Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω εισαγωγικώς ένα σχόλιο επτά σημείων:

* Πρώτον, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έφυγε από τη Συρία, έφυγε από τη Ρωσία, έφυγε από την Ιταλία όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Γιατί; Και κατηγορείται η Ελλάδα, η χώρα που έχει πρωτοστατήσει στη συμπαράσταση προς τον κουρδικό λαό. Κατηγορείται η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, που έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ασφαλή μεταφορά των τριών γυναικών, για την ανάδειξη του κουρδικού θέματος, με επιστολές, με συνεννοήσεις στο πλαίσιο της Ε. Ε. Κατηγορείται η Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική που ακολουθούμε, πολιτική αρχών στο θέμα αυτό, έχει κόστος. Η χώρα μας γίνεται δέκτης διαβημάτων και επικρίσεων.

* Δεύτερον, ενοχοποιείται το ταξίδι του τότε υπουργού Εξωτερικών στην Κένυα, ένα ταξίδι που ήταν από πολύ καιρό προγραμματισμένο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Αλλωστε, έγιναν επισκέψεις και σε άλλες γειτονικές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Ενα ταξίδι που έγινε όταν δεν υπήρχε υπόνοια καν για την έλευση του Οτσαλάν στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση από παλιά είχε αποθαρρύνει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα. Δεν τον κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν τον έφερε η ελληνική κυβέρνηση στη χώρα μας. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς, ούτε ο πλέον κακόπιστος, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σχεδίαζε με κάποιο τρόπο την προώθησή του στην Κένυα. Το ερώτημα, γιατί έφυγε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Ιταλία, παραμένει αναπάντητο. Οπως το ερώτημα, γιατί κάποιοι έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, κόντρα στην επίσημη πολιτική της χώρας, παραμένει επίσης αναπάντητο.

* Τρίτον, γιατί η φόρτιση και η συγκίνηση για τον αγώνα του κουρδικού λαού για τα συμφέροντα του κουρδικού λαού, πρέπει κάποιους να τους οδηγεί στο να συκοφαντούν τη χώρα μας και την πολιτική ηγεσία; Γιατί η συμπαράστασή μας στον αγώνα του κουρδικού λαού για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του, παύει από κάποιους να συνδέεται με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, με τα συμφέροντα της χώρας μας που πρέπει να γίνουν επίσης σεβαστά; Το συμφέρον της χώρας μας υπαγορεύει τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της κοινωνικής προόδου. Δεν είναι προς το συμφέρον του κουρδικού λαού και είναι αντίθετο στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, το να αντιμετωπίζεται το κουρδικό ζήτημα ως θέμα ελληνοτουρκικής διένεξης.

* Τέταρτον, γιατί γίνεται προσπάθεια από κάποιους να αναδειχθούν σε ρυθμιστές των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, υποκαθιστώντας έτσι τον κυρίαρχο ελληνικό λαό; Η συμπόρευση κάποιων Κούρδων με κύκλους που έχουν γνωστό προσανατολισμό, φανερώνει μια διάθεση να καθορίσουν και να επηρεάσουν τις εσωτερικές εξελίξεις. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση σ' αυτή τη χώρα, τους εκλέγει ο ελληνικός λαός και μόνο. Σε κανέναν άλλο δεν πέφτει λόγος.

* Πέμπτον, γιατί αυτή την ώρα αγνοούνται οι προπαγανδιστικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας; Την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα την προσπάθεια της Τουρκίας να πυροδοτήσει με ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί οι άλλοι σιωπούν; Αυτή την ώρα αντιλαμβάνονται ως αντίπαλό τους την ελληνική κυβέρνηση, εναντίον της οποίας στρέφονται;

* Εκτον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων. Σε μια κρίσιμη στιγμή ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογές ή παραίτηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ιδιαιτέρως η Ν. Δ., το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υιοθετεί ουσιαστικά τις ανυπόστατες κατηγορίες εκπροσώπων του Ρ. Κ. Κ. Χαράσσει την πολιτική της με βάση τα λεγόμενα κάποιων, μόνο και μόνο για να στραφεί εναντίον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Αν αυτό το ρόλο έχει επιλέξει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τότε γίνεται επιζήμια για την ασφαλή προοπτική της χώρας.

* Εβδομο, η Κυβέρνηση θα εγγυηθεί την πορεία της Ελλάδας προς τους μεγάλους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους. Θα πετύχουμε, παρά τα εμπόδια και τις υπονομεύσεις, να διασφαλίσουμε την προοπτική και το μέλλον του ελληνικού λαού και της Ελλάδας.

Αυτό είναι το εισαγωγικό σχόλιο που ήθελα να κάνω.

Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία, στο Μιλάνο, όπου συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εμείς είμαστε εδώ, στο πλαίσιο της καθημερινής συζήτησής μας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σάββατο, στο αρχικό σχόλιο που κάνατε για την κα Ντιλάν, είχατε μιλήσει για κάποιο ενδεχόμενο ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει και είχατε πει ότι πρέπει να διερευνηθεί αυτός ο ρόλος. Μήπως έχετε, ως κυβέρνηση, κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για τα κίνητρα, κάποια ενδεχόμενη πρόγευση; Υπάρχει κάποια εκτίμηση, δηλαδή, γιατί δόθηκε αυτή την ώρα η συνέντευξη, που όπως λέτε και στο εισαγωγικό σας σχόλιο, συκοφαντούμεθα από την Τουρκία κλπ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε για την ανάγκη να διευκρινιστεί ο ρόλος της κα Κιλίτς. Και αυτό, γιατί μείναμε έκπληκτοι από τον τρόπο με τον οποίο η εκπρόσωπος του ΡΚΚ παρουσίασε τη δική της εκδοχή για τα ιστορικά γεγονότα. Ουσιαστικώς, εξαπέλυσε μια επίθεση, ένα λίβελο εναντίον του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Ελλάδας, χωρίς να τεκμηριώσει, μάλιστα, αυτή την άδικη επίθεσή της. Είναι θέμα να απαντήσει η ίδια ή όποιοι γνωρίζουν για τους λόγους και τα κίνητρα αυτής της στάσης που επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα ερωτήματα που θέσαμε τότε, επαναλάβαμε χθες, και επαναφέρω και σήμερα, μεταξύ των άλλων πολλών ερωτημάτων, πιστεύουμε ότι παραμένουν αναπάντητα. Είναι θέμα το οποίο όσον αφορά την ιστορία της υπόθεσης θα ερευνηθεί, τόσο στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας της υπό σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Οσον αφορά τη στάση προσώπων και φορέων, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη, αν οι λειτουργοί της κρίνουν ότι υπάρχει γι' αυτούς αντικείμενο, με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγορήσατε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη Ν. Δ. περισσότερο, ότι ζητούν εκλογές και παραίτηση του Πρωθυπουργού και ότι υιοθετούν κατηγορίες της εκπροσώπου του ΡΚΚ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλαν τους εκπροσώπους του ΡΚΚ να κάνουν αυτές τις δηλώσεις και την κα Ντιλάν αυτή τη συνέντευξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς όχι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως ο κ. Καραμανλής, με πολύ ανεύθυνο τρόπο, υιοθέτησαν άκριτα και άστοχα -σε ουσιαστικό επίπεδο μιλώ πλέον- τις αστήρικτες και συκοφαντικές αυτές κατηγορίες, επειδή θεώρησαν ότι είχαν έτσι μια ευκαιρία να πλήξουν τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσαν αφενός να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση που έχει απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών εδώ και αρκετές ημέρες και αφετέρου να διαχωρίσουν τα θέματα που έχουν σχέση με την κομματική και πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, από τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την κοινή στάση του ελληνικού λαού και της χώρας μας απέναντι σε τέτοιου είδους προσβολές, οι οποίες κάθε άλλο παρά είναι δικαιολογημένες, πολύ περισσότερο μάλιστα που δεν περιέχουν ούτε ένα ψήγμα τεκμηρίων ή στοιχείων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη μόλις ξέσπασε η ιστορία να ενημερώσει αμέσως τα κόμματα; Γιατί το κάνει κατόπιν εορτής;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κληθεί τα κόμματα από τον υπουργό Εξωτερικών...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι τώρα. Εδώ και αρκετές ημέρες. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου. Γνωρίζετε ότι αυτό έγινε δύο-τρεις ημέρες μετά, αφότου είχαμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη στην υπόθεση Οτσαλάν. Αρα, λοιπόν, από τις πρώτες ημέρες κλήθηκαν τα κόμματα να ενημερωθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, αυτό το θέμα είναι πολλές ημέρες. Δεν είναι τρεις-τέσσερις ημέρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, δεν θυμάστε καλά...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πολύ καλά θυμάμαι. Γιατί δεν ενημερώσατε όταν είχατε εδώ τον Οτσαλάν; Γιατί δεν ενημερώσατε τα κόμματα ότι τον έχετε εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο δρόμος της ενημέρωσης ήταν ανοιχτός, αλλά τα κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν. Ομως, ανεξάρτητα από αυτό, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται η κυβέρνηση να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη Ν.Δ. να τοποθετηθούν επιτέλους απέναντι στο μπαράζ των προπαγανδιστικών συκοφαντικών ισχυρισμών εναντίον της Ελλάδας, από την πλευρά της Τουρκίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, γιατί δεν τους ενημερώνατε τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα με αφήσετε να σας απαντήσω; Μη βιάζεστε. Γιατί, αυτή τη στιγμή που είναι κρίσιμη, πραγματικά είναι κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, τα κόμματα επιδίδονται και εξαντλούνται σε μια κριτική με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, χωρίς να μπουν στον κόπο για το θέμα αυτό να διερευνήσουν, να πληροφορηθούν και να μιλήσουν ευρύτερα με ψυχραιμία, υποδεικνύοντας ένα δρόμο ο οποίος θα είναι χρήσιμος δρόμος για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Εξαντλούνται μόνο σε ένα λίβελο κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Αυτό, πιστεύω, αποδεικνύει πως πράγματι είναι κατώτερα των περιστάσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έπρεπε να ενημερώσετε από τότε τα κόμματα και ειδικότερα την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι είναι στην Ελλάδα ο Οτσαλάν και να πάρετε μια κοινή απόφαση, για το τι θα κάνετε; Το κρύψατε τη στιγμή που σας ρωτούσαμε και εμείς, εδώ και λέγατε ούτε Κέρκυρα, ούτε Αραξο, ούτε εδώ ήρθε, ούτε πάτησε το πόδι του, ούτε πέρασε καθόλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι γιατί με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Ελλάδα, που με κόστος για την ίδια ανέλαβε να προσφέρει για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους βοήθεια στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, γίνεται σήμερα στόχος τέτοιων επιθέσεων, από κάποιους εκπρόσωπους Κούρδων, οι οποίοι δεν εκτιμούν ότι μόνον η χώρα μας ακολούθησε μια τέτοια πολιτική βοήθειας προς τον Α. Οτσαλάν, με άριστες προθέσεις και με αποτέλεσμα, βεβαίως, δυσμενές, για το οποίο έχουν αναληφθεί ευθύνες. Και στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται σε δύο επίπεδα, εκεί όπου αλλού υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο. Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο του προβληματισμού, το οποίο αναδεικνύεται μέσα από την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμα σχετικά με αυτό που είπατε "γιατί οι άλλοι σιωπούν". Ποιοι είναι οι άλλοι που σιωπούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τις τελευταίες ημέρες, ενώ είναι καθημερινή η επίθεση που δέχεται η χώρα μας από την ηγεσία της Τουρκίας, να έχουν εκφράσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάποια θέση επί του θέματος αυτού. Ενώ εμείς, σε καθημερινή βάση, με ψύχραιμο τρόπο, αντιμετωπίζουμε τους ισχυρισμούς της τουρκικής προπαγάνδας. Οπως, επίσης, όχι μόνο τα κόμματα, αλλά και φορείς και πρόσωπα έχουν αδιαφορήσει γι' αυτού του είδους την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά από όλα όσα έχουν συμβεί ο Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός περισσότερο παρά ποτέ, αισθάνεται την ανάγκη να οδηγήσει την Ελλάδα στους στόχους που έχουμε θέσει. Να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα, ως το χρήσιμο και απαραίτητο έδαφος επί του οποίου θα αναπτύξουμε όλες τις επόμενες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες οι οποίες θα μας φέρουν στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, σαν μια χώρα ισότιμη με τις άλλες χώρες της Ε. Ε., ώστε να υποδεχθούμε με αξιώσεις τον 21ο αιώνα και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω πρώτον, αν η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τη συνέντευξη της κ. Ντιλάν και ποιος πήρε την απόφαση για τη συνέντευξη αυτή και δεύτερον αν το σκληρό κατηγορώ προς την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το ύψος ξεκινάει από την κουρδική ηγεσία ή από κάποια άλλα κέντρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το δεύτερο δεν έχω υπόψη μου στοιχεία τα οποία να με οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Μπορώ να κάνω πολλές υποθέσεις, πράγμα το οποίο δεν είναι του παρόντος. Για το πρώτο σας λέω ότι η συνέντευξη αυτή ήταν επιλογή αυτών που την παραχώρησαν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης για την παραχώρηση συνέντευξης. Είπα όμως και επαναλαμβάνω με έμφαση ότι όπως πάντα έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα του κουρδικού λαού και πάντοτε, επειδή, η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία, θα δίνουμε το δικαίωμα σε τέτοια πρόσωπα να λένε ελεύθερα τις απόψεις τους. Ολοι στην Ελληνική Δημοκρατία έχουν δικαίωμα να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας που έχουμε κερδίσει στον τόπο μας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κάτι ακόμη κύριε Υπουργέ: Από πότε η ελεύθερη έκφραση τιμωρείται με διαγραφή; Και ερωτώ με αφορμή τη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ του κ. Μπαντουβά.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινούνται τα στελέχη και οι βουλευτές ενός κόμματος. Κάθε κόμμα έχει μια συγκεκριμένη πολιτική. Σε κάθε κόμμα συμμετέχει ο καθένας επειδή δέχεται κάποιες αρχές και δεσμεύεται από τις επιλογές του κόμματος. Ετσι, ακριβώς, αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και έκρινε ότι είναι εκτός του πλαισίου πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση η στάση του κ. Μπαντουβά και γι' αυτό προχώρησε στη λήψη αυτής της απόφασης.

