχουμε αναγνωρίσει. Εχουν αναληφθεί επ` αυτού οι ευθύνες. Ζητήσαμε, προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως το πώς εξελίχθηκε αυτή η επιχείρηση, να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, η οποία θα εκδώσει σχετικό πόρισμα, πέραν των ερευνών που διεξάγουν οι δικαστικές αρχές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μια σαφή και πλήρη εικόνα, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Μέχρι τότε δεν πρέπει να προδικάζουμε το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών. Οσον αφορά το γενικότερο θέμα, που εμμέσως θέτετε, για τις κρίσεις και την ικανότητα της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίζει, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο: Πράγματι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν πολλές κρίσεις στη χώρα μας. Το είδος, τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης μιας κρίσης δεν μπορείς να τα γνωρίζεις από πριν. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσεις όλες τις κρίσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε η χώρα να συνεχίζει την πορεία της, να μην καταβάλλεται όταν βρίσκεται απέναντι σε μια κρίση. Ισα-ίσα, να δαμάζει τις κρίσεις και να διασφαλίζεται η σταθερή πορεία της χώρας προς το μέλλον. Πιστεύω ότι οι κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερες. Ισως δεν έχουν προηγούμενο σε πυκνότητα, δοθέντος του λίγου χρόνου εντός του οποίου εκδηλώθηκαν. Η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί και επιτυγχάνει τη διασφάλιση της ομαλής πορείας της χώρας προς το μέλλον. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να μιλήσουμε για μια σχετική επιτυχία, όσον αφορά την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα. Ασφαλώς, τα λάθη που γίνονται και τα προβλήματα που εκδηλώνονται μας απασχολούν και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Αποδίδονται ευθύνες αν και όταν υπάρχουν, εκεί που υπάρχουν. Το ότι, όμως, η χώρα έχει σταθερό προσανατολισμό αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση η οποία εγγυάται την προοπτική της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΙΣ: Θα ήθελα να μου τεκμηριώσετε πού βρίσκεται αυτή η σχετική επιτυχία, γιατί, απ` ότι θυμάμαι από τα Ιμια και σε άλλα τέτοια φαινόμενα, πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα "ξηλώνονται", δηλαδή το φαινόμενο επαναλαμβάνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επιτυχία της κυβέρνησης το ότι έχει κατορθώσει να εγγυηθεί την πορεία της χώρας. Μίλησα γι` αυτό. Γιατί, βεβαίως, ενώ αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι στόχοι που έχει θέσει η χώρα για το επόμενο διάστημα, όπως είναι η ένταξη στην ΟΝΕ, αποτελούν μια επιλογή η οποία με τίποτα δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Πιστεύουμε -για να μείνω μόνο σε αυτό το παράδειγμα- ότι η εξέλιξη των πραγμάτων, με τα δυσμενή αποτελέσματα σε διάφορες περιπτώσεις κρίσεων που εκδηλώθηκαν, επιβεβαιώνει αυτό που είπα: Οτι, δηλαδή, η πορεία της χώρας είναι αταλάντευτη ως προς τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν έχουμε αποπροσανατολιστεί, δεν βρίσκεται η χώρα εκτός τροχιάς, κάτι που θα ήταν πολύ πιθανό να συμβεί κάτω από άλλες συνθήκες. Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η παράταξη η οποία στηρίζει αυτή την κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός που την εμπιστεύεται πιστεύουμε ότι μπορούν να εγγυηθούν αυτή την πορεία της χώρας προς το ασφαλές μέλλον της, προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών και κοινωνικών στόχων. Αυτό, ακριβώς, βγάζω ως τελικό συμπέρασμα, χωρίς να παραγνωρίζω το βάρος, τη σημασία και την επίδραση που έχουν οι κρίσεις αυτές, οι οποίες κατά καιρούς έχουν εκδηλωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε ακόμη σαφή εικόνα για το τι έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν είχαμε σαφή και πλήρη εικόνα και προσυπογράφαμε αυτή την εικόνα επισήμως και εγκύρως δεν θα χρειαζόταν να γίνουν οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιστεύω ότι οι έρευνες είναι αυτές που θα πρέπει να καταλήξουν στο οριστικό συμπέρασμα κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τα πορίσματα που θα εκδοθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η κυβέρνηση δεν οργάνωσε την επιχείρηση αυτή; Γιατί, λοιπόν, λέτε ότι δεν έχετε σαφή εικόνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, η κυβέρνηση γνωρίζει τι είναι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Γι` αυτό, ζήτησε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής επειδή θέλει να λάμψει η αλήθεια. Οπως γνωρίζετε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το ενδιαφέρον μας να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση αυτή μέχρι τις πιο ακραίες λεπτομέρειές της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός δεν είχε σαφή εικόνα τότε γιατί έβγαλε τους τρεις υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αυτά τα θέματα και δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Είπα ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες, γιατί σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν ευθύνες, χωρίς αυτό να σημαίνει από την άλλη ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως η υπόθεση έκλεισε. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αυτών των ερευνών. Οταν ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες, τότε θα έχουμε και τα ασφαλή συμπεράσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως λέτε η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της και έφυγαν οι τρεις υπουργοί. Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει τις ευθύνες του;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην "πιάνεστε" από κάποιες εκφράσεις μου. Ασφαλώς ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει στη Βουλή, στη σχετική συζήτηση, για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Αυτό τα λέει όλα και είναι δηλωτικό της ευαισθησίας και της αυτογνωσίας που διακρίνουν την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος δεν έχει ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τουλάχιστον η 50στή φορά που θέτετε αυτή την ερώτηση. Πιστεύω ότι έχω απαντήσει ανάλογες φορές.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ" είπε ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάρει λιγότερο από 30% στις ευρωεκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν τις απόψεις τους. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Καθένας κρίνει όποιον πιστεύει ότι πρέπει να κρίνει και αυτός κρίνεται για την κρίση που διατυπώνει. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα κριθεί συνολικά για το έργο της στις εθνικές εκλογές του 2000. Τότε θα κριθεί και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει συγκεκριμένη λαϊκή εντολή, από τις εκλογές του 1996, να ολοκληρώσει το κυβερνητικό έργο και να κριθεί γι` αυτό στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Και αυτό θα γίνει.