Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Λόγω της κατάστασης της υγείας του Πρωθυπουργού αναβάλλονται οι συνεργασίες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά και οι αυριανές προγραμματισμένες συναντήσεις του με τους συνταξιούχους και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Αντιθέτως θα συνεδριάσουν από κοινού στο Μέγαρο Μαξίμου, αύριο στις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν θέματα της επικαιρότητας.

* Θα ήθελα να πω εισαγωγικώς ότι ο κ. Πάγκαλος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, άσκησε τα καθήκοντά του και ενήργησε με τρόπο υπεύθυνο και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ασκησε τα καθήκοντά του στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τις θέσεις της Ελλάδας και τα συμφέροντά της. Ο κ. Πάγκαλος χειρίστηκε ένα θέμα το οποίο αποτελεί και μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα το οποίο δεν δημιούργησε ο ίδιος, δεν δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση. Είναι λυπηρό το φαινόμενο, μεταξύ των άλλων, να κατηγορείται ο Υπουργός των Εξωτερικών από κάποιους οι οποίοι είχαν συμβολή στη δημιουργία αυτού του προβλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πολιτική που έχει εξαγγείλει για το κουρδικό θέμα. Και όσον αφορά τις αιτιάσεις οι οποίες διατυπώνονται από διάφορες πλευρές για παραίτηση του κ. Πάγκαλου η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση εκφράστηκε από τις επιλογές και τις κινήσεις του κ. Πάγκαλου, ο οποίος ενήργησε ως Υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Είναι και θα είναι Υπουργός Εξωτερικών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Πάγκαλος χειρίστηκε μόνος του το θέμα ή και άλλοι υπουργοί και ποιοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτή την ερώτηση από την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τότε δεν είχε προκύψει αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος ως Υπουργός Εξωτερικών είχε, κυρίως, την αρμοδιότητα να χειριστεί τα θέματα. Από εκεί και πέρα είπα ότι ανάλογα με τους χειρισμούς που έπρεπε να γίνουν σε επιμέρους τομείς, οι συναρμόδιοι υπουργοί είχαν τη δική τους συμμετοχή. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική θέση, ότι η κυβέρνηση ακολούθησε την πολιτική που είχε εξαγγείλει και την πολιτική αυτή εφάρμοσε ο κ. Πάγκαλος και όποιοι άλλοι είχαν ανάμειξη όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα ποιοι είναι αυτοί, δεν μου απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, έχω απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε το γεγονός τότε. Τώρα έγινε και ρωτώ ποιος τον Παρέδωσε. Ο κ. Πάγκαλος ανέλαβε την ευθύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτά τα θέματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Συζητήσαμε χθες και έδωσα αναλυτικές απαντήσεις. Από εκεί και πέρα είπα -και αυτό είναι που έχει σημασία- πως η κυβέρνηση έχει μια πολιτική. Την πολιτική την εφαρμόζουν οι υπουργοί, ο καθένας στο δικό του τομέα. Ο κ. Πάγκαλος ως Υπουργός Εξωτερικών, είχε το κύριο βάρος των χειρισμών στο θέμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορείται από κάποιους που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του προβλήματος. Ποιους εννοείτε; Τους οκτώ βουλευτές; Σε αυτούς αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μια συγκεκριμένη πολιτική. Η πολιτική αυτή αποτελεί την επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους. Διερωτάται κανείς ποιοι είναι εκείνοι, τι επιδιώκουν, τι στόχους έχουν όταν θέλουν να επιβάλουν τη δική τους θέληση ή τη δική τους θέση, επί της επίσημης κρατικής πολιτικής -η οποία έχει εξαγγελθεί και είναι σαφής- με επιζήμιους χειρισμούς ή με δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν κινδύνους για τη χώρα. Γι` αυτούς που κάνουν αυτούς τους χειρισμούς ή αυτές τις δηλώσεις δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουν θετική συμβολή στα πράγματα. Αντιθέτως έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι η κυβέρνηση και ο κ. Πάγκαλος, επειδή πολύς λόγος γίνεται γι` αυτό, που δημιούργησαν αυτό το θέμα. Το θέμα δημιουργήθηκε επειδή επιμόνως ο κ. Οτσαλάν και οι συνεργάτες του ζήτησαν να γίνει αποδεκτή η εγκατάστασή του στην Ελλάδα και να του χορηγηθεί, αν θέλετε, μια εστία μόνιμης φιλοξενίας, την ώρα που συναντούσε παντού κλειστές πόρτες. Στην κατεύθυνση αυτή με το δικό τους τρόπο κινήθηκαν πάρα πολλοί παράγοντες. Δεν μπορώ να τους αναφέρω γιατί είναι αρκετοί. Ασφαλώς, τους γνωρίζετε γιατί οι τοποθετήσεις τους αυτές έχουν γίνει δημοσίως. Και οι τοποθετήσεις αυτές ήταν σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους, δοθέντος ότι η πολιτική που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα, ενώ αντιθέτως άλλες κινήσεις, έξω από το πλαίσιο αυτής της εξαγγελθείσας πολιτικής, είναι κινήσεις που δημιουργούν κινδύνους και υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι σαφές το ερώτημά μου. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ποιοι είναι αυτοί, πέστε μας μερικούς για να δούμε που το πάτε. Από την κυβέρνηση είναι, από την αντιπολίτευση είναι, από που είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν περίμενα τέτοιες ερωτήσεις, γιατί μίλησα για την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία εφάρμοσαν οι υπουργοί και ιδιαίτερα ο κ. Πάγκαλος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να είναι μέλη της κυβέρνησης. Η απάντηση υπάρχει, ήδη, στα όσα είπα πριν.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω γι` αυτή τη θέση, γι` αυτή την πολιτική μη εμπλοκής στο κουρδικό που όπως λέτε είχε εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, πότε και ποιοι λόγοι επέβαλαν στο να αλλάξει αυτή η θέση και με ποιες διαδικασίες άλλαξε αυτή η θέση; Ακόμη ποιος έχει την ευθύνη για το ότι αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι και ανεύθυνοι παράγοντες, όπως λέτε, να ασκήσουν εξωτερική πολιτική και να φέρουν την Ελλάδα στη θέση που την έφεραν; Κάποιος έχει την ευθύνη για το ότι κάποιοι άσκησαν εξωτερική πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Την πολιτική ευθύνη την έχουν εκείνοι, οι οποίοι δημιούργησαν ψευδαισθήσεις στον κ. Οτσαλάν και τους συνεργάτες του, με αποτέλεσμα να τον οδηγήσουν σε μια εξέλιξη η οποία ήταν δυσμενέστατη. Ολοι αυτοί, όπως κάθε άλλος πολίτης, έχουν το δικαίωμα να λένε την άποψή τους. Εχω πει, κατ` επανάληψη, ότι στην Ελλάδα δεν διώκεται το φρόνημα και υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης γνώμης. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, όπως αναφέρει και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του, όπως επανειλημμένα έχουμε πει και εδώ, ανθρωπιστικοί λόγοι οδήγησαν στο να παρασχεθεί αυτή η βοήθεια στον κ. Οτσαλάν, όταν ζητήθηκε, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτό δεν αποτελεί οποιαδήποτε αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, η οποία παραμένει αυτή που εξ αρχής είχε εξαγγελθεί. Η πολιτική, λοιπόν, που εξαγγείλαμε είναι η πολιτική που εφαρμόζεται. Οσον αφορά, τους ανθρωπιστικούς λόγους που μας οδήγησαν σε αυτούς τους χειρισμούς αποτελούσαν μια παρένθεση στο όλο θέμα. Και επειδή μίλησα για παρένθεση, οι χειρισμοί αυτοί είχαν ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ηταν ένα μικρό ενδιάμεσο στάδιο μέχρι να επιτευχθεί η εγκατάσταση του κ. Οτσαλάν σε άλλη χώρα, με τη συμφωνία αυτής της χώρας. Οταν κατηγορείται η κυβέρνηση για το ότι προσπάθησε να διευκολύνει να δοθεί επιτέλους ένα αίσιο τέλος στο θέμα της εγκατάστασης του κ. Οτσαλάν σε χώρα που θα τον δεχόταν, πιστεύουμε ότι στην κυβέρνηση ασκείται άδικη κριτική.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Σας ρώτησα, επίσης, αν έχουν ευθύνη οι υπηρεσίες του κράτους και η ίδια η κυβέρνηση γιατί επετράπη σε κάποιους να κινηθούν ανεξέλεγκτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχουν θέματα που αφορούν τους νόμους του κράτους θα απασχολήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς εδώ κάνουμε πολιτική συζήτηση και σας λέω ότι ο καθένας εκφράζει τη δική του άποψη. Οπως, λοιπόν, ζητούνται πολιτικές ευθύνες ή ασκείται πολιτική κριτική, μπορώ κι εγώ από αυτή τη θέση να πω ότι πολλοί με τις απόψεις τους, οι οποίες είναι εθνικά επιζήμιες, δημιούργησαν ένα πρόβλημα, το οποίο κλήθηκε να χειριστεί η κυβέρνηση και ο κ. Πάγκαλος. Τονίζω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό είχε πλέον δημιουργηθεί, χωρίς η κυβέρνηση και ο κ. Πάγκαλος να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στη δημιουργία αυτού του προβλήματος.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγη ώρα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είχε την πληροφορία ότι ασκείται πίεση από τις κενυατικές αρχές για σύλληψη των συνεργατών του Οτσαλάν που είναι στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι. Κατ` αρχήν επιβεβαιώνετε αυτή την πληροφορία και αν ναι τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα ο κ. Οτσαλάν συνοδευόταν από συνεργάτες του, από άτομα τα οποία είχαν έγγραφα άλλων χωρών και όχι της Ελλάδας. Τα άτομα αυτά δεν βρίσκονται υπό κράτηση. Βρέθηκαν στην Κένυα. Κάποιοι, εξ όσων πληροφορούμαστε και γνωρίζουμε, δεν είναι πλέον στην Κένυα. Κάποιοι άλλοι είναι ακόμη στην Κένυα και στην ελληνική πρεσβεία. Από εκεί και πέρα δεν είναι αιχμάλωτοι, ούτε είναι έγκλειστοι στην ελληνική πρεσβεία. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι η αναζήτηση δρόμου, προκειμένου να φθάσουν σε έναν τελικό προορισμό της επιλογής τους, με βάση τα έγγραφα τα οποία διαθέτουν.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, η δήλωση που κάνατε για τον κ. Πάγκαλο είναι πρωτοβουλία δική σας, είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή απαιτήθηκε από τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρωτοβουλία δική μου, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και άρα είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μπορείτε να προσδιορίσετε τι σημαίνει για την κυβέρνηση ο όρος "φιλότιμο και αξιοπρέπεια";