ΠΑΡΙΣ: Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα όσον αφορά τον κ. Οτσαλάν, θεωρεί η κυβέρνηση ότι η απόφαση να του παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ήταν λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση αυτή δεν ήταν λανθασμένη απόφαση. Σας είπα, άλλωστε, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προσκάλεσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα και συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση δεν δημιούργησε το θέμα. Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε ένα τετελεσμένο γεγονός. Βρέθηκε μπροστά σ' ένα πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσει. Εκείνη την ώρα επικράτησε η άποψη ότι για ανθρωπιστικούς λόγους έπρεπε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια. Εκ των υστέρων μπορεί κάποιος να κάνει πολλές αναλύσεις και ίσως διαφορετικές εκτιμήσεις. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία επέλεξε αυτό το δρόμο της ανθρωπιστικής αρωγής προς τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πράγμα το οποίο, φαίνεται, κάποιοι το παραγνωρίζουν και δικάζουν και αμφισβητούν ακόμη και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα απαράδεκτο.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αρχή της εισαγωγικής σας τοποθέτησης, στο τέταρτο σημείο -αν θυμάμαι καλά- είπατε ότι κάποιοι κύκλοι εξυπηρετούσαν κάποια συμφέροντα με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, αλλά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εκλέγονται από τον ελληνικό λαό κλπ. κλπ. Ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι εντός Ελλάδας που έχουν αυτούς τους στόχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχει μια σύμπλευση και συμπαράταξη κάποιων εκπροσώπων των Κούρδων με παράγοντες και κύκλους οι οποίοι έχουν ένα σαφή αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Είναι φανερές οι πολιτικές διαθέσεις και επιδιώξεις τους να ανατραπεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς εννοώ.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα γι' αυτούς με τους οποίους βρίσκεται σε συμπαράταξη αυτή η ομάδα που εκπροσωπεί Κούρδους. Και πρέπει να πω, ότι όταν μιλάμε για κουρδικό λαό ή όταν μιλάμε για Κούρδους ή για εκπροσώπους Κούρδων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο κουρδικός λαός αριθμεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων και δεν εκπροσωπείται μόνο από το ΡΚΚ. Η όποιοι εκπροσωπούν το ΡΚΚ, δεν εκπροσωπούν κατ' ανάγκη ή αποκλειστικώς το σύνολο του κουρδικού λαού. Αυτό πρέπει να είναι σαφές, διότι υπάρχει και αυτή η παρεξήγηση και παρανόηση, με αποτέλεσμα να έχει στενέψει πάρα πολύ ο κύκλος εκπροσώπησης του κουρδικού λαού, πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του λαού αυτού. Τιμούμε τις εκπροσωπήσεις και τους φορείς που εκφράζουν τις διαθέσεις του κουρδικού λαού. Πρέπει, όμως, όλα αυτά να τα αντιμετωπίζουμε στη σωστή διάστασή τους.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να επιμείνω λίγο, επειδή δεν διευκρινίσατε: Συγκαταλέγετε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκαταλέγετε πρόσωπα, φορείς, ποιοι είναι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν μια καθημερινή συνεργασία με τους συγκεκριμένους εκπροσώπους Κούρδων. Απλά υπάρχει μια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο η οποία προκύπτει καιροσκοπικά και εκ των πραγμάτων, επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι βρήκαν ένα προνομιακό, γι' αυτά, πεδίο προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είπατε στο πρώτο σημείο της εισαγωγικής σας τοποθέτησης, ότι η πολιτική αρχών που ακολουθεί η χώρα μας στο Κουρδικό έχει κόστος με αποτέλεσμα να γίνεται η χώρα μας και δέκτης διαβημάτων. Παρακαλώ να μας διευκρινίσετε από ποιους γίνονται αυτά τα διαβήματα και δεύτερον, αν αληθεύει η πληροφορία ότι υπήρξε διάβημα της αμερικανικής πλευράς, για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στις τρεις συνεργάτιδες του Α. Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους, γιατί η Ελλάδα προσέφερε κάλυψη για την ασφαλή μεταφορά των τριών γυναικών στην Ελλάδα, από την πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι. Επίσης, έχουν εκδηλώσει ενόχληση γιατί προσφέραμε πολιτικό άσυλο. Οταν μιλώ για πολιτική αρχών, μιλώ για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και αναλαμβάνουμε επειδή πιστεύουμε ότι έτσι εμπράκτως συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του κουρδικού λαού και ιδιαιτέρως συμβάλλουμε στο να επιτευχθεί μια δίκαιη αντιμετώπιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που αυτή την ώρα δοκιμάζεται στην τουρκική φυλακή. Ποια άλλη χώρα έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες; Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έστειλε επιστολή σε ομολόγους του και έθιξε το θέμα. Η Ελλάδα είναι αυτή η οποία πήρε την πρωτοβουλία και έθεσε το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την προηγούμενη Δευτέρα. Και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης διατυπώθηκε η δήλωση των σημείων που είναι ταυτόσημα με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι ανάλογο γίνεται σήμερα με το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ολα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία σηκώνει την ευθύνη να αναδείξει τα θέματα του αγώνα του κουρδικού λαού. Και όμως η Ελλάδα είναι αυτή η οποία κατά περίεργο τρόπο, μόνη θα έλεγα, έχει γίνει στόχος επικρίσεων από κάποιους, πράγμα το οποίο θεωρούμε πως είναι απαράδεκτο.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις πρόσφατες καταλήψεις που έγιναν στα κτίρια ελληνικών πρεσβειών, εκλάπησαν έγγραφα διπλωματικών αντιπροσωπειών και μάλιστα με υψηλό βαθμό διαβάθμισης. Το ερώτημά μου είναι αν επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες και αν είναι δυνατόν να μας ενημερώσετε για το περιεχόμενο και την έκταση αυτής της απώλειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες στο επίπεδο που ζητάτε να απαντήσω. Είπαμε τότε πως η ενέργεια αυτή κατάληψης κτιρίων ελληνικών διπλωματικών αποστολών, ήταν μια εχθρική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας και την αποδοκιμάσαμε. Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή ήταν επιλογή ολιγάριθμων ομάδων και δεν απηχεί τη διάθεση ή τις επιλογές του κουρδικού λαού. Το πιστεύουμε αυτό. Από κει και πέρα, οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι πράγματι έχουν προκληθεί πάρα πολλές ζημιές στα κτίρια των διπλωματικών αποστολών μας, μετά από αυτές τις καταλήψεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Προξενείο στο Βερολίνο έχουν γίνει τεράστιες ζημιές. Αλλά και σε άλλα κτίρια οι ζημιές που έχουν προκληθεί, είναι μεγάλου μεγέθους. Αυτό μπορώ να το πω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμερίζοντας τις όποιες ενστάσεις και διαφορές επί του προκειμένου, θα μπορούσε ένας καλόπιστος αντίλογος να παραδεχθεί τα όσα είπατε στην ανακοίνωσή σας, στο πρόλογό σας. Ο απλός όμως πολίτης ή οπαδός του ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε, αναρωτιέται ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης σ' αυτό το θέμα. Τώρα απολογείται σε συγκεκριμένα θέματα και ανεξαρτήτως των τιμωριών που θα επιβληθούν μετά από τις ανακρίσεις κλπ η κυβέρνηση δεν αισθάνεται το χρέος να δει τις παραλήψεις της να τις ομολογήσει και να τις διορθώσει; Είστε υπεύθυνοι απέναντι στον λαό που χειριστήκατε κατ' αυτόν τον τρόπο αυτή την υπόθεση, ώστε οι μεν Κούρδοι να σας κατηγορούν ότι παραδώσατε τον Οτσαλάν, η δε Τουρκία να σας λέει ότι υποστηρίζετε το ΡΚΚ. Αυτό είναι εξωφρενικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Για την ώρα αυτή, συμπληρώνω εγώ, η κυβέρνηση μόνη της αντιμετωπίζει την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία αντιπολίτευση δεν νοιώθει την ανάγκη στο πλαίσιο μιας υπεύθυνης στάσης από την πλευρά της, να αναλύσει τα γεγονότα έτσι και να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία θα συμβάλλει ώστε η χώρα μας -γιατί η κυβέρνηση δεν είναι μόνο κυβέρνηση, αυτή την ώρα εκπροσωπεί τη χώρα μας, με τη θέληση του ελληνικού λαού- να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη διπλή επίθεση. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση παραμένει στο να διαπιστώνει αυτή την επίθεση που δέχεται η χώρα και η ίδια να προσθέτει τη δική της κριτική προς την κυβέρνηση, επειδή θεωρεί ότι αυτό θα τη βοηθήσει να αντλήσει μικροκομματικά οφέλη.