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Στην έκθεση Κωστούλα που δημοσιεύθηκε στα "ΝΕΑ", εμφανίζεται, κάποια στιγμή, ο κ. Καλεντερίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό της ΕΥΠ, στην Αθήνα, να λέει ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός σχεδίου για την αποσταθεροποίηση της χώρας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα συζητήσουμε με βάση μια έκθεση, μια μαρτυρία ενός παράγοντα, ο οποίος είχε σχέση με αυτή την υπόθεση. Εμείς πιστεύουμε ότι εξ αντικειμένου, η υπόθεση αυτή έδρασε αποσταθεροποιητικά για τη χώρα. Πιστεύουμε ότι διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλοκή σ' αυτή την υπόθεση, λειτούργησαν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε εξ αντικειμένου, ακόμη και αν δεν το ήθελαν, συνέβαλαν στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει και πιστεύουμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο, έχουμε πολιτική σταθερότητα και συνεχίζουμε την πορεία μας, με βάση τους στόχους που εξ αρχής έχουμε εξαγγείλει.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Αναφέρεστε στους χειρισμούς. Το ερώτημά μου αφορά την αρχική απόφαση εμπλοκής μας στην υπόθεση. Εξετάζετε, το ενδεχόμενο, την πιθανότητα να υπήρχε στις προθέσεις ορισμένων αυτός ο στόχος, δηλαδή η αποσταθεροποίηση της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διανοούμαι ότι Ελληνες πολίτες ή παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας μας, μπορεί να έχουν μια τέτοια επιδίωξη. Είναι αδιανόητο. Από κει και πέρα, ασφαλώς, υπάρχουν διεθνή κέντρα, υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να δυσκολέψουν και να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας προς το μέλλον, την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Οι παράγοντες αυτοί, λογικό και αναμενόμενο είναι, αν δει κανείς τα πράγματα υπό το πρίσμα των δικών του συμφερόντων, με κάθε τρόπο να επιδιώκουν να μπλοκάρουν και να εμποδίσουν αυτή την πορεία της Ελλάδας προς τους στόχους που έχει θέσει.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Δεν κατάλαβα. Ποιες είναι αυτές "οι σκοτεινές δυνάμεις";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησα για "σκοτεινές δυνάμεις". Μίλησα για παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν ότι το συμφέρον τους επιβάλλει να υπονομεύσουν την πορεία της Ελλάδας, να δημιουργήσουν συνθήκες αστάθειας στο εσωτερικό της Ελλάδας, να απομακρύνουν την Ελλάδα από την προσέγγισή της στους ευρωπαϊκούς στόχους. Αυτό είναι κάτι που μπορεί βάσιμα να το υποθέσει κανείς, ότι κάποιοι τρίτοι, εκτός Ελλάδας, το επιδιώκουν και το επιθυμούν. Εμείς έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, κάθε τέτοια προσπάθεια υπονόμευσης της πορείας μας. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση με επιτυχία το αντιμετωπίζει.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Προφανώς όμως αυτό το ενδεχόμενο, όπως λέτε, δεν εκτιμήθηκε σωστά αρχικώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν συζητούμε εκ των υστέρων για μια υπόθεση, της οποίας γνωρίζουμε την εξέλιξη και το τέλος, αντιλαμβάνεστε ότι μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Αυτά τα συμπεράσματα όμως, μόνο ως υποθέσεις μπορείς να τα προσεγγίσεις, όταν ξεκινάει η αντιμετώπιση μιας υπόθεσης, όταν γίνονται οι πρώτοι χειρισμοί για τη διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης. Είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση όταν έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση, οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε μπορούμε να μιλούμε με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία. Αλλά, όταν έγιναν αυτές οι επιλογές ήμασταν στην αρχή. Δεν ήμασταν στο τέλος.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εχει η κυβέρνηση αμφιβολίες για την αξιοπιστία του Ελληνα πρέσβη κ. Κωστούλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την έκθεση, δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε ότι αποδίδει τα γεγονότα όπως ο ίδιος τα έζησε και τα αντελήφθη. Ο καθένας, άλλωστε, πιστεύω ότι σ` αυτή τη διαδικασία καταθέτει τη μαρτυρία του, προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση της αληθούς εικόνας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με βάση την απάντησή σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν η προτροπή "πετάξτε τους έξω" που εδόθη από ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους προς τον κ. Κωστούλα και τον κ. Καλεντερίδη, απηχούσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να αναμένετε, όλα αυτά τα θέματα που αποτελούν και αντικείμενο έρευνας, να εξεταστούν από τις εισαγγελικές αρχές ή την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Γιατί όπως υποθέτουμε ότι όλοι προσέρχονται καλόπιστα και καταθέτουν τη μαρτυρία τους, προκειμένου να συμβάλλουν στο να αναζητήσουμε και να βρούμε την αλήθεια, έτσι και εσείς θα δεχθείτε ότι και κάποιοι άλλοι που ίσως έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, μια διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα αυτά, την έχουν, επειδή ακριβώς αυτή είναι η εμπειρία τους, αυτή είναι η αντίληψή τους για τα γεγονότα και την εκθέτουν, προκειμένου και εκείνοι να συμβάλλουν στο να λάμψει η αλήθεια.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού, η γραπτή, στις 16/2, την ημέρα που ήταν άρρωστος ήταν αποτέλεσμα παραπληροφόρησής του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν ήταν αποτέλεσμα παραπληροφόρησής του. Είναι αποτέλεσμα γνώσης των πραγμάτων, με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του εκείνη τη στιγμή. Επαναλαμβάνω, ότι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες που διεξάγονται σε παράλληλα επίπεδα, τότε θα έχουμε μια πλήρη εικόνα. Μέχρι τότε, δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί παράγοντες δεν τοποθετούνται επί του θέματος. Το έκανε ο Πρωθυπουργός, το κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, το κάνουν τα ΜΜΕ. Αυτό, νομίζω, είναι πολύ λογικό, είναι φυσιολογικό. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος κάνει μια τοποθέτηση, την κάνει επειδή είναι απόλυτα πεισμένος ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο προς έρευνα. Καθένας έχει υπόψη του ορισμένα στοιχεία, ορισμένα δεδομένα, στα οποία στηρίζεται, προκειμένου να εκφράσει τη θέση του. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Στις 16/2 ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του εκείνη τη στιγμή. Αυτό δεν είπατε, κύριε Υπουργέ; Ομως εδώ, έχουμε τους υπουργούς να λένε ότι έπαιρναν εντολές από τον κ. Κοσμίδη, ότι εκτελούσαν εντολές του κ. Κοσμίδη. Και τίθεται ένα ζήτημα: Ο κ. Κοσμίδης έπαιρνε εντολές από τον Πρωθυπουργό ή τις έδινε μόνος του στους υπουργούς ή ο κ. Κοσμίδης δεν ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιος υπουργός είπε ότι έπαιρνε εντολές από τον κ. Κοσμίδη;

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Πετσάλνικος είπαν ότι μίλησαν με τον κ. Κοσμίδη...