ΡΕΠΠΑΣ: Φιλότιμο και αξιοπρέπεια σημαίνει πάνω απ` όλα να υπερασπίζεσαι την Πατρίδα σου και να κάνεις τα πάντα, ώστε να επιτύχει η πατρίδα σου να είναι συνώνυμη της αλήθειας, της ηθικής και του δίκαιου. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σε αυτή την κατεύθυνση πολύ μεγάλα βήματα. Είναι μια χώρα η οποία ξεχωρίζει σε όλο τον κόσμο και γι` αυτές και για πολλές άλλες αρετές και γι` αυτό οι όποιες κατηγορίες διατυπώνονται είναι παντελώς αστήρικτες και άδικες.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η ελληνική εμπλοκή στο θέμα των συνεργατών του κ. Οτσαλάν; Μεσολαβεί η Ελλάδα να πάνε κάπου αλλού; Τους έχει παραδώσει στις αρχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε και γνωρίζει ότι κάποιοι ήταν μαζί με τον κ. Οτσαλάν. Ασφαλώς, γνώριζε ότι υπάρχουν αυτά τα πρόσωπα και γνωρίζει αυτά τα πρόσωπα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα; Εχει καμία εμπλοκή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ποιο θέμα; Εμπλοκή ως προς τι;

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Των συνεργατών του Οτσαλάν που βρίσκονται στην Κένυα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η εμπλοκή η δική μας έχει σχέση με το ενδιαφέρον να ταξιδεύσουν όπου εκείνοι επιλέξουν. Αρα, εμείς -στο πλαίσιο των νομίμων δυνατοτήτων που διαθέτουμε- όπως τους δώσαμε φιλοξενία για κάποιες ημέρες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο λόγο τους δώσατε φιλοξενία;

ΡΕΠΠΑΣ:... για τον ίδιο λόγο που δώσαμε φιλοξενία στον Κούρδο ηγέτη. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ηταν συνεργάτες, οι οποίοι του συμπαραστέκονται. Είναι αυτοί τους οποίους ο κ. Οτσαλάν θεωρούσε ότι έπρεπε να έχει μαζί του.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί, δηλαδή, τώρα βρίσκονται στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποιοι μπορεί, αυτή την ώρα που συζητούμε, να έχουν απομείνει μέσα στην πρεσβεία, κάποιοι μπορεί να είναι σε δημόσιους χώρους, εκτός πρεσβείας, κάποιοι μπορεί να έχουν ταξιδεύσει κιόλας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, για πόσους μιλάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για έναν πολύ μικρό αριθμό πολιτών, που -επαναλαμβάνω- δεν είναι αιχμάλωτοι και δεν βρίσκονται υπό περιορισμό. Αν, δηλαδή, οποιοσδήποτε εξ αυτών επιθυμεί να μετακινηθεί από την πρεσβεία, μπορεί να το κάνει αυτοβούλως. Ουδείς του επιβάλλει περιορισμούς, δοθέντος ότι διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, διαβατήρια -όχι ελληνικά, άλλου κράτους- με τα οποία μπορούν να κινηθούν.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, επίσης, μια φημολογία ότι παραιτείται ή σκέφτεται να παραιτηθεί ή υπέβαλε την παραίτησή του ο Αρχηγός της ΕΥΠ. Υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Σταυρακάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αίτημα από την κενυατική κυβέρνηση ή από άλλη κυβέρνηση για παράδοση αυτών των ανθρώπων που έχουν ξεμείνει, αν έχουν ξεμείνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή τέτοιο αίτημα. Και βεβαίως αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι θα επιχειρηθεί ίσως μια έφοδος στην πρεσβεία, αυτά αντιλαμβάνεστε ότι είναι υπερβολικά, δοθέντος ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους κανόνες οι οποίοι επικρατούν στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών. Η ελληνική πρεσβεία είναι ελληνικό έδαφος. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τέτοιου είδους υποθέσεις, οι οποίες είδαν και αυτές το φως της δημοσιότητας σήμερα.