Πρέπει να πω, ότι για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναμφίβολα υπάρχουν, οδηγηθήκαμε στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Γνωρίζετε ότι τρεις κορυφαίοι υπουργοί έπαψαν να είναι μέλη της κυβέρνησης. Γνωρίζετε επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει και δημοσίως για πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. Ολα τα άλλα, αποτελούν αντικείμενο έρευνας τόσο των εισαγγελικών αρχών, όσο και της υπό σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Εμείς επιθυμούμε να λάμψει η αλήθεια, να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και πληροφόρηση για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, προκειμένου τα πορίσματα που θα διατυπωθούν να δώσουν σε όλους μια καθαρή εικόνα για την υπόθεση αυτή. Η κυβέρνηση, σας διαβεβαιώ και επαναλαμβάνω κάτι που έχω πει, δεν έχει τίποτα να κρύψει και δεν φοβάται την αλήθεια. Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως σ' αυτή την υπόθεση και θα συμβάλλουμε σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια ερώτηση που έχει σχέση, αν δεν κάνω λάθος, με τη δική σας αρμοδιότητα ή κάποιου συνεργάτη σας, εδώ στο Υπουργείο. Τι έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, την προπαγάνδα πάνω σ' αυτό το θέμα; Δεν έχει ένα έτοιμο σχέδιο όταν συμβεί κάτι τέτοιο να μπορεί να αντιδρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα η Ελλάδα έχει σύμμαχό της το δίκιο και την αλήθεια. Αυτό κάνει ευκολότερο το έργο της. Θα μου επιτρέψετε όμως να μη φέρουμε εδώ, στο τραπέζι μιας δημόσιας συζήτησης, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και τις ενέργειες που κάνουμε στον τομέα αυτό. Αντιλαμβάνεστε και εσείς πως αυτό αποτελεί θέμα το οποίο χειριζόμαστε, μεταξύ των άλλων, και με μυστικότητα, δοθέντος ότι αν το μετατρέψουμε σε ζήτημα δημόσιας συζήτησης, εμφανίζουμε τα "όπλα" που έχουμε ή τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να τα καταστήσουν ανενεργά. Και δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Σας λέω, μόνο, πως αυτές τις ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Νικολάου, βρίσκεται στο εξωτερικό. Θα επισκεφθεί διάφορες χώρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Συζητά με τα Γραφεία Τύπου, με τους παράγοντες και τους φορείς με τους οποίους έχουμε μια καλή συνεργασία για την ανάδειξη του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό. Υπάρχει μια σειρά πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη, αλλά για όλα αυτά τα θέματα, παρακαλώ, να αφήσετε τους χειρισμούς σ' αυτούς που είναι αρμόδιοι. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