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε, είπατε κάτι στην ερώτησή σας, ότι έπαιρναν εντολές από τον κ. Κοσμίδη, ότι εκτελούσαν εντολές του κ. Κοσμίδη. Παρακαλώ, θέλετε να διατυπώσετε πάλι την ερώτησή σας;

ΑΛΕΞΑΚΗ: Οχι, νομίζω ότι τη διατύπωσα καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώ: Ουδείς υπουργός πήρε εντολές από τον κ. Κοσμίδη. Οι υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν στη διαχείριση αυτής της κρίσης, είναι γνωστό ποιοι ήταν. Ο κ. Κοσμίδης, ασφαλώς, στο πλαίσιο αυτών των χειρισμών, ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για το πλαίσιο των κινήσεων. Από κει και πέρα, βεβαίως, διάφορα όργανα, σε διάφορα επίπεδα, εξειδίκευσαν αυτό το πλαίσιο πολιτικής, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, για την οποία έχουμε κατ' επανάληψη μιλήσει και έχουμε αναλάβει τις σχετικές ευθύνες. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αλλά, ασφαλώς, ουδείς -και επικαλούμαι και τους ίδιους τους αναφερόμενους- είπε ποτέ ότι πήρε εντολές από τον κ. Κοσμίδη. Αρα, λοιπόν, κάτι τέτοιο δεν στέκει, επειδή το λάβατε ως βάση για να κάνετε την ερώτησή σας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αν μιλάτε για κατευθύνσεις, να δεχθώ τις κατευθύνσεις και όχι τις εντολές, όπως είπατε, αν αυτή η έκφραση είναι πολύ βαριά...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μιλούσε με τους υπουργούς, μιλούσε με τον υπουργό Εξωτερικών ο Πρωθυπουργός. Μη δίνετε την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν επικοινωνεί με τους υπουργούς ή επικοινωνεί μέσω τρίτων, μέσω του κ. Κοσμίδη. Δεν είναι έτσι.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αν ο κ. Κοσμίδης μιλούσε, έδινε κατευθύνσεις, έλεγε τη γνώμη του Πρωθυπουργού στους υπουργούς και ο Πρωθυπουργός μιλούσε στον υπουργό Εξωτερικών, ήταν ενημερωμένος ο κ. Σημίτης για όλη την εξέλιξη...

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα το ακούτε αυτό για πρώτη φορά;

ΑΛΕΞΑΚΗ: Οχι, κ. Εκπρόσωπε, αλλά διαρκώς λέτε ότι ο Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί, θα περιμένει να βγει το πόρισμα. Τι ακριβώς έχει γίνει; Είχε λάβει γνώση, δεν είχε λάβει γνώση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για το πλαίσιο πολιτικής. Ηταν ενήμερος για το ότι βρίσκεται ο κ. Οτσαλάν εδώ, ότι πρόκειται να προωθηθεί σε ένα προορισμό, προκειμένου να του παρασχεθεί αυτή η βοήθεια, που ήταν τόσο αναγκαία, εκείνη τη στιγμή. Ηταν ενήμερος για τα βασικά στοιχεία των χειρισμών που γίνονταν. Από κει και πέρα, η εξειδίκευση, η πρακτική εφαρμογή αυτού του πολιτικού πλαισίου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατό να είναι σε γνώση, με κάθε λεπτομέρεια, αυτών που ήταν επικεφαλής σε αυτή τη διαχείριση της κρίσης, πολύ περισσότερο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι έρευνες, οι οποίες γίνονται, είναι αναγκαίες. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος μπορεί να ισχυριστεί αυτή την ώρα ότι γνωρίζει, σε όλη την έκταση και με λεπτομέρειες, το πώς εξελίχτηκε αυτή η υπόθεση. Γι' αυτό ακριβώς γίνονται οι έρευνες.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Αφού ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για το πλαίσιο και είχε απ' ευθείας επαφή με τους υπουργούς, όπως είπατε, τότε ποιος ακριβώς ο ρόλος του κ. Κοσμίδη; Και το λέω αυτό γιατί στην επιτροπή χειρισμού κρίσεων, εξειδικευόταν η πολιτική. Αρα, τι ενημέρωνε ο κ. Κοσμίδης τον Πρωθυπουργό; Το συμπέρασμά μου είναι ότι ενημερωνόταν για την εξειδίκευση της πολιτικής. Είναι σωστό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κοσμίδης, ασφαλώς, ως στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού είχε επαφή με τον Πρωθυπουργό. Αυτό δεν σημαίνει -όπως απάντησα μόλις πριν- ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε απευθείας επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών ή τους άλλους υπουργούς όταν αυτό ήταν απαραίτητο. Από κει και πέρα, μιλώ για την πρακτική εξειδίκευση αυτού του πολιτικού πλαισίου από τα όργανα της υπηρεσίας, μέχρι το κατώτερο επίπεδο. Αυτούς δηλαδή τους λειτουργούς οι οποίοι στην Πρεσβεία στην Κένυα, στο Ναϊρόμπι, έπρεπε να κάνουν χειρισμούς, με βάση τις κατευθύνσεις που είχαν από την Αθήνα. Ολα αυτά τα θέματα -επαναλαμβάνω- επειδή τα έχουμε συζητήσει αρκετά, όσο και να τα συζητούμε δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα φωτίσουμε ακόμη περισσότερο. Γι` αυτό ακριβώς η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και οι εισαγγελικές αρχές με την έρευνα που κάνουν, η οποία γίνεται με τρόπο συστηματικό, θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε τις λεπτομέρειες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για το πλαίσιο της πολιτικής. Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτής της πολιτικής, ο χειρισμός που επί μέρες διατυπωνόταν από την ελληνική πρεσβεία, ήταν "πετάξτε τους έξω". Στην εκτίμηση που λέει ότι από τη στιγμή που ήταν ενήμερος για το πλαίσιο της πολιτικής και είχαμε τέτοιους χειρισμούς για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, άρα ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τους χειρισμούς που απέβλεπαν στο "πετάξτε τους έξω". Πώς το εκτιμάτε αυτό, πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απορώ γιατί θέτετε αυτή την ερώτηση. Παίρνετε τοις μετρητοίς αυτό που ο κ. Κωστούλας, και πολύ καλά κάνετε, γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε, γιατί αυτή είναι η δική του εμπειρία. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι θα συνεκτιμηθούν αυτά που λέει ο κ. Κωστούλας με αυτά που έχουν πει και άλλοι παράγοντες και τα οποία δεν γνωρίζουμε την ώρα που συζητούμε, προκειμένου να έχουμε ένα τελικό και ασφαλές συμπέρασμα. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, έχουμε διάφορες μαρτυρίες που τυγχάνει να είναι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων των γεγονότων, που σε συντριπτικό βαθμό θα έλεγα, εάν όχι σε απόλυτο βαθμό...

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως για πείτε μου, ποιοι είναι αυτοί οι μάρτυρες;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κωστούλας, η κα Ντιλάν, ο κ. Καλεντερίδης, στο βαθμό που έχει μιλήσει στα ΜΜΕ, δικηγόροι οι οποίοι βρέθηκαν στο χώρο της Πρεσβείας. Αυτοί είναι αυτόπτες μάρτυρες και έχουν μιλήσει. Εχουμε, λοιπόν, τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων. Βεβαίως, εσείς λέτε ότι θα συνεκτιμηθούν και άλλα στοιχεία κ. λ. π. Το γεγονός είναι, όμως, ότι οι αυτόπτες μάρτυρες και τα στοιχεία τα οποία παραθέτουν, είναι δηλωτικό των στοιχείων αυτών ότι έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τα όσα η κυβέρνηση έλεγε όλες τις ημέρες, μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η διαδικασία. Ενα πρώτο σας σχόλιο επ` αυτών των αντιφάσεων μεταξύ κυβέρνησης και αυτοπτών μαρτύρων, μπορούμε να έχουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα αυτό το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο, είναι δικό σας συμπέρασμα. Δεν είναι συμπέρασμα το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους. Από εκεί και πέρα, εμείς πιστεύουμε ότι οι μαρτυρίες έχουν τη σχετική αξία τους, γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν με μαρτυρίες άλλων παραγόντων, προκειμένου να έχουμε το τελικό πόρισμα. Θα περιμένετε -και παρακαλώ να μη βιάζεστε και μην επιχειρείτε να προκαταλάβετε τα αποτελέσματα των ερευνών- να ολοκληρωθούν οι εργασίες και της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε τότε όλοι να γνωρίζουμε πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Είναι αποσαφηνισμένο για την κυβέρνηση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που είναι σε γνώση της, αν οι αρχές της Κένυας συζήτησαν το θέμα της εξόδου του Οτσαλάν με τον Ελληνα Πρέσβη ή το διαπραγματεύθηκαν με τον ίδιο τον Οτσαλάν ή και τα δύο μαζί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι, ακριβώς, θέματα τα οποία απασχολούν τις αρμόδιες υπηρεσίες που κάνουν την έρευνα. Μην περιμένετε να εκδώσω ένα πόρισμα αποκαθιστώντας τη λειτουργία και την αρμοδιότητα άλλων φορέων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το είχατε εκδώσει, όμως, στις 16 του μηνός.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλοί έχουν πει τη θέση τους γι` αυτά τα θέματα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θεωρείτε πως έχουν δικαίωμα κάποιοι να λένε τις απόψεις τους και κάποιο άλλοι να μην απαντούν. Πολύ περισσότερο όταν κατηγορούνται για "προδοσία", για "δοσιλογισμό" και για όλα εκείνα τα επικίνδυνα και ανεύθυνα που δηλητηρίασαν τη δημόσια ζωή της χώρας.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Οταν, βάσει της έκθεσης Κωστούλα, τα πράγματα είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν, βλέπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα και ο κ. Κωστούλας διαχειριζόταν το θέμα και έπαιρνε κάποιες πρωτοβουλίες, μία πρόταση που έκανε, ήταν να πάει ο Οτσαλάν στον ΟΗΕ. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. Μπορείτε να μου δώσετε μία εξήγηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές προτάσεις διατυπώθηκαν. Τελικά, επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να ακολουθηθεί αυτή η οδός, προκειμένου να μεταφερθεί σε έναν ενδιάμεσο προορισμό ο κ. Οτσαλάν, με τελικό προορισμό ένα άλλο μέρος, όπου θα μπορούσε να είναι ασφαλής.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Το σχέδιο, ήδη, κινδύνευε να ναυαγήσει. Ηταν μια καλή λύση για να πηγαίνατε στις αρχικές προτάσεις περί δημοσιοποίησης, περί σύλληψης...

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, εκ των υστέρων, όταν γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα είναι δυσμενές, μπορούμε με άνεση να μιλούμε και να προτείνουμε άλλες προσεγγίσεις. Πριν φθάσουμε σ` αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα, ουδείς δουλεύει για να έρθει αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα. Ολοι δουλεύουν για να έχουν ένα αίσιο τέλος, ένα αίσιο αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους. Εκ των υστέρων, μπορείς να πεις πάρα πολλά. Είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Αρα, δηλαδή, η κυβέρνηση ήταν συνεπής στο πλαίσιο πολιτικής που είχε υποσχεθεί στον Οτσαλάν.