ΚΙΑΟΣ: Στην πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, αυτή τη στιγμή, αν γνωρίζετε, ποιοι και πόσοι βρίσκονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα που συζητούμε;

ΚΙΑΟΣ: Μια-δύο ώρες πριν να έρθετε στο briefing.

ΡΕΠΠΑΣ: Πραγματικά δεν γνωρίζω πόσοι άνθρωποι βρίσκονται και ποιοι είναι. Αν θέλετε, δεν γνωρίζω και το μικρό όνομα του πρέσβη στο Ναϊρόμπι. Συγχωρείστε με γι αυτό, αλλά δεν γνωρίζω τα ονόματα και τον αριθμό αυτών που βρίσκονται τώρα εκεί.

ΚΙΑΟΣ: Ο πρεσβευτής μας πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Ναϊρόμπι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού ανακλήθηκε....

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, ανακλήθηκε και η επιστροφή του στην Αθήνα θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει ένας κύκλος ενεργειών, διαδικασιών και όταν ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει

ΚΙΑΟΣ: Προχθές, πήγε μαζί με τον Οτσαλάν μέχρι το αεροπλάνο, όπως μεταδόθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο πρέσβης συμμετείχε στην πομπή, η οποία δημιουργήθηκε από αυτοκίνητα, στην οποία ήταν και το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το αυτοκίνητο αυτό, όπως είπαμε, κάποια στιγμή ξέκοψε και έκτοτε αγνοείται η τύχη του αυτοκινήτου. Γνωρίζουμε, πλέον, ποια είναι δυστυχώς η τύχη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι πληροφορίες που έχουν δοθεί είναι σε αυτό το σημείο.

ΚΙΑΟΣ: Επικοινώνησε χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το υπουργείο Εξωτερικών και έκανε μια λεπτομερή περιγραφή, πιο άνετα, πιο ήρεμα, του τι συνέβη κι αν μπορείτε να μας τη μεταφέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συζητήσεις αυτές, με την άνεση την οποία επιθυμείτε, θα γίνουν όταν επιστρέψει στην Αθήνα. Οι μέχρι τώρα συζητήσεις γίνονται μέσω τηλεφωνικών δικτύων. Είναι συζητήσεις, βεβαίως, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι ακριβώς έγινε, πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες.

ΚΙΑΟΣ: Προηγουμένως είπατε "πολλοί με απόψεις πολιτικά επιζήμιες". Ποιοι είναι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, δεν απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η άποψή σας. Είπα ότι δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, δοθέντος ότι είναι πολλοί αυτοί που έχουν εκφράσει αυτές τις απόψεις.

ΚΙΑΟΣ: Περιλαμβάνετε σε αυτούς τον κ. Καραμανλή...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Καραμανλής, η κ. Παπαρήγα, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο κ. Τσοβόλας, που μίλησαν χθες στη Βουλή, είναι πολιτικοί με απόψεις πολιτικά επιζήμιες για τον τόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών. Οι απαντήσεις αυτές, λοιπόν, είναι απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση και ισχύουν απολύτως.

ΚΙΑΟΣ: Οταν μιλήσατε προηγουμένως για κάποιους που δεν ακολουθούν και οφείλουν να ακολουθούν την πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση, αναφέρεστε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ή γενικότερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που λέω. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας. Δεν είπα αυτό το πράγμα.

ΚΙΑΟΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω διαστρεβλώσει τίποτα. Μπορεί να παρανόησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφήστε παρακαλώ και σε εμένα να έχω μια άλλη άποψη. Εσείς κρατήστε τη δική σας άποψη και εγώ να κρατήσω τη δική μου. Είναι θέμα αλήθειας.....

ΚΙΑΟΣ: Δεν είναι θέμα άποψης, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα αλήθειας. Μακάρι να κάναμε όλοι τη δουλειά μας όσο καλά πρέπει να την κάνουμε.

ΚΙΑΟΣ: Σας ερωτώ: Οι της αντιπολιτεύσεως είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την πολιτική της κυβερνήσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Καθένας πολίτης σε αυτή τη χώρα -είπα- μπορεί να έχει την άποψή του, ακόμη και αν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Πόσο μάλλον για τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και είπα, ακόμη, ότι το φρόνημα και οι απόψεις διαδίδονται ελεύθερα και δεν διώκονται στην Ελλάδα. Πως εσείς, λοιπόν, βγάζετε αυτό το συμπέρασμα, με την ερώτησή σας;

ΚΙΑΟΣ: Δεν έβγαλα συμπέρασμα, ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα έχω απαντήσει αυτά τα θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Ερωτώ: Αναφέρεστε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ζητούν την παραίτηση είτε του κ. Πάγκαλου, είτε και της κυβερνήσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι σε όλους εκείνους, οι οποίοι θεώρησαν ότι έπρεπε σε αντίθεση με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αντιθέτως με την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεώρησαν σκόπιμο να ασκούν πιέσεις ή με διάφορους τρόπους να συμβάλλουν, ώστε ο κ. Οτσαλάν να ζητά τη λύση του προβλήματός του στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς και είμαι σαφής.

ΚΙΑΟΣ: Αυτοί οι "όλοι" μπορείτε να προσδιορίσετε, πού βρίσκονται; Είναι στα κόμματα της αντιπολίτευσης...;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνησή μας δεν συνηθίζει να ελέγχει τα φρονήματα όλων εκείνων -πολιτικών παραγόντων, δικηγόρων, πολιτών, εκπροσώπων διαφόρων φορέων- που διατυπώνουν αυτές τις απόψεις, σε διάφορες συγκεντρώσεις, σε εκδηλώσεις, σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Δεν γνωρίζουμε τι ψηφίζουν όλοι αυτοί.

ΚΙΑΟΣ: Δεν αναφέρεστε σε πολιτικούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι σε όλους εκείνους που εξέφρασαν τέτοιες απόψεις και είχαν μια τέτοια συμπεριφορά. Είμαι πάρα πολύ σαφής.

ΚΙΑΟΣ: Σας παρακαλώ, μπορείτε να μας πείτε, η ΕΥΠ κινήθηκε με εντολές της κυβερνήσεως, στην προκειμένη περίπτωση ή κλιμάκια της ΕΥΠ κινήθηκαν έξω από εντολές του Αρχηγού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΕΥΠ είναι μια κρατική υπηρεσία που έχει ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο. Ασφαλώς, κινείται μετά από εντολές, οι οποίες δίδοντα αρμοδίως.