ΦΙΛΗΣ: Κατ` αρχήν, κύριε Υπουργέ, εσείς ή κάποιοι από την κυβέρνηση θα πάτε σήμερα το απόγευμα στη συναυλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, κύριε Φίλη, έχω στερηθεί αυτές τις χαρές της ζωής, για λόγους οι οποίοι ξεπερνούν τη θέλησή μου. Θα είμαι μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο μου.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρξει αντιπροσωπεία του κυβερνητικού κόμματος ή της κυβέρνησης το απόγευμα στη συναυλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το κόμμα δεν γνωρίζω. Πιστεύω, όμως, ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει δηλώσει ότι θα εκπροσωπηθεί με αντιπροσωπεία σε αυτή την εκδήλωση.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση έχει παράσχει όλες τις διευκολύνσεις για να γίνει αυτή η συναυλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον τομέα αυτό. Αλλωστε, οι πνευματικοί άνθρωποι και οι καλλιτέχνες έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες, τις οποίες εκδηλώνουν με τη δημιουργία τους. Και πάντα η καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία είναι ευπρόσδεκτη.

ΦΙΛΗΣ: Επίκεινται μέτρα περιορισμού της δράσης των Κούρδων στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει κατ` επανάληψη και επαναλαμβάνω ότι κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα, εφόσον αναπτύσσει σύννομη δραστηριότητα, εφόσον δεν παραβιάζει το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο της χώρας, μπορεί να λέει τις απόψεις του, να κινείται, να δραστηριοποιείται κατά τις δικές του επιλογές. Δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι το κριτήριο και μόνο.

ΦΙΛΗΣ: Οταν στην απάντησή σας στην κα Ντιλάν λέτε ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας, για το οποία υπεύθυνος είναι μόνο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, αυτό κατά τη γνώμη σας συνιστά μία αιτία, μία αφορμή για τον περιορισμό της δραστηριότητας των Κούρδων στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως όχι. Απλά θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έχει εξουσίες που αυτός και μόνο μπορεί και δικαιούται να ασκεί. Και από την άλλη, μη σας διαφεύγει πως, όπως έχουν το δικαίωμα οι πολίτες που ζουν σε αυτή τη χώρα, όπως η κα Κιλίτς, να μιλούν και να λένε τις απόψεις τους -και υπερασπιζόμαστε αυτό το δικαίωμά τους και εγγυόμαστε αυτό το δικαίωμά τους- παρακαλώ αναγνωρίστε και σ` εμάς τη δυνατότητα και το δικαίωμα να διατυπώνουμε και τη δική μας θέση.

