Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 1999

Ο Υπουργός Τύπου & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα. Γι` αυτό στεκόμαστε στο πλευρό του. Η ανάγκη της προσαρμογής στις νέες συνθήκες επιβάλλει να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή του στους αγρότες, με σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματός τους, στην ανακούφιση του αγροτικού κόσμου.

Η απόφαση της λεγόμενης Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής δεν συμβάλλει στη θετική αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, γιατί καταργεί το διάλογο και προωθεί τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση, αδιαφορώντας για τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για κινητοποιήσεις με προφανείς πολιτικούς στόχους. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι κατευθυνόμενες και δεν έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό κίνημα. Χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κομματικά σχέδια και, δυστυχώς, χρησιμοποιούν τους αγρότες και την αγωνία τους ως άλλοθι για να κρύψουν τις πραγματικές επιδιώξεις των οργανωτών τους.

Η Δημοκρατία μας χωρά όλους. Ανήκει εξίσου σε όλους μας. Αξιώνει, όμως, και από εμάς να σεβόμαστε και να τηρούμε τις νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες και να χαρακτηρίζονται οι επιλογές και οι πράξεις μας από κοινωνική ευθύνη.

Γι` αυτό δεν πρόκειται να επιτραπεί σε οποιονδήποτε, με την παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά του, να εμποδίζει την κυκλοφορία, κλείνοντας τους δρόμους, και να βλάπτει το κοινωνικό σύνολο.

Καλούμε αυτούς οι οποίοι προωθούν την εφαρμογή ενός τέτοιου πολιτικού σχεδίου να το ανακαλέσουν. Επιδιώκουν να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση. Τελικώς όμως, στην ουσία, επιτυγχάνουν να βλάψουν τους συμπολίτες μας και αυτούς τους ίδιους τους αγρότες, αφού τους εγκλωβίζουν σε μία αδιέξοδη, σε μια εκτός τόπου και χρόνου σύγκρουση. Τους καλούμε να συναισθανθούν τις ευθύνες τους. Να επιλέξουν το μόνο δρόμο ο οποίος οδηγεί στη λύση των προβλημάτων τους. Να εγκαταλείψουν τον αδιέξοδο τρόπο των κινητοποιήσεων και να επιλέξουν το διάλογο και τη συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας.

Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των αγροτών. Μέσα από τη συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια θα επιτύχουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής τους και να ενισχύσουμε το εισόδημά τους.

Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχει χώρος και δεν υπάρχει χρόνος για μικροκομματικά παιχνίδια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε σε κανένα να κλείσει τους δρόμους ή να εμποδίσει την κίνηση. Δηλαδή, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αν όντως αύριο κλείσουν οι δρόμοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συντεταγμένη Πολιτεία και τα όργανά της -θα κληθούν ασφαλώς και οι εισαγγελικές Αρχές να προσφέρουν τη συνδρομή τους- θα κάνουν ότι είναι σκόπιμο για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα από το κλείσιμο των δρόμων. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί, γιατί δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να επιληφθούν των κινητοποιήσεων αυτών εισαγγελικές Αρχές και αστυνομικές δυνάμεις. Οι αγρότες, στο σύνολό τους, έχουν συναίσθηση της ευθύνης και του χρέους τους και πιστεύουμε πως θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους με σύννομο τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι κάποιοι εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα. Θέλετε να γίνετε πιο σαφής; Από ποιά κόμματα υποκινούνται;

Και δεύτερον, ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη το μέτωπο της Παιδείας και ενώ βρισκόμαστε ενόψει αγροτικών κινητοποιήσεων, φαίνεται να ανοίγει και ένα άλλο με προβλήματα που προέκυψαν στο χώρο της Υγείας. Εχει, δηλαδή, πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Πώς θα τα αντιμετωπίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τον αγροτικό τομέα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπουργών στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, την ερχόμενη Τετάρτη. Θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση της σύσκεψης και η εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων, προκειμένου και οι αγρότες να σταθμίσουν τη στάση τους. Οτιδήποτε άλλο είναι πρόωρο και τυχοδιωκτικό. Δείχνει κομματική προκατάληψη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει δηλώσει ότι ευνοεί τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Τις καθοδηγεί κιόλας. Ολοι εκείνοι οι πολιτικοί φορείς οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν, με υπεύθυνο και κατηγορηματικό τρόπο, αρνητικά αυτές τις επιλογές, αυτές τις κινητοποιήσεις, έχουν και αυτοί ευθύνη για τέτοια φαινόμενα που είναι εκφυλιστικά. Είναι φαινόμενα που δεν έχουν καμιά σχέση με τους πραγματικούς δημοκρατικούς αγώνες των Ελλήνων αγροτών.

Οσον αφορά τα θέματα στο χώρο της Υγείας, πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες, με την καταβολή του ποσού που πρέπει να λάβουν οι γιατροί για εφημερίες του προηγούμενου έτους, δεν θα υπάρξει πλέον κανένα πρόβλημα. Αλλωστε, έχουμε πει ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα οριστικοποιηθεί και το ποσό των πιστώσεων που πρέπει να δοθεί στους γιατρούς για τις εφημερίες του 1999. Δεδομένου ότι θα αντιμετωπιστεί αυτό το οικονομικό θέμα, πιστεύουμε ότι όλοι θα ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους και θα συμβάλουν στην από κοινού επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν και στο χώρο της Υγείας.

Θέλουμε να βελτιώσουμε την υποδομή, να καλύψουμε κενά τα οποία υπάρχουν. Δεν πρέπει, όμως, να μηδενίσουμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Νέα ξενοδοχειακή υποδομή, νέες πτέρυγες, νέες μονάδες, σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, ένα σπουδαίο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν οδηγήσει το δημόσιο νοσοκομείο σε υπεροχή. Ασθενείς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% προσφεύγουν για περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Εάν, μάλιστα, μείνουμε μόνο στα σοβαρά περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζονται στο χώρο της Υγείας, διαπιστώνουμε ότι, σχεδόν, το σύνολό τους αντιμετωπίζεται στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό κάτι σημαίνει.

Τα οικονομικά, λοιπόν, θέματα τα οποία είναι σε εκκρεμότητα αντιμετωπίζονται τις επόμενες ημέρες. Αρα, παύει να υπάρχει και ο λόγος για την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" δημοσιεύει σήμερα μία δήλωση του ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν, που καλεί την Ελλάδα, είτε από μόνη της, είτε σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας, να μεσολαβήσει για την επίλυση του κουρδικού θέματος. Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχουμε μιλήσει αρκετά. Εχουμε δηλώσει τις θέσεις μας με λεπτομέρεια και σαφήνεια. Η αλήθεια και το εθνικό συμφέρον ήταν μέχρι τώρα οι αποκλειστικοί γνώμονες για την όποια επιλογή μας. Αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση της αναγνώρισης από τη Διεθνή Κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγωνιζόμενων Κούρδων. Δικαιούται, λοιπόν, να έχει μία τέτοια στάση, στάση ευθύνης, στάση αλήθειας, η οποία βοηθά τους Κούρδους, χωρίς να κολακεύει όλους εκείνους που δεν μπορούν να δουν μακριά. Οποιαδήποτε διαφορετική εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή την υπόθεση, αδικεί τον αγώνα των Κούρδων και τον περιορίζει ως θέμα τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγμα που και αυτό αποβαίνει σε βάρος του αγώνα του κουρδικού λαού. Εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη στάση που μέχρι τώρα έχουμε τηρήσει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και ευνοεί την εξέλιξη της προσπάθειας των Κούρδων για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους".


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 February 1999 - 15:54:30 UTC