ΚΙΑΟΣ: Οι Κούρδοι, τους οποίους κρατούν στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, γιατί συνελήφθησαν νύχτα ακόμα, χθες το πρωί, πριν να ξημερώσει και γιατί τους κρατούν χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία και γιατί δεν τους επέτρεψαν να πάρουν ούτε καν τα φάρμακά τους από τα σπίτιά τους; Και μάλιστα, γιατί τους κρατούν από τη στιγμή που έχουν νόμιμα έγγραφα, είναι νόμιμη η παρουσία τους εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Με το θέμα αυτό ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λόγο να εξετάζουν και να ελέγχουν αν πολίτες σε αυτή τη χώρα έχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να ζουν, να εργάζονται να αναπτύσσουν δραστηριότητα στη χώρα μας. Οι έλεγχοι αυτοί είναι επιβεβλημένοι. Το λέει ο νόμος. Πιστεύω ότι αυτό ανταποκρίνεται και στις επιθυμίες του ελληνικού λαού. Υπάρχει ένας έλεγχος, ανά πάσα στιγμή, για το ποιοι ζουν σε αυτή τη χώρα και μάλιστα, έλεγχος γι αυτούς που προέρχονται από άλλες χώρες. Και πρέπει να σας πω ότι πάρα πολλοί δεν διαθέτουν ανάλογα έγγραφα. Δεν πρέπει αυτά να τα ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες; Αφήστε αυτή την επιθετική στάση, η οποία δείχνει μια προκατάληψη συχνά προς την κυβέρνηση Και το λέω αυτό, γιατί τα προβλήματα, τα οποία χειρίζεται η κυβέρνηση, έχουν πολλές πλευρές και πτυχές, τις οποίες, σε θεωρητικό επίπεδο, δεν μπορεί καν να τις συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Στην πράξη, όμως, προκύπτουν. Και -με λύπη- αναφέρω ένα παράδειγμα. Ξέρετε ότι πάρα πολλοί -ελεύθεροι ήταν άλλωστε, δικαίωμα τους ήταν- από τους Κούρδους που είχαν μεταφερθεί σε ένα πρώην στρατόπεδο, το εγκατέλειψαν. Οι υπόλοιποι και πολύ λιγότεροι μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού στον Αγιο Ανδρέα, όπου από καιρό είναι εγκατεστημένοι άλλοι Κούρδοι, στους οποίους παρέχεται φροντίδα και κάθε δυνατή βοήθεια. Αν σας πω ότι οι Κούρδοι που έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό εκεί, αντιδρούν για την έλευση της νέας ομάδας Κούρδων, που μεταφέρθηκε εκεί. τι θα πείτε;

ΚΙΑΟΣ: Ωραία...

ΡΕΠΠΑΣ: "Ωραία" θα πείτε;

ΚΙΑΟΣ: Οχι. Ρωτάμε και απαντάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θα ρωτάτε όπως θέλετε και εγώ θα απαντώ όπως νομίζω.

ΚΙΑΟΣ: Από κει και πέρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Τα σχόλια είναι δικά σας. Εγώ δεν έχω άλλη δυνατότητα, εσείς έχετε δυνατότητα, γιατί εσείς είστε αυτοί που στα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, θα κάνετε το σχολιασμό σας.

ΚΙΑΟΣ: Μην καταλογίζετε προκαταβολικά θέσεις με τις ερωτήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Κιάο. Απλά αναφέρω ένα παράδειγμα, για να δείτε πόσο μεγάλη απόσταση υπάρχει από το να συζητούμε θεωρητικά και από απόσταση τα θέματα, μέχρι το να χειριζόμαστε θέματα, με συνέπειες οι οποίες προκύπτουν και είναι απρόβλεπτες.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ σας ρώτησα συγκεκριμένα: Οι Κούρδοι που είναι στην Ασφάλεια, είναι 16, έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, καθαρά. Τους κρατάτε ακόμα. Θα τους απελάσετε ή θα βγουν έξω; Τίποτε άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά -όπως είπα και πριν, όπως είπα και χθες- θα αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σε σχέση με αυτό που είπατε, αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες σε κάποιους, που με τις επιζήμιες θέσεις τους υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας. Αυτοί δημιούργησαν, όπως σημείωσα τουλάχιστον, ψευδαισθήσεις στον Οτσαλάν και τους συνεργάτες του. Θεωρείτε, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, τον κ. Ναξάκη ή το Διοικητή της ΕΥΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ο Αρχηγός της ΕΥΠ, επειδή είναι κρατικός λειτουργός, δεν κάλεσε τον κ. Οτσαλάν στην Ελλάδα. Για τα άλλα θέματα, έχω απαντήσει.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ανάμεσα σε αυτούς με τις πολιτικά επιζήμιες απόψεις, θεωρείτε και τους 186 βουλευτές που είχαν συνυπογράψει κείμενο καλώντας τον Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπεράνω κάθε υποψίας, όπως ο στενός φίλος σας, ο κ. Στέφανος Μανίκας;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό είχα απαντήσει όταν ήταν στην επικαιρότητα και είχα δεχθεί σχετικές ερωτήσεις.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει τα αίτια της μεταφοράς του Οτσαλάν στην Κένυα και της μεταφοράς του κατόπιν στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση, δοθέντος ότι κατά την κυβέρνηση, δεν προκύπτει ανάγκη σύστασης τέτοιας επιτροπής.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Οταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Οτσαλάν, έκανε το ταξίδι Αθήνα-Ναϊρόμπι, είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες; Γνώριζαν στην Κένυα ότι υπάρχει ένα αεροπλάνο, στο οποίο επέβαινε και ο Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς γνωρίζω ότι η πτήση δεν ήταν Αθήνα-Ναϊρόμπι, δεν έχω λόγο να απαντήσω στην ερώτησή σας. Μπορώ να πω, όμως, γενικώς, ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουμε στην εξιστόρηση των γεγονότων, τα οποία, άλλωστε, πρέπει να σας πω ότι και εγώ και όλοι ίσως δεν γνωρίζουν στην ακραία λεπτομέρειά τους. Υπάρχουν πληροφορίες, αλλά δεν πρέπει, να αφεθούμε μέσα σε αυτή την πληθώρα των πληροφοριών, γιατί δημιουργείται μια σύγχυση, ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή, από τον οποίο δεν μπορούμε να βγούμε πιά.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Χθες ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑτ γι` αυτό το θέμα -και το λέω μετά βεβαιότητας, γιατί το άκουσα με τ` αυτιά μου- είπε ότι "τα γνωρίζαμε όλα και για τη Νέα Μάκρη και για τη φίλη μου την Bούλα γνωρίζαμε". Εσείς, όμως -και αν κάνω λάθος κάπου συγχωρέστε με- είπατε ότι δεν γνωρίζατε τίποτα, γι` αυτό το διάστημα παραμονής του Οτσαλάν στην Ελλάδα, ως κυβέρνηση. Τί από τα δύο συνέβη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό απαντήσαμε, χθες. Και ο κ. Πάγκαλος κι εγώ.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ναι, αλλά την ίδια ώρα, όμως, ένας υπουργός και όχι όποιος-όποιος...