ΦΙΛΗΣ: Στην ανακοίνωση που απαντούσατε στην κα Κιλίτς, είπατε ότι υιοθετεί αισχρές τουρκικές συκοφαντίες. Ποιες είναι αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η συνέντευξη ήταν ένα ανθελληνικό παραλήρημα. Το είπα και το επαναλαμβάνω. Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία υιοθέτηση της πιο αισχρής τουρκικής προπαγάνδας, γιατί χωρίς κανένα στοιχείο, παρά μόνο τη διαίσθηση ή την ψυχολογική ανάλυση των προσωπικοτήτων στην οποία πιστεύει ότι προέβη με επιτυχία, κατέληξε στο να διατυπώνει κατηγορίες εναντίον του Πρωθυπουργού, εναντίον Υπουργών, εναντίον της κυβέρνησης. Κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, εναντίον της κυβέρνησής μας διατυπώνονται από την Τουρκία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα έπρεπε, αντί να μεταβληθεί σε όργανο και μέσο αντικυβερνητικής προπαγάνδας με τις δηλώσεις της, να είναι πολύ πιο προσεκτική, να σταθμίσει τα πράγματα έτσι και να μιλήσει στοιχειοθετημένα και υπεύθυνα, γιατί άλλωστε έτσι μπορεί να βοηθήσει καλύτερα και το κομμάτι εκείνο του κουρδικού λαού που εκπροσωπεί. Αυτό πιστεύω ότι είναι το δικό της χρέος και σ` αυτό έπρεπε να ανταποκριθεί.

ΦΙΛΗΣ: Η Τουρκία λέει ότι ο Πρωθυπουργός και ο κ. Πάγκαλος συνέπραξαν σε μια διεθνή συνομωσία και παρέδωσαν τον Οτσαλάν στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία και η ηγεσία της έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδας, δυσφήμισης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, επειδή ισχυρίζεται ότι παρέχουμε προστασία στο ΡΚΚ, ότι δήθεν λειτουργούν στρατόπεδα στην Ελλάδα και διάφορα άλλα ψευδή, τα οποία είναι φαντασιώσεις και μυθεύματα. Πιστεύω ότι αυτή την ώρα που η Ελλάδα δέχεται επίθεση από την Τουρκία, η κα Κιλίτς δεν θα έπρεπε -εξ αντικειμένου ίσως, αθέλητα ίσως, αλλά στην πράξη αυτό έγινε- να ρίξει νερό σ` αυτό το μύλο της προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας. Γιατί στράφηκε εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης, με τρόπο ο οποίος είναι ανεπίτρεπτος.

ΦΙΛΗΣ: Για να γίνει σαφές, γιατί την κατηγορούμε την κα Κιλίτς. Η κυβέρνηση είπε προχθές ότι υιοθετεί η κα Κιλίτς τις πιο αισχρές τουρκικές απόψεις, συκοφαντίες, δημοσιεύματα κ. λπ. Υπάρχει τουρκική θέση που λέει ότι η Ελλάδα έδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία; Αυτό λέει η κα Κιλίτς.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τουρκική προπαγάνδα. Η τουρκική προπαγάνδα στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης. Η κα Κιλίτς στράφηκε με τις δηλώσεις της εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης. Γι` αυτό μίλησα.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης σε συνέντευξή του σήμερα στα ΝΕΑ προτείνει στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κακλαμάνης ενόψει του Συνεδρίου, όπως και άλλα στελέχη, διατυπώνει τις απόψεις του. Ο Πρωθυπουργός έχει την αρμοδιότητα και την εξουσία να πάρει τις τελικές αποφάσεις για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων το συγκεκριμένο, που αποτελεί θέμα δικής του αποκλειστικής αρμοδιότητας.