ΡΕΠΠΑΣ: Το πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης ήταν να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Να τον μεταφέρει σε έναν τόπο που θα ήταν ασφαλής και να τον βοηθήσει να εγκατασταθεί κάπου όπου θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτό ήταν το σημείο το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει όλες τις επιλογές της. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η μεταφορά ενός σχεδίου στην πράξη, αντιλαμβάνεστε πως συναντά πολλές δυσκολίες. Γιατί τέτοιου είδους κρίσεις δεν τις διεκπεραιώνεις σε συνθήκες εργαστηρίου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στη συζήτηση, τη θεωρητική προσέγγιση και την εφαρμογή και υλοποίηση των σχεδίων που μπορεί κάποιος σε θεωρητικό επίπεδο να συλλαμβάνει.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Οταν υπάρχει μια κρίση υπό διαχείριση, θεωρείτε λογικό να φεύγει ο υπουργός, ο οποίος είναι ο κατ` εξοχήν αρμόδιος, για τη διαχείριση αυτής της κρίσης, να πηγαίνει στο εξωτερικό και να κόβει τους διαύλους επικοινωνίας για τρεις ημέρες, όταν διαχειρίζεται μια τέτοιου είδους κρίση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι είναι αυτό στο οποίο αναφέρεστε.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Μιλώ για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στα Βαλκάνια, όπου για τρεις ημέρες είχε κοπεί η επικοινωνία με την Κένυα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός σας είπε ότι η πολιτική της Ελλάδας, ιδιαιτέρως η εξωτερική πολιτική της, αρχίζει και τελειώνει στην Κένυα, στη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης; Πολύ περισσότερο όταν υπήρχε η πεποίθηση ότι η εξέλιξη των πραγμάτων επέτρεπε αυτή την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, με την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού σε γειτονικές βαλκανικές χώρες.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ηταν τόσο σίγουρη, δηλαδή, η κυβέρνηση για την κατάσταση που θα επικρατούσε στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα υπάρχουν προβλήματα και πάντα κάνεις υποθέσεις και για ένα ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων. Αλλά, ασφαλώς, όταν χειρίζεσαι μία υπόθεση, πιστεύεις ότι ο τρόπος με τον οποίο τη χειρίζεσαι είναι θετικός. Οδηγείσαι σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν νομίζω ότι χειρίζεται κανείς μία κρίση πιστεύοντας ότι οι χειρισμοί του οδηγούν σε αποτυχία. Καθένας πιστεύει ότι οδηγείται σε επιτυχία με τους χειρισμούς που κάνει. Γι` αυτό κάνει αυτούς τους χειρισμούς. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις γειτονικές χώρες, εκείνη τη στιγμή -γνωρίζετε ποια είναι η κρίση που είχε ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο, γνωρίζετε ότι ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος αναταραχών σ` αυτή την περιοχή- ήταν χρήσιμη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι για τη βαλκανική πολιτική μας πολλά έχουμε σχεδιάσει, πολλά έχουμε κάνει και πολλά ακόμα πρέπει να κάνουμε. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να είναι απούσα; Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ηθελα ορισμένες διευκρινήσεις. Μιλήσατε για αποσταθεροποίηση και χώρες που προσπαθούν να απομακρύνουν την Ελλάδα από την πορεία της προς την ΟΝΕ. Να θεωρήσω ότι μία απ` αυτές είναι και η Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν είναι ευτυχής για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δοθέντος ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει να προσεγγίζει τους στόχους που έχει θέσει, ενώ η Τουρκία μένει πολύ μακριά από την πραγματοποίηση του ονείρου της να ενταχθεί στην Ευρώπη.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Κατά καιρούς έχετε εκφράσει κάποια ανησυχία για την πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στην Τουρκία. Μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν υπάρχει κάποια σταθερότητα. Στην ελληνική κυβέρνηση, κατά συνέπεια, υπάρχει καθησυχασμός μετά από τη σταθερότητα στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων και των διαφόρων πολιτικών ηγετών, μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να καταστήσει την Ελλάδα ως εχθρικό στόχο της, προκειμένου οι διάφοροι πολιτικοί ηγέτες να κερδίσουν πόντους δημοτικότητας, ενόψει των τουρκικών εκλογών. Γιατί αυτή η συστηματική επίθεσή τους εναντίον της Ελλάδας, αυτό το ανθελληνικό παραλήρημα -είδατε τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ετζεβίτ- δηλώνουν ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να κρατήσει υψηλούς τους τόνους σ` αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Κατασκευάζει έναν εξωτερικό εχθρό, τη χώρα μας δηλαδή, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και τον πληθυσμό της, αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη από τις υποχρεώσεις που έχει και πρέπει να αναλάβει, να αντιμετωπίσει και να λύσει, δηλαδή, το κουρδικό ζήτημα. Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Ετζεβίτ, συσχετίζοντας την Ελλάδα με τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, είναι εξόφθαλμα ψευδείς. Και πρέπει να έχει κανείς απύθμενο θράσος για να λέει τέτοια ψέματα ολκής. Πολύ περισσότερο, όταν η κατοχή στη Κύπρο -και μένω σ` αυτό το παράδειγμα- η θηριωδία των Τούρκων και η βαρβαρότητα του Αττίλα, είναι στοιχεία τα οποία μπορεί κάποιος να τα λάβει υπόψη του για να γνωρίσει ποιος είναι αυτός ο οποίος ομιλεί. Αν είναι αξιόπιστος ή υποκρίνεται. Και πιστεύω ότι υποκρίνεται όταν ομιλεί με αυτή τη γλώσσα ο κ. Ετζεβίτ, περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή στρέφεται εναντίον της Ελλάδας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μιλάτε, επίσης, για την ανθρωπιστική βοήθεια η οποία δόθηκε στον Οτσαλάν από την Ελλάδα, από τις 29 Ιανουαρίου και μετά. Πριν από αυτό τι ήταν; Δηλαδή, όταν ήρθε ο Οτσαλάν στην Ελλάδα, στις 9 Οκτωβρίου και συναντήθηκε και μίλησε με Ελληνες αξιωματούχους, τι ήταν τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει για όλα αυτά τα θέματα με λεπτομέρειες. Μη θέλετε να επανέλθουμε στη συζήτηση ιστορικών γεγονότων, τα οποία με την απόσταση του χρόνου, κάποια στιγμή, θα μπορούν να απασχολήσουν τους ιστορικούς. Εχω πει ότι αυτή η περίοδος θα μείνει και θα μελετηθεί από τους ιστορικούς και θα βγουν τα ιστορικά συμπεράσματα. Η κρίση αυτή δημιουργήθηκε επειδή η Ελλάδα βρέθηκε απέναντι σε ένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν κάλεσε τον κ. Οτσαλάν. Οταν βρέθηκε ο Κούρδος ηγέτης στην Ελλάδα -και μάλιστα αφού είχε προηγηθεί η περιήγησή του σε διάφορες άλλες χώρες και στην Ιταλία συγκεκριμένα, όπου ήταν αδύνατο να παραμείνει- αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο δίλημμα. Επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Και είναι λυπηρό το φαινόμενο κάποιοι, οι οποίοι, όπως όλοι μας έχουν στενοχωρηθεί από τη δυσμενή εξέλιξη, να κατηγορούν την Ελλάδα, να αμφισβητούν τις προθέσεις μας, να δικάζουν τις προθέσεις μας, ενώ γνωρίζουν όλοι ποιες ήταν οι προθέσεις μας. Θα μπορούσαμε και εμείς να απεκδυθούμε των ευθυνών μας, να κάνουμε αυτό το οποίο έκαναν όλοι οι άλλοι. Να "εκτοξεύσουμε" τον Οτσαλάν πού, αφού ουδείς τον δεχόταν; Στο διάστημα; Το έχω ξαναπεί αυτό. Υπήρχε χώρα που ήταν πρόθυμη να τον δεχθεί; Βρεθήκαμε εμείς απέναντι σε προσφορές χωρών οι οποίες τον καλούσαν να εγκατασταθεί εκεί; Ούτε μία χώρα υπήρχε.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Γίνεται κάποια ενέργεια να δοθεί κάποια γραπτή κατάθεση από τον Ιταλό δικηγόρο του Οτσαλάν και να δοθεί, εδώ, στη Ελληνική Δικαιοσύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν οι εισαγγελείς έχουν καλέσει και κάποιους αλλογενείς ή αλλοεθνείς να καταθέσουν. Ως κυβέρνηση εμείς θέλουμε η έρευνα η οποία θα γίνει σε κάθε επίπεδο να είναι πλήρης. Είναι θέμα των αρμοδίων παραγόντων να κρίνουν πώς μπορεί να είναι πλήρης η έρευνα που διεξάγουν.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Επειδή ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος την περασμένη Τρίτη στο Μιλάνο κι εσείς χρησιμοποιήσατε την ίδια φράση για "διεθνή κέντρα και παράγοντες που μπορεί να ήθελαν να πλήξουν την πορεία της χώρας (προς την ΟΝΕ) και την πολιτική σταθερότητα". Επειδή ο Πρωθυπουργός το υπαινίχτηκε αυτό, την Παρασκευή στη Βουλή, ο κ. Σημίτης κι εσείς σήμερα μιλήσατε για την Τουρκία. Πέραν της Τουρκίας ποιά είναι τα άλλα κέντρα και οι παράγοντες που πιθανότατα θέλουν να πλήξουν τη σταθερότητα στη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο υπαινίσσομαι, είναι κάτι το οποίο βάσιμα εκτιμώ, είναι κάτι στο οποίο οδηγούμαι μετά από σειρά λογικών σκέψεων. Αν πραγματικά είχα συγκεκριμένα στοιχεία, θα ήμουν κατηγορηματικός, θα έκανα και προσωπικές αναφορές, θα έκανα ονομαστικές αναφορές. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Αν όμως βρεθώ απέναντι σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως αυτά της κας Καρασάββα ή άλλων συναδέλφων σας, για τη στάση της Τουρκίας, μπορώ να εκτιμήσω ότι η Τουρκία πραγματικά δεν επιθυμεί αυτή την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, προσεγγίζοντας τους στόχους που έχουμε θέσει.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Σάββατο στο "Εθνος", δημοσιεύτηκε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο φαινόταν να είναι αξιόπιστο και αποδίδονταν πάρα πολλά στον κ. Πάγκαλο, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι πιθανότατα οι ΗΠΑ δεν ήθελαν τον κ. Πάγκαλο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα παρετίθεντο και συγκεκριμένα γεγονότα. Πώς το σχολιάζετε κι αν το συσχετίζετε με τη θέση περί "διευθνών κέντρων και παραγόντων".

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πω απλά ότι την ελληνική κυβέρνηση τη συγκροτεί ο Πρωθυπουργός και τις κυβερνήσεις στη χώρα μας τις αναδεικνύει ο ελληνικός λαός. Ουδείς άλλος έχει λόγο για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Πάγκαλος ήταν επί μακρό χρόνο Υπουργός Εξωτερικών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα γεγονότα αυτά, τα περιστατικά τα οποία αναφέρονται έγιναν σε διάφορες χρονικές στιγμές, δεν επηρέασαν καθόλου, όμως, τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση ήταν αδιατάρακτη. Δυστυχώς, είχαμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν. Πολλές υποθέσεις μπορεί καθένας να κάνει στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης. Αλλά αυτό, βεβαίως, είναι κάτι διαφορετικό από το να εκδώσει ένα δικαστικού χαρακτήρα πόρισμα, για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν υπάρχει και δεύτερη έκθεση του πρέσβη Κωστούλα για τα διαδραματιζόμενα μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Κατηγορηματικός είμαι σε αυτό το θέμα. Δεν έχουμε υπόψη μας την ύπαρξη άλλης έκθεσης.