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Αλλά και με προηγούμενη επισήμανσή μου, ότι αυτή η συζήτηση οδηγεί στη συντήρηση της σύγχυσης και καλό είναι να την αποφύγουμε, πιστεύω ότι έδωσα απάντηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, 24 ώρες μετά, θέλω να ρωτήσω, θέλω το σχόλιό σας, αν αυτά τα ανεύθυνα πρόσωπα που έφεραν, με τις ενέργειές τους, τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, πόσο ζημιά έκαναν σε πολιτικό διεθνές επίπεδο για την ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κριτική που ασκείται είναι πολιτική κριτική, η αποδοκιμασία που εκφράζεται είναι πολιτική αποδοκιμασία. Ο καταμερισμός ευθυνών γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ο ελληνικός λαός κρίνει τους πολιτικούς και τους παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθύνατε βαρύτατες κατηγορίες για πράξεις οι οποίες δημιούργησαν πρόβλημα στο εθνικό συμφέρον. Και όχι για φρόνημα, ούτε για τίποτα άλλο, για πράξεις. Θα ληφθούν μέτρα γι` αυτούς οι οποίοι προέβησαν σε αυτές τις πράξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό πριν. Είπα ότι όταν υπάρχει παραβίαση νόμων, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να επιληφθούν. Αυτό δεν είναι θέμα δικό μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ξέρω από πότε διαμορφώθηκε ως επίσημη πολιτική θέση του ελληνικού κράτους, ότι ο αγώνας των Κούρδων για την απόκτηση πατρίδας συνιστά αποσχιστικό κίνημα, όπως αναφέρθηκε σε μια ανακοίνωση του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει πει ότι είναι υπέρ της διατήρησης των σημερινών συνόρων. Αυτή η θέση είναι μία πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής μας, την οποία κατ` επανάληψη έχουμε διατυπώσει. Δεν έχει εκφραστεί για πρώτη φορά και δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα με άλλη άποψη. Αν υπάρχει, παρακαλώ, να την πει ευθέως και ευθαρσώς, να την απευθύνει στον ελληνικό λαό και να ζητήσει την έγκρισή του: ότι "εμείς ζητούμε την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή". Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχει βρεθεί κάποιος. Αρα, λοιπόν, η θέση αυτή εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, επειδή μιλάτε εξ ονόματος του ελληνικού λαού...