ΦΙΛΗΣ: Το σκέφτεται ο Πρωθυπουργός το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πως αυτή την ώρα είμαστε ενόψει του Συνεδρίου. Δεν γνωρίζω τι σκέφτεται ο Πρωθυπουργός και μην περιμένετε να απαντώ σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούν διαθέσεις, σκέψεις ή υποθέσεις του Πρωθυπουργού. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει εσείς να το κρίνετε από τις πράξεις. Να βασιστείτε, δηλαδή, στα πραγματικά δεδομένα. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αρα, λοιπόν, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να ερμηνεύσετε το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βγήκαν να υπερασπιστούν την πολιτική της κυβέρνησης και τη χώρα μετά την καθοριστική παρέμβαση του κ. Μίκη Θεοδωράκη και όχι πριν από αυτήν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι όλα τα στελέχη, μετά τη συνέντευξη που έδωσε η κα Κιλίτς, ένοιωσαν την ανάγκη να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση εναντίον της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ήταν απαράδεκτη και υβριστική και γι` αυτό ακριβώς με κάθε τρόπο έκαναν φανερές τις απόψεις τους, οι οποίες είναι απόψεις υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και όχι υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο. Εχω τη γνώμη ότι η αντίδραση ήταν άμεση. Μην ξεχνάτε ότι η συνέντευξη αυτή δόθηκε αργά το Σάββατο. Από την άλλη ημέρα το πρωί, κιόλας, σε σειρά ραδιοφωνικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης, στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διατύπωσαν τις απόψεις τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι τελικά το ΡΚΚ προτίμησε τη χώρα μας για να έρθει ο Οτσαλάν, ο ηγέτης του, επειδή ήθελε να ωθήσει σε σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία. Και γι` αυτό έφυγε και από την Ιταλία. Εχει διατυπωθεί και γραφεί αυτή η εκτίμηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τέτοιες προσεγγίσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι αδιανόητο. Το κουρδικό πρόβλημα θα λυθεί μόνο μέσω ειρηνικών και πολιτικών μέσων. Η επίλυση του κουρδικού θέματος ακόμη και μέσω ενός ελληνοτουρκικού πολέμου είναι σκέψη, που αν κάποιοι την κάνουν, είναι εχθροί της Ελλάδας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αλλά πιστεύουμε ότι ξεφεύγει από κάθε λογική παραδοχή μια τέτοια ανάλυση, στην οποία δεν θέλω να πιστέψω ότι κάποιοι έχουν προβεί. Και πολύ περισσότερο ότι κάποιοι προσπαθούν να τη βάλουν σε εφαρμογή. Αυτά είναι πράγματα αδιανόητα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστικά λέτε από το Σάββατο το απόγευμα ότι, όποιος κατηγορεί την κυβέρνηση, ανεξάρτητα εάν αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικό περιεχόμενο, ουσιαστικά την κατηγορούν για το ίδιο πράγμα. Λέτε, δηλαδή, ότι και εκείνοι που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παρέδωσε τον Οτσαλάν και εκείνοι που την κατηγορούν, επειδή προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, ταυτίζονται. Θα ήθελα να μας πείτε από ποιο κανόνα λογικής ταυτίζετε αυτό το εντελώς διαφορετικό πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη διαπίστωση ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση και μόνο αυτή καλείται να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για την πορεία της χώρας, δοθέντος ότι όλοι οι άλλοι αρκούνται στο να διατυπώνουν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης και τίποτα άλλο. Είτε είναι κόμματα, είτε φορείς, δεν έχω αντιληφθεί να διατυπώνουν μία πολιτική πρόταση ή να αναπτύσσουν μία δραστηριότητα γι` αυτό το θέμα υπό την ευρεία έννοιά του. Διαπιστώνω ότι περιορίζονται στο να κατηγορούν την κυβέρνηση και να ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού. Αυτό είναι ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί, αλλά πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύει πως είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Γιατί αυτή την ώρα ο ελληνικός λαός δεν περιμένει από τα πολιτικά κόμματα και τους άλλους φορείς εύκολες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης. Οι κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης μπορεί να έχουν τη θέση τους στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Αλλά, βεβαίως, ως στοιχείο μιας ευρύτερης πρότασης η οποία είναι χρήσιμη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αυτή την ώρα έχουμε μπροστά μας. Αυτό δεν γίνεται όμως.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με την απάντησή σας επιβεβαιώνετε την άποψη που λέει ότι και η κατηγορία της κυβέρνησης προς τον εσωτερικό πολιτικό χώρο ότι υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα -γιατί αυτό λέει ουσιαστικά- συνιστά κατηγορία που σας απευθύνεται ότι με αυτό τον τρόπο τουρκοποιείτε εσείς οι ίδιοι ως κυβέρνηση την εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι αυτό είναι έξω από τις δικές μας θέσεις. Δεν το είπε κανείς, δεν το υποστήριξε κανείς από την κυβέρνηση. Λυπούμαι που το λέτε εσείς. Είναι αυθαίρετο δικό σας συμπέρασμα. Δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις της κυβέρνησης. Βεβαίως, έχει σχέση με τις επιθυμίες εκείνων που θα ήθελαν και δι` αυτού του τρόπου να λασπώσουν και να συκοφαντήσουν την κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστικά διαμορφώνετε ένα σχήμα που λέει ότι, όποιος κατηγορεί τον κ. Σημίτη ή την κυβέρνηση, ουσιαστικά κατηγορεί την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Εχω υπόψη μου δηλώσεις του κ. Πάγκαλου -αν τις αμφισβητήσετε, θα σας τις φέρω και τις ημερομηνίες και τις ακριβείς εκφράσεις- την περίοδο '90-'93 να χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση και τον τότε Πρωθυπουργό ως προδότες. Γι` αυτές του τις δηλώσεις -και όχι μόνο γι` αυτές- ο κ. Πάγκαλος αναβαθμίστηκε και έγινε Υπουργός των Εξωτερικών. Τότε ο κ. Πάγκαλος και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για προδοσία, κατηγορούσε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό; Κυβέρνηση ήταν τότε η Νέα Δημοκρατία.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας διαφεύγει ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και με την ψήφο του ελληνικού λαού κυβερνά τον τόπο. Και σας διαφεύγει αυτό που είπα κατ` επανάληψη ότι ο ελληνικός λαός είναι ο υπέρτατος κριτής, αυτός ο οποίος έχει την εξουσία να μας κρίνει την κατάλληλη στιγμή, αποδίδοντας τις ευθύνες σε αυτούς, που θεωρεί ότι έχουν ευθύνες και επιλέγοντας εκείνους, που θεωρεί ότι είναι οι ικανοί, προκειμένου να τον εκπροσωπήσουν και να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον. Αφήστε, λοιπόν, τον ελληνικό λαό να κρίνει. Αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε, είναι να θεωρούμε πως καθένας από εμάς είναι ο ελληνικός λαός και να διατυπώνουμε με αυτή τη γενική αφοριστική τοποθέτηση, τη διάθεση του ελληνικού λαού, ενώ στην πράξη και στην ουσία δεν εκφράζουμε τίποτα άλλο, παρά την προσωπική μας επιθυμία και θέση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μία έκτακτη σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Θα ήθελα να ξέρω ποιος εκπροσώπησε εκεί την ελληνική πλευρά και σε τι συμφώνησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτό το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων την Ελλάδα εκπροσώπησαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως γίνεται και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τι συμφώνησαν και τι αποφασίστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αυτής της απόφασης. Παρακαλώ μπορείτε να απευθυνθείτε αρμοδίως στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, του οποίου υπάλληλοι συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο και να έχετε λεπτομερείς απαντήσεις. Νομίζω ότι έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση η οποία αυτή την ώρα δεν είναι στη διάθεσή μου.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Είπατε ότι η κα Ντιλάν με τη συνέντευξή της στράφηκε κατά τρόπο ανεπίτρεπτο κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σημίτη. Πώς θα στραφεί η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης και η Ελλάδα κατά της κας Ντιλάν; Θα πάρετε συγκεκριμένα μέτρα; Θα της πείτε να φύγει από τη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαφωνία είναι πολιτική. Είναι διαφωνία σε σχέση με τα αληθή περιστατικά. Η κυβέρνηση δεν στρέφεται εναντίον της κας Κιλίτς με αστυνομικό ή διοικητικό τρόπο, εφόσον η κα Κιλίτς ζει με τέτοιο τρόπο και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έτσι, ώστε να μην παραβαίνει το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο της χώρας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μετά από όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει βήμα στο ΡΚΚ να κάνει τέτοια προσβλητική προπαγάνδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν γραφεία του Απελευθερωτικού Μετώπου τα οποία λειτουργούν νομίμως. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι το οποίο γίνεται σε νόμιμο πλαίσιο και αποτελεί, θα έλεγα, μια ανάγκη δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των προσφύγων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, που κατάγονται από διάφορες περιοχές. Και πρέπει να πω ότι γίνεται μία προσπάθεια από διάφορους να παρουσιάσουν την εκπροσώπηση των Κούρδων στην Ελλάδα, ως εκπροσώπηση μιας συγκεκριμένης οργάνωσης. Εχω απαντήσει για το θέμα αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Η κα Κιλίτς τι εκπροσωπεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΡΚΚ. Η ίδια λέει ότι εκπροσωπεί αυτή την οργάνωση. Βεβαίως, δεν διώκεται το φρόνημα των πολιτών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο ελέγχεται όμως είναι η σύσταση γραφείων και η λειτουργία υπηρεσιών από κάποιες οργανώσεις. Και έχω πει ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις οι οποίες μπορούν να λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Συνέντευξη Τύπου θα ξαναδώσει η κα Κιλίτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα δικής της επιλογής. Είναι δικό της δικαίωμα.