ΚΟΥτΝ: Εγώ έχω μια πολύ απλή ερώτηση. Δεν θέλω ούτε τις λεπτομέρειες να συζητήσω, απλώς θέλω να μου πείτε, το βαθμό δυσαρέσκειας της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε αυτή η έκθεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η έκθεση ήταν στα χέρια διαφόρων παραγόντων. Δεν ήταν μόνο στα χέρια του Υπουργού Εξωτερικών ή του Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής δεν έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Βρίσκω την ευκαιρία να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι είναι απαράδεκτη η θέση που διατύπωσε ο Εκπρόσωπος της Ν. Δ., ότι η κυβέρνηση έδωσε στον Τύπο αυτή την έκθεση. Αυτή η κατηγορία, πέραν του ότι είναι αυθαίρετη, είναι και ψευδής. Δείχνει την εμπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εναντίον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σε σημείο που ξεπερνά τα όρια της δεοντολογίας, όσον αφορά την πολιτική και κομματική αντιπαράθεση. Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε σε μία εφημερίδα. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας έκριναν ότι έτσι έπρεπε να κάνουν. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι ο εισαγγελικός λειτουργός έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία την οποία δεν δικαιούμαι να κρίνω. Είναι ένα στοιχείο το οποίο πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν στο φως της δημοσιότητας, θα ήταν στη διάθεση όλων μας. Η κυβέρνηση, επειδή η έκθεση αυτή ήταν ειδικού χειρισμού απόρρητο έγγραφο, αναζητούσε νομικούς τρόπους, προκειμένου να δοθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ληφθεί υπόψη μαζί με τα άλλα έγγραφα, τις άλλες μαρτυρίες.

ΚΟΥτΝ: Δεν μου απαντήσατε για το βαθμό δυσαρέσκειας ή όχι. Είσαστε ευτυχισμένοι που βγήκε, είσαστε δυσαρεστημένοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απάντησα; Θέλετε να απαντήσω με μια λέξη μόνο; Ούτε χαρούμενοι είμαστε, ούτε δυσαρεστημένοι είμαστε. Πιστεύω ότι η δήλωση που εξέδωσα αποκαθιστά τα πράγματα. Εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης και είναι απόλυτα ισορροπημένη. Οσον αφορά την αξία της μαρτυρίας αυτής, είναι σημαντική, αλλά βεβαίως είναι σχετική, γιατί πρέπει να συνεκτιμηθεί μαζί με όλες τις άλλες μαρτυρίες των εμπλεκομένων παραγόντων.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πέραν της θέσης του κ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση, υπάρχουν άλλα διεθνή κέντρα ή χώρες για να γίνω πιο σαφής, οι οποίες να επιθυμούν παρέκκλιση της Ελλάδας από την πορεία που ακολουθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε: Εγώ δεν είμαι αυτός ο οποίος θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό έχει τη σημασία του, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να κάνουμε εμείς το χρέος μας. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του ελληνικού λαού και να εγγυηθούμε την πορεία της χώρας προς το μέλλον, ώστε να μπούμε με αξιώσεις στον 21ο αιώνα. Αυτό είναι που έχει σημασία. Τι κάνουμε εμείς για τη χώρα μας και το λαό μας. Και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

ΤΑΚΗΣ: Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Πασχαλίδης, δήλωσε προχθές ότι όποιος διαφωνεί με τον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, να σηκώσει με θάρρος το χέρι του. Εννοείτε ότι μετά από αυτή την κίνηση ενδεχομένως να επέρχεται και η έξοδος από την τάξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα, τα οποία αντιλαμβάνεστε πως αφορούν τις επικείμενες κομματικές εξελίξεις, την οργάνωση του Συνεδρίου μας. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων της προσυνεδριακής περιόδου, διάφορα στελέχη εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με το Συνέδριο και πάντως δεν αφορούν την πορεία και το έργο της κυβέρνησης. Είναι θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κινήματος ενόψει του Συνεδρίου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή είναι αυθεντική η έκθεση και επειδή εγώ μερικά πράγματα δεν τα κατάλαβα, δεν τα έχω ακούσει ξανά, αυτός ο κ. Αριστείδου ποιός είναι; Ο κ. Τζοβάρας, ποιός είναι; Και αν απ` ότι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε 10 εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση των Σεϋχελών...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τα 10 ως προκαταβολή. Σε κάποια εφημερίδα το διάβασα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα για πολλά θέματα τα οποία αναφέρονται στην έκθεση, σε άλλες δηλώσεις ή σενάρια, θα μπορούσα κι εγώ να απευθύνω ερωτήσεις. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως αν είχαμε υπόψη μας μέχρι λεπτομερείας πώς έγιναν τα πράγματα, δεν θα χρειαζόταν να γίνει αυτή η έρευνα, την οποία εμείς ζητούμε κι επιμένουμε, γιατί θέλουμε να γνωρίσουμε με κάθε λεπτομέρεια πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι, ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα σε κάποια άλλη χώρα. Ασφαλώς, υπήρχε μια συνεννόηση να ενισχυθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα των Σεϋχελών, με χρηματοδότηση μέσω δανείου από την Ελλάδα. Δεν έγινε αυτό. Δεν έχουν δοθεί χρήματα, εξ όσων γνωρίζω. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι όλα αυτά τα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν μία ανάμειξη, οι κινήσεις, οι επιλογές και οι χειρισμοί που έκαναν, θα πρέπει να απασχολήσουν -επαναλαμβάνω- τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορώ να κρίνω εγώ, χωρίς να έχω αυτή την αρμοδιότητα, το αν καλώς ή κακώς έπραξε κάποιος.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή αυτή την ώρα συνεχίζεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης μια συζήτηση για ένα ψήφισμα που αφορά τον Οτσαλάν, τους Κούρδους κ. λπ., θα ήθελα να μας πείτε, αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί διατυπώσεις οι οποίες αναφέρονται στην τρομοκρατική δράση των Κούρδων και του PKK.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή η συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελίσσεται εδώ και αρκετές ημέρες. Δεν έχει προκύψει συμφωνία και φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να προκύψει συμφωνία. Οι θέσεις μας για το θέμα, στο οποίο εμμέσως αναφέρεστε, είναι γνωστές. Τις έχουμε διατυπώσει κατ` επανάληψη. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα βαθμολογήσουμε και θα κατατάξουμε σε κατηγορίες τις διάφορες οργανώσεις, τους διάφορους εκπροσώπους. Αυτό που εμείς εφαρμόζουμε είναι μία πολιτική αρχών και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αρχών, έχουμε κατ` επανάληψη καταδικάσει εγκληματικές ενέργειες και πράξεις βίας. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος, η ειρηνική και πολιτική οδός μπορεί να οδηγήσουν στη λύση των προβλημάτων. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα επίσης να μας πείτε, αν συνεχίζεται οποιαδήποτε έρευνα από τις αμερικανικές αρχές για μυστικά που δήθεν έδωσε η Ελλάδα στη Ρωσία.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αποδειχθεί πως αυτοί οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν είναι ανυπόστατοι, είναι ψευδείς. Εχει κλείσει αυτός ο κύκλος. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα το οποίο να δημιουργεί πρόβλημα ή σκιά στις σχέσεις μας, όσον αφορά αυτό το τμήμα των σχέσεών μας.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με μία μεγάλη έρευνα την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Γνωρίζετε τα στοιχεία, να μην σας ρωτήσω συγκεκριμένα για τομείς. Τι λέτε επ` αυτού εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι δεν είναι σοφό κάποιος να αγνοεί τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που γίνονται με επιστημονικό τρόπο. Από την άλλη, τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης έχουν σχετική αξία. Εμείς προσπαθούμε να κερδίζουμε, την κρίσιμη ώρα, την εμπιστοσύνη του λαού στην κάλπη. Αυτό θα κάνουμε και ενόψει των αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας τον επόμενο χρόνο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πολίτες στο Λιτόχωρο συλλαμβάνονται, προπηλακίζονται, κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα, επειδή αναρτούν πανό στα αυτοκίνητά τους που διαδηλώνουν διαμαρτυρία για την παρουσία εκεί των νατοϊκών δυνάμεων. Ποιός έχει την ευθύνη για τη δράση αυτή των δυνάμεων ασφαλείας σ` εκείνη την περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε. Πιστεύω ότι, εφόσον κάποιος έχει σύννομη δραστηριότητα, δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν όργανα τα οποία έχουν την αρμοδιότητα να φροντίζουν για την τάξη και τη δημόσια ασφάλεια και ταυτόχρονα να υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους και να στρέφονται εναντίον πολιτών που δεν έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα. Αλλά επειδή δεν γνωρίζω το περιστατικό αυτό, παρακαλώ να δούμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, προκειμένου να είμαστε σίγουροι κι εμείς αν πράγματι κάτι δεν έχει γίνει σωστά, γιατί μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο αυτή την ώρα δεν το γνωρίζουμε.

ΠΑΡΙΣ: Να επανέλθω στην πρώτη μου ερώτηση. Επειδή είναι δεδομένο ότι ο χρόνος, όσον αφορά την ΟΝΕ, είναι πολύ μικρός από εδώ και πέρα και είναι επίσης δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα το κάνει ευκολότερα από την Ελλάδα να μπει στην ΟΝΕ, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πιο συγκεκριμένα, νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάποιο θερμό επεισόδιο ή κάποια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από εδώ και πέρα; Και εάν έχει πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς ότι θα προσπαθήσουν να πιέσουν την Τουρκία, ώστε να μη δημιουργήσει κάποιο τέτοιο πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένα πολύ κακό σημάδι. Εμείς για να επιτύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε στη χώρα μας την καλύτερη εγγύηση, που δεν είναι άλλη παρά μόνο εμείς οι ίδιοι, ο λαός μας. Εμείς, λοιπόν, για να επιτύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να την καταστήσουμε επιτυχή. Επαναλαμβάνω, κάθε παράγοντας, τρίτος, έξω από την Ελλάδα, βλέπει τα πράγματα υπό το πρίσμα των δικών του συμφερόντων. Αυτό γίνεται πάντα. Εμείς δεν θα πρέπει να παγιδευτούμε. Και δεν αναμένουμε βοήθειες ή εγγυήσεις οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία μας. Εμείς θέλουμε να λειτουργούν οι κανόνες στις διεθνείς σχέσεις, οι οποίοι βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο πνεύμα της καλής γειτονίας, της ισότιμης συνεργασίας. Από κει και πέρα, η επίτευξη των στόχων μας εξαρτάται από τη δική μας προσπάθεια. Αρα, λοιπόν, εγγύηση είμαστε εμείς, στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας, η δική μας προσπάθεια είναι αυτή η οποία θα μας φέρει στους στόχους μας.

ΠΑΡΙΣ: Μια διευκρίνιση: Επειδή σας ρώτησα για τις ΗΠΑ και επειδή ξέρουμε όλοι ότι παίζουν ένα σημαντικό παιχνίδι σε όλο αυτό το θέμα, υπονοείτε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Παρις, δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Ισως, όμως, θέλουν να δουν την Τουρκία στην Ε. Ε., χωρίς να εκπληρώνει κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πως είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει αυτούς που μελετούν τα της ευρωπαϊκής πολιτικής ή τα σχετικά θέματα με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δεν γνωρίζω ποιά είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτό τα γνωρίζουν οι ηγέτες των ΗΠΑ. Εγώ γνωρίζω ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας μας. Και το συμφέρον της χώρας μας λέει ότι πρέπει να επιτύχουμε την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Το συμφέρον της χώρας μας λέει -αν θέλετε να προχωρήσω παραπέρα- η Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη. Και να προσεγγίσει την Ευρώπη, ανταποκρινόμενη στους όρους και τις προϋποθέσεις που αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα η Τουρκία να είναι κοντά στην Ευρώπη, να έχει εναρμονιστεί με αυτούς τους κανόνες συμπεριφοράς και δράσης, αντί να βρίσκεται σε απόσταση από την Ευρώπη και να φέρεται με αυτό τον τρόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 March 1999 - 0:33:25 UTC