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω, λοιπόν, κι εγώ ότι εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Δεν γνωρίζω πολιτικό κόμμα να έχει καταθέσει μία άλλη άποψη. Αν είναι έτσι διαψεύστε με.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε εξ ονόματος του ελληνικού λαού ωσάν να γνωρίζετε απολύτως και να είστε ο αυθεντικός γνώστης των θέσεών του. Κι εγώ απαντώ: Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός λαός, επανειλημμένως και με διάφορους τρόπους, έχει εκδηλωθεί υπέρ του δικαιώματος των Κούρδων να έχουν πατρίδα; Δεν το γνωρίζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρωτοστατήσει, κατ` επανάληψη, στο θέμα του σεβασμού του δικαιώματος των Κούρδων στον εθνικό τους αυτοκαθορισμό. Το έχουμε πει επισήμως και σε δήλωση που έχουμε εκδώσει παλαιότερα. Και γνωρίζετε ότι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες -και συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε- προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Κατά τα άλλα, επαναλαμβάνω, ότι διαφορετική θέση από αυτή που έχει συμπεριλάβει στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, από αυτή που είναι και θέση της κυβέρνησης, δεν γνωρίζω να έχει διατυπώσει ο οποιοσδήποτε. Και σας καλώ να μου πείτε κάποιον, αν όντως υπάρχει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα καλά ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα πλημμελούς ελέγχου στις δραστηριότητες της ΕΥΠ εκ μέρους των κυβερνητικών οργάνων, τα οποία εποπτεύουν την Υπηρεσία;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα της αποτελεσματικής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, απασχολούν τους πολιτικούς προϊστάμενους, τους αρμόδιους παράγοντες. Είναι θέματα εσωτερικών διαδικασιών. Βεβαίως, υπάρχει μία διαβάθμιση από υπηρεσία σε υπηρεσία, αναλόγως του αντικειμένου. Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν υπάρχει θέμα, είναι θέμα το οποίο απασχολεί τον αρμόδιο υπουργό και τους επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν είναι θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε και θα λύσουμε με μία δημόσια συζήτηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να γνωρίζω, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει και αν αναλαμβάνει ευθύνη για την ασφάλεια των ανθρώπων, όσοι από αυτούς βρίσκονται στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και των διπλωματικών αρχών εκεί. Αλλά, βεβαίως -επαναλαμβάνω- δεν είναι έγκλειστοι, δεν είναι όμηροι, οι ευρισκόμενοι για μία περίοδο στην ελληνική πρεσβεία. Σας λέω, μάλιστα, ότι -εξ όσων γνωρίζω- κάποιοι έχουν ήδη αναχωρήσει από την Κένυα και κάποιοι άλλοι κινούνται στους δημόσιους χώρους. Ολοι κινήθηκαν στους δημόσιους χώρους, γιατί διαθέτουν έγγραφα τα οποία τους δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη του Οτσαλάν στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πολλές επιφυλάξεις. Η μέχρι τώρα εμπειρία δεν αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση, την καλύτερη εγγύηση. Γι` αυτό ακριβώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει -και την επανέλαβε χθες- τη θέση να παραχωρηθούν εγγυήσεις στον Α. Οτσαλάν, να διεξαχθεί μία δίκαιη δίκη, προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες νομικά και πολιτικά χώρες. Είναι θετικό στοιχείο το γεγονός ότι πάρα πολλές χώρες της Ε. Ε., με δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων για το θέμα αυτό, έχουν διατυπώσει θέσεις, οι οποίες είναι παραπλήσιες, κινούνται σε αυτό το επίπεδο. Ζητούν από την Τουρκία να διασφαλίσει τα δικαιώματα του Α. Οτσαλάν και να προχωρήσει σε μια δίκαιη και αντικειμενική δίκη, από ανεξάρτητα δικαστικά όργανα. Εχουν γίνει δηλώσεις στην κατεύθυνση αυτή, από πάρα πολλές χώρες, όπως είναι -για να αναφέρω ορισμένες- η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος. Αντιλαμβάνεστε, όπως είπα χθες, ότι έχει προκληθεί ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Παρακολουθεί, δηλαδή, ο διεθνής παράγοντας το πώς εξελίσσεται η κράτηση του Α. Οτσαλάν στην Τουρκία και βεβαίως, το ενδιαφέρον αυτό θα κορυφώνεται καθώς θα έρχεται η ώρα να διεξαχθεί η δίκη.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Και μία διευκρίνιση για το θέμα των τεσσάρων Κούρδων που βρίσκονται στην Κένυα: Οι δύο από αυτούς, απ` ότι έχουμε μάθει, δεν έχουν καν διαβατήριο, η μία έχει βελγικό και η άλλη ελβετικό. Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε την πληροφορία ότι ο κ. Πάγκαλος έχει δώσει εντολή να δοθούν τα κατάλληλα ελληνικά έγγραφα για να μεταβούν οι τέσσερις, όπου θέλουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια. Γνωρίζω ότι βρίσκονται εκεί και κινούνται με έγγραφα τα οποία διαθέτουν. Πιστεύω ότι έχουν έγγραφα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εγραφα τα οποία τους έχουν δοθεί από ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω πόθεν διαθέτουν αυτά τα έγγραφα. Πάντως, δεν είναι έγγραφα που τους έχουν δοθεί από τις ελληνικές αρχές. Τα διέθεταν τα έγγραφα αυτά.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Πριν το όλο επεισόδιο με τον Οτσαλάν, υπήρχε μια είδηση ότι σταμάτησαν οι αρχές της Κένυας τρεις αξιωματούχους -σύμφωνα με πληροφορίες- της Ελληνικής Κρατικής Υπηρεσίας και δεν τους επέτρεψαν να φύγουν, να επιστέψουν στην Ελλάδα. Πού βρίσκονται αυτοί οι αξιωματούχοι, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και αν έχουν συλληφθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω και είμαι κατηγορηματικός ότι ουδείς έχει συλληφθεί, ουδείς είναι κρατούμενος από τις αρχές της Κένυας. Γνωρίζω ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Τις τεχνικές λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζω και παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γνωρίζω, όμως, ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν επιστρέψει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πέρα από την έκφραση των επιφυλάξεών σας για το αν θα υπάρξει μια δίκαιη δίκη για τον Α. Οτσαλάν στην Τουρκία, υπάρχει περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει κάποια, συγκεκριμένη πρακτικά, πρωτοβουλία, ώστε έστω να πιέσει τις τουρκικές αρχές για να κάνουν μία αξιόπιστη νομική διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό στο επικείμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, όπου θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου. Είναι και αυτό στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε για την αντιμετώπιση γενικότερα του κουρδικού ζητήματος, αλλά και των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα που αφορά την τύχη και τη δίκη του Α. Οτσαλάν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο στην αυριανή συνεδρίαση, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει πολιτική αποδοκιμασία δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο κ. Κηπουρός, όπως είναι ο κ. Χαραλαμπίδης, οι οποίοι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπαν ανίκανη την κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω για το αποτέλεσμα και την έκβαση μιας συνεδρίασης πριν καν αρχίσει.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Θα πάρει κάποια μέτρα η κυβέρνηση κατά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που ζήτησαν να παραιτηθεί ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία θα τα αντιμετωπίσουν τα όργανα του Κινήματος, εφόσον κρίνουν ότι πρέπει να τους απασχολήσει ένα τέτοιο θέμα. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση και μ` αυτή την έννοια δεν έχω κι εγώ να πω κάτι συγκεκριμένο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι το θέμα του Οτσαλάν το δημιούργησαν ορισμένοι -δεν μας ενδιαφέρουν τα ονόματα- και κάποια στιγμή ανέλαβε η κυβέρνηση να δώσει λύση. Νομίζετε ότι υπάρχει έλλειμμα κυβερνητικής ευθύνης σε αυτό; Και το δεύτερο: Αν όλα έγιναν, όπως λέτε εσείς, με βάση το εθνικό συμφέρον, ποιό θα είναι το κέρδος της χώρας μας ή ποιό θα είναι το αντάλλαγμα από την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα κάνετε δύο παραδοχές, οι οποίες δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Μιλάτε για "παράδοση", πράγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η εξέλιξη αυτή ήταν έξω από τη δική μας επιλογή και τις επιδιώξεις μας. Είχαμε εκφράσει, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, τις αμφιβολίες μας και στον ίδιο τον κ. Οτσαλάν για το αν είναι δυνατόν να εγγυηθούν οι αρχές της Κένυας τη μετάβασή του στην Ολλανδία, όπως ο ίδιος πίστευε. Κατά τα άλλα, θέμα ευθύνης της κυβέρνησης, έτσι όπως το θέτετε, ασφαλώς δεν υπάρχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης αυτά τα εθνικά θέματα; Πώς αφήσατε άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες τέτοιες, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Οτσαλάν μπορεί να έρθει εδώ; Εκεί είναι το έλλειμμα της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς πιστεύετε, λοιπόν...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύω, ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ:... ότι ενώ εμείς με κάθε τρόπο διατυπώναμε τη θέση μας, θα έπρεπε να φιμώσουμε ή να εξορίσουμε από την Ελλάδα, για να μην ακούγεται η φωνή τους, όλους εκείνους οι οποίοι είχαν μια διαφορετική άποψη ή όλους εκείνους οι οποίοι σ` αυτή τη διαφορετική άποψη προσπάθησαν να δώσουν και μία πρακτική μορφή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκλήθη η ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί ένα θέμα, όταν είχε ήδη δημιουργηθεί. Και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Οι χειρισμοί...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ακολουθήσατε, επομένως, τα γεγονότα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι χειρισμοί που κάνεις, όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Δεν έχει απεριόριστες επιλογές. Οταν π. χ. πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο θέμα, δεν έχεις πολλά πράγματα να κάνεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εν τέλει, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από όλη αυτή την ιστορία; Είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων αυτή η εξέλιξη; Νοιώθει ικανοποίηση και υπερηφάνεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη, γιατί ο Α. Οτσαλάν βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας. Η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν, προκειμένου να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Χειρίστηκε ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα και το χειρίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκύψουν ζημιές σε εθνικό επίπεδο, πράγμα το οποίο θα συνέβαινε, αν ακολουθούσε τη συνταγή πολιτικής που κάποιοι άλλοι είχαν προτείνει ή κάποιοι άλλοι, μέσω των δηλώσεών τους, υπεδείκνυαν στην ελληνική κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Από την Ουάσιγκτον, ο ανταποκριτής του FLASH, ο κ. Παπαντωνίου, μετέδωσε χθες, ότι στο briefing του State Department ο εκπρόσωπός του, ερωτηθείς εάν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση απαγωγής του Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία ή για την απομάκρυνσή του από την ελληνική πρεσβεία, δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών, αν περικύκλωσαν την ελληνική πρεσβεία απήντησε: "Δεν επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω". Τι γνωρίζετε γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι ο κ. Οτσαλάν προχώρησε σε συνεννοήσεις με τις αρχές της Κένυα προκειμένου να τον προωθήσουν στη χώρα της επιλογής του, την Ολλανδία. Από εκεί και πέρα, μετέβη περπατώντας κάποια μέτρα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε, το οποίο ξέκοψε από την πομπή με αποτέλεσμα να μην έχουμε από το σημείο εκείνο και μετά καθαρή εικόνα για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Δεν έγινε οτιδήποτε άλλο το οποίο να οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπήρξε μια επαφή, μια συνεννόηση, ένας συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών άλλης χώρας, εκτός της Κένυας, με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να προωθηθεί αυτή η επιχείρηση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν ρώτησα αν επικοινώνησαν οι ελληνικές υπηρεσίες. Σας ρώτησα, αν κατάλαβαν οι δικοί μας υπάλληλοι, ότι είχε περικυκλωθεί η ελληνική πρεσβεία από αμερικανούς πεζοναύτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν γνωρίζω, αν στους δημόσιους χώρους του κράτους της Κένυας κινούνταν εκπρόσωποι υπηρεσιών άλλων χωρών. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι αρχές της Κένυας. Αν, δηλαδή, συνέβη κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω αν υπέπεσε στην αντίληψη του πρέσβη ή άλλων παραγόντων της ελληνικής πρεσβείας, εφόσον συνέβη.