ΦΙΛΗΣ: Το ΡΚΚ μπορεί να δίνει συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το φρόνημα δεν διώκεται στην Ελλάδα. Από κει και πέρα είπα ότι είναι συγκεκριμένες οι οργανώσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν νομίμως στη χώρα μας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Πέρα από τη δήλωση του STATE DEPARTMENT σχετικά με το θέμα του πολιτικού ασύλου και μετά από αυτά που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπήρξε κάποια επαφή μελών της κυβερνήσεως με την αμερικανική και ισραηλινή πλευρά σχετικά με αυτό το θέμα της συνέντευξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια άλλη συνεργασία για το θέμα αυτό. Αν εννοείτε την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ασφάλειας του Ισραήλ, σας λέω ότι είναι μια επίσκεψη προγραμματισμένη από καιρό, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Θα συναντηθεί με τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι κάτι το οποίο γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων σε αυτό το επίπεδο των χωρών που έχουν συνάψει μεταξύ τους σχετικές συμφωνίες. Δεν έχει καμία σχέση -είμαι κατηγορηματικός σε αυτό- με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μετά από αυτή την έκφραση δυσαρέσκειας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε τι επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις; Είναι καλύτερες, είναι το ίδιο ή είναι χειρότερες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλές. Μπορεί να γίνουν, βεβαίως, καλύτερες. Αλλά είναι σε πολύ καλό επίπεδο σήμερα οι σχέσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το ίδιο ήταν και χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το χθες εάν το εννοείτε σε ιστορική διάσταση, θα σας πω ότι υπήρξε μια περίοδος που είχαμε κακές σχέσεις. Είχαμε παγωμένες σχέσεις. Σας λέω ότι σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είπατε ότι το ΡΚΚ δεν εκπροσωπεί τον κουρδικό λαό. Ωστόσο, βλέπουμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα γραφεία του Απελευθερωτικού Μετώπου. Σκέφτεται η Ελλάδα να ανοίξει γραφεία και των υπόλοιπων κουρδικών ομάδων, δηλαδή των υπολοίπων κομμάτων που εκπροσωπούν τον κουρδικό λαό στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι το Απελευθερωτικό Μέτωπο εκφράζει, αν όχι το σύνολο, το μεγάλο φάσμα του κουρδικού λαού και όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα λειτουργούν νομίμως τα γραφεία του. Από κει και πέρα, δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο αίτημα ή κάποια διάθεση για τη δημιουργία γραφείων άλλων οργανώσεων.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν θεωρείτε ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτό κατ` επανάληψη. Σας παραπέμπω, λοιπόν, σε δηλώσεις που έχω κάνει. Υπάρχει ένας εκτεταμένος διάλογος, τον οποίο τυχαίνει να έχω μπροστά μου, ο οποίος έγινε στην πολιτική ενημέρωση της 4ης Μαίου 1998. Σας τα έχω πει όλα. Αυτά ισχύουν, δεν αλλάζει τίποτα. Αυτές είναι οι θέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Πέστε τα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτό κι έχω πει κατ` επανάληψη ότι πράξεις βίας ή εγκληματικές ενέργειες αποδοκιμάζονται απολύτως από εμάς. Και θεωρούμε ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων ομάδων οποιασδήποτε μορφής, πολύ περισσότερο ενός ολόκληρου λαού, πρέπει να γίνεται με ειρηνικά και πολιτικά μέσα. Είναι σαφής η τοποθέτησή μας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η κα Κιλίτς και οι άλλες δύο συνεχίζουν να είναι στη διάθεση των ελληνικών ανακριτικών αρχών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι με δική τους πρωτοβουλία και ευθύνη ζήτησαν ένα άλλο κατάλυμα από το ξενοδοχείο που φιλοξενούνταν. Εχουν ελευθερία κινήσεων. Δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό και βεβαίως, εφόσον ζητηθεί να καταθέσουν και πάλι, πιστεύω ότι θα προσέλθουν με προθυμία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 March 1999 - 17:08:38 UTC