ΦΙΛΗΣ: Οι New York Times σήμερα γράφουν ότι ο εντοπισμός του Οτσαλάν στην πρεσβεία μας έγινε, επειδή χρησιμοποίησε ένα κινητό τηλέφωνο, από πράκτορα του FBI. Δεν προκύπτει ένα θέμα ευθύνης για την ελληνική πλευρά, όταν με δική μας ευθύνη, στο δικό μας έδαφος, δίνεται η δυνατότητα στον Οτσαλάν να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο; Αυτός είναι μυστικά εκεί. Δεν ελέγχονται, συνεπώς, όλες οι κινήσεις του;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μείνω στην απάντηση που έδωσα χθες. Μίλησα δύο φορές για το θέμα αυτό. είπα χθες ότι ο ίδιος ο κ. Οτσαλάν δεν προστάτευσε αρκετά τον εαυτό του.

ΦΙΛΗΣ: Μα, ο κ. Οτσαλάν ήταν κρατούμενος στην πρεσβεία, κύριε Υπουργέ και με δική μας ευθύνη. Μπορούσε να κάνει ότι θέλει; Αυτό είναι το επιτυχές έργο της Ε. Υ. Π., της ελληνικής κυβέρνησης; Εχουμε σε μυστική αποστολή έναν άνθρωπο στην Κένυα και τον αφήνουμε να κάνει ότι θέλει; Εδώ δεν προκύπτουν ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, ας δεχθούμε -εσείς να δεχθείτε, που ίσως δεν το δέχεστε- για την οικονομία της συζήτησης ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμενε απευθυνόμενη στον κ. Οτσαλάν να μην δεχθεί αυτή τη μεσολάβηση των αρχών της Κένυας και παρά ταύτα ο κ. Οτσαλάν παράκουσε με αποτέλεσμα αυτή τη δυσμενή κατάληξη. Σε αυτή την περίπτωση εσείς είστε έτοιμος να καταδικάσετε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επειδή δεν άκουσε αυτό που του είπε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο φαινόταν συνετό, λογικό, επειδή γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους προσφορές και προτάσεις; Ασφαλώς όχι. Δεν θα οδηγηθούμε σε μια τέτοια καταδίκη. Ομως, γιατί το λέω αυτό; Για να δείξω ότι σε τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες τα πράγματα δεν τα εξετάζουμε σαν να είμαστε σε συνθήκες εργαστηρίου. Υπάρχει μια ρευστότητα. Υπάρχει μια δυναμική που αναπτύσσεται και δεν μπορεί να ελέγξεις τα πάντα ανά πάσα στιγμή. Μας κατηγορείτε, δηλαδή, αυτή την ώρα, γιατί χρησιμοποίησε κινητό τηλέφωνο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν;

ΦΙΛΗΣ: Διατυπώνεται σήμερα και από τις. εφημερίδες όλου του φάσματος ένα ερώτημα: Η Κένυα είναι μια χώρα που μετά τη βομβιστική ενέργεια σε βάρος της εκεί αμερικάνικης πρεσβείας, αμερικανοκρατείται. Εχει χιλιάδες Αμερικανούς πράκτορες το Ναϊρόμπι. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Ε. Υ. Π και την κυβέρνηση να κάνουν από 189 χώρες του Ο. Η. Ε., την επιλογή να τον πάει στην Κένυα και όχι σε ένα άλλο γειτονικό κράτος, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από την ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και Κένυας δεν υπήρξε συνεννόηση της Κένυας με την Ελλάδα να πάει εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα κάνετε ένα τεράστιο λάθος. Ξεπερνάτε ένα κενό το οποίο υπάρχει. Ποιο είναι; Δεν υπήρχε ούτε μια χώρα η οποία να είχε δηλώσει ενδιαφέρον να δεχθεί και να φιλοξενήσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μιλάτε, δηλαδή, για τις χώρες του ΟΗΕ και δίνετε την εντύπωση ότι εμείς έπρεπε να επιλέξουμε μια από τις 189 χώρες ως χώρα προορισμού του κ. Οτσαλάν.

ΦΙΛΗΣ: Κρυφά τον πήγατε και στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ. Η Κένυα είναι μια από τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Στην Ευρώπη δεν υπήρχε δυνατότητα να φιλοξενηθεί. Το γνωρίζετε. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίστηκε σε μια από τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, σ' αυτήν συγκεκριμένα. Αρα, λοιπόν, κατά τη γνώμη σας, επειδή αμερικανοκρατείται το Ναϊρόμπι, δεν έπρεπε να πάει στην Κένυα. Δεν υπήρχε άλλη χώρα όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αρα, κατά τη γνώμη σας, δεν έπρεπε να πάει ούτε στο Ναϊρόμπι. Να τον εκτοξεύσουμε στον Αρη; Σας παρακαλώ πολύ.

ΦΙΛΗΣ: Στην Κένυα πήγε κρυφά. Δεν πήγε με πολιτική συμφωνία. Ετσι δεν είναι; Κρυφά θα μπορούσε να πάει και αλλού. Στην Κένυα όμως...

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε τις υποθέσεις. Αν πήγαινε κάπου αλλού και είχαμε την ίδια κατάληξη, θα λέγατε "γιατί πήγε σ' αυτή τη χώρα και δεν πήγε στην Κένυα ή σε μια άλλη χώρα; "

ΦΙΛΗΣ: Μη μιλάτε υποθετικά. Η Κένυα είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς μιλάτε υποθετικά. Εγώ εκφράζω τις θέσεις της κυβέρνησης και δεν μπορώ να μιλώ τόσο πρόχειρα για το κατά πόσο μια χώρα είναι -κατά τη δική σας εκδοχή και δική μου λέξη- διαβρωμένη από υπηρεσίες ξένων χωρών. Είναι κάτι το οποίο δεν θα αξιολογήσω εγώ. Δεν θα βαθμολογήσω τις χώρες για να κρίνω ποια είναι η εξάρτησή τους ή η διάβρωσή τους από υπηρεσίες άλλων χωρών.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει ιδιαίτερη αμερικανική παρουσία για συγκεκριμένο λόγο μόνο στην Κένυα τόσο ισχυρή από όλη την Αφρική;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πού είναι ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή η παρουσία των δυνάμεων της Αμερικής στον κόσμο. Μπορώ, όμως, να πω ότι οι ΗΠΑ -όπως γνωρίζουν όλοι- έχουν ενδιαφέρον να αναπτύσσουν την παρουσία και τις δυνάμεις τους, σε σχεδόν όλο τον κόσμο. Αυτό είναι επίσης βέβαιο και δεν πρέπει να σας διαφεύγει.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Χθες, είπατε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κένυα, η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη δύο ή τριών άλλων χωρών στην Αφρική για να φιλοξενήσουν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Γιατί, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση δεν κρατούσε εδώ τον ηγέτη των Κούρδων, μέχρι να εξασφαλίσει αυτή τη σύμφωνη γνώμη και επέλεξε το ρίσκο της Κένυας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πιστεύαμε ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου να βρεθεί σε μια περιοχή που θα ήταν δυσκολότερο να εντοπιστεί απ' ότι αν έμενε στην Ελλάδα. Γιατί η παραμονή του στην Ελλάδα θα εγκυμονούσε πάρα πολλούς κινδύνους για τον ίδιο και θα ήταν σε αντίθεση, με πιο εμφαντικό τρόπο, με την πολιτική που είχαμε εξαγγείλει. Οτι δηλαδή δεν προτιθέμεθα να του παράσχουμε άσυλο ή να δεχτούμε να παραμείνει στην Ελλάδα, δοθέντος ότι η παραμονή του εδώ δεν είναι χρήσιμη και σκόπιμη, όπως κατ' επανάληψη είχαμε πει. Γι' αυτό το λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Το κενό που δημιουργείται στην πληροφόρηση βασίζεται στις διαφορετικές εκδοχές της κυβέρνησης της Κένυας και της κυβέρνησης της Ελλάδας για την έκβαση των γεγονότων. Η κυβέρνηση της Κένυας αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την ιστορία και διώχνει τον πρέσβη της Ελλάδας. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κένυα ποιες είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Διέρχονται κρίση. Γι' αυτό ακριβώς έχουμε αποφασίσει την ανάκληση του Ελληνα πρεσβευτή. Και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του, έχουμε ζητήσει από την Κένυα να λογοδοτήσει για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Αλλωστε, την εκδοχή της Κένυας, εξ όσων γνωρίζω, δεν την έχει υιοθετήσει οποιοδήποτε άλλο κράτος. Είναι εκδοχή την οποία προβάλλει μόνο η Κένυα.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Υπάρχει μια δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που λέει ότι θα λάβει μέτρα για τους Ελληνες που κράτησαν 12 μέρες τον Οτσαλάν στην πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι αυτή η συρραφή απειλών που κατά καιρούς έρχονται και παρέρχονται απ' την Τουρκία, δεν έχουν πλέον αποδέκτη. Δεν μπορούμε να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Χθες, ο εκπρόσωπος του State Department, ο κ. Φόλεϊ, είπε ότι τον τελευταίο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε διαβουλεύσεις, για την αντιμετώπιση του θέματος Οτσαλάν, με άλλες χώρες μαζί και με την Ελλάδα και με την Τουρκία. Τι είδους διαβουλεύσεις ήταν αυτές; Και το δεύτερο ερώτημα: Αν οι Αμερικανοί γνώριζαν για την παραμονή του Οτσαλάν στην Κένυα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς οι ίδιοι είπαμε ότι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επαφή με τις ΗΠΑ, ζητήσαμε, κατ' επανάληψη, να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και να επιδιώξουμε την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα. Αρα, λοιπόν, υπάρχει εκ των πραγμάτων αυτή η διαβούλευση για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος ή για τη διευθέτηση του ειδικού θέματος που είχε τότε προκύψει με την τύχη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ποια είναι η κατάληξη. Εμείς θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Γνώριζαν οι Αμερικανοί για την παραμονή του Οτσαλάν στην Κένυα, γιατί...

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε τους Αμερικανούς γι' αυτό.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ:... αναφέρονται σ' ένα συγκεκριμένο διάστημα. Αυτό που είπατε τώρα, είναι γενικό. Η χθεσινή δήλωση όμως αναφέρεται σ' ένα συγκεκριμένο διάστημα: λέει "τον τελευταίο μήνα υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις". Εγινε κάποια ιδιαίτερη διαβούλευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έδωσε απάντηση χθες ο υπουργός Εξωτερικών; Δεν απάντησα και εγώ ότι δεν είχαμε ενημερώσει οποιονδήποτε τρίτο, για την παραμονή του Οτσαλάν στην Κένυα, στην εκεί κατοικία που του προσφέρθηκε να διαμείνει; Το είπαμε αυτό. Από εκεί και πέρα, για το τι γνωρίζουν οι ΗΠΑ, θα απευθυνθείτε στους εκπροσώπους των ΗΠΑ να σας απαντήσουν.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Μια απορία: Εσείς γνωρίζατε για όλα αυτά που είχαν συμβεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω τι πρέπει να γνωρίζω και τι δεν πρέπει να γνωρίζω. Αυτό το οποίο γνωρίζω, πάντως, είναι να προβάλω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας μου.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Με τους δύο, τρεις ή τέσσερις που βρίσκονται στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, τι ακριβώς συμβαίνει; Αναζητούμε, τώρα, κάποια άλλη χώρα για να τους προσφέρει άσυλο, να καταφύγουν εκεί; Τι γίνεται; Για ποιο λόγο παραμένουν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ελεύθεροι πολίτες είναι, δεν είναι κρατούμενοι ή υπό κάποιο περιορισμό.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όποιος θέλει μπορεί να πάει να μείνει στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είπα σε ποιο πλαίσιο επίδειξης αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, δεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε και τους συγκεκριμένους συμπαραστάτες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν αποτελεί κάτι το οποίο έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Το είπαμε αυτό. Οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μεταβούν εκεί που οι ίδιοι επιλέγουν να μεταβούν. Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, έχει ένα ενδιαφέρον να επιτύχουν αυτό το οποίο επιθυμούν, αλλά οι πρακτικές δυνατότητες να βοηθήσει είναι, ασφαλώς, οριακές.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι παραμένει αδιευκρίνιστο ένα ζήτημα: Το αυτοκίνητο που παρέλαβε τον Κούρδο ηγέτη, ποιανού ήταν; Της πρεσβείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αυτοκινητοπομπή σχηματίστηκε με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της Κένυας. Δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή, στο ποια θα είναι τα αυτοκίνητα και πόσα, η ελληνική αντιπροσωπεία. Αρα, λοιπόν, δεν γνωρίζω αν στην πομπή αυτή επελέγη και ήταν μεταξύ των άλλων, και αυτοκίνητο της ελληνικής πρεσβείας. Πραγματικά, δεν το γνωρίζω. Αυτό έχει μικρή σημασία. Σημασία έχει ότι το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο κ. Οτσαλάν, δεν ήταν κάτω από τον έλεγχο της ελληνικής πρεσβείας, άρα και η τύχη του αυτοκινήτου δεν εξαρτιόταν από κινήσεις ή τη βούληση εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι δεν ήταν της ελληνικής πρεσβείας το αυτοκίνητο; Δεν ήταν δηλαδή διπλωματικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι την ευθύνη και τον έλεγχο της αυτοκινητοπομπής την είχαν οι αρχές της Κένυας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ενημερώσει η ελληνική πρεσβεία ότι ο Οτσαλάν επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο το οποίο ήταν των αρχών της Κένυας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το αυτοκίνητο ήταν της Κένυας. Αν ήταν αυτοκίνητο δημοσίων υπηρεσιών, υπουργείων, μυστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας ή άλλης υπηρεσίας είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που παρεξέκλινε της πορείας, πάντως, δεν ήταν της ελληνικής πρεσβείας. Αυτό καταλαβαίνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν ελληνικό και δεν ήταν κάτω από τον έλεγχο οποιουδήποτε έχει σχέση με την ελληνική πρεσβεία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά, ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ποιος ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τον ιδιοκτήτη του. Πάντως, δεν ήταν ελληνικό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι προχθές ακούγαμε και από εσάς και από άλλους κρατικούς παράγοντες, να δηλώνετε ότι στο θέμα Οτσαλάν ένας ήταν ο σκοπός και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης: να μη γίνει το Κουρδικό μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι πέτυχε στο στόχο της αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί την "κουρδοποίηση" της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της επιλογής που έχουμε κάνει, συνεχίζοντας να ασκούμε αυτή την πολιτική που έχουμε εξαγγείλει, θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Οι κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν, δεν πιστεύω όμως ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι τέτοιοι, ώστε να αλλοιώσουν το χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής μας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 February 1999 - 18:55:36 